1、2020-2021学年度上学期高三年级第四次月考英语考试题第一部分听力(共两节,满分30分)第一节听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What would the boy like to do after lunch?A. Practice high jump. B. Play Find the Flag. C. Skip rope. 2. Where does the womans sister really want to work
2、?A. In Atlanta. B. In Chicago. C. In New York. 3. What does the man enjoy doing?A. Running. B. Walking. C. Hiking.4. Why doesnt Laura finish her food?A. She is full. B. She doesnt like it. C. She has a stomachache. 5. What are the speakers mainly talking about?A. The effects of a disaster. B. The ca
3、uses of the flood. C. Some fruits and vegetables. 第二节听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6、7题。6. What did the woman do for Mr. Lee?A. She cooked dinner. B. She made the bed. C. She put his books away. 7. Whe
4、re does the conversation take place?A. At a retirement home. B. At a hospital. C. At a hotel. 听下面一段对话,回答第8至10题。8. Whats the most probable relationship between the speakers?A. Manager and clerk. B. Workmates. C. Friends. 9. What is important for Mike?A. Having a personal office. B. Getting informatio
5、n quickly. C. Controlling his anger. 10. What does Mike think of the new office?A. Terrible. B. Acceptable. C. Perfect. 听下面一段对话,回答第11至13题。11. How did Jeff injure his foot?A. He played soccer. B. He fell down the stairs. C. He stepped on a sharp rock. 12. What does Jeff ask the woman to do?A. Put a b
6、andage on his foot. B. Give Coach Tuttle a call. C. Help him get down the stairs. 13. Who will take Jeff to the hospital probably?A. Mr. Tuttle. B. Mr. Stevenson. C. Mrs. King. 听下面一段对话,回答第14至17题。14. How does the man feel about the game this weekend?A. Excited. B. Confident. C. Bored. 15. Why wont Bo
7、b watch the game?A. He isnt interested in it. B. He has to go out of town. C. He doesnt have a ticket. 16 How will the speakers go to the game?A. By bus. B. By car. C. On foot. 17. When will the game begin?A. At 1:00 pm. B. At 2:00 pm. C. At 3:00 pm. 听下面一段独白,回答第18至20题。18. What percentage of the vote
8、rs give no answers?A. 15%. B. 40%. C. 45%. 19. What will happen on Charing Cross Road?A. A strike by drivers. B. The police training. C. A weekend fair. 20. What has the weather been like recently?A. Rainy. B. Sunny. C. Cloudy. 第二部分:阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出
9、最佳选项。AIndependence is something that can be difficult to achieve. But dont worry because here we have four books that can help you. If you dont buy less than three of them, youll be given a 20% discount!The Total Money Makeover by Dave RamseyTaking care of your finance is hard. Dave Ramsey, a famous
10、 businessman, is here to take you on the whole process of planning your finance, and show the myths of cash advances and debt consolidation (债务重整), to make sure your finance is healthy.Price: $14.49Graces Guide by Grace HelbigGrace Helbig shared her tips to becoming a grown-up. The book is full of p
11、ersonal stories of Helbig, her struggles and the lessons she learnt from failing many times. This book is your on-the-go fun read with pictures and drawings of Helbig, and worksheets (作记录) to practice.Price: $7.95The Oh She Glows Cookbook by Angela LiddonHaving suffered from eating disorder and livi
12、ng on diet, Angela Liddon promised to eat healthily forever. She threw out her fat-free butter spray (黄油喷雾) and low-calorie frozen dinners after learning how to properly cook. This book contains more than 100 recipes (食谱) covering breakfast, salads, soups, power snacks and the main dishes for a heal
13、thy meal at any time of the day. We all know that healthy eating is all part of being independent.Price: $22.22Tiny Beautiful Things by Cheryl StrayedLife can be hard, especially when it comes to relationships with others. In the book, Strayed gives advice on love and life. She writes about differen
14、t subjects: a son rejected by his parents, a mother who has lost her child. And the message hidden throughout all her advice is always that, if you want a good life, you have to create it.Price: $8.761. How much will you save at least if you buy three of the listed books?A. $5.68.B. $6.24.C. $8.95.D
15、. $9.10.2. What is special for the book Graces Guide?A. It is about how to grow up healthily.B. It is mainly about how to work better.C. It is based on its authors life experience.D. It teaches readers to learn from others life stories.3. Which book should you choose for someone who is bad at gettin
