收藏 分享(赏)

广东省深圳市2022年中考英语试卷【含答案】.docx

上传人:a**** 文档编号:543829 上传时间:2025-12-10 格式:DOCX 页数:11 大小:57.13KB
下载 相关 举报
广东省深圳市2022年中考英语试卷【含答案】.docx_第1页
第1页 / 共11页
广东省深圳市2022年中考英语试卷【含答案】.docx_第2页
第2页 / 共11页
广东省深圳市2022年中考英语试卷【含答案】.docx_第3页
第3页 / 共11页
广东省深圳市2022年中考英语试卷【含答案】.docx_第4页
第4页 / 共11页
广东省深圳市2022年中考英语试卷【含答案】.docx_第5页
第5页 / 共11页
广东省深圳市2022年中考英语试卷【含答案】.docx_第6页
第6页 / 共11页
广东省深圳市2022年中考英语试卷【含答案】.docx_第7页
第7页 / 共11页
广东省深圳市2022年中考英语试卷【含答案】.docx_第8页
第8页 / 共11页
广东省深圳市2022年中考英语试卷【含答案】.docx_第9页
第9页 / 共11页
广东省深圳市2022年中考英语试卷【含答案】.docx_第10页
第10页 / 共11页
广东省深圳市2022年中考英语试卷【含答案】.docx_第11页
第11页 / 共11页
亲,该文档总共11页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、深圳市2022年中考英语一、基础知识运用(共两节;满分30分)第一节 单项选择(共10小题;每小题1分,满分10分)从A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳答案,并把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。1. Im taking the high school entrance examination these days. I hope I will make it._!A. Good luck B. No way C. What a pity D. Congratulations2. Hurry up, Su Mei! The graduation ceremony begins i

2、n a second. We have _ time left.A. few B. a few C. little D. a little3. With a high-speed train station built in Luzhou, it is much _ for us to travel to Chengdu.A. easier B. easilier C. more easy D. more easily4. Paul, have you tried this chicken? Its a special in Luzhou and has been introduced in

3、the TV program A Bite of China.Yes, it _ hot but delicious.A. eats B. looks C. tastes D. sees5. As teenagers, we are not allowed _ mobile phones into school so that we can focus on our schoolwork.A. bring B. to bring C. bringing D. brought6. Peter, how long have you been in the ice skating club?Not

4、long. I didnt join the club _ I enjoyed the 2022 Beijing Winter Olympics.A. when B. until C. unless D. after7. Lily, a concert is being held in our school for the birthday of the Communist Youth League of China (GYLC).I know. It has been 100 years since CYLC _.A. born B. was born C. is born D. has b

5、or8. Xiao Ming, what news are you reading?Shenzhou XIV with three astronauts _ space on June 5th, 2022.A. left for B. waited forC. asked for D. argued for9. David, do you know Su Yiming, a snowboarder from China?Sure. He won the first place in the mens Big Air Event. He _ be hard-working.A. neednt B

6、. cant C. should D. must10. Could you tell me _ for the fruit?You can just pay on the phone.A. how much will I pay B. how will I payC. how much I will pay D. how I will pay第二节 完形填空(共20小题;每小题1分,满分20分)通读下面的短文,然后从后面各题所给A、B、C、D四个选项中选择可以填入空白处的最佳答案,并把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。AOn April 16, Shenzhou XIII astronauts

7、safely came back to Earth.The landing set a new speed record. When Shenzhou XII came back _11_ the space station in 2021, it took about 28 hours. This time, it took just 9 hours _12_!It landed upright. This landing position is not often seen in Chinas space light history. Landing upright makes sure

8、that astronauts have the _13_ landing.The astronauts felt good after landing. _14_they still needed to sit on chairs. The long space journey changed _15_ bodies. In the next few months, they will gradually get used to living on Earth.11. A. for B. to C. from D. with12. A. return B. returning C. retu

9、rned D. to return13. A. softer B. more soft C. soft D. softest14. A. But B. So C. And D. Or15. A. our B. their C. his D. yourBI was shopping at a department store and had just got onto the down escalator(手扶电梯)when I noticed a woman standing to the side. She looked about 65, and her _16_told me she w

10、as scared. I turned _17_the woman and asked “Do you need any help?”The woman remained silent. As the escalator continued moving, I heard the woman reply _18_, “Im afraid.” “Want me to come back and get you?” I called to her. She _19_.But by the time I reached her arm, the woman had reconsidered. “I

11、dont think I can do it,” she said. I suddenly realized that I had offered far greater help than I _20_.“I know we can do it,” I said. “I can hold on to you.” She looked down at the scary _21_. Then her eyes came back to mine, looking doubtful. “This has never _22_me before,” she said, as much to her

12、self as to me.I took her _23_. “Shall we?”She made a little sound of _24_as we stepped on, but wed passed the point of no return. To my joy, she _25_a little as the stairs moved us downward.“I dont understand this at all,” she said.However, as we got near the _26_, she felt scared again, but we did

13、it.“Im so _27_” she began.“It was nothing,” I said. “I was happy to do it.”Happy, yes. I seldom help others. I am _28_because I care for a family and work full time. For a short moment, I seemed to understand _29_someone would become a nurse or a social worker or something else. Not only did I help

14、the old lady get on the escalator, but also helped her _30_her fear. It was a much happier moment than Id had in weeks.16. A. age B. speech C. clothes D. expression17. A. towards B. down C. against D. into18. A. confidently B. softly C. excitedly D. calmly19. A. cried B. laughed C. nodded D. shouted

15、20. A. accepted B. expected C. taught D. asked21. A. door B. chair C. machine D. car22. A. happened to B. turned to C. explained to D. got to23. A. hand B. arm C. neck D. shoulder24. A. happiness B. fear C. disappointment D. surprise25. A. moved B. doubted C. worried D. relaxed26. A. top B. store C.

