收藏 分享(赏)

四川省绵阳南山中学2020届高三英语三诊模拟考试试题(含解析).doc

上传人:a**** 文档编号:446336 上传时间:2025-12-06 格式:DOC 页数:26 大小:111.50KB
下载 相关 举报
四川省绵阳南山中学2020届高三英语三诊模拟考试试题(含解析).doc_第1页
第1页 / 共26页
四川省绵阳南山中学2020届高三英语三诊模拟考试试题(含解析).doc_第2页
第2页 / 共26页
四川省绵阳南山中学2020届高三英语三诊模拟考试试题(含解析).doc_第3页
第3页 / 共26页
四川省绵阳南山中学2020届高三英语三诊模拟考试试题(含解析).doc_第4页
第4页 / 共26页
四川省绵阳南山中学2020届高三英语三诊模拟考试试题(含解析).doc_第5页
第5页 / 共26页
四川省绵阳南山中学2020届高三英语三诊模拟考试试题(含解析).doc_第6页
第6页 / 共26页
四川省绵阳南山中学2020届高三英语三诊模拟考试试题(含解析).doc_第7页
第7页 / 共26页
四川省绵阳南山中学2020届高三英语三诊模拟考试试题(含解析).doc_第8页
第8页 / 共26页
四川省绵阳南山中学2020届高三英语三诊模拟考试试题(含解析).doc_第9页
第9页 / 共26页
四川省绵阳南山中学2020届高三英语三诊模拟考试试题(含解析).doc_第10页
第10页 / 共26页
四川省绵阳南山中学2020届高三英语三诊模拟考试试题(含解析).doc_第11页
第11页 / 共26页
四川省绵阳南山中学2020届高三英语三诊模拟考试试题(含解析).doc_第12页
第12页 / 共26页
四川省绵阳南山中学2020届高三英语三诊模拟考试试题(含解析).doc_第13页
第13页 / 共26页
四川省绵阳南山中学2020届高三英语三诊模拟考试试题(含解析).doc_第14页
第14页 / 共26页
四川省绵阳南山中学2020届高三英语三诊模拟考试试题(含解析).doc_第15页
第15页 / 共26页
四川省绵阳南山中学2020届高三英语三诊模拟考试试题(含解析).doc_第16页
第16页 / 共26页
四川省绵阳南山中学2020届高三英语三诊模拟考试试题(含解析).doc_第17页
第17页 / 共26页
四川省绵阳南山中学2020届高三英语三诊模拟考试试题(含解析).doc_第18页
第18页 / 共26页
四川省绵阳南山中学2020届高三英语三诊模拟考试试题(含解析).doc_第19页
第19页 / 共26页
四川省绵阳南山中学2020届高三英语三诊模拟考试试题(含解析).doc_第20页
第20页 / 共26页
四川省绵阳南山中学2020届高三英语三诊模拟考试试题(含解析).doc_第21页
第21页 / 共26页
四川省绵阳南山中学2020届高三英语三诊模拟考试试题(含解析).doc_第22页
第22页 / 共26页
四川省绵阳南山中学2020届高三英语三诊模拟考试试题(含解析).doc_第23页
第23页 / 共26页
四川省绵阳南山中学2020届高三英语三诊模拟考试试题(含解析).doc_第24页
第24页 / 共26页
四川省绵阳南山中学2020届高三英语三诊模拟考试试题(含解析).doc_第25页
第25页 / 共26页
四川省绵阳南山中学2020届高三英语三诊模拟考试试题(含解析).doc_第26页
第26页 / 共26页
亲,该文档总共26页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、四川省绵阳南山中学2020届高三英语三诊模拟考试试题(含解析)本试卷满分150分,考试时间120分钟。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题:每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Where does the woman suggest the key might be?A Under the mat. B. Above th

2、e door. C. Under the flower pot.2. What makes the girl study harder?A. To get a toy. B. To work as a designer. C. To earn money for a car.3. What did the notice say about Tom?A. He has finished his research.B. He has been promoted to manager.C. He is going to work in the research center.4. What will

3、 the speakers probably do next?A. Use a flashlight B. Light a candle. C. Buy a book.5. What are the speakers mainly talking about?A. The mans job. B. The mans marriage. C. The mans relationship with his assistant.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有

4、时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What does the woman suggest they do?A. Go to a movie. B. Go to a toy store. C. Go to a museum.7. What is the probable relationship between the speakers?A. Neighbors. B. Guide and tourist C. Friends.听第7段材料,回答第8至10题。8. Why is the man nerv

5、ous?A. He doesnt like job interviews.B He doesnt want to lose his job.C. He doesnt have many employment options.9. How long was the woman out of work?A. Three months. B. Six months. C. Two years.10. How did the man live without work and pay?A. With money from his brother.B. With money from his paren

6、ts.C. With money from his savings.听第8段材料,回答第11至13题。11. What are the speakers doing at the beginning?A. Queuing up. B. Ordering food. C. Having some drinks.12. What does the man like best?A. Beef. B. Fish. C. Chicken.13. What does the woman think of the fish?A. A little sour. B. Very sweet. C. A litt

7、le too salty.听第9段材料,回答第14至16题。14. Where is the treehouse?A. In justins yard B. In Stanleys yard. C. In Miss Johnsons yard.15. How will Justin get back to the treehouse?A. By car. B. By bike C. On foot.16. Why is Justin in a hurry?A. He is afraid of thunder.B. He thinks its going to rain.C. He wants

8、his mother to see the treehouse.听第10段材料,回答第17至20题。17. Who is the speaker talking to?A. Teachers. B. Parents. C. Students.18. What will the temperature be tomorrow morning?A. -10C. B. -20C. C. -15C.19. What should the listeners have so that they can change into?A. A pair of boots. B. A warm jacket. C