16、g along with others?A Graces Guide.B. Tiny Beautiful Things.C. The Total Money Makeover.D. The Oh she Glows Cookbook.【答案】1. B 2. C 3. B【解析】【分析】本文是一篇说明文。主要介绍了四本书,可以在如何独立方面帮助你。【1题详解】细节理解题。根据第一段的If you dont buy less than three of them, youll be given a 20% discount!如果你买至少3本书以上,就会得到20%的折扣,如果你买了三本书,至少能省(
17、14.49+7.95+8.76)*0.2=6.24,至少能省$6.24。故选B。【2题详解】细节理解题。根据Graces Guide by Grace Helbig部分的The book is full of personal stories of Helbig这本书充满了Helbig的个人故事,由此可知,格雷斯指南这本书的特别之处是基于作者的生活经历。故选C。【3题详解】细节理解题。根据Tiny Beautiful Things by Cheryl Strayed部分的Life can be hard, especially when it comes to relationships wi
18、th others. 生活可能会很艰难,尤其是当涉及到与他人的关系时。由此可知,对于不善于与人相处的人,你应该选择Tiny Beautiful Things这本书,故选B。【点睛】同义转写,是高中英语阅读理解的文章和选项的表达手段。如第2小题应抓住题干中的“authors life experience”和原文中的“personal stories”是异曲同工的效果,故能够迅速确定答案的位置。BId been retired for four years, when a friend suggested university. I thought he was jokingI was rubb
19、ish at school and failed my 11-plus. But we love to compete over Mastermind and University challenge, and he thought Id make it. And he was absolutely right!I did a foundation course first, which was part time at the University Lifelong Learning Centre(LLC), two nights a week and the odd Saturday. I
20、 did quite well, and that gave me the confidence to do a full time, three year degree. Im passionate about art and I always wanted to be here for the journey and not the destination. That sounds really corny, but it was the truth in my case.Initially it was a bit strange fitting in with my course ma
21、tes. They were all 18, straight out of sixth form or college. Over time, though, theyve all been fine now, we all get on really well and there is no issue. Ive made plenty of friends as a member of the mature students society, and I do some volunteering through the LLC, chatting to prospective stude
22、nts about my experience of coming to university. I tell them my story and basically encourage them to give it a go because youve got nothing to lose. I like to think Ive convinced a few of them.I have no regrets at all. Enrolling in university was the best piece of advice Ive received in years, espe
23、cially post-retirement. I needed routine in my life; I needed purpose. Im not going to spend my day in the bookies or the pub. If youve got a passion for something, you should pursue it.4. What do we learn from Paragraph 1?A. The author often competed with his friend at university,B. The author was
24、satisfied with his performance at school,C. The advice of his friend was a big challenge for the author.D. The authors friend told a joke when suggesting university.5. What was it that made him determined to pursue a full time degree?A. His long held passion for art.B. His boring retirement life.C.
25、His success in the foundation course.D. His desire to travel to the destination.6. What is Paragraph 3 mainly about?A. How he got along with his course matesB. How he helped his friends at university.C. What activities he took part in at schoolD. What he experienced as a volunteer.7. Which of the fo
26、llowing can serve as the title of the passage?A. Knowledge is power.B. Its never too old to learn.C. Failure is the mother of success.D. A friend in need is a friend indeed.【答案】4. C 5. C 6. A 7. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。记叙了作者接受朋友的建议再一次到大学念书、和课程的伙伴们如何相处以及他自己做志愿者告诉他的同伴们万事必得一试,因为你也不失去什么的感悟的情感和事情经历。【4题详解】推理判断题。
27、这里根据题意定位于第一段逻辑转折处:But we love to compete over Mastermind and University challenge,但是我们更喜欢就Mastermind和大学的挑战进行竞争。这里可以得知此段的段落大意应该是与challenge有关,前文说:退休四年后一个朋友建议读大学,我以为他是在开玩笑,因为我的11-plus考试一团糟。后文说:但他真的认为我可以做到,而我确实做到了。从这里可知C选项中The advice of his friend was a big challenge for the author.一个朋友的建议对作者来说是一个很大的挑战,
28、与文章内容符合。故选C。【5题详解】细节理解题。通过审题可以定位于:I did a foundation course first, which was part time at the University Lifelong Learning Centre(LLC), two nights a week and the odd Saturday. I did quite well, and that gave me the confidence to do a full time, three year degree.因为关键词是foundation。此句话的意思很简单,就是说开始我选修了一
29、门基础课,关键点在此句上:我做的很好,这给了我信心选修三年的全日制课程。从这里可以得知他在基础课方面做的很好,换一句话说就是在基础课方面成功了。而C选项His success in the foundation course.他在基础课方面取得了成功,切合文意。故选C。【6题详解】主旨大意题。浏览该段信息可得知:该段开始用Initially描述开始的状态是感到很怪异,接下来overtime随着时间的推移,作者和他们相处得很好了。然后利用当志愿者的机会告诉他们他自己的经历,教他们万事必得一试,因为你也不失去什么。从这里可以推断此段讲的是作者如何和他的同学们相处的。而A选项How he got a
30、long with his course mates他是如何和他的课程同伴相处的。切合文意。故选A。【7题详解】推理判断题。此题可以从此处推知:最后一段里的especially post-retirement.尤其是退休后,这里说的是退休后来参加学习。而文章第一段接受他朋友的建议去挑战自我到大学去读书。首尾相呼应,故B选项Its never too old to learn.活到老学到老切合文意。故选B。CTech giants Apple and Google are teaming up to create a system that would let smart phone users
