收藏 分享(赏)

北京市2022高考英语一轮复习 练习手册(4)(含解析)新人教版.docx

上传人:a**** 文档编号:443454 上传时间:2025-12-05 格式:DOCX 页数:10 大小:220.96KB
下载 相关 举报
北京市2022高考英语一轮复习 练习手册(4)(含解析)新人教版.docx_第1页
第1页 / 共10页
北京市2022高考英语一轮复习 练习手册(4)(含解析)新人教版.docx_第2页
第2页 / 共10页
北京市2022高考英语一轮复习 练习手册(4)(含解析)新人教版.docx_第3页
第3页 / 共10页
北京市2022高考英语一轮复习 练习手册(4)(含解析)新人教版.docx_第4页
第4页 / 共10页
北京市2022高考英语一轮复习 练习手册(4)(含解析)新人教版.docx_第5页
第5页 / 共10页
北京市2022高考英语一轮复习 练习手册(4)(含解析)新人教版.docx_第6页
第6页 / 共10页
北京市2022高考英语一轮复习 练习手册(4)(含解析)新人教版.docx_第7页
第7页 / 共10页
北京市2022高考英语一轮复习 练习手册(4)(含解析)新人教版.docx_第8页
第8页 / 共10页
北京市2022高考英语一轮复习 练习手册(4)(含解析)新人教版.docx_第9页
第9页 / 共10页
北京市2022高考英语一轮复习 练习手册(4)(含解析)新人教版.docx_第10页
第10页 / 共10页
亲,该文档总共10页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、北京市2022高考英语(新人教版)一轮复习练习手册(4)附详细解析课时作业(四)必修1Unit 4 Earthquakes(限时:35分钟)完形填空 In the city of Fujisawa, Japan, lives a woman named Atsuko Saeki When she was a teenager, she 1 of going to the United States. Most of what she knew about American 2 was from the textbooks she had read. I had a 3 in mind: Dad

2、dy watching TV in the living room,Mummy 4 cakes and their teenage daughter off to the cinema with her boyfriend. Atsuko 5 to attend college in California. When she arrived, however, she found it was not her 6 world. People were struggling with problems and often seemed 7 , she said. I felt very alon

3、e. One of her hardest 8 was physical education. We played volleyball. she said. The other students were 9 it, but I wasnt. One afternoon, the instructor asked Atsuko to 10 the ball to her teammates so they could knock it 11 the netNo problem for most people, but it terrified Atsuko. She was afraid o

4、f losing face 12 she failed. A young man on her team 13 what she was going through. He walked up to me and 14 , Come on. You can do that You will never understand how those words of 15 made me feel. Four words: You can do that I felt like crying with happiness. She made it through the class. Perhaps

5、 she thanked the young man; she is not 16 . Six years have passed. Atsuko is back in Japan, working as a salesclerk. I have 17 forgotten the words. she said. When things are not going so well, I think of them.She is sure the young man had no idea how much his kindness 18 to her. He probably doesnt e

6、ven remember it, she said. That may be the lesson. Whenever you say something to a person cruel or kindyou have no idea how long the words will 19 . Shes all the way over in Japan, but still she hears those four 20 words: You can do that.1. A. learned B. spokeC. dreamedD. heard2. A. wayB. lifeC. edu

7、cationD. spirit3. A. photo B. paintingC. picture D. drawing4. A. baking B. fryingC. steamingD. boiling5. A. hoped B. arrangedC. likedD. attempted6. A. describedB. imaginedC. createdD. discovered7. A. tense B. cheerfulC. relaxed D. deserted8. A. timesB. questionC. classes D. projects.9. A. curious ab

8、outB. good atC. slow atD. nervous about10. A. kickB. passC. carryD. hit11. A. throughB. intoC. overD. past12. A. afterB. ifC. becauseD. until13. A. believedB. consideredC. wonderedD. sensed14. A. warnedB. sighedC. orderedD. whispered15. A. excitementB. encouragementC. persuasionD. suggestion16. A. i