16、 bottom D. lift27. A. old B. afraid C. thankful D. hopeful28. A. rich B. busy C. right D. happy29. A. why B. how C. when D. where30. A. see B. discuss C. describe D. overcome二、阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)阅读下面短文,从每题所给A、B、C、D四个选项中选出最佳答案,并把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。APeter was the richest in town. He had earned himsel

17、f a bad name because he was too proud of his money. One day, Peter became blind. Only by doing a cornea transplant surgery(角膜移植手术)could he see again, but there was no donor(捐献者). Peter had to wait in the hospital sadly.One afternoon, Peter wanted to sit in the sun, so he felt his way for the little

18、square before the hospital. He raised his head to enjoy the sunshine. However, he saw nothing but the whole darkness.Just as Peter felt hopeless, someone hit him hard all of a sudden. That angered Peter, so he shouted loudly, “Dont you have eyes? Dont you see who you hit! Im Peter!”The answer was fr

19、om a little boy, “Im sorry, sir. I didnt notice, pleaseforgiveme!”Peter changed his mind and ordered, “I can forgive you, but you must talk with me!”The boy began. “How beautiful! The grass is green, the sky is blue, the flowers are coming out everywhere, and the little trees are also very lovely. T

20、he clouds are floating”As he was listening, Peter began to envy(嫉妒)that boy. Suddenly, he shouted, “Oh, my God, the little boy is so poor, nothing but a pair of eyes! Why do you give him light?”“You are wrong!” came the voice of a lady, “My son is too poor to have eyes. What he just described is wha

21、t I told him!” Peter sat on the square silently, tears coming up in his eyes.Since then, the city charity(慈善机构)would receive a great deal of money every year from the richest person, Peter.31. What did people think of Peter at the beginning of the story?A. They treated Peter badly. B. Peter was good

22、 with money.C. Peter was unlucky. D. They disliked Peter.32. Who hit Peter in the square?A. A hopeless person. B. An unknown.C. A strange lady. D. A little boy.33. What does the underlined word “forgive” probably mean?A. 原谅 B. 帮助 C. 惩罚 D. 忘记34. How did Peter probably feel after hearing the ladys wor

23、ds?A. Angry and afraid. B. Nervous and excited.C. Surprised and moved. D. Worried and regretful.35. What is the theme of the story?A. Money can buy you friends. B. Light lies in peoples heart.C. Patience brings a good return.D. Rich people are always kind.BA man in black clothes jumps high into the

24、air. Sometimes, he carries a red fan(扇子). Sometimes, he spreads his arms like wings. When he lands, the crowd cheers loudly. His dance is eye-catching, and many people watch.He is Chinese dancer Ma Jiaolong. Since 2020, hes made short videos of himself dancing in London. He has performed at the city

25、s parks and landmarks like Tower Bridge. The 35-year-old has nearly 5 million followers on Douyin.Classical Chinese dance mixes martial(武侠)arts movements with those of traditional Chinese opera. Ma was interested in the movements of classical Chinese dance and started to learn it at 12. Later, Ma st

26、udied at the Beijing Dance Academy. Since 2019, he has been teaching classical Chinese dance at Goldsmiths, University of London.Two years ago, Ma had to give online classes due to COVID-19. In his small home, he could only make small moves. One day, he took his wifes suggestion and danced at Greenw

27、ich Park, a popular place for tourists. She took videos of Ma. He then edited(剪辑)the video, added music and sent it to friends, who loved it and inspired him to share it online. From then on, Ma made more short videos. As his videos went popular, he received messages from people around the world.“No

28、w, making and sharing short videos has become a part of my life, and, most importantly, a great way to introduce traditional Chinese dance to more people, especially those in foreign countries,” said Ma.36. Whats Ma Jiaolongs job?A. An editor.B. A pop star.C. A photographer.D. A dance teacher.37. Wh

29、at are Mas short videos about?A. Londons parks and landmarks. B. His classical Chinese dances.C. Traditional Chinese opera. D. His family life in London.38. Who inspired Ma to share his short video online?A. His wife.B. He himself.C. His followers.D. His friends.39. Whats the main reason for Ma to m

30、ake short videos now?A. To spread Chinese culture. B. To become more popular.C. To enjoy his life fully. D. To make more money.40. Whats the best title for the passage?A. Short videos getting popular. B. Dance mixed with martial arts.CA Chinese dancer abroad. D. Teaching dance in London.CMarch 21 is

31、 World Sleep Day. Here are some facts about sleep.Sleep at advised timesIn 2021, the Ministry of Education(MOE)advised that junior and senior high school students should go to bed before 10 pm and 11 pm respectively(分别的).How do astronauts sleepJust like on Earth, a person in space goes to bed at nig

32、ht and then wakes up the next day. But in space there is no up or down, and you do not feel the pull of gravity(重力). As a result, astronauts usually sleep in fixed sleeping bags.Earworms happen while sleepingSome people enjoy listening to music a lot. While were awake, the music we know well keeps r

33、inging in our ears, which is called earworms(耳虫现象). This can happen during sleep as well, which could cause problems in getting to sleep and staying asleep.Sleep with your petPets, like dogs and cats, do not sleep continuously and they will often get up and walk on the bed, which can make you sleep

34、even worse.But recent studies found that having pets in the bed may help people who are often worried. The pets, like soft toys, can help cut down their worry.Socks can help us sleepStudies have shown that wearing socks to bed can help you fall asleep faster!Hands and feet help exchange(交换)heat betw

35、een the far ends of the body and the heart. Wearing socks means an increase of blood to your hands and feet, which cuts down your core(核心的)body temperature. The lower the core body temperature is, the faster you fall asleep.41. According to MOE, junior high school students should _.A. go to bed befo

36、re 10 pm B. go to bed before 11 pmC. sleep at least 10 hours a day D. sleep at least 11 hours a day42. Why do astronauts sleep in fixed sleeping bags?A. Because there is no bed in the space station.B. Because there is no pull of gravity in space.C. Because sleeping bags are comfortable.D. Because th

37、e spaceship is too small.43. According to the passage, earworms can _.A. be bad for sleep quality B. improve music abilityC. help people fall asleep quickly D. appear only during the day44. How does wearing socks help us sleep?A. By making feet warmer than hands. B. By increasing blood to hands and

