1、专题模拟训练(阅读七选五)阅读七选五(一)A(2021山西朔州市高三一模)iPad vs TextbooksWhat if you could have your whole backpack at the touch of your fingertips?In the first month of the Apple iPads release, 25 million were sold! People all over the world use iPads for all sorts of different things, but one of their finest qualiti
2、es is the ability to be a textbook._1_To begin with, iPads are less expensive.Textbooks become outdated and schools have to buy new books, but with an iPad, schools can update them for free._2_ Schools dont have to spend $500 every year for iPads because they last a while and can be updated._3_ Stud
3、ents usually have multiple classes, which results in multiple textbooks.Heavy backpacks filled with books can cause back problem.A solution to that is an iPad, which only weighs 1.33 pounds and can hold all of a students textbooks.Thirdly, schools should get rid of their textbooks and get iPads beca
4、use they have more capabilities.Some might think all of the apps are distracting, but the apps actually make iPads more efficient._4_ Textbooks cannot do those tasks, but iPads can easily do them with just a tap of the fingertip.Lastly, iPads are a better choice for schools instead of textbooks beca
5、use these devices allow students to access their learning anywhere at any time._5_ With iPads, they find it easier to get their homework done.In conclusion, schools should get rid of their clumsy textbooks and switch to iPads.iPads have allowed this generation to have their entire backpack in the pa
6、lm of their hands.AiPads absorb the need to buy calculators, dictionaries, and other items that are found within the device.BSchools have every reason to do away with their school books and switch to iPads.CMoreover, in high school, textbooks have an average of 4.8 pounds each.DiPads have already re
7、placed textbooks in over 600 American counties.ETherefore, they can use the saved money for other programs.FSecondly, iPads cost less and are more popular.GiPads are perfect for busy students.【语篇解读】这是一篇说明文。本文介绍了可以当作书本使用的iPads 的情况,与普通书本相比iPads 更有优势。1B段尾题。根据前一句“ but one of their finest qualities is th
8、e ability to be a textbook.(但他们最好的品质之一是成为教科书的能力。)”可知,提到了iPads 可以被当作书本使用,学校可以把书本换成 iPads,结合下文讲述的是使用iPad的好处可知,B选项“ Schools have every reason to do away with their school books and switch to iPads.(学校完全有理由扔掉课本,改用ipads。)”承上启下,符合题意,故选 B。2E段中题。根据前一句“Textbooks become outdated and schools have to buy new bo
9、oks, but with an iPad, schools can update them for free.(教科书会过时,学校不得不购买新书,但有了iPad,学校可以免费更新。)” 可知,使用iPads 可以免费更新,这使得学校节省资金,所以 E选项“ Therefore, they can use the saved money for other programs.(因此,他们可以把省下来的钱用于其他项目。)”承接上文,符合题意,上下文构成明显的因果关系。故选E。3C段首题。本句为段落的主旨句。此题容易错选成F;但是根据下文“Heavy backpacks filled with b
10、ooks can cause back problem.(装满书的沉重背包会引起背部问题。)”可知,提到了书本的重量会引发背部疾病,所以主旨句应该讲述书包的重量。C 选项 “Moreover, in high school, textbooks have an average of 4.8 pounds each.(此外,在高中,教科书平均每本4.8磅。)”,与下文最符,故选C。4A段中题。根据下文“ Textbooks cannot do those tasks, but iPads can easily do them with just a tap of the fingertip.(教
11、科书无法完成这些任务,但iPad只需轻轻一点指尖就能轻松完成。)”可知,设空处可能提到了iPads 的许多其他功能,这使得学习更加方便, A选项“ iPads absorb the need to buy calculators, dictionaries, and other items that are found within the device.(iPad吸收了人们购买计算器、词典和其他可以在设备中找到的物品的需求。)” 讲述iPad的优点,符合语境。且下文的“ those tasks”就指代选项所提到的那些功能。故选A。5G段中题。根据上文“Lastly, iPads are a