9、. A pair of pants.20. Where is the announcement from?A. A school. B. A TV station. C. A radio station.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题:每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ANew York is an overwhelming city to visit with children. Went follows is carefully collected advice from New Yorkers on ho

10、w to cover the city right.Tenement MuseumThe Tenement Museum on the Lower East Side offers a fantastic glimpse into urban family life. Guided tours reveal the daily routines of generations of Irish, Jewish and Italian immigrants who made their mark then quickly moved up and out. Pick up a copy of “A

11、ll-of-a-Kind Family” or a vintage toy in the museum shop, one of the citys best.MoMa MuseumMoMa Museum does an excellent job making modern and contemporary art accessible to children as young as 4. On weekend mornings, guided tours are divided into age-appropriate groups in which children can observ

12、e a number of works and draw; later they gain free admittance to the entire museum. The cafeteria is both grown-up and child-friendly, and theres an art laboratory with hands-on activities and even an audio guide for young people.Intrepid Sea, Air and Space MuseumThe most significant in the museum i

13、s the Space Shuttle Pavilion, which is scheduled to reopen in July, showcasing the Enterprise, NASAs first space shuttle, which arrived last year. The U.S.S Intrepid, a World War II-era aircraft carrier, is worthwhile in itself. While the complex suffered damage during Hurricane Sandy, most of its f

14、acilities are once again shipshape. Families may want to consider Operation Slumber, which allows for overnight visits with special activities for children 6 and older.Childrens Museum of the ArtsAll the artwork here is made by children, and visitors can make their own (bonus: you dont have to clean

15、 up). An area for younger children includes sand, Play-Doh and guided music activities. Children go berserk for the Ball Pond, a closed-in area of oversize balls. Is it experiential art? An installation? Children need not bother with such imponderables.1. Which of the following museums offer free ad

16、mission?A. Tenement Museum.B. MoMa Museum.C. Intrepid Sea, Air and Space Museum.D. Childrens Museum of Arts.2. How is Childrens Museum of the Arts different from the other three museums?A. It provides activities for children of different ages.B. It exhibits a lot of artwork.C. Its artwork is all cre

17、ated by children.D. It used to be damaged in the Hurrican Sandy.3. What do the four museums have in common?A. They are all children-friendly.B. They all show visitors contemporary artwork.C. They can offer visitors activities to take part in.D. They are all suitable for children over 4 years old.【答案

18、】1. B 2. C 3. A【解析】【分析】本文是一篇说明文。纽约是一个让孩子们流连忘返的城市。文章介绍了四个适合孩子的纽约博物馆。【1题详解】细节理解题。根据MoMa Museum部分中的On weekend mornings, guided tours are divided into age-appropriate groups in which children can observe a number of works and draw; later they gain free admittance to the entire museum. (在周末上午,导游团会按年龄分组,让

19、儿童观赏及绘画作品;然后他们获得整个博物馆的免费入场券)可知,MoMa Museum提供免费入场服务。故选B。【2题详解】细节理解题。根据Childrens Museum of the Arts部分中的All the artwork here is made by children, and visitors can make their own (bonus: you dont have to clean up).可知,这里所有的艺术品都是孩子们做的,游客们可以自己动手(额外的好处是:你不必收拾)。结合其他三个博物馆的介绍可知,这是儿童艺术博物馆的特殊之处。故选C。【3题详解】细节理解题。根

20、据第一段中的New York is an overwhelming city to visit with children. (纽约是一个让孩子们流连忘返的城市)及四家博物馆的介绍可知,这四个博物馆都是非常适合孩子参观的。故选A。【点睛】做阅读理解时要求考生对文章通读一遍,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。如第1小题,Which of the following museums offer free admission?要求判断出下列哪个博物馆提供免费入场服务。关键词是free admission,根据MoMa Museum部分中的On weeken

21、d mornings, guided tours are divided into age-appropriate groups in which children can observe a number of works and draw; later they gain free admittance to the entire museum. (在周末上午,导游团会按年龄分组,让儿童观赏及绘画作品;然后他们获得整个博物馆的免费入场券)可知,MoMa Museum提供免费入场服务。BI passed my driving test at the fourth attempt. You m

22、ight think that means Im not as safe as someone who passed for the first time. But would you feel safer with no driver at all? Maybe not, and its for this reason that automotive firms have included driver-assist functions in their prototype (原型) driverless cars. This allows the human driver to take

23、over if there is a problem.Google is one manufacturer that has prototype driverless cars. These have been equipped with steering wheels and conventional controls to allow normal driving. But this is just a stage the vision is to have fully automated cars very soon. The director of Googles self-drive

24、 project, Chris Urmson, hopes his 11-year-old son will never have to take a driving test. To achieve that, the cars need to be on the roads in five years. He says driverless cars will greatly reduce accidents and traffic jams.According to Chris, “about 1.2 million people are killed on the roads arou

25、nd the world each year. That number is equivalent to a jet falling out of the sky every day.” He thinks gradual changes to existing car designs are not enough to deal with the problem. “If we are really going to make changes to our cities and get rid of parking lots, we need self-drive cars,” he say

26、s.Googles prototypes have covered over a million kilometers on the road. They have also had to deal with unexpected situations, such as a child driving a toy car in the road, and a woman in an electric wheelchair chasing a duck. In each case, they reacted safely.Some are not convinced. Seven Beiker

27、of Stanford University thinks driverless cars will still need human input in extreme circumstances. He also worries that people may forget how to operate their vehicles if they do not do it regularly. “I guess I shouldnt throw away my drivers license just yet,” he says.4. What can be known about dri

28、verless cars?A. They are fitted with newly-developed steering wheels.B. They include functions managed by human drivers.C. They need traditional controls to avoid traffic jams.D. They will be purchased on the market in five years.5. What can we learn from what Chris said?A. Chris believes that there