38、feet.C. By making core body temperature higher.D. By exchanging heat between hands and feet.45. Which of the following statements about sleep is true according to the passage?A. World Sleep Day falls in the fifth month each year.B. The sleeping bag is the best choice for sleep.C. Sleeping with pets

39、helps worried people.D. Music can help people sleep longer.DChina will have 75 percent of its wild animals on land under the national key protection system by 2025, the National Forestry and Grassland Administration(国家林业和草原局)said. Its announcement took place on Sunday, which happened to be the Inter

40、national Day for Biological Diversity(多样性).The administration said that part of Chinas achievements in protecting wild animals lie in setting wild animals into nature reserves(保护区)after human breeding(繁殖). It said that nine milu deer(麋鹿)recently came into the world in the Daqingshan National Nature

41、Reserve in Inner Mongolia. They are babies of the milu deer, or Pere Davids deer, who were set into the wild in September following human breeding in Beijing and Jiangsu province.According to the administration, human breeding has helped to increase the population of some animal kinds that had befor

42、e disappeared in the wild, such as milu deer and Przewalskis horses. There are now around 10,000 milu deer and around 700 Przewalskis horses. As for other wild populations, the giant panda population has increased from 1,114 in the 1980s to 1,864. The number of wild Asian elephants has increased fro

43、m about 180 to 300 over the same period.The administration plans to improve the protection of wild animalsincluding giant pandas, Siberian tigers, Asian elephants, and snow leopards.At the same time, the government has made more efforts to punish unlawful trading in wildlife, which also helps with t

44、he increase of wild animals.46How many kinds of wild animals are mentioned in the passage?A. 5. B. 6. C. 7. D. 8.47. What was the population of wild Asian elephants in the 1980s?A. About 120. B. About 180. C. About 700. D. About 1,114.48. What do we know about milu deer from the passage?A. Milu deer

45、 once disappeared in the wild.B. Nine milu deer were set into the wild in September.C. 75 percent of milu deer are being protected by the nation.D. Human breeding plays the biggest part in their population increase.49. According to the passage, what has China done to protect wild animals?A. Planting

46、 more trees. B. Controlling human breeding.C. Preventing unlawful selling and buying.D. Setting a national day for biological diversity.50. What does the passage mainly want to tell us?A. Human breeding. B. Animal diversity.C. Wildlife protection. D. Endangered animals.第二部分(非选择题 共50分)注意事项:三、完成对话(共5小

47、题;每小题1分,满分5分)根据对话内容,在每个空缺处填入一个适当的词,使整段对话意思完整。(每空限填一词)A: Hey, Jack, I plan to watch TV tonight. Do you want to join me?B: Sure. What do you want to _51_?A: Well, what do you think of talk shows?B: I dont mind _52_, but sometimes they can be a bit boring.A: Thats true. Do you want to watch the news?B:

48、 Yes, I think _53_. Maybe we can watch that new talent _54_after the news. I usually cant stand talent shows, but that one is quite funny.A: OK, sure, but the soccer game starts _55_5:00 pm.B: Oh, yeah, I want to watch that game, too.四、短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)通读下面短文,掌握其大意,然后从短文后面的括号内选出可以填入短文空格处的词,并将该

49、词的字母代号(不写出该词)填写在答题卡相应的位置上。Night came, noises calmed down and the Mexican sports center of the Olympics stood quiet in darkness.Greenspan, the world famous reporter, found the center _56_after making the scenes where the marathon(马拉松)winners received the medals and marked the victory. It was time for

50、 him to return to the hotel for a rest. He was about to leave when he suddenly saw a bandaged man ran into the center with his right _57_bleeding. This man ran lamely(一瘸一拐的)out of breath, but he didnt _58_. After he ran along the runway for a circle and got to the _59_, he fell down on the ground.Gr

51、eenspan guessed this was a marathon runner. Feeling interested, he went over to ask why the runner wanted to run to the goal with _60_a difficulty. The young man _61_Kowari from Tanzania replied, “That my country sent me here from more than 20,000 kilometers is not to let me get off the mark in the

52、competition, but to make me complete the game. I want to run to the goal, _62_I have fallen behind all other runners. I have a great goal _63_them. I will run to the goal. Though the audience(观众)wont cheer me any more, my motherland is watching me _64_from behind”Tears welled up in Greenspans eyes.

53、Soon, he _65_the most touching scene in the history of the Olympic Games to every corner of the world.A. called B. closely C. leg D. empty E. goal F. like G. stop H. spread I. such J. though五、阅读短文并回答问题(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,回答文后所给出的问题。For pupils at a village school in Yiyuan county, Shandong provi

54、nce, Ren Jilan has not only been teaching them but also showing them how to face life bravely, especially when things just dont seem to be working out.Ren came from a poor family in a Yiyuan county village. She had to do more housework than other children when she was young because both her father a

55、nd mother were in ill health. With support from her relatives and villagers, Ren completed her 12-year school study and was accepted by Qufu Normal University. But the four-year university experience didnt go well. Her father died and then she had to care for her mother. At the difficult moment, it

56、was her teacher, Li Zhenhua, who came to her and offered help.After graduation, Ren was faced with chances to work as a teacher in cities, but she chose to return to her hometown and work as a country teacher at Fuluping Primary School. “Teacher Li gave up a well-paid job in a big city to teach chil

57、dren at the village school. Id like to follow his path to play my part for the education in my hometown.” Ren says.Fuluping Primary School is 50 kilometers away from downtown Yiyuan county. It was once among the schools with the worst conditions in the county. But the school has its own beautiful an

58、d comfortable playground now.Ren works hard on teaching and taking care of her students. She also spends a part of her money helping two poor students. She received the China Youth May 4th Medalthe countrys top honor for excellent young people.“Life was not easy for me, but luckily I had nice people

59、 around me. They gave me a helping hand when I was in need, and it encouraged me to go on,” says Ren.(From China Daily)66. Who helped Ren complete her 12-year school study?_67. Where did Ren choose to work after graduation from university?_68. How is the playground of Fuluping Primary School now?_69

