1、抚宁一中2020-2021学年高一年级上学期期中试卷英语注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的学校、班级、姓名填写在答题卡上。将条形码横贴在答题卡右上角“条形码粘贴处”。2. 作答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔在答题卡上对应题目选项的答案信息点涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案。3. 非选择题必须用黑色字迹的钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新答案;不准使用铅笔和涂改液。不按以上要求作答无效。4. 考生必须保证答题卡的整洁。第一部分:英语听力(共两节,共20小题;每小题1.5分,满分30分)做题时,先将答
2、案划在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。请听下面5段对话,选出最佳选项。1. What is the man speakers favourite sweater?A. The blue one. B. The green one. C. The red one.2. What are the two speakers t
3、alking about?A. Chinese restaurants.B. The differences between China and America.C. Features (特点)of Chinese dishes.3. Why doesnt the woman help the man?A. She dislikes the man.B. She is too busy.C Its not her homework.4. What is the most probable relationship between the speakers?A. Customer and wai
4、tress. B. Mum and son. C. Close friends.5. What do we know about the man speaker?A. He is lazy. B. He works hard. C. He is pretty.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。请听第6段材料,回答第6、7题。6. What ar
5、e the speakers mainly talking about?A. Traffic. B. Daily life. C. Neighbourhood.7. How does the woman have meals every day?A. She cooks at home. B. She eats out. C. She eats in the company.请听第7段材料,回答第8至10题。8. Why was the man tired?A. Because he didnt sleep well.B. Because he just came back from an t
6、iring travel.C. Because he worked all day.9. What did the woman do while the man was away?A She looked after his house. B. She went to work. C. She had a party.10. What is the mans gift?A. Some flowers. B. Some books. C. A bag.请听第8段材料,回答第11至13题。11. How did the man come?A. By taxi. B. By bus. C. By c
7、ar.12. What do we know about the man?A. He came at the weekend.B. He had a traffic accident.C. He came in rush hours of the day.13. What does the man want to drink?A. A cup of coffee without milk.B. A cup of coffee without sugar.C. A cup of tea.请听第9段材料,回答第14至17题。14. Where is the little house?A. Thre
8、e blocks(街区) from the ocean.B. On a fruit farm.C. On the sunny side of the island.15. Why doesnt the man choose the first place?A. Theres no air conditioner. B. Its too cold there. C. Theres no TV.16. What do we know about the second place?A. It has a big swimming pool.B. It provides toothbrushes.C.
9、 It doesnt have a dryer.17. What will the woman do next?A. Pack for a trip. B. Go grocery shopping. C. Make a phone call.请听第10段材料,回答第18至20题。18. What prize did the youngest group get?A. The second prize. B. The fourth prize. C. The third prize.19. Why did The Storm win the first prize?A. The singer p
10、erformed perfectly.B. The guitarist played very well.C. They danced wonderfully.20. What kind of person is the speaker?A. Boring. B. Serious. C. Humorous.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中选出最佳选项。AMonthly Talks at London Canal MuseumOur monthly talks start at 19:
11、30 on the first Thursday of each month except August. Admission is at normal charges and you dont need to book. They end around 21:00.November 7thThe Canal Pioneers, by Chris Lewis. James Brindley is recognized as one of the leading early canal engineers. He was also a major player in training other
12、s in the art of canal planning and building. Chris Lewis will explain how Brindley made such a positive contribution to the education of that group of early “civil engineers”.December 5thIce for the Metropolis, by Malcolm Tucker. Well before the arrival of freezers, there was a demand for ice for fo
13、od preservation and catering, Malcolm will explain the history of importing natural ice and the technology of building ice wells, and how Londons ice trade grew.February 6thAn Update on the Cotsword Canals, by Liz Payne. The Stroudwater Canal is moving towards reopening. The Thames and Severn Canal
14、will take a little longer. We will have a report on the present state of play.March 6thEyots and Aits-Thames Islands, by Miranda Vickers. The Thames had many islands. Miranda has undertaken a review of all of them. She will tell us about those of greatest interest.Online bookings:www.canalmuseum.org
15、.uk/bookMore into:www.canalmuseum.org.uk/whatsonLondon Canal Museum12-13 New Wharf Road, London NI 9RTwww.canalmuseum.org.uk www.canalmuseum.mobiTel:020 771308361. When is the talk on James Brindley?A. February 6th.B. December 5th.C. November 7th.D. March 6th.2. What is the topic of the talk in Febr
