1、新郑市2021-2022学年高一(上)阶段性检测高一英语试题注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名,准考证号填写在本试题相应的位置。2.全部答案在答题卡上完成,答在本试题上无效。3.回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。 如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案用0.5mm黑色 笔迹签字笔写在答题卡上。4.考试结束后,将本试题和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案划在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案 转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面
2、5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳 选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅 读一遍。1. What time will the speech be held?A. At 3 oclock this afternoon.B. At 4 oclock tomorrow afternoon.C. At 5 oclock tomorrow afternoon.2. Where did the woman stay for the longest time?A. In Hawaii. B. In New York. C.
3、In Los Angeles.3. What should the woman do first?A. Find the fruit shop.B. Go to the traffic lights.C. Walk for two blocks.4. Why does the man refuse to go with the woman?A. He dislikes going shopping.B. He has a friend to meet.C. He is making a ring.5. What is the relationship between the speakers?
4、A. Coach and player. B. Mother and son. C. Husband and wife.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白,选出最佳选项。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Why does the man buy the glasses?A. To protect him from the sun.B. To look great with the glasses.C. To see things much clearer. 7. What will the woman choose?A. A cow
5、boy hat. B. A cloth hat. C. A baseball cap.听第7段材料,回答第8、9题。8. How many people live in the house?A. Four. B. Five. C. Six.9. What should the woman do in the house?A. Share the housework. B. Invite friends over. C. Cook meals every day.听第8段材料,回答第10至12题10. What does the man sometimes do?A. Sleep with hi
6、s phone.B. Turn off the alarm.C. Read the newspaper.11. Who is the man probably?A. A student. B. A reporter. C. A repairman.12. How do the speakers feel about the result of overheated phone?A. Common. B. Surprised. C. Fearful.听第9段材料,回答第13至16题13. Which one does the rent fail to contain?A. Water. B. E
7、lectricity. C. The phone bill.14. What does the man think of the apartment?A. Its old.B. Its rent is high.C. It is noisy.15. Where is the supermarket?A. Opposite the street. B. Behind the apartment. C. Next to the airport.16. What pet does the man keep?A. A rat. B. A dog. C. A cat.听第10段材料,回答第17至20题。
8、17. What does Bill do?A. A coach. B. A lifeguard. C. A secretary.18. What is forbidden to bring in the gym?A. Some toy machines. B. Outdoor shoes. C. Food and drinks.19. Where are the bathrooms?A. In front of the shop.B. On the right of the swimming pool.C. Opposite the changing room.20. What is the
9、 speaker mainly talking about?A. A brochure. B. A sports center. C. A team of specialists.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分) 第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上 将该项涂黑。AHere are some libraries in British. Have a look and visit them in your spare time.Duke Humfreys LibraryDuke Humfreys Lib
10、rary, well known for its long history and luxurious collections, is one of the top 10 libraries in British. The library holds 6.12 million volumes. It has 44 service stations, with an average daily reception of 5,000 visitors. It also exchanges documents and literature works with Japan, the United S
11、tates and Austria at irregular intervals (不定期地).Opening Hours: 8:30 a.m.-7:00 p.m., closed every Monday afternoon (except for festival holidays)Liverpool Central LibraryLiverpool Central Library is a cultural landmark in British. It is an intelligent and modem library with 100 staff and 1.23 million
12、 volumes. It consists of a total of 32 halls and rooms, as well as newly-developed lecture halls, exhibition centers and electronic reading rooms, with more than 1,900 seats. The library remains open every day.Opening Hours: 8:30 a.m.-5:30 p.mMaughan LibraryMaughan Library was founded in 1956 and re
13、built in 1993. It has 56,000 books, more than 1.000 bound volumes of newspaper, 5,000 bound volumes of journals, 120 English books from the old time and more than one TB of digital books. The library has three service stations, receiving more than 92,000 visitors every year.Opening Hours: From Monda
14、y to Sunday 8:00 a.m.-11:00 a.m.; 2:00 p.m.-5:00 p.m.1 What is special about Duke Humfreys Library?A. It ranks the tenth in British.B. It keeps open from Monday to Sunday.C. It has the largest book collections in British.D. It exchanges resources with some foreign countries.2. How long does Liverpoo
15、l Central Library run per day?A. For 6 hours.B. For 9 hours.C. For 10 hours.D. For10 hours and a half.3. What do we know about Maughan Library?A. It opens all day long.B. It has many ancient English books.C. It has 100 staff with three service stations.D. It has the most volumes of books among the t
16、hree.【答案】1. D 2. B 3. B【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了英国的三座图书馆,包括各自的基本历史、藏书情况、开馆时间及地理位置。【1题详解】细节理解题。由Duke Humfreys Library的内容,尤其是“It also exchanges documents and literature works with Japan, the United States and Austria at irregular intervals (不定期地)(它还不定期与日本、美国和奥地利交换文献和文学作品)”可知,该图书馆不定期与日本、美国和英国交流文献和文学作品。而在另外
17、两个图书馆都没有与国外交流资料,故选D项。【2题详解】细节理解题。由Liverpool Central Library的“Opening Hours:8:30 am-5:30 pm”(上午8:30至下午5:30开门)可知,该图书馆每天的开业时长为9小时。故选B项。【3题详解】细节理解题。由Maughan Library的“It has 56,000 books, more than 1.000 bound volumes of newspaper, 5,000 bound volumes of journals, 120 English books from the old time and
18、more than one TB of digital books.”( 它有56000册书,1000多册装订报纸,5000册装订期刊,120本古代的英文书和1太字节的电子书。)可知,该馆藏有许多古代英文书籍。故选B项。BIt was a warm sunny spring morning. I had just finished driving my son to the sheltered workshop. I was rushing back home, zipping along the mountain roads that I know so well, with a thous