60、. What honor did Ren get from the country?_70. According to Ren, what encouraged her to go on?_六、书面表达(共1题,满分25分)71. 开展丰富多彩的课外活动对我们很有好处。请以“Free-time Activities”为题,用英语写一篇短文介绍你及朋友们的课外活动开展情况。要点提示:1. 内容:体育,如跑步;艺术,如唱歌绘画;劳动,如做家务、参加志愿者活动;其它,如阅读。2. 好处:休息放松,学习新知识,学会新技能,结交新朋友等。3. 个人观点:。要求:1. 词数110词左右(首句已给出,不计入

61、总词数);2. 要点提示均须涉及,可适当增加内容;3. 不用真实姓名、校名、地名。参考词语: volunteer, relax, knowledge, skillFree-time ActivitiesFree-time activitiesFree-time activities are good for us teenagers._参考答案1. A。 2. C。 3. A。 4. C。 5. B。6. B。 7. B。 8. A。 9. D。 10. D。11. C 12. D 13. D 14. A 15. B16. D 17. A 18. B 19. C 20. B 21. C 22.

62、 A 23. B 24. B 25. D 26. C 27. C 28. B 29. A 30. D31. D 32. D 33. A 34. C 35. B36. D 37. B 38. D 39. A 40. C41. A 42. B 43. A 44. B 45. C46. B 47. B 48. A 49. C 50. C51. watch 52. them 53. so 54. show 55. at56. D 57. C 58. G 59. E 60. I 61. A 62. J 63. F 64. B 65. H66. Her relatives and villagers.67

63、. She chose to return to her hometown and work as a country teacher at Fuluping Primary School. 68. It is beautiful and comfortable. 69. The China Youth May 4th Medal. 70. Nice people around her gave her a helping hand.书面表达Greek loan words(外来词) as well as the unavoidable basic English. Japanese (2,

64、200 hours) Counting objects in Japanese depends on whether they are long and thin (like “roads”), small and round (like “apples”), thin and flat (like “sheets of paper”), and hundreds more examples. What Japanese you speak also depends on your gender(性别). Theres a “rough” language for men and a more

65、 “ladylike” language for women, but you must understand both. Chinese (2, 200 hours) Each Chinese written word is hardly understandable when spoken between a Mandarin (普通话) speaker in Beig and a Cantonese speaker in Guangdong. If you think thats strange, consider our number system: the symbol “2” is

66、 widely understood but its pronounced “two” in English and “duex” in French. 23For an English speaker, which of the following is the easiest to learn? AJapanese.BFrench.CGreek.DItalian. 24What can we learn from the passage? AThe same word in two languages always has the same meaning. BThe English la

67、nguage and the Greek language use the same alphabet. CObjects are counted differently in Japanese according to their shapes. DA Mandarin speaker and a Cantonese speaker write Chinese differently. 25The purpose of this passage is to tell English speakers_. Ahow to learn some foreign languages Bwhy th

68、ey must learn a foreign language Csome information on the difficulty of foreign languages Dnot to choose an Asian language to learn as it is too hard Influenza, or flu(流感), is a type of virus. It spreads from one person to another quickly. When someone who has the flu coughs or sneezes, little dropl

69、ets from their lungs (肺) spread out into the air. Anyone nearby can get sick. Even a person who touches something with the virus and then touches his or her mouth, eyes, or nose, can become infected(感染). The outbreak of the 1918 influenza infected about 500 million people worldwide. It killed from 2

70、0 million to 50 million people. It was first seen in Europe, the United States, and parts of Asia. It then spread quickly around the world. Many people who became sick were young, healthy adults. At the time, no treatments worked in the prevention of the spread of the killer flu. People were ordered

71、 to wear masks. Schools, theaters and other public places were closed. When the first wave(波in the spring of 1918 hit, it didnt seem serious. People who were infected felt the usual flu symptoms(症状), which are chills, fevers, and feeling tired. Those who got sick generally got better after several d

72、ays. Not many died. However, a second, highly contagious(传染的)wave of influenza appeared in the fall of that same year. Victims died shortly after they were infected within hours or days. Their skin turned blue and their lungs were filled with liquid(液体), making it very difficult to breathe. By the s

73、ummer of 1919, the flu pandemic(大流行病) came to an end. Sick people had either got well or died. Almost 90 years later, in 2008, researchers announced theyd discovered why the 1918 flu was so deadly. The flu virus inflamed (使恶化)the lungs, causing them to fill with liquid. Since 1918, there have been s

74、everal other influenza pandemics, although none has been quite as deadly. 26What information about the 1918 flu is mentioned in the passage? AThe reason why it was so deadly. BThe reason why it ended. CThe change it caused to medical research. DThe place in which it was last seen. 27All the people t

75、hat were infected with the 1918 flu_. Ahad blue skin that led to their death Bhad touched someone with the virus Cdied as their lungs were filled with liquid Dhad the virus in their bodies that made them sick 28Which of the following statements about the 1918 flu is TRUE according to the passage? AW

76、earing a mask was the best way to treat it. BA younger person had a lower risk of being infected with it. CPeople expected the coming of its second wave, but couldnt stop it. DIt was deadlier than any other influenza pandemic in modern history. “Whats wrong, Carina?” Collin asked. “Homesick again?”

77、His sister nodded. “Yeah, me too.” Collin sighed(叹息). Their family had moved to the new place nearly four months ago. The new place was housed inside a huge transparent dome (透明的圆屋顶). It still didnt feel like home. “I miss my friends,” Carina said sadly. “And green grass and swimming, and everything

78、. I even miss the sound of rain on the roof(屋顶).” “Worst of all,” Carina continued, “my birthday is in two days, and I dont think Mom and Dad are planning anything special. Theyre too busy.” “Shes probably right,” thought Collin. Life here was very busy for scientists like their parents. He doubted

79、if they had time to plan a party. And how could they anyway? Things such as balloons and birthday candles didnt est here. They didnt even have enough materials to make a cake. “Dont worry.” Collin put an arm around Carinas shoulder. Collin walked toward the agricultural center, where his mom worked.