16、uary?A. The Canal Pioneers.B. An Update on the Cotsword CanalsC. Eyots and Aits-Thames IslandsD. Ice for the Metropolis3. Who will give the talk on the islands in the Thames.A. Miranda VickersB. Malcolm TuckerC. Chris LewisD. Liz Payne【答案】1. C 2. B 3. A【解析】【分析】本文是一篇说明文,主要讲述了伦敦运河博物馆的每月演讲,演讲内容以及安排。【1题
17、详解】细节理解题。根据文中的November 7th The Canal Pioneers, by Chris Lewis. James Brindley is recognized as one of the leading early canal engineers. 可知,James Brindley在11月7号演说。故选C。【2题详解】细节理解题。根据文中的February 6th An Update on the Cotswold Canals, by Liz Payne. 可知,2月份讲座的主题是关于An Update on the Cotsword Canals。故选B。【3题详
18、解】细节理解题。根据文中的Eyots and Aits-Thames Islands, by Miranda Vickers. The Thames had many islands. Miranda has undertaken a review of all of them.可知,Miranda Vickers将要在岛上演说。故选A。【名师点睛】细节事实理解题主要考查考生对文章中某一些特定细节或文章的重要实事的理解能力。它一般包括直接理解题和语义理解题两种。直接理解题的答案与原文直接挂钩,从阅读材料中可以找到。 此外,在阅读中可以使用定位法与跳读法解决细节理解题。定位法即根据题干和选项所提
19、供的信息直接从原文中找到相应的句子(即定位),然后进行比较和分析(尤其要注意一些同义转换),从而找出正确答案。跳读法即根据题干和选项所提供的信息跳读原文,并找到相关的句子(有时可能是几个句子)或段落,然后进行分析和推理等,从而找出正确答案。以本文第2题为例,本题运用定位法:我们根据题干中“What is the topic of the talk in February?”, 从而直接定位第四段-根据文中的February 6th An Update on the Cotswold Canals, by Liz Payne. 可知,可知,2月份讲座的主题是关于An Update on the
20、Cotsword Canals。故选B。BI have dreamt of taking a trip to Hawaii since I graduated, but the best thing always needs waiting. I took a trip with my friends to Haleakala National Park, which lies in Hawaii. When we arrived at Haleakala National Park, we were advised to watch the early morning sunrise. I
21、was lost in the sightseeing that afternoon, so I could hardly wait to see the sunrise. In the next morning, we all got out of bed very early and got to the seaside at 3 oclock. In the first half an hour, we imagined how wonderful it would be when the first light came out through the thick clouds and
22、 how soft it would be when the light touched our skin, so we waited and waited. However, another half an hour later, I gradually lost my patience since there was nothing but the chilly darkness, and I felt that I was frozen to death. But my friends were still extremely cheerful.Nearly another one ho
23、ur later, “Amazing!” Judy burst out and we all shouted to welcome the light, which was really unbelievable. Until today, I dare say that it is the most impressive sunrise in my life. However, waiting in the morning darkness is also one memory I cannot wipe from my mind forever.Waiting sometimes is r
24、eally a hard thing for most of us as it needs patience and strong-willed determination, but what about the result after that? It might turn out to be pleasing, unbelievable and satisfying. So, it is really worthwhile to wait for the best.4. What can we learn from the passage?A. The authors friends a
25、nd the author took a trip to China.B. Hawaii is a good place to enjoy the sunrise.C. The author enjoyed the worst sunrise in his life.D. Sometimes, it is worthwhile to wait for the best.5. When did they see the first light of the sunrise?A. At about 3 oclock.B. At about 4 oclock.C. At nearly 5 ocloc
26、k.D. At nearly 6 oclock6. Whats the meaning of the underlined word in Paragraph 2?A. Total.B. ColdC. TerribleD. Interesting7. Whats the authors attitude towards waiting for the sunrise?A. Excited all the time.B. Afraid all the time.C. Firstly excited then afraid.D. Firstly excited then impatient.【答案
27、】4. D 5. C 6. B 7. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。本文记叙了作者去哈雷阿卡拉国家公园看日出的过程,并由此事情而引发对生活的感慨。【4题详解】细节理解题。根据文章最后一段“Waiting sometimes is really a hard thing for most of us as it needs patience and strong-willed determination, but what about the result after that? It might turn out to be pleasing, unbelievable and satis
28、fying. So, it is really worthwhile to wait for the best.”(等待有时候对我们大多数人来说真的是一件很困难的事情,它需要耐心和坚强的决心,但之后的结果呢?这可能是令人愉快的,难以置信的,令人满意的。所以,等待最好的是值得的。)可知,我们能从这篇文章中学到“耐心等待最好的结果是值得的”的道理。故选D。【5题详解】细节理解题。根据文章第二段“In the next morning, we all got out of bed very early and got to the seaside at 3 oclock. In the first
29、half an hour, we imagined how wonderful it would be when the first light came out through the thick clouds and how soft it would be when the light touched our skin, so we waited and waited.”(第二天早上,我们很早就起床了,3点钟就到了海边。在最初的半个小时里,我们想象着当第一缕阳光穿过厚厚的云层出来时是多么美妙,当阳光照射到我们的皮肤时又是多么柔软,于是我们等啊等啊。)以及“However, another
30、 half an hour later, I gradually lost my patience since there was nothing but the chilly darkness, and I felt that I was frozen to death.”(然而,又过了半个小时,我渐渐失去了耐心,因为除了寒冷的黑暗什么都没有,我觉得我已经被冻死了。)可知,我们3点起床,期间等了一个小时,再根据第三段第一句“Nearly another one hour later, “Amazing!” Judy burst out and we all shouted to welcom