31、 know when theyve come into contact with someone who has COVID-19.The technology would rely on the Bluetooth signals that smart phones can both send out and receive 1aperscn tests positive(阳性) for COVID-19, they could inform public health authorities through an app. Those public health apps would th
32、en warn anyone whose smart phones bad come tear the infected persons phone in the previous 14 days. The technology could be used on both Google Android phones and Apple iPhones.The companies insist that they will preserve smart phone users privacy and their technology will be used only by public hea
33、lth authorities to trace the spread of COVID-19. Smart phone users can choose to use it. The software will not collect data on users physical locations or their personally identifiable information. People who test positive would remain unknown to the public, both to the people who came in contact wi
34、th them and to Apple and Google. “Privacy is of greatest importance in this effort,” the companies said in a joint statement.The American Civil Liberties Union has warmed that using cellphone data to handle the pandemic carries risks of “destruction of privacy”. In a statement on Friday, ACLU cyber
35、security counsel Jennifer Granick said, The system also cant work well if people dont trust it”. She said that the joint Apple and Google project “appears to reduce the worst privacy risks, but there is still room for improvement.” She added that the contact tracing app should be used only for publi
36、c health purposes and only for the duration of this pandemic.Public health officials say the contact tracing -finding people who have been in contact with an infected person will be a key step in lifting shelter in-place restrictions.It would allow people who are known to have been exposed to the vi
37、rus to isolate themselves, while letting others recover normal activities.8. What is the main purpose of the passage?A. To advertise for public health.B. To introduce a contact tracing system.C. To warn the public of risks of COVID-19.D. To raise peoples awareness of privacy protection.9. What do th
38、e companies promise to do in particular?A. Warn people who test positive.B. Protect infected peoples privacy.C. Work with public health authorities.D. Collect data on users physical locations.10. What does the underlined sentence in Paragraph 4 suggest?A. Public health issues are traced accurately.B
39、. Only peoples trust influences the system.C. The system is at the risk of being destroyed.D. Jennifer thinks the system should be better.11. The system is mainly designed to .A. ensure infected peoples recoveryB. guarantee peoples normal activitiesC. help prevent the spread of COVID-19D. encourage
40、all the people to isolate themselves【答案】8. B 9. B 10. D 11. C【解析】【分析】这是一篇说明文。科技巨头苹果公司和谷歌公司正在合作开发一个系统,该系统可以让智能手机用户知道他们已经接触了COVID-19患者。文章介绍了这一技术的工作原理,开发这个系统的公司就用户隐私问题做出了一些声明,其他相关组织和个人对此表达了自己的看法。【8题详解】推理判断题。根据第一段Tech giants Apple and Google are teaming up to create a system that would let smart phone u
41、sers know when theyve come into contact with someone who has COVID-19.可知科技巨头苹果公司和谷歌公司正在合作开发一个系统,该系统可以让智能手机用户知道他们已经接触了COVID-19患者。结合文章介绍了这一技术的工作原理,开发这个系统的公司就用户隐私问题做出了一些声明,其他相关组织和个人对此表达了自己的看法。由此可推知,这篇文章的主要目的是介绍一种COVID-19接触者追踪系统。故选B。【9题详解】细节理解题。根据第三段The companies insist that they will preserve smart pho
42、ne users privacy and their technology will be used only by public health authorities to trace the spread of COVID-19. Smart phone users can choose to use it. The software will not collect data on users physical locations or their personally identifiable information. People who test positive would re
43、main unknown to the public, both to the people who came in contact with them and to Apple and Google. “Privacy is of greatest importance in this effort,” the companies said in a joint statement.可知这些公司坚称,他们将保护智能手机用户的隐私,而且他们的技术只会被公共卫生部门用于追踪COVID-19的传播。智能手机用户可以选择使用它。该软件不会收集用户的物理位置或个人身份信息。那些被检测为阳性的人将不会被
44、公众所知,无论是接触过他们的人,还是苹果和谷歌公司。两家公司在一份联合声明中表示:“在这项努力中,隐私是最重要的。”由此可知,这些公司承诺保护感染者的隐私。故选B。【10题详解】句意猜测题。根据后文She added that the contact tracing app should be used only for public health purposes and only for the duration of this pandemic.可知她补充说,接触者追踪应用程序只能用于公共卫生目的,而且只能在疫情持续期间使用。由此可知,Jennifer认为苹果和谷歌的合作项目“似乎降低了
45、最严重的隐私风险,但仍有改进的空间,应该更好”。即,划线句子意思为“Jennifer认为这个系统应该更好”。故选D。11题详解】推理判断题。根据最后一段It would allow people who are known to have been exposed to the virus to isolate themselves, while letting others recover normal activities.可知它可以让已知接触过病毒的人隔离自己,同时让其他人恢复正常活动。由此可推知,该系统主要用于帮助防止COVID-19的传播。故选C。DAs Internet users
