1、Section C Developing ideas & Presenting ideas必备知识基础练进阶训练第一层.单词拼写1No matter how _ (普通的) a job is, it plays a part in society.2So difficult did I find it to work out the problem that I decided to ask my _ (搭档) for help.3We all stood at the far end of the studio as workmen prepared the _ (场景).4The eart
2、h is surrounded by a layer of air called the a_5What s_ me most in the movie was the fathers deep love for his son.6When I was growing up in America, I was a_ of my mothers Chinese English.7The teacher asked me to d_ the chair over to the window.8For people doing this job, common sense, physical fit
3、ness and an outgoing p_ are likely to be more important than computer skills.单句语法填空1When asked about what she thought of the movie, she just said it was worth _ (see) a second time.2The old couple moved back to the countryside in 2018 and _ (lead) a happy and peaceful life ever since.3Adapted from t
4、he short story _ (write) by Hugo Award winner Liu Cixin, The Wandering Earth was the biggest winner in the holiday film market.4Jennifer and her two younger brothers _ (raise) in the suburb of Detroit by her mother and stepfather when they were children.5We figured that in twenty years each of us ou
5、ght to have our destiny _ (work) out.6By the time this letter reached you, I _ (go) on a trip to France.7Mrs. Brown really ought to _ (go) on a diet. She has put on so much weight since she gave up jogging.8The only problem was that we kept _ (get) lost! But people in Chengdu are very friendly and h
6、elpful. 课文语法填空The short story “After Twenty Years” is set in New York on a cold, dark night. Everything was very quiet. A police officer 1._ duty found a man with a scar on his face outside “Big Joe” Bradys, and they started to have 2._ chat. The man talked about his best chum and the 3._ (fine) cha
7、p, Jimmy Wells.One night twenty years ago, they dined at “Big Joe” Bradys. They grew up together in New York and got 4._ very well. 5._ (make) his fortune, he was to start for the West while Jimmy Wells stayed in New York. 6._6_ was on that night that they agreed to meet there again, no matter 7._ t
8、heir conditions might be or from what distance they might have to come. At first, they corresponded 8._ each other for a year or two, but then they lost track of each other. However, he believed Jimmy Wells would turn 9._ as promised, and he would be waiting 10._ him there.关键能力提升练进阶训练第二层.阅读理解AThe ot
9、her day I was shopping at a local store when I came across a lady from India squatting (蹲) on the floor and looking for a certain product on the bottom shelf. She stood up quickly when she saw me as if to get out of my way. Feeling sorry, she explained that she was a cashier at a nearby store and wa
10、s on her lunch break, trying to get a few needed things before her time was up.I comforted her, “I am in no hurry. Go ahead and do what you need to do. I have plenty of time.” While she was searching for something, she said that sometimes customers were rude to her at the store and that she was real
11、ly thankful for my kindness. I told her that I had noticed cashiers being treated rudely by some people and that those people needed to be more understanding.She thanked me for being so nice and friendly. I told her, “The world would be a better place if we all acted kindly toward each other. Those
12、who are rude may learn their lesson finally for treating people badly.” She nodded and broke into a big smile and covered her mouth with her hand, laughing as she walked away.It felt so good that I may have helped someone feel better for even a few seconds. In the brief exchange I showed her there a
13、re good and kind people in the world and may have added to her belief in humanity (人性). Maybe she thought about that later in the day, perhaps when someone was treating her unkindly.1Why did the lady squat on the floor?ATo find a certain product.BTo get out of the way.CTo have a lunch break.DTo expl
14、ain that she was a cashier.2Which of the following can best describe the writer?A.Rude. BFriendly.CHumorous. DBrave.3What does the writer want to tell the readers?ANo pain, no gain.BIts easier said than done.CFailure is the mother of success.DKindness is the sunshine of social life.BBefore you make
