1、四川省阆中中学2020届高三英语适应性考试试题(一)(含解析)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名和座位号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第I卷第一部分 听力 (共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话
2、仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15.答案是 C。1 Which season do we know from the conversation?A. Spring. B. Summer. C. Winter.2. Who did the woman call?A. Her dad. B. Her husband. C. Her father-in-law.3. What does the man want to express?A. His thanks. B. His skills. C. His plans.
3、4. How many red roses does the man need?A. 11. B. 12. C. 13.5. When will the woman go to the class?A. At 10:00 am. B. At 4:00 pm. C. At 6:00 pm.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What
4、does the man think of the show?A. Surprising. B. Funny. C. Impressive.7. How many colors does the woman mention?A. Six. B. Five. C. Four.听第7段材料,回答第8、9题。8. Why did the man go to Paris and Berlin?A. To attend a meeting. B. To have a holiday. C. To have fun.9. Which country is the woman probably from?A
5、. Netherlands. B. Spain. C. China.听第8段材料,回答第10至第12题。10. What did the woman think about skiing at first?A. Very difficult. B. A little bit easy. C. Rather simple.11. What is the hardest part for the woman to ski?A. Rising to her feet. B. Keeping the balance. C. Checking the equipment.12. What did Bil
6、ly enjoy when skiing with ease?A. Perfect skills. B. Skiing speed. C. Natural scenery.听第9段材料,回答第13至第16题。13. How long has Amy Purdy been disabled?A. 10 years. B. 11 years. C. 12 years.14 What happened to the woman?A. She lost her legs. B. She lost her hands. C. She gave in to her life.15. What has Am
7、y taken part in?A A memorizing competition.B. A writing competition.C. A snowboard racing.16. How does the man feel about Amys life attitude?A. Positive. B. Concerned. C. Disappointed.听第10段材料,回答第17至第20题。17. What kind of worker is Shirley?A. Warm-hearted. B. Stubborn. C. Careless.18. What problem did
8、 Shirley suffer from?A. Hearing trouble. B. Cancer. C. Heart attack.19. What did customers do for Shirley?A. Bought a car. B. Set up a club. C. Gave some advice.20. How does Shirley treat the customers?A. She treats them like strangers.B. She often tries her best to help them.C. She always smiles an
9、d takes care of them.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题:每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A,B,C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AAs an excellent international organization to deliver both camping and an academic opportunity, Eagles Landing International (ELI)offers school-aged students the opportunity to experience t
10、argeted academic programs, global leadership development, and exposure to an authentic camping experience.ELI ACADEMIC STREAMSAt ELI, we create global leaders by integrating camping with personalized academic activities designed around our two learning streams.English Language Immersion-We believe t
11、hat the best way to learn a language is to live that language. Personalized activities prepare campers to be as successful as possible in achieving their language goals. Daily interactions with our American campers give campers the opportunity to apply newly acquired language skills.Global Leadershi
12、p-For those who have a more advanced English language level, we design activities that teach the skills based on cultural intelligence,communication strategies, as well as critical thinking that are necessary in todays modem, global society.ELI CAMP LIFEWith a focus on the development of social-emot
13、ional and physical well-being, ELI campers will grow as global community members and leaders.AccommodationOur International Village provides the ultimate security and peace of mind in an environment beneficial to learning and social interaction. Male and female campers will be housed on separate flo
14、ors with on-duty supervision (监督)24 hours a day.Meal planStudent-campers will be provided with breakfast, lunch, and dinner as well as a morning fruit break. Special dietary needs can usually be accommodated with advanced notice.To truly appreciate the way it inspires our student-campers to learn, p
15、erform, and compete at the highest levels every day, join us in South Florida for an unforgettable experience.ELI Typical Weekly ScheduleMondayTuesdayWednesdayThursdayFriday &SaturdaySunday9:15-9:55AcademicsAcademicsAcademicsAcademicsShort trips: Beach, Disney, Universal, Water Park, etc.Clean-up9:5
