1、江苏省淮安市2019-2020学年高一英语下学期期末调研测试试题(含解析)说明:1.试题分值:150分,考试时间:120分钟。2.请在答题卡规定位置上填写姓名、班级、学校等。3.请将所有答案按照题号填涂或填写在答题卡上相应的答题处,否则不得分。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。 1.How
2、 many people will the table be for?A.4. B.6. C.8.2.What will the woman do next?A.Go home. B.See a doctor. C.Meet with Jane.3.Where does the man want to go next?A.To a clothing store. B.To a shoe store C.To a coffee shop.4.What is the woman going to do for her family for the holiday?A.Take them to tr
3、avel. B.Buy gifts for them. C.Cook for them.5.What is the mans job?A.A designer. B.A repairman. C.A teacher.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6.Why does the man think the storm is still
4、coming?A.He saw it. B.He heard it. C.He smelled it.7.What is the man worried about?A.His body getting wet. B.Things blowing away. C.His phone being broken.听第7段材料,回答第8、9题。8.What is the probable relationship between the speakers?A.Husband and wife.! B.Doctor and patient. C.Business partners.9.What col
5、or of items has the man delivered?A.Blue. B.White. C.Red.听第8段材料,回答第10至12题10.What does the boy do to avoid the risk of fire?A.Putting a dish under the candle.B.Being careful with the candle.C.Blowing out the candle in time.11.Why does the boy use the candle?A.He has run out of electricityB.He wants t
6、o decorate the house.C.It is more comfortable for his eyes.12.Where does the conversation take place?A.In the kitchen. B.In the bedroom. C.In the living room.听第9段材料,回答第13至16题。2113.What is the main topic of the conversation?AWeekend plans. B.Work pressure. C.A bad experience.14.How does the man feel
7、about Fridays?A.They are relaxing. B.They are horrible. C.They are tiring.15.Where does the woman think her wallet might be?A.In her car. B.In her office. C.in her friends house.16.What will the woman do in an hour?A.Look in her car. B.Run on the streets. C.Make a phone call.听第10段材料,回答第17至20题17.How
8、much snow is expected in London this weekend?A.5 centimeters. B.8 centimeters. C.10 centimeters.18.Which parts of the UK should prepare for flooding?A.North. B.Central. C.South.19.What is the highest temperature the southwestern coast can expect?A.30 degrees. B.13 degrees. C.-13 degrees.20.What does
9、 the speaker suggest doing in the end?A.Paying attention to the elderly.B.Preparing for Christmas in advance.C.Playing in the snow with neighbors.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AWow!A Simple to Use ComputerDesigned Especially for Seniors!Easy t
10、o read.Easy to see.Easy to use.Just plug(插入)it in!There is finally a computer thats designed for simplicity and ease of use.Its the WOW Computer,and it was designed with you in mind. This computer is easy-to-use, worry-free and really puts the world at your fingertips.From the moment you open the bo
11、x,youll realize how different the WOW Computer is.All the parts are connected;all you do is plug it into an outlet(插座)and your high-speed Internet connection.Then youll see the screen-its now 22 inches. This is a completely new touch screen system, without the messy look of the normal computer scree
12、n.Thebuttonson the screen are easy to see and easy to understand.All you do is touch one of them,from the Web, Email,Calendar to Games-you name it and a new screen opens up.Its so easy to use you wont have to ask your children or grandchildren for help.Until now,the very people who could benefit mos
13、t from E-mail and the Internet are the ones that have had the hardest time accessing it.Now,thanks to the WOW Computer,countless older Americans are discovering the wonderful world of the Internet every day.Isnt it time you took part? Call,now,and youll find out why tens of thousands of satisfied se
14、niors are now enjoying their WOW Computers,emailing their grandchildren, and experiencing everything the Internet has to offer.Call today!Call now toll free and find out how you can get the new WOW!Computer.1. According to the ad,WOW Computer isA. power-freeB. elder-friendlyC. post-freeD. environmen
15、t-friendly2. What does the underlined sentence imply?A. Seniors fail to be instructed by their children.B. Seniors are often out of touch with their kids.C. Seniors starve for a computer easy to operate.D. Seniors have little time to surf the Internet.3. If an old man buys the computer,he canA. be g