19、and thoughts on my mind, with a ton of wishes and worries crowding around my brain. I wouldnt say that I was speeding but I wasnt driving as safely as I normally do either.Suddenly, I saw a dark form in the road ahead. I stepped on the brakes and saw that it was a big black dog standing right in the
20、 road. I braked harder and came to a full stop. The dog just stood there looking at me in a strange sort of way. Then he shook his head disapprovingly and walked slowly off the road and up into the woods.I drove away slowly wondering about that dog. Then for the first time that day I noticed the sun
21、shine giving off the light green leaves of the trees. I noticed the butterflies floating above them. I noticed the birds hovering in the sky. For the first time that day I felt the Love of our Creator. I drove on with a clear mind and a warm heart thanking God for sending that dog to slow me down an
22、d to wake me up.Looking back now I see I needed that reminder. I was getting too lost in my own life again to notice the real LIFE all around me. I needed to see again that life is short and I shouldnt rush through it. I needed to see that life is precious and I should cherish every second of it. I
23、needed to see that life is beautiful and I should welcome that beauty into my heart, mind, and soul. I needed to see that life is LOVE. May you enjoy every second of it and may you add your own love to it as well.4 Which can best explain the underlined word “zipping in Paragraph 1?A. Driving slowly.
24、B. Struggling hard.C. Moving quickly.D. Wandering happily.5. What happened to the author that day?A. He had a car accident.B. A dog made him drive slowly.C. He was upset about his son.D. One of his pet dogs was gone.6. Why are birds, butterflies and sunshine mentioned in Paragraph 3?A. The author sa
25、w them first on the way.B. The author began to be fond of them.C. The author appreciated them while driving.D. The author realized the great importance of life.7. What does the author mean in the end?A. We should enjoy life and love everything.B. We should drive slowly and carefully.C. We should pro
26、tect the environment.D. We should raise more pet dogs.【答案】4. C 5. B 6. D 7. A【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议文。文章主要讲述了作者某天在山路开车疾驰,一只狗站在路上,作者不得不刹车,慢了下来,从而意识到了享受生活的重要性。【4题详解】词句猜测题。根据第一段中“I wouldnt say that I was speeding but I wasnt driving as safely as I normally do either.”以及画线词后文“along the mountain roads that I kn
27、ow so well, with a thousand thoughts on my mind, with a ton of wishes and worries crowding around my brain”可知,作者说自己没有超速,但也没有像平时那样安全驾驶,可见作者开得很快,沿着熟悉的山路疾驰,思绪万千,无数的愿望和烦恼涌上心头。故画线词意思是“快速移动”。A. Driving slowly.开得很慢;B. Struggling hard.努力奋斗;C. Moving quickly.快速移动;D. Wandering happily.快乐地漫游。故选C。【5题详解】细节理解题。根据
28、第三段中“I drove away slowly wondering about that dog.(我慢慢地开车离开,心里想着那条狗)”可知,那天一只狗让作者开得很慢。故选B。【6题详解】推理判断题。根据第三段中“Then for the first time that day I noticed the sunshine giving off the light green leaves of the trees. I noticed the butterflies floating above them. I noticed the birds hovering in the sky.
29、For the first time that day I felt the Love of our Creator. I drove on with a clear mind and a warm heart thanking God for sending that dog to slow me down and to wake me up.(然后,那天我第一次注意到,阳光照在树上的嫩绿的叶子上。我注意到蝴蝶在它们上面飘浮。我注意到鸟儿在天空中盘旋。那一天,我第一次感受到造物主的爱。我带着清醒的头脑和一颗温暖的心继续开车,感谢上帝派了这只狗来让我慢下来,让我醒来)”可推知,第三段提到了鸟、
30、蝴蝶和阳光是因为作者意识到生活的重要性。故选D。【7题详解】推理判断题。根据最后一段中“I needed to see again that life is short and I shouldnt rush through it. I needed to see that life is precious and I should cherish every second of it. I needed to see that life is beautiful and I should welcome that beauty into my heart, mind, and soul. I
31、 needed to see that life is LOVE. May you enjoy every second of it and may you add your own love to it as well.(我需要再次认识到生命是短暂的,我不应该匆匆而过。我需要看到生命是宝贵的,我应该珍惜每一秒。我需要看到生活是美丽的,我应该欢迎这种美丽进入我的心灵、思想和灵魂。我需要看到生活就是爱。愿你享受每一秒,也愿你将自己的爱加入其中)”可推知,作者最后的意思是我们应该享受生活,热爱一切。故选A。CMany teens may feel anxious sometimes Its the
32、 kind of nervousness that makes you bite your fingers before a big test. We spend more time online than we should. We feel good about ourselves or bad based on how many Likes and Followers we get on social media. Young people are developing a wrong view of life.On the screen, we see what people want
33、 to show us. People usually only post photos where they are looking at their best. They meet friends around them and seem that they are having a great time. No one seems sad or lonely. In short, life is wonderful. But sooner or later, our young people compare their real life to it. They find that th
34、eirs doesnt seem as fun or exciting and grow worried that they may be missing out.No wonder teachers are reporting more anxious students. Its reported that a lot more college students feel too much anxiety. The percentage jumped from 50% in 2016 to 62% in 2021. Anxiety is now the most common mental-
35、health problem in my country. It affects nearly one-third of teens and adults.Certainly, we cant blame (责备)it on social media alone. We expect too much from our children and a lot of these expectations arent reasonable. Their plans are packed with sports, clubs and homework. They dont have enough fr
36、ee time. We want our children to succeed, and we dont care how much it costs.As parents, we must have more balance. On one hand, we push too hard, and on the other hand, we make life too easy for children. We shouldnt and cant promise our children that they will always be happy. We shouldnt try to p
37、rotect them from the problems of everyday life. Let them solve the problems in person.8. What does the underlined word “theirs” in Paragraph 2 refer to?A. Young peoples life.B. Young peoples friends.C. Young peoples photos.D. Young peoples parents.9. What does the fourth paragraph concentrate on?A.
