1、2022-2023学年高二英语上学期期末测试卷(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)注意事项:1本试卷分第卷(选择题)和第卷(非选择题)两部分。答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2回答第卷时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。写在本试卷上无效。3回答第卷时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。4考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共30分,略)第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选
2、项中选出最佳选项。AReady to share your novels or personal stories with the world? The following four writing contests are worth considering.Drue Heinz Literature PrizeYou can win $15,000 and publication by the University of Pittsburgh Press with this prize. You may submit an unpublished manuscript of short s
3、tories, two or more novels or a combination of novels and short stories. You must have already published a novel or book-length work of fiction with a respected publisher.Deadline: Annual submissions must be between May 1 and June 30.Biopage Storytelling Writing ContestEssays of up to 5,000 characte
4、rs (about 1000 words) will be accepted and right now were looking for stories of COVID-19 quarantine life. The grand prize winner will receive $300, and five runners-up will be awarded $100 each. Youll need to register for a Biopage account to be qualified.Deadline: July 31,2022PEN/Robert J. Dau Sho
5、rt Story Prize for Emerging WritersThis contest requires you to have already published a short story in a literary magazine or journal or cultural website. Short stories of up to 12,000 words are qualified and must be published before the year in which the award is given. The prize money varies from
6、 $1,000 to $200. In addition, keep this in mind: Submissions are only qualified when submitted by an editor.Deadline: The contest is open annually between June and November.Write the WorldFor new writers, this cool contest also serves as a mini workshop. Considering that the first draft is never per
7、fect, submissions will receive review by authors, writing teachers and other experts. Participants are given the chance to revise their pieces based on the review before submitting them for final prize consideration. 5 top prize winners will receive $100 each.Deadline: Monthly.1Which writing contest
8、 offers the biggest prize money?AWrite the World.BDrue Heinz Literature Prize.CBiopage Storytelling Writing Contest.DPEN/Robert J.Dau Short StoryPrize for Emerging Writers.2What should you do to participate in Biopage Storytelling Writing Contest?APublish a novel beforehand.BBe recognized by an edit
9、or.CRegister for a Biopage account.DCooperate with a respected publisher.3Who is Write the World most probably targeted at?AFirst authors.BNovel reviewers.CLiterature critics.DWriting beginners.BFor new mum Stacey, it was difficult for her to keep food on the table for her family. She went through t
10、he darkest days in May last year when her one year-old son Kaidan fell into a hot fire screen, badly burning his hands and forehead. Then, her husband, Zane, lost his job. With Kaidan needing urgent medical care in Hobart 200 km away, the caring mother spent four weeks by her sons bedside before ret
11、urning home, where she was met with piles of over-due bills.Just when she didnt know what to do, Danielle who is a staff member in Waverley Co-op stepped in and lent a helping hand by offering them lots of food. “Without Danielle and Waverley Co-ops help, we wouldnt have had food,” said Stacey, who
12、discovered the volunteer-led stand by word of mouth. “Being unable to feed your family is the worst feeling ever, but Danielle lifted our spirits, giving us hope that there would be light at the end of our tunnel.”After undergoing several operations, her son is on the road to recovery. Stacey cant t
13、hank Danielle enough for helping her family get back on their feet. “The help we have received is beyond words. Ill never be able to thank her enough,” said Stacey. “I would tell Danielle that words cant explain how special she is. Without her help, many people would be lost. She is really amazing.
14、I want to thank her for everything she has done for my family from the bottom of my heart.”While Danielle was thrilled with the success of the charitable work, she thought the relationships she had established with her neighbours like Stacey and her community were the most important. “It has been a
15、good thing to listen to the stories and meet the people in our community,” said Danielle, who couldnt be happier that a box of food brought so much happiness to others. She said, “The atmosphere of trust and support is the biggest success!”4What happened to Stacey last year?AShe lost her job.BShe la
16、cked money.CShe burned her hands.DShe accepted medical care.5What does paragraph 4 mainly talk about?AThe present situation of Stacey.BThe ways Danielle helped Stacey.CStaceys appreciation to Danielle.DStaceys thoughts of the experience.6What did Danielle focus on?AGaining peoples respect.BListening
17、 to good stories.CThe success of the organization.DHer devotion to the community.7Which of the following may be the best title for the text?AA family faced a lot of difficultiesBA womans help gave a family hopeCWe should build a good communityDWe should establish good relationshipsCParents are an en
18、ormously powerful force in the lives of children. Whether Johnny can read, whether Johnny knows right from wrong, whether Johnny is a happy, welladjusted kid, or shy and badtempered, has a whole lot to do with the kind of parenting Johnny has received. If Johnnys mom and dad have been able to come t
19、hrough with lasting, determining, loving attention, the odds are Johnny is on track to become a productive, compassionate citizen. If they have not, Johnny is in troubleand so is our nation.Thirty years ago Chicago sociologist James S. Coleman showed that parental involvement mattered far more in de
20、termining school success than any quality of the formal education system. Across a wide range of subject areas, in literature, science and reading, Coleman estimated that the parent was twice as powerful as the school in determining achievement at age fourteen. Psychologist Lawrence Steinberg, who r
21、ecently completed a sixyear study of 20 ,000 teenagers in nine different communities, confirms the importance of parents. Steinberg shows that one out of three parents is “seriously disengaged” from his or her adolescents education, and this is the primary reason why so many American students perfor
22、m below their potentialand below students in other rich countries.A weight of evidence now demonstrates obvious links between absent parents and a wide range of behavioral and emotional problems in children. A 1997 study of 90 ,000 teenagersthe Add Health Project undertaken by the Carolina Populatio