16、iven a big discountB. update software for someone elseC. discover the bright future of his kidsD. email his children without difficulty【答案】1. B 2. C 3. D【解析】这是一篇应用文。主要从各方面介绍了WOW电脑的特点,尤其适合老年人使用。【1题详解】细节理解题。根据“Now, thanks to the WOW Computer, countless older Americans are discovering the wonderful wor
17、ld of the Internet every day.”现在,由于使用了WOW计算机,无数的美国老年人每天都在探索美好的网络世界。可知WOW电脑便于老年人使用。故选B项。【2题详解】句意猜测题。根据前句“Its so easy to use you wont have to ask your children or grandchildren for help.”它非常易于使用,你无需向孩子或孙子寻求帮助。可知WOW电脑很容易使用,也表明过去时期的电脑使用较为繁琐。结合划线句“Until now, the very people who could benefit most from E-
18、mail and the Internet are the ones that have had the hardest time accessing it.” 到现在为止,最能从电子邮件和网络中受益的人是当初访问网络最困难的人。可知句中存在对比关系,即过去使用电脑困难与现在使用电脑访问网络方便简单的对比。意在表明老年人一直以来都渴望有一台易于操作的电脑。故选C项。【3题详解】细节理解题。根据“youll find out why tens of thousands of satisfied seniors are now enjoying their WOW Computers, email
19、ing their grandchildren, and experiencing everything the Internet has to offer.”你会发现为什么成千上万的老年人现在享受他们的WOW电脑,给他们的孙子发电子邮件,并体验着互联网所带来的一切便利条件。可知如果一个老人买了电脑,他可以毫不费力地给他的孩子们发送电子邮件。故选D项。BToday I achieved a dream that was born in April this year.Before April I never swam,biked or ran.I played basketball somet
20、imes,but I did little in the way of endurance(耐力)workouts. One day in April,however,this changed.I want to find a way to challenge myself.I decided I was going to train for the Chicago marathon and complete it in six months.The day finally came.For the first 11 miles,everything was going great.I was
21、 pacing(调整节奏)myself correctly and there wasnt too much pain or tiredness building up in my legs. Shortly after mile 12,however,I started to feel some pain.Miles 12-17 became a mental battle as I tried to convince myself to get to the finish line without walking.Miles 17-20 were getting hard.I had to
22、 consciously push myself to stay at the race pace I was aiming for.My ankles(脚踝)were starting to hurt and my legs were giving out.At around mile 21 I got a stomach ache.I thought I might have to stop and walk for a minute,but the determination side of my brain took over and said,Stick to your goals
23、and never give up!”The last 3-4 miles of the marathon were like nothing I have experienced.At the aid station at mile 24 I walked for a few seconds and drank some water.Then I started running and slowly I got back up to speed and went on.The last mile stands as the single most difficult thing I have
24、 done physically and mentally.Every step I took,my brain was screaming at me to walk.but I wouldnt listen.When I crossed the finish line I was so happy and excited that I began to cry.I will never forget this day and I encourage everyone to go after that big event you have been thinking about, becau
25、se although it will be hard,there are few more rewarding feelings than the feeling I had today crossing the finish line at the Chicago Marathon.4 The writer ran a marathon because he/she wanted toA. win a prizeB. get into shapeC. make a differenceD. take up a sport5. What was the writers mental batt
26、le at the Marathon?A. To run or not to.B. To walk or not to.C. To stop or not to.D. To rest or not to.6. What played an important role in the writers completing the Marathon?A. Enthusiasm.B. Interest.C. Experience.D. Determination.7. How did the writer feel about the experience at the Chicago Marath
27、on?A. Painful.B. Amazing.C. Embarrassing.D. Enjoyable.【答案】4. C 5. B 6. D 7. B【解析】这是一篇记叙文。文章讲述了不怎么运动的作者在这一年的四月决定挑战自己,进行锻炼并参加六个月后的芝加哥马拉松比赛。比赛到了后半段变得非常艰苦,尽管如此作者仍然坚持了下来,从中收获很多。【4题详解】细节理解题。根据第一段中“One day in April,however,this changed.I want to find a way to challenge myself.”可知,作者很少做耐力方面的锻炼,想要改变自己、挑战自己,所
28、以决定参加马拉松比赛,与C选项“做出改变,产生不同”描述最为相符。故选C项。【5题详解】细节理解题。根据第二段最后一句“Miles 12-17 became a mental battle as I tried to convince myself to get to the finish line without walking.”可知,12-17英里成了一场精神战役,我试图说服自己不用走路就能到达终点。由此可知作者在马拉松比赛中的心理斗争是走还是不走,故选B。【6题详解】细节理解题。根据第三段最后一句“I thought I might have to stop and walk for
29、a minute,but the determination side of my brain took over and said,Stick to your goals and never give up!”可知,我想我可能得停下来走一会儿,但我头脑中坚定的一面占据了我的大脑,说:“坚持你的目标,永不放弃”。由此可知,决心在作者完成马拉松比赛中起了重要作用。故选D项。【7题详解】推理判断题。根据最后一段第一句“When I crossed the finish line I was so happy and excited that I began to cry.”可知,当我越过终点线时,
30、我非常高兴和兴奋,我哭了起来。结合全文文章讲述了不怎么运动作者在这一年的四月决定挑战自己,进行锻炼并参加六个月后的芝加哥马拉松比赛。比赛到了后半段变得非常艰苦,尽管如此作者仍然坚持了下来,从中收获很多。由此判断出作者感到自己的马拉松经历令人惊讶。故选B选项。CAn online tool has been released(推出)which is able to bring black and white photographs to life by adding colour to them using artificial intelligence(AI).Colourisation(上色