38、The cost from parents.B. The duty of social media.C. The hobbies of young people.D. The expectations from parents.10. What does the writer suggest parents do in the last paragraph?A. Try to meet teens expectations.B. Help teens with their homework.C. Give teens more free time to play sports.D. Allow
39、 teens to solve their own problems in life.11. Which is the best title for the text?A. What Causes Teens NervousnessB. How to Deal with Teens AnxietyC. How to Treat Social Media SuitablyD. What a View of Life Means to People【答案】8. A 9. D 10. D 11. B【解析】【分析】这是一篇说明文。焦虑现在是我国最常见的心理健康问题,它影响了近三分之一的青少年和成年人
40、。作为父母,我们必须保持平衡,既不要逼得太紧增加了他们的压力,也不必过度保护,要放手让他们自己解决日常问题。【8题详解】词义猜测题。上文“But sooner or later, our young people compare their real life to it.( 但迟早,我们的年轻人会把他们的现实生活与之进行比较)”说明青少年迟早会把他们的现实生活与网上的生活比较,结合划线句“They find that theirs doesnt seem as fun or exciting and grow worried that they may be missing out.( 他们
41、发现他们的看起来没有那么有趣或令人兴奋,并越来越担心他们可能正在错过机会)”可推断,theirs指代的“年轻人的现实生活”,故选A。【9题详解】主旨大意题。根据第四段内容“Certainly, we cant blame (责备)it on social media alone. We expect too much from our children and a lot of these expectations arent reasonable. Their plans are packed with sports, clubs and homework. They dont have e
42、nough free time. We want our children to succeed, and we dont care how much it costs.( 当然,我们不能只是责备社交媒体。我们对孩子的期望太高,很多期望都是不合理的。他们的计划充满了运动、俱乐部和家庭作业。他们没有足够的空闲时间。我们希望我们的孩子能成功,但我们不在乎成本多少)”可知,本段主要介绍了父母对孩子的期待,故选D。【10题详解】细节理解题。根据最后一段“We shouldnt try to protect them from the problems of everyday life. Let the
43、m solve the problems in person.( 我们不应该试图保护他们远离日常生活中的问题。让他们亲自解决问题。)”可知,父母应该让孩子自己解决生活中的问题,故选D。【11题详解】主旨大意题。根据第一段“Many teens may feel anxious sometimes. Its the kind of nervousness that makes you bite your nails before a big test. (许多青少年有时会感到焦虑。这种紧张会让你在大考前束手无策。)”,第三段“No wonder teachers are reporting mo
44、re anxious students. Its reported that a lot more college students feel too much anxiety. (难怪老师报告学生越来越焦虑。据报道,越来越多的大学生感到极度焦虑。 )以及最后一段的“We shouldnt and cant promise our children that they will always be happy. We shouldnt try to protect them from the problems of everyday life. Let them solve the probl
45、ems in person.( 我们不应该也不能向我们的孩子保证他们会永远快乐。我们不应该试图保护他们免受日常生活问题的影响。让他们亲自解决这些问题吧。)”可知这篇文章主要介绍当代学生的焦虑状态,并给出了解决办法。 因此推断B.How to deal with teens anxiety. (如何处理青少年的焦虑)为最佳标题。故选B.DA small Alaska village has experienced a wonderful period in tourism in recent years as polar bears spend more time on land than on
46、 Arctic sea ice.More than 2,000 people visited the northern Alaska village of Kaktovik in 2018 to see polar bears in the wild. The far north community lies in an area where increasingly higher temperature has sped up the movement of sea ice, the primary habitat (栖息地)of polar bears. As ice has gradua
47、lly moved to deep water beyond the continental shelf, more bears are remaining on land to look for food.Polar bears have always been a common sight on sea ice near Kaktovik, but villagers started noticing a change in 1995. More bears seemed to stay on land, and researchers began taking note of more
48、female bears making homes in the snow on land instead of on the ice to raise their babies. U. S. Fish and Wildlife Service biologists began hearing reports of the increasing number of polar bears in the area in the early 2000s. As more attention was given to the plight (困境)of polar bears about ten y
49、ears ago, more tourists started heading to Kaktovik.The village had fewer than 50 visitors every year before 2011, said Jennifer Reed, of the Arctic National Wildlife Refuge. Today were talking about hundreds and hundreds of visitors, many from around the world each year, Reed said. Most tourists vi
50、sit in the fall, when bears are forced toward land because sea ice is farthest away from the shore. Bruce Inglangasak, a local hunter who sometimes offers wildlife-viewing tours, said they have been offering polar bear tours since 2004. Most of his clients (客户)are from China and Europe, as well as f