23、n Center and the Adolescent Health Program at the University of Minnesotafound that youngsters are less likely get hopeless, use drugs or become involved in crime when they spent significant time with their parents. This study found that only the physical presence of a parent in the home after schoo
24、l, at dinner and at bedtime significantly reduces the incidence of risky behavior among teenagers.8What can be inferred from paragraph 1?AChildren should be taught to be successful in life.BParents character has a deep influence on children.CChildren are affected by many factors during the growth.DP
25、arents should be strict with their children about behaviors.9What does the underlined word “they” in paragraph 1 mean?AOdds.BChildren.CCitizens.DParents.10Whats the purpose of Lawrence Steinbergs research?ATo find out why there are so many crimes.BTo know the importance of parents company.CTo get wa
26、ys to prevent teenagerss bad behaviors.DTo find links between parents education and crimes.11What s the authors attitude towards parents company with children?AIntolerant.BDoubtful.CFavorable.DUnclear.DKFC has announced that it will partner with Russian company 3D Bioprinting Solutions to develop bi
27、oprinted lab-grown chicken. It is a part of the global fast food giants aggressive strategy towards alternative protein.KFCs new bioprinted labgrown chicken made with plant material and cultured animal cells are a part of the chains mission to become a “restaurant of the future”. In the announcement
28、, the fast food giant says that its laboratory-produced chicken nuggets (鸡块), which will be the worlds first, will reduce the environmental footprint of the product compared to using conventional chicken meat. According to a paper cited in KFCs press release, growing meat from cells reduces energy c
29、onsumption by more than half, reduces greenhouse gas emissions by 25 fold, and requires 100 less land when weighed up against traditional livestock farming.“Our experiment in testing 3D bioprinting technology to create chicken products can also help address several global problems,” said Raisa Polya
30、kova, general manager of KFC Russia & CIS, in a statement.“The rapid development of such technologies will allow us to make 3D-printed meat products more accessible and we are hoping that the technology will help accelerate the launch of cell-based meat products on the market,” explained cofounder o
31、f 3D Bioprinting Solutions, Yusef Khesuani.This isnt the first time that KFC has dipped its toes into more sustainable meat alternatives on the market.In the United States, KFC is currently working with plant based food tech Beyond Meat to expand KFCs Beyond Fried Chicken across the country.Beyond F
32、ried Chicken first appeared on the market in 2020 in Atlanta. The menu item first available in a oneday consumer test in Atlanta sold out in less than five hours, the company said.In the Netherlands, a Rotterdam branch of KFC went 100% meat-free for a whole week in 2021.“Ive said it before: despite
33、many imitations, the flavor of Kentucky Fried Chicken is one that has never been replicated (复制), until Beyond Fried Chicken,” said Andrea Zahumensky, chief marketing officer, KFC US.12What is special about KFCs new chicken nuggets?AThey are 100% meatfree.BThey dont contain protein.CThey are much ch
34、eaper than conventional ones.DThey save more energy than conventional ones.13Whats the third paragraph mainly about?AThe benefits of KFCs new chicken nuggets.BThe advantages of KFCs future restaurants.CThe popularity of KFCs new chicken nuggets.DThe development of KFCs aggressive strategy.14What did
35、 Raisa Polyakova and Yusef Khesuani have in common about KFCs new products?AThey voiced their doubt.BThey took no clear stand.CThey showed their support.DThey expressed their concern.15What do we learn about Beyond Fried Chicken?AIts flavor was completely new.BIts first trial was a big success.CIt i
36、s available around the world.DAndrea Zahumensky didnt like it.第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Is your key or phone missing a dozen times a day, or cant you find the TV remote until ten minutes after a favorite show has begun? Such faults might be accompanied by a n
37、agging fear: Is something wrong with me? Probably not. _16_ But for the most part, people can overcome the tendency to misplace things. Here is some advice.When you put something down, say its location. _17_ Youd say, “Im setting my mouse to the right of my computer.” And saying that, either in your
38、 mind or out loud, focuses your attention on where you put it, upping the chances that youll remember its location later.Make up a song or rhyme. _18_ You could make up a rhyme, or sub in your own lyrics to a catchy song. “Head, Shoulders, Knees and Toes,” and be sung into “My remote is sitting by t
39、he lamp. By the lamp.”Take pictures. Ever wander around the parking lot because you cant find your car? Take a picture of your parking spot. The same advice applies to lots of things: Photograph all those spots where you store easy-to-lose objects. When you cant find them, pull up the photo._19_ Tha
40、t might mean placing a basket by your front door where you drop your keys and wallet immediately upon entering your home, or labelling one drawer as the scissors drawer. Then, at the end of the day, scan the areas where youve been, find the items that need to be taken back home, and return them to t
41、heir spots.Be kind to yourself. Its certainly understandable if youre frustrated with your tendency to misplace things. But if you keep beating yourself up about and start to think that theres something wrong with you, and you get anxious about that. When your thoughts spiral in such a manner, youre
42、 even less likely to be able to focus and keep track of your possessions. _20_ASet up a routine.BMake your belongings stand out.CSo, remember to give yourself a break.DIts a common occurrence and certainly annoying.EThere are many gadgets designed to keep track of items.FTurn keeping track of your i
43、tems into an opportunity to be creative.GOne way to be more mindful of where your things are is to verbalize where you put them.第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。After spending a long night driving the day before, Todd left his hotel around 5: 30 a. m
44、. to a funeral in Green Bay, Wisconsin. About half an hour into his journey, he _21_ a small strange sound coming from his front tire. By 7 a. m. , he still had 70 miles ahead of him, but the noise was so loud that he knew he had no _22_ but to stop.Todd figured there was little _23_ that anyone in
45、Wild Rose, Wisconsin-a tiny town with a population of 725-could help so early in the morning. Still, he look his chance at a _24_ shop. Luckily, Todd _25_ Glenn Geib stocking the shelves, and he asked for help. Giving Todd a quick look, he asked why he was so dressed up, and Todd _26_ his situation.