9、nterestedB. doubtfulC. puzzledD. sure17. A. neverB. alreadyC. seldomD. almost18. A. happenedB. appliedC. seemedD. meant19. A. continueB. stayC. existD. live20. A. mercifulB. bitterC. simpleD. easy15 CBCAB610 BACBD1115 CBDDB1620 DADBC*结束.单项填空1Its reported that over 1 billion people watched the live o

10、pening ceremony of _ 2022 London Olympic Games on TV.Yes, news came as_ shock to me.Athe; the B/; aCthe; a Da; the2Jack fell off the ladder yesterday,but he is all right now.What a lucky dog! He_himself badly.Ashould injure Bmight injureCshould have injured Dcould have injured3After the earthquake,t

11、he poor girl was found_under the ruins of a church.Aburying Bto be buriedCburied Dbeing buried4Jack wasnt saying anything,but the teacher smiled at him_he had done something very clever.Aas if Bin case Cwhile Dthough5Today we have chat rooms,text messaging,emailingbut we seem _ the art of communicat

12、ing face to face.Alosing Bto be losingCto be lost Dhaving lost6Some parents are just too protective. They want to_ their kids from every kind of danger,real or imagined.Aspot Bdismiss Cshelter Ddistinguish7Seventytwo hours passed.More than one hundred workers remained _ in the coal mine, though fift

13、y had been saved.Atrapping BtrappedCto be trapped Dbeing trapped8According to a recent survey, too much pressure and long working hours are _ many peoples health.Ahurting BinjuringCruining Ddeserting9It is said that the old pot _under the earth for about 1,000 years by the time it was discovered.Aha

14、d buried Bhad been buriedCburied Dwere buried 10Anyway, the crowd around me were obviously enjoying their day out at the races, _ by their happy faces and the sense of excitement.Aobserving BjudgingCconsidering Dinferring11The local government in Shenzhen has recently passed a new regulation forbidd

15、ing supermarkets and stores to _ free plastic bags to shoppers, in order to protect the environment.Agive off Bgive inCgive up Dgive out12_treating the homeless man as a shame to society, Mrs.Wang provided him with food and water.AInstead of BAs a result ofCIn the event of DRegardless of13Nowadays,

16、a large number of women, especially those from the countryside, _ in the clothes industry.Ais working BworksCwork Dworked14Most of us do read a lot in English, but our speaking and writing skills leave much _Ato improve Bto be improvedCimproved Dimprove15Do you know if Linda is willing to take charg

17、e of the program?_,does it?AIt takes no time BIt counts for nothingCIt doesnt hurt to ask DIt doesnt make sense.阅读理解AOn Sundays my father always wore that black apronthe one with the race cars all over it. After breakfast Dad always announced: “Go ahead everyone.Ill take care of the dishes!” With th

18、at my mother disappeared into the folds of the Sunday paper. Off_came_the_suit_coat_he_had_worn_to_church_that_morning._Up_went_the_shirtsleeves._On_went_that_apron. For the next hour Dad did the dishes, singing songs like“Who Put the Chow in Mrs. Murphys Chowder”?I suppose it was strange for a fath

19、er to wear an aproneven one with race carsbut I never thought much of it until that Sunday when we walked home from church together.“Tommy”, he said,“There comes a time in every boys life when he must take on responsibilities” “Responsibilities?” I asked. “Yes. Its time you took a greater role in th

20、e household. Starting today, I want you to do the dishes on Sunday morning so your mother and I can relax.” “The dishes?” “Anything wrong with taking over the dishes?”I started to say something about a mans job, but I knew immediately that my protests would fall on deaf ears.I didnt taste a bit of b

21、reakfast that morning. My father announced to my mother, “Lets go to read the paper, honey.Our oldest son has generously offered to fill the position.”So this was what my life had come to.People often say there is a special chemistry between a father and a son. He came back into the kitchen just as

22、I was about to storm out. In his right hand was the old apron.“I want you to have this, Tommy. Itll keep your clothes from getting wet.” And before I could do anything, he had put that apron on me. “Thanks, Son. Your mother and I appreciate this.”With that he disappeared into the Sunday paper. I loo

23、ked down at the apron.It had seen better days.I could see my dad reaching for the dishes. Soon I was singing about Mrs. Murphys Chowder.16What is the main purpose of the underlined sentences in the first paragraph?ATo show the unwillingness of his father when doing dishes.BTo instruct the main steps