80、 He found her taking notes on some tall tube-like plants. “What are those?” he asked. “Bamboo plants,” said Mom. “Theyre strong and grow fast. They make good building materials.” “May I have a piece?” “Sure.” Mom handed one to him and made a note on her notebook. The next day, Collin made tiny holes

81、 into the piece of bamboo and put small nails(钉子)into each hole. He poured a handful of pebbles(鹅卵石) inside and covered the open ends. Collin held the bamboo piece carefully as he hurried home. He hid it behind his back and opened the front door. To his surprise, Mom and Dad were home early from wor

82、k. Mom was carrying something that looked like a cake. He looked closer and realized Mom had made a cake with dried apples and cinnamon(肉桂皮) sugar. A real treat, on the Moon. Collin handed his sister the bamboo rod. “Happy birthday!” “What is it?” Carina asked, looking at it curiously. “A rain stick

83、,” said Collin. “Whenever you turn it over, the pebbles fall around the nails and it sounds like rain.” Carina turned the stick, and the room was filled with a sound like rain drumming on a roof. “Its Moon Rain!” she said. “It makes me feel like Im home.” She smiled at Collin and turned the rain sti

84、ck over again. 29What may be the best title of this passage? ABamboo PlantsBMoon Rain CHomesick Again!DUnited Family 30What can we know from the passage? AThis passage is part of a science fiction written for scientific research. BThe family moved to the new place in order to do some sightseeing. CT

85、heir new home was on a dry land on the earth far from their old one. DCarina didnt think her parents would plan anything special for her birthday. 31Which of the following can best describe Collin? ACareful and brave.BCaring and creative. CGenerous and intellectual.DRomantic and popular. Looking at

86、art should be like walking in the countryside. You may not know exactly where you are, what bird is making that strange sound, or what the hill ahead of you is called, but thats part of the fun of it. You dont need to know these things to feel the beauty of nature. Of course, if you do know your bir

87、ds, trees and local history, a walk can be more attractive. Yet such knowledge comes slowly. It is picked up through experience. A true knowledge of nature cannot just be given to you through an app on your phone. Imagine pointing your phone at the hill and getting plenty of information on screen. W

88、ould that enrich your dreamy walk or ruin(毁灭) it? Braggarts enjoy an app that allows them to show off their knowledge, for example, about baroque(巴洛克风格的) paintings. In fact, apps in museums try to provide on-screen art history at once just to encourage people to read their phones instead of looking

89、at paintings. It is a mistaken idea that you need to be spoon-fed(灌输) amazing facts about a work of art in order to appreciate(欣赏) it. Our first experience of a work of art should be raw(自然状态的), unguided, and a bit puzzling, like following a path in the woods. Later, you might choose to do some pers

90、onal research into the work. It can further increase your enjoyment and appreciation for it. Yet it is best done when youre away from the art itself, so that even when you return, the work still feels fresh. Anyone who thinks knowing some dates and details makes you better understand a work of art i

91、s wrong. We all need to put aside our screens and our supposed knowledge when we look at art. Let the paintings flow in; let your intuitions(直觉) fly off. Art is a journey in the wilderness or it is nothing at all. 32What does the writer mainly want to say? AArt is best with the help of apps. BArt is

92、 best when hidden in mystery. CArt is nothing compared with nature. DArt is nothing when details and facts are known. 33The underlined word “braggarts” refers to(指)_. Apeople who like showing off Bpeople who like baroque paintings Cthose who are good at appreciating art Dthose who are good at painti

93、ng with phones 34Whats the main idea of Paragraph 4? AHow to appreciate a work of art. BHow to personal research into a work of art. CHow to keep your feelings about a work of art fresh. DHow to be spoon-fed amazing facts about a work of art. 35what can we infer(推断) from the passage? ABecause of app

94、s, art will be ruined in the future. BA good piece of art is usually made about nature. CResearch work and intuitions can both help understand art. DMuseums are not supposed to allow the use of mobile phones. The game of Go was one of the four greatest artistic types in Chinese culture. It is not on

95、ly a competitive event of the mind, but also a board game of entertainment. Created in China more than four thousand years ago. Go was introduced to Korea and Japan over 1, 000 years ago, and has since become a favorite activity of many people there. Today, Go still serves as a way of cultural excha

96、nge among the people in many Eastern and Western countries, as players in these countries take part in many international games every year. A game of 待在家里”,故应用to stay;由 “the Internet made it possible for many of us_ from home”可知,本句为it作形式宾语,动词定式作真正宾语的句式,故此处应为to work。故选A。 5D 【解析】 【详解】 句意:吉姆,把音乐关小点。我们的

97、孩子在睡觉。别担心。他已经醒了半小时了。 考查动词时态。“孩子醒了半小时了”对现在的动作“是否要将音乐关小”产生了影响,故本句为现在完成时态;句中“for half an hour”表时间段,故此处应用延续性动词 be awake,在现在完成时态下与时间段连用,即has been awake。故选D。 6B 【解析】 【分析】 【详解】 句意:当珍妮的父母看到珍妮的令人惊喜的改变时,他们完全惊讶了。 考查形容词。surprising令人惊讶的;surprised感到惊讶的;amazing令人惊喜的;amazed感到惊喜的。根据Jennys parents可知主语是人,第一空表达“父母感到惊讶的

98、”,用surprised作表语。第二空修饰名词changes,用amazing做定语,表示“令人惊喜的改变”。故选B。 7C 【解析】 【分析】 【详解】 句意:将建一座工厂来生产这种新能源汽车。 考查名词辨析。position位置,职位;population人口;production生产,产品;pronunciation发音。根据句意可知,建工厂是为了新能源汽车的生产。故选C。 8B 【解析】 【详解】 句意:使我高兴的是,我们必去银行了。玛丽借给了我们一些钱。 考查情态动词辨析。shouldnt应该;neednt必,需要;couldnt可能;wouldnt会。由“Mary has lent