46、The repairman _27_ the car and told Todd what hed feared: the wheel bearing (轴承) was failing. Fixing it would take a few hours, but there was no chance the car would make it that _28_ without repairs.Distressed, Todd started finding a backup plan. Could he _29_ a car at such short-notice? Geib check
47、ed in at the store across the street, but its only rental car wasnt _30_. Finding another place to rent would require a 40-mile drive.“I must have looked pretty stressed out at this time because Glenn then reached into his pocket, _31_ the keys to his vehicle and said “Take my truck and get going.”
48、Todd wrote in a Facebook post. With a smile, Geib _32_ that the truck could go 120 miles per hour if needed.The men had met just 10 minutes before and didnt know each others names, but Geib _33_ . Todd made it to the funeral. When he came back to the garage seven hours later with a _34_ heart, he st
49、uck around to chat with Geib.“The 74-year-old repairman turned a terrible day into a good one with a great _35_.” Todd wrote, “Just be kind and helpful if you can.”21AimaginedBrecognizedCgraspedDnoticed22AideaBchanceCwayDchoice23ApossibilityBabilityCidentityDreality24ArepairBworkCmachineDgift25Adisc
50、overedBwitnessedCspottedDrevealed26AconsideredBexplainedCdiscussedDexamined27AfixedBadjustedClentDchecked28AspeedBrangeCdistanceDheight29AborrowBrentCstealDown30AcapableBpracticalCavailableDuseful31Apulled outBpulled overCpulled downDpulled in32AunderstoodBaddedCarguedDsuggested33AcomplainedBdeniedC
51、insistedDaccepted34AopenBthankfulCwarmDashamed35AlectureBtrainingCeducationDlesson第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。China will build the worlds largest national park system, said Li Chunliang, deputy head of the National Forestry and Grassland Administration, at a news confer
52、ence on Sept 19. The system _36_ (expect) to be built with “the largest scale of protection, _37_ (diverse) geographical features and the highest conservation value in the world,” China Daily reported._38_ some world-famous national parks which are uninhabited (无人居住的), national parks and nature rese
53、rves in China are home to a large number of human residents. “We will encourage local residents from around the parks _39_ (participate) in environmental protection, nature education and ecotourism services. That _40_ (give) them real benefits and enhance their sense of the national parks_41_(belong
54、) to the people,” said Li.As such, the countrys _42_ (protect) areas are intended to “protect not only ecosystem but also cultural relics within each region; and serve as ecological _43_ (demonstrate) zones _44_ humans and nature coexist _45_ (harmony) and economic development doesnt come at the exp
55、ense of biodiversity”, noted China Daily.第四部分 写作(共两节, 满分40分)第一节(满分15分)46假定你是李华,你校将举办一次英语朗读大赛,请给交换生Chris写一封邮件邀请他参赛,内容包括:1. 活动目的;2. 时间和地点;3. 比赛要求。注意:1. 写作词数应为80左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Dear Chris,_Yours,Li Hua第二节(满分25分)47阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Catherine was the coolest kid in her class. W
56、herever she went, she was in the spotlight, with a bunch of kids following her and doing everything she did.Her deskmate, Landy, however, was not in the cool kids group. Being the tallest kid in her class, she was laughed at by her classmates, who were always chanting(唱起歌) “Landy, Landy, long as spa
57、ghetti(意大利面)”.Catherine didnt really like it when the kids chanted “Landy, Landy, long as spaghetti”. But she never told them to stop either, and nor did she ever talk to her. She liked being popular.One weekend, Catherine went over to visit her grandfather. Her grandfather lives on a farm, where he