16、5-10:10Fruit BreakFruit BreakFruit BreakFruit Break10:10-10:50AcademicsAcademicsAcademicsAcademicsBrunch10:55-11:30BasketballWater SlideYogaTrackSwim11:35-12:35SwimSwimSwimSwim13:35-14:15MusicScience &NatureMusicScience &NatureHousekeeping14:20-14:35Ice CreamIce CreamIce CreamIce Cream14:40-16:00Res
17、t HourRest HourRest HourRest HourWeights, Gym, Field16:00-16:40AcademicsAcademicsAcademicsAcademics19:30-20:30Evening ProgramEvening ProgramEvening ProgramEvening ProgramEvening Program1. What does ELI offer its campers?A. Overseas trips.B. A flexible schedule.C. Safe accommodation.D. Meals from dif
18、ferent countries.2. What makes ELI different from other camps?A. It provides programs by age group.B. It focuses on developing social skills.C. It creates a new way of learning languagesD. It combines camping with academic programs.3. According to ELI Typical Weekly Schedule, campers _.A. are free i
19、n the eveningB. can enjoy a variety of sportsC. are quite busy with academicsD. are expected to plan their weekends【答案】1. C 2. D 3. B【解析】这是一篇广告类应用文。文章主要介绍一个将露营和学术项目相结合的国际组织,包括它的具体活动、食宿安排和具体课程安排。【1题详解】推理判断题。根据文章“Accommodation”部分最后一句“Male and female campers will be housed on separate floors with on-du
20、ty supervision (监督)24 hours a day.”可知,在住宿方面,ELI按性别将露营者安排在不同楼层,并且有全天24小时的值班监督。由此可推测,在住宿方面很安全。故选C项。【2题详解】细节理解题。根据文章第一句“As an excellent international organization to deliver both camping and an academic opportunity”可知,ELI将露营和学术项目相结合。故选D项。【3题详解】细节理解题。根据课程表中时间段“10:55-11:30”相应的活动“Basketball”“Water Slide”“
21、Yoga”“Track”可知,ELI为露营者安排了不同的运动。故选B项。BAutumn Peltier is a youth environmentalist who has inspired thousands of students to walk out of class and demand action on climate change.When Autumn Peltier was just 8 years old, she attended a ceremony at a reservation where she saw a sign warning that the wat
22、er was poisonous. Growing up on a freshwater island in Wiikwemkoong Unceded Territory in Canada, Peltier says she had never experienced poisonous water. The memory of that sign stayed with her.Two years later, at the age of 10, Peltier is fighting for water conservation and water rights for everybod
23、y. She says she was inspired by her great aunt, Josephine Mandamin, a well-known activist who walked the shores of all five Great Lakes to raise awareness for water conservation.When she was 12 in 2015, Peltier met Canadian Prime Minister Justin Trudeau, telling him she was unhappy with his policies
24、 on debating pipeline projects. Trudeau promised her he would preserve the water. Since 2015, 87 long-term water advisories in Canada have been lifted; 56 water advisories remain.At middle school, Peltier joined an environmental group at her school and later co-founded the Canadian Youth Water Strik
25、e-a Canadian branch of the international movement to conserve water.Last year, Peltier spoke at the UN about the importance of water conservation and water access, explaining the fundamental role water plays in her culture.“Many people dont think water is alive or has a spirit. My people believe thi
26、s to be true. . . . We believe our water is precious because we are born of water.”After the speech at the UN, Peltier is joined by a group of teenagers who share similar thoughts. Her friends include Greta Thunberg, a Swedish girl who drew the world attention through the talk at World Economic Foru
27、m at Davos, Bruno Rodriguez, an Argentinian boy who joined in the UN Climate Summit, and Mari Copeny, an American girl who is dedicated to the cause of saving water. Peltier and her friends believe that together they can make a big difference.Undoubtedly, Peltiers many years of hard work has paid of
28、f. She has greatly raised peoples awareness of water conservation and taught people to take specific actions to conserve water.Thats an impressive list of accomplishments for anyone, let alone a middle schooler.4. How did Peltier feel about the poisonous water when she was 8?A. Shocked.B. Interested
29、.C. Excited.D. Bored.5. Who influenced Peltier to start water conservation?A. UN officials.B. Trudeau.C. Mandamin.D. Thunberg.6. What does Peltier expect to do in the future?A. To make more friends.B. To protect more water.C. To attend more summits.D. To organize more strikes.7. What can we learn fr
30、om Autumn Peltiers story?A. World leaders can contribute to success.B. Environment is Canadiansmajor concern.C. Fame comes from attending great summits.D. Achievements result from continuous effort.【答案】4. A 5. C 6. B 7. D【解析】本文是一篇记叙文,讲述了加拿大女孩佩尔蒂尔多年来一直致力于保护水资源,她的事迹激励了无数人行动起来保护水资源。【4题详解】推理判断题。根据第二段中的“