31、)of old photos is normally a process taking a lot of time,which requires special training and expensive software.The tool,ColouriseSG,is able to do it for free. It is trained on old pictures and uses machine learning to guess what it thinks the pictures would have looked like in colour.The purpose o
32、f colourisation is to produce a picture with colours that seem to be right, the tools developers say.It by no means makes sure that the colourised picture is an accurate(精确的)representation of the original photo in time.The free-to-use tool was developed to provide an accurate way for people from Sin
33、gapore to edit their black and white pictures.The idea of ColouriseSG was to provide a large enough data-set to be linked to people living in Singapore.Tech firm NVIDIA has released several different picture editing tools that are powered by AI.Its latest release is software which uses deep learning
34、 to turn even the roughest drawings into works of art.The new program,GauGAN,named after famous French impressionist Paul Gaugin,uses a tool called GAN to recognize simple lines and turn them into realistic pictures.Its application could help jobs,for example,urban planning,edit pictures faster and
35、with greater accuracy,according to the company.“Its much easier to come up with designs with simple drawings,and this technology is able to turn these drawings into highly realistic pictures,said Bryan Catanzaro,vice president of applied deep learning research at NVIDIA.8. How does ColouriseSG colou
36、rise photos?A. By learning from people in Singapore.B. By presenting old photos correctly.C. By editing original colors on the photos.D. By making a guess based on a data-set.9. According to the passage,GauGAN canA. colourise black and white photos accuratelyB. employ deep learning to create works o
37、f artC. make Tech firm NVIDIA known to peopleD. turn rough drawings into realistic pictures10. The passage is mainly aboutA. the colourisation of old picturesB. the technology of machine learningC. picture editing tools powered by AID. simple lines changed into photos11. The passage is most probably
38、 aA. science reportB. technology reviewC. research planD. laboratory record【答案】8. D 9. D 10. C 11. A【解析】这是一篇新闻报道。文章指出最近新加坡地区推出了一款免费的线上工具,利用人工智能可以给黑白照片上色,同时还提到英伟达公司也推出了一些工具,可以将简单的画作改造成更具象、更真实的作品。【8题详解】细节理解题。根据第二段最后一句“It is trained on old pictures and uses machine learning to guess what it thinks the
39、pictures would have looked like in colour.”和第四段最后一句“The idea of ColouriseSG was to provide a large enough data-set to be linked to people living in Singapore.”可知,ColouriseSG的原理就是通过数据组中的旧照片不断进行学习、修正,然后估测上色照片的样子。故选D项。【9题详解】推理判断题。根据最后一段第一句“Its much easier to come up with designs with simple drawings,an
40、d this technology is able to turn these drawings into highly realistic pictures”可知,英伟达公司的这位Bryan所说的能将简陋的画作变为更逼真的作品的这项技术,就是前面提到的GauGAN。故选D项。【10题详解】主旨大意题。根据第五段第一句“Tech firm NVIDIA has released several different picture editing tools that are powered by AI.”并结合全文内容可知,文章主要介绍的就是给黑白照片上色的工具ColouriseSG以及英伟达
41、公司推出的改造简陋画作的工具,它们都属于由人工智能支持的、编辑图片的工具,介绍这样的工具正是文章的主要内容。故选C项。【11题详解】推理判断题。根据文章第一句“An online tool has been released(推出)which is able to bring black and white photographs to life by adding colour to them using artificial intelligence(AI).”和第五段第一句“Tech firm NVIDIA has released several different picture e
42、diting tools that are powered by AI.”可知,文章的结构比较清晰,先提出最新的一项进展,然后具体说明,属于典型的报告/报道文体,而其内容则都是关于科学方面的(AI技术),最有可能是一篇科学报道。故选A项。DAt Mrs. Jennings handsome house, in London.While waiting for dinner, Marianne Dashwood wrote a letter very quickly. Elinor Dashwood noticed a large “W” in the address. Marianne ran
43、g the bell to have someone post it immediately.After dinner, there was a loud knock at the door. Marianne cried, “Oh, its Willoughby!” and seemed to throw herself into his arms when Colonel Brandon came in. She was so surprised that she immediately left the room.Elinor made the tea for Colonel Brand
44、on. He did not stay long.The next morning, upon arriving at home after shopping, Marianne flew upstairs.“No letter has been left here for me since we went out. How strange!” she said, in a low and disappointed voice.About a week later, they saw Mr. Willoughbys card on the table when they came in fro
45、m mornings drive. He had been there while the ladies were out.“He will call again tomorrow,” said Elinor.Marianne decided to stay behind the next morning, when the others went out. One look at her sister when they returned was enough to tell Elinor that Willoughby had not called.Colonel Brandon came