12、better choice for schools instead of textbooks because these devices allow students to access their learning anywhere at any time.(最后,iPads对学校来说是比教科书更好的选择,因为这些设备可以让学生在任何时间、任何地点学习。)”可知,iPads使得学生们可以在任何时间任何地点学习,因此适用于忙碌的学生,G选项“ iPads are perfect for busy students.(这些平板电脑非常适合忙碌的学生。)”承接上文 ,故选 G。B(2021山西高三
13、一模)Give Your Bedroom the Deep-Clean It NeedsA messy bedroom can add to everyday stress, cause anxiety, and even affect your sleep.A clean, organized sleeping space, on the other hand, helps encourage relaxation and restfulness when you hit the sheets at night._6_Take out trash.Begin by taking care o
14、f simple, everyday messes._7_ Whether its from tearing tags off clothing or late-night snacking, small trash can build up easily.Throw away any trash around the room first, then empty the wastebasket.Clear surface clutter(杂物)Nightstands, dressers, and desks often become drop zones for small daily ob
15、jects._8_ If you notice a daily habit, such as commonly picking up keys or putting on glasses, consider creating an organization system for these frequently-used items.Wipe down windows and mirrors.Let the light shine through your windows without any dirty marks disrupting your view.Wipe down all th
16、e windows and mirrors in your bedroom._9_ Their tiny fingerprints are probably at the bottom of the mirrors._10_ A bedroom thats spotless from top to bottom isnt possible without cleaning the floors.If you have hardwood floors, remove and vacuum(真空吸尘)any rugs before sweeping the entire floor.For car
17、peted bedrooms, clear out the dust with a vacuum.For either method, reach as far under the bed and heavy furniture as you can.If you have a lightweight side table or chair that can be moved easily, put it in the hallway as you clean your floors.AVacuum or sweep.BWipe surfaces clean.CYour sheets need
18、 to be washed and changed regularly.DIf you have young kids in the house, be sure to wipe down low.ETake a few minutes to put these items back in their rightful homes.FIf you dont already have a small wastebasket in your room, get one.GA few simple housekeeping tasks can create a more inviting bedro
19、om.【语篇解读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了卧室彻底扫除的具体方法。6G段尾题。根据前句“A clean, organized sleeping space, on the other hand, helps encourage relaxation and restfulness when you hit the sheets at night.(另一方面,一个整洁有序的睡觉空间有助于鼓励你在晚上睡觉时放松和休息。)”及文章标题和下文各段主旨句可知,文章都是围绕卧室清扫的方法建议。此句为承上启下句。所以选项G“A few simple housekeeping tasks can cr
20、eate a more inviting bedroom.(几个简单的家务工作就能创造一个更诱人的卧室。)”符合上下文语境。故选G。7F段中题。根据前句“Begin by taking care of simple, everyday messes.(从处理简单的日常垃圾开始。)”可知,此处与垃圾有关。所以选项F “If you dont already have a small wastebasket in your room, get one.(如果你的房间里没有一个小的废纸篓,那就准备一个。)”符合上下文语境。故选F。8E段中题。根据本段主旨句“Clear surface clutter
21、(杂物)(清除表面杂物。)”和前句“Nightstands, dressers, and desks often become drop zones for small daily objects.(床头柜、梳妆台和书桌通常会成为放置小日常用品的地方。)”可知,本段介绍清除床头柜、梳妆台和书桌等表面堆积的杂物。所以选项E“Take a few minutes to put these items back in their rightful homes.(花几分钟时间把这些东西放回它们应有的地方。)”符合上下文语境,选项中的these items 指代的就是前句中的 small daily o
22、bjects,故选E。9D段中题。根据本段主旨句“Wipe down windows and mirrors.(擦干净窗户和镜子。)”和前句“Wipe down all the windows and mirrors in your bedroom.(把你卧室里所有的窗户和镜子都擦干净。)”可知,本段讲的是擦玻璃和镜子的问题。所以选项D“If you have young kids in the house, be sure to wipe down low.(如果你家里有小孩,一定要擦得低一些。)”符合上下文语境。选项中的“wipe down”与段首主旨句有原词复现。故选D。10A段首题。根