31、Peltier says she had never experienced poisonous water. The memory of that sign stayed with her.”可知,佩尔蒂尔说自己从未看到过有毒的水,因此“水有毒”的警告标志一直让她印象深刻,由此判断出,看到“水有毒”的警告标志时,佩尔蒂尔感到非常震惊,故A项正确。【5题详解】细节理解题。根据第三段中的“Two years later, at the age of 10, Peltier is fighting for water conservation and water rights for everyb
32、ody. She says she was inspired by her great aunt, Josephine Mandamin”可知,十岁时,佩尔蒂尔为水源保护和人人享有用水权而奋斗,她说她是受到姨妈约瑟芬曼达敏的激励(影响),故C项正确。【6题详解】推理判断题。根据倒数第三段“After the speech at the UN, Peltier is joined by a group of teenagers who share similar thoughts.”及“Peltier and her friends believe that together they can
33、make a big difference.”可知,在联合国的演讲结束后,佩尔蒂尔加入了一群有着相似想法(共同目标)的青少年的行列中,他们相信他们在一起努力可以产生很大的影响,由此判断出,以后佩尔蒂尔会致力于保护更多的水资源,故B项正确。【7题详解】推理判断题。通读全文,特别是根据第一段“Autumn Peltier is a youth environmentalist who has inspired thousands of students to walk out of class and demand action on climate change.”及倒数第二段“Undoubte
34、dly, Peltiers many years of hard work has paid off. She has greatly raised peoples awareness of water conservation and taught people to take specific actions to conserve water.”可知,由此可知,本文主要讲述的是加拿大女孩佩尔蒂尔多年来一直致力于保护水资源,她多年的努力最终取得了回报她的行为激励了无数人行动起来保护水资源,因此,从佩尔蒂尔的事迹中我们能够学到:成就是不断努力的结果(不断努力,终会取得成就),故D项正确。CW
35、ith schools close in the UK during the COVID-19 outbreak, most children must now be homeschooled. Parents have found themselves not only having to balance work and having the children at home but also having to try and teach them. How can you keep your children focused while learning?Nicola Anderson
36、-Head of Customer Support at the UKs leading online tutoring service MyTutor, provides new, up-to-date tips to hearten parents at this difficult time and advises how they can structure their childrens days.One is to keep to a regular timetable so it still feels like your child is taking part in the
37、school day. Ms Anderson said: “Children of all ages do well on routine and boundaries; schools provide this in abundance and it will most children feel secure and happy if they can follow a similar timetable for their homeschooling.”Another tip is to create an environment which is favorable to learn
38、ing. She said:” The environment should be free from distractions and ideally near to an open window, to provide them with appropriate levels of fresh air and natural light. Some children find it comfortable and helpful to have quiet, instrumental music playing in the background to help them to focus
39、, but this isnt for everyone.”Using technology to help with your childs learning is also advised. Many schools are offering online classes and resources to help and companies are reducing or even not charging their fees during this time.It is also important to keep physical exercise as a part of you
40、r routine. Joe Wicks, otherwise known as The Body Coach, has been keeping kids healthy with daily 10 minute workouts for children on his Youtube channel. Ms Anderson said:” It can be anything from running around the garden, walking the dog, a game of football or dancing around your living room!”8. W
41、ho is the text intended for?A. Student.B. Teachers.C. Coaches.D. Parents.9. What does the underlined word“this in paragraph 3 refer to?A. Homeschooling.B. Tutoring service.C. A regular timetable.D. Difficult time:10. What may Nicola Anderson agree?A. To allow children to adjust schedule freely.B. To
42、 offer children peaceful study environment.C. To recommend high-tech to online schools.D. To combine routine with kids mental heath.11. What is the text mainly about?A. How to improve homeschooling efficiency.B. How to obtain online learning resourcesC. How to study attentively at home.D. How to des
43、ign a proper schedule.【答案】8. D 9. C 10. B 11. A【解析】本文是一篇说明文,向家长们介绍了在疫情期间如何让孩子在家学习时集中精力的几个方法。【8题详解】推理判断题。根据第一段中的“Parents have found themselves not only having to balance work and having the children at home but also having to try and teach them. How can you keep your children focused while learning?”
44、可知,家长们发现他们不仅要平衡工作与和孩子一起在家的关系,还要努力教他们学习,你怎么能让你的孩子在学习时集中精力呢?由此可知,本文是写给家长的,故D项正确。【9题详解】词义猜测题。根据画线词前“One is to keep to a regular timetable so it still feels like your child is taking part in the school day.”可知,其中一个方法是保持一个固定的时间表,这样你的孩子仍然感觉像是在学校上学,此处承接上文,说的是学校制定了很多固定的时间表(课时安排),如果孩子们在家能遵循类似的时间表,他们会有序、快乐地学习