46、 again to tea and had short private conversation with Elinor.“Your sisters engagement to Mr. Willoughby is very well known.”“It cannot be well known,” returned Elinor, “for her own family does not know it.”“I am sorry but I did not realize it was a secret. I came to ask, is everything decided? Is it
47、 possible to? Excuse me, Miss Dasnwood. I believe I have been wrong in saying so much.”From these words Elinor was sure of something, yet she knew he could never be successful with her.Over the next three or four days, Willoughby neither came nor wrote.One evening at a party, Marianne suddenly saw W
48、illoughby standing in deep conversation with a young woman, whose name was Grey, a rich lady.“He is there! Oh! Why does he not look at me? Why cant I speak to him?”“Marianne,” said Elinor, “perhaps he hasnt seen you yet.”At last he came to them.“Willoughby, whats wrong? Did you not get my letters? W
49、ont you look at me?”After a moments pause, he spoke. “I came by last Tuesday but unfortunately did not see you. My card was not lost, I hope.”“Have you not received my notes?” cried Marianne. “Tell me Willoughby; tell me, whats the matter?”Quiet and embarrassed, he said nothing more and turned quick
50、ly away to Miss Grey. Marianne, turning white and unable to stand, fell into her chair.12. Before the party, Marianne badly desired .A. to write a letter to WilloughbyB. to receive Willoughbys cardC. to be visited by WilloughbyD. to be invited by Willoughby13. The underlined word “something” in Para
51、.14 refers to_.A. Mariannes love for BrandonB. Brandons love for MarrianneC. Willoughbys love for MarianneD. the Dashwoods love for money14. What do you know about Willoughby?A. He didnt call Marianne until the party to give her a surprise.B. He was too shy to declare in public his deep love for Mar
52、ianne.C. He was already on the side of another woman with more money.D. He felt disappointed that Brandon was between him and Marianne.15. How do you find Marianne in the story?A. More selfish than kind.B. More strong than weak.C. More calm than impatient.D. More sensitive than sensible.【答案】12. C 13
53、. B 14. C 15. D【解析】这是一篇记叙文。文章主要记叙了Marianne喜欢Willoughby先生,一直等着他来拜访自己,结果得知Willoughby已经和另一个有钱的女人订婚了。Marianne非常伤心。【12题详解】推理判断题。根据第三段After dinner, there was a loud knock at the door. Marianne cried, “Oh, its Willoughby!” and seemed to throw herself into his arms when Colonel Brandon came in. She was so s
54、urprised that she immediately left the room.可知,晚饭后,有人大声敲门。Marianne喊道:“哦,是Willoughby!”当Brandon上校进来时,她似乎要投入他的怀抱了。她如此惊讶,以至于立即离开了房间。以及第六段“No letter has been left here for me since we went out. How strange!” she said, in a low and disappointed voice.可知,“自从我们出去以后,没有人给我留下一封信。真是奇怪!”她用低沉而失望的声音说。由此可推知,宴会开始前,M
55、arianne非常希望Willoughby来拜访她。故选C。【13题详解】词句猜测题。根据后文yet she knew he could never be successful with her.可知,Elinor确信Brandon爱慕Marianne,但是她也知道,Brandon是不可能成功和Marianne在一起的。由此可知,划线单词something指的是“Brandon对Marianne的爱”。故选B。【14题详解】细节理解题。根据第十一段Your sisters engagement to Mr. Willoughby is very well known.可知,你妹妹和Willou
56、ghby先生订婚的事大家都知道。以及倒数第八段One evening at a party, Marianne suddenly saw Willoughby standing in deep conversation with a young woman, whose name was Grey, a rich lady.可知,一天晚上,在一次聚会上,Marianne突然看见Willoughby正站在那儿和一位年轻女子聊得很起劲。这位年轻女子名叫Grey,是个有钱的女士。由此可知,Willoughby已经和另一个有钱的女人在一起了。故选C。【15题详解】推理判断题。根据第九段Marianne
57、 decided to stay behind the next morning, when the others went out. One look at her sister when they returned was enough to tell Elinor that Willoughby had not called.可知,Marianne决定第二天早上,当其他人出去的时候,她就留下来。他们回来时看了一眼她的妹妹,就足以告诉Elinor,Willoughby没有打电话。以及最后一段中Marianne, turning white and unable to stand, fell
58、 into her chair.可知,Marianne脸色发白,站不起来,倒在椅子上。结合上文Marianne一开始以为是Willoughby来了的激动和没有收到Willoughby先生给自己的信的失望,到最后得知Willoughby和别人订婚的沮丧。由此可推知,故事中的Marianne敏感多于理智。故选D。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Here are some tips from the experts to help you drop pounds gradually and safely.Ea
59、t smaller portionsThe trick is to eat more throughout the day.“Sitting down to three rounded meals has its place. But you should have healthy snacks throughout the day,” Uehlein says. _16_To control portion (份) sizes, use your hand as a guide. “Never eat anything bigger than your hand,” says the che