24、 of how his father does dishes.CTo emphasize his fathers clumsy way of doing dishes.DTo stress the enjoyment and happiness of his fathers doing dishes.17What does the underlined word “responsibilities” in the second paragraph refer to?ATaking care of the brothers.BMaking progress academically.CDoing

25、 all the dishes.DWashing the apron with race cars.18What did the author mean by saying “People often say there is a special chemistry between a father and a son” in the fourth paragraph?AMind acts upon mind.BLike father like son.CA child is better unborn than untaught.DObedience is the first duty of

26、 a boy.19How did the author feel at the end of the passage?AProud. BEnjoyable.CSurprised. DRegretful.BAll over the world, libraries have begun the Herculean task of making faithful digital copies of the books, images and recordings that preserve the intellectual effort of humankind. For armchair sch

27、olars, the work promises to bring such a wealth of information to the desktop that the present Internet may seem amateurish in retrospect. Librarians see three clear benefits to going digital. First, it helps them preserve rare and fragile objects without denying access to those who wish to study th

28、em. The British Library, for example, holds the only medieval manuscript of Beowulf in London. Only qualified scholars were allowed to see it until Kevin S. Kiernan of the University of Kentucky scanned the manuscript with three different light sources(revealing detail not normally apparent to the n

29、aked eye) and put the images up on the Internet for anyone to peruse(细读). Tokyos National Diet Library is similarly creating highly detailed digital photographs of 1,236 woodblock prints, scrolls and other materials it considers national treasures so that researchers can scrutinize them without hand

30、ling the originals.A second benefit is convenience. Once books are converted to digital form, patrons can retrieve them in seconds rather than minutes. Several people can simultaneously read the same book or view the same picture. Clerks are spared the chore of reshelving. And libraries could concei

31、vably use the Internet to land their virtual collections to those who are unable to visit in person.The third advantage of electronic copies is that they occupy millimeters of space on a magnetic disk rather than meters on a shelf. Expanding library buildings is increasingly costly. The University o

32、f California at Berkeley recently spent $46 million on an underground addition to house 1.5 million booksan average cost of $30 per volume. The price of disk storage, in contrast, has fallen to about $2 per 300page publication and continues to drop.20The best title for this passage would be “_”AThre

33、e Benefits of LibrariesBLibraries Going DigitalCSpacesaving ElearningDSecurity of Electronic Reading21Which paragraph(s) in the text offer(s) further explanation of the central idea?AParagraphs 2, 3 and 4 BParagraphs 3 and 4CParagraphs 2 and 4 DParagraph 422Which one of the following is mentioned as

34、 an advantage of elibraries?AOld manuscripts can be moved more easily.BMaterials can be examined without being touched.CFewer staff will be required in libraries.DLibraries will be able to move underground.23What does the word “scrutinize” probably mean?AKeep for a while. BReprint.CRestore. DExamine

35、 carefully.短文填词I started to learn English at the age of seven. The experience of singing and chatting 24._ English gave me the feeling that English is a beautiful language, 25._ can bring people a lot of joy. At that time, English was indeed a very good friend to me. After I 26._ (上学) middle school,

36、 I began to find English learning wasnt so 27.e_. In fact, I had to be as hardworking as 28.o_ fellow students, but I 29._ (不能) to make any greater progress. I was about to give up my English study 30._ I met Miss Wang, a kind teacher, who encouraged me to 31.p_ more. With her help, I took part in E

37、nglish competitions and won many 32.p_. Since then English has absolutely been one of my 33._(最喜欢的)subjects.参考答案课时作业(四).1.C考查冠词的用法。第一空特指2022年伦敦奥运会;第二空考查抽象名词具体化,此处指“一个震惊的消息”。2D考查情态动词。could have done表示“本来可能而实际未”。根据句意应选D。3C考查非谓语动词。句意:地震之后,那个可怜的女孩被发现埋在一个教堂的废墟下。4A考查连词。句意:杰克什么都没说,但是老师对他微笑着,好像他做了件很明智的事情。as