45、,由此可知画线词指代的就是前面提到的“固定的时间表”,故C项正确。【10题详解】推理判断题。根据第四段中的“Another tip is to create an environment which is favorable to learning. She said:” The environment should be free from distractions and ideally near to an open window, to provide them with appropriate levels of fresh air and natural light.”可知,另一个
46、方法是营造一个有利于学习的环境,她(尼古拉安德森)说:“这应该是一种没有外界干扰的环境,最好靠近一扇打开的窗户,这样可以为他们提供新鲜的空气和自然的光线,由此可知,尼古拉安德森会同意为孩子营造一个安静的学习环境,故B项正确。【11题详解】主旨大意题。通读全文,特别是根据第一段中的“How can you keep your children focused while learning?”可知,本文主要向家长们介绍了在疫情期间如何让孩子在家学习时集中精力(提高在家学习的效率)的几个方法,故A项正确。D“Jewel wings fly around like little helicopters
47、 until they see preys (猎物), usually smaller flying insects,” said Bellido, a biologist at the University of Minnesota. “Then they dash at their meals in a burst of speed.”You might mistake jewel wings for their cousins, dragonflies. New research shows that these two insects share something more sign
48、ificant than their appearance, however. In a paper published in Current Biology, Dr. Bellido and the dragonfly colleagues reveal that the neural (神经的) systems behind jewel wings vision are shared with dragonflies, with whom they have a common ancestor that lived before dinosaurs. But over the centur
49、ies, this brain wiring has adapted itself in different ways in each creature, enabling sharply different hunting strategies.Jewel wings behavior involves attacking whats directly in front of them, the team found. But recordings made in the lab by Dr. Gonzalez and her colleagues confirmed that dragon
50、flies rise up in a straight line to seize unsuspecting insects from below. Researchers are particularly interested in the neurons (神经元) that send visual information to the wings.To look closer at the neurons linking vision and flight, the researchers equipped jewel wings with sensors and showed them
51、 a video of a moving dot, comparing it with earlier dragonfly research. When a neuron fired, a popping sound filled the researchers ears, allowing them to tell exactly which movements-left, right, up, down or some combination-each neuron responded to. Jewel wings best see whats right in front of the
52、m, they found, while dragonflies clearest vision is just above them.The team was interested to find that while jewel wings neurons didnt always respond like those in dragonflies, the number of neurons and organization were similar. That suggests that the system that conveys this information from the
53、 eyes to the wing muscles did not evolve recently, but has roots that are millions of years older than the oldest dinosaurs. And that ancient common ancestor likely had already developed remarkable speed in both vision and flight. Then, in the following years, the system has evolved to suit individu
54、al insect species.This shared neural system may be more than 250 million years old, but it is also flexible enough to transform itself to meet the needs of a variety of creatures in different eras and environments, the findings suggest.12. Jewel wings usually catch their meals _ them.A. on the right
55、 ofB. on the left ofC. straight ahead ofD. at the back of13. What is Paragraph 4 mainly about?A. What actions jewel wings take to catch preys.B. How jewel wings neurons respond to vision.C. When jewel wings start to hunt for their preys.D. Where researchers did the research into jewel wings.14. What
56、 can we learn about dragonflies and jewel wings from the passage?A. The two insects possess similar neural systems.B. Jewel wings vision is sharper than dragonflies.C. Dragonflies brain wiring is the same with jewel wings.D. The oldest dinosaurs react as rapidly as the two insects.15. What is the ma
57、in purpose of the passage?A. To analyse the habits of two similar insects.B. To tell the difference between dragonflies and jewel wings.C. To assess the effects of different insects hunting strategies.D. To present the result of a study on two insects neural systems.【答案】12. C 13. B 14. A 15. D【解析】这是
58、一篇说明文。文章主要介绍一项新研究发现比起外貌,豆娘和蜻蜓一起分享更重要的视觉神经系统,但是这两种昆虫的视觉神经系统对具体的视觉反应又有所不同。而且该团队还发现这两种昆虫神经的数量和结构也是相似的。【12题详解】细节理解题。由第三段的第一句“Jewel wings behavior involves attacking whats directly in front of them, the team found.”和第四段的最后的一句“Jewel wings best see whats right in front of them, they found, while dragonflie
59、s clearest vision is just above them.”可知,该团队发现豆娘的行为包括了袭击刚好在它们前面的物体,豆娘最好的视觉就是这个物体刚刚好在它们前面,然后蜻蜓最清晰的视觉恰好是在它们上面。由此可见,豆娘通常可以抓住刚好在它们前面的食物。结合选项可知,C选项正确。【13题详解】主旨大意题。由第四段的第一句“To look closer at the neurons linking vision and flight, the researchers equipped jewel wings with sensors and showed them a video of