60、f.Eat more healthful foodsFruits, vegetables and wholegrains are low in calories and fat, yet filling._17_Cut back on the amount of oil you use in dressings or sauces. For example, replace half of the oil with orange juice in a sauce.But dont assume fat-free processed (加工过的) foods are a good choice.
61、“A lot of times, fat-free products are very high in salt and tend to be low in dietary fiber (膳食纤维), so youre not full._18_,” Uehlein says.Be mindfulIts not easy to keep on a diet. You are likely to eat too much, especially when youre upset, attracted by television or youve skipped a meal._19_, says
62、 Catherine Champagne, Ph.D. and registered dietitian.“Becoming aware is so important,” Champagne says. Her patients often fear to keep a record. “They dont want to think beyond eating, thus putting on weight easily._20_,” she says.Avoid situations in which you cant eat as healthfully as you want. Ue
63、hlein, who spent years as a restaurant chef, recommends eating at home more often.A. Youll be hungry soonerB. So youre satisfied with lessC. But you have to learn to controlD. So keeping a food diary is helpfulE. Exercises are good for your weight-lossF. Staying away from snacks is good for our heal
64、thG. He suggests a banana mid-morning and a few nuts in the afternoon【答案】16. G 17. B 18. A 19. C 20. D【解析】这是一篇说明文。文章给出了一些科学安全减肥方法,包括少食多餐、多吃健康食品等。【16题详解】本段的主题是少食多餐。空白前句引述厨师的话指出应该在一日三餐基础上加入健康的点心、零食,G选项“他建议在上午十点左右吃一根香蕉,在下午吃一些坚果”顺承厨师Uehlein的说法,也对前句内容作了进一步解释,符合文意。故选G项。【17题详解】本段主题是多吃健康食物。空白前句表明水果、蔬菜和全谷物含有
65、更少的卡路里和脂肪,却很管饱,B选项“所以你用更少的东西就能满足肚子了”可以顺承前句含义,说明健康食品的减肥原理,符合文意。故选B项。【18题详解】本段主题是多吃健康食物。空白前句指出无脂产品含盐量很高,膳食纤维相对较少,所以会吃不饱,A选项“你很快就会变饿”顺承前句,一起解释了不要摄入无脂产品的原因,符合文意。故选A项。【19题详解】本段的主题是提高重视。空白前句列举了一些容易吃东西过量的情形,再接到C选项“但你必须学会控制”符合营养学家提出的建议,也符合段落主题。故选C项。【20题详解】本段主题是提高重视。空白句包含在引述营养学家的话中,她的病人总是怕做记录,而前句则指出因为不愿意超出饮食
66、去思考,所以很容易变胖,D选项“所以坚持记录饮食日志很重要”与前文形成呼应,适合作为最后要表达的结论。故选D项。第三部分 语言知识运用(共两节,满分45分)第一节(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。Last summer,Steller drove to work in Minneapolis.She _21_at a traffic light,where a man was asking for _22_.She rolled down her window.Hey!”she shouted.Im
67、 driving around giving _23_ haircuts.Do you want one right now?”The man looked to be in his 60s and missing a few teeth.He laughed,then paused. “Actually,”he said,I was _24_ hoping to get a haircut.She pulled off the road and took a _25_ chair from her car.The man,named Edward, took a _26_,and she c
68、ut his curly graying hair._27_ Steller was done,Edward looked in a mirror.I look _28_!he said.Ill have to_29_ to put my teeth in next time.”By now,Steller has given 30 or so such _30_ to people around the city.They all lead a _31_ life,and she is aware of the _32_ of her cleanup job.Its _33_ a hairc
69、ut,she says.I want it to be a gateway,to show _34_and respect,but also to get to know people.Steller knows that a haircut can change a._35_.One changed hers:As a teen,she suffered from a disease that was so _36_,and her hair thinned very much.Seeing this,her mother arranged for Stellers first profes
70、sional haircut which helped her feel cared about and less _37_.Today a branch of the Red Chair Project is the Steller Kindness Project,in which people who offer acts of _38_ are invited for a free haircut at Stellers salon.In exchange,they tell their _39_,which Steller shares on her website.Her hope
71、 is that by reading about kind acts, others will be inspired to _40_their own.21. A. playedB. hesitatedC. stoppedD. worked22. A. helpB. moneyC. adviceD. company23. A. quickB. freeC. regularD. unique24. A. merelyB. rarelyC. sincerelyD. really25. A. redB. blackC. whiteD. colorful26. A. lookB. sighC. s
72、eatD. breath27. A. BeforeB. AfterC. WhileD. Until28. A. badB. poorC. richD. good29. A. learnB. attemptC. manageD. remember30. A. chairsB. haircutsC. gatewaysD. mirrors31. A. happyB. boringC. hardD. interesting32. A. powerB. costC. troubleD. method33. A. less thanB. other thanC. more thanD. rather th
73、an34. A. valueB. ambitionC. strengthD. courage35. A. jobB. lifeC. hobbyD. plan36. A. commonB. deadlyC. mildD. serious37. A. busyB. lonelyC. tiredD. worried38. A. kindnessB. courageC. politenessD. consideration39. A. liesB. jokesC. storiesD. adventures40. A. imagineB. acceptC. readD. spread【答案】21. C
74、22. A 23. B 24. D 25. A 26. C 27. B 28. D 29. D 30. B 31. C 32. A 33. C 34. A 35. B 36. D 37. B 38. A 39. C 40. D【解析】这是一篇记叙文。文章讲述了Steller有感于小时候一次重病后剪头发的经历,于是创建了一个慈善活动“红椅子项目”,专门为城市中生活比较艰苦的人提供免费理发。【21题详解】考查动词词义辨析。句意:她在一个红绿灯前停下车来,那里有一个人正在寻求帮助。A. played玩耍,扮演;B. hesitated犹豫;C. stopped停下;D. worked工作。从地点状语