15、friends, you have to decide who you want to be your friends. Most people like to have friends who like to do the same kind of things they do.The quickest way to make a friend is to smile. When you smile, people think you are friendly and easy to talk to. It may not be easy at first to smile, but rem
16、ember most people will stay away from a scared or angry looking.One easy way to start a conversation with someone is to say something nice about him. Think about how great you feel when someone says something nice to you. Doesnt it make you want to keep talking to that person?Ask your new friends qu
17、estions about themselves. Whos their favourite singer, where do they live, what do they do after school are all good questions to start a conversation. Make sure you have something to add to the conversation, too. When someone asks you a question, do have an answer for it. There is nothing that will
18、 stop a conversation quicker than a_shrug_for_an_answerKids who show an interest in other kids and who are kind and friendly make good friends. Remember, everyone wants to be around people who like to do similar things and people who are nice to them.4This passage gives us some advice on _Ahow to ma
19、ke friendsBwho you can make friends withChow to start a conversationDthe importance of smile5Most people like to make friends with those _Awho are sad every dayBwho share the same interestCwho are fond of talkingDwho say bad things to them6According to the third paragraph, most people enjoy talking
20、to one _Awho is always smilingBwho seems to be friendlyCwho praises themDwho points out their shortcomings7The underlined part in this passage means “_”Abeing very proud Bmaking no answerCknowing nothing Dnot hoping to answer.七选五How to Make FriendsThe friendship is a very important human relationshi
21、p and everyone needs good friends. A good friendship has many benefits. It offers companionship, improves selfworth and promotes good health. There are times in our lives such as when we have recently moved to a new town, or changed our jobs or schools. Such changes often leave us without a friend._
22、1_ But for many of us the process is difficult and requires courage. Below are some helpful suggestions on how to make and keep friends.Associate with others.The first step in making friends is associating with other people. You can go to public places to meet new people. Besides, you will need to m
23、ake yourself known by becoming an active member of such places. Start a conversation.Starting a conversation is the second most important step in making new friends. _2_ You can always start the conversation. Being able to make small talk is a very useful skill in contacting other people._3_Choosing
24、 friends with common interests is important to building friendships as these interests would always bring you and your friends together. Hanging out will always be a pleasant experience.Let it grow.It is a good thing to stay in touch. However, try not to press your new friend with calls, messages or
25、 visits as this would likely wear him or her out and finally you may lose your friend. _4_ The best friendships are the ones that grow naturally.Enjoy your friendship.The best way to enjoy your friendship is to allow your friends to be themselves._5_ Try not to change them from who they are to what
26、you want them to be. Become the kind of friend you will want your friend to be to you.ABe cheerful.BDo things together.CDo not wait to be spoken to.DTry not to find fault with your friends.ETo develop a friendship, you need to stay in touch with your friends.FSo you will need to give your friend tim
27、e to react to your friendly behaviour.GMaking new friends comes easy for some people.Section CDeveloping ideas & Presenting ideas必备知识基础练.1ordinary2.partner3.scene4.atmosphere5.struck6.ashamed7.drag8.personality.1seeing2.have led/have been leading3.written4.were raised5.worked6.had gone7.go8.getting.