29、 is a possibility of a jet crashing per day.B. About 1.2 million people are killed around the world each year.C. Changing current car designs alone cannot prevent all traffic deaths.D. Driverless cars cannot deal with extreme circumstances without human help.6. Whats the attitude of Seven Beiker tow

30、ards driverless cars?A. Approving.B. Cautious.C. Neutral.D. Hopeful.7. What does the passage mainly talk about?A. Why we need driverless cars in the near future.B. How to control a driverless car without a drivers license.C. Differences between driverless cars and conventional ones.D. A brief introd

31、uction of driverless cars and some opinions on them.【答案】4. B 5. C 6. B 7. D【解析】本文是一篇说明文。文章简要介绍了无人驾驶汽车,并提出一些看法。【4题详解】细节理解题。根据第一段中的Maybe not, and its for this reason that automotive firms have included driver-assist functions in their prototype (原型) driverless cars. (也许不是,正是因为这个原因,汽车公司在他们的无人驾驶汽车原型中加入了

32、驾驶员辅助功能)可知,无人驾驶汽车包括由人工驱动程序管理的功能。故选B。【5题详解】细节理解题。根据第三段中的He thinks gradual changes to existing car designs are not enough to deal with the problem. (他认为逐步改变现有的汽车设计不足以解决这个问题)可知,Chris认为仅仅改变现有的汽车设计并不能防止所有的交通死亡。故选C。【6题详解】推理判断题。根据最后一段中的Seven Beiker of Stanford University thinks driverless cars will still n

33、eed human input in extreme circumstances. He also worries that people may forget how to operate their vehicles if they do not do it regularly. “I guess I shouldnt throw away my drivers license just yet,” he says. (斯坦福大学的Seven Beiker认为,在极端情况下,无人驾驶汽车仍然需要人力投入。他还担心,如果人们不经常开车,他们可能会忘记如何开车。“我想我现在还不应该扔掉我的驾照

34、,”他说)可知,Seven Beiker对无人驾驶汽车的态度是谨慎的。故选B。【7题详解】主旨大意题。根据第一段中的But would you feel safer with no driver at all? Maybe not, and its for this reason that automotive firms have included driver-assist functions in their prototype (原型) driverless cars. (但是如果没有司机,你会觉得更安全吗?也许不是,正是因为这个原因,汽车公司在他们的无人驾驶汽车原型中加入了驾驶员辅助

35、功能)根据第三段“If we are really going to make changes to our cities and get rid of parking lots, we need self-drive cars,” he says.(如果我们真的要改变我们的城市,取消停车场,我们需要自动驾驶汽车)根据最后一段Some are not convinced.(有些人不相信)可知,本文主要介绍了无人驾驶汽车,并提出一些看法。故选D。CIf you have ever had a cat, or have watched one of the many funny cat video

36、s online, youll know that cats have a mind of their own. A lot of the things they do are hard to understand-they like to climb up tall furniture, fit themselves in small spaces and attack small objects for no reason at all.Now scientists have managed to figure out what exactly is going on in the bra

37、ins of our little friends. According to Tony Buffington, a professor at Ohio State University in the US, cats strange behavior largely comes from their way of life back in the wild. “Cats today still have many of the same instincts(本能)that allowed them to live in the wild for millions of years.” he

38、said in a TED Talk. “To them, our homes are their jungles.”In the wild, cats are hunters. Their bodies and great balancing abilities allow them to climb to high spots to better look at the environment. Even though they dont have to hunt any more in human houses, they still keep the old habit of view

39、ing the living room from, for example, the top of the refrigerator.Cats hunting instinct is also what makes them attack small things like keys and USB drives. In the wild, they hunt whatever they can get, and most of the animals they kill are small.However, cats can also be prey. This explains why t

40、hey like to stay in small spaces like drawers or washing machines-they are hiding, or they think they are hiding, from more dangerous animals. This is also why cats prefer a clean box: a smelly one could easily show enemies where they are.Knowing how cats minds work is not only useful for better und

41、erstanding them. It may also help cats owners to better meet cats needs. For example, owners could try to make climbing easier for cats by moving their furniture around. They could also use “food puzzles” to make eating feel more like hunting instead of just giving food to the cats.8. According to T

42、ony Buffington, _.A. cats strange behavior is hard for people to understandB. cats are more used to living in the wild than in humans homesC. cats behave strangely mainly because of some instincts in the wildD. cats instincts are as helpful to them today as they were millions of year ago9. Which of

43、the following statements is TRUE according to the text?A. Cats like to climb up high because they want to hide from dangerous animals.B. Cats attack keys and USB drives because they have a habit of hunting small animals.C. Cats enjoy staying in small spaces because they usually live in small caves i

44、n the wild.D. Cats preference for a clean box probably has something to do with their hunting instincts.10. The underlined word “prey” in Paragraph 5 probably means _.A. an animal that is too lazyB. an animal that likes hiding gamesC. an animal that keeps itself cleanD. an animal that is hunted11. T

45、his article is mainly written to _.A. explore the reasons behind cats strange behaviorB. describe cats past wild experience to readersC. tell cat owners how to make life easier for catsD. compare cats behavior in human homes with that in the wild【答案】8. C 9. B 10. D 11. A【解析】本文是一篇说明文,如果你曾经有过一只猫,或者看过网

46、上的猫咪搞笑视频,你会知道猫有自己的性格,他们的很多事情都难以理解他们毫无理由地喜欢爬上高大的家具,在小空间和攻击小物体。本文以此展开谈论,主要探索了猫奇怪行为的原因。【8题详解】细节理解题。根据第二段中According to Tony Buffington, a professor at Ohio State University in the US, cats strange behavior largely comes from their way of life back in the wild.可知猫的行为很奇怪,主要是由于在野外的天性。故选C。【9题详解】推理判断题。根据第四段中