75、和前文Steller在开车以及She rolled down her window.可以推断,这里表示她停在了红绿灯前。故选C项。【22题详解】考查名词词义辨析。句意:她在一个红绿灯前停下车来,那里有一个人正在寻求帮助。A. help帮助;B. money钱;C. advice建议;D. company公司。空白处搭配ask for,从下一段Steller向那名男子的喊话来看,那里有一个人正在寻求帮助。故选A项。【23题详解】考查形容词词义辨析。句意:我在开车给人免费剪发。A. quick快速的;B. free自由的,免费的;C. regular规律的;D. unique独特的。根据下a fr
76、ee haircut 文,指的就是Steller在城市中找人提供免费理发。故选B项。【24题详解】考查副词词义辨析。句意:我确实想剪个头发。A. merely仅仅,只;B. rarely很少地;C. sincerely真诚地;D. really真地,实际上。从这个人laughed的反应和后面去理发了来看,他确实需要剪发的。故选D项。【25题详解】考查形容词词义辨析。句意:她停在路边,从车里拿出一把红色椅子。A. red红色的;B. black黑色的;C. white白色的;D. colorful多彩的。文章最后一段提到Red Chair Project所指的就是Steller免费剪发的活动,应
77、该是以椅子颜色命名的。故选A项。【26题详解】考查动词词义辨析。句意:这个叫做Edward的人,坐了下来,她开始剪他的卷曲的灰色头发。A. look看;B. sigh叹息;C. seat使坐下;D. breath呼吸。根据理发流程,这里应该用take a seat表示Edward落座然后开始剪发。故选C项。【27题详解】考查连词词义辨析。句意:在Steller剪完后,Edward照了照镜子。A. Before在之前;B. After在之后;C. While当时;D. Until直到。根据句意,前句描述的剪完头发的动作应该发生在后句描述的照镜子之前,这里应该用after来引导时间状语从句。故选B
78、项。【28题详解】考查形容词词义辨析。句意:我看起来不错。A. bad坏的;B. poor穷的;C. rich富的;D. good好的。从这里的感叹语气和Edward对于下一次的期待可知,他应该对于结果比较满意,也就是觉得镜子里自己看起来不错。故选D项。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:我下次得记着装假牙。A. learn学习;B. attempt企图,试图;C. manage管理,设法;D. remember记得,牢记。这里要表达的是Edward对自己的新形象很满意,但是没有假牙略显美中不足,所以希望下次记得装假牙。故选D项。【30题详解】考查名词词义辨析。句意:到目前为止,Stelle
79、r已经在城市里给30多人这样剪过头发了。A. chairs椅子;B. haircuts剪发;C. gateways门,通道;D. mirrors镜子。空白前给出such“这样的”,结合下文a free haircut 指的就是她给别人免费剪发。故选B项。【31题详解】考查形容词词义辨析。句意:他们都过着艰难的生活。A. happy高兴的;B. boring无聊的;C. hard艰难的,硬的;D. interesting有趣的。参照文章一开始描述的60岁男性,既然是慈善性质的活动,目标应该都是可能没钱理发、生活贫困的人们。故选C项。【32题详解】考查名词词义辨析。句意:她意识到自己的清理工作的力
80、量。A. power力量,权力;B. cost代价,花费;C. trouble麻烦;D. method方法。从后文Steller自己诠释的内容来看,她帮别人理发绝不仅仅是理一次发,是有着重要的意义、能给别人带来力量的。故选A项。【33题详解】考查固定短语辨析。句意:这不仅仅是一次剪发。A. less than少于;B. other than除了,不同于;C. more than不仅仅;D. rather than而不是。从后面she says.I want it to be a gateway,to show 14and respect,but also to get to know peop
81、le.来看,这样的一次理发有着更重大的意义,要表达的是不仅仅是一次理发。故选C项。【34题详解】考查名词词义辨析。句意:我想让它成为一个途径,来展示价值和尊重,以及去了解人们。A. value价值;B. ambition野心;C. strength力量;D. courage勇气。根据respect可知,Steller想表达的是每个人都有自己的价值,即使是那些在底层生活艰难的人也值得别人去尊重,这是她去做这件事的原因。故选A项。【35题详解】考查名词词义辨析。句意:Steller知道一次剪发能改变一个人的 一生。A. job工作;B. life 一生;C. hobby爱好;D. plan计划。从
82、本段列举的Steller的亲身经历来看,应该是母亲安排的理发激励了她心存善念、后来去做免费理发的公益活动,可以说改变了她的一生。故选B项。【36题详解】考查形容词词义辨析。句意:还是青少年时,她得了一场重病,她的头发掉了很多,。A. common共同的;B. deadly致命的;C. mild温和的;D. serious严重的。从后句掉头发的描述推断,这场病是比较重的,要用serious表示“严重的”。故选D项。【37题详解】考查形容词词义辨析。句意:看到这样,Steller的母亲为她安排了第一次专业的理发,这帮助她感受到关爱,少了很多担忧。A. busy忙碌的;B. lonely孤独的;C.
83、 tired疲倦的;D. worried担忧的。根据helped her feel cared about可知,显然母亲的行为让Steller感受到关爱,减轻了她面对疾病时的那种孤寂感。故选B项。【38题详解】考查名词词义辨析。句意:这个项目中行为善良的人们会被邀请到Steller的理发店免费理发。A. kindness善良;B. courage勇气;C. politeness礼貌;D. consideration考虑。与最后一段中kind acts对应,这里就指有过善举的人们。故选A项。【39题详解】考查名词词义辨析。句意:作为交换,他们要讲述自己的故事。A. lies谎言;B. jokes
84、玩笑;C. stories故事;D. adventures冒险。根据which Steller shares on her website,要分享的应该是理发者讲述的亲身经历和故事。故选C项。【40题详解】考查动词词义辨析。句意:她希望通过阅读善举的故事,其他人也会受到鼓舞来传播自己的故事。A. imagine想象;B. accept接受;C. read阅读;D. spread传播。与前文中share一词一样,这里要表达Steller通过分享故事希望读者们也能来分享、传播自己的故事。故选D项。第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词
85、的正确形式。Smell is an important sense.Certain smells can help you look back _41_a memory. Other smells,like smoke from a fire,can warn you of danger.When you cant smell things you enjoy,like your morning coffee or spring _42_(flower),life may seem boring.As you get older,your sense of smell may fade.You
86、r sense of smell is _43_(close) Connected with your sense of taste.When you cant smell,food may be _44_(taste).You may even lose interest in _45_(eat).Many problems cause a loss of smell _46_lasts for a short time.This short-time loss of smell may be due to a cold,certain cancer treatments or a harm
87、less growth in the nose.Some things can cause _47_long-lasting loss of smell.A head _48_(injure),for example,can damage the nerves(神经)in association with smell.Sometimes,losing your sense of smell may be a sign of a much _49_(serious)disorder,such as Parkinsons disease or Alzheimers disease.Be sure
88、_50_(tell)your doctor about any change in your sense of smell.【答案】41. on/upon 42. flowers 43. closely 44. tasteless 45. eating 46. which/that 47. a 48. injury 49. more serious 50. to tell【解析】这是一篇说明文。嗅觉是重要的感觉之一,文章通过许多实例诠释了这种重要性,并指出嗅觉失灵往往代表着身体出现了一些问题,告诫读者们一定要提高重视。【41题详解】考查固定短语。句意:某些味道可以帮助你唤起一段回忆。look