58、 keeps chickens. While helping to feed the chickens, Catherine noticed a special one. Hidden in the corner, it looked smaller than the others and was almost half-bare!“Whats the matter with it?” She asked her grandfather, with a puzzled frown on her face. Her grandfather told her how chickens could
59、act. “They have a pecking(啄) order,” he explained, wrinkles of concern spreading around his forehead. “If one chicken is different, the others will push it away and keep pecking it. Sometimes they peck it so much that it dies.”“Oh, what a poor little thing!” Catherine let out a sigh as she picked th
60、e frightened chicken up in her arms, whose heart was beating fast in the bony little body. Suddenly, she thought of Landy, the girl being “pecked” by her classmates. “Im going to take it home and take good care of it,” she said with a determined look.Back in school, Catherine told the cool kids abou
61、t the chicken. “Its looking healthy,” she said proudly. “Its fatter and its feathers are growing. Even the cat likes it. She carries it around, and.” Everyone was entertained by Catherines story of her lovely chicken, laughter spreading around the classroom.注意:1. 续写词数应为150左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。The
62、n Catherine spotted Landy seated alone in a corner. _But Catherine walked toward Landy, no matter what they said. _参考答案:1B2C3D【导语】本文是一篇应用文。文章主要介绍了4个不同的写作比赛。1细节理解题。根据Drue Heinz Literature Prize中的“You can win $15,000 and publication by the University of Pittsburgh Press with this prize. (你可以赢得15000美元的
63、奖金,并获得匹兹堡大学出版社出版的作品)”、Biopage Storytelling Writing Contest中的“The grand prize winner will receive $300, and five runners-up will be awarded $100 each. (大奖得主将获得300美元,五名亚军将获得每人100美元)”、PEN / Robert J. Dau Short Story Prize for Emerging Writers中的“The prize money varies from $1,000 to $200. (奖金从1000美元到200
64、美元不等)”和Write the World中的“5 top prize winners will receive $100 each. (5名头奖得主每人将获得100美元)”可知,Drue Heinz Literature Prize写作比赛的奖金最高。故选B。2细节理解题。根据Biopage Storytelling Writing Contest部分中“Youll need to register for a Biopage account to be qualified.(您需要注册一个Biopage帐户才有资格)”可知,参加传记小说写作比赛你应该注册Biopage账户。故选C。3推理
65、判断题。根据Write the World部分中“For new writers, this cool contest also serves as a mini workshop.(对于新作家来说,这个酷炫的比赛也可以作为一个迷你工作坊)”可推知,Write the World针对的是写作新手。故选D。4B5C6D7B【导语】本文是记叙文。Stacey去年遭遇了许多困难,但Danielle帮她渡过了难关。Stacey对Danielle的感激之情溢于言表。4细节理解题。根据第一段“For new mum Stacey, it was difficult for her to keep food
66、 on the table for her family. She went through the darkest days in May last year when her one year-old son Kaidan fell into a hot fire screen, badly burning his hands and forehead. Then, her husband, Zane, lost his job. With Kaidan needing urgent medical care in Hobart 200 km away, the caring mother
67、 spent four weeks by her sons bedside before returning home, where she was met with piles of over-due bills.(对于刚当上妈妈的Stacey来说,她很难让家人有饭吃。去年5月,她经历了最黑暗的日子,当时她一岁的儿子凯丹掉进了一个滚烫的火幕,严重烧伤了他的手和额头。然后,她的丈夫赞恩失业了。凯丹需要在200公里外的霍巴特接受紧急治疗,这位慈爱的母亲在儿子床边待了四周才回家,但她却收到了一堆过期的账单)”可知,Stacey去年很缺钱,她连给家人买食物的钱都不够。故选B。5主旨大意题。根据第四段
68、“After undergoing several operations, her son is on the road to recovery. Stacey cant thank Danielle enough for helping her family get back on their feet. “The help we have received is beyond words. Ill never be able to thank her enough,” said Stacey. “I would tell Danielle that words cant explain h
69、ow special she is. Without her help, many people would be lost. She is really amazing. I want to thank her for everything she has done for my family from the bottom of my heart.(经过几次手术后,她的儿子正在康复。史黛丝非常感谢丹妮尔帮助她的家庭重新振作起来。“我们得到的帮助是无法用言语表达的。我对她感激不尽。”史黛丝说。“我会告诉丹妮尔,语言无法解释她有多特别。没有她的帮助,许多人会一筹莫展。她真的很了不起。我想从心底
