1、练案34选修六Module 4Music.完形填空(2021河南省南阳市一中月考)“Whats all this treeplanting for?”I was asked when I began writing about 1.B a piece of land I had bought in Somerset. The truth is, I just love trees. And I am not 2.C . As I get older, all I really 3.D is to plant trees , Prince Charles says in a BBC docume
2、ntary in which he is 4.A in the wood he planted on the day Prince George was born.There are 5.C and wonderful trees in our cities and villages. They were planted, or selfsown, years, even centuries ago. We take them for granted, 6.C the creatures living among them, remain in ignorance of the 7.B tre
3、es are doing us(cleaning the air, for instance) and cut them down for new 8.A . Yet we keep a feeling of 9.D for them. This may account for the 10.B the government faced in 2010 when it sought to sell off publicly owned woods, and for the wide support that the Woodland Trust (a treeprotecting charit
4、y) 11.A .Trees need 12.A , which is why I, a cityresident, bought my Somerset woodland in 1999. At that time, climate change was already well proved, 13.D my hopes of planting longlived oaks and pines gradually developed into anxiety about their 14.B . Tree diseases new to the UK, wind, drought and
5、flood were all 15.A against them.But I did not 16.D things to move so fast. The woodland is still good, the new trees are growing like mad, but the creatures are 17.C . The rabbits have disappeared and the owl has moved. The bees and butterflies are 18.B there but in smaller numbers. How can this ha
6、ppen on land 19.C pesticides (杀虫剂)?Surely, it indicates we need to give nature the chance to restore its own 20.D . Meanwhile, I love my wood, and so do many of its visitors. And treeplanting has done wonders for restoring my balance town and country.文章大意:这是一篇议论文。作者写树木给人带来的好处,和自己买下一块萨默塞特林地种树,种树的目的就是
7、维持人与自然的平衡。1. AreplacingBrestoringCrecyclingDreturning解析:句意:当我写我在恢复萨默塞特购买的那片土地时,我被问道:种这些树是为了什么?replace替代;restore恢复;recycle回收利用;return归还。根据最后一句“And treeplanting has done wonders for restoring my balance town and country,”得知作者种树是为了恢复土地,故选B。2A.richBweakCaloneDsocial解析:句意:不是只有我一个人有这种想法。rich富有的;weak虚弱的;al
8、one独自的;social社会的。空格后引用了 Prince Charles的话“我开始变老,我所想的就是种树”,可见他与作者有相同的观点,因而作者说自己 not alone。故选C。3A.apply forBwait forCmake forDlong for解析:句意:随着年龄增长,我唯一渴望的就是种树。apply for申请;wait for等待;make for有助于;long for渴望。作者唯一渴望的就是种树,故选D。4A.filmedBtrackedCreflectedDdiscovered解析:句意:Prince Charles在他参演的BBC纪录片里面说到“我开始变老。我所想
9、的就是种树。”。film拍摄;track追踪;reflect反射;discover发现。根据documentary(纪录片)可知选 filmed。故选A。5A.holyByoungCmatureDmysterious解析:句意:这有成熟美丽的大树。holy神圣的;young年轻的;mature成熟的;mysterious神秘的。空格后面一句写到这些树被种或者自己成长在几年以前或者是几个世纪前,因而推测出我们村庄的这些树是成熟的(mature),故选C。6A.raiseBwatchCignoreDabuse解析: 句意:我们认为这些树是理所当然的,忽视了生活在其中的其它生物,忽视了树给我们带来的
10、净化空气等等的好处,砍下树木另作它用。raise上升;watch看;ignore忽略;abuse滥用。空格后有ignorance,所以这里选择ignore。故选C。7A.honorBgoodCcreditDjustice解析:句意:忽视了树给我们带来的净化空气等等的好处,砍下树木另作它用。honor荣誉;good好处;credit信用;justice正义。空格后有 clean the air(净化空气)等好处,所以选择good赞扬树木。故选B。8A.useBspiritClifeDhope解析:句意:忽视了生活在其中的其他生物,忽视了树给我们带来的净化空气等等的好处砍下树木另作它用。use用途
11、;spirit精神;life生活;hope希望。人们忽视树木的好处,为了新的用途而砍树,故选A。9A.trustBsadnessCbetrayalDaffection解析:句意:我们对树木有喜爱之情。trust信任;sadness悲伤;betrayal背叛;affection喜爱。根据上文yet表示转折,上文写我们忽视了树木给我们带来的好处,砍伐他们,然而我们内心对树木还是有喜爱之情的。故选D。10A.approvalBoppositionCoptionDdilemma解析:句意:这可以解释政府在2010年试图卖掉公有树木时遭遇了反对,因为获得了广泛的支持。approval支持;opposit
