1、Unit 4Exploring literature.阅读理解A2022海口市高考调研考试Enjoy amazing 360degree views over London from the London Eye, a rotating (旋转的) observation wheel which is 135 meters high. Spot some of the capitals most famous landmarks, including Big Ben, the Houses of Parliament and Buckingham Palace.How long does it
2、 take to get round the London Eye?The gradual rotation in one of the 32 hightech glass capsules takes approximately 30 minutes and gives you an everchanging view of London. You can skip most of the queues with a fasttrack ticket.Where is the London Eye and how do I get there?The London Eye is locate
3、d on the South Bank of the River Thames. The nearest tube station is Waterloo, but Charing Cross, Westminster and Embankment are also a short walk away. Several bus routes stop near the London Eye.How to book London Eye tickets?Tickets to the London Eye must be prebooked on the Internet within the p
4、rescribed time limit.PricesChild ticket: From 23.00 per ticket.Adult ticket: From 28.00 per ticket.Children under three years old enter free.Opening hoursThe London Eye opening time varies throughout the year. Typically the attraction opens at 10 am. and closes between 6 pm and 8:30 pm. Make sure yo
5、u check it before your visit to get the best experience.Important informationWe encourage you to arrive at the attraction as early as possible, in order to allow more time for security checks. Please note items that CAN and CANNOT said on board.1What do we know about the London Eye?AIt has fixed ope
6、ning hours.BNo queuing is needed to take it.CA ride on it takes about half an hour.DIt lies some distance away from Waterloo.2What is a must to pay a visit to the London Eye?ABooking tickets online in advance.BTaking no items on board.CBeing accompanied by an adult.DArriving at the attraction ahead.
7、3How much should a couple with their son aged 5 and daughter aged 2 pay to visit the London Eye?AAt least 56. BAt least 74.CAt least 79. DAt least 102.B As a popular subject of study among evolutionary ecologists, the threespined stickleback (三刺鱼) is known for their different shapes, sizes, and beha
8、viours they can even live in both sea water and fresh water, and under a wide range of temperatures. But what makes that? The researchers tracked six populations of the fish before and after seasonal changes to their environment, using genome sequencing (基因组测序). Seasonal changes result in great chan
9、ges in habitat structure and balance of salt and fresh water, and only those fish able to tolerate these rapid changes survive into the next season.“These changes probably resemble the habitat shifts experienced by stickleback populations during the past 10,000 years,” says Professor Barrett. “We ho
10、pe to gain insight into the genetic changes that may have resulted from natural selection long in the past.” Remarkably, the researchers discovered the evidence of genetic changes driven by the seasonal shifts in habitats, which mirrored the differences found between longestablished freshwater and s
11、altwater populations. “These genetic changes occurred in independent populations over a single season, highlighting just how quickly the effects of natural selection can be detected,” says Professor Barrett, “the findings suggest that we may be able to use the genetic differences to predict how popu