47、Cats hunting instinct is also what makes them attack small things like keys and USB drives. In the wild, they hunt whatever they can get, and most of the animals they kill are small. 猫攻击键和USB驱动器,因为他们捕猎小动物的习惯。故选B。【10题详解】词义猜测题。根据第五段第二句This explains why they like to stay in small spaces like drawers or

48、 washing machines-they are hiding, or they think they are hiding, from more dangerous animals.可知猫也可能被抓住,成为一个被捕杀的动物,所以它要躲起来,远离更危险的动物。故prey意为被捕食的动物。 故D项符合题意。【11题详解】主旨大意题。根据第一、二段中的A lot of the things they do are hard to understand-they like to climb up tall furniture, fit themselves in small spaces and

49、 attack small objects for no reason at all.猫做的许多事情都很难理解。Now scientists have managed to figure out what exactly is going on in the brains of our little friends.现在科学家已经设法弄明白我们这些小朋友的大脑到底在干什么?由此可知这篇文章是在探究猫奇怪行为背后的原因。故选A。DTeenagers who check social media for several hours a day are at the risk ofdevelopin

50、g ADHD (多动症) a study has concluded.The research team, from the University of Southern California, tracked 2,600teenagers aged 15 and 16. They asked them how many times they checked theirphones and other digital devices for various reasons, and then monitored them for symptoms of ADHD. After two year

51、s, those who had checked their phones the mostoften were twice as likely as those who checked the least often to show signs ofADHD.Writing in the JAMA medical journal, the scientists said, “Modern mediadevices immediately inform users when new text messages, social media postings, or videogame play

52、invitations arrive. Exposure to such information may drawattention away from important tasks. Frequent distraction could interrupt thedevelopment of constant attention and organization skills.”They believe constant access to instant entertainment also has an impact. Researcher Professor Adam Leventh

53、al said all previous research had focused on the link between ADHD and televisions. “Whats new is that previous studies on thistopic were done many years ago, when social media, mobile phones, tablets andmobile apps didnt exist. We can say with confidence that teens who are exposedto higher levels o

54、f digital media are significantly more likely to develop ADHDsymptoms in the future,” he said.Leventhal believes the findings help fill a gap in understanding how newmobile media devices and seemingly limitless content pose a mental health risk forchildren. And the findings serve as a warning.Britis

55、h scientists welcomed the findings. But Professor Andy Przybylski of theOxford Internet Institute said, “The study relies on survey responses provided bythe students in question. It is not clear if teachers or parents would rate the childrensimilarly or if the self-reported measure of digital screen

56、 use is related with eitheractual behavior or higher quality survey items.”12. How did the researchers conduct the study?A. By monitoring 2,600 teenagers with ADHD.B. By tracking the participants for two years.C. By analyzing data from previous researches online.D. By controlling different teens tim

57、e spent on social media.13. What does Leventhal think of the exposure to higher levels of digital media?A. It will cause diverse ADHD symptoms.B. It will create higher ADHD risks.C. It will weaken teenagers confidence.D. It will have a major influence on organization skills.14. What does Professor A

58、ndy Przybylski think of the study?A. It provides a better understanding of the media.B. It should have focused on parents responses.C. Its findings are not reliable enough.D. Its a breakthrough in this field.15. What can be a suitable title for the text?A. The use of digital media is on the riseB. T

59、eens are increasingly exposed to ADHDC. Heavy use of social media may increase ADHD risksD. Teens exposure to modern media calls more attention【答案】12. B 13. B 14. C 15. C【解析】这是一篇说明文。主要叙述了一项研究表明,每天花几个小时查看社交媒体的青少年有患多动症的风险这一发现展开。研究人员通过对参与者进行了为期两年的追踪得出了这一发现。科学家指出频繁的分心会阻碍持续的注意力和组织能力的发展。而两位教授Adam Leventha

60、l和Andy Przybylski就此发现表达了自己的看法。【12题详解】细节理解题。根据第二段最后一句After two years, those who had checked their phones the most often were twice as likely as those who checked the least often to show signs of ADHD. 两年后,那些经常查看手机的人出现多动症症状的几率是那些不经常查看手机的人的两倍。由此可知,研究人员对参与者进行了为期两年的跟踪来进行这项研究的,故选B。【13题详解】推理判断题。根据第四段最后一句We

61、 can say with confidence that teens who are exposed to higher levels of digital media are significantly more likely to develop ADHD symptoms in the future可知Leventhal认为频繁接触数字媒体的青少年在未来更有可能出现ADHD症状。由此判断出频繁接触数字媒体会增加ADHD的风险。故选B。【14题详解】推理判断题。根据文章最后一句It is not clear if teachers or parents would rate the ch

62、ildren similarly or if the self-reported measure of digital screen use is related with either actual behavior or higher quality survey items.可知Andy Przybylski认为目前尚不清楚老师或家长是否会对孩子做出类似评价等,由此判断出他认为这项研究的发现不够可靠。故选C。【15题详解】主旨大意题。根据第一段Teenagers who check social media for several hours a day are at the risk

63、of developing ADHD (多动症), a study has concluded. 一项研究表明,每天花几个小时查看社交媒体的青少年有患多动症的风险。以及文章主要内容围绕一项研究表明,每天花几个小时查看社交媒体的青少年有患多动症的风险这一发现展开。所以短文最佳标题为“过度使用社交媒体可能会增加患多动症的风险”。故选C。第二节(共5小题:每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。There is no such thing as a “bad memory”, and everyone can improve thei

64、r memory, as long as you are not suffering from memory loss as medical condition. _16_Stop thinking that you have a “bad memory”. Convince yourself that you do a good memory that will improve. Too many people get stuck here and convince themselves their memory is bad, that they are just no good with

65、 names and that numbers just slip out of their minds for some reason. _17_Use association to remember facts. _18_ For example, if you have a hard time remembering that JFK was the president involved in the Bay of Pigs Invasion, just picture the handsome president swimming in an ocean surrounded by h

66、appy, oinking pigs.Involve multiple senses. You can stimulate (刺激) more parts of your brain by using as many senses as possible when memorizing information. _19_ For example, the process of writing information by hand stimulates your brain and makes it easier to remember the information later._20_ B

67、y developing new mental skills especially complex ones such as learning a new language or learning to play a new musical instrument and challenging your brain with puzzles and games, you can keep your brain active and improve its physiological function.A. Exercise your brain as often as possible.B.