46、 become more dependent on the Internet to store information, are people remember less? If you know your computer will save information, why store it in your own personal memory, your brain? Experts are wondering if the Internet is changing what we remember and how.In a recent study, Professor Betsy
47、Sparrow conducted some experiments. She and her research team wanted to know the Internet is changing memory. In the first experiment, they gave people 40 unimportant facts to type into a computer. The first group of people understood that the computer would save the information. The second group un
48、derstood that the computer would not save it. Later, the second group remembered the information better. People in the first group knew they could find the information again, so they did not try to remember it.In another experiment, the researchers gave people facts to remember, and told them where
49、to find the information on the Internet. The information was in a specific computer folder (文件夹). Surprisingly, people later remember the folder location (位置) better than the facts. When people use the Internet, they do not remember the information. Rather, they remember how to find it. This is call
50、ed “transactive memory (交互记忆)”According to Sparrow, we are not becoming people with poor memories as a result of the Internet. Instead, computer users are developing stronger transactive memories; that is, people are learning how to organize huge quantities of information so that they are able to ac
51、cess it at a later date. This doesnt mean we are becoming either more or less intelligent, but there is no doubt that the way we use memory is changing.12. The passage begins with two questions to _.A. introduce the main topicB. show the authors attitudeC describe how to use the InternetD. explain h
52、ow to store information13. What can we learn about the first experiment?A. Sparrows team typed the information into a computer.B. The two groups remembered the information equally well.C. The first group did not try to remember the formation.D. The second group did not understand the information.14.
53、 In transactive memory, people _.A. keep the information in mindB. change the quantity of informationC. organize information like a computerD. remember how to find the information15. What is the effect of the Internet according to Sparrows research?A. We are using memory differently.B. We are becomi
54、ng more intelligent.C. We have poorer memories than before.D. We need a better way to access information.【答案】12. A 13. C 14. D 15. A【解析】【分析】本文是议论文。文章主要讲的是互联网给人类的记忆带来的影响。互联网使用者越来越依赖互联网来储存信息,人们这样做是否会丧失记忆事物的能力呢?专家怀疑互联网可能正在改变人们的记忆内容和方式。【12题详解】推理判断题。根据第一段“Experts are wondering if the Internet is changing
55、 what we remember and how.”专家们想知道,互联网是否正在改变我们的记忆,以及如何改变我们的记忆?这是本文的中心话题。因此推断,作者使用两个问句是为了引出要讨论的话题。故选A。【13题详解】 细节理解题。根据第二段“People in the first group knew they could find the information again, so they did not try to remember it.”可知第一组没有试着记住信息。故选C。【14题详解】 细节理解题。根据倒数第二段“Rather, they remember how to find
56、it. This is called transactive memory (交互记忆)”可知,在交互记忆里,人们记得怎样找到信息。故选D。【15题详解】 细节理解题。根据最后一段“but there is no doubt that the way we use memory is changing”可知,互联网对人们的记忆产生的影响是它改变了我们使用记忆力的方式。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Tests can be stressful even for the best students
57、. _16_ Fortunately, there are several steps you can take to make your stress much more manageable.Get Enough SleepGetting 6 hours of sleep or less can put you into whats called a sleep deficit(不足),which makes you less sharp mentally and prevents you from performing properly on tests. _17_ This way,
58、you neednt stay up for the test and can get a good night of sleep before your big day.Study Smarter_18_ Make a list of the most important things you need to learn and hit the items at the top of the list first. This will ensure theyre mostly covered if you run out of time. Make a list of all the wor
59、k you have to do, estimate how long each item will take, and compare that with the amount of hours you have available. This will tell you if you can carefully read or just skim, how many times you can afford to revise the papers.Visualize(想象)SuccessA proven way to build your confidence is to visuali