12、lations may adapt to the environment.”The research emphasizes the importance of studying species in dynamic environments to gain a better understanding of how natural selection operates. In the further research, they plan to investigate how repeatable the observed genetic changes are, by testing whe
13、ther they show up year after year. Doing so would demonstrate their ability to reliably forecast the evolutionary future of these populations.4What does the underlined word “that” refer to in Paragraph 1?AThe threespined stickleback is under a wide range of temperatures.BThe threespined stickleback
14、is popular with evolutionary ecologists.CThe threespined stickleback can adapt to different living conditions.DThe threespined stickleback has different shapes, size, and behaviours.5What is Paragraph 2 mainly about?AThe difficulties of the research.BThe purpose of the research.CThe background of th
15、e research.DThe methods of the research.6What is the main reason for the threespined sticklebacks survival?AHabitat shifts.BGenetic changes.CSeasonal changes.DIndependent populations.7Why will scientists study the repetition of the genetic changes?ATo know what natural selection is.BTo study species
16、 in dynamic environments.CTo test the reliability of the present discoveries.DTo forecast the evolutionary future of certain species.七选五2022成都市第三次诊断It can be very easy to stick with what you know, instead of trying to meet people who are different from you. _1_ Heres what you can do:Become selfaware
17、. _2_ This includes bias (偏见) about your own cultural background. It can be challenging, but by doing this youll be able to think about how these traits might impact on your approach to understanding differences. You could try: Think about what assumptions you make about your friends, peers, and peo
18、ple you work with.Talk to someone from a different cultural background. Try and get to know someone from a different cultural background better. _3_ Youll automatically find out more about their life and experiences. Just being curious and openminded can be helpful.Be more accepting. Sometimes, for
19、one reason or another, its not all that easy to understand some cultural differences. _4_ In other words, you dont have to understand, or even agree with someone in order to accept them._5_ One of the biggest difficulties to overcome in understanding cultural differences is making judgments based on
20、 one opinion. You should do some research to actually learn about people, instead of making broadbrush assessments. Stereotyping (对形成模式化的看法) people from different cultural backgrounds can impact their quality of life and opportunities.ADo your own research.BThink beyond stereotypes.CPractice being s
21、ympathetic towards people.DWork out your own beliefs, values and personal bias.EInstead of asking them questions directly, treat them as friends.FAnd the best approach is to acknowledge people are different and to accept that is okay.GHowever, trying to understand people from other countries can hel
22、p you experience more.语法填空2022东北三校模拟In China, food deliverymen are always in 1._ rush between traffic regardless of wind or rain. 2._ they make our life more convenient, this can come at a cost to them. On food delivery service platforms, the time limit is calculated by an algorithm (算法). But it doe
23、snt consider reallife 3._ (situation), such as red lights and speed limits. For deliverymen, delay means a decrease in pay. So they speed up and often break traffic rules, 4._ (put) not only their own lives at risk, but also the lives of others. Many people scolded the platforms and asked them to im