31、e the light, which was really unbelievable.”(又过了一个小时,“太神奇了!”朱迪冲了出来,我们都喊着欢迎灯光,这真是难以置信。)可见,又过去了一个小时,所以应该是大约在5点钟。故选C。【6题详解】词句猜测题。根据划线词后面的“and I felt that I was frozen to death”(我感觉自己被冻死了)可知,天气寒冷,由此推知划线词的意思是“寒冷的”。故选B。【7题详解】推理判断题。根据文章第二段“In the first half an hour, we imagined how wonderful it would be wh
32、en the first light came out through the thick clouds and how soft it would be when the light touched our skin, so we waited and waited.”(在最初的半个小时里,我们想象着当第一缕阳光穿过厚厚的云层出来时是多么美妙,当阳光照射到我们的皮肤时又是多么柔软,于是我们等啊等啊。)可知,作者一开始是很兴奋期待的;根据下文“However, another half an hour later, I gradually lost my patience since ther
33、e was nothing but the chilly darkness, and I felt that I was frozen to death. But my friends were still extremely cheerful.”(然而,又过了半个小时,我渐渐失去了耐心,因为除了寒冷的黑暗什么都没有,我觉得我已经被冻死了。但我的朋友们仍然非常高兴。)可推断出,作者开始很兴奋,但是后来失去耐心了。故选D。CIf you live in Shanghai,Beijing or many other cities,you may see many orange bicycles o
34、n the streets these daysThese bikes are owned by a company called MobikeYou can order a bike through an app on your phoneWhen you find a bike,you just scan a QR code (扫描二维码) on the bike so you can use itYou dont need to return the bike to a stationyou can park it anywhereChina was known as the kingd
35、om of bicycles about 30 years agoBut more people choose to drive cars and catch the subway these daysBike rental(租凭的) services like Mobike are bringing bikes backBack then,I got the feeling that Chinese people were trying to be modern and push away the pastSo they did not want to be linked with bicy
36、cles, said Ines Brunn,a German woman who runs a bike store in BeijingI do believe changes in peoples tastes will shape new thinking about bikesOnline rental services are making biking more convenient,but its still not easy to ride bikes in Chinese citiesCars often take up bicycle lanes(道路) Bikers ha
37、ve to ride next to cars in car lanes,which can be very dangerousBeijing plans to build over 3,200 km of new bike lanesDrivers who drive in bike lanes will be punishedTraffic signs will be put up to better protect bikers8. If you want to use a Mobike, _.A. you have to scan a QR codeB. you dont need t
38、o pay for itC. you dont have to return itD. you have to pay for an app9. Which of the following is NOT true,according to Paragraph 3?A. China had the most bicycles in the world about 30 years agoB. There are more bicyclists than motorists these daysC. More people are driving cars or taking the subwa
39、y these daysD. Bike rental services are becoming more popular10. What does Ines Brunn mean when she says peoples tastes are changing?A. Chinese people like modern thingsB. Chinese people like riding bicyclesC. People in Beijing are changing their tastesD. More people will start riding bikes11. Which
40、 is the best title for the passage?A. How to use a MobikeB. Orange bikes will be fashionableC. Bringing back bikesD. Why is Beijing building new bike lanes?【答案】8. A 9. B 10. D 11. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了现在中国很多城市出现了一种新型的摩拜单车,人们可以通过手机及相应的应用程序扫描二维码使用,它将自行车重新带回中国。而北京计划新建新的自行车道,以便更好地保护骑自行车的人。【8题详解】细节理解题
41、。根据第二段When you find a bike,you just scan a QR code (扫描二维码) on the bike so you can use it(当你找到一辆自行车时,你只需在自行车上扫描二维码就可以使用它。)可知,如果你想使用摩拜单车,你必须扫描二维码,故选A。【9题详解】推理判断题。根据第三段But more people choose to drive cars and catch the subway these days(但是现在更多的人选择开车和乘地铁。)可知,B选项“现在骑自行车的人比开车的人多”不正确,故选B。【10题详解】细节理解题。根据第四段
42、Back then,I got the feeling that Chinese people were trying to be modern and push away the pastSo they did not want to be linked with bicycles, said Ines Brunn,a German woman who runs a bike store in BeijingI do believe changes in peoples tastes will shape new thinking about bikes(“那时,我感觉到中国人正试图成为现代
43、人,并把过去的事情推开,所以他们不想与自行车联系在一起,”一位在北京经营自行车商店的德国女人Ines Brunn说,“我相信人们品味的改变会塑造自行车的新思维。”可知,人们品味的改变意味着更多的人将开始骑自行车,故选D。【11题详解】主旨大意题。根据讲述摩拜单车在中国的使用和流行,及第三段Bike rental (租赁的) services like Mobike are bringing bikes back(像摩拜单车这样的自行车租赁服务正在把自行车带回来。)可知,C项“带回自行车”适合作文章标题,故选C。DLaptop computers are popular all over the
44、 world. People use them on trains and airplanes, in airports and hotels. These laptops connect people to their workplace. In the United States today, laptops also connect students to their classrooms.Westlake College in Virginia will start a laptop computer program that allows students to do schoolw