23、据后文“If you have hardwood floors, remove and vacuum (真空吸尘)any rugs before sweeping the entire floor.For carpeted bedrooms, clear out the dust with a vacuum.(如果你有硬木地板,在清扫整个地板之前,先清理并吸尘地毯。对于铺有地毯的卧室,用吸尘器把灰尘清除掉。)”及全段内容可知,本段主要讲述的是清理地面的方法。所以选项A“Vacuum or sweep (真空吸尘或清扫。)”符合本段主题。故选A。C(2021福建省厦门市高三毕业班第三次质量检测)
24、If youre an un-decider, even the simplest decisions can make your pulse race._11_.Here are some strategies for spending less time worrying about decisions.Go for good enoughSince perfectionism and indecision often go hand in hand, you should be moving from a mind-set that “only the best will do” to
25、“good enough is good enough”It helps to reflect on your original goal.Did you begin the exhausting online shopping to find a toaster that could clean itself, roast carrots and also charge your cellphone?Or were you just looking for something that would brown your bread?_12_.Outsource(外包) decisionsRe
26、search has shown that choices weaken the willpower and lead to decision fatigue(疲劳)Thats why indecisive people are advised to pick their “battles”_13_.When it comes to wine, for example, all I want is a good glass with dinner.So rather than studying which to choose, I leave the decision to my local
27、wine store, asking it to send me a case of surprises once in a while.The 90 percent RuleWhen a yes-or-no decision has many pros and cons, try the “90 percent rule”This involves evaluating an opportunity on a scale from 0 to 100If your interest falls anywhere below 90 percent, reduce its score to zer
28、o and reject it._14_.Why would you deliberately choose to feel that way about an important choice in your life?_15_If youre deciding whether to move across the country, imagine youve asked your best friend to choose for you.On the big day, she hands you an envelope;inside, it announces youre leaving
29、 next month.Do you feel excited?Or disappointed?Using thought experiments to separate important variables can help you cut through the fog to see clarity.ACut through the fogBTurn to friends for helpCYou could rely on habits and routinesDIn other words, be choosy about choosingERemembering your purp
30、ose can simplify the processFThink about how youd feel if you scored a 65 on some testGAnd big, life-changing choices can cause a state of breaking down【语篇解读】这是一篇说明文。很多人都有决策困难,作者在文中介绍了几个减少为决策操心的时间的策略。11G段中题。根据前文“If youre an un-decider, even the simplest decisions can make your pulse race.(如果你是一个决定困难
31、的人,即使是最简单的决定也会让你心跳加速。)”可知,此处是讲对于一个有决定困难的人,做决定会让他非常紧张,选项G“而改变生活的重大选择会导致崩溃”也是讲做决定对这种人的影响,承接上文。故选G。12E段尾题。根据前文“It helps to reflect on your original goal.(它有助于反思你最初的目标。)”可知,此处是指要记住你的目标是什么,对应选项E中的“Remembering your purpose”,根据前文“Did you begin the exhausting online shopping to find a toaster that could cle
32、an itself, roast carrots and also charge your cellphone?Or were you just looking for something that would brown your bread?(你开始在网上购物的时候,是不是发现了一个可以自己清洗、烤胡萝卜和给手机充电的烤面包机?或者你只是在找能让你的面包变褐色的东西?)”可知,选项E中的the process是指这个选择过程,而记住最初的目的可以简化这个过程,所以选项E“记住你的目的可以简化这个过程”承接上文。故选E。13D段中题。根据前文“Thats why indecisive peo
33、ple are advised to pick their battles(这就是为什么优柔寡断的人被建议选择他们的“战斗”。)”可知,优柔寡断的人的战斗就是“选择”,所以此处是指选择他们的“选择”,和“be choosy about choosing”意思相同,对应选项D中的“In other words”。根据后文“When it comes to wine, for example, all I want is a good glass with dinner.So rather than studying which to choose, I leave the decision to