51、rom the lower 48 U. S. states. Many tourists stay several days in the village, which has two small hotels. The villagers have benefited a lot from that. In turn, they provide more effective protection for polar bears with financial support from tourism development.12. Why do more polar bears tend to
52、 stay on land in Kaktovik?A. Because of food shortage.B. Because of climate change.C. Because of habitats movement.D. Because of their preference for land.13. When did people begin to notice polar bears stay on land?A. In 1995.B. In 2004.C. In 2011.D. In 2018.14. What can be inferred from the last p
53、aragraph?A. Hotels in Kaktovik are not enough.B. Tourism affects the beauty of nature.C. Kaktovik has less than 50 visitors per year.D. Inglangasak makes a living as a tour guide.15. What conclusion can we make according to the text?A. Nothing is impossible.B. Every coin has two sides.C. Where there
54、 is life, there is hope.D. All things in their being are good for something.【答案】12. B 13. A 14. A 15. B【解析】【分析】本文是一篇说明文。气候变暖导致海冰融化,北极熊登陆,为阿拉斯加的一个小村庄带来了巨大的人气,促进了当地旅游业发展,当地人又用旅游业的收入为北极熊提供积极的保护。【12题详解】细节理解题。根据第二段中的“The far north community lies in an area where increasingly higher temperature has sped u
55、p the movement of sea ice, the primary habitat(栖息地) of polar bears. As ice has gradually moved to deep water beyond the continental shelf, more bears are remaining on land to look for food.( 远北社区位于一个温度越来越高的地区,这加速了海冰的移动,而海冰是北极熊的主要栖息地。随着冰逐渐移动到大陆架以外的深水区,更多的熊留在陆地上寻找食物。)”可知,因为全球变暖加速了海冰融化,破坏了北极熊原本的栖息地,越来越
56、多的北极熊待在陆地上以寻找食物。故选B。【13题详解】细节理解题。根据第三段“Polar bears have always been a common sight on sea ice near Kaktovik, but villagers started noticing a change in 1995. ”(北极熊一直是卡克托维克附近的海冰上的常见景象,但村民们从1995年开始注意到一个变化。)可知,1995年人们开始注意到北极熊会留在陆地上。故选A。【14题详解】推理判断题。根据最后一段中的“Most tourists visit in the fall(大多数游客在秋天参观)”及
57、“Many tourists stay several days in the village, which has two small hotels.( 许多游客会在村里呆上几天,村里有两家小旅馆。)”可知,大多数游客会选择在秋季去卡克托维克游览,而且很多游客会在这个小村庄待上几天,而这个小村庄只有两个小旅馆,故可推知在秋季,卡克托维克的旅馆不够。故选A。【15题详解】推理判断题。通读文章并根据第一段“A small Alaska village has experienced a wonderful period in tourism in recent years as polar be
58、ars spend more time on land than on Arctic sea ice. ( 近年来,由于北极熊待在陆地上的时间比待在北极海冰上的时间更长,阿拉斯加的一个小村庄迎来了一波旅游业热潮。)和第二段描述可知,因为全球气候变暖,北极熊被迫登陆来寻找食物以生存下去,这本来是北极熊的困境,然而北极熊登陆却促进了一个小村庄旅游业的发展,这对小村庄来说是一个机遇。再结合最后一段的“The villagers have benefited a lot from that. In turn, they provide more effective protection for pol
59、ar bears with financial support from tourism development.”(村民们从旅游业中受益匪浅。反过来,他们用旅游业得来的财政支持为北极熊提供更有效的保护)可推知,B项Every coin has two sides. “事物都有两面性”适合描述本文讲述的情况 。故选B。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余 选项。Getting a college education isnt supposed to be easy. _16_ But they will make
60、 it a little easier and more fun to be a college student.Get your textbooks for free or at least for cheapOnce you have your reading lists in hand, get yourself to your universitys library ASAP. If they have copies of your required textbooks, you can check one out. _17_ Certain ILL will come with fe
61、es for postage or photocopying, which youll have to pay. But its still cheaper than a brand-new biology textbook.Find the right note-taking and study systems for youYour brain works differently from your classmates, which means theres no one system for successfully taking notes. Experimentation is k
62、ey. _18_ The same goes for studying. Just try different techniques until something clicks.Prioritize (优先)your mental healthEven when its a net positive, going off to college is a huge disturbance (干扰)to your daily life. When you throw work pressure and money stress into the mix, it can have a seriou
63、s effect on your mental health._19_ Try using the pain scale to assess your level. Its a quick simple technique for managing your feelings so you can figure out where youre at. Once you know how youre feeling, its easier to decide your next steps.Stay activeExercising makes stress less, helps manage