45、ork anywhere they want. Within five years, each of the 1500 students at the college will receive a laptop. The laptops are part of a $10 million computer program at Westlake, a 110-year-old college. The students with laptops will also have access to the Internet. In addition, they will be able to us
46、e e-mail to “peak” with their teachers, their classmates, and their families. However, the most important part of the laptop program is that students will be able to use computers without going to computer labs. They can work with it at home, in a fast-food restaurant or under the treesanywhere at a
47、ll!Because of the many changes in computer technology, laptop use in higher education, such as colleges and universities, is workable. As laptops become more powerful, they become more similar to desktop computers. In addition, the portable computers can connect students to not only the Internet, bu
48、t also libraries and other resources. State higher-education officials are studying how laptops can help students. State officials are also testing laptop programs at other universities, too.At Westlake College, more than 60 percent of the staff use computers. The laptops will allow all teachers to
49、use computers in their lessons. As one Westlake teacher said, “Here we are in the middle of Virginia and were giving students a window on the world. They can see everything and do everything.”12. The main purpose of the laptop program is to give each student a laptop to _.A. connect them to librarie
50、sB. surf the InternetC. work at home D. use for their schoolwork13. Which of the following is true about Westlake College?A. It is an old college in America.B. 1500 students have laptops.C. All teachers use computers.D. Students there can do everything.14. A window on the world in the last paragraph
51、 means that students can _.A. attend lectures on information technologyB. get information from around the worldC. travel around the worldD. have free laptops15. What can we infer from the passage?A. The program is successful.B. We dont know the result of the program yet.C. The program is too expensi
52、ve.D. The program is not workable.【答案】12. D 13. A 14. B 15. B【解析】本文为说明文。文章讲述随着科学技术的发展,便携式电脑将在大学投入使用。【12题详解】细节理解题。根据第二段“Westlake College in Virginia will start a laptop computer program that allows students to do schoolwork anywhere they want.(弗吉尼亚州的韦斯特莱克学院将启动一个笔记本电脑方案,让学生可以在任何他们想要的地方做作业)”可知,笔记本电脑方案的
53、主要目的是给每个学生一台笔记本电脑,让学生用于他们的学校作业。故选D项。【13题详解】细节理解题。根据第二段“The laptops are part of a $10 million computer program at Westlake, a 110-year-old college. (这些笔记本电脑是拥有110年历史的韦斯特莱克大学耗资1,000万美元的电脑项目的一部分)”可知,Westlake College有110年历史,是美国的一所古老的大学。故选A项。【14题详解】推理判断题。根据最后一段“Here we are in the middle of Virginia and w
54、ere giving students a window on the world. They can see everything and do everything.(我们位于弗吉尼亚的中心。我们为学生打开一扇通向世界的窗户。他们能看到一切,能做一切)”可知,学生可以通过这扇窗看到世界的一切事情,做一切他们想做的事。由此可推断出,学生们可以从世界各地获取信息。故选B项。【15题详解】推理判断题。文章讲述随着科学技术的发展,便携式电脑将在大学投入使用。因为整篇文章讲述的是将来的事情,所以我们不知道结果。故选B项。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中
55、选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。(注意:选E涂AB,选F涂AC,选G涂AD)根据短文内容,从短文后选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。In high school, its important to stay healthy._16_How can you study well if youre sick? So you should pay attention to your health in order to study well in high school. In order to enjoy good health, you should
56、have some good habits. Here are some tips for you.Drink water regularly every day. Some students dont like drinking water. They only drink water when theyre extremely thirsty._17_You should drink water regularly so that your body and brain can function well. Avoid sports drinks and soda when youre t
57、hirsty. They are not good for your health._18_Some students dont eat three meals a day. No matter what happens, you shouldnt skip any meal of the day. Eating regularly helps keep your metabolism (新陈代谢) high and keeps your energy up. Its especially important to eat a good breakfast every day with pro
58、tein, carbohydrates(碳水化合物), and fiber to set up your body for the day of activity. If you dont eat, how can you stay focused in class?Eat the right foods. Some students eat whatever they can get. This is wrong._19_Choose whole grains like rice and whole wheat flours. Skip muffins, donuts and other p
