1、阅读文章Bikesharing has swept across China, with an increasing number of people choosing bike riding instead of driving. The bike that the service company provides has GPS or Bluetooth on it, and those bikes can be easily unlocked with a smartphone and left anywhere in public. Bikesharing allows people
2、to borrow a bike from one place and return it at another place easily. In some cities, we can see more and more people riding this kind of sharingbikes. Its very convenient to use the bikes if you have a smartphone. First, you have to download such an APP on your smartphone. Then what you need to do
3、 is to find a nearest bike through the APP, scan the QR code on the bike or connect your phone with the bike over a Bluetooth wireless connection. You will find the bike can be unlocked itself. Then you can enjoy your trip. Whats more, the greatest advantage of bikesharing is that you can easily fin
4、d one and never worry about where to park it. The cost of riding depends on the time that you spend. Normally, every hour you ride, you need to pay one yuan. It doesnt cost so much, does it?At the same time, some people park the bikes in their own homes. Besides, some people dont value the bikes. No
5、w service companies are trying to solve the problem like being stolen. Technology and science have changed our social lifestyles. We have to say bikesharing brings us more convenience without doubt. And we also hope that people can not only enjoy it but also put it to good use. 试着做一做1. From the firs
6、t paragraph, we know _. A. bikesharing is invented in ChinaB. sharingbikes are used by some peopleC. most people in cities dont driveD. sharingbikes can be borrowed anywhere2. The underlined word “scan” in Paragraph 2 probably means _ in Chinese. A. 浏览B. 扫描 C. 审视D. 细查3. If you want to use a sharingb
7、ike, you must _ first. A. have a smartphone and download an APPB. download an APP and pay for the trip C. unlock the bike and download an APPD. find a nearest bike and borrow it from anyone4. Which of the following is NOT mentioned in this passage?A. Bikesharing is very cheap. B. Sharingbikes may be
8、 stolen. C. Sharingbikes are easy to unlock. D. Bikesharing is a kind of green transport. 5. The passage probably comes from a _. A. science textbookB. tourist guideC. website news reportD. restaurant menu答案1. B点拨:推理判断题。由第一段的第一句话“共享单车席卷中国,选择骑自行车代替开车的人数正在增长。”可推知,B项“共享单车被一些人使用”描述正确。2. B点拨:词义猜测题。由宾语“自行车上的二维码”可知是“扫描二维码”。故选B项。3. A点拨:细节理解题。根据文章第二段中句子First, you have to download such an APP on your smartphone. 可知,如果你想使用共享单车,你首先必须有一部智能手机并下载一个APP,故选A。4. D点拨:细节理解题。通读全文,D项“共享单车是一种绿色交通。”没有提到,故选D。5. C点拨:推理判断题。根据文章内容可知,本文主要介绍了目前在中国各个城市普及的共享单车的使用等情况,这篇文章不可能来自于科学课本,旅游指南和饭店的菜单,而可能是网页的新闻报道。故选C。