34、 my local wine store, asking it to send me a case of surprises once in a while.(例如,说到葡萄酒,我只想在晚餐时喝上一杯。因此,我没有研究该选哪一种,而是把决定权交给了当地的葡萄酒店,让它偶尔给我寄一箱惊喜。)”可知,此处就是指把选择权交给别人,然后对别人提供的选择进行挑剔。所以选项D“换言之,对选择要有选择”承上启下。故选D。14F段中题。前文“If your interest falls anywhere below 90 percent, reduce its score to zero and reject
35、 it.(如果你的兴趣在90%以下,把分数减到零,然后拒绝。)”对应选项F中的scored,根据后文“Why would you deliberately choose to feel that way about an important choice in your life?(为什么你会故意对你生命中的一个重要选择有这种感觉?)”可知,此处是指想象一下自己在测试中得了65分时的感觉,想一想为什么你会故意对你生命中的一个重要选择有这种感觉。所以选项F“想想如果你在考试中得了65分你会有什么感觉”承上启下。故选F。15A小标题。根据后文“Using thought experiments t
36、o separate important variables can help you cut through the fog to see clarity.(利用思维实验来分离重要的变量,可以帮助你拨开迷雾,看清真相。)”可知,此处是指拨开迷雾,看清真相。所以选项A“拨开迷雾”切合文意。故选A。D(2021贵州省毕节市高三年级诊断性考试(三)Pictures are a great way to keep a memory of many events that happen in our lives._16_ Here are some tips that can help you loo
37、k more beautiful in pictures.To look more beautiful in pictures, you must take some factors into consideration, one of which is your posture.Keep your back straight and your head up._17_ Try to keep your shoulders relaxed, or else the picture wont seem natural._18_ Stand in front of a mirror and try
38、 different smiles until you find one that suits you.Once youve figured out your perfect look, keep practising until your smile becomes natural as well.Besides, you should use the light source properly.You should always be aware of where the light source is when taking a picture and learn to use it t
39、o your advantage.Good photographers will place lights behind the area where you are to have your pictures done._19_If youre unsure of yourself when the pictures are being taken, your lack of confidence will show in the picture._20_ The more relaxed and confident you are, the better youll show in the
40、 picture.AThis will help you appear thinner.BSo try to relax and just enjoy the occasion youre in.CSmile is also one of the most important parts of a picture.DIn these cases, you will just have to use the other techniques instead.EBy doing this, itll create a shadow over you to make you look thinner
41、.FAnd pictures can be retaken if they dont come out right the first time.GThere is no doubt that everyone wants to look beautiful in the pictures.【语篇解读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了可以帮助自己在照片上看上去更漂亮的拍照技巧。16G段中题。根据前句“Pictures are a great way to keep a memory of many events that happen in our lives.(照片是保存生活中发生的许多事件
42、的一种很好的方式。)”和后句“Here are some tips that can help you look more beautiful in pictures.(这里有一些建议可以帮助你在照片中看起来更漂亮。)”可知,这里为承上启下句,为如何在照片中看起来漂亮做铺垫。所以选择项G“There is no doubt that everyone wants to look beautiful in the pictures.(毫无疑问,每个人都想在照片中看起来很漂亮。)”符合上下文语境。故选G。17A段中题。根据前文“To look more beautiful in pictures,
43、 you must take some factors into consideration, one of which is your posture.Keep your back straight and your head up.(为了在照片中看起来更漂亮,你必须考虑一些因素,其中之一就是你的姿势。保持背部挺直,抬头。)”可知,后文陈述这样姿势的效果。所以选择项A“This will help you appear thinner.(这会让你看起来更瘦。)”承接上文。故选A。18C段首题。根据后文“Stand in front of a mirror and try different
44、smiles until you find one that suits you.Once youve figured out your perfect look, keep practising until your smile becomes natural as well.(站在镜子前,尝试不同的微笑,直到你找到一个适合你的。一旦你找到了自己完美的外表,继续练习,直到你的微笑变得自然)”可知,本段主要陈述如何在拍照中微笑。所以选择项C“Smile is also one of the most important parts of a picture.(微笑也是照片中最重要的部分之一。)
45、”引起下文。故选C。19E段尾题。根据前句“Good photographers will place lights behind the area where you are to have your pictures done.(好的摄影师会在你要拍摄的地方后面放置灯光。)”可知,这里介绍把光源放在被拍者身后的好处。所以选择项E“By doing this, itll create a shadow over you to make you look thinner.(这样做,就会在你身上形成阴影,让你看起来更瘦。)”承接上文。故选E。20B段中题。根据前句“If youre unsure