59、rocessed foods. Instead, choose whole grains, protein, fruits and vegetables._20_If you do that, you may not pay attention to how much you are eating. You may eat too much. Eating too much harms your health. And you may gain too much weight because of it. Try to eat slowly so your brain sends the ri
60、ght signals to tell your belly thats full.A. This is bad for your health.B. Dont skip meals.C. Eat a good breakfast every day.D. Avoid eating too much at one time.E. If you are unhealthy, you may fall ill easily.F. Dont watch TV or movies when you eat.G. You should eat the foods that are good for yo
61、ur body.【答案】16. E 17. A 18. B 19. G 20. F【解析】【分析】试题分析:要保持健康就应该有好习惯。如:每天定时饮水,吃饭有规律,不暴饮暴食,吃健康的食物等等。【16题详解】E 考查对上下文的理解。空前的意思是:在中学期间,保持健康很重要。空后的意思是:如果生病了,怎么能学习好呢?故E项(如果不健康就很容易生病)承接上下文。【17题详解】A 考查对上下文的理解。本段的意思是:多喝水。空前的意思是:有的人只有很渴了才会喝水。故A项(这样对健康不好)承接上文。【18题详解】B 考查对上下文的理解。空后的意思是:一日三餐要有规律,不能省略不吃。故选B概括全段。【19
62、题详解】G 考查对上下文的理解。本段讲述“吃正确的食物”。空前的意思是:有些学生想吃什么就吃什么,这样不对。故G项(应该吃对身体有益的食物)与上下文符合。【20题详解】F 考查对上下文的理解。空后的意思是:如果那样就会不注意自己的进食量,这样容易吃多。故F项(不要边吃边看电视或者电影)启下。考点:考查对文章的整体理解和上下文逻辑关系的把握。第三部分 英语知识运用(共两节:满分30分)第一节 完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。A man was employed to pain
63、t a boat. He brought paint and _21_ and began to paint the boat as the owner wanted. While painting, he _22_ there was a hole in the body of the boat and decided to repair it. When he finished painting, he received his _23_ and left.The next day, the owner of the boat visited the painter and_24_ him
64、 with a cheque (支票), much higher than what he was paid for the painting work. The painter was _25_.“Youve already paid me for painting the boat, sir!” he said.“This is not for the paint job. Its for repairing the _26_ in the boat.”“Ah! But it was such a small service.” the man said. “Certainly its n
65、ot worth paying me such a high amount for something so _27_!”“My dear friend,” the owner said, “You dont understand. Let me tell you _28_ happened. When I asked you to paint the boat, I _29_ to mention the hole. When the boat dried, my kids took it and _30_ a fishing trip. They did not know that the
66、re was a hole there. I was not at home at the time. So when I _31_ and noticed they had taken the boat, I was hopeless. Imagine my _32_ and joy when I saw them returning safely from fishing.”“Then, I examined the boat and found that you had repaired the hole! You now see what you did? You _33_ the l
67、ife of my children!”Each of us has a moral duty to offer help, wipe tears, listen carefully and repair all the “hole” we _34_ in our life journey, because a small act will make a big _35_ in the future.21. A. rulerB. knivesC. brushesD. pens22. A. noticedB. heardC. sensedD. felt23. A. paintB. moneyC.
68、 brushD. fish24. A. droppedB. cookedC. tookD. presented25. A. surprisedB. disappointedC. embarrassedD. happy26. A. chairB. holeC. paddleD. picture27. A. hugeB. rudeC. greatD. small28. A. whatB. whyC. whenD. how29. A. stoppedB. regrettedC. forgotD. remembered30. A. went overB. went awayC. went onD. w
69、ent through31. A. returnedB. sharedC. rewardedD. drove32. A. beliefB. worryC. sadnessD. relief33. A. hurtB. savedC. brokeD. designed34. A. come outB. come inC. come intoD. come across35. A. achievementB. differenceC. processD. progress【答案】21. C 22. A 23. B 24. D 25. A 26. B 27. D 28. A 29. C 30. C 3
70、1. A 32. D 33. B 34. D 35. B【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章讲述了一个人被雇来为船刷油漆,顺便帮船主把船上的漏洞补上,而得到雇主的额外褒奖的故事,说明看似不起眼的一次小小的善举,便能给人以很大便利和帮助,甚至救人性命。【21题详解】考查名词词义辨析。句意:他带了颜料和刷子,开始按照船主的要求给船涂漆。A. ruler尺子;B. knives刀;C. brushes刷子;D. pens笔。根据前文“A man was employed to paint a boat.”可知,一名男士被雇佣来给一条船涂油漆,因此他带了颜料和刷子。故选C项。【22题详解】考查动词词
71、义辨析。句意:在油漆时,他注意到船身上有一个洞,于是决定修理它。A. noticed注意到;B. heard听到;C. sensed感觉;D. felt感觉。根据后文“there was a hole in the body of the boat”可知,他注意到船身上有一个洞。故选A项。【23题详解】考查名词词义辨析。句意:油漆涂完后,他拿了钱就走了。A. paint油漆,燃料;B. money钱;C. brush刷子;D. fish鱼。根据前文“When he finished painting”可知他结束了涂油漆工作,拿了工资(钱)就走了。故选B项。【24题详解】考查动词词义辨析。句意:
72、第二天,船主拜访了画家,并给了他一张支票,这张支票比他给船涂油漆的报酬要高得多。A. dropped下降;B. cooked烹饪;C. took拿;D. presented提交,呈递。根据后文“a cheque”可知,船主提交了一张支票给油漆匠。故选D项。【25题详解】考查形容词词义辨析。句意:油漆工很惊讶。A. surprised惊讶的;B. disappointed失望的;C. embarrassed尴尬的;D. happy开心的。根据前文“much higher than what he was paid for the painting work”可知,船主给的支票比他给船涂油漆的报酬
73、要高得多,因此油漆匠感到很惊讶。故选A项。【26题详解】考查名词词义辨析。句意:这是用来(支付)修理船上的洞的。A. chair椅子;B. hole洞穴;C. paddle划桨;D. picture图片。根据前文“there was a hole in the body of the boat”和“This is not for the paint job.”可知,船主给支票不是因为油漆匠给船涂油漆,而是因为油漆匠给船修补了一个洞。故选B项。【27题详解】考查形容词词义辨析。句意:当然不值得为这么小的东西付这么高的价钱!A. huge巨大的;B. rude粗鲁的;C. great极好的;D.