68、Give yourself some time to form a memory.C. Erase those thoughts and promise to improve your memory.D. If you want to improve your memory, there are a number of things you can do.E. You can create an image in your mind to help you remember a word or an image.F. This concrete image in your mind will

69、help you link the president with this event.G. When a larger part of your brain is active, your ability to arouse your memory will increase.【答案】16. D 17. C 18. E 19. G 20. A【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了如何提高记忆力的方法。【16题详解】根据上文There is no such thing as a “bad memory”, and everyone can improve their memory, as

70、 long as you are not suffering from memory loss as medical condition. (没有所谓的“糟糕的记忆”,每个人都可以改善自己的记忆力,只要你没有患上失忆症)可知,此处承接上文,总领下文。D. If you want to improve your memory, there are a number of things you can do. (如果你想提高你的记忆力,有很多事情你可以做)符合语境,improve your memory与上文improve their memory相对应。故选D。【17题详解】根据段首句Stop

71、thinking that you have a “bad memory”. (不要认为自己“记性不好”)可知,本段主要讲述要停止消极的思想。由此可知,C. Erase those thoughts and promise to improve your memory.(消除这些想法,承诺改善你的记忆力)符合语境。故选C。【18题详解】根据段首句Use association to remember facts. (用联想来记住事实)可知,本段主要讲述用联想的办法来记住事实。E. You can create an image in your mind to help you remember

72、 a word or an image.(你可以在脑海中创造一个形象来帮助你记住一个单词或一个形象)符合语境。故选E。【19题详解】根据上文You can stimulate (刺激) more parts of your brain by using as many senses as possible when memorizing information. (在记忆信息时,你可以使用尽可能多的感官来刺激大脑的更多部分)可知,此处承接上文。G. When a larger part of your brain is active, your ability to arouse your m

73、emory will increase.(当你大脑的大部分处于活跃状态时,你唤起记忆的能力就会增强)符合语境,a larger part of your brain与上文parts of your brain相对应。故选G。【20题详解】根据下文By developing new mental skills especially complex ones such as learning a new language or learning to play a new musical instrument and challenging your brain with puzzles and

74、games, you can keep your brain active and improve its physiological function. (通过发展新的思维技能尤其是复杂的技能,如学习一门新的语言或学习演奏一种新的乐器和挑战你的大脑的谜题和游戏,你可以保持你的大脑活跃,并改善它的生理功能)可知,本段主要讲述要锻炼大脑。A. Exercise your brain as often as possible. (尽可能多地锻炼你的大脑) 符合语境。为本段小标题。故选A。【点睛】七选五题型主要考查上下文的理解与推断,虽然文章整体难度一般低于阅读理解,但是却给很多同学造成了很大的心理

75、障碍。七个选项中选五个,比四个选项中选一个,感觉干扰性更大,很大同学在做这个题目时,总有一种眼花缭乱、心烦气躁的感觉,致使往往正确率不高。在这里提醒同学们,首先要克服心理障碍,同时要注意方式方法。其次,注意设空前后的句子,因为这些句子之间是顺承和联系的,所有一定要联系和理解上下文的语境。例如第4小题,根据上文You can stimulate (刺激) more parts of your brain by using as many senses as possible when memorizing information. (在记忆信息时,你可以使用尽可能多的感官来刺激大脑的更多部分)可

76、知,此处承接上文。G. When a larger part of your brain is active, your ability to arouse your memory will increase.(当你大脑的大部分处于活跃状态时,你唤起记忆的能力就会增强)符合语境,a larger part of your brain与上文parts of your brain相对应。故选G。第三部分 语言知识运用(共两节,满分45分)第一节(共20小题:每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。I was working

77、 as a lifeguard at Tower 15 on Newport and two blocks to my right was another guard named Mike, working at Tower 17. He called me over the phone and said, “Hey, I have _21_ two kids who are swimming in the dangerous zone. I have to give them a warning. Keep an eye on us.” I said “Sure.” In case of _

78、22_, anytime we got out of our tower, we were supposed to _23_ somebody else.Mike hung up the phone and _24_ the lifebuoy (救生圈). Then he realized that these two kids had been _25_ and that there was a great tendency for them to be _26_ by the wave. _27_, Mike rushed toward the ocean. I _28_ the wate

79、r and all I found was two small heads. The mother of the two kids knelt (跪) down on the beach with _29_.When I dropped my binoculars (望远镜) and reached the mother, Mike was in waist-deep water, _30_ the two kids. I turned to the mum and said, “Hey, its OK. They are safe.” I saw the terror started to

80、_31_. Then she glanced back and got her first good look at Mike. A new kind of _32_ washed over her face as though there was another threat to her kids lives. She snatch (抢) her kids without _33_.Mike had some seemingly _34_ behavior, and his shaved head showed a scar. Maybe he had no _35_ manners,

81、but his lifesaving ability _36_ his unsatisfactory skills in PR (public relation). In the mothers _37_, Mike was a really terrible guy. However, that couldnt change the fact that he had just _38_ her kids.Mike just glanced at me and smiled. As I jogged back to my tower, I promised myself Id never le

82、t my own _39_ prevent me from _40_ a hero when I meet one.21. A. savedB. spottedC. teasedD. exchanged22. A. emergenciesB. disastersC. statementsD. punishment23. A. assistB. informC. confirmD. consider24. A. repairedB. providedC. seizedD. fixed25. A. strugglingB. laughingC. quarrelingD. trembling26.

