1、高考提能练(二十三)必修5Unit 3Life in the future.阅读理解(2020广州市综合检测二)Special boxes lie at the bottom of my locked filing cabinet.Deposited there are important letters and cards collected throughout my life,from my grandparents,school friends,parents,wife and son.Since the invention of email though,theyve been fe
2、w and far between.Tonight is New Years Eve 2029 and theres a very special box of letters I want to look at.But first theres something I have to doThe Ritual(惯例).I go to my trusted computer and start.I begin to type:Dear.I leave the name blank for now,anticipating the thrill of typing it in.“I hope y
3、ou are well and I wonder what your life is like.Are you still planning to move to that villa in Portugal?Did your son marry Fiona?Is your mother still alive?”Questions surge into my mind.For the next two hours I sit writingabout what Ive been doing for the last year,my failing health,my increasing w
4、ealth and my sometime difficult marriage;then about my goals and ambitions.Will he be interested?Do I climb Mt.Kilimanjaro?Do I get that novel published?The one thats been rejected more times than I care to think about.Finally,its finished at 11:30 pm.I fill in the recipients name,print my letter,si
5、gn and address it and then seal it up with tape.I then delete the document and empty the trash folderto avoid the possibility of temptation.That completes the ritual!I walk over to my “special box”It contains ten long,white,thick envelopes,all with the same handwriting.I place the one I have just wr
6、itten in at the back and take the one out at the front.Its dated 2019,and labelled “to be opened on 31 st December,2029 ”The cycle is finally complete!I open it,trembling with anticipation.I begin to read,tearing up a little as I do so.Throughout the last ten long,eventful years,of life,death,joy an
7、d heartbreak,it has been waiting patiently in this box for me,though I now have no memory of ever having written it.语篇解读在2029年的除夕,在阅读自己2019年写给自己的信之前,“我”必须给未来的自己再写一封信。在信中,“我”写到了健康、财富、婚姻等,写完后,“我”阅读了2019年写给自己的信 1Why does the author receive fewer “important letters” these days?AHe has moved from his ori
8、ginal address.BHe is rarely in contact with his friends and family.CPeople communicate with each other less often than before.DElectronic communication has largely replaced physical letters.D考查细节理解。根据第一段尾句“Since the invention of email though,theyve been few and far between”可知,由于电子邮件的发明,作者收到的信件少了,故D项
9、正确。2Who does the underlined word “he” in Paragraph 4 refer to?AThe author himself.BThe authors son.CThe authors school friend.DThe authors book publisher.A考查代词指代。根据全文内容尤其是最后一段中的“though I now have no memory of ever having written”可推知,作者是在给未来的自己写信,该句中的he指作者自己,故A项正确。3Why does the author delete the comp
10、leted letter from his computer?ASo that no one else will be able to read it.BSo that he wont read it ahead of schedule.CBecause he decides at last not to send it.DBecause he wants to forget what has happened.B考查推理判断。根据第五段第三句“I then delete the document and empty the trash folderto avoid the possibili
11、ty of temptation”可知,作者删除了文件并清空了垃圾文件夹以避免可能的诱惑;结合下文中作者阅读2019年写给自己的信可以推断,作者删除文件是为了防止自己禁不住诱惑提前阅读信件,故B项正确。4How does the author feel as he is about to open his special letter?ARelieved. BMoved.CExcited. DAfraid.C考查推理判断。根据最后一段第二句“I open it,trembling with anticipation”可知,作者在打开信时,因为期待而颤抖。由此可推知,作者在打开信时内心很激动,故
12、C项正确。.七选五(2020成都市高三第一次诊断性检测)A grateful heart is a satisfied heart.A satisfied heart is a simple heart which leads to a simplified life.Gratitude opens the door to simplicity.But we live in a culture that produces dissatisfaction._1_Intentionally choose it.Gratitude will never be a result of your nex
