1、Unit 2People on the moveSection Grammar练习.找出下列段落的主题句1People have different tastes in food.Some feel that they havent eaten a meal unless they have had steak or other red meat.Some prefer chicken or fish and eat one or the other at every meal.Some prefer vegetables and fruits or grains and would enjo
2、y a meal of spaghetti,eggplant,and fresh fruit.Others live on what are called fastfoods:a hamburger or hot dog,French fries and a soft drink._2Smoking cigarettes is harmful to your health.Experiments show that cigarette smoking can cause cancer.Besides the most serious and terrible disease(illness),
3、cancer,cigarette smoking can also cause other health problems.For example,it can give one a “smokers cough”Finally,studies have shown it is easy for cigarette smokers to catch colds.Whether you get an unimportant cold or terrible killer,cancer,smoking is harmful.Is it worth it?_3Some students prefer
4、 a strict teacher who tells them exactly what to do.Others prefer to be left to work on their own.Still others like a democratic discussion type of class.No one teaching method can be devised to satisfy all students at the same time._4Often no one looks more guilty than the innocent.On the other han
5、d,nobody may look more innocent than a professional criminal.And the man who knows “everything” may really only be trying to hide his own weakness.So,it is foolish to try to judge a person only by his appearance._5Nothing is as useful as a flashlight on a dark night if a tire goes flat.Few invention
6、s are so helpful to a child who is afraid of the dark.In fact,the modern flashlight brings light to many dark situations.Finding something in the back of a closet is easy with a flashlight in hand.A camper also needs one after the light of the campfire has been out._.阅读理解(主旨大意题)1If you were planning
7、 to buy a television set,the following advertisement would certainly draw your attention:“Color TV.Only $79.Two days sale.Hurry.” However,when you go to the store ready to buy,you may discover that they are sold out.But the shop assistant is quick to tell you that he has another model.A much better
8、set which is “just right for you”It costs $395.This sales method is called “bait and switch”Buyers are baited with a sales advertisement,and then they are switched to another more expensive one.The paragraph could be entitled _.ABuying A TV SetBA Selling MethodCBuyer Beware DTV On Sale 2Tom studied
9、four years at the University of Paris and decided to leave before his graduation.He transferred to the University of Berlin and graduated with honors.Harvard Law School and,later,Boston College provided him with an excellent legal background.He is presently a corporation lawyer in Miami,Florida.The
10、main idea of this paragraph is that _.ATom,who had studied at University of Paris for four years,moved to another universityBTom became a lawyer since his graduation from Harvard Law School and later from Boston CollegeCTom was an excellent student when he studied at Berlin UniversityDTom received a
11、n excellent education.阅读理解In the kitchen of my mothers houses there has always been a wooden stand(木架)with a small notepad(记事本)and a hole for a pencil.Im looking for paper on which to note down the name of the book I am recommending to my mother.Over forty years since my earliest memories of the kit
12、chen pad and pencil,five houses later,the current paper and pencil look the same as they always did.Surely it cant be the same pencil.The pad is more modern,but the wooden stand is definitely the original one.“Im just amazed you still have the same stand for holding the pad and pencil after all thes
13、e years.” I say to her,walking back into the livingroom with a sheet of paper and the pencil.“You still use a pencil.Cant you afford a pen?”My mother replies a little sharply,“It works perfectly well.Ive always kept the stand in the kitchen.I never knew when I might want to note down an idea,and I w
14、as always in the kitchen in those days.”Immediately I can picture her,hair wild,blue housecoat covered with flour,a wooden spoon in one hand,the pencil in the other,her mouth moving silently.My mother smiles and says,“One day I was cooking and watching baby Pauline,and I had a brilliant thought,but
15、the stand was empty.One of the children must have taken the paper.So I just picked up the breadboard and wrote it all down on the back.It turned out to be a real breakthrough for solving the mathematical problem I was working on.”This storywhich happened before I was bornreminds me how extraordinary
16、 my mother was,and is,as a gifted mathematician.I feel embarrassed that I complain about not having enough childfree time to work.Later,when my mother is in the bathroom,I go into her kitchen and turn over the breadboards.Sure enough,on the back of the smallest one,are some pencilled marks I recogni
17、ze as mathematics.Those symbols have travelled unaffected through fifty years,rooted in the soil of a cheap wooden breadboard,invisible(看不到的)exhibits at every meal.1Why has the authors mother always kept the notepad and pencil in the kitchen?ATo leave messages.BTo list her everyday tasks.CTo note do
18、wn maths problems.DTo write down a flash of inspiration.2What is the authors original opinion about the wooden stand?AIt has great value for the family.BIt needs to be replaced by a better one.CIt brings her back to her lonely childhood.DIt should be passed on to the next generation.3The author feel
19、s embarrassed for _.Ablaming her mother wronglyBgiving her mother a lot of troubleCnot making good use of time as her mother didDnot making any breakthrough in her field4What can be inferred from the last paragraph?AThe mother is successful in her career.BThe family members like travelling.CThe auth
20、or had little time to play when young.DThe marks on the breadboard have disappeared.5In the authors mind,her mother is _.Astrange in behaviourBkeen on her researchCfond of collecting old thingsDcareless about her appearance参考答案. 1.People have different tastes in food.提示:一个主题句常常是一个段落的开头,其后的句子则是论证性的细节
21、。在论说文、科技文献和新闻报道中多采用这种格式。2Smoking cigarettes is harmful to your health.提示:同第1题。3No one teaching method can be devised to satisfy all students at the same time.提示:主题句也会出现在段尾。作者先摆出事实依据,层层推理论证,最后自然得出结论,即段落的主题。本段的中心思想在结尾句得到体现,它是此段内容的结论。 4It is foolish to try to judge a person only by his appearance.提示:同第
22、3题。5The modern flashlight brings light to many dark situations.提示:当主题句被安排在段落中间时,通常前面只提出问题,文中的主题由随之陈述的细节或合乎逻辑的引申在文中导出,而后又作进一步的解释,支撑或发展。. 1.B提示:根据“This sales method is called bait and switch”判断,本文讲述的是一种销售方法“诱售法”,通过上文一个例子先引出这种方法,下文再对此方法进行进一步的解释说明。2D提示:本段说明了汤姆求学的几个阶段,只有D项能够概括,其他均为其中之一。 . 1.D提示:细节理解题。根据第
23、四段的I never knew when I might want to note down an idea可知D项正确。2B提示:推理判断题。根据第三段的内容可知作者对于妈妈那么多年来一直用同一个木架来装铅笔和记事本感到不可思议,还说“你就买不起一支钢笔吗”,由此判断她认为妈妈该把这个旧的木架换掉。故B项正确。3C提示:细节理解题。根据末段的I feel embarrassed that I complain about not having enough childfree time to work.可知C项正确。4A提示:推理判断题。根据末段首句.how extraordinary my mother was,and is,as a gifted mathematician可知作者的妈妈事业成功。5B提示:推理判断题。根据末段最后两句话可知作者的妈妈在厨房里做饭的间隙里记录下无数个解答数学题的思路,由此推断她妈妈对自己的事业倾注了无限热忱。