收藏 分享(赏)

河南省新乡县高级中学2021-2022学年高二上学期9月月考英语试题 WORD版含答案.doc

上传人:a**** 文档编号:554760 上传时间:2025-12-10 格式:DOC 页数:13 大小:70.50KB
下载 相关 举报
河南省新乡县高级中学2021-2022学年高二上学期9月月考英语试题 WORD版含答案.doc_第1页
第1页 / 共13页
河南省新乡县高级中学2021-2022学年高二上学期9月月考英语试题 WORD版含答案.doc_第2页
第2页 / 共13页
河南省新乡县高级中学2021-2022学年高二上学期9月月考英语试题 WORD版含答案.doc_第3页
第3页 / 共13页
河南省新乡县高级中学2021-2022学年高二上学期9月月考英语试题 WORD版含答案.doc_第4页
第4页 / 共13页
河南省新乡县高级中学2021-2022学年高二上学期9月月考英语试题 WORD版含答案.doc_第5页
第5页 / 共13页
河南省新乡县高级中学2021-2022学年高二上学期9月月考英语试题 WORD版含答案.doc_第6页
第6页 / 共13页
河南省新乡县高级中学2021-2022学年高二上学期9月月考英语试题 WORD版含答案.doc_第7页
第7页 / 共13页
河南省新乡县高级中学2021-2022学年高二上学期9月月考英语试题 WORD版含答案.doc_第8页
第8页 / 共13页
河南省新乡县高级中学2021-2022学年高二上学期9月月考英语试题 WORD版含答案.doc_第9页
第9页 / 共13页
河南省新乡县高级中学2021-2022学年高二上学期9月月考英语试题 WORD版含答案.doc_第10页
第10页 / 共13页
河南省新乡县高级中学2021-2022学年高二上学期9月月考英语试题 WORD版含答案.doc_第11页
第11页 / 共13页
河南省新乡县高级中学2021-2022学年高二上学期9月月考英语试题 WORD版含答案.doc_第12页
第12页 / 共13页
河南省新乡县高级中学2021-2022学年高二上学期9月月考英语试题 WORD版含答案.doc_第13页
第13页 / 共13页
亲,该文档总共13页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、新乡县高级中学高二上学期第一次月考 英语试题第一部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。并在答题卡上将该选项涂黑【A】Saturday, March 24thWe have arrived in the hot, wet city of Bangkok. This is our first trip to Thailand. All the different smells make us want to try the food. We are going to eat somet

2、hing special for dinner tonight. The hotel we are staying in is cheap, and very clean. We plan to stay here for a few days, visit some places in the city, and then travel to Chiang Mai in the North.Tuesday, March 27thBangkok is wonderful and surprising! The places are interesting. We visited the fam

3、ous market which was on water, and saw a lot of fruits and vegetables. Everything is so colorful, and we have taken hundreds of photos already! Later today we will leave for Chiang Mai. We will take the train north, stay in Chiang Mai for two days, and then catch a bus to Chiang Rai.Friday, March 30

4、thOur trip to Chiang Rai was long and boring. We visited a small village in the mountains. The village people here love the quiet life-no computers or phones. They are the kindest people I have ever met. They always smile and say hello. Kathy and I can only speak a few words of Thai, so smiling is t

5、he best way to show our kindness. I feel good here and hope to be able to come back next year.1The diaries above show the writers _ days in Thailand.A. 3B. 7C. 15D. 302It seems that visitors _ in Bangkok.A. often feel hungryB. can always find cheap thingsC. cant take any photosD. can enjoy themselve

6、s3Which of the following is TRUE?A. Chiang Mai is a beautiful city in the south of Thailand.B. The writer left Chiang Mai for Chiang Rai by bus.C. Chiang Rai is a boring city in the mountains.D. The writer is traveling alone in Thailand.【B】Werewolves (狼人) arent the only creatures affected by the moo

7、ns cycles(周期). A full moon also affects peoples sleep more or less, reports a Swiss team of scientists. Even people who sleep in a lab without windows could reduce their sleeping time a little once a month.To test the moons influence, 33 adults of both sexes and ages of many kinds spent several nigh