46、 of yourself when the pictures are being taken, your lack of confidence will show in the picture.(如果你在拍照时对自己缺乏自信,你的缺乏自信会在照片中表现出来。)”和后句“The more relaxed and confident you are, the better youll show in the picture.(你越放松,越自信,你在照片中显示的效果就越好。)”可知,这里针对空前拍照不自信问题所提出的建议是放松。所以选择项B“So try to relax and just enjo
47、y the occasion youre in.(所以试着放松,享受你所处的场合。)”承上启下。故选B。阅读七选五(二)A(2021江西重点中学盟校高三第一次联考)Field Guide:How to Take Great Hunting Videos?Whether its just for family and friends, social media or YouTube, more and more hunters are recording videos of their hunts._1_ But if you follow these tips, you will soon b
48、e well on your way to filming like a professional.StructureFor YouTube, shorter is better (one to ten minutes)Include an introduction, but keep it short, make it interesting and highlight the who, what, where, when and why._2_ Be creative and leave viewers wanting more additional videos.Storytelling
49、To hold a viewers attention, you need plenty of short and complete elements to improve the storyline.Examples include a sunrise, sunset or sitting silently._3_ Note that clips longer than 20 seconds can become boring to watch, so try to keep them to less than eight seconds.Equipment_4_ The purpose i
50、s to make every clip clean and well lit.Sometimes, the manual focus is superior to autofocus.Most of todays cameras have an image-stabilizing function, but it isnt enoughfew people can shoot steady, handheld videos.Use some tools to help hold the camera still.MessageWhat you want to express in your
51、video is of great significance.Some of todays hunting TV shows often lose sight of the reasons why we hunt.Even when making home videos, we only focus on the trophy(战利品)_5_ALearn to properly use your recording device.BTo get it right, its tougher than it looks.CInstead, be unique, attractive and aut
52、hentic.DTherefore, lack of skills will affect the experience.EAlso include a summary, such as a thank you to viewers.FThey are essential when youre putting them together to create a storyline.GHowever, the appreciation for the experience of hunting should also be conveyed.【语篇解读】本文是一篇说明文,主要介绍了拍摄狩猎视频的
53、四个技巧。1B段中题。根据后文“But if you follow these tips, you will soon be well on your way to filming like a professional.(但如果你遵循这些技巧,你很快就会像专业人士一样顺利地拍摄。)”可知,此处是指拍摄好的视频很难,所以需要遵循一些技巧。所以选项B(要做到这一点,要比看上去难多了。)承接上文。故选B。2E段中题。根据前文“Include an introduction, but keep it short, make it interesting and highlight the who,
54、what, where, when and why.(包括介绍,但要简短,要有趣,并强调谁、什么、在哪里、什么时候、为什么。)”可知,此处是讲视频要包括什么,再次提出时需要使用also来表示递进,所以选项E(也要包括一个总结,比如对观众的感谢。)切合文意,且符合“结构”的内容。故选E。3F段中题。根据小标题“Storytelling”(讲故事)可知,选项F(当你将它们组合在一起创造故事情节时,它们是必不可少的。)切合文意,且选项F中的them是指前文“To hold a viewers attention, you need plenty of short and complete eleme
55、nts to improve the storyline.(为了吸引观众的注意力,你需要大量短小完整的元素来完善故事情节。)”中的short and complete elements。故选F。4A段首题。根据小标题“Equipment”(设备)和后文“The purpose is to make every clip clean and well lit.(目的是使每个剪辑干净和良好的照明。)”可知,此处是指要正确使用你的录音设备。所以选项A(学会正确使用你的录音设备。)承上启下。故选A。5G段尾题。根据前文“Some of todays hunting TV shows often los
56、e sight of the reasons why we hunt.(今天的一些关于狩猎的电视节目常常忽略了我们为什么狩猎。)”可知,此处是讲我们为什么狩猎的原因也很重要。所以选项G(然而,也应该表达对狩猎经验的欣赏。)切合文意。故选G。B(2021黑龙江省齐齐哈尔市高三下学期第三次模拟)If you only had one minute, or even just 20 seconds, to establish a good relationship with someone youve never met before, how would you do it?Here are th