99、 us some money”可知,玛丽已经借给我们钱了,所我们必再去银行了。故选B。 9A 【解析】 【分析】 【详解】 句意:我的很多时间都被练弹吉他所占据。 考查动词短语。taken up占据;made up构成;put up张贴;set up建立。根据主语time,及“with practicing playing the guitar”可知弹吉他占据了我的时间,用动词短语 taken up。故选A。 10C 【解析】 【详解】 句意:你想尝尝野鸭吗?行。我们应该保护野生动物。 考查情景交际。上文“Do you want to try some wild duck?”表示提建议,由下文

100、“We should protect wild animals.”可知,我们应该保护野生动物,所能吃野鸭,故此处对上文的提议表示拒绝,应用No way “行,绝”。故选C。 11B 12C 13C 14D 15B 16A 17D 18C 19B 20A 21A 22C 【解析】 【分析】 本文是一篇记叙文,主要讲述了作者目睹了窗外发生的一场车祸,从而引发了作者关于如何评判他人与自我认识的反思。 11 句意:你无法影响你将要看到的。 agreement同意;influence影响;discovery发现;impression印象。由上文“The only thing we can do is l

101、ook.”可知,我们无法影响将要看到的事情,唯一能做的事情只是看着。故选B。 12 句意:一天,我在办公室里小睡,突然被车祸声吵醒。 symbol象征;sight视力;sound声音;sign记号。由“I woke up to the _of a car crash”可知,我被车祸的声音惊醒了。故选C。 13 句意:我一下子就喜欢他了。 accepted接受;remembered记得;disliked喜欢;greeted致意。由下文“this terrible man”“that villainous man ”可知作者觉得那个人可憎,由此可知是喜欢他了。故选C。 14 句意:令我吃惊的是,那

102、个人试图修复他造成的损害。 confirm确认;avoid避免;cover补偿;repair修理。由下文“Once he even funnily fell onto the road when trying to pull the fence”可知,那个男人想要修理他造成的损害。故选D。 15 句意:我笑了很多。 complained抱怨;laughed笑;learnt;thought想。由上文“Once he even funnily fell onto the road”及下文“was brightening my whole day”可知,这个男人滑稽的修理栅栏的行为让我笑了。故选B。

103、 16 句意:我想,那将是他努力的终点。 end终点;fun乐趣;problem问题;lesson教训。由下文“was going to _ all the mess behind for someone else to clean up”可知,我认为那个男人决定再修理栅栏了,要将烂摊子留给别人,故此处应为“这是他努力的终点”。故选A。 17 句意:那个人那个恶棍打算把所有的烂摊子都留给别人收拾。 hide隐藏;push推动;move移动;leave遗留。由上文“That, I thought, would be the end of his efforts.”可知,我认为那个男人会再修理栅栏

104、了,要将烂摊子留给别人收拾。故选D。 18 句意:但这就是窗户的力量。 quality质量;shame羞耻;power力量;truth真相。由上文“A windowbut powerful tool”可知,窗户具有力量。故选C。 19 句意:几分钟后,那人带着一些工具出现了。 friends朋友;tools工具;medicines药;plans计划。由下文“I watched out of my window as he kept on fing the fence”可知,那个男人带着工具来修栅栏。故选B。 20 句意:接下来的一个小时里,我看着窗外的他停地修缮篱笆,直到栅栏变得格外安全,比前

105、更坚固。 until直到;when当时;after在之后;since自从。由“he kept on fing the fence _it was extra safe, stronger than before.”可知,那个男人一直在修栅栏,直到它变得安全坚固,故此处应用until引导时间状语从句。故选A。 21 句意:我意识到,我丑陋的假设都是关于我自己的。 ugly丑陋的;friendly友好的;proper正确的;possible可能的。由上文“That, I thought, would be the end of his efforts. This man was a hero”可知

106、,我之前认为这个男人会将烂摊子留给别人,但是他重新出现直到修好栅栏,所我之前关于这个男人的设想是丑陋的。故选A。 22 句意:如果我遇到这样一个混乱的局面,我会害怕和逃跑。 encouraged受到鼓舞的;pleased高兴的;scared害怕的;relaxed放松的。由“I would be _and run away if I came across such a messy situation”可知,我遇到这样混乱的局面会害怕并逃走。故选C。 23D 24C 25C 【解析】 【分析】 这是一篇说明文,文章主要介绍拉丁语、希腊语、日语和汉语,这几门语言都是有难度的。 23 细节理解题。根

107、据第二段“Spanish and Italian are the easiest for English speakers to learn”可知对于讲英语的人来说,西班牙语和意大利语更容易,故选D。 24 推理判断题。根据第三段“Latin languages share many words with English. However, those shared words look or sound similar, but have different meanings over time”拉丁语和英语有很多单词共享,但是看上去或者听起来相似的单词意义同,A选项“两种语言单词相同意义相

108、同”表述错误。根据第四段“It is also a language that has contributed many words to English”希腊语给英语贡献了很多单词,B选项“英语和希腊语使用相同的字母表”表述错误。根据第五段“Counting objects in Japanese depends on whether they are long and thin (like roads), small and round (like apples), thin and flat (like sheets of paper), and hundreds more exampl

109、es”可知物体的数数在日语里根据形状是同的。C选项表述正确。D选项讲普通话和讲粤语的人写汉语同,文中没有提到。故选C。 25 写作目的题。文章主要介绍拉丁语、希腊语、日语和汉语,这几门语言都是有难度的。可推知写作的目的是为了给读者介绍外语的困难的一些信息。故选C。 26A 27C 28D 【解析】 【分析】 这是一篇记叙文,文章主要讲述1918年的流感的爆发及它如此的致命的原因。 26 主旨大意题。根据“The outbreak of the 1918 influenza infected”,“When the first wave in the spring of 1918 hit,”及“r