8、ts in a sleep lab. As they slept, researchers recorded their brain activity, eye movements and hormone levels (荷尔蒙水平). On nights closer to a full moon, the sleepers took an average of five minutes longer to fall asleep, and slept for 20 minutes less. In addition, brain activity fell by 30 percent du

9、ring the sleep. And hormone levels that help control sleep cycles went down. On these nights, the sleepers complained they couldnt sleep well even though they didnt know the moons cycle. On the bright side, no sleeper turned into a werewolf.The Swiss team doesnt know how the moon affects sleep. The

10、gravity (重力) of the moon causes ocean tides(潮汐)to rise and fall. But that force is too weak to affect sleep, Gajochen says. He believed some bodys biological clock may be affected by the moon cycles. There may be another reason, says David Dinges. This sleep researcher at the University Of Pennsylva

11、nia in Philadelphia says that the body clock is very sensitive to light at night. Those sleepers could have been affected by having too much moonlight before arriving at the lab.4The writer mentioned “werewolves” in the first paragraph to _.A. show there are the moons cyclesB. attract peoples attent

12、ion to the reportC. introduce a creature to readersD. ask people not to sleep alone in the lab5What happened to the sleepers during the experiment on a full moon?A. They slept for about five minutes longer.B. They could only sleep for 20 minutes.C. Their brains were not as active as they wereD. They

13、 complained they were too tired to sleep.6The last paragraph is developed mainly by _.A. analyzing reasons B. explaining differencesC. making comparisons D. following the time order7The passage is mainly about _.A. the sleeping problems caused by the moons cyclesB. the influence of the moon on human

14、 sleeping habitsC. the moons influence on sleeping and its possible reasonsD. the ways to get a better sleep on a full moon night【C】The younger generation, according to a new survey, can hardly remember the last time of climbing trees or flying kites, as they are kept indoors and short of outdoor ex

15、periences.The survey of 1,000 people found that the current (现在的) generation of 15- to 34-year-olds have fewer memories of 12 key countryside activities such as swimming in rivers or going fishing.The research found that three quarters of the older generation remembered playing games or climbing tre

16、es, compared with two thirds of younger adults.The 55+ generation also had more memories of collecting stones, visiting a farm or pond dipping. Altogether, two thirds of older people had more memories of playing outdoors compared to just over half of the younger generation.The Royal Society for the

17、Protection of Birds (RSPB) carried out the study at the start of the school term to stress the growing worry that children are not getting outdoors enough.The study has found that 82 percent of people think that schools should provide more outdoor education and most believe nature is still important

18、 to children today.Dr. Mike Clarke, head of the RSPB, said children who are usually kept indoors are easier to get nature deficit disorder. He said public money should be used to take children on day trips to nature and to build wildlife gardens, especially in poor areas.To many people, it would see

19、m clear and unquestionable that an important part of childhood is exploring the world around you. Unfortunately, this is far from the fact and the children are having less time and fewer chances to get close to nature, he said.The RSPB has more than a 40-year history in getting children outdoors and

20、 is still continuing to play our role. We now need the government and the schools to realize that they should play the most important role in making it possible for all the children to experience, enjoy and benefit from the outdoor environment.8Compared with the current generation, the older generat

21、ion had _.A. more homework and exercises when they were childrenB. more memories of wonderful life in the countrysideC. fewer memories of taking part in outdoor activitiesD. fewer chances of going on a visit to the big cities9The RSPB carried out the study in order to tell people to _.A. spend more

22、time with their kidsB. care more about the kids growthC. let their kids get more outdoor activitiesD. order the schools to provide outdoor education10According to the passage, nature deficit disorder often happens to _.A. children who often stay indoorsB. children who often go outdoorsC. all the you

23、nger generationD. all the older generation11We can learn from Dr. Clarkes words in the last paragraph that _.A. all the children cant get close to nature and arent healthy any longerB. outdoor activities are the most important for the current generationC. the RSPB is more important than the governme

24、nt and schools in getting kids outdoorsD. the RSPB plays an important role in getting kids outdoors all the time【D】Could your cellphone give you cancer? Whether it could or not, some people are worrying about the possibility that phones, power lines and Wi-Fi could be responsible for a range of illn

25、esses, from rashes to brain tumors.Some say there is evidence to support the growing anxieties. David Carpenter, a professor of environmental health sciences at the university at Albany, in New York, thinks theres a greater than 95 percent chance that power lines can cause childhood leukemia (白血病).