70、里感谢她为我们家所做的一切)”可知,第四段主要讲述了Stacey对Danielle的感激之情。故选C。6细节理解题。根据最后一段“While Danielle was thrilled with the success of the charitable work, she thought the relationships she had established with her neighbours like Stacey and her community were the most important. “It has been a good thing to listen to th
71、e stories and meet the people in our community,” said Danielle, who couldnt be happier that a box of food brought so much happiness to others. She said,“The atmosphere of trust and support is the biggest success!”(虽然丹妮尔对慈善工作的成功感到兴奋,但她认为她与邻居斯泰西和她的社区建立的关系是最重要的。“听故事和社区里的人见面是一件好事,”丹妮尔说,一盒食物给别人带来了这么多快乐,她
72、感到非常高兴。她说:“信任和支持的氛围是最大的成功!”)”可知,Danielle专注于社区工作。故选D。7主旨大意题。文章主要讲述了Danielle帮助Stacey渡过难关,给Stacey一家带来了希望的故事。故B选项“一个女人的帮助给了一个家庭希望”最符合文章标题。故选B。8B9D10B11C【导语】本文是一篇议论文。通过引用Steinberg以及1997年的研究,来说明父母的陪伴在儿童性格养成方面的重要作用。8推理判断题。根据第一段“Parents are an enormously powerful force in the lives of children. Whether John
73、ny can read, whether Johnny knows right from wrong, whether Johnny is a happy, welladjusted kid, or shy and badtempered, has a whole lot to do with the kind of parenting Johnny has received.(父母在孩子的生活中是一股非常强大的力量。Johnny是否会读书,是否能明辨是非,Johnny是一个快乐的、适应能力强的孩子,还是害羞、坏脾气的孩子,都与Johnny所接受的教育方式有很大关系。)”可以推断出,孩子的学习
74、能力,判断是非能力和性格是什么样的,跟父母的教育有很大的关系,父母对孩子有很深的影响。故选B。9词句猜测题。根据上文“If Johnnys mom and dad have been able to come through with lasting, determining, loving attention, the odds are Johnny is on track to become a productive, compassionate citizen.(如果Johnny的父母能够给予他持久的、坚定的、充满爱的关注,那么Johnny很可能会成为一个富有成效、富有同情心的公民。)”
75、以及划线词所在句“If they have not, Johnny is in troubleand so is our nation.(如果他们没有,Johnny就有麻烦了,我们的国家也有麻烦了。)”可知,这两句话是在进行对比,对比父母给予Johnny足够的关注和没有足够的关注,Johnny会成为什么样的公民。所以,they指代的是Johnnys mom and dad。故选D。10推理判断题。根据第二段“Psychologist Lawrence Steinberg, who recently completed a sixyear study of 20 ,000 teenagers i
76、n nine different communities, confirms the importance of parents. Steinberg shows that one out of three parents is “seriously disengaged” from his or her adolescents education, and this is the primary reason why so many American students perform below their potentialand below students in other rich
77、countries.(心理学家Lawrence Steinberg最近完成了一项针对9个不同社区的2万名青少年为期6年的研究,证实了父母的重要性。Steinberg指出,三分之一的父母“严重脱离”他们对于青少年的教育,这就是如此多的美国学生表现低于他们的潜力,甚至低于其他富裕国家的学生的主要原因。)”可知,Lawrence Steinberg的研究目的就是为了证明父母陪伴的重要性,缺乏父母的陪伴,会导致青少年表现较差。故选B。11推理判断题。根据第一句话“Parents are an enormously powerful force in the lives of children.(父母在
78、孩子的生活中是一股非常强大的力量。)”可知,作者在文章开头就指出父母在孩子的生活中的重要性。之后又引用了Steinberg以及1997年的一项研究,说明缺少父母陪伴,孩子会表现的不好,父母给予足够的陪伴,青少年就不太可能绝望,吸毒或者犯罪,所以可以推断出作者对于父母陪伴孩子的态度是赞成的。A. Intolerant无法忍受的;B. Doubtful怀疑的;C. Favorable赞成的;D. Unclear不清楚的。故选C。12D13A14C15B【导语】本文是一篇说明文。肯德基将与俄罗斯 3D 生物打印公司合作开发生物打印技术,推出用鸡肉细胞和植物材料“打印”的鸡肉。12细节理解题。根据第三
79、段“According to a paper cited in KFCs press release, growing meat from cells reduces energy consumption by more than half, reduces greenhouse gas emissions by 25 -fold, and requires 100 less land when weighed up against traditional livestock farming.”(肯德基在新闻稿中引用的一篇论文称,用细胞培育肉类可以减少一半以上的能源消耗,减少25倍的温室气体排
80、放,与传统畜牧业相比,所需土地减少100块。)可知,肯德基新推出的鸡块,它们比传统的更节省能源。故选D项。13主旨大意题。根据第三段“According to a paper cited in KFCs press release, growing meat from cells reduces energy consumption by more than half, reduces greenhouse gas emissions by 25 fold, and requires 100 less land when weighed up against traditional lives
81、tock farming.”(肯德基在新闻稿中引用的一篇论文称,用细胞培育肉类可以减少一半以上的能源消耗,减少25倍的温室气体排放,与传统畜牧业相比,所需土地减少100块。)可知,本段主要说明了肯德基即将推出的 3D 打印鸡块的各种优点,包括节约能源、减少温室气体排放和减少土地等。故选A项。14推理判断题。根据第四段中“Our experiment in testing 3D bioprinting technology to create chicken products can also help address several global problems,”(我们测试3D生物打印技术
82、来生产鸡肉产品的实验也有助于解决几个全球性问题。”)以及第五段“The rapid development of such technologies will allow us to make 3D-printed meat products more accessible and we are hoping that the technology will help accelerate the launch of cell-based meat products on the market,” explained cofounder of 3D Bioprinting Solutions,