60、 a moving dot, comparing it with earlier dragonfly research.When a neuron fired, a popping sound filled the researchers ears, allowing them to tell exactly which movements-left, right, up, down or some combination-each neuron responded to. Jewel wings best see whats right in front of them, they foun
61、d, while dragonflies clearest vision is just above them.”可知,为了更近距离地观察连接视觉和飞行的神经元,研究人员在豆娘上安装了传感器,并向它们播放了一个移动点的视频,将其与早期的蜻蜓研究进行了比较。当一个神经元被激发时,研究人员的耳朵里充满了爆裂的声音,让他们准确地分辨出每个神经元对哪个动作有反应左、右、上、下或者某种组合。 他们发现,豆娘最能看清眼前的东西,而蜻蜓最清晰的视野就在它们的上方。由此可知,本段主要是在介绍豆娘的神经元对视觉是如何反应的。故B选项正确。【14题详解】细节理解题。由第五段第一句“The team was int
62、erested to find that while jewel wings neurons didnt always respond like those in dragonflies, the number of neurons and organization were similar.”可知,该团队有趣地发现虽然豆娘的神经元不总是像蜻蜓的神经元那样反应,但是它们的神经元数量和结构是相似的。由此可见,豆娘和蜻蜓拥有相似的神经元系统。结合选项可知,A选项正确。【15题详解】推理判断题。由整篇文章内容可知,第二段的第三句“In a paper published in Current Bio
63、logy, Dr. Bellido and the dragonfly colleagues reveal that the neural (神经的) systems behind jewel wings vision are shared with dragonflies, with whom they have a common ancestor that lived before dinosaurs.” 表示的是在当代生物学杂志上发表的一篇论文中,伯利多博士和他的蜻蜓同事们揭示了豆娘视觉背后的神经系统与蜻蜓是共享的,它们有一个共同的祖先,生活在恐龙之前。第三段最后一句“Researche
64、rs are particularly interested in the neurons (神经元) that send visual information to the wings.”表示的是研究者们特别对发送视觉信息给豆娘的神经元感兴趣。第四段的第一句“To look closer at the neurons linking vision and flight, the researchers equipped jewel wings with sensors and showed them a video of a moving dot, comparing it with ear
65、lier dragonfly research.”表示的是为了更靠近地观察这些神经元将视觉和飞行连接起来的功能,研究者们和早期的蜻蜓研究对比,给豆娘装上了传感器,并且向它们展示了一段移动点的视频。以及第五段的“The team was interested to find that while jewel wings neurons didnt always respond like those in dragonflies, the number of neurons and organization were similar.” 表示的是该团队有趣地发现虽然豆娘的神经元不总是像蜻蜓的神经元
66、那样反应,但是它们的神经元数量和结构是相似的。由此可见,本文首先介绍豆娘的视觉神经系统和蜻蜓的是共享的,紧接着研究人员深入地去观察神经元和视觉之间具体的联系,最后又发现了它们神经元数量和结构的相似性。由此判断出这篇文章的主要目的是介绍两种昆虫神经系统的研究结果。故D选项正确。第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Benefits of Deep Cleaning Your HomeThe researchers have discovered an average of 7,000 different
67、types of bacteria per household.One study shows the dirtiest objects in the home found over 340 different bacteria on 30 different objects. So what actually are the benefits of deep cleaning? Lets find out!_16_Dust can cause sore eyes, coughing, hay fever (花粉病) and asthma (哮喘) attacks._17_For instan
68、ce, dust can be found behind cabinets, on top of doors, windows and so on. Deep cleaning involves cleaning those places to wipe out the dust particles around them. With the absence of dust particles in the air, it will help improve the air quality in your home significantly.Remove harmful bacteria a
69、nd viruses._18_Some bacteria divide every 20 minutes with the right temperature and nutrients. Places like the kitchen, living room, and especially toilets contain the most bacteria and viruses. Quick wipe downs are quick and convenient but its ineffective, only a deep clean can eliminate the majori
70、ty of bacteria and viruses laying around.Reduce stress. People might find it odd how deep cleaning can actually reduce stress levels in the house. It may not be obvious but when conducting deep cleaning, you will be moving, rearranging and organizing household items. _19_You may even need a helping
71、hand with getting rid of the large amount of clutter (杂乱物) around the house.So, by deep cleaning your house every so often, you can get rid of clutter and the trouble of misplacing items around the house._20_A. Separate dust particles.B. Better indoor air quality.C. Dirty homes are shelters for bact
72、eria and viruses.D. Dirty and messy homes are linked to many illnesses and infections.E. There are more dust particles lying around your home than you know.F. You will meet useless items by accident laying around for who knows how long.G. You will even be awarded extra living space from removing all
73、 that dust-collecting items.【答案】16. B 17. E 18. C 19. F 20. G【解析】这是一篇说明文。研究人员在每户人家平均发现了7000种不同类型的细菌。一项研究表明,在家中最脏的物品上发现了超过340种不同的细菌,分布在30个不同的物品上。文章主要说明了一些深层清理房子的三点好处。【16题详解】根据本段最后一句With the absence of dust particles in the air, it will help improve the air quality in your home significantly.可知,由于空气中没
74、有灰尘颗粒,它将有助于显著改善你家里的空气质量。由此可知,本段主要说明的是深层清洁可以改善室内空气质量。故B选项“改善室内空气质量”符合上下文语境,故选B。【17题详解】根据后文For instance, dust can be found behind cabinets, on top of doors, windows and so on.可知,例如,灰尘可以被发现在橱柜后面,门的顶部,窗户等。由此可知,家里的灰尘看一看藏在很多看不见的地方,因此家周围的灰尘颗粒比人们想象的要多。故E选项“你家周围的灰尘颗粒比你想象的要多”符合上下文语境,故选E。【18题详解】根据上文Remove harm