26、Also theres a greater than 90 percent chance that cellphones can cause brain tumors. “Its apparent now that theres a real risk,” said Carpenter.But others believe these concerns are unjustified. Dr. Martha Linet, the head of radiation epidemiology (流行病学) at the US National Cancer Institute, has look

27、ed at the same research as Carpenter but has reached a different conclusion. “I dont support warning labels for cellphones,” said Linet. “We dont have the evidence that theres much danger.”Studies so far suggest a weak connection between EMFs (电磁场) and illness so weak that it might not exist at all.

28、 A multinational investigation of cellphones and brain cancer, in 13 countries outside the US, has been underway for several years. Its funded in part by the European Union, in part by a cellphone industry group. The final report should come out later this year, but data so far dont suggest a strong

29、 link between cellphone use and cancer risk.12From the passage we can learn that some people are worried because _.A. they have evidence that the use of cellphones can lead to cancerB. they make a fuss (大惊小怪) over cellphone useC. some experts have given a warningD. cellphones are responsible for bra

30、in tumors13By saying “I dont support warning labels for cellphones,” Dr. Martha Linet has the idea that _.A. the worrying is unnecessaryB. cancer-warning labels should be on cellphonesC. there is a link between cellphones and cancerD. cellphones have nothing to do with cancer14Which of the following

31、 best describes the attitude of the author towards the debate?A. Optimistic. B. Objective.C. Opposite. D. Casual.15Whats the best title of the passage?A. Cellphones: is there a cancer link?B. There is a link between cellphone and cancer.C. A research on the cellphone.D. The cellphone and radiation e

32、pidemiology第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。All over the world people enjoy sports. Sports help to keep people healthy, happy and help them to live longer.16 They buy tickets or turn on their TVs to watch the games. Often they get very excited when “their” player or team

33、 wins. 17 Football, for example, has spread around the world. Swimming is popular in all countries near the sea or in those with many rivers. What fun it is to jump into a pool or lake, whether in China, Egypt or Italy! 18 Think how many people love to skate or ski in Japan, Norway or Canada.Some sp

34、orts or games go back to thousands of years, like running or jumping. Chinese boxing, for example, has a very long history. But basketball and volleyball are rather new. Neither one is a hundred years old yet. 19 Water skiing is one of the newest in the family of sports.People from different countri

35、es may not be able to understand each other, but after a game they often become good friends. 20 One learns to fight hard but fight fair, to win without pride and to lose with grace.A. And think of people in cold countries.B. Sports help to train a persons character.C. Not a few people like sports i

36、n the world.D. Many people like to watch others play games.E. People arent inventing new sports or games.F. Some sports are so interesting that people everywhere go in for them.G. People are inventing new sports or games all the time.第二部分 英语知识运用(共两节,满分45分)第一节 完形填空(共20小题;每题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的

37、四个选项(A, B, C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。Last year, my friend and I went to a nearby town to attend a wedding. After the reception(招待会), we were _21_ for a bus to go back home. It was nine oclock at night, and although many buses _22_, none stopped.We waited for one hour and were getting _23_. We

38、 couldnt stay there for all the _24_ because it was a weekday, and we both needed to _25_ the next day. It was almost 10 p. m. when a family who had _26_ the same wedding passed by in their car. Probably _27_ that we were waiting for some _28_ of transport, they stopped and gave us a lift.I was _ 29

39、 _ by their kindness, and I expressed my feeling of being _30 _ to them.When we reached our town, the family _31_ us at the nearest place where we could catch a shared taxi to get back to the place where we had _32_ our bike. On the _33 _, a man stopped the taxi. The _34 _ saw his clothes and asked