83、 Yusef Khesuani.”(3D生物打印解决方案的联合创始人Yusef Khesuani解释说:“这种技术的快速发展将使3D打印肉类产品更容易获得,我们希望该技术将有助于加快市场上以细胞为基础的肉类产品的推出。”)可知,Raisa Polyakova和 Yusef Khesuani都对肯德基即将推出的新产品表达了支持和肯定。故选C项。15推理判断题。根据倒数第二段中“Beyond Fried Chicken first appeared on the market in 2020 in Atlanta. The menu item first available in a oneday
84、 consumer test in Atlanta sold out in less than five hours, the company said.”(Beyond Fried Chicken于2020年首次在亚特兰大上市。该公司表示,这款菜单上的食物首先在亚特兰大进行了为期一天的消费者测试不到5小时就售罄了。)故可推知,关于Beyond Fried Chicken我们了解到,它的首次试验取得了巨大成功。故选B项。16D17G18F19A20C【导语】本文是一篇说明文。介绍了克服把东西放错地方的一些建议。16根据空前句“Such faults might be accompanied b
85、y a nagging fear: Is something wrong with me? Probably not. (这些错误可能伴随着一种挥之不去的恐惧:我有什么问题吗? 可能不会。)”以及空后句“But for the most part, people can overcome the tendency to misplace things. (但在大多数情况下,人们可以克服把东西放错地方的倾向。)”可知,D项“Its a common occurrence and certainly annoying. (这种情况很常见,当然也很烦人。)”承上启下,既是对空前句的进一步解释,又是引
86、起了空后句的转折。故选D。17根据段首句“When you put something down, say its location. (当你放下某样东西时,说出它的位置。)”可知,G项“One way to be more mindful of where your things are is to verbalize where you put them. (一个更注意你的东西放在哪里的方法是用语言表达你把它们放在哪里了。)”符合语意表达,都是在讲当你放东西时,说出它的位置。故选G。18根据段首句“Make up a song or rhyme. (编首歌或押韵。)”可知,F项“Turn
87、keeping track of your items into an opportunity to be creative. (把记录你的物品变成一个发挥创造力的机会。)”符合逻辑关系,用编歌来创造性地记忆物品位置。故选F。19根据空后句“That might mean placing a basket by your front door where you drop your keys and wallet immediately upon entering your home, or labelling one drawer as the scissors drawer. (这可能意味
88、着在你的前门放一个篮子,你一进门就把钥匙和钱包放在那里,或者把一个抽屉标记为剪刀抽屉。)”可知,A项“Set up a routine. (建立常规。)”符合逻辑关系,一进门就把钥匙和钱包放在篮子里或者把抽屉标记为剪刀抽屉都是为了形成惯例,养成习惯。故选A。20根据设空位置可知,应为总结句。再结合段首句“Be kind to yourself. (善待自己。)”以及空前句“When your thoughts spiral in such a manner, youre even less likely to be able to focus and keep track of your po
89、ssessions. (当你的想法以这种方式盘旋时,你甚至不太可能集中注意力和跟踪你的财产。)”可知,C项“So, remember to give yourself a break. (所以,记得让自己休息一下。)”照应段首句,而且符合总结句的逻辑关系。故选C。21D22D23A24A25C26B27D28C29B30C31A32B33C34B35D【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述了托德因要去参加一场重要的葬礼,结果车在路上坏了;这时候一个陌生的修理工把自己的车借给托德,这使得托德意识到:随意一次友善的行为都可能会给别人带来益处。21考查动词词义辨析。句意:大约半小时后,他注意到前轮传来一
90、个奇怪的小声音。A. imagined想象;B. recognized认识,辨别出;C. grasped掌握;D. noticed注意到。根据本句“a small strange sound coming from his front tire(前轮传来一个奇怪的小声音)”可知,托德注意到前轮传来一个奇怪的小声音。故选D。22考查名词词义辨析。句意:噪音太大了,他知道他别无选择,只能停下来。A. idea观点;B. chance机会;C. way方式;D. choice机会。根据本句“the noise was so loud (噪音太大了)”可知,由于噪音太大了,他别无选择只能停下来。hav
91、e no choice but to do sth别无选择,只能做某事。故选D。23考查名词词义辨析。句意:托德想,在威斯康辛州的野玫瑰镇,一个只有725人的小镇,很少有人能在这么早的时候帮上忙。A. possibility可能性;B. ability能力;C. identity身份;D. reality现实。根据后文“a tiny town with a population of 725(一个只有725人口的小镇)”以及“so early in the morning(在很早的清晨)”可知,一个只有725人的小镇,有人能在这么早的时候帮上忙的可能性很小。故选A。24考查名词词义辨析。句意:
92、尽管如此,他还是在一家修理店碰碰运气。A. repair修理;B. work工作;C. machine机器;D. gift礼物。根据后文“The repairman 7 the car and told Todd what hed feared: the wheel bearing (轴 承) was failing.(修理工检查了汽车,告诉托德他担心的事情:车轮轴承坏了)”可知,他到了一家修理店。故选A。25考查动词词义辨析。句意:幸运的是,托德发现格伦盖布正在整理货架,于是他向他求助。A. discovered发现;B. witnessed见证;C. spotted发现;D. reveal
93、ed揭露,透露。根据本句“Glenn Geib stocking the shelves (格伦盖布(Glenn Geib)正在整理货架)”可知,托德发现格伦盖布正在整理货架。故选C。26考查动词词义辨析。句意:他匆匆看了托德一眼,问他为什么穿成这样,托德解释了他的情况。A. considered认为;B. explained解释;C. discussed讨论;D. examined检查。根据上文“he asked why he was so dressed up (他问他为什么穿成这样)”可知,托德解释了他穿成这样的原因。故选B。27考查动词词义辨析。句意:修理工检查了汽车,告诉托德他担心的
94、事情:车轮轴承坏了。A. fixed修理;B. adjusted调整;C. lent借出;D. checked核对,检查。根据本句“the wheel bearing (轴 承) was failing (车轮轴承坏了)”可知,修理工检查了汽车并告诉托德车轮轴承坏了。故选D。28考查名词词义辨析。句意:但如果不进行维修,车是不可能跑完这段距离的。A. speed速度;B. range范围,界限;C. distance距离;D. height高度。根据上文“he still had 70 miles ahead of him,(他还有70英里的路要走)”可知,如果不进行维修,车是不可能跑完这段距