13、t success or accomplishment._2_ And you will never find it in life until you intentionally decide to choose it.Count your blessings.A new day,a warm bed,a unique personality,or a special talent._3_ Gratitude quickly sets in when we begin to spend a quiet moment each day remembering them.This practic
14、e alone has the potential to change your heart and life immeasurably._4_ Almost half the world live on less than $2.50 a day.1.1 billion people have inadequate access to clean water.Let those facts sink in for just a moment and slowly allow gratitude to become part of the solution to take their plac
15、e.Find gratitude in difficulty._5_ But it can be more difficult during the trials of life:the death,disease,or failure.The truth is that no one is exempt(获豁免的)from the sufferings.However,good can be found even in the worst of times.Being grateful during those difficulties may get you through them.In
16、 daily life we must see it is not happiness that makes us grateful,but gratefulness that makes us happy.AIgnore what you dont have.BWe can learn how to be grateful.COpen your eyes to those with less.DGratitude is available in your heart right now.EYou have wonderful things in your life already.FIts
17、easy to be grateful when things are going well.GHow can we find gratitude in a world that seeks to destroy it?语篇解读本文是一篇说明文。感恩之心即满足之心,满足之心即简单之心;感恩打开了通往简单生活的大门,但是我们生活在产生不满的文化中。本文主要介绍了四个找回感恩之心的方法。1G根据空前一句并结合下文介绍的四个找回感恩之心的方法可知,空处承上启下,故G项符合语境。2D根据空前一句可知,感恩从不是你下次的成功或成就的结果,感恩是现在在你内心可找到的,所以选D项。3E空前列举的都是美好的事
18、,E项中的“wonderful things in your life”与此呼应,故选E项。4C根据空处所在位置可知,空处为该段的主题句,本段主要讲述的是世界上有很多悲苦大众,我们应该看到他们,所以选C项。5F根据空后一句中的“But it can be more difficult during the trials of life”可知,空处与空后一句形成对比,应是说明万事顺利时感恩是很容易做到的,所以选F项。.完形填空(2021武汉市部分学校高三起点质量检测)My journey to isolation (隔离) was somewhat accidental.I saw an adv
19、ertisement for a job as a leader for an expedition (探险) to Antarcticaand I have to_1_it was the penguin in the ad that_2_my attention.The ad noted that they were looking for someone to lead a_3_of expeditioners in one of the most_4_and isolated places on the planet.I took part in an_5_and then got a
20、 job that I knew I would regret if I didnt_6_it.Leading 18 strangers for a full yearthrough months of darkness and with no_7_from the freezing coldI learned some_8_lessons.After the journey,I wrote two bestselling books and became a motivational speaker.Being in isolation meant I had to do lots of_9
21、_I kept a_10_,and every day I would think _11_about how I had operated as a leader.That discipline of _12_myself taught me how to tell right from wrong.I often think back to_13_I saw the picture of the penguin that_14_me to look at the ad for the job.Its a moment that_15_my life completely.语篇解读本文主要讲
22、述了作者通过面试,参加了一次南极探险,并充当探险队的队长。这次经历改变了作者的一生。在南极探险的时候,他经常反思并认真思考如何领导队伍,并最终成了一名畅销书作家和励志演说家。1A.admit BbelieveCindicate DrealizeA考查语境推断。结合语境可知,作者不得不承认正是广告图片上的企鹅吸引了作者的注意。2A.demanded BdeservedCcaught DneededC考查固定搭配。catch ones attention为固定用法,意为“吸引某人的注意”。3A.flood BcoupleCteam DhandfulC考查语境推断。结合上文中的“a job as a
23、 leader for an expedition (探险) to Antarctica”可知,此处表示寻找一个人来领导一支南极探险队。4A.awful BremoteCpromising DdisturbingB考查语境推断。根据空前的“isolated”和语境可知,此处指的是南极,南极是一个遥远且与世隔绝的地方。5A.experiment BinterviewCelection DinvestigationB考查逻辑推断。根据空后面的“and then got a job”可知,作者参加了面试。6A.make for Bprepare forCregister for Dgo forD考查
24、语境推断。结合语境可知,作者很想获得这份工作,知道自己如果没有努力去争取的话,肯定会后悔的。 7A.escape BdepartureCprotection DdefenceA考查常识推断。根据常识可知,南极很冷,在作者一年的南极探险中,他们得经历数月的极夜和无处躲藏的严寒。8A.hard BpowerfulCprivate DterribleB考查语境推断。根据下文中的“After the journey,I wrote two bestselling books and became a motivational speaker”可知,作者在这次经历中学到了一些有效的道理。9A.servi