60、ze yourself taking the tests and doing wonderfully. Visualization can not only help you perform better in the tests but can help you remember facts. You can create detailed situations that involve the information youre trying to remember. _19_Stay CalmTherere several techniques that can help you cal
61、m down quickly._20_ Just close your eyes, take a deep breath, hold it for a while and then let it out slowly. Your stress will come out with your exhales(呼气).A. Be organized with your studies.B Extra time on tests can bring success to students.C. Test anxiety has a negative impact on your performanc
62、e.D. In this process you can strengthen the facts in your memory.E. Breathing exercises can be extremely effective in helping you relax.F. So its very important to get all your studying done before your exam.G. There are options for easing stress and potentially improving test performance.【答案】16. C
63、17. F 18. A 19. D 20. E【解析】【分析】本文为应用文。本文主要介绍了怎样克服考试焦虑,推荐了4种方法即要有充足的睡眠、灵活地学习、想象成功及保持冷静,这样在考试中能取得更好的成绩【16题详解】考查对上下文的理解及推理判断能力。根据上句:即使是最好的学生,考试也会有压力再根据空格下句:很幸运,有几种方法可以让你的压力更加以控制,可知考试焦虑对你的表现有负面影响,才会找方法缓解压力。故此空选C。【17题详解】考查对上下文的理解及推理判断能力。根据下句:This way,you neednt stay up for the test and can get a good nig
64、ht of sleep before your big day用这种方式,你不必为测试熬夜,能够好好休息可知只在考试前完成作业,才不必熬夜,好好休息。分析选项可知F项(所以在考试前完成所有的学习是非常重要的),故选F项。【18题详解】考查对上下文的理解及推理判断能力。根据下句:Make a list of the most important things you need to learn and hit the items at the top of the list first为了更科学地学习,你需要学着为重要的事情列一张清单,我们应该首先完成最重要的事情可知组织好你的学习。分析选项可知
65、A项(学习要有条理)符合题意,故选A项。【19题详解】考查对上下文的理解及推理判断能力。根据上句:You can create detailed situations that involve the information youre trying to remember您可以创建详细的情境,你想记得的信息情况可知此处要表达的意思是在这个过程中你可以强化你记忆中的事实。分析选项可知选项D(强化记忆你学过的东西),分析选项可知D项符合题意。【20题详解】考查对上下文的理解及推理判断能力。根据上句:Therere several techniques that can help you calm
66、 down quickly有几种方法可以帮助你冷静下来;再根据空格下句:Just close your eyes,take a deep breath,hold it for a while and then let it out slowly只是闭上你的眼睛,深呼吸,坚持一会儿,然后慢慢地呼出。呼吸可以非常有效地帮助你放松。分析选项可知E项(呼吸练习可以非常有效地帮助你放松)符合题意,故选E项。第三部分: 英语知识运用(共两节, 满分45分)第一节 完形填空 (共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。Nowadays, s
67、ocial media brings people together from all over the world. As_21_ is replacing conversations, people are actually feeling _22_ and communicating less. Thats why 28-year-old Rob Lawless from a big city who has spent the last four years having an hour-long face-to-face conversation with a(n) _23_ a d
68、ay is so unique.“The concept of _24_ with strangers just to get to know them is so foreign to people who think it was _25_. In reality, Im just here to sit with you and_26_ anything,” said Lawless.During a typical day, he speaks to around four strangers. Since 2015, he has _27_ to more than 2,800 pe
69、ople. Lawless _28_ to listen to what other people say, whether its their love of sports or how they are struggling to earn a _29_ in the city.No matter how busy he is, Lawless _30_ fails to talk to strangers. For him, making these conversations is the best way to _31_ his time. Starting to work afte
70、r graduation, he felt he missed those face-to-face _32_. Though he saw countless _33_ for social engagement(社交应酬), networking was never the goal. Instead, he chose to find a way to meet people in a(n) _34_ setting.Lawless has _35_ speaking with new friends so far. An hour provides the perfect amount
71、 of time to get to know someone on a _36_ level. He has got to know the city and its people better. He wanted to recapture the social _37_ he felt when he was on campus.Lawless was very _38_ at college. He joined some clubs. He could walk around campus and say hi to people. Going from college to the
72、 professional world, he has _39_ lost that. Therefore, when he moved to the big city, he told himself, “This is my campus now. This is my city to make it what I want. I want to _40_ people as I walk down the street.”21. A. writingB. telephoningC. textingD. telegraphing22. A. lonelyB. comfortableC. s
73、trongD. helpless23. A. officialB. strangerC. colleagueD. customer24. A. agreeingB. playingC. quarrelingD. meeting25. A. possibleB. inconvenientC. difficultD. dangerous26. A. talk aboutB. refer toC. deal withD. pick up27. A. repliedB. spokenC. respondedD. compared28. A. decidesB. refusesC. pretendsD.
74、 loves29. A. degreeB. placeC. livingD. credit30. A. neverB. evenC. stillD. often31. A. wasteB. spendC. saveD. spare32. A. fightsB. conferencesC. requestsD. connections33. A. participantsB. techniquesC. opportunitiesD. functions34. A. relaxingB. secretC. unfamiliarD. open35. A. stoppedB. continuedC.