95、离的。故选C。29考查动词词义辨析。句意:他能在这么短的时间内租到车吗? A. borrow借;B. rent借出;C. steal偷;D. own拥有。根据后文“but its only rental car wasnt 10. (但该公司唯一的一辆租赁汽车无法使用)”可知,托德想租到车去参见葬礼。故选B。30考查形容词词义辨析。句意:盖布询问了街对面的商店,但该公司唯一的一辆租赁汽车无法使用。A. capable有能力的;B. practical真实的,实际的;C. available可利用的;D. useful有用的。根据上文“Geib checked in at the store a
96、cross the street(盖布询问了街对面的商店)”but表示转折,可知盖布询问了街对面的商店,但该公司唯一的一辆租赁汽车无法使用。可知,该公司的租赁汽车无法使用。故选C。31考查动词短语词义辨析。句意:我当时一定很紧张,因为盖布把手伸进口袋,拿出了他的车钥匙。A. pulled out拉出;B. pulled over把开到路边;C. pulled down摧毁,推翻;D. pulled in进站。根据本句“the keys to his vehicle (他的车钥匙)”可知,盖布拿出了他的车钥匙。故选A。32考查动词词义辨析。句意:盖布笑着补充说,如果需要,这辆卡车可以以每小时12
97、0英里的速度行驶。A. understood理解;B. added补充,增加;C. argued争论;D. suggested建议。根据本句“that the truck could go 120 miles per hour if needed(如果有需要,卡车可以以每小时120英里的速度行驶)”可知,盖布补充说这辆卡车可以以每小时120英里的速度行驶。故选B。33考查动词词义辨析。句意: 这两个人10分钟前才认识,彼此都不知道对方的名字,但盖布坚持要这么做。A. complained抱怨;B. denied否认;C. insisted坚持;D. accepted接受。根据上句“Take m
98、y truck and get going(开我的卡车走吧)”以及本句“The men had met just 10 minutes before and didnt know each others names(这两个人10分钟前才认识,彼此不知道对方的名字)”but表示转折,可知,虽然两个人10分钟前才认识,彼此不知道对方的名字,但盖布坚持借给托德自己的车。故选C。34考查形容词词义辨析。句意:七个小时后,当他带着一颗感恩的心回到车库时,他留下来和盖布聊天。A. open开放的;B. thankful感谢的;C. warm温暖的;D. ashamed感到羞愧,感到羞耻。根据上文“The
99、men had met just 10 minutes before and didnt know each others names, but Geib 13 (这两个人10分钟前才认识,彼此都不知道对方的名字,但盖布坚持要这么做)”可知,虽然两个人10分钟前才认识,彼此不知道对方的名字,但盖布坚持借给托德自己的车,托德很感激盖布。故选B。35考查名词词义辨析。句意:这位74岁的修理工用一堂伟大的启示把糟糕的一天变成了美好的一天。A. lecture讲座;B. training训练;C. education教育;D. lesson经验,教训。根据本文“Just be kind and hel
100、pful if you can (如果可以的话,友善地帮助别人)”可知,友善地帮助别人,这是一个美好的启示。故选D。36is expected37the most diverse38Unlike39to participate40will give41belonging 42protected43demonstration44where45harmoniously【导语】本文是篇说明文。文章主要讲述了中国将要建造世界最大的国家公园体系,不仅要保护自然生态环境和地理特征,还要保护各地区的文化遗迹,成为人类与自然和谐共处的生态示范区。36考查时态、语态、和主谓一致。句意:该体系预计将以“世界上最大
101、规模的保护、最多样化的地理特征和最高的保护价值”而建成。分析句子可知,此处为谓语动词;虽然“ China Daily reported.”用了一般过去时,但是参考前文中的“will build”和“said”可知,陈述客观情况应用一般现在时;结合句意,此处应用被动语态;主语是“The system”,为第三人称单数,所以应为is expected。故填is expected。37考查形容词。句意:该体系预计将以“世界上最大规模的保护、最多样化的地理特征和最高的保护价值”而建成。根据“geographical features”可知,此处应为形容词,作定语;由句中“and”可知,此处与“the
102、largest”和“the highest ”并列,所以应用最高级。故填the most diverse。38考查介词。句意:与一些世界著名的无人居住的国家公园不同,中国的国家公园和自然保护区是大量人类居民的家园。分析句子可知,此处应为介词,与后面的名词短语“some world-famous national parks”搭配形成介词短语,作状语;根据句意,这里指“不同于”,应用unlike,句首字母大写。故填Unlike。39考查非谓语动词和固定短语。句意:我们会鼓励公园周边居民参与环境保护、自然教育和生态旅游服务。encourage sb to do sth 为固定短语,意为:鼓励某人做
103、某事,所以应用动词不定式。故填to participate。40考查时态。句意:这将给他们带来真正的好处,并增强他们国家公园属于人民的感觉。分析句子可知,此处为谓语动词;本句为引号中的原文,根据上一句中的谓语“will encourage”,并结合本句中并列谓语“enhance”及句意,此处应用一般将来时。故填will give。41考查非谓语动词。句意:这将给他们带来真正的好处,并增强他们国家公园属于人民的感觉。根据句中谓语动词“will give”和“ enhance”可知,此处为非谓语动词,位于介词of后,用belong的动名词形式与the national parks构成动名词复合结构
104、。故填belonging。42考查形容词。句意:同样地,国家的保护区旨在“不仅保护生态系统,而且保护每个地区的文化遗迹”。分析句子可知,此处应为形容词,作定语修饰“areas”,意为:被保护的地区,应用形容词protected。故填protected。43考查名词。句意:并且充当人与自然和谐共处的生态示范区。根据句中形容词“ecological”和名词“zones”可知,此处应为名词形式、作定语,修饰“zones”,demonstration zones 意为:示范区,符合句意。故填demonstration。44考查定语从句关系词。句意:并且充当人与自然和谐共处的生态示范区。分析句子可知,“
105、zones”后为限制性定语从句,所以此处应为关系词,修饰先行词“demonstration zones”,在从句中作状语,故应用关系副词where。故填where。45考查副词。句意:并且充当人与自然和谐共处的生态示范区。分析句子可知,此处应用副词修饰动词“coexist”,作状语。故填harmoniously。46参考范文:Dear Chris,Aimed at creating a strong campus reading atmosphere and improving students interest in English, our school plans to hold an
106、English Reading Contest. Im writing to invite you to participate in it.It is scheduled in the school lecture hall next Friday. As is required, various forms of reading are wanted, ranging from a story to a poem. Even it is not bad to read a text. When reading, there is no doubt that competitors shou