12、ion反对;option选择;dilemma困境。Woodland Trust(树木保护组织)获胜了。上文是公众喜爱树木,所以应该是反对政府卖树的。故选B。11A.winsBrejectsCrequiresDwithdraws解析:句意:树木保护组织赢了。win赢;reject拒绝;require要求;withdraw撤退。因为获得了wide support,所以Woodland Trust(树木保护组织)赢了。故选A。12A.spaceBtimeCcompanyDnutrition解析: 句意:树木生长需要空间。space空间;time时间;company公司;nutrition营养。我,一
13、个城市居民,在1999年买下萨默塞特林地的原因是树木需要空间。故选A。13A.sinceBforCyetDso解析:句意:当时,气候变化已经得到了很好的证明,所以我种植长寿橡树和松树的希望逐渐变成了焦虑。前后是因果关系。故选D。14A.benefitsBchancesClocationDappearance解析:句意:当时,气候变化已经得到了很好的证明,所以我种植长寿橡树和松树的希望逐渐变成了焦虑。benefit“益处”;chance“机会”;location“位置”;appearance“外表”。气候变化已被证实,所以我对树木是否有生长机会的忧虑。故选B。15A.piling upBspee
14、ding upCkeeping upDmixing up解析:句意:狂风、干旱、洪水共同抵抗他们。pile up堆积;speed up加速;keep up保持;mix up混合。这里讲到影响树木生长的阻碍。故选A。16A.wishBintendCallowDexpect解析:句意:但是我没预料到事态发展地如此之快。wish希望;intend打算;allow允许; expect期待;预料。因为林地目前很好,但新树苗在疯长。故选D。17A.in placeBin orderCin declineDin question解析:句意:生物的数量在减少。in place适当的;in order整齐;in
15、 decline下降;in question考虑中的。上文提到树木在疯长,用but转折可知 creatures的数量应该在减少(in decline)。故选C。18A.evenBstillCeverDonce解析:句意:蜜蜂和蝴蝶仍然有,但是数量减少了。even甚至;still仍然;ever曾经;once一旦。根据减少得知,前面应是仍然存在。故选B。19A.short ofBsick ofCfree ofDfull of解析: 句意:我们如何让这片土地上的生物摆脱杀虫剂呢?short of缺乏;sick of厌恶;free of摆脱;full of充满。杀虫剂阻碍生物生长,要摆脱它们。故选C。
16、20A.gloryBfunctionCimpactDbalance解析:句意:我们要给自然机会去维持自身的均衡。glory荣誉;function功能;impact影响; balance平衡。我们要给自然机会去维持自身的均衡,和最后一句 restore my balance呼应。故选D。.阅读理解(2020吉林省吉林市高中毕业班第一次调研测试)Albert Einstein was an extraordinary physicist, but no artist. Pablo Picasso could paint anything, but he had no talent for scie
17、nce. Lionel Messi is great at soccer, but nobody talks about his singing ability.This specialization of talent may seem normal, but it may be a modern phenomenon. In English, we have a term for people with broad knowledge and skills: “Renaissance man (or woman)”. It refers to the European Renaissanc
18、e, a time when it became common to study a wide range of subjects. This led to complex works of art, invention and philosophy that transformed European culture.The classic Renaissance man was undoubtedly Leonardo da Vinci, who died 500 years ago. Even today, he is regarded as one of the great creati
19、ve minds of the Italian Renaissance. “He was hugely influential as an artist and sculptor but also greatly talented as an engineer, scientist and inventor,” says the BBC.At 14, Da Vinci became an apprentice (学徒) of the popular sculptor and goldsmith Andrea del Verrocchio. Young Leonardo learned how
20、to draw and paint in his workshop, but he was also introduced to chemistry, metallurgy and carpentry. He acquired so many skills that it became natural for him to try new things. The man who would design a flying machine and a military tank set his life course during these early years.It is interest
21、ing to note that his skills as a draftsman (画师) were important in both his artistic and his scientific activities. For instance, he made marvelously detailed drawings of moving water, but not really for artistic reasons. As The Conversation notes, Da Vinci wanted to learn about moving water so he co
22、uld benefit people. For this purpose, he eventually drew up plans for canals.Da Vinci was also fascinated by anatomy (解剖学). He dissected (切开) bodies and drew detailed pictures of what he saw. These drawings anticipated the future of scientific medicine.Apart from his scientific drawings, Da Vinci ha