75、ful bacteria and viruses.可知,清除有害细菌和病毒。由此可知,本段是在说明房屋中细菌和病毒的情况。上文中bacteria and viruses可对应到C选项中bacteria and viruses。故C选项“肮脏的房屋是细菌和病毒的庇护所”符合上下文语境,故选C。【19题详解】根据上文It may not be obvious but when conducting deep cleaning, you will be moving, rearranging and organizing household items.可知,这可能不是很明显,但当进行深度清洁时,你
76、会移动,重新安排和组织家庭用品。由此可知,在重新安排和组织家庭用品的过程中会发现一些无用的东西,清理后可以减轻房子的压力。故F选项“你会偶然遇到一些不知道在那里躺了多久的无用的东西”符合上下文语境,故选F。【20题详解】根据上文So, by deep cleaning your house every so often, you can get rid of clutter and the trouble of misplacing items around the house.可知,所以,通过每隔一段时间彻底清理你的房子,你可以摆脱杂乱和把东西乱放的麻烦。由此可知,本句承接上文说明给房子深层
77、清理的好处。故G选项“你甚至可以获得额外的居住空间,因为你可以清除所有的灰尘”符合上下文语境,故选G。第三部分 语言知识运用(共两节,满分45分)第一节 完型填空(共20小题,每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A,B,C和D)中,选出可以填入空白的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。Yassin Terou owns a restaurant in downtown Knoxville. One morning, he _21_ early, only to find someone had attempted to rob his shop. A rock
78、was _22_ thrown through the window and broken pieces were seen everywhere. But since the food is made _23_ each morning and the cash registers are _24_ every night, the thief went away empty-handed.After realizing the person who broke in was probably _25_ in some way, Yassin, instead of being _26_,
79、put up a sign that read “If you are hungry or need emergency money, just _27_ till we open! We are more than happy to _28_ you when we are open!”Sounds unbelievable, right? But to people who know Yassin, it is not _29_ at all.When he first arrived in the U.S. as a refugee (难民), he struggled to find
80、his_30_ because of discrimination. But he quickly discovered the best way to fight the _31_he felt was to be loving. With the help of local community (社区),Yassin _32_ a restaurant. He welcomes everyone into his restaurant, regardless of their _33_. He knows and greets hundreds of _34_ by name daily,
81、 and the relaxed and _35_ atmosphere makes visiting feel like seeing family. At one point, Yassin was accused of “stealing _36_ from Americans” by someone who was laid off. Despite the fact that he is a _37_ citizen of this country and that he should just have ignored him, he calmly offered to _38_
82、the man who charged him.Yassins restaurant was _39_ with the title of “Nicest Place of America” by Reader s Digest in 2018. His success comes from the kindness, love and _40_ he shows in everything he does. And of course, the food is delicious too!21. A. dropped inB. slipped awayC. showed upD. moved
83、 out22. A. apparentlyB. carelesslyC. casuallyD. narrowly23. A. deliciousB. freshC. attractiveD. healthy24. A. checkedB. cleanedC. removedD. emptied25. A. hidingB. compromisingC. sufferingD. cheating26. A. disappointedB. annoyedC. relievedD. delighted27. A. waitB. continueC. escapeD. search28. A. for
84、giveB. accompanyC. treatD. help29. A. satisfyingB. amusingC. surprisingD. challenging30. A. placeB. strengthC. interestD. style31. A. sympathyB. hateC. lonelinessD. anxiety32. A. inspectedB. visitedC. decoratedD. started33. A. appearancesB. agesC. differencesD. characters34. A. residentsB. customers
85、C. touristsD. neighbours35. A. friendlyB. informalC. traditionalD. quiet36. A. moneyB. foodC. dreamsD. jobs37. A. foreignB. legalC. formerD. wealthy38. A. promoteB. understandC. employD. praise39. A. presentedB. associatedC. equippedD. covered40. A. courageB. enthusiasmC. confidenceD. acceptance【答案】
86、21. C 22. A 23. B 24. D 25. C 26. B 27. A 28. D 29. C 30. A 31. B 32. D 33. C 34. B 35. A 36. D 37. B 38. C 39. A 40. D【解析】本文是记叙文。文章讲述了 Yassin Terou的餐馆在关门后被人闯入,但是小偷一无所获。Yassin意识到闯入者可能正遭受某种痛苦后贴出标语,表明自己愿意帮助他的故事并回顾了Yassin在美国创业的成功。除了食物的美味,他的成功来自于他对所做的一切都表现出的善良,热爱和接受。【21题详解】考查动词短语辨析。句意:一天早上,他很早就来到餐馆,却发现有
87、人曾企图抢劫他的商店。A. dropped in 临时拜访;B. slipped away 溜走;C. showed up出现;D. moved out 搬出去。本段后面提到有人强行闯入了Yassin的餐馆想要抢劫,Yassin在早晨来到餐馆后发现了迹象,选择showed up合乎语境。故选C。【22题详解】考查副词词义辨析。句意:显然有一块石头从窗户扔进了餐馆,屋内到处都可以看到碎片。A. apparently显然地;B. carelessly粗心地;C. casually随便地;D. narrowly勉强地,狭窄地。Yassin到达餐馆后发现了有人用石块打碎玻璃后进入的证据,因此这是很明显
88、的。故选A。【23题详解】考查形容词词义辨析。句意:但是,由于每天早晨都要新鲜烹制食物,并且每天晚上都要清空收银机,所以小偷空手走了。A. delicious美味的;B. fresh新鲜的;C. attractive诱人的;D. healthy健康的。小偷没有偷到东西,说明餐馆每天的食物都是新准备的。故选B。【24题详解】考查动词词义辨析。句意:但是,由于每天早晨都要新鲜烹制食物,并且每天晚上都要清空收银机,所以小偷空手走了。A. checked检查;B. cleaned清洗;C. removed移除;D. emptied清空。and前后表示的是小偷空手离开餐馆的原因,即每天早晨餐馆的食物都是