75、consideredD. admitted36. A. widerB. steadierC. lowerD. deeper37. A. orderB. statusC. environmentD. gathering38. A. involvedB. experiencedC. luckyD. sensitive39. A. frequentlyB. completelyC. simplyD. willingly40. A. impressB. scareC. respectD. recognize【答案】21. C 22. A 23. B 24. D 25. C 26. A 27. B 28
76、. D 29. C 30. A 31. B 32. D 33. C 34. A 35. B 36. D 37. C 38. A 39. B 40. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了来自一个大城市的28岁的Rob Lawless,在过去四年里,每天都和一个陌生人面对面交谈一个小时,以便更了解这个城市和它的人民以及重新体验在校园里的社交环境。【21题详解】考查动词词义辨析。句意:由于短信正在取代对话,人们实际上感到孤独,交流也越来越少。A. writing写;B. telephoning打电话;C. texting发信息;D. telegraphing发电报。根据下文的“communi
77、cating less”可知,交流越来越少,所以推断发信息代替了谈话。故选C。【22题详解】考查形容词词义辨析。句意同上。A. lonely孤独的;B. comfortable舒服的;C. strong强壮的;D. helpless无助的。根据“communicating less”可知,交流越来越少,人们事实上感到孤独。故选A。【23题详解】考查名词词义辨析。句意:这就是为什么来自一个大城市的28岁的Rob Lawless,在过去的四年里,他每天都和一个陌生人面对面交谈一个小时。A. official官员;B. stranger陌生人;C. colleague同事;D. customer顾客
78、。根据“The concept of _4_ with strangers”可知,此处是信息词stranger的词汇复现。故选B。【24题详解】考查动词词义辨析。句意:“与陌生人见面只是为了了解他们,这种想法对人们来说太陌生了,他们认为这很困难。事实上,我只是在这里和你坐在一起,谈论任何事情,”劳里斯说。A. agreeing同意;B. playing玩;C. quarreling争吵;D. meeting遇见,见面。根据“having an hour-long face-to-face conversation with a(n) _3_ a day”可知,此处表示与陌生人见面。故选D。【2
79、5题详解】考查形容词词义辨析。句意:“与陌生人见面只是为了了解他们,这种想法对人们来说太陌生了,他们认为这很困难。事实上,我只是在这里和你坐在一起,谈论任何事情,”劳里斯说。A. possible可能的;B. inconvenient不方便的;C. difficult困难的;D. dangerous危险的。根据“so foreign to people”可知,很多人对与陌生人见面的概念感到如此陌生,他们认为这非常困难。故选C。【26题详解】考查动词短语辨析。句意:“与陌生人见面只是为了了解他们,这种想法对人们来说太陌生了,他们认为这很困难。事实上,我只是在这里和你坐在一起,谈论任何事情,”劳里
80、斯说。A. talk about谈论;B. refer to提到,提及;C. deal with处理;D. pick up捡起。根据“During a typical day, he speaks to around four strangers”可知,此处表示Lawless坐下来和陌生人交谈。故选A。【27题详解】考查动词词义辨析。句意:自2015年以来,他已经与2800多人交谈过。A. replied回应;B. spoken说话;C. responded回答,答复;D. compared比较。根据“he speaks to around four strangers”可知,他已经与2800
81、多人交谈过。故选B。【28题详解】考查动词词义辨析。句意:劳里斯喜欢听别人说,无论是他们对体育的热爱,还是他们在城市里如何努力谋生。A. decides决定;B. refuses拒绝;C. pretends假装;D. loves爱。根据“whether its their love of sports or how they are struggling to earn a _9_ in the city.”可知,Lawless喜欢听别人说话。故选D。【29题详解】考查名词词义辨析。句意同上。A. degree学位;B. place地方;C. living谋生,生计;D. credit信用。不
82、管是他们喜爱的运动,还是他们如何在这个城市艰难谋生,earn a living为固定短语,意为“谋生”。故选C。【30题详解】考查副词词义辨析。句意:无论多忙,劳利斯总是和陌生人说话。A. never从未;B. even甚至;C. still仍然;D. often经常。根据语境可知,Lawless喜欢与陌生人聊天,所以不管多忙,他从未落下与陌生人的谈话。Never fail to do sth.双重否定表示肯定,表示“总是能做某事”。故选A。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:对他来说,进行这些对话是打发时间的最好方式。A. waste浪费;B. spend花费;C. save节省;D. s
83、pare抽出,匀出。根据“Starting to work after graduation, he felt he missed those face-to-face _12_.”可知,对他来说,交谈是度过时间的最佳方式。故选B。【32题详解】考查名词词义辨析。句意:毕业后开始工作,他觉得自己想念那些面对面的交流。A. fights斗争;B. conferences会议;C. requests请求;D. connections连接,联系。根据下文的“social engagement”可推知,此处指毕业后开始工作,他感觉想念了那些面对面联系。故选D。【33题详解】考查名词词义辨析。句意:尽管
84、他看到了无数的社交机会,但社交从来都不是他的目标。A. participants参与者;B. techniques方法,技巧;C. opportunities机会;D. functions功能。根据后文中的“Instead, he chose to find a way”可知,此处表示虽然他看到了无数的机会去参与社交,但是网络社会不会是他的选择。故选C。【34题详解】考查形容词词义辨析。句意:相反,他选择寻找一种在轻松的环境中与人见面的方式。A. relaxing令人放松的;B. secret秘密的;C. unfamiliar不熟悉的;D. open开放的。结合上文可知,他找到了一个在轻松的环
85、境中认识人的方法与陌生人谈话。故选A。【35题详解】考查动词词义辨析。句意:劳里斯目前仍在继续与新朋友交谈。A. stopped停止;B. continued继续;C. considered考虑;D. admitted承认。根据后文的“He has got to know the city and its people better.”可知,他越来越了解这座城市和城市里的人了,所以迄今为止,他一直继续与陌生人交谈。故选B。【36题详解】考查形容词词义辨析。句意:一个小时是深入了解一个人的最佳时间。A. wider更宽的;B. steadier更稳定的;C. lower更低的;D. deeper