57、ree As that you may find helpful.AwarenessGetting along with others requires an awareness of three thingsthe environment, time, and the person you are meeting._6_ The setting (e.g., a church versus a gym) decides how you communicate and even what you should wear.Time is also important.Do you have ho
58、urs, minutes, or just seconds?The less you have, the more you need to think about what you will say and how you will say it.While an awareness of the setting and time is important, so is our awareness of others.Our immediate assessment of others, their mood and emotional state, contributes to gettin
59、g along.Approaching someone when they are stressed may not be the best thing to do._7_AcceptanceSince ancient times, the wise have said, “When in Rome, do as the Romans do.” This is especially true in foreign countries._8_ Change how you do things, how you dress, how you greet, how you talk, so that
60、 you will fit in.Dont resist and dont insist that you have things your way, or that you know better.It is, once more, not about you.It is about two thingsthe setting and fitting in with others.Respect the beliefs, norms, customs, and practices of those you wish to engage.Mirror those around you.Its
61、the secret that wise men have used since ancient times._9_Approachable_10_ Smiling works to a point, but you must make welcoming eye contact.Your body language should say, “I am friendly and approachable.”AIt is no different today.BYou need to respond with a smile.CAnd it also applies in the other s
62、ettings.DAn awareness of the environment gives you a head start.EInstead, waiting just a half-hour can make all the difference.FIf you want to be liked or fit in, you must be both accessible and friendly.GBut we cant expect others to do for us what we should be doing for ourselves.【语篇解读】本文是说明文。主要介绍了
63、与人打交道的三个原则:意识、接受、平易近人。6D段中题。根据空前“Getting along with others requires an awareness of three thingsthe environment, time, and the person you are meeting.(和人打交道时需要注意的三个因素:环境、时间以及打交道的人。)”可知接下来应该是对这三要素进行阐述。D项 “An awareness of the environment gives you a head start.”(交往中的环境意识可以给你一个良好的开端。) 承接上文,故选D。7E段尾题。根据
64、空前“Approaching someone when they are stressed may not be the best thing to do.(在他人心情不好时接近人家可不是一个好主意。)”所以接下来应该是告诉我们正确的做法,E项“Instead, waiting just a half-hour can make all the difference.(相反,等半个小时,情况则可能不一样。)”可知与前文的错误做法是转折关系,符合语境,故选E。8C段中题。根据空前“When in Rome, do as the Romans do. This is especially true
65、 in foreign countries.(入乡随俗对身处异国他乡的人尤其适用。)”可知,入乡随俗除了适用于国外还适用于别的场合。再根据空后“Change how you do things, how you dress, how you greet, how you talk.(改变你做事的方式、衣服,问候方式以及交流方式)”具体举例适用于哪些场合,C项“And it also applies in the other settings.(这个原则也可以用到别的场合。)”,是对上文补充和说明,符合语境,选项中的it指的就是上文提到的“入乡随俗”这个原则,故选C。9A段尾题。根据空前“Its
66、 the secret that wise men have used since ancient times.(自古以来,明智的人都会这样做。)”,A项“It is no different today.(如今也不例外。)”,与前句是对比关系,符合语境。故选A。10F段首题。根据小标题Approachable和后文“Smiling works to a point.(笑容在一定程度上会起作用)”以及“friendly and approachable(友好和平易近人)”可知,本段是在具体讲述“平易近人”原则。F项“If you want to be liked or fit in, you
67、must be both accessible and friendly.(如果你想被人喜欢或者融入环境,你就得显得平易近人。)”与小标题是总分关系,符合文意,故选F。C(2021山东省潍坊市高三二模4月)Your preschooler is painting with fingers.Trying to be encouraging, you ask her, “What are you making with this mix of colors?” and she shrugs (耸肩)Until you mentioned it, she hadnt given it any tho