64、 anxiety and makes you feel physically stronger. If you want to grow well m college, find a physical activity you like enough to do every day. You should do something to challenge your upper body to balance out all that laziness over books and computers. _20_.A. These ways wont write your final term
65、 paper for you.B. Protect them when seeking mental healthcare on campus.C. If they dont, you can request one via Inter-library Loan (ILL).D. Youve simply got to pay close attention to your mental well-being.E. Actually anything that gets you moving in a way you like is perfect.F. Try out lots of dif
66、ferent methods until you find one that works for you.G. If you dont need a physical copy of your textbooks, you may be able to get free PDFs.【答案】16. A 17. C 18. F 19. D 20. E【解析】【分析】本文是说明文。讲述了成为一名大学生更容易,更有趣的一些方式。【16题详解】上文“Getting a college education isnt supposed to be easy.”说明得到大学教育不容易,下文“But they
67、will make it a little easier and more fun to be a college student.( 但他们会让成为一名大学生更容易、更有趣。)”说明有一些方法可以让成为一名大学生容易一些,因此推断空格处应是提到一些方法,对应下文的they,A项中的these ways符合,因此推断A项“这些方法不会为你写期末论文。”符合语境,与下文是转折关系。故选A。【17题详解】上文“If they have copies of your required textbooks, you can check one out.(如果他们有你所需的教科书的副本,你可以去借阅。)
68、”说明如果图书馆有这些课本,你可以去借阅,C项“如果它们没有,你可以通过ILL来申请一个”符合语境,说明了相反的情况。故选C。【18题详解】上文“Your brain works differently from your classmates, which means theres no one system for successfully taking notes. Experimentation is key.( 你的大脑工作方式与同学的不同,这意味着没有一个系统可以成功地做笔记。实验是关键)”说明大脑的工作方式人与人之间不同,要实验,”F项“尝试很多不同的方法,直到你找到一个适合你的
69、方法。”符合语境,“try out”与上文的“experimentation”一致,说明经过不断尝试,会找到合适自己的大脑工作方式。故选F。【19题详解】根据段落标题Prioritize (优先)your mental health可知,本段讲述关注精神健康,结合下文“Try using the pain scale to assess your level.( 试着用疼痛量表来评估你的水平)”,D项中的“mental well-being”相符,因此推断D项“你只需要密切关注你的心理健康”符合语境,下文给出了心理健康的测试办法。故选D。【20题详解】本段标题Stay active说明本段讲述
70、要保持积极性,上文“You should do something to challenge your upper body to balance out all that laziness over books and computers.(你应该做一些挑战你的上半身的事情,以平衡书籍和电脑造成的懒惰)”说明要进行一些体育锻炼,E项中的“gets you moving”与之相符,因此推断E“事实上,任何能让你以你喜欢的方式行动的事情都是完美的。”符合语境,故选E。第三部分 语言知识运用(共两节,满分45分)第一节 完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所
71、给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的 最佳选项。I was 17 years old. Along with a dozen other boys I had made a long _21_ to Iowa in order to see a college that I was thinking of _22_. While the trip had been _23_ for the most part, now that I was there I was feeling down, _24_, and isolated(孤独的).I was missing my _25
72、_ and I was also missing the Appalachian mountains and the _26_ of my home. I loved how the leaves turned a thousand shades of green in the spring and then _27_ a sea of red, gold, and orange m the Fall.Here in Iowa everything was _28_. The grass looked burnt and brown. All that I could smell was a
73、_29_ of corn, mud and pigs. I _30_ outside the dormitory of the college and sat on an old stump. I closed my eyes and _31_ being back home again. When I _32_ opened them, however, I saw something that touched my _33_, It was a Prairie Sunset. It seemed to _34_ the sky everywhere. Gold, red, purple a
74、nd pink clouds all _35_ together in a picture painted by Heavens own hand. It was so huge that it took my _36_ away. It made our mountain sunsets seem _37_ by comparison. I realized that this place too had its own special beauty. This place too was a part of natures _38_.Over the years to come I lea
75、rned something else. In fact each of us also has a special _39_. Each of us has our own _40_ talents and abilities.21. A. holidayB. tripC. planD. introduction22. A. trackingB. attendingC. stressingD. dropping23. A. funB. difficultC. specialD. annoying24 A. excitedB. annoyedC. proudD. alone25. A. tea
76、chersB. classmatesC. familyD. pets26. A. cloudsB. forestsC. watersD. fruits27. A. becameB. changedC. leftD. mixed28. A. oldB. gracefulC. flatD. scientific29. A. wealthB. connectionC. productD. mixture30. A. walkedB. lookedC. pointedD. worked31. A. preferred toB. focused onC. dreamed ofD. put off32.