86、更深的。根据“An hour provides the perfect amount of time to get to know someone”可知,一个小时足以深入了解一个人。故选D。【37题详解】考查名词词义辨析。句意:他想重新体验在校园里的社交环境。A. order命令;B. status地位;C. environment环境;D. gathering聚集。根据“when he was on campus.”可知,他想重新体验在校园里的社交环境。故选C。【38题详解】考查形容词词义辨析。句意:劳里斯在大学里参与很多事情。A. involved参与的;B. experienced有经验
87、的;C. lucky幸运的;D. sensitive敏感的。根据后文中的“He joined some clubs. He could walk around campus and say hi to people.”可知,在上大学时,他参与了很多事情。故选A。【39题详解】考查副词词义辨析。句意:从大学进入职场后,他完全失去了这种能力。A. frequently经常地;B completely完全地;C. simply简单地;D. willingly愿意地。从大学到工作,他完全失去了那种交流。故选B。【40题详解】考查动词词义辨析。句意:当我走在街上的时候,我想认出人们。A. impress
88、使印象深刻;B. scare使害怕;C respect尊重;D. recognize识别。根据“He has got to know the city and its people better.”可知,他想要在街上行走的时候认出人们。故选D。第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Robots are very common nowadays. They _41_ (use) in many factories today and have gone to such far places as _42_ moon. S
89、ome robots can “see” _43_ (clear),for they use cameras as their _44_ (eye). Many robots have computer brains and they can “think”. Now they have already come into _45_(we) homes and they are working as _46_ (help). Not only can they do simple jobs for us, such as _47_ (put)things into boxes, but als
90、o they can finish much _48_ (hard) tasks like looking after babies. Besides, unlike human beings _49_need to sleep, robots can work 24 hours a day. With the aid of robots, our life _50_ (become) much easier in the future.【答案】41. are used 42. the 43. clearly 44. eyes 45. our 46. helpers 47. putting 4
91、8. harder 49. who#that 50. will become【解析】【详解】这是一篇说明文。文章主要介绍了机器人的作用以及对人类生活产生的影响。1.考查动词时态语态。句意:它们在今天的许多工厂中被使用,并被送到像月球这样遥远的地方。根据“today”可知,此处使用一般现在时,主语They和use为被动关系,需用被动语态,主语为they,be动词用are。故填are used。2.考查冠词。句意同上。moon为世界上独一无二的事物,需用定冠词the特指。故填the。3.考查副词。句意:有些机器人可以“看”得很清楚,因为它们用相机当眼睛。修饰动词see需用副词作状语。故填clear
92、ly。4.考查名词。句意同上。eye为可数名词,结合their可知,此处需用名词复数形式。故填eyes。5.考查代词。句意:现在他们已经来到了我们的家,他们作为帮手工作。修饰名词homes,需用形容词性物主代词our。故填our。6.考查名词。句意同上。此处表示“助手”,需用名词helper作宾语,helper为可数名词,此处表示泛指,且没有冠词限定,需用名词复数形式。故填helpers。7.考查非谓语动词。句意:它们不仅可以为我们做简单的工作,比如把东西放进盒子里,还可以完成更艰巨的任务,比如照顾婴儿。as为介词,后面需加动名词作宾语。故填putting。8.考查形容词比较级。句意同上。修饰
93、名词tasks需用形容词作定语,much修饰形容词比较级。故填harder。9.考查定语从句。句意:此外,不像人类需要睡觉,机器人可以一天工作24小时。空处引导定语从句,先行词human beings,指人,在定语从句中作主语,需用关系代词that/who引导。故填that/who。10.考查动词时态。句意:在机器人的帮助下,我们的生活在未来会变得容易得多。根据时间状语“in the future”可知,此处使用一般将来时。故填will become。第四部分 写作(共两节;满分35分)第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)51. 短文中共有10处错误,错误涉及一个单词的增加、
94、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏词符号(),并在此符号下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线( )划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词的下面写出修改后的词。注意:1. 每处错误及其修改均仅限一词;2. 只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。I had a interesting dream last night. I dreamed that I took part in a race in the sports meeting. At first, I could not to run very fast and fell behind. So I didnt lose he
95、art and kept running. All the student on the playground cheered me on, “Come on!” I was so encouraging that I ran faster and faster until I caught up all the other runners. I felt like a superman. In the end, I got to the finishing line first. I won the race. I felt very proudly of myself. Many of m
96、y classmates throw me up into the air. Just at that moment I woke up and found me still lying in bed ! What interesting the dream was!【答案】1.a an 2. to删除 3. So But 4. student students 5. encouraging encouraged 6. up with all 7. proudly proud 8. throw threw 9. me myself 10. What How【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章