38、 if意为“好像,似乎”,根据语境可知,A项正确。5B考查动词不定式的用法。动词seem接动词不定式构成seem to结构,故首先排除A、D两项。再结合语境可知,此处描写的是我们目前的状况,故用动词不定式的进行式表示目前正在发生的事情或所处的状态。即B项正确。6C考查动词辨析。根据前一句中的内容可知父母想给孩子提供“庇护”,让他们避免各种危险,无论是真实的还是想象的。A项表示“认出;发现”;B项表示“开除;解散”;D项表示“区分”,都不符合语意。7B考查“remain v.ed”的用法。由语境可知,工人是被困的,所以用trapped。8C考查动词辨析。ruin破坏, 毁灭。句意:根据最近的一项

39、调查,压力过大和长时间的工作正在破坏许多人的健康。hurt伤害(感情);injure伤害,损害(感情),损害(名誉);desert放弃,抛弃。9B考查动词的时态和语态。截止到被发现已经被埋藏了千年,故用过去完成时态,且使用被动语态。10B考查习惯用法。judging by “通过判断”,在句中通常作状语。11D考查动词短语辨析。give out分发,符合句意。 give off散发,放出; give in屈服;give up放弃。12A考查介词短语辨析。句意:王女士给这个无家可归的人提供食物和水,而不是把他看作社会的羞耻。 instead of “代替,而不是”,其后接名词、动名词等; as

40、a result of 由于; in the event of 在关头; regardless of 不顾,不管。13C考查主谓一致。a large number of作主语,谓语动词用复数,由Nowadays可知,时态为一般现在时。14B考查非谓语动词。to be improved 用作补语,表示尚未发生的动作。our speaking and writing skills leave much to be improved 意为“我们的说和写的能力有待于极大提高”。15C考查交际用语。根据答语中的反意疑问部分可知前半句是否定句,由此可排除前两项。C项的意思是“问一下没关系”,符合语境。.A

41、一条黑色的围裙,一对心照不宣的父子,维系着一个无比温馨的家庭。16D推理判断题。下一句提到作者的父亲一边唱歌一边洗刷餐具,再结合本段中他所说的话可推测这三个倒装句是为了强调作者的父亲非常享受这个过程,乐在其中。17C词义猜测题。根据下文中的“Starting today,I want you to do the dishes”可知画线词指的是“洗刷所有的餐具”。18A推理判断题。下一句提到正当作者要冲出来时,作者的父亲拿着那件旧围裙来到了厨房,由此可推出两人“心有灵犀一点通”。后三项分别表示“有其父必有其子”、“养不教,父之过”、“男孩以服从命令为天职”,都不符合语境。19B推理判断题。最后一

42、段最后提到作者也效仿父亲的做法,边唱那首歌曲边洗刷餐具,由此可推断作者感到非常“愉快”。B本文叙述的是图书馆数字化了之后对读者和管理员的好处。20B推理判断题。根据第一段可知,图书馆将会建立网上图书馆,这就意味着图书馆的数字化。21A推理判断题。文章第二、三、四段分别就三个优点进行了深层次的剖析。因此选A。22C推理判断题。根据第三段可知管理员无需亲自把书放入书架了,这样就省了大量的员工,因此选C。23D词义猜测题。根据画线词所在的句子:有了网上浏览,读者不需花大量的时间仔细地寻找自己需要的书了。 .24.in25.which26.entered/attended27.easy28other2

43、9.failed30.when31.practice/practise32prizes33.favo(u)rite 课后阅读-Illusions of Pastoral Peace 宁静田园生活的遐想The quiet life of the country has never appealed to me. City born and city bred, I have always regarded the country as something you look at through a train window, or something you occasionally visit

44、 during the weekend. Most of my friends live in the city, yet they always go into raptures at the mere mention of the country. Though they extol the virtues of the peaceful life, only one of them has ever gone to live in the country and he was back in town within six months. Even he still lives unde

45、r the illusion that country life is somehow superior to town life. He is forever talking about the friendly people, the clean atmosphere, the closeness to nature and the gentle pace of living. Nothing can be compared, he maintains, with the first cock crow, the twittering of birds at dawn, the sight