68、ugh._11_ They love the way it feels when they pour paint on paper, how it looks when they wildly drop glitter, and even the soft sound a brush makes as it crosses the page.Most preschoolers arent self-conscious about what theyre doing or focused on creating a finished product._12_ But letting goand
69、allowing kids to enjoy the process of creationcan harvest big rewards.Children will be better off in the long run if theyre allowed just to be in the moment and express themselves.Fostering (培养) creativity wont just increase your childs chances of becoming the next Picasso._13_ As kids use a paintbr
70、ush, their fine motor skills improve.By counting pieces and colors, they learn the basics of math.When children experiment with materials, they dive in science.Most important perhaps, when kids feel good while they are creating, art helps boost self-confidence._14_ Set up an art space where your kid
71、 can be free to experiment.Throw a drop cloth or a newspaper on top of your kitchen table or in the garage.If weather permits, let kids paint outside.Avoid giving directions.Dont tell your kid what to make or how to make it.Instead of saying, “Paint a rainbow,” encourage her to “experiment with mixi
72、ng colors using different types of brushes and paper.” When a child finishes a piece, dont suggest additions or changes._15_ASo just prepare for a mess.BPreschoolers like to be alone.CLittle kids are masters of the moment.DThat can be hard for parents to accept.ERemember to warn them against their c
73、areless mistakes.FYoure also helping him develop mentally, socially, and emotionally.GLet your child feel her creation is enougheven if its just a dot on the page.【语篇解读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了如何让孩子们自由创作,培养想象力,以及其好处。11C段中题。上文“Until you mentioned it, she hadnt given it any though.(在你提到这个问题之前,她还没有考虑过。)”说明孩子们不
74、会主动思考自己的行为,设空处承上启下,下文“They love the way it feels when they pour paint on paper, how it looks when they wildly drop glitter, and even the soft sound a brush makes as it crosses the page.(他们喜欢把颜料倒在纸上的感觉,喜欢在纸上疯狂滴下闪光时的样子,甚至喜欢画笔在纸上划过时发出的轻柔声音。)”指出孩子们喜欢的几种行为。C项“小孩子是当下的主人。”符合文意,承上启下。故选C。12D段中题。根据上文“Most pre
75、schoolers arent self-conscious about what theyre doing or focused on creating a finished product.(大多数学龄前儿童对自己正在做的事情没有自我意识,也没有专注于制作成品。)”可知,大多数学龄前儿童不会主动考虑自己正在做的事情。下文“But letting goand allowing kids to enjoy the process of creationcan harvest big rewards.( 但是放手让孩子们享受创造的过程可以收获巨大的回报。)”与上文呈转折关系,指出应该放手去让孩子
76、大胆创作。D项“这对父母来说很难接受。”符合文意,与下文呈转折关系。故选D。13F段中题。上文“Fostering creativity wont just increase your childs chances of becoming the next Picasso.(培养创造力不仅仅会增加你的孩子成为下一个毕加索的机会。)”说明了培养创造力的一个好处。通过句中的“wont just(不仅仅)”可知,下文要介绍让孩子培养创造力的其他好处。F项“你也在帮助他发展精神、社交和情感。”符合文意。故选F。14A段首题。通过下文“Set up an art space where your kid
77、 can be free to experiment.Throw a drop cloth or a newspaper on top of your kitchen table or in the garage.If weather permits, let kids paint outside.Avoid giving directions.Dont tell your kid what to make or how to make it.Instead of saying, Paint a rainbow, encourage her to experiment with mixing
78、colors using different types of brushes and paper. When a child finishes a piece, dont suggest additions or changes.(设立一个艺术空间,让你的孩子可以自由地进行实验。把一块抹布或一份报纸扔到你的厨房桌子上或车库里。如果天气允许,让孩子们在外面画画。避免指路。不要告诉你的孩子做什么或者怎么做。与其说“画彩虹”,不如鼓励她“尝试用不同类型的画笔和纸混合颜色”。当孩子画完一幅作品时,不要建议添加或更改。)”可知,本段主要介绍了要为孩子随时创作提供条件。设空处总结本段,A项“要准备好迎接