77、A. finallyB. graduallyC. safelyD. normally33. A. headB. soulC. eyesD. sense34. A. fillB. controlC. divideD. decorate35. A. gatheredB. fellC. drewD. flowed36. A. courageB. lifeC. breathD. mind37. A. littleB. splendidC. beautifulD. unforgettable38. A. exchangeB. influenceC. creationD. honour39. A. bea
78、utyB. interestC. ideaD. life40. A. frighteningB. uniqueC. positiveD. suitable【答案】21. B 22. B 23. A 24. D 25. C 26. B 27. A 28. C 29. D 30. A 31. C 32. A 33. B 34. A 35. D 36. C 37. A 38. C 39. A 40. B【解析】【分析】本文是夹叙夹议文。作者参观了自己正考虑就读的大学,但是起初对于那里的风景感到失望,但后来为那里的落日震撼,由此感叹,每个地方、每个人都有独特的美。【21题详解】考查名词词义辨析。句意:
79、为了参观一所我正考虑就读大学,我和其他十几个男孩一起长途跋涉到爱荷华州去看一所我想上的大学。A. holiday假期;B. trip旅行;C. plan计划;D. introduction介绍。根据下文的“the trip”可知,这里说的是作者和其他男孩一起长途旅行去看想要去的学校。故选B项。【22题详解】考查动词词义辨析。句意:为了参观一所我正考虑就读的大学,我和其他十几个男孩长途跋涉来到爱荷华州。A. tracking跟踪;B. attending出席,上(大学等);C. stressing强调;D. dropping落下。根据前文的“to see a college that I was
80、 thinking of”可推断,作者去看的是自己想要上的大学,故选B。【23题详解】考查形容词词义辨析。句意:虽然这趟旅行大部分都很有趣,但现在我在那里却感到沮丧、孤独和孤立。A. fun有趣;B. difficulty困难;C. special特别的;D. annoying令人烦恼的。根据while引导让步状语从句和后半句“I was feeling depressed, _4_ , and isolated”可知,这趟行程大部分都很有趣,故选A。【24题详解】考查形容词词义辨析。句意:虽然这趟旅行大部分都很有趣,但现在我在那里却感到沮丧、孤独和孤立。A. excited兴奋的: B. a
81、nnoyed烦恼的; C. proud骄傲的; D. alone独自的;孤独的。根据下文的“I was missing my _5_ and I was also missing the Appalachian mountains”可知,作者想念家人,感到孤独。故选D。【25题详解】考查名词词义辨析。句意:我想念我的家人,我也想念我家乡的阿巴拉契亚山脉和森林。A. teacher教师;B. classmates同班同学;C. family家人;D. pets宠物。根据下文的“my home”可推断,作者想念家人,故选C。【26题详解】考查名词词义辨析。句意:我想念我的家人,我也想念我家乡的阿巴
82、拉契亚山脉和森林。A. clouds云;B. forests森林;C. waters水;D. fruits水果。根据下文“I loved how the leaves turned a thousand shades of green in the spring”可知,这里说的是森林。故选B。【27题详解】考查动词词义辨析。句意:我喜欢看树叶在春天变成一千种不同的绿色,然后在秋天变成一片红色、金色和橙色的海洋。A. became变成;B. changed改变;C. left离开;D. mixed混合。根据上文“turned a thousand shades of green in the s
83、pring”和下文“a sea of red, gold, and orange in the Fall”可推断,此处指树叶在秋天变成五彩斑斓的海洋,故选A。【28题详解】考查形容词词义辨析。句意:在爱荷华这里,一切都很单调。A. old旧的;B. graceful优美的;C. flat平的,单调的;D. scientific科学的。通过上文对家乡美景的描述,可知作者做出对比,结合下文“The grass looked burnt and brown.”可推断,这里的一切都是平淡和单调的,故选C。【29题详解】考查名词词义辨析。句意:我只能闻到玉米,泥巴和猪身上的气味混合的味道。A. weal
84、th财富;B. connection联系;C. product产品;D. mixture混合。由下文的“of corn, mud and pigs”可知,这里是说混合味道。故选D。【30题详解】考查动词词义辨析。句意:我在学院的宿舍外走着,坐在一个老树桩上。A. walked走;散步;B. looked看;C. pointed指;D. worked工作。根据上文“I had made a long _1_ to Iowa in order to see a college”可知,作者去看这所大学,因此推断作者在学院的宿舍外散步。故选A。【31题详解】考查动词短语辨析。句意:我闭上眼睛,梦见又回
85、到了家。A. preferred to更喜欢;B. focused on集中;C. dreamed of梦想;D. put off推迟。根据上文“now that I was there I was feeling down”以及下文“being back home again”可知,作者起初对此地失望,因此再一次想到了家乡,故选C。【32题详解】考查副词词义辨析。句意:然而,当我最终睁开眼睛时,我看到了一些触动我灵魂的东西。A. finally最终;B. gradually逐渐地;C. safely安全地;D. normally正常得。根据上文“I closed my eyes”和下文“op
86、ened them, however, I saw something”可推断,作者最终睁开了眼睛。故选A。【33题详解】考查名词词义辨析。句意:然而,当我最终睁开眼睛时,我看到了一些触动我灵魂的东西。A. head头;B. soul灵魂;C. eyes眼睛;D. sense感觉。根据下文“Gold, red, purple and pink clouds all _15_ together in a picture painted by Heavens own hand.”可知,作者看到五彩斑斓的云布满天空,感受到了心灵的震颤,触动了灵魂,故选B。【34题详解】考查动词词义辨析。句意:它似乎
87、布满了天空。A. fill装满,填满;B. control控制;C. divide分开;D. decorate装饰。根据下文“the sky everywhere”和“Gold, red, purple and pink clouds”可知,这里指云彩漫布天际,故选A。【35题详解】考查动词词义辨析。句意:金的、红的、紫的、粉的云彩,在上帝亲手绘制的一幅画里,一起流动。A. gathered聚集;B. fell跌倒;C. drew拖;拉;D. flowed流动。根据下文“together in a picture painted by Heavens own hand”可推断,这里是指云彩瞬息
88、万变,像是在一幅画里四处流动(flow),故选D。【36题详解】考查名词词义辨析。句意:如此浩瀚,我不禁屏住了呼吸。A. courage勇气;B. life生活;C. breath呼吸;D. mind思维。根据上文“Gold, red, purple and pink clouds all _36_15_37_ together in a picture painted by Heavens own hand. It was so huge”可推断,浩瀚的天空让作者屏住了呼吸。故选C。【39题详解】考查形容词词义辨析。句意:相比之下,这让我们的山景显得渺小。A. little小的;B. spl