40、him whether he had money to pay the _35_. The man _36_ _ his head and said, No. When hearing this, the driver _37_ to take him. I remembered my own experience a few minutes earlier, and I told the driver to _ 38_ him to sit with us and I would pay his fare.What a(n) _39_ chance to pass on the family

41、s act of kindness! That night, I felt a lightness in my heart, and I went to sleep _ 40_, filled with joy about what I had done. I hope this kindness can continue all over the world with your help!21A. visitingB. expectingC. waitingD. guessing22A. emptied B. gathered C. promised D. passed23A. hopele

42、ss B. embarrassed C. asleep D. dangerous24A. noon B. morning C. night D. afternoon25A. appear B. stay C. rest D. work26A. joined B. attended C. held D. observed27A. hoping B. realizing C. remembering D. insisting28A. means B. changes C. ideas D. choices29A. surprised B. terrified C. beaten D. moved3

43、0A. stressful B. kind C. thankful D. lucky31A. stopped B. dropped C. threw D. helped32A. parked B. repaired C. bought D. changed33A. average B. increase C. run D. way34A. passenger B. driver C. owner D. policeman35A. price B. dinner C. fare D. visit36A. shook B. nodded C. raised D. hid37A. offered B

44、. refused C. ordered D. planned38A. advise B. forbid C. encourage D. allow39A. immediate B. terrible C. lucky D. funny40A. sadly B. nervously C. happily D. curiously第二节 语法填空(共10分;每小题1.5分,满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。Were you the first or the last child in your family? Or were you a midd

45、le or an only child? Some people think 41 matters where you were born in your family. But there are different ideas about what birth order means. Some people say that oldest children, 42 are smart and strong-willed, are very likely 43 (succeed). The reason 44 this is simple. Parents have a lot of ti

46、me for their first child and give him or her a lot of attention. An only child will succeed for 45 same reason.What happens to the 46 children in the family? Middle children dont get so much attention, so they dont feel that important. If a family has many children, the middle one sometimes gets los

47、t in the crowd. The youngest child, 47 , often gets special treatment. Often this child grows up to be funny. But a recent study saw things quite 48 (difference). The study found that first children believed in family rules. They didnt take many chances in 49 lives. They usually 50 (follow) orders.

48、Rules didnt mean as much to later children in the family. They took chances and they often did better in life.第三部分:写作(共两节,满分35分)第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分) (见答题卷)第二节 书面表达 (25分)假设你是星光中学的李华,将参加主题为“Lets Ride Bicycles”的英语演讲比赛。请撰写一份演讲稿。主要内容包括:1.目前汽车带来的空气污染和交通堵塞问题;2.骑自行车的益处,既能环保,有利健康等。 注意:1.词数100左右; 2.可以适

49、当增加细节,以使行文连贯;参考词汇: 低碳生活 (low-carbon life); 节能 (energy saving)高二上学期第一次月考英语答案一、阅读理解:BDB BCAC BCAD CABA DFAGB【语篇解读】本文是作者旅游的日记。考点:考查应用文类阅读。1B 细节理解题。根据文中语句“Saturday,March 24th。We have arrived in the hot, wet city of Bangkok”及“Friday,March 30th。I feel good here and hope to be able to come back next year.”

50、理解可知。故选B。2D 细节理题,根据文中语句Bangkok is wonderful and surprising! The places are interesting.故选D。3B 细节理解题,根据文中语句“We will take the train north, stay in Chiang Mai for two days, and then catch a bus to Chiang Rai.”可知,故选B。【语篇解读】本文主要讲述了一个关于月亮影响人的睡眠的实验,实验得出月亮会影响人的睡眠,尤其是在满月的时候。考点:考查科学探究类短文阅读。4B 推理判断题。根据前文可知,文章开

51、头引入狼人的故事主要是为了抓住人们的眼球,吸引更多读者去阅读,故选B。5C 细节理解题。根据第二段中In addition, brain activity fell by 30 percent during the sleep.可知,满月的时候大脑的活跃程度降低30%,故选C。6A细节理解题。最后一段主要讲述了科学家们对于这一事件的解释,故选A。7C 主旨大意题。纵观全文,本文主要讲述了月亮也会对人的失眠造成一定的影响。故选C。【语篇解读】本文主要讲述了一种社会现象,年轻的一代越来越少接触大自然了,RSPB在这方面的研究显示我们需要提供更多的机会让孩子们接触自然,并且RSPB也起到了很重要的作