25、ce BrepairCstudy DreflectionD考查语境推断。根据下文中的“every day I would think _about how I had operated as a leader”可知,作者每天会记日记并进行深思。10A.pet BsecretCjournal DpromiseC考查语境推断。参见上题解析。11A.clearly BcarefullyChighly DbadlyB考查语境推断。结合语境可知,作者会记日记,并认真思考自己作为领队的表现。12A.evaluating BforgivingCbehaving DenjoyingA考查语境推断。结合上文中讲
26、到的作者会认真思考自己作为领队的表现可知,作者在不断地进行自我评价。13A.where BwhyCwhen DhowC考查语法。分析句子结构可知,空处引导宾语从句,结合句意“我经常想起我看到企鹅图片的时候”可知,此处需要用when。14A.enabled BpermittedCallowed DinspiredD考查语境推断。结合上文可知,正是企鹅图片吸引了作者的注意,激励作者去参加此次南极探险。 15A.improved BformedCended DchangedD考查语境推断。根据上文讲到的作者成了一名畅销书作家和励志演说家可知,南极探险经历改变了作者的一生。.读后续写阅读下面材料,根据
27、其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。(2020菏泽市6月模拟)Honolulu is the capital and largest city of the US.state of Hawaii,known as a best vacation spot for most Americans.In this capital city,youll find everything from historic landmarks to fine dining to worldclass shopping.Stretching across the southeastern sho
28、res of the island,from Pearl Harbor to Makapuu Point and including worldfamous Waikiki Beach along the way,Honolulu is home to the majority of Oahus population.Michael Anthony is one of them.Michael gets to call this place home.Theres only one problemhe is homeless.Unable to afford to live in his ow
29、n place,he relies on the streets and beaches of this charming city to rest his head.He also takes advantage of the beautiful weather by playing baseball outside.He had a tough life but was happy and positive.Earning himself the nickname (绰号),“Baseball Mike”,many of his friends know where to find him
30、on the roof of a former parking garage.There,he practices his skills,in the hope of one day making it big.On the very morning of this Friday,Mike was hitting some baseballs when he lost one in a narrow gap.After losing a total of six balls,he decided to go down after them.The space between the walls
31、 was so narrow that Mike wasnt sure how he could fit.But thinking those baseballs were some of his only belongings,Mike couldnt afford to lose them.He decided to go down to get them.The 55yearold man made his way down the gap,but things quickly turned difficult.“I saw it was narrow at the bottom but
32、 Im thin,very thin,” Mike said later.Moments later,the space was too small for him to fit,yet he kept going with his eye on his baseballs.As he went down a little lower and a little lower,he realized there might be no way coming back and he had actually got himself stuck between two walls.Mike felt
33、worried.注意:1续写词数应为150左右;2请按如下格式作答。Paragraph 1:He began to think of all means to get out._Paragraph 2:One passerby heard his shout and telephoned the police._答案:Paragraph 1:He began to think of all means to get out. Trying all his best and getting up by himself,Mike aimed at stepping back,but he even
34、 couldnt move a little,for the space between the walls was so narrow.He hoped that other baseball players would come and give him a hand.However,it was so early and not time for them to play outside.Also,being homeless meant he didnt have a cell phone.Having been trapped for almost one hour,he did t
35、he only thing he could think ofshouting loudly for help.Paragraph 2:One passerby heard his shout and telephoned the police. The police station immediately sent some rescuers to the site.They communicated with Mike the entire time,initially tried lowering a rope but found he was unable to catch it.In a lastditch effort,they used concretecutting saws to break through one of the walls and create an opening.Eventually the policemen were able to free Mike successfully.Mike was taken to the nearest hospital at once.Thankfully,be recovered from the accident soon and began to play baseball again.