24、prove the regulations on delivery. 5._ response, Eleme announced that it would add a button to the app, 6._ allows customers to extend the time limit. But this created more 7._ (heat) debate, as some felt the company was distracting attention. The Shanghai Consumer Council commented that the move wa
25、s not reasonable, adding that the problems should 8._ (settle) between the companies and their employees. Also, even with the ability 9._ (allow) more time for delivery, some users felt this would not 10._ (full) address the problems.课时作业(八).阅读理解A语篇类型:应用文主题语境:人与社会旅游伦敦眼【语篇解读】本文不仅介绍了参观伦敦眼需要注意的一些事项以及不同
26、年龄群体的票价,还介绍了伦敦眼的其他相关信息。1答案与解析:C考查理解具体信息的能力。根据第二段中的“The gradual rotation in one of the 32 hightech glass capsules takes approximately 30 minutes and gives you an everchanging view of London”可知,答案为C项。2答案与解析:A考查理解具体信息的能力。根据How to book London Eye tickets?中的“Tickets to the London Eye must be prebooked on
27、 the Internet within the prescribed time limit”可知,此处must对应题干中的a must。故选A项。3答案与解析:C考查简单计算的能力。根据Prices部分中提供的信息可知,两个成人至少需要56英镑,五岁儿子至少需要23英镑,两岁女儿免费。故答案为C。B语篇类型:说明文主题语境:人与社会科学发现三刺鱼通过基因改变适应环境【语篇解读】本文主要讲述了研究人员通过跟踪记录发现,三刺鱼可以在不同的环境中存活是由于其基因改变。4答案与解析:C考查理解词汇的能力。代词一般指代上文中提到的内容,根据语境可知,that指代上文中的“they can even l
28、ive in both sea water and fresh water, and under a wide range of temperatures”。故C项“它们可以适应不同的生存环境”正确。5答案与解析:D考查理解段落主旨要义的能力。根据第二段中的“研究人员利用基因组测序,在它们生存环境季节性变化前后跟踪记录了6个种群的鱼类”可知,本段主要讲到了研究方法。故D项正确。6答案与解析:B考查推断的能力。根据第四段中的“Remarkably, the researchers.the seasonal shifts in habitats”可推知,三刺鱼之所以能够生存下去,其主要原因就在于为
29、了生存所做的基因改变。故B项正确。7答案与解析:D考查理解具体信息的能力。根据最后一段中的“Doing so would.the evolutionary future of these populations”可知,科学家研究基因改变的重复是为了预测未来某些物种的进化前景。故D项正确。.七选五语篇类型:说明文主题语境:人与社会人际沟通文化差异【语篇解读】本文主要论述了几种降低文化差异影响、让交流沟通更和谐的方法,包括了解自己、与来自不同文化背景的人交谈和不要观念固化等。1答案与解析:G考查上下文衔接。根据上句可知,坚持你所知道的而不是去结识与你不同的人,这很容易。结合下文内容可知,空处应是一
30、个转折句,起到承上启下的作用,说明尽力理解来自其他国家的人可以给你带来好处。所以G选项符合语境。2答案与解析:D考查上下文衔接。根据该段首句“Become selfaware”可知,该段主要陈述要了解自己;根据空处下句“This includes bias (偏见) about your own cultural background”可知,这包括对自己文化背景的偏见。据此可以判断,空处应与偏见有关。D项中的“bias”与空处下句中的“bias”对应。故D项正确。3答案与解析:E考查上下文衔接。根据空处下句可知,你会自然而然地了解到更多关于他们的生活和经历的信息。结合常识可知,空处应说要像朋友
31、一样对待他们,而不是直接问他们问题。故E项正确。4答案与解析:F考查上下文衔接。根据该段首句“Be more accepting”可知,该段主要建议要接受对方的不同。根据空处下句可知,你不需要理解甚至赞同某人就可以接受他们。据此可知,空处应说要承认人们是不同的并接受这一点。故F项正确。5答案与解析:B考查段落主旨句。根据空处所在的位置可知,空处为该段的主旨句。根据前文第二、三、四段首句可知,该句为祈使句;根据该段内容可知,该段主要说明不要对来自不同文化背景的人形成模式化的看法,B项中的“stereotypes”和该段尾句中的“Stereotyping”对应。故B项正确。.语法填空语篇类型:说明
32、文主题语境:人与社会社会热点外卖平台针对骑手的送餐风险推出新举措【语篇解读】文章介绍了现有的外卖平台计算的运送的时间没有考虑到红灯和车速等现实因素,骑手为了不超时会加速且经常违反交通规则,对骑手和路人造成了风险,因此外卖平台推出延长送餐时限的选项,该举措引起热议。1答案与解析:a考查冠词。此处in a rush为固定搭配,表示“在匆忙中”,故空处填不定冠词a。2答案与解析:Although/Though/While考查连词。此处表示尽管他们让我们的生活更加便利,但是他们可能为此付出代价。分析句子结构可知,空处缺少一个连词引导让步状语从句。故填Although/Though/While。3答案与
33、解析:situations考查名词单复数。此处指的是没有考虑到实际发生的情况,情况不止一种,应用复数。故填situations。4答案与解析:putting考查非谓语动词。分析句子结构可知,句子的谓语动词是speed up和break,空前没有连词,所以空处应该用非谓语动词,空处和其逻辑主语they之间是主谓关系,应用put的现在分词形式。故填putting。5答案与解析:In考查固定搭配。in response意为“作为回复”,是固定搭配,此处位于句首。故填In。6答案与解析:which考查定语从句的关系词。分析句子结构可知,空处引导非限制性定语从句,修饰先行词a button,且空处在从句
34、中作主语。故用关系代词which。7答案与解析:heated考查词形转换。分析句子结构可知,此处应该用形容词修饰后面的名词debate,此处表示“激烈的争论”,heated意为“激烈的”。故用形容词heated。8答案与解析:be settled考查动词的时态和语态。根据空前的情态动词should可知,空处用动词原形;settle和problems是被动关系,应用被动语态。故填be settled。9答案与解析:to allow考查非谓语动词。此处表示“允许更多配送时间的能力”,the ability to do sth.是固定用法,其中动词不定式作ability的后置定语。故填to allow。10答案与解析:fully考查词形转换。分析句子结构可知,空处应该用副词修饰动词address。故用副词fully。