52、用。考点:考查社会现象类短文阅读。8B 细节理解题。根据第二段The survey of 1,000 people found that the current (现在的) generation of 15- to 34-year-olds have fewer memories (记忆) of 12 key countryside activities such as swimming in rivers or going fishing.可知,现在的年轻一代与老一辈人相比,对乡村活动的记忆更好,所以老一辈人更多的记得乡村生活,故选B。9C 推理判断题。根据第五段中The Royal Soc

53、iety for the Protection of Birds (RSPB) carried out the study at the start of the school term to stress the growing worry that children are not getting outdoors enough.可知,RSPB进行研究是为了强调现在孩子们室外运动的不足,让孩子们更多的进行室外活动,故选C。10A 细节理解题。根据children who are usually kept indoors are easier to get nature deficit di

54、sorder.可知,长期待在室内的孩子更容易得“自然缺失症”,故选A。11D 推理判断题。根据最后一段的内容可知,RSPB在建议孩子更多接触自然方面起着很大的作用,故选D。【语篇解读】本文讲述的是关于手机等辐射是否对人体有害的各方观点。考点 :健康类阅读。12C推理判断题。根据文中第二段的内容可知,有些专家明确辐射会致病,并警告人们,故选C项。13A推理判断题。根据第三段最后一句可知,该专家认为没有任何证据可以证明辐射可以对人体造成伤害,故选A项。14B推理判断题。文中作者并没有明确表明自己赞成还是反对的观点,所以是比较客观 地看待该问题,故选B项。15A 考查主旨标题。文章讲述的是关于手机等

55、辐射是否对人体有害的各方观点,故选A项。二、完形填空:CDACD BBADC BADBC ABDAC【语篇解读】本文讲述了作者和朋友在参加婚礼后,等了1个多小时也没有来车,后来一位好心人主动把我们送到镇子里的一个出租车停靠点,作者很感动。很快作者又主动让一位没有带钱的人和作者一同乘车回家,将前面那位好心人的爱心传递给另外一个人。考点:考查故事类短文阅读。21C 考查动词。A. visiting访问;B. expecting期待;C. waiting等待;D. guessing猜想。根据语境是等车回家,wait for a bus,故选C。22D 考查动词。A. emptied腾空;B. gat

56、hered聚集;C. promised承诺;D. passed路过。根据although和none stopped,可知这些车只是路过,故选D。23A 考查形容词。A. hopeless无望的;B. embarrassed尴尬的;C. asleep睡着的;D. dangerous危险的。根据前文 waited for one hour可知,等得太久了,不抱希望了,故选A。24C 考查上下文联系。A. noon中午;B. morning早上;C. night夜晚;D. afternoon下午。根据前文 It was nine oclock at night,可知是晚上,故选C。25D 考查动词。

57、A. appear出现;B. stay停留;C. rest休息;D. work工作。根据前文it was a weekday,可知第二天需要工作,故选D。26B 考查动词。A. joined参加;B. attended出席;C. held举行;D. observed观察。根据第一句中attend a wedding可知,是出席婚礼,故选B。27B 考查动词。 A. hoping希望;B. realizing意识到;C. remembering记起;D. insisting坚持。他们意识到我们是在等车,故选B。28A 考查名词。A. means方式;B. changes变化;C. ideas主意

58、;D. choices选择。他们意识到我们是在等一些交通方式(即车),故选A。29D 考查动词。A. surprised吃惊;B. terrified害怕;C. beaten打击;D. moved感动。根据上文,晚上等了一个小时没有车,而他们停下来让我们搭顺风车,故我应该是很感动,故选D。30C 考查形容词。A. stressful有压力的;B. kind善良的;C. thankful感激的;D. lucky幸运的。前面提到我很感动,故我是表达了对他们的感激之情,故选C。31B 考查动词。A. stopped停下;B. dropped放下;C. threw扔下;D. helped帮助。到了我们