23、d a genius for painting lifelike images of people. Even today, this ability stands out in works like the Mona Lisa (1503). With her famous smile, we recognize her as a fleshandblood human like ourselves.The best epitaph (碑文) for Da Vinci may be his own words:“Learning never exhausts the mind.” His n
24、umerous projects over 67 years make it clear that his mind was never exhausted. Five centuries after his death, his life and work inspire wouldbe Renaissance men and women everywhere.文章大意:本文为说明文。介绍了达芬奇在多个领域的杰出成就、对人类社会的贡献及影响。1“Renaissance man” is mentioned mainly to C .Ashow that people in the past w
25、ere less talentedBcompare the great minds of the RenaissanceCintroduce Da Vinci as a representativeDshow how Da Vinci created the world解析:推理判断题。根据文章第二段中“In English, we have a term for people with broad knowledge and skills: Renaissance man (or woman)” 及第三段中“The classic Renaissance man was undoubtedl
26、y Leonardo da Vinci”可以看出文章引入“Renaissance man”这个概念,是为了介绍这类人物里的杰出代表:达芬奇。故选C。2What do we know about Da Vinci? D AHe learned anatomy in his childhood.BHe designed a military tank in his later years.CHe invented 67 things in his lifetime.DHis drawings were both artistic and scientific.解析:细节理解题。根据文章第五段中“I
27、t is interesting to note that his skills as a draftsman (画师) were important in both his artistic and his scientific activities.”可判断出正确答案。故选D。3Which of the following best describes Da Vinci? B AHardworking and humorous. BKnowledgeable and creative.CImaginative and easygoing. DOpenminded and generous.
28、解析:推理判断题。根据文章第三段“Even today, he is regarded as one of the great creative minds of the Italian Renaissance. He was hugely influential as an artist and sculptor but also greatly talented as an engineer, scientist and inventor, says the BBC.”可以推断出达芬奇是knowledgeable and creative。故选B。4How would the author
29、 probably describe Da Vincis painting style? A ARealistic.BMysterious.CAbstract.D.Modern.解析:推理判断题。从文章倒数第二段“Apart from his scientific drawings, Da Vinci had a genius for painting lifelike images of people.With her famous smile, we recognize her as a fleshandblood human like ourselves.”可知:达芬奇描述的人物形象很生
30、动。在他的名著中,蒙娜丽莎的微笑让我们觉得她是和我们一样有血有肉的人。所以作者很有可能用“逼真的、写实的”这样的词来描述他的画作。故选A。.七选五根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余项。Its normal to wake briefly during the night. 1.D But if youre waking up during the night and having trouble falling back asleep, the following tips may help.Stay out of your head.The key
31、to getting back to sleep is continuing to prepare your body for sleep, so remain in bed in a relaxed position.Hard as it may be, try not to stress over the fact that youre awake, because that very stress and anxiety encourage your body to stay awake. 2.G 3.A If you are finding it hard to fall back a
32、sleep, try a relaxation technique such as visualization(想像), or deep breathing, which can be done without even getting out of bed.Remind yourself that although theyre not a replacement for sleep, rest and relaxation still help refresh your body.Do a quiet, nonstimulating activity.If youve been awake
33、 for more than 15 minutes, try getting out of bed and doing a quiet, nonstimulating activity, such as reading a book.Keep the lights dim so as not to think that its time to wake up. 4.E A light snack might relax you, but be careful not to eat so much that your body begins to expect a meal at that ti