74、small小的。根据前文“it was such a small service”可知,油漆匠认为修补船上的小洞是一个很小的服务,因为他认为不值得为这么小的东西付这么高的价钱!故选D项。【28题详解】考查连词词义辨析。句意:我来告诉你发生了什么。A. what什么;B. why为什么;C. when什么时候;D. how怎么样。根据句子“Let me tell you 8happened. ”以及句意可知,该空应填代词作happened的主语,引导宾语从句,缺少“什么”之意,用what。故选A项。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:我让你给船涂漆的时候,我忘了说那个洞了。A. stopped
75、停止;B. regretted后悔;C. forgot忘记;D. remembered记忆。根据下文“They did not know that there was a hole there.”可知,孩子们不知道船有个洞,是因为船主忘记告诉油漆工修补那个洞了。故选C项。【30题详解】考查动词短语辨析。句意:船干了以后,我的孩子们把它开走并且进行一次钓鱼之旅。A. went over复习;B. went away走开;C. went on进行;D. went through参加,通过。根据下文“a fishing trip”可知,孩子们进行一次钓鱼之旅。故选C项。【31题详解】考查动词词义辨析
76、。句意:所以当我回来发现他们已把船开走时,我绝望了。A. returned返回;B. shared分享;C. rewarded奖励;D. drove驾驶。根据前文“I was not at home at the time.”可知,那时候船主不在家,所以当船主回家,他发现孩子们把船开走了。故选A项。【32题详解】考查名词词义辨析。句意:想象一下当我看到他们钓鱼平安归来时我的宽慰和喜悦。A. belief信仰;B. worry忧虑;C. sadness悲伤;D. relief宽慰。根据空后“joy when I saw them returning safely from fishing”可知,
77、船主看到孩子们钓鱼平安归来时的欣喜和宽慰。该空应填与joy“喜悦”一类的词。故选D项。【33题详解】考查动词词义辨析。句意:你救了我孩子们的命!A. hurt受伤;B. saved节约,拯救;C. broke破坏;D. designed设计。根据前文“you had repaired the hole”可知,油漆匠修补了洞,使得船主孩子们坐船去钓鱼没有受伤,救了他们的命。故选B项。【34题详解】考查动词短语辨析。句意:我们每个人都有道义上的责任去帮助别人,擦眼泪,仔细倾听,修补我们在人生旅途中遇到的所有“洞”,因为一个小小的行动会在未来产生很大的影响。A. come out出版;B. come
78、 in进来;C. come into进入,得到;D. come across遇到。根据前文“repair all the “hole”可知,是修补人生道路上遇到的“洞”。故选D项。【35题详解】考查名词词义辨析。句意:我们每个人都有道义上的责任去帮助别人,擦眼泪,仔细倾听,修补我们在人生旅途中遇到的所有“洞”,因为一个小小的行动会在未来产生很大的影响。A. achievement成就;B. difference差异,影响;C. process步骤;D. progress成绩。根据句意以及固定短语make a difference“有影响”可知,B项符合。故选B项。第二节(共10小题;每小题1.
79、5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。The ancient town of Fenghuang is a place with beautiful village life in rural China. Having travelled directly from the busy city, I regard Fenghuang as a better _36_ (choose) to have a breath of the fresh air.When I paid _37_ visit to Fenghuang, it was July.