59、的镇子,他们把我们放下,故选B。32A 考查动词。A. parked停放;B. repaired修理;C. bought买;D. changed改变。我们把自行车停放在了那里,故选A。33D 考查名词。A. average街道;B. increase增长;C. run跑;D. way路上。on the way在路上,故选D。34B 考查上下文联系。 A. passenger;B. driver;C. owner;D. policeman。根据 a man stopped the taxi可知,是司机在与他对话,故选B。35C 考查名词。A. price价格;B. dinner晚餐;C. far

60、e费用;D. visit访问。根据a man stopped the taxi可知,是要付打车的费用,故选C。36A 考查动词。A. shook摇;B. nodded点(头);C. raised抬起;D. hid打。根据后面said, No.,可知是否定,故选A。37B 考查动词。A. offered提供;B. refused拒绝;C. ordered点餐;D. planned计划。根据后面I would pay his fare可知,因为那个人没钱,司机拒载,故选B。38D 考查动词。A. advise建议;B. forbid禁止;C. encourage鼓励;D. allow允许。根据后面

61、I would pay his fare可知,是请求司机让他乘车,故选D。39A 考查形容词。A. immediate突发的;B. terrible恐怖的;C. lucky幸运地;D. funny有趣的。别人帮助她和她帮助别人都在这一晚,可知是突发的,故选A。40C 考查副词。A. sadly悲伤的;B. nervously紧张的;C. happily高兴的;D. curiously好奇的。根据前面的叙述可知,作者一定睡得很开心,故选C。三、语法填空:41. it42. who43. to succeed44. for 45. the46. other 47. however /though

62、48. differently 49. their 50. followed【试题分析】语篇填空要求学生在把握句意的同时,准确判断句子所使用的语法知识。这类题型还要求学生有较多的短语和搭配的积累。41考查it作形式宾语。句意:一些人认为出生顺序很重要。it作形式宾语,真正的宾语是where从句,故填it。42考查非限制性定语从句。从句缺少主语,根据逗号判断是非限制性定语从句,指人用who,故填who。43考查固定搭配。be likely to do sth很有可能做某事,故填to succeed。44考查固定搭配。the reason for sth“.的原因”,故填for。45考查固定搭配。

63、the same.同样的.,故填the。46考查不定代词。第一段提到了老大,第二段讲的是排行第二、第三.的孩子,the other+复数名词,意为“剩下的全部”,故填other。47考查副词。然而,最小的孩子往往得到特殊的照顾,这里表示转折,though用于句中或句尾,意为“然而”,用逗号与句子隔开,故填however/though。48考查词形转换。修饰动词saw用副词,一项最近的研究却不这样认为,故填differently。49考查物主代词。这项研究发现,排行第一的孩子信任家庭准则,生活中不会冒险,in their lives在老大们的生活中,故填their。50考查时态。根据前一句和下一

64、句可知,这里使用一般过去时来描述最新研究的成果,故填followed。考点:固定搭配;定语从句;代词;时态;宾语从句.四、单句改错:1.set前加will 2. 去掉for 3. to改为with 4. guidances改为guidance5. which改为who 6. patience改为patient7.Whether改为If 8. sent改为send 9. choosing改为chosen 10.a改为an五、书面表达:Good morning, everyone,I am Li Hua from Xingguang Middle School. The topic of my s

65、peech is “Lets Ride Bicycles”.As is known to us all, there is an increasing number of cars on roads. We can now drive to work, to go shopping, to visit friends and even to travel across the country. Though they bring about great convenience, cars also go hand in hand with air pollution as well as tr

66、affic jams.How to solve these problems is a great challenge to everyone. My suggestion is that we should ride bicycles. There is no doubt that riding bicycles can surely do us good. Firstly, riding bicycles means using cars less, which is a good way to decrease traffic jams. Secondly, riding bikes i

67、s environmentally friendly, that is, it doesnt cause air pollution and is beneficial to our health. Whats more, bicycles are so handy and convenient that you can go wherever you like and do not need to look for a large paring lot.Since there are so many advantages, why not join us and ride bicycles?Thank you!

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1