97、作者回忆了自己昨晚做的一个梦。在梦中,作者参加了一次赛跑。起初,作者跑得不是非常快,落后了,但是作者没有失去信心,一直坚持跑。最终,作者在同学的鼓励下,夺得了第一名【详解】第一处:考查冠词。句意:昨晚,我做了一个有趣的梦。题意中泛指“一个有趣的梦”,interesting的首字母发音是元音,用不定冠词an,故a an。第二处:考查动词。could是情态动词,情态动词后,用动词原形,故to删除。第三处:考查连词。句意:起初,我跑得不是非常快,落后了,但是我没有失去信心,一直坚持跑。前句“起初,我跑得不是非常快,落后了”与后句“我没有失去信心,一直坚持跑”之间是转折关系,应用表示转折意义的连词,故
98、So But。第四处:考查名词单复数。句意:操场上所有学生都向我欢呼:“加油!”。“所有的学生”是复数,被all修饰,应该用名词复数,故student students。第五处:考查形容词。句意:我深受鼓舞,跑得越来越快,直到我追上了所有其他的选手。encouraging令人鼓舞的,修饰物;encouraged受到鼓舞,修饰人,故encouraging encouraged。第六处:考查动词短语。句意:我深受鼓舞,跑得越来越快,直到我追上了所有其他的选手。catch up with赶上,追上,是固定短语,故up with all。第七处:考查形容词。feel是一个系动词,系动词后接形容词,pr
99、oudly是副词,故proudly proud。第八处:考查时态。作者在回忆自己的梦境,是发生在过去的事情,用一般过去时,用动词的过去式,故throw threw。第九处:考查反身代词。句意:就在那时,我醒来了,发现自己仍然躺在床上。题意中表示“发现我自己”,故me myself。第十处:考查感叹句。What和how都可以来引导感叹句,what后接名词,how后面接形容词,这里interesting是形容词,故What How。第五部分 书面表达(共1题,满分25分)52. 假如你是李华,今年暑假你和你的父母在美国旅行期间,在当地一家知名酒店住了一晚,你对住宿条件和服务都非常不满意。请你给酒店
100、经理写一封投诉信,内容包括:1. 写信目的;2. 反映存在问题;3. 提出改进建议。注意:1. 词 数 80 左右; 2.可适当增加细节,以使行文连贯。Dear manager,_Yours,Li Hua【答案】Dear manager,Im writing to complain about the poor service your hotel provided. After my family checked in on August 5th, we were annoyed to find there was no access to the Internet and no hot w
101、ater available after 10 p.m. Worse still, the room attendant was rude when we reported these problems to him.I know your hotel enjoys a high reputation, but it was disappointing that your hotel didnt offer high-quality service. I think its necessary to improve the room service and get your employees
102、 well trained so that it wont fail other customers.Yours,Li Hua【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生写一封酒店的投诉信。【详解】第一步:审题体裁:应用文时态:根据提示,时态应为一般现在时和一般过去时。结构:总分法总分法指把主题句作为总说,把支持句作为分说,并以这种方式安排所写内容。要求:1.表明目的 2.讲述相关情况 1)反映存在问题。(problems) 2)提出改进建议。(advice) 第二步:列提纲 (重点词组)complain about; check in; be annoyed to do; availab
103、le; enjoy a high reputation; disappointing; offer; room service; fail 第三步:连词成句1. Im writing to complain about the poor service your hotel provided.2. After my family checked in on August 5th,3. we were annoyed to find there was no access to the Internet and no hot water available after 10 p.m.4. I k
104、now your hotel enjoys a high reputation,5. but it was disappointing that your hotel didnt offer high-quality service.6. I think its necessary to improve the room service and get your employees well trained so that it wont fail other customers.根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第四步:连句成篇(衔接词)1.表文章结构顺序:Firs
105、t of all, Firstly/First, Secondly/Second And then, Finally, In the end, At last2.表并列补充关系:What is more, Besides, Moreover, Furthermore, In addition As well as, not onlybut (also), including,3.表转折对比关系:However, On the contrary, but, Although+clause(从句), In spite of+n/doing,On the one hand,On the other
106、hand Some,while others,as for, sothat 4.表因果关系:Because, As, So, Thus, Therefore, As a result 连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰。第五步:润色修改【点睛】范文内容完整,要点全面,语言规范,语篇连贯,词数适当,上下文意思连贯,符合逻辑关系。作者在范文中使用了主从复合句,如:Worse still, the room attendant was rude when we reported these problems to him.这句话运用了when引导的状语从句;也使用了一些固定词组,如complain about; check in; be annoyed to do等。全文中没有中国式英语的句式,显示了很高的驾驭英语的能力。另外,文章思路清晰、层次分明,上下句转换自然,为文章增色添彩。