28、【语篇解读】本文选自欧亨利的小说,讲述了两个好友相约在20年后见面的故事。1答案与解析:on考查介词。此处指值勤的一位警察。on duty意为“值勤”,故填on。2答案与解析:a考查冠词。此处指他们开始聊天。have a chat聊天,故填a。3答案与解析:finest考查形容词的比较等级。此处指这个男子在等他最好的朋友、最好的伙计。根据and及其前的best可知,此处应用形容词最高级,故填finest。4答案与解析:on考查固定短语。此处指相处得很好。get on关系友好。5答案与解析:To make考查不定式。句意:为了发财,他要动身前往西部,然而Jimmy Wells留在纽约。此处表示目
29、的,故用不定式,即To make。6答案与解析:It考查强调句型。句意:就在那天晚上,他们商定再次在那儿见面。分析句子可知,此处是强调句式,即“it was被强调部分that其他部分”。此处强调时间状语on that night,故填It。7答案与解析:what考查让步状语从句。此处为“no matter疑问词”结构引导让步状语从句,指“不管他们的条件可能是什么样的”。no matter what不管什么,故填what。8答案与解析:with考查介词。句意:起初,他们互相通信了一两年,但接着就彼此失去了联系。correspond with sb. 与某人通信,故填with。9答案与解析:up考
30、查固定搭配。此处指“他相信Jimmy Wells会像承诺的那样出现的”。turn up意为“出现,露面”,故填up。10答案与解析:for考查固定搭配。wait for意为“等待”,故填for。关键能力提升练.A【语篇解读】本文是一篇记叙文。文章讲述了作者在购物过程中对一位收银员的友善行为使收银员感到温暖。本文旨在告诉读者:与人为善在社会生活中很重要。1答案与解析:A考查细节理解。根据第一段中的“squatting (蹲) on the floor and looking for a certain product on the bottom shelf” 可知,这位女士蹲在地上是为了寻找某个
31、商品。2答案与解析:B考查细节理解。根据第二段中的“I comforted her”和第三段中的“She thanked me for being so nice and friendly” 可知,作者是一个友善的人。3答案与解析:D考查推理判断。根据全文内容尤其是最后一段中的“In the brief exchange I showed her there are good and kind people in the world and may have added to her belief in humanity (人性)”可知,作者想要向读者传达的思想是:与人为善在社会生活中很重要。
32、B【语篇解读】本文是一篇说明文,如何交友提出建议。4答案与解析:A推理判断题。根据第一段第一句“Before you make friends, you have to decide who you want to be your friends.”及最后一段第一句“Kids who show an interest in other kids and who are kind and friendly make good friends.”可知,本文是针对如何交友提出建议。5答案与解析:B细节理解题。根据第一段第二句中的“ . do the same kind of things they
33、do”及最后一段最后一句中的“do similar things”可知,人们愿意与志趣相投的人成为朋友。6答案与解析:C细节理解题。根据第三段第一、二句“One easy way to start a conversation with someone is to say something nice about him. Think about how great you feel when someone says something nice to you.”可知,人们喜欢同赞扬自己的人交谈。7答案与解析:B词义猜测题。结合上文可知,画线部分所在句的意思与“When someone as
34、ks you a question, do have an answer for it.”相反,故画线部分所在句的意思是,没有什么比耸肩表示不知道答案能更快地结束(与他人的)对话了。.【语篇解读】本文是一篇说明文,就如何结交新朋友提出了几点建议。1答案与解析:G根据本空后的 But for many of us the process is difficult and requires courage. 可知,但是对我们很多人来说,这个过程艰难而且还需要勇气。由连词But可知设空处要提到与之相反的一种情况,即结交新朋友对有些人来说很容易。2答案与解析:C根据本空后的 You can alway
35、s start the conversation. 可知,不要等别人和你说话,你可以开始一段会话。3答案与解析:B根据本段中的 Choosing friends with common interests is important to building friendships as these interests would always bring you and your friends together. 可知,选择有共同兴趣的朋友对建立友谊很重要,因为这些兴趣会让你们走到一起,故B项符合语境。4答案与解析:F根据本空前的 However, try not to press your
36、new friend with calls, messages or visits as this would likely wear him or her out and finally you may lose your friend. 可知,尽量不要给你的新朋友打电话、发信息或拜访来催促他/她,因为这可能会让他/她疲惫不堪,最终你可能会失去你的朋友,因此你需要给你的朋友时间来回应你的友好行为,故F项符合语境。5答案与解析:D根据本空后的 Try not to change them from who they are to what you want them to be. 可知,尽量不要把他们从原来的样子变成你想要的样子,由此可见,尽量不要对你的朋友吹毛求疵。