83、A. supportedB. directedC. preventedD. swallowed27. A. StillB. InsteadC. ThereforeD. Indeed28. A. exploredB. noticedC. reachedD. scanned29. A. noisesB. screamsC. beliefsD. gestures30. A. hidingB. countingC. beatingD. carrying31. A. disappearB. refreshC. existD. expand32. A. surpriseB. regretC. panicD

84、. doubt33. A. presentationB. appreciationC. expectationD. contribution34. A. stubbornB. desperateC. mysteriousD. boring35. A. gentleB. positiveC. unpleasantD. aggressive36. A. give in toB. live up toC. make up forD. put up with37. A. judgmentB. experienceC. descriptionD. application38. A. comfortedB

85、. rescuedC. transformedD. frightened39. A. decisionB. requestC. prejudiceD. tolerance40. A. rejectingB. criticizingC. memorizingD. recognizing【答案】21. B 22. A 23. B 24. C 25. A 26. D 27. C 28. D 29. B 30. D 31. A 32. C 33. B 34. D 35. A 36. C 37. A 38. B 39. C 40. D【解析】本文是一篇记叙文。作者和迈克都是海岸救生员。有一次,迈克救了两

86、个孩子,但是因为迈克有一些看起来很令人厌烦的行为,孩子的母亲认为他是个可怕的家伙,并没有感激迈克救了自己的孩子。但是,作者认为迈克确实是一名很棒的救生员,我们不应该让自己的偏见阻止承认一个英雄。【21题详解】考查动词词义辨析。句意:嘿,我看到两个孩子在危险区域游泳。A. saved救助;B. spotted看到;C. teased嘲笑;D. exchanged交换。根据下文two kids who are swimming in the dangerous zone. I have to give them a warning.可知,看到两个孩子在危险区域游泳。故选B。【22题详解】考查名词词

87、义辨析。句意:万一有紧急情况,我们一走出塔,就应该通知别人。A. emergencies紧急事件;B. disasters灾难;C. statements陈述;D. punishment惩罚。根据上文I have to give them a warning及常识可知,此处指万一有紧急情况。故选A。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:万一有紧急情况,我们一走出塔,就应该通知别人。A. assist帮助;B. inform通知;C. confirm确认;D. consider考虑。根据上文I have to give them a warning. Keep an eye on us.可知,有

88、紧急情况,我们会通知别人。故选B。【24题详解】考查动词词义辨析。句意:迈克挂上电话,抓起救生圈。A. repaired修理;B. provided提供;C. seized快速抓住;D. fixed安装。根据上文可知,两个孩子遇险,所以迈克迅速抓起救生圈去找那几个孩子。故选C。【25题详解】考查动词词义辨析。句意:然后他意识到这两个孩子一直在挣扎,他们很有可能被海浪吞没。A. struggling挣扎;B. laughing笑;C. quarreling吵架;D. trembling发抖。根据下文there was a great tendency for them to be _6_ by

89、the wave.可知,这两个孩子一直在水里挣扎。故选A。【26题详解】考查动词词义辨析。句意:然后他意识到这两个孩子一直在挣扎,他们很有可能被海浪吞没。A. supported;B. directed;C. prevented;D. swallowed。根据下文I _8_ the water and all I found was two small heads.可知,这两个孩子很有可能被海浪吞没。故选D。【27题详解】考查副词词义辨析。句意:因此,迈克冲向了大海。A. Still仍然;B. Instead相反;C. Therefore所以;D. Indeed确实。根据语境可知,前后句意存在

90、因果关系。故选C。【28题详解】考查动词词义辨析。句意:我扫视了一下水面,发现只有两个小脑袋。A. explored探索;B. noticed注意;C. reached到达;D. scanned扫描,浏览。根据下文all I found was two small heads可知,我扫视了一下水面。故选D。【29题详解】考查名词词义辨析。句意:两个孩子的母亲尖叫着跪在海滩上。A. noises噪音;B. screams尖叫;C. beliefs信仰;D. gestures姿势。根据语境及常识可知,发现自己的孩子有危险,母亲应该是很恐惧地尖叫着跪在海滩上。故选B。【30题详解】考查动词词义辨析。

91、句意:当我放下望远镜,看到这位母亲时,迈克正在齐腰深的水里,抱着两个孩子。A. hiding隐藏;B. counting数;C. beating打击;D. carrying携带。根据下文I turned to the mum and said, “Hey, its OK. They are safe.”可知,迈克把两个孩子带回来了。故选D。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:我看到恐惧开始消失。A. disappear消失;B. refresh更新;C. exist存在;D. expand扩展。根据上文I turned to the mum and said, “Hey, its OK. T

92、hey are safe.”及常识可知,孩子安全了,恐惧也就消失了。故选A。【32题详解】考查名词词义辨析。句意:一种新的恐慌掠过她的脸,仿佛她的孩子们的生命又受到了威胁。A. surprise惊奇;B. regret遗憾;C. panic恐慌;D. doubt担忧。根据下文as though there was another threat to her kids lives.可知,一种新的恐慌掠过她的脸。故选C。【33题详解】考查名词词义辨析。句意:她毫无感激之情地把孩子抢走了。A. presentation呈现,描述;B. appreciation欣赏,感激;C. expectation