89、endid辉煌的;C. beautiful美丽的;D. unforgettable难忘的。根据上文“It was so huge”以及下文“by comparison”可推断,此处与huge对比,故选A。【40题详解】考查名词词义辨析。句意:这个地方也是大自然创造的一部分。A. exchange交换;B. influence影响;C. creation创造;D. honour荣誉。根据上文“Gold, red, purple and pink clouds all _15_ together in a picture painted by Heavens own hand. It was so
90、 huge that it took my _16_ away.”对于落日的描述可知这个地方的美也是来自自然的造化,故选C。【41题详解】考查名词词义辨析。句意:我们每个人也都有独特的美。A. beauty美丽;B. interest兴趣;C. idea主意;想法;D. life生活。根据上文“I realized that this place too had its own special beauty.”可知,此句为作者在目睹爱荷华州落日之后发出的感慨,风景很美,我们每个人亦如是,故选A。【42题详解】考查形容词词义辨析。句意:我们每个人都有自己独特的天赋和能力。A. frighteni
91、ng令人害怕的;B. unique独特的;C. positive积极的;D. suitable合适的。根据上文作者对于爱荷华州的落日的描述,以及“Over the years to come I learned something else. In fact each of us also has a special _19_.”可推断,每个地方有它独特的美,此处推而及人,每个人同样都有独特的美,独特的天赋和能力。故选B。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Just only fifteen years _41_ (e
92、arly), getting from one city to another left travelers with very few choices. And now all of that _42_ (change)a lot.Take taking a trip from Shanghai to Beijing as an example. For those under the pressures of the clock, _43_ quickest and most convenient mode of travel would be the plane. New airport
93、s have sprung up in every major province, _44_ (open) up ways to go to areas of China, _45_ are left unexplored by previous (先前的)foreign travels.But if the price of planes is a bit high _46_ if the fear of heights gets you down, taking a bullet train (动车)is a great way. The bullet railway is just _4
94、7_ (hard) longer than the plane trip and watching city and countryside views from the window is an experience in _48_ (it).And the choices dont stop there. Why not take the wheel yourself? Nowadays car rental is easy and inexpensive. The newly paved roads are welcoming and GPS systems are just as ad
95、vanced (先进) _49_ any international area. Take to the back-roads and explore the different _50_ (part)of the countryside, which have taken a great jump in living standards.【答案】41. earlier 42. has changed 43. the 44. opening 45. which 46. or 47. hardly 48. itself 49. as 50. parts【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了近
96、年来中国交通的发展给旅游带来了极大的便利,使得人们有更多出行的方式。【41题详解】考查副词。句意:仅仅15年之前,从一个城市到另一个城市的旅客旅行选择。Early“早;提早”,earlier“早些时候;之前”,根据句意,表示“15年之前”,用earlier符合语境,故填earlier。【42题详解】考查动词时态。句意:现在,所有一切都已经完全改变了。分析句子可知,此处表示过去发生的事情对现在造成的结果,用现在完成时,主语all of that表示单数,助动词应用has。故填has changed。【43题详解】考查冠词。句意:对于那些承受着时间压力的人来说,最快捷、最方便的旅行方式就是飞机。形
97、容词的最高级前需加定冠词the。故填the。【44题详解】考查非谓语动词。句意:每个主要省份都出现了新的机场,开放了通往中国那些因以往的外国旅行而未被开发的地区的通道。分析可知,句子的谓语动词是have sprung up,故open用非谓语动词形式作状语,open up与逻辑主语airports是主动关系,故用现在分词作状语,故填opening。【45题详解】考查定语从句。句意:每个主要省份都出现了新的机场,开放了通往中国那些以往未被国外旅行开发地区的通道。分析可知,设空处引导定语从句,先行词areas,从句中作主语,指物,引导非限制性定语从句用关系代词which,故填which。【46题详
98、解】考查连词。句意:但如果飞机的价格有点高,或者恐高症让你情绪低落,乘动车是个不错的选择。根据句意,此处表示选择,用连词or,故填or。【47题详解】考查副词。句意:动车几乎不比飞机旅行时间长,从窗口观看城市和乡村景色本身就是一种体验。结合句意,修饰形容词longer用副词作状语,根据句意,hardly“几乎不”符合语境,故填hardly。【48题详解】考查代词。句意:动车比飞机旅行时间长,从窗口观看城市和乡村景色本身就是一种体验。根据句意可知,此处为固定短语in itself“本质上,就其本身而言”。故填itself。【49题详解】考查介词。句意:新铺设的道路很受欢迎,GPS系统和任何国际地
99、区一样先进。根据句意,此处是固定短语asas“和一样”。故填as。【50题详解】考查名词。句意:走偏僻的路、探索农村的不同地区,这让那里的生活水平有了很大的提高。Part“部分”是可数名词,由different修饰用复数,故填parts。第四部分 写作(共两节,满分35分) 第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)51. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共 有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线(划掉。修改:在错的词下划