80、 My friend and I _38_(excited) explored, walking along the ancient wall and crossing the beautiful, old bridges. People there were very _39_(relax). They were neither troubled by the hot weather nor by the tourists, walking, eating and playing outdoors. _40_ the first evening we bought spicy, cold n
81、oodles and ate on the riverbank as we watched the sunset.We stayed in a small hotel _41_ was similar to many of the traditional _42_ (building) in the village. Our room was built on high stilts(桩子) over the banks of the river. From our window we could hear the rush of the water and the sounds of of
82、excited tourists _43_ (travel) in small boats downstream. We saw people at work busy catching fish and young children playing in shallow waters.Although there _44_ (be) many visitors to Fenghuang, we did not see any other foreigner during our stay. After several days, I was still unwilling _45_( lea
83、ve).【答案】36. choice 37. a 38. excitedly 39. relaxed 40. On 41. which/that 42. buildings 43. travelling 44. were 45. to leave【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章介绍了凤凰古城的特色以及作者游览凤凰古城的经历和感受。【36题详解】考查名词。句意:从繁华的城市直奔而来,我将凤凰视为呼吸新鲜空气的更好选择。根据上文“a better”可知应填单数名词choice,作介词as的宾语。故填choice。【37题详解】考查冠词。句意:我去凤凰参观的时候,是七月。结合句意表示“参观,访
84、问”可知短语为pay a visit to。故填a。【38题详解】考查副词。句意:我的朋友和我兴奋地探索着,沿着古老的城墙漫步,穿过美丽的古桥。修饰动词explored,应用副词excitedly,作状语。故填excitedly。【39题详解】考查形容词。句意:那里的人都很放松。根据上文were可知应填形容词作表语,且主语为People,故应用-ed结尾的形容词relaxed,表示“放松的”。故填relaxed。【40题详解】考查介词。句意:第一天晚上,我们买了麻辣凉面,在河岸边边吃边看夕阳。根据后文“the first evening”可知表示在具体某天的晚上要用介词on。句首单词首字母要大
85、写。故填On。【41题详解】考查定语从句。句意:我们住在一家小旅馆里,它和村里许多传统建筑很相似。分析句子结构可知,此处为定语从句修饰先行词hotel,且先行词在从句中作主语,指物,故用关系代词which/that引导从句。故填which/that。【42题详解】考查名词的数。句意同上。building为可数名词,根据空前的“many of”可知,此处应用名词复数。故填buildings。【43题详解】考查非谓语动词。句意:从我们的窗口可以听到急促的水声和兴奋的游客乘坐小船顺流而下的声音。分析句子结构可知travel在句中应用非谓语动词形式,与逻辑主语tourists构成主动关系,故用现在分词
86、作定语。故填travelling。【44题详解】考查动词时态和主谓一致。句意:虽然来凤凰游客很多,但在这期间我们没有看到任何其他的外国人。根据后文“we did not see any other foreigner during our stay”可知,此处陈述的是过去的事情, 故用一般过去时,且此处是there be句型,主语是many visitors,故谓语动词应用复数。故填were。【45题详解】考查非谓语动词。句意:过了几天,我还是不愿意离开。结合句意表示“不愿意做某事”可知短语为be unwilling to do sth.。故填to leave。第四部分 写作(共两节,满分40
87、分)第一节 (满分15分)46. 假如你是李华,你收到朋友李磊的来信,他告诉你他不适应高一数学老师的课,在数学方面有些困难,以至于跟不上其他同学,感到非常着急。请给他写一封电子邮件,想办法解决这方面的困难。注意:1.词数80左右;2. 邮件的开头和结尾已给出,不计入总词数。参考词汇:适应adapt toDear Li Lei,I have got your letter._Yours,LiHua【答案】Dear Li Lei,I have got your letter. And I am very glad that you believe in me and ask me for help
88、. I have known you have some difficulty in learning maths because you can not adapt to what your maths teacher teaches and you cant catch up with others in your class. Dont worry about it. I think the following may be of help to you.Firstly, youd better listen to the teacher carefully in class. You
89、can ask your maths teacher to explain what you can not understand after class. Secondly, confidence is very important. You should be confident and have faith in yourself. Finally, it is a good way for you to communicate with your classmates and get some advice on maths. Just as a saying goes, “Nothi
90、ng is difficult if you put your heart into it”. I hope you will make progress in it.Best wishes!Yours,Li Hua【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生给你的朋友李磊写一封电子邮件,想办法解决他不适应高一数学老师的课,在数学方面有些困难,以至于跟不上其他同学,感到非常着急的现状。【详解】第一步:审题体裁:应用文时态:根据提示,时态主要为一般现在时,少量现在完成时和将来时。结构:总分法总分法指把主题句作为总说,把支持句作为分说,并以这种方式安排所写内容。要求:1.词数80左右;2.邮件
91、的开头和结尾已给出,不计入总词数。第二步:列提纲 (重点词组)believe in;ask sb for help;have some difficulty in;adapt to;catch up with;have faith in;get some advice on;put your heart into;make progress in 第三步:连词成句1. And I am very glad that you believe in me and ask me for help.2. I have known you have some difficulty in learning
92、 maths because you can not adapt to what your maths teacher teaches and you cant catch up with others in your class.3. You should be confident and have faith in yourself.4. Finally, it is a good way for you to communicate with your classmates and get some advice on maths.5. Just as a saying goes, “N
93、othing is difficult if you put your heart into it”.6 I hope you will make progress in it.根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第四步:连句成篇(衔接词)(供参考)1.表文章结构顺序:Firstly, Secondly, Finally2.表因果关系:Because连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰。【点睛】高分句型1:I have known you have some difficulty in learning maths because y
94、ou can not adapt to what your maths teacher teaches and you cant catch up with others in your class.这句话运用了because引导的原因状语从句。高分句型2:You can ask your maths teacher to explain what you can not understand after class.这句话运用了what引导的宾语从句。高分句型3:Finally, it is a good way for you to communicate with your classm