110、esearchers announced theyd discovered why the 1918 flu was so deadly”可概括出文章主要介绍1918析】 【详解】 句意:你的计划进展如何?马云之前同意帮我,但是他已经改变他的主意了。 根据“but he has changed his mind”表达他已经改变了主意,说明“同意帮我”是发生在过去的动作,用一般过去时态,此处用过去式agreed表示“同意”。故答案为agreed。 52is checked 【解析】 【分析】 【详解】 句意:直到所有的信息都被核查才能上交你的报告。句子是一般现在时,all the informa

111、tion是可数名词,和动词check之间是被动关系,动词用一般现在时的被动形式is checked。故填is checked。 53finished 【解析】 【分析】 【详解】 句意:艾瑞克昨晚九点之前完成了他的家庭作业了么?动词have的宾语“his homework”与finish之间是被动关系,此处用“have sth. done”,表示“让家庭作业被做”,此处用过去分词finished。故填finished。 54are looking forward to winning the match 【解析】 【分析】 【详解】 表示“都在期待着”用现在进行时态,构成为“be+ doing

112、”,look forward to doing sth期盼着做某事,to为介词,后面接动名词winning表示“赢得”,the match特指这场比赛。故填are looking forward to winning the match。 55satisfied with our invention that he praised us 【解析】 【分析】 【详解】 表达“对我们的发明满意”用形容词短语be satisfied with,宾语用“形容词性物主代词+名词”是our invention。表达“如此至于”用“sothat”引导结果状语从句,此处从句的主语用he代替Mr Wang,根据

113、was可知句子是一般过去时态,谓语动词“表扬”用过去式praised,宾语是“我们”用宾格us。故答案为satisfied with our invention that he praised us。 56explaining why you dont want to keep in touch with 【解析】 【详解】 mind doing sth介意做某事,其后应接动名词形式;explain解释,动词;want to do sth想要做某事,其后应接动词定式;keep in touch with和保持联系;由句意及句子结构可知本句应用why引导宾语从句,应用陈述句语序,且为否定句,从句

114、时态为一般现在时,句中有实义动词,主语为第二人称,故应用助动词dont。故填explaining why you dont want to keep in touch with。 57How often is the national flag raised 【解析】 【详解】 由句意可知,本句应用How often“多久一次”来引导特殊疑问句;the national flag国旗; raise升起。“国旗”与“升起”之间有逻辑上的动宾关系,即国旗被升起,故本句为被动语态;分析句意可知本句为一般现在时,主语the national flag为第三人称单数,故此处应将be动词is提到主语前,构

115、成疑问句式。故填How often is the national flag raised。 58How necessary it is to avoid making the same mistake 【解析】 【分析】 【详解】 表达“多么必要”用how引导感叹句,结构是“how+形容词+主语+谓语动词+其他”,此处必要的用形容词necessary,放在how的后面。句子的真正的主语是“避免犯同样的错误”,用动词定式;句子用it做形式主语,变成how necessary it is。“避免”用动词短语avoid doing, “犯错误”用短语making mistakes,表示“同样的”用

116、the same修饰mistakes。故答案为How necessary it is to avoid making the same mistake! 59Silk feels more comfortable than 【解析】 【分析】 【详解】 这是陈述句,主语是丝绸silk,是可数名词;谓语动词是感官动词,“摸上去”用feel,句子讲述的是一般的状态,动词是一般现在时,feel变成第三人称单数形式feels。根据“更舒服”可知是比较级,用形容词比较级more comfortable,表示“比棉”用than cotton。故填Silk feels more comfortable th

117、an。 60例文; Dear Peter, Its a pity that you havent come to an agreement on your hairstyle. But its common for parents and teenagers to have different oions. As parents, they want good things for their children. They may think your long hair can get in the way of your schoolwork. Youd better communicat

118、e with your parents. You can tell them that you should be allowed to make this choice yourself. If talking to your parents is difficult, you can find another way to communicate with them. Learn to write down what you want to say and give them a letter. Show your love to them and your worries as well

119、. They will always love you and stand by your side. Best wishes, Sigmund 【解析】 【分析】 【详解】 1.题干解读:该题目属于书信写作。在写作时应承接短文开2022北京西城高二(下)期末 英 语 2022.7 本试卷共15页,共140分。考试时长120分钟。考生务必将答案写在答题卡上,在试卷上作答无效。 第卷 (共75分) I. 听力理解(共三节,22.5分) 第一节: (共4小题; 每小题1.5分,共6分)听下面四段对话,每段对话后有一道小题,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。每段对话你将听一遍。 1. W

120、hat will the speakers do for Mr. Jenkins? A. Buy a notebook. B. Give a speech. C. Hold a party. 2. What time will the man leave for the airport?A. At 2:00 pm.B. At 4:30 pm. C. At 7:30 pm. 3. Why cant the man take a vacation this summer? A. He has a lot of work to do. B. He wants to see some plays. C

121、. He will visit some local museums. 4. What is the possible relationship between the speakers? A. Doctor and patient.B. Driver and passenger. C. Manager and secretary. 第二节:(共6小题;每小题1.5分,共9分) 听下面三段对话,每段对话后有两道小题,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。每段对话你将听两遍。 听第5段材料,回答第5至第6小题。 5. Why does the woman look tired? A. S

122、he studied the whole night.B. She is busy learning psychology.C. She has been working on a paper.6. What will the speakers possibly do this weekend?A. Have lunch together. B. Prepare for an exam.C. Discuss a report. 听第6段材料,回答第7至第8小题。 7. What will the woman most probably major in?A. Business.B. Biolo

123、gy.C. Computer science. 8. What does the man often do in his spare time?A. Watch movies.B. Listen to music.C. Read novels. 听第7段材料,回答第9至第10小题。 9. How much is the woman willing to pay per month for the rent? A. $800.B. $900.C. $0. 10. What aspect of the apartment is the woman unsatisfied with?A. The l

124、ocation.B. The transportation.C. The environment. 第三节:(共5小题;每小题1.5分,共7.5分) 听下面一段独白,根据题目要求在相应的横线上写下第11题至第15题的关键信息。每小题仅填写一个词。这段独白你将听两遍。 How to Apply for Scholarships Where to look for scholarshipsScholarships are often11in the financial aid section. Find information on the school12. When to apply for