89、新准备的及收银机每晚都会被清空。故选D。【25题详解】考查动词词义辨析。句意:在意识到闯入者可能遭受某种痛苦之后,Yassin没有生气,而是贴出标语,上面写着“如果您饿了或急需用钱,请等我们开门!”A. hiding隐藏;B. compromising妥协;C. suffering遭受,受苦;D. cheating作弊。由下一段的hungry可知,Yassin意识到这个小偷可能在遭受着饥饿,选择suffering合乎语境。故选C。【26题详解】考查形容词词义辨析。句意:在意识到闯入者可能遭受某种痛苦之后,Yassin没有生气,而是贴出标语,上面写着“如果您饿了或急需用钱,请等我们开门!”A.
90、disappointed失望的;B. annoyed懊恼的;C. relieved宽慰的;D. delighted欣喜的。Yassin因为有人强行闯入店中会感到生气的,但当他意识到小偷可能在挨饿,他便不再生气了。故选B。【27题详解】考查动词词义辨析。句意:在意识到闯入者可能遭受某种痛苦之后,Yassin没有生气,而是贴出标语,上面写着“如果您饿了或急需用钱,请等我们开门!”A. wait等待;B. continue继续;C. escape 逃逸;D. search搜索。Yassin想帮助遭遇困境的人,因此张贴标志,意在向其传递信息:“请等待我们开门,你可以来店里得到我们的帮助”。选择wait
91、合乎语境。故选A。【28题详解】考查动词词义辨析。句意:当我们开门的时候,我们非常乐于帮助你。A. forgive原谅;B. accompany陪伴;C. treat对待;D. help帮助。由最后一段可知,Yassin是愿意帮助别人的人,因此此处选择help合乎语境。故选D。【29题详解】考查形容词词义辨析。句意:但是对于认识Yassin的人来说,这一点也不令人惊讶。A. satisfying 令人满意的;B. amusing有趣的;C. surprising 令人惊讶的;D. challenging具有挑战性的。由unbelievable及下一段Yassin乐于助人的事迹可知,了解Yass
92、in的人对于他所做的事情不会感到惊讶的。故选C。【30题详解】考查名词词义辨析。句意:当他以难民身份首次到达美国时,他由于受到歧视,因此很费力地寻找自己的位置。A. place地点;B. strength强度;C. interest利益;D. style样式。Yassin初来美国时,因为受到歧视,在美国社会很难找到自己的位置。find one s place:找到自己的位置。故选A。【31题详解】考查名词词义辨析。句意:但是他很快发现了抗击仇恨的最佳方法是关爱他人。A. sympathy同情;B. hate讨厌;C. loneliness孤独;D. anxiety焦虑。因为有人歧视Yassin
93、,因此他感受到了别人对他的讨厌。故选B。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:在当地社区的帮助下,Yassin开了一家餐馆。A. inspected检查;B. visited参观;C. decorated装饰;D. started开始,启动。由下文的他欢迎每个人进入餐馆可知,来到美国后,他开了一家餐馆。故选D。【33题详解】考查名词词义辨析。句意:他欢迎每个人进入他的餐厅,无论他们有什么区别。A. appearances出现;B. ages年龄;C. differences差异;D. characters人物。Yassin欢迎每个人进入餐馆,因此他不去理会人和人的不同,他不会像某些人歧视他一样
94、而去歧视别人。故选C。【34题详解】考查名词词义辨析。句意:他每天都会认识并招呼数百名顾客,而轻松友好的气氛使就餐者像看见家人一样。A. residents居民;B. customers顾客;C. tourists游客;D. neighbours邻居。Yassin开了餐馆,因此每天要迎接很多顾客。故选B。【35题详解】考查形容词词义辨析。句意:他每天都会认识并招呼数百名顾客的名字,而轻松友好的气氛使就餐者像看见家人一样。A. friendly友好的;B. informal非正式的;C. traditional传统的;D. quiet安静的。顾客到店后感觉像是看到家人一样,因此餐馆的气氛是让人感
95、到放松的和友好的。故选A。【36题详解】考查名词词义辨析。句意:有一次,Yassin被一个被解雇的人指控“偷美国人的工作”。A. money钱;B. food食物;C. dreams梦;D. jobs工作。有人失去了工作,其职责Yassin偷走了工作。故选D。【37题详解】考查形容词词义辨析。句意:有一次,Yassin被一个被解雇的人指控“偷美国人的工作”。A. foreign国外的;B. legal合法的,法律的;C. former 从前的;D. wealthy富裕的。Yassin本可以不理会指控他的人,因此可知Yassin是一个合法的公民。故选B。【38题详解】考查动词词义辨析。句意:Ya
96、ssin是这个国家的合法公民,他本应该不理会这个人,但Yassin还是冷静地提出要雇用这个人。A. promote促进;B. understand理解;C. employ雇佣;D. praise 赞美。因为Yassin的乐于助人,即使面对指责,他也雇佣了那个失去工作的人。故选C。【39题详解】考查动词词义辨析。句意: Yassin的餐馆在2018年被读者文摘授予“美国最美地点”的称号。A. presented提出;B. associated联系;C. equipped装备;D. covered遮盖。Yassin的善举使他获得了称赞,被授予了荣誉。presentwith:授予,将某物赠与某人。故
97、选A。【40题详解】考查名词词义辨析。句意:他的成功来自于他对自己所做的一切都表现出善良,热爱和接受。A. courage勇气;B. enthusiasm热情;C. confidence自信;D. acceptance接受。从Yassin的经历可知,他的成功源自他对一切的包容,关爱和善良,此处并列的三个名词是对Yassin品质的总结。故选D。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1 个单词)或括号内单词的正确形式。Many people take the idea of saving money very seriously. Back in 1
98、924, in Italy, a group of people _41_ (think) the inability to resist spending a major social problem. They had the idea of starting a day to remind people to put away some money for a rainy day. This is how World Saving Day, held on Oct. 31st _42_(annual), was started, and its still going strong in
99、 2019.Not surprisingly, a movement _43_(target) the poor was started. People in the underdeveloped world are more open _44_ calls to be careful with money. But _45_ idea of being thrifty (节俭) has also become popular among the rich. Take Mark Zuckerberg for example. The Facebook founder, one of the w
100、orlds _46_(rich) people, doesnt spend very much money on himself.Other people dont spend money because they dont like the culture of _47_(consume). This is connected to the view _48_ we should make ourselves happy through the activities we take part in, rather than with what we buy.But however we vi
101、ew money, moderate spending is certainly a good idea when we are still too young to get a job. There is a British saying that _49_(offer) some good advice in this situation: “Look after the pennies, and the pounds will look after _50_(they).”【答案】41. thought 42. annually 43. targeting 44. to 45. the
102、46. richest 47. consumption 48. that 49. offers 50. themselves【解析】这是一篇说明文。很多人都非常重视储蓄的想法。本文主要介绍了穷人和富人的消费观念,指出不管怎样,适度的消费当然是个好主意。【41题详解】考查动词时态。根据上文Back in 1924可知描述过去发生的事情应用一般过去时。故填thought。【42题详解】考查副词。句意:每年10月31日的“世界储蓄日”就是这样开始的,并在2019年继续流行。修饰动词held应用副词annually,表示“一年一次地”。故填annually。【43题详解】考查非谓语动词。句意:毫不奇怪