34、me of the day. 5.B If you wake during the night feeling anxious about something, make a brief note of it on paper and delay worrying about it until the next day when you are fresh and it will be easier to resolve.AMake relaxation your goal, not sleep.BPut off worries and troubles.CUse a flashlight t
35、o go to the bathroom at night.DIn fact, a good sleeper wont even remember it.EAlso avoid screens of any kindcomputers, TVs, cell phones, iPads.FYoull be much more productive and creative after a good nights rest.GA good way to stay out of your head is to focus on the feeling in your body.文章大意:本文介绍睡眠
36、过程中会突然醒过来,如果长时间睡不着可以采取的一些措施。解析:1根据前面的句子“Its normal to wake briefly during the night.”晚上偶尔醒了是正常的,可知有的睡眠好的人甚至不记得了。故选D。2根据本段首句“Stay out of your head.The key to getting back to sleep is continuing to prepare your body for sleep, so remain in bed in a relaxed position.”可知要想重新入睡最好的办法是专注于身体的感受。故选G。3根据后面的句子
37、“If you are finding it hard to fall back asleep, try a relaxation technique such as visualization(想像),” 可知要尽量放松。故选A。4根据前面的句子“Keep the lights dim so as not to think that its time to wake up.”可知一切有屏幕的东西都要避免。故选E。5根据后面的句子“If you wake during the night feeling anxious about something, make a brief note of
38、 it on paper and delay worrying about it until the next day”可知是把担心推迟到第二天。故选B。.语法填空阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。(2020广东省深圳市高级中学高三年级模考)Confucius (孔子) is honored 1.for setting the tone for much traditional Chinese music for thousands of years.He 2.is thought (think) to be a great educator.Howeve
39、r, he is also a 3.talented (talent) musician who was able to play several instruments expertly.Perhaps nowadays for people around the world, music 4.is meant (mean) mainly for amusement.But during the time of the Zhou Dynasty about 500 BC, music had an important role in making society stable.How mus
40、ic was used and performed is expressed in several main Confucian books.Confucius taught that 5.to educate (educate) somebody, you should start with poems, emphasize ceremonies, and finish with music.Musical knowledge was 6.a matter of higher learning.It is said that he thought of the six most import
41、ant subjects to study, 7.ranking (rank) music higher than the other five necessary subjects like writing and mathematics.Music was important because the ideal society was to be governed by ritual (礼制) functions, but not by law.In a culture 8.where people function according to ritual, music is used t
42、o help govern them.So music wasnt really 9.entertainment (entertain), but a means for musicians to accomplish political and social goals.Music is 10.eventually (eventual) a means for social happiness.文章大意:文章介绍了孔子时代音乐的功能:稳定社会。解析:1考查介词。be honored for.意为“因而受到尊敬”。for是介词,意为“因为”。句意:孔子因为中国许多传统音乐定下基调而受到尊敬。故
43、填for。2考查动词的语态。He和think之间是被动关系。故该句用被动语态。句意:孔子被认为是一位伟大的教育家。故填is thought。3考查形容词。该空修饰名词musician。故要用形容词。talented意为“有才能的;有天赋的”。句意:他也是一位有天赋的音乐家。故填talented。4考查短语。短语be meant for“本应为;为而有;为而准备的”。句意:音乐主要是为了娱乐。故填is meant。5考查非谓语动词。不定式to do表示目的。句意:孔子教导说,为了教育某个人,你应该兴于诗,立于礼,成于乐。故填to educate。6考查冠词。a matter of意为“一个问题”
44、,是固定表达。句意:音乐知识是一个更高学习的问题。故填a。7考查非谓语动词。句中逻辑主语he与rank之间为主动关系。故用现在分词作状语。句意:音乐排名高于其他五个如写作和数学等必修科目。故填ranking。8考查定语从句。people function according to ritual是定语从句,修饰culture,引导词在从句中做抽象地点状语。故要用关系副词where引导该从句。句意:在一个人们根据宗教仪式发挥作用的文化中,音乐被用来管理他们。故填where。9考查名词。由句意,该空应用名词做表语。句意:音乐并不真的是娱乐,而是政治家们一种实现政治和社会目标的方式。故填entertainment。10考查副词。该空在句中做状语,用副词。句意:音乐最终成为一种实现社会幸福的方式。故填eventually。