89、back on或look back upon意为“回忆,回顾”,搭配宾语a memory符合句意。故填on/upon。【42题详解】考查名词复数。句意:当你无法闻到喜欢的味道,比如说早上的咖啡香或春天的花香时,生活可能会变得乏味。这里表示春天的花,没有给出不定冠词,不可能只表示一朵花,要用flower的复数形式。故填flowers。【43题详解】考查副词。句意:你的嗅觉和味觉联系紧密。这里close修饰动词connected,要用副词形式。故填closely。【44题详解】考查形容词。句意:如果你闻不到味道,食物就会变得没有滋味。be动词后,用形容词作表语。结合前句指出的嗅觉与味觉关系紧密,并
90、联系生活实际,显然嗅觉不足时,食物会变得没有味道,要用tasteless表示“无滋味的”。故填tasteless。【45题详解】考查非谓语动词。句意:你可能会失去吃东西的兴趣。这里eat作介词in的宾语,要用动名词eating表示“吃东西”这一行为。故填eating。【46题详解】考查定语从句。句意:很多问题会导致持续一段时间的嗅觉失灵。分析句子结构可知,空白处前句成分完整,后句缺少主语,考虑定语从句,先行词是a loss of smell,事物属性,无特殊情况可用关系代词which或that。故填which/that。【47题详解】考查冠词。句意:有些情况可能会导致长期的嗅觉失灵。与前文中a
91、 loss of smell类似,这里用于表示某一方面、某一部分等特殊含义的不可数名词前,要用不定冠词,表示“嗅觉的丧失”。故填a。【48题详解】考查名词。句意:例如,脑颅损伤,就可能损伤与嗅觉相关的神经。这里head与空白处共同构成名词短语,要用injury表示“脑颅损伤”。故填injury。【49题详解】考查形容词比较级。句意:有时候,失去嗅觉可能是更严重的情况的信号,比如帕金森或者阿尔兹海默症。分析句子可知,这里在前文的基础上递进,强调失去嗅觉可能代表的严重后果,空白处前有much修饰,考虑比较级,结合后面列举的两种疾病,显然是更加严重的后果,符合文意。故填more serious。【5
92、0题详解】考查非谓语动词。句意:一定要确保在嗅觉发生变化时,告诉你的医生。be sure to do sth.意为“确保、确定做某事”,其后要接动词不定式。故填to tell。第四部分 A课文填空Contrary to what many people might _51_,evidence shows that sharks seldom attack humans.There are three types of shark attacks.In the main type,the shark attacks you because it _52_you for a fish,but wh
93、en it tastes human flesh it decides to give up and swims away.In the second type,the shark pushes you with its nose to find out if you are _53_ to be eaten,and then _54_you if it thinks you are.In the third type,the shark waits for you to swim by,and then attacks you suddenly.The last two types of a
94、ttack more often _55_in the death of humans.【答案】51. assume 52. mistakes 53. fit 54. bites 55. result【解析】本文是一篇说明文,介绍了鲨鱼攻击人类的三种情况。【51题详解】考查动词。句意:与许多人猜想(认为)的情况相反,证据表明鲨鱼很少袭击人类。此处缺少动词作谓语,根据“evidence shows that sharks seldom attack humans”可知此处表示“认为、猜想”,情态动词might后用动词原形,故填assume。【52题详解】考查主谓一致和时态。句意:最主要的一种情况
95、是,鲨鱼袭击你是因为它误以为你是鱼,但当它发现你是人时,它会果断放弃并游走。此处缺少动词作谓语,根据“but when it tastes human flesh it decides to give up and swims away”可知此处表示“误认为”,mistake A for B表示“把A误认为是B”,陈述的是客观事实,用一般现在时,主语是it,谓语动词用单数, 故填mistakes。【53题详解】考查形容词。句意:在第二种情况下,鲨鱼用鼻子推你,看你是否适合被吃掉,然后如果它认为你适合被吃掉,就会咬你。根据“to be eaten, and then _4_you if it t
96、hinks you are.”可知此处表示“适合”,be fit to do表示“适合做”,故填fit。【54题详解】考查主谓一致和时态。句意同上,此处缺少动词作谓语,根据“if it thinks you are”可知此处表示“咬”,陈述的是客观事实,用一般现在时,主语是the shark,谓语动词用单数,故填bites。【55题详解】考查主谓一致和时态。句意:后两种情况下的攻击通常会导致人类死亡。此处缺少动词作谓语,根据“the death of humans”可知此处表示“导致”,result in表示“导致”,陈述的是客观事实,用一般现在时,主语是types,谓语动词用复数,故填res
97、ult。B课文填空At the ancient Olympics,by_56_ the athlete were all men and they had to compete _57_ no clothes.Single women were allowed to take part in their own _58_,at a separate festival in honour of Hera,the wife of the Greek god Zeus.Today,both male and female athletes from around the world can take
98、 part,no matter what nation they come from. The _59_Olympic were first held in 1896,in Athens.It was a Frenchman,pieere de Coubertin,who brought the Olympics back to life.He dreamt that the Olympics would make it possible for people of all countries to live side by side in _60_Now people all over th
99、e world are helping to realize this dream.Among them are many well-known athletes.【答案】56. tradition 57. wearing 58. competition 59. contemporary 60. peace【解析】这是一篇记叙文。文章介绍了古代奥运会的一些规定,然后又讲述了现代奥运会的改进和变化,并提出了奥林匹克之父顾拜旦的奥运理想。【56题详解】考查固定短语。句意:在古代奥运会中,按照传统运动员只能是男性,而且必须不穿任何衣服参赛。这里在介绍古代奥运会上的一些约定规则,by traditio
100、n意为“按照传统”,符合句意。故填tradition。【57题详解】考查非谓语动词。句意:在古代奥运会中,按照传统运动员只能是男性,而且必须不穿任何衣服参赛。分析句子结构可知,wear在这里作伴随状语,与主语they之间是主动关系,要用现在分词形式。故填wearing。【58题详解】考查名词。句意:女性单方面则允许参加自己的赛事。前句介绍男性参加比赛的规定,这里结合动词take part in应该指女性参加赛事。故填competition。【59题详解】考查形容词。句意:现代奥运会第一次举办于1896年的雅典。这里已经转到介绍现代的奥运会了,可以用contemporary表示“当代的,现代的”
101、。故填contemporary。【60题详解】考查固定短语。句意:他梦想着奥运会能让各个国家的人们和平共处变为可能。奥运会本就是在全世界普及奥林匹克主义,维护世界和平的国际社会运动,这里应该用in peace表示“和平地”。故填peace。第五部分课外阅读:小说 Great Expectations 中,影响Pip成长的人物主要有:A. Joe B. Herbert C. Estella D. Magwitch E. Havisham请用上述人物选项完成下表中的小说选段,并将选项填涂到答题卡相应位置。_61_Oh!Of course I have a heart that can be sta
102、bbed or shot,said.And if it stops beating,Ill die.But you know what I mean.I have no softness,no sympathy,no feelings._62_pulled me close to her and said with great passion,Love her!Love her!If she likes you,love her!If she hurts you,love her!If she breaks your heart into pieces,love her!_63_Well,we
103、ll need a clerk in the office in Cairo.What about coming with me?”Thank you,I said.Its a very kind offer.But Im afraid that Im too worried at the moment to be able to make a decision.Ill think about it and let you know._64_“My dear boy!” managed to say.Youve never deserted me. I pressed his hand.I r