103、,一场针对穷人的运动开始了。分析句子结构可知target在句中应用非谓语动词形式,且movement与动词target之间是主谓关系,故用现在分词在句中作定语。故填targeting。【44题详解】考查介词。句意:欠发达国家的人们更愿意接受花钱谨慎的要求。表示“愿意接受”短语为be open to。故填to。【45题详解】考查冠词。句意:但节俭的观念也在富人中流行起来。idea为可数名词,此处特指“节俭的观念”应用定冠词the。故填the。【46题详解】考查最高级。句意:Facebook创始人是世界上最富有的人之一,他在自己身上花的钱并不多。结合句意表示“世界上最富有的”应用形容词最高级ric
104、hest。故填richest。【47题详解】考查名词。句意:其他人不花钱是因为他们不喜欢消费文化。根据上文the culture of为无生命名词所有格,可知应填不可数名词consumption。故填consumption。【48题详解】考查名词性从句连接词。句意:这与我们应该通过参与活动而不是通过买什么来让自己快乐的观点有关。本句是同位语从句,从句中不缺少主要成分,且句意完整,应该用that引导。故填that。【49题详解】考查主谓一致。句意:在这种情况下,有一个英国谚语提供了一些很好的建议:“积少成多”。定语从句中,谓语动词与先行词a British saying保持一致,且此处陈述客观事
105、实应用一般现在时,故谓语动词用第三人称单数。故填offers。【50题详解】考查代词。句意同上。“Look after the pennies, and the pounds will look after themselves.”表示“积少成多”,指代主语pounds,应用反身代词themselves。故填themselves。第四部分 写作(共两节,满分35分)第一节 短文改错(共10小题,每小题1分,满分10分)51.假定英语课上老师要求同学们交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错 误,每句中最多有两处。错误仅涉及一个的词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏
106、字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注童:1.毎处错误及修改均仅限一词;2.只允许修改10处.多者(从第11处起)不计分。On August 21,I was working on my homework, a composition titling “My Hero/Heroine”. I stuck at the very beginning, trying to figure out what would be my hero/heroine.Attracted by the cheers from t
107、he living room, I opened the door only to find my parents were watching the volleyball matches of womens final. Then I decided to take the break and joined in them. The sense of nervousness was overwhelming as the score was quite closely between China and its opponent.To our delight, China won in th
108、e end. We couldnt help feel proud as Chinese! The volleyball players had trained so hard before and fight till the last minute. Without doubt, they were not only my heroines, and the heroines of China! I started to write my composition.【答案】1.titlingtitled2.stuck前添加was/got3.whatwho4.matchesmatch5.the
109、a6.去掉in7.closelyclose8.feelfeeling9.fightfought10.andbut【解析】【分析】这是一篇记叙文。记叙了作者和父母一起看女排决赛,最后中国队获胜,作者和父母身为中国人感到自豪的故事。【详解】1.考查非谓语动词。句意:8月21日,我正在做我的家庭作业,一篇题为“我的英雄/女英雄”的作文。分析句子结构可知title在句中做非谓语动词,与逻辑主语composition构成被动关系,应用过去分词。故titling改为titled。2.考查固定短语。句意:我一开始就陷入了困境,试图找出谁会成为我的英雄。短语be/get stuck at“被卡在;困在”,此处
110、描述的是过去的事情,应使用一般过去时。故stuck前添加was/got。3.考查连接词。句意同上。本句为宾语从句,从句中缺少主语,指人,应用who。故what改为who。4.考查名词。句意:被客厅里的欢呼声所吸引,我打开门,却发现父母正在看女排决赛。结合句意此处看比赛应为一场比赛,用名词单数形式。故matches改为match。5.考查冠词。句意:然后我决定休息一下,加入他们。短语take a break“休息一下”。故the改为a。6.考查介词。句意同上。短语join in表示参加(活动),通常指正在进行的活动,此处应用短语join sb.表示“加入某人”,根据句意可知,此处表示“加入他们”
111、。故去掉in。7.考查形容词。句意:紧张的感觉压倒一切,因为中国队和对手的比分非常接近。结合上文was可知应用形容词作表语。故closely改为close。8.考查非谓语动词。句意:作为中国人,我们不禁感到自豪!短语couldnt help doing sth.“不禁做某事”。故feel改为feeling。9.考查时态。句意:排球运动员以前训练很刻苦,一直战斗到最后一分钟。此处描述过去的事情,应用一般过去时。故fight改为fought。10.考查连词。句意:毫无疑问,她们不仅是我的女英雄,也是中国的女英雄!根据短语not onlybut(also)“不仅而且”。故and改为but。第二节 书
112、面表达(满分25分)52.假定你是李华,是你校学生会主席。新冠疫情后国家经济面临一些困难,为保就业,繁荣经济,国家重启地摊经济。对此,你校打算举办“论地摊经济利弊”的辩论活动。请用英语写份通知,内容包括:1. 举办辩论活动的目的;2. 辩论的内容:地摊经济的利与弊;3. 活动时间地点,和报名的方式。注意:1. 词数100左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。地摊经济:the stall economy 小摊主:a vendor路边摊:roadside booths 在人行路上:on some pedestrian streets_【答案】NoticeTo boost the local
113、economy, cities around China encourage and support the stall economy hit hard by the novel corona virus outbreak. A debate on the advantages and disadvantages of the stall economy will take place next Saturday. During the activity, participants are supposed to show the views clearly that they can ei
114、ther support or oppose the stall economy, roadside booths running by venders on some pedestrian streets. The debate will last from 8am to 10am in the Students Hall next Saturday. If you are interested in it, please email to before next Thursday. Looking forward to your participation.Students UnionJu
115、ne. 9, 2020【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文写作。要求考生就举办“论地摊经济利弊”的辩论活动。写一份通知。【详解】本篇书面表达属于应用文写作:通知。本文内容要点已经给出,属于提纲类作文。内容要点包含:1. 举办辩论活动的目的;2. 辩论的内容:地摊经济的利与弊;3. 活动时间地点,和报名的方式。考生写作时需注意三点:一是通知的格式要准确;二是要详略得当。本文要点已经给出,结合要点可知,对本次活动的具体安排:地摊经济的利与弊,要重点去描述。三要注意适当地增加细节, 对活动的描述可以适当的展开,展开的内容要和主题有关系,切勿天马行空,胡乱发展;四要恰当地使用连接过渡词,以使行文连贯
116、。另外,在写作时要注意时态、语态的合理运用。作为通知,时态用一般现在时,介绍本次活动的具体安排时要用一般将来时。【点睛】本文层次清晰,行文连贯,要点齐全,言简意赅,目的明确,达到了书面表达的要求。还使用一些连词, 让文章条理清楚。使用了一些复杂句和复合句,使文章更加生动而流畅,这些都体现了较强的驾驭语言的能力。具体如下: To boost the local economy, cities around China encourage and support the stall economy hit hard by the novel corona virus outbreak.运用了不定式做目的状语;During the activity, participants are supposed to show the views clearly that they can either support or oppose the stall economy, roadside booths running by venders on some pedestrian streets.运用了同位语从句。