46、 of the rising sun glinting on the trees and pastures. This idyllic pastoral scene is only part of the picture. My friend fails to mention the long and friendless winter evenings in front of the TV - virtually the only form of entertainment. He says nothing about the poor selection of goods in the s

47、hops, or about those unfortunate people who have to travel from the country to the city every day to get to work. Why people are prepared to tolerate a four-hour journey each day for the dubious privilege of living in the country is beyond me. They could be saved so much misery and expense if they c

48、hose to live in the city where they rightly belong. If you can do without the few pastoral pleasures of the country, you will find the city can provide you with the best that life can offer. You never have to travel miles to see your friends. They invariably live nearby and are always available for

49、an informal chat or an evenings entertainment. Some of my acquaintances in the country come up to town once or twice a year to visit the theatre as a special treat. For them this is a major operation which involves considerable planning. As the play draws to its close, they wonder whether they will

50、ever catch that last train home. The city dweller never experiences anxieties of this sort. The latest exhibitions, films, or plays are only a short bus ride away. Shopping, too, is always a pleasure. There is so much variety that you never have to make do with second best. Country people run wild w

51、hen they go shopping in the city and stagger home loaded with as many of the exotic items as they can carry. Nor is the city without its moments of beauty. There is something comforting about the warm glow shed by advertisements on cold wet winter nights. Few things could be more impressive than the

52、 peace that descends on deserted city streets at weekends when the thousands that travel to work every day are tucked away in their homes in the country. It has always been a mystery to me why city dwellers, who appreciate all these things, obstinately pretend that they would prefer to live in the c

53、ountry. 宁静的乡村生活从来没有吸引过我。我生在城市,长在城市,总认为乡村是透过火车车窗看到的那个样子,或偶尔周末去游玩一下的景象。我的许多朋友都住在城市,但他们只要一提起乡村,马上就会变得欣喜若狂。尽管他们都交口称赞宁静的乡村生活的种种优点,但其中只有一人真去农村住过,而且不足6个月就回来了。即使他也仍存有幻觉,好像乡村生活就是比城市生活优越。他滔滔不绝地大谈友好的农民,洁净的空气,贴近大自然的环境和悠闲的生活节奏。他坚持认为,凌晨雄鸡第一声啼叫,黎明时分小鸟吱喳欢叫,冉冉升起的朝阳染红树木、牧场,此番美景无与伦比。但这种田园诗般的乡村风光仅仅是一个侧面。我的朋友没有提到在电视机前度过

54、的漫长寂寞的冬夜电视是唯一的娱乐形式。他也不说商店货物品种单调,以及那些每天不得不从乡下赶到城里工作的不幸的人们。人们为什么情愿每天在路上奔波4个小时去换取值得怀疑的乡间的优点,我是无法理解的。要是他们愿意住在本来属于他们的城市,则可以让他们省去诸多不便与节约大量开支。如果你愿舍弃乡下生活那一点点乐趣的话,那么你会发现城市可以为你提供生活中最美好的东西。你去看朋友根本不用跋涉好几英里,因为他们都住在附近,你随时可以同他们聊天或在晚上一起娱乐。我在乡村有一些熟人,他们每年进城来看一回或几回戏,并把此看作一种特殊的享受。看戏在他们是件大事,需要精心计划。当戏快演完时,他们又为是否能赶上末班火车回家而犯愁。这种焦虑,城里人是从未体验过的。坐公共汽车几站路,就可看到最新的展览、电影、戏剧。买东西也是一种乐趣。物品品种繁多,从来不必用二等品来凑合。乡里人进城采购欣喜若狂,每次回家时都买足了外来商品,直到拿不动方才罢休,连走路都摇摇晃晃的。城市也并非没有良辰美景。寒冷潮湿的冬夜里,广告灯箱发出的暖光,会给人某种安慰。周末,当成千上万进城上班的人回到了他们的乡间寓所之后,空旷的街市笼罩着一种宁静的气氛,没有什么能比此时的宁静更令人难忘了。城里人对这一切心里很明白,却偏要执拗地装出他们喜欢住在乡村的样子,这对我来说一直是个谜。 10

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1