104、emembered a time when I wanted to desert him._65_.One day when I was feeling better,I woke up and found a note on the table.It said,I have gone home,Pip,because you are better again and dont need oldThere was also a receipt for the payment of all my debts.【答案】61. C 62. E 63. B 64. D 65. A【解析】阅读小说Gre
105、at Expectations(狄更斯长篇小说远大前程),根据表格中的小说选段匹配正确的人物。【61题详解】参见原著第二十九章,这里引述的是Estella的话。故选C项。【62题详解】参见原著第二十九章,这里引述的是Havisham的话。故选E项。【63题详解】参见原著第五十五章,这里引述的是Herbert的话。故选B项。【64题详解】参见原著第五十六章,这里引述的是Magwitch的话。故选D项。【65题详解】参见原著第五十七章,这里引述的是Joe的写的信的内容。故选A项。第六部分 写作(满分20分)66.阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。Long long ago
106、 there lived an administrator(管理者)who often thought,Nothing good can come to a town or a village whose people only complain and expect others to solve their problems.One day,he had an idea to teach people a lesson.The administrator dressed up and went to a village nearby.He placed a large stone in t
107、he middle of the main street and hid gold coins under the stone.Then he hid behind a huge maple tree and watched.The first person who came along the street was a milkman with his cart.He crashed into the stone,spilling the milk everywhere.What fool put this stone here?he shouted.He picked himself up
108、 and angrily went away.A moment later,a group of women down the street,each balanced a pot of water on her head.One woman tripped over the stone and her water pot went crashing to the ground.She picked herself up and limed away in tears.Neither she nor her friends thought about moving the stone out
109、of the road.The administrator kept watching all day as many people complained about the stone,but he found nobody making an attempt to move it.The administrator was deeply disappointed.“Is there no one this village who feels it very important to keep their neighbors from harm注意:1.所续写短文的词数应为150左右;2.至
110、少使用5个短文中标有下划线的关键词语;3.续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好:4.续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。Just then,a young girl was coming along._The administrator stepped out from behind the tree,_【答案】Just then,a young girl was coming along.She was the daughter of a local farmer.She had been working-all day.and she was walking home,com
111、pletely tired,when suddenly she saw a stone in the middle of the street.She said to herself,Oh,my God!This stone will be a danger to whoever passes by after dark.I will move it out of the way.The girl pushed the stone with a great deal of effort and finally she succeeded in moving it to the roadside
112、.Just imagine her big surprise when she saw the gold coins under the stone!Whose gold coins are these?I must find their owner,the girl wondered.The administrator stepped out from behind the tree,saying,My dear girl,they are mine.I hid them and moved the stone over it.Now they are yours,because you a
113、re the only one who has learnt the lesson I want to teach today.【解析】【分析】阅读短文,根据所给情节和段落开头进行续写,使之构成一个完整的故事,词数在150左右,至少使用5个下划线关键词。【详解】读后续写需要首先理清文章主要内容和叙事脉络,因此先将所给部分的情节进行总结:第一段:交代了故事背景,有一个管理者觉得一个城镇或村子里的人只会互相抱怨、期待别人来解决问题,肯定不会有好的,所以他想出了一个主意来教育教育人们。第二段:开始故事的叙述,管理者来到附近的村子,在大路中间放了一块石头,把金币藏在石头下面,然后躲起来暗中观察。第三段
114、:第一个过来的是驾着马车的送奶工,撞到石头上牛奶撒得到处都是,他大骂了一句悻悻离开了。第四段:接下来过来一群头顶水壶的妇女,其中一个被石头绊倒水壶摔碎了,她哭哭啼啼地走了,但却没有一个人想着把石头搬走。第五段:管理者一整天观察下来,大家都只会抱怨石头的存在,却没有任何人试过搬走石头,他对此感到非常失望。至此所给部分的内容就梳理清楚了,是很典型的故事类文章的结构框架,显然接下来两段应该围绕着“a large stone in the street”用一个新角色制造反转的结局,也需要管理者的再度出场,达成其想要教育村民们的最终目的。续写部分第一段给出“就在这时,一个年轻的女孩子过来了”,正好可以用
115、这个新角色来制造反转,本段可以描写这个女孩子单纯善良,主动来推走石头,然后就意外地发现了下面的金币。可以写作:Just then,a young girl was coming along.She was the daughter of a local farmer.She had been working-all day.and she was walking home,completely tired,when suddenly she saw a stone in the middle of the street.She said to herself,Oh,my God!This st
116、one will be a danger to whoever passes by after dark.I will move it out of the way.The girl pushed the stone with a great deal of effort and finally she succeeded in moving it to the roadside.Just imagine her big surprise when she saw the gold coins under the stone!Whose gold coins are these?I must
117、find their owner,the girl wondered.续写部分第二段给出“管理者从树后面走了出来”,当然是为了向村民们讲授道理了,承接上一段年轻女孩搬走石头,发现金币,本段可以描写管理者将金币嘉奖给了女孩,并告诫大家与人方便就是与己方便。可以写作:The administrator stepped out from behind the tree,saying,My dear girl,they are mine.I hid them and moved the stone over it.Now they are yours,because you are the only one who has learnt the lesson I want to teach today.