100、一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。Online learning become an important way to study recently. As we all know it, the Internet is a useful tool what can help us a lot in our study. As for me, I often use the Internet to collecting some materials about English, such as some
101、famous English novel. At the same time, I also make a lot of foreign friends through the Internet. We often communicate on the Internet with English. So I have my speaking English improved. And if we surf the Internet for a long time, it will be easily to do harm to our study. So we should learn wha
102、t to put our time to good use.【答案】1.become前加has2.去掉it3.whatwhich#that4.collecting collect5.novelnovels6.within7.speakingspoken8.AndBut9.easilyeasy10.whathow【解析】【分析】本文是说明文。介绍网络对于学习的优势和劣势,互联网是学习的重要工具,但是如果上网时间太长会对学习有不利影响。【详解】1.考查动词时态和主谓一致。句意:最近网上学习已经成为重要的学习方式。根据时间状语recently用现在完成时,表示过去发生的事情对现在造成的影响和结果,且
103、主语Online learning是动名词作主语,谓语动词用单数,故become前加has。2.考查代词。句意:如同我们都知道的,互联网是一个有用的工具,可以对我们的学习有很大帮助。分析句子可知,as引导定语从句,从句中作know的宾语,故it多余,故去掉know后的it。3.考查定语从句关系词。句意:如同我们都知道的,互联网是一个有用的工具,可以对我们的学习有很大帮助。分析句子可知,“. can help us a lot in our study”是定语从句,修饰tool,指物,从句中作主语,引导限制性定语从句用关系代词which或者that,故将what改为which/that。4.考查
104、不定式。句意:至于我,我经常用互联网来收集一些关于英语的材料,比如一些著名的英语小说。分析句子可知,此处用不定式作目的状语,to是不定式符号,接动词原形,故将collecting改为collect。5.考查名词。句意同上。novel“小说”是可数名词,有some修饰用复数,故将novel改为novels。6.考查固定短语。句意:我们经常在网上用英语进行交流。in English“用英语”,语言前用介词in,故将with改为in。7.考查形容词。句意:因此我提高了英语口语。spoken“口头的”,spoken English“英语口语”,根据句意,故将speaking改为spoken。8.考查连
105、词。句意:但是如果我们上网时间很长,就很容易对我们的学习造成不利影响。上文说明的是网络的好处,此处说明上网的不利之处,上下文是转折关系,故将And改为But。9.考查形容词。句意:同上。be动词后接形容词作表语,故将easily改为easy。10.考查疑问词+不定式。句意:因此我们应该学会如何充分利用我们的时间。根据句意,此处用how表示“如何”,故将what改为how。第二节 书面表达(满分25分)52. 假如你是李华,你所在学校的中国象棋社团(Chinese chess club)正在招收新会员。请给你的留学生朋友Tom写封邮件邀请他加入,内容包括:1.活动简况;2.报名要求; 注意:1.
106、可根据内容要点适当增加细节,以使行文连贯;2.词数100左右,开头和结尾已经给出,不计入总词数。Dear Tom,_Yours truly, Li Hua【答案】One Possible VersionDear Tom,I am Li Hua. How is it going? Im writing to tell you a piece of good news. A Chinese chess club in our school is now accepting new members. Therefore, I hope you can join us.It is universall
107、y acknowledged that the activities in our club are various and colorful. We hold different competitions and trainings from time to time, including lectures, practising our logical thinking and so on. These activities influence us greatly and we benefit a lot from them. In addition, because our club
108、is quite famous in our city, many famous players like Zhang Lin often visit us, thus broadening our horizons.If you want to join our club, please send your information to our club before September 5th by email. The address is schoolclubchess. Looking forward to your early reply.Yours truly,Li Hua【解析
109、】【分析】本篇书面表达属于应用文。要求考生给留学生朋友Tom写封邮件邀请他加入学校的中国象棋社团。【详解】1.词汇积累各种各样的:variousa variety of时常:from time to timenow and then影响:influencehave an influence on此外:in additionbesides2.句式拓展合并简单句原句:Im writing to tell you a piece of good news. A Chinese chess club in our school is now accepting new members.拓展句:Im w
110、riting to tell you a piece of good news that a Chinese chess club in our school is now accepting new members.【点睛】【高分句型1】It is universally acknowledged that the activities in our club are various and colorful.(运用了it作形式主语,that引导主语从句)【高分句型2】In addition, because our club is quite famous in our city, many famous players like Zhang Lin often visit us, thus broadening our horizons.(运用了because引导的原因状语从句,现在分词作状语)