107、ld pay attention to reading speed, pronunciation, etc. Whats more, the reading time must be limited to five minutes.Looking forward to your coming.Yours,Li Hua【导语】本篇书面表达属于应用文。学校将要举办一次英语朗读大赛,要求学生给交换生Chris写一封邮件邀请他参赛。【详解】1.词汇积累:参加:participate intake part in/be involved in要求:requirerequest/ask各种各样的:vari
108、ousa variety of/all kinds of而且:whats morein addition/additionally/furthermore2.句式拓展:原句:Aimed at creating a strong campus reading atmosphere and improving students interest in English, our school plans to hold an English Reading Contest. Im writing to invite you to participate in it.拓展句:Aimed at crea
109、ting a strong campus reading atmosphere and improving students interest in English, our school plans to hold an English Reading Contest, which Im writing to invite you to participate in.【点睛】【高分句型1】Aimed at creating a strong campus reading atmosphere and improving students interest in English, our sc
110、hool plans to hold an English Reading Contest.(运用了形容词做状语)【高分句型2】As is required, various forms of reading are wanted, ranging from a story to a poem.(运用了as引导定语从句以及现在分词作状语)47possible version:Then Catherine spotted Landy seated alone in a corner. She ducked her head with her eyes fixed on the floor as
111、usual. It hit Catherine that the pecking order worked in school, too. Landy was just like the poor little chicken, being teased and ignored by her classmates, merely due to her special height. “Its high time to do something for a change.” Catherine thought to herself. Having made up her mind, she ur
112、ged the rest cool kids to make peace with Landy. Astonished at what she said, all the kids burst out screaming, “Talking to the long spaghetti? Are you crazy?”But Catherine walked directly toward Landy, no matter what they said. “Landy, sorry about the spaghetti thing. I should have realized it earl
113、ier. Can you forgive us?” Catherine murmured an apology, her face reddening. She figured Landy might just walk away. But she lifted her misty eyes and nodded yes. Catherine wiped away her tears, giving her a warm hug. Moved by the scene, the other kids also came to offer their sincere apologies to L
114、andy. From that day on, no one made up silly chants about Landy, and Catherine also learned that everyone should be treated equally no matter how special he or she was.【导语】本文以班里同学关系为线索展开,讲述了班里最酷的孩子Catherine受到同学众星捧月般的欢迎。而她的同桌Landy却受到冷落,因为她个头最高,同学们给她起了侮辱性的外号“意大利面条”。Catherine在祖父的农场发现一只被其它的鸡欺负的可怜的小鸡,深感同
115、情,从而联想到Landy,意识到大家不应该欺负她,Catherine回到学校后,号召大家团结Landy的故事。【详解】1. 段落续写:由第一段首句内容“Then Catherine spotted Landy seated alone in a corner.(然后Catherine发现Landy独自坐在角落里。)”可知,第一段描写Catherine发现Landy被冷落的样子而产生的联想,Catherine准备道歉,引起其他同学的惊讶或不满。由第二段首句内容“But Catherine walked directly toward Landy, no matter what they said
116、. (Catherine不顾他们说什么径直朝Landy走去。)”可知,第二段描写Catherine主动找Landy道歉,Landy和其他同学深受感动。2. 续写线索:Catherine看到孤独呆在角落里的LandyCatherine想到了“受欺凌”的小鸡Catherine想要改变Catherine希望大家向Landy道歉Catherine独自走向Landy并道歉Landy原谅,彼此拥抱大家和平相处3. 词汇激活行为类低下头:duck ones head/ lower ones head/ hang ones head使某人突然想到:hit/occur/be stuck嘲笑:tease/laug
117、h at/make fun of要求:order/urge/request/make/let拥抱:give sb. a hug/ hug sb./ embrace sb情绪类震惊的:shocked/astonished/amazed/surprised疯狂的:crazy/mad抱歉的:sorry/ apologetic/ regretful【点睛】高分句型1. Having made up her mind, she urged the rest cool kids to make peace with Landy.(现在分词短语“Having made up her mind”作状语)高分句
118、型2. Astonished at what she said, all the kids burst out screaming, “Talking to the long spaghetti? Are you crazy?”(“Astonished at what she said”为形容词短语作状语,和what引导宾语从句)高分句型3. From that day on, no one made up silly chants about Landy, and Catherine also learned that everyone should be treated equally no matter how special he or she was.(that引导宾语从句,和no matter how 引导的让步状语从句)