125、scholarshipsDuring the summer just before your13year ofhigh School. After you are already in college.Check the14information to be sure.What scholarships to apply forFocus on finding scholarships you are a good fit for.15your search to scholarships that you qualifyfor.II. 完形填空(共15小题;每小题1.5分,共22.5分) 阅

126、读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可填入空白处的最佳选项。 I love my father. Hes the parent who I thought understood me. But when I was growing up, he was16home. He worked overtime as an accountant, late into the evening during the week, all day Saturday and most Sundays. Even if he was home, and wasnt working a

127、t his desk, I had to17him, because I was one of three daughters. All those years in my childhood I longed for my fathers18.One day my father was working at his desk. I19him there and stood beside the desk.20in his writing, he didnt notice me. To let him know I was there, I lifted my plastic water gu

128、n and shot him in the face. This frightened him and he roared like a tiger. I dashed out of the room and down the stairs. I was so 21 because Id never seen him angry before. Moments later, he appeared at the top of the stairs,22his arms and laughed; his arms and laugh invited me to run back up the s

129、tairs and into his huge hug. Comforting me softly, he23for scaring me. I kept replaying the 24 in my mind for a thousand times. My sense that I couldnt reach my father stayed with me even when I was grown. Well into adulthood, I felt that I could never25the father time Id missed as a child. But it t

130、urned out that I could. And I did. The26started when my father retired. One day, I called when my mother was out. My father answered the phone, and he couldnt hand me over to my mother, 27 we started to talk. He told me hed been thinking about his grandfather, and I asked about him. He began telling

131、 me. I28that when I asked him about his past, he stayed on the phone. And the older he got, the more29 my father was to talk about his past, especially his childhood. In his purposes.” The synthetic (合成的) faces for this study were developed in back-and-forth interactions between two neural networks.

132、 One of the networks, called a generator, produced an evolving series of synthetic faces like a student working progressively through rough drafts. The other network, known as a discriminator, trained on real images and then graded the generated output by comparing it with data on actual faces. The

133、generator began the exercise with random pixels (像素). With feedback from the discriminator, it gradually produced realistic humanlike faces. Ultimately, the discriminator was unable to tell a real face from a fake one. After collecting 400 real faces matched to 400 synthetic versions, the researcher

134、s asked 315 people to separate real from fake among a selection of 128 of the images. Another group of 219 participants got some training and feedback about how to spot fakes as they tried to separate the faces. The first group did not do better than a coin toss at telling real faces from fake ones,

135、 with an average accuracy of 48.2 percent. The second group failed to show dramatic improvement, receiving only about 59 percent, even with feedback about those participants choices.The researchers were not expecting these results. The finding adds to concerns about the accessibility of technology t

136、hat makes it possible for just about anyone to create misleading still images. Another concern is that such findings will create the impression that deepfakes will become completely undetectable and as a result, scientists might give up on trying to develop countermeasures (对策) to deepfakes.The rese

137、archers end with a straightforward conclusion after emphasizing that misleading uses of deepfakes will continue to pose a threat: “We, therefore, encourage those develog these technologies to consider whether the associated risks are greater than their benefits. If so, then we discourage the develop

138、ment of technology simply because it is possible.”38. What is the second paragraph mainly about? A. The examples of deepfake technology.B. The differences between the two networks. C. The way to tell a real face from a fake one. D. The process of producing the synthetic faces.39. Taking advantage of

139、 deepfake technology, humans may _. A. create real facesB. spot fake images C. commit various crimes D. make detective tools 40. According to the passage, the findings of the study _. A. might inspire scientists to develop countermeasures to deepfakes B. proved training could help participants to te

140、ll real from fake greatly C. matched the researchers expectations of peoples ability to spot fakes D. showed humans could easily be misguided by machine-generated faces 41. How do the researchers feel about deepfake technology? A. Excited.B. Concerned.C. Disappointed.D. Confused.D We all have weakne

141、sses, and all know hardship. But its difficult, even on a good day, to admit we are struggling, to ask for help or to apologize when we are out of line. However, keeg problems to ourselves can create even more long-term complications. After all, unacknowledged feelings and frustrations rarely stay u

142、nder the rug. That is why it is important to figure out how to openly express ones feelings or thoughts even when that form of expression leaves us feeling exposed or uncomfortable. Researchers Anna Bruk and Sabine Scholl at the University of Mannheim refer to this form of genuine, intentional emoti

143、onal exposure, done in spite of ones fears, as “showing vulnerability (弱点).” Unlike other forms of self-expression, this act always carries risk, such as the possibility that others may see someone as weak or even incompetent in consequence. The good news is that our worries about the negative evalu

144、ations of others may not be entirely reflected in the way people actually see us in difficult moments. The researchers conducted six experiments and revealed the results: Across a variety of situations, such as asking for help or admitting a mistake, people saw their own displays of vulnerability mo

145、re negatively than others did. They refer to this pattern of conflicting perceptions (看法) as the “beautiful mess effect.” Its important to be aware of this mismatch, as it can prevent people from sharing their true feelings and needs. Then how can people overcome the beautiful mess effect? Actually,

146、 the concept of self-compassion (自我同情) can be of great help when it comes to finding beauty in the mess of ones own shortcomings. Self-compassion could influence how people see their own display of vulnerability. After all, vulnerable situations can cause a lot of shame and fear, and these moments a

147、re precisely when self-compassion is most helpful. For instance, consider admitting a mistake. People who treat themselves as they would treat a good friend wouldnt shame themselves for being imperfect. Instead, they would remind themselves that imperfection is normal. In addition, a mindful approac

148、h to the mistake would lessen the need to either over exaggerate or deny its significance. Such a compassionate reaction to ones own vulnerability, in turn, could make it easier to be vulnerable with others. As a result, self-compassionate people see their own show of vulnerability in a more positive lightcloser to the way they see the same behavior in others.Luckily, our level of self-compassion can be intentionally cultivated. For 略

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1