93、期望;D. contribution奉献。根据上文as though there was another threat to her kids lives. She snatch (抢) her kids可知,孩子的母亲没有感激之情。故选B。【34题详解】考查形容词词义辨析。句意:迈克有一些看起来很令人厌烦的行为,他的光头上有一道伤疤。A. stubborn固执的;B. desperate绝望的;C. mysterious神秘的;D. boring无聊的,令人厌烦的。根据下文In the mothers _17_, Mike was a really terrible guy.可知,迈克有一些

94、令人厌烦的行为。故选D。【35题详解】考查形容词词义辨析。句意:也许他没有温柔的举止,但他的救生能力弥补了他在公共关系方面的不足。A. gentle温柔的;B. positive积极的;C. unpleasant不愉快的;D. aggressive好斗的。根据下文In the mothers _17_, Mike was a really terrible guy.可知,迈克也许没有温柔的举止。故选A。【36题详解】考查动词短语辨析。句意:也许他没有温柔的举止,但他的救生能力弥补了他在公共关系方面的不足。A. give in to屈服于;B. live up to不辜负;C. make up

95、for弥补;D. put up with忍受。根据语境可知,迈克有很强的救生意识和能力,弥补了他在公共关系方面的不足。故选C。【37题详解】考查名词词义辨析。句意:依据这位母亲的判断,迈克真是个可怕的家伙。A. judgment判断;B. experience经验;C. description描述;D. application申请。根据下文Mike was a really terrible guy.可知,这是这位母亲的判断。故选A。【38题详解】考查动词词义辨析。句意:然而,这并不能改变他刚刚救了她的孩子的事实。A. comforted安慰;B. rescued营救;C. transform

96、ed转化;D. frightened使惊吓。根据上文They are safe可知,迈克救了她的孩子。故选B。【39题详解】考查名词词义辨析。句意:当我慢跑回到我的塔上时,我向自己保证,当我遇到一个英雄时,我绝不会让自己的偏见阻止我承认他。A. decision决定;B. request要求;C. prejudice偏见;D. tolerance容忍。根据上文可知,这位母亲以人的外表来判断迈克,所以此处指偏见。故选C。【40题详解】考查动词词义辨析。句意:当我慢跑回到我的塔上时,我向自己保证,当我遇到一个英雄时,我绝不会让自己的偏见阻止我承认他。A. rejecting拒绝;B. critic

97、izing批评;C. memorizing记住;D. recognizing承认。根据上文可知,虽然迈克有可能令人令人厌烦的行为,但是他的确救了孩子的生命,所以他时一个英雄。所以此处指不会让自己的偏见阻止承认一个英雄。故选D。第二节(共10小题:每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。The mascot (吉祥物) for the Beijing 2022 Winter Olympic Games _41_ (show) to the public at Beijings shougang Ice Hockey Arena on Septe

98、mber 17th, 2019. The name of the mascot is “Bing Dwen Dwen”, _42_ is closely associated with the host nations culture.The image of it is designed based _43_ the giant panda. _44_ (dress) in a full body suit of ice, a symbol of purity and _45_ (strong), the panda wears a helmet with colored halo (光环)

99、. The lines of the halo represent the snow tracks and 5G technology. The heart shape in its left palm represents the host countrys hospitality.The name “Bing Dwen Dwen” is a _46_ (combine) of several meanings in the Chinese language. “Bing” is the Chinese character for ice, while “Dwen Dwen” is _47_

100、 common nickname in China for children that implies healthiness and cuteness.The mascot _48_ (perfect) combines the best elements and characteristics of China to show Chinas warm invitation to friends from all over the world. It is also designed _49_ (promote) the Olympic spirit. There is no doubt t

101、hat it will be a _50_ (wonder) ambassador for China and the Beijing 2022 Winter Olympic Games.【答案】41. was shown 42. which 43. on 44. Dressed 45. strength 46. combination 47. a 48. perfectly 49. to promote 50. wonderful【解析】本文是一篇说明文。文章介绍了北京2022年冬奥会吉祥物冰墩墩。【41题详解】考查动词时态及语态。句意:2019年9月17日,北京2022年冬奥会吉祥物在首钢

102、冰球场向公众展示。此处是谓语动词,与主语是被动关系,应使用被动语态;由on September 17th, 2019可知,应使用一般过去时,因此应使用一般过去时的被动语态。故填was shown。【42题详解】考查定语从句。句意:吉祥物的名字叫“冰墩墩”,与东道国的文化息息相关。此处是非限定性定语从句,先行词是the mascot,在从句中做主语,应使用关系代词which引导。故填which。【43题详解】考查介词。句意:它的形象是根据大熊猫设计的。此处是短语be based on“根据,以为基础,建立在基础上”。故填on。【44题详解】考查非谓语动词。句意:熊猫身穿象征纯洁和力量的全身冰衣,

103、头戴彩色光环的头盔。根据句意可知,此处是短语be dressed in“穿着”,省略be动词,使用过去分词词组做状语。故填Dressed。【45题详解】考查名词。句意:熊猫身穿象征纯洁和力量的全身冰衣,头戴彩色光环的头盔。此处与purity是并列成分,应使用名词形式,意为“一种纯洁和力量的象征”。故填strength。【46题详解】考查名词。句意:“冰墩墩”这个名字是汉语中几个意思的组合。根据空前a及空后of可知,此处使用名词单数形式。故填combination。【47题详解】考查冠词。句意:“冰”在中文里是“冰”的意思,而“墩墩”则是中国孩子们常用的一个昵称,寓意着健康和可爱。根据空后com

104、mon nickname可知,此处泛指“一个昵称”,common是以辅音音素开头的词,应使用不定冠词a。故填a。【48题详解】考查副词。句意:吉祥物完美地结合了中国最好的元素和特色,展示了中国对来自世界各地朋友的热情邀请。此处修饰动词combines,应使用副词形式。故填perfectly。【49题详解】考查非谓语动词。句意:它也是为了弘扬奥林匹克精神而设计的。根据句意可知,此处是短语be designed to do“为而设计”。故填to promote。【50题详解】考查形容词。句意:毫无疑问,它将成为中国和2022年北京冬奥会的出色大使。此处修饰名词ambassador,应用形容词,意为