95、ates and get some advice on maths. 这句话运用了it作形式主语,真正的主语为不定式。第二节:(满分25分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文,续写词数应为150左右Last SaturdayDavidwas taking a walk in the park near his home when he noticeda womanwith aboyof about eight years old. When David passed them,he heard the woman yell,“Howstupidyo
96、u are! Youregood at nothing.” David stopped and looked at the little boy. The boy said nothing. He just stood there,looking upset.David was reminded of his English teacher Mrs Brown in middle school. After he entered middle school, David lacked self-confidence because he was often made fun of by oth
97、ers. He was often told that he was good at nothing,which Davidbelieved. But one day it all changed.One day,in an English writing class,Mrs Brown asked them to read a novel. They were asked to write a new chapter of the novel after they finished reading the book. A few days later,David handed in his
98、story. He didnt give it much thought. But the next day to his surprise, the comment “well done” from Mrs Brown came into view the moment he turned to the page where the story was written.When David read that,he almost burst into tears. He never expected to be praised one day. He suddenly gained some
99、 self-confidence.That day after he returned home,he wrote a short story and gave it to Mrs Brown the next morning. And again he waspraised.David became very interested in writing. He often wrote short stories and asked Mrs Brown to read them and correct them for him. Mrs Brown always correct them fo
100、r him. Mrs Brown always corrected the mistakes he had made and gave him goodadviceto improve them. One year later,David joined the school newspaper and became an editor of it. He was no longer that boy who lacked self-confidence. He gained hisconfidenceand was hopeful about his future.He succeeded i
101、n entering college and kept writing. Several years after graduating from college,he had his first book published. With some more books coming out,he became famous as a writer in his country. And he owed his success to Mrs Browns encouragement. Without her encouragement,his life might be verydifferen
102、tnow.Paragraph 1:Inspired by his own life story,David decided to do something for that boy._Paragraph 2:The mother was ashamed when she heard that. _【答案】Paragraph 1:Inspired by his own life story, David decided to do something for that boy. He went to the woman , who immediately recognized him becau
103、se she had read his books and seen his pictures. David started to chat with her. He told her that what she said to her boy was not appropriate. Then he told her about the encouragement he once got from Mrs Brown. In the end, he said, “I couldnt have become a writer if I had believed I was good at no
104、thing.”Paragraph 2:The mother was ashamed when she heard that. She realized that she shouldnt have called her son stupid, which would make his lose confidence in himself. So she said, “Thank you for your advice. Ill never say such things to him again. Instead , Ill find out what hes good at and enco
105、urage him.” The woman then left with the boy. Looking at the back of the boy, David felt relieved, hoping his action could make some difference to the boy.【解析】【分析】本文为记叙文,这是一篇读后续写。续写就是给文章补充一个适当的段落,或插进一个合理的情节。根据提供的文章开头,续写成文,也可以根据文章的结尾,写出故事的延续和可能的结局。续写文章时要注意,一是根据所提供的文章开头、结尾或其他线索,明确续写的方向和路子。二是续写时,情节的发展要
106、合乎逻辑,人物的思想要前后一致,叙述的语气上也要一致。【详解】续写作文,首先要认真审题,把握文章中心,明确写作要点和所使用时态。本文要求根据已知线索如下:上周六大卫在他家附近的公园散步时,听见那女人对一个8岁的男孩喊道:“你真蠢!“你什么都不擅长。”小男孩什么也没说。他只是站在那里,看起来很沮丧。这让大卫想起了他中学的英语老师布朗夫人。中学时布朗老师的一句鼓励的评语让大卫由一个个缺乏自信的男孩了获得了信心,在布朗夫人不断鼓励下最终成为国内著名的作家。其次找出可续写线索。1.作者决定帮助谁? 2.如何以自己的故事说服小男孩的妈妈?3.小男孩妈妈听了作者的故事之后的感受?4.小男孩的妈妈意识到了什
107、么?打算要做什么?5.作者感到了什么?注意续写部分用一般过去时,兼用一般将来时。(1)故事的起因、发展、高潮和结局是记叙文写作的基本步骤。原文已经将起因和发展交代清楚了,考生要通读全文,把握文本的脉络和串起文本的关键词,根据所给的两段段首句续写故事的高潮部分和最后的结局部分。最后谋篇布局时,必须要注意文中事件发生的逻辑性,故事的发展必须符合情节内在的逻辑。同时也应注意划线词语与主题的关联,要记住:第一段续写部分,考生应该写作者是怎么帮助小男孩的;而第二段续写部分应着重叙述小男孩母亲意识到了自己的错误,决定为孩子做些什么事情并表达对作者的感谢。【点睛】本文要点完整,语句通顺。补续事情的发展和故事
108、的结局,人物和事物都与原文保持了连续性和一致性,与原文融为一体。续写的部分中心明确,重点突出,有详有略。故事情节的向后延续发展要合乎情理。续写部分简单句与复合句相结合,文中运用了大量的非谓语。尤其是复合句运用灵活,如定语从句He went to the woman , who immediately recognized him because she had read his books and seen his pictures和She realized that she shouldnt have called her son stupid, which would make his l
109、ose confidence in himself;名词从句如Ill find out what hes good at and encourage him和He told her that what she said to her boy was not appropriate。 以及虚拟语气如“I couldnt have become a writer if I had believed I was good at nothing。还有非谓语动词做状语如Looking at the back of the boy, David felt relieved, hoping his action could make some difference to the boy等,这些都展示了作者扎实的语言功底。同时文中使用了be ashamed;in the end; be good at;lose confidence in; make some difference to 等较高级的词汇,展现了作者丰富的知识储备;此外文章段落清楚,层次分明,是一篇难得的佳作。