79、混乱的局面。”为总结性话语,符合本段大意。故选A。15G段尾题。上文“When a child finishes a piece, dont suggest additions or changes.(当孩子画完一幅作品时,不要建议添加或更改。)”指出,当孩子完成一幅作品时,不要建议添加或修改。G项“让你的孩子感到她的创作是足够的,即使它只是页面上的一个点。”承接上文,符合文意。故选G。D(2021黑龙江哈尔滨市三中高三一模)If youre looking for natural, chemical-free ways to clean your home, look no further
80、than the fruit bowl on your kitchen counter._16_ Here are ways a lemon can help you to clean your entire house.A common use of lemon is cleaning your cutting boards.Because its the place where you prepare your familys dinner, you probably dont want to wash a cutting board with anything other than th
81、e most natural materials._17_ To remove stains from wood or plastic cutting boards cut a lemon in half and squeeze the juice onto the board.Rub the juice in with the lemon half, and then let it sit for 20 minutes._18_Lemon can also help clean stained food containers.If you have a cupboard full of di
82、scolored plastic containers, let a lemon work its stain-fighting magic.Squeeze lemon juice onto the stained plastic and rub with the cut side of the lemon._19_ Stubborn sauce stains will disappear.Lemon can be used as a degreaser(除油器) on almost any hard surface besides wood.Combine the mixture of fr
83、esh lemon juice and baking soda in a spray bottle and shake well.The lemon fights stain, and destroys bacteria, while the soda acts as a gently rubbing agent._20_ Add stained clothing to a pot of water with a few lemon slices, and then boil for a few minutes.In this way you can freshen up the appear
84、ance of white clothes and towels.AYou may just add a little more lemon juice.BLemons have a surprising amount of cleaning power.CAnother use of lemon is getting white clothes brighter.DThen, let the containers dry in the sun and wash normally.ESeize a lemon and then reach for the chemical-filled cle
85、aning sprays.FLuckily, that lemon you use in the recipe can double as a board cleaner.GThe lemon acid will work on the stains, exposing a fresh, clean cutting board.【语篇解读】这是一篇说明文。文章简述了柠檬对日常生活的洗护帮助极大。16B段中题。根据划线前句“If youre looking for natural, chemical-free ways to clean your home, look no further th
86、an the fruit bowl on your kitchen counter.(如果你正在寻找天然、无化学物质的方法来打扫你的家,看看你厨房柜台上的水果盘就知道了。)”以及划线后句“Here are ways a lemon can help you to clean your entire house.(这里有一些柠檬可以帮助你清洁整个房子的方法。)”可知,前句在强调水果可以作为日常洗护的工具。后句在强调柠檬是一个不错的选择。因此B项“柠檬有惊人的清洁能力。”在此启承上启下的作用。B项切题。故选B。17F段中题。根据划线前句“Because its the place where yo
87、u prepare your familys dinner, you probably dont want to wash a cutting board with anything other than the most natural materials.(因为这是你为家人准备晚餐的地方,你可能不想用任何天然材料以外的东西来清洗切菜板。)”可知,因为切菜板是用来给家人准备晚餐的地方,所以不能用非天然的材料来清洗它。由此下文F项“幸运的是,你在食谱中使用的柠檬可以同时用作板清洁器。”表示柠檬用作清洁器是不错的选择。同时根据后文使用柠檬的方法可知,此处的F项切题。故选F。18G段尾题。根据划线
88、前句“Rub the juice in with the lemon half, and then let it sit for 20 minutes.(用柠檬汁擦完菜板后,将菜板静置20分钟。)”可知,G项“柠檬酸会对污渍起作用,露出新鲜干净的砧板。”强调用柠檬汁擦菜板后的效果。G项承接上文,切题。故选G。19D段中题。根据划线前句“Squeeze lemon juice onto the stained plastic and rub with the cut side of the lemon.(将柠檬汁挤到沾有污渍的塑料上,然后用柠檬的切面擦拭。)”可知,这是用柠檬除去塑料污渍的第一步
89、。故D项“然后,让容器在阳光下干燥并正常洗涤。”和前句构成递进关系。D项是去除污渍的第二步。D项切题。故选D。20C段首题。根据划线后的内容“Add stained clothing to a pot of water with a few lemon slices, and then boil for a few minutes.In this way you can freshen up the appearance of white clothes and towels.(将沾有污渍的衣服加到有几片柠檬片的水中,然后煮沸几分钟。这样,您可以使白色衣服和毛巾的外观焕然一新。)”可知,此处强调柠檬对洗白色衣服有效果。因此C项“柠檬的另一个用途是使白色的衣服更亮。”在此作为统领下文的作用,为本段的主旨句。C项切题。故选C。