105、“出色的大使”。故填wonderful。第四部分 写作(共两节,满分35分)第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)51.假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下画一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1. 每处错误及其修改均仅限一词:2. 只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。17 years ago, SARS broke out in the m

106、ainland of China, caused some people to be killed. The situation was very severe that there was no time to debate who was to blame. All the top experts in this field were invited by the government to having a discussion and many suggestions were put forward. Some of top experts picked out those sugg

107、estions and tested them to see whether they were available. Doctor Zhong Nanshan chose one patient who was seriously ill but had little hope of picking up to have the new medicine be tested on him. To his greatly delight, this patient recovers! It wasnt long before other hospitals also controlled th

108、is terrified disease and kicked them out finally.【答案】1. caused causing2. very so3. having have4. top前添加the5. but and6. 去掉be7. greatly great8. recovers recovered9. terrified terrifying10.them it【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章简要讲述了17年前,人们抗击非典的事情。【详解】1. 考查非谓语动词。句意:17年前,非典在中国大陆爆发,造成一些人死亡。cause与主语SARS是逻辑主谓关系,应使用现在分词

109、,表主动。故caused改为causing。2. 考查连词。句意:情况如此严重,以致没有时间讨论谁该受责备。根据句意可知,此处是固定句型sothat“如此以至于”。故very改为so。3. 考查非谓语动词。句意:政府邀请了该领域的所有顶尖专家进行讨论,许多建议被提出来。根据句意可知,此处是短语invite sb. to do sth.“邀请某人做某事”。故having改为have。4. 考查冠词。句意:一些顶级专家优选了这些建议,并对它们进行了测试,看看它们是否可行。此处特指“一些顶级专家”,应使用定冠词表示特指。故top前添加the。5. 考查连词。句意:钟南山医生选择了一位病情严重但不太可

110、能康复的病人进行新药测试。前后句意是并列顺承关系,不存在转折,应使用连词and。故but改为and。6. 考查固定短语。句意:钟南山医生选择了一位病情严重但不太可能康复的病人进行新药测试。根据句意可知,此处是短语have sth. done“使某事被做”,本句中的tested是过去分词,不需要be动词。故去掉be。7. 考查形容词。句意:令他非常高兴的是,这个病人康复了!此处修饰名词delight,应使用形容词。故greatly改为great。8. 考查动词时态。句意:句意:令他非常高兴的是,这个病人康复了!根据语境可知,此处描述的是17年前的事情,应使用一般过去时。故recovers改为re

111、covered。9. 考查形容词。句意:没过多久,其他医院也控制住了这种可怕的疾病,并最终消灭了这种疾病。terrified“非常害怕的,极度惊恐的”,常修饰人,表达人的感情;terrifying“令人恐惧的,骇人的”,常修饰物;本句中修饰disease,应使用-ing结尾形容词。故terrified改为terrifying。10. 考查代词。句意:没过多久,其他医院也控制住了这种可怕疾病,并最终消灭了这种疾病。此处指代this terrified disease,应使用it。故them改为it。第二节 书面表达(满分25分)52.假定你是某国际学校的学生会主席李华,你校组织了一场关于抗击冠状

112、病毒的校园安全讲座,请你就此写一则通知。内容包括:1. 讲座的时间、地点;2. 讲座的主要内容;3. 其他注意事项。注意:1. 词数:100左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯;3. 标题和结尾已给出,不计入总词数。参考词汇:冠状病毒coronavirus_【答案】NOTICEA lecture on how to fight against novel coronavirus will be held in the school hall at 3:30 this Friday afternoon and it will last two hours. Everyone is welc

113、ome to attend the lecture.The lecture mainly involves 2 aspects, the first of which is about how the virus spreads and its effects on people. Meanwhile, there are experts suggestions on how to protect yourselves against the virus, including ways to wash your hands thoroughly and appropriate exercise

114、 to build up your body. I think you will benefit a lot from the lecture and have a better understanding of novel coronavirus.If you are interested in the lecture, please enter the school hall ahead of time and keep quiet during the lecture.The Students Union【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求写一则通知。【详解】第1步:根据提示可知

115、,本篇为一则通知;假定你是某国际学校的学生会主席李华,你校组织了一场关于抗击冠状病毒的校园安全讲座,请你就此写一则通知。内容包括:1. 讲座的时间、地点;2. 讲座的主要内容;3. 其他注意事项。人称使用第三人称。时态应为一般现在时、一般将来时。第2步:根据写作要求,确定关键词(组),如:lecture (讲座),fight against (对抗),novel coronavirus (新型冠状病毒),benefit from (从中受益),the Students Union (学生会)等。第3步:根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第4步:连句成文,注意使用恰当的

116、连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰,保持整洁美观的卷面是非常重要的。【点睛】范文内容完整,语言规范,语篇连贯,词数适当。作者在范文中使用了较多高级表达方式,如将来时的被动语态A lecture on how to fight against novel coronavirus will be held in the school hall at 3:30 this Friday afternoon and it will last two hours.非限定性定语从句The lecture mainly involves 2 aspects, the first of which

117、 is about how the virus spreads and its effects on people.宾语从句I think you will benefit a lot from the lecture and have a better understanding of novel coronavirus.条件状语从句If you are interested in the lecture, please enter the school hall ahead of time and keep quiet during the lecture.全文中没有中国式英语的句式,显示了很高的驾驭英语的能力。另外,文章思路清晰、层次分明,上下句转换自然,为文章增色添彩。

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1