收藏 分享(赏)

2022年高考英语一轮复习 考点规范练24(含解析)新人教版.docx

上传人:a**** 文档编号:518165 上传时间:2025-12-09 格式:DOCX 页数:7 大小:23.62KB
下载 相关 举报
2022年高考英语一轮复习 考点规范练24(含解析)新人教版.docx_第1页
第1页 / 共7页
2022年高考英语一轮复习 考点规范练24(含解析)新人教版.docx_第2页
第2页 / 共7页
2022年高考英语一轮复习 考点规范练24(含解析)新人教版.docx_第3页
第3页 / 共7页
2022年高考英语一轮复习 考点规范练24(含解析)新人教版.docx_第4页
第4页 / 共7页
2022年高考英语一轮复习 考点规范练24(含解析)新人教版.docx_第5页
第5页 / 共7页
2022年高考英语一轮复习 考点规范练24(含解析)新人教版.docx_第6页
第6页 / 共7页
2022年高考英语一轮复习 考点规范练24(含解析)新人教版.docx_第7页
第7页 / 共7页
亲,该文档总共7页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、考点规范练24.阅读理解A(2021新高考)When the explorers first set foot upon the continent of North America,the skies and lands were alive with an astonishing variety of wildlife.Native Americans had taken care of these precious natural resources wisely.Unfortunately,it took the explorers and the settlers who follo

2、wed only a few decades to decimate a large part of these resources.Millions of waterfowl(水禽) were killed at the hands of market hunters and a handful of overly ambitious sportsmen.Millions of acres of wetlands were dried to feed and house the ever-increasing populations,greatly reducing waterfowl ha

3、bitat(栖息地).In 1934,with the passage of the Migratory Bird Hunting Stamp Act(Act),an increasingly concerned nation took firm action to stop the destruction of migratory(迁徙的) waterfowl and the wetlands so vital to their survival.Under this Act,all waterfowl hunters 16 years of age and over must annual

4、ly purchase and carry a Federal Duck Stamp.The very first Federal Duck Stamp was designed by J.N.“Ding”Darling,a political cartoonist from Des Moines,Iowa,who at that time was appointed by President Franklin Roosevelt as Director of the Bureau of Biological Survey.Hunters willingly pay the stamp pri

5、ce to ensure the survival of our natural resources.About 98 cents of every duck stamp dollar goes directly into the Migratory Bird Conservation Fund to purchase wetlands and wildlife habitat for inclusion into the National Wildlife Refuge Systema fact that ensures this land will be protected and ava

6、ilable for all generations to come.Since 1934,better than half a billion dollars has gone into that Fund to purchase more than 5 million acres of habitat.Little wonder the Federal Duck Stamp Program has been called one of the most successful conservation programs ever initiated.1.What was a cause of

7、 the waterfowl population decline in North America?A.Loss of wetlands.B.Popularity of water sports.C.Pollution of rivers.D.Arrival of other wild animals.2.What does the underlined word “decimate” mean in the first paragraph?A.Acquire.B.Export.C.Destroy.D.Distribute.3.What is a direct result of the A

8、ct passed in 1934?A.The stamp price has gone down.B.The migratory birds have flown away.C.The hunters have stopped hunting.D.The government has collected money.4.Which of the following is a suitable title for the text?A.The Federal Duck Stamp StoryB.The National Wildlife Refuge SystemC.The Benefits

9、of Saving WaterfowlD.The History of Migratory Bird HuntingBIllegally traded endangered species that escape,forming secondary populations,offer hope to their long-term survival,a study suggests.“This first came to my attention when I read a news story about the seizure of an illegal shipment of 23 ye

10、llow-crested cockatoos,”said Luke Gibson,a college teacher.He learned that the species was critically endangered,which surprised him.This encouraged Dr.Gibson and his colleague to investigate(调查) how a critically endangered species had become self-sustaining outside of its natural range.They discove

11、red 49 cases of a globally threatened species becoming established as a separate population,including the yellow-crested cockatoo in their city.“This is a species which is primarily threatened by wildlife trade,” he said.“Poachers(偷猎者) go out into the forest in its native range in eastern Indonesia

12、and capture the birds and then ship them off,usually up to our city where there is a strong demand for pet birds.This is what has fueled the decline of this species in its native range.But its really interesting because that same cause also had another effect:someof the people who were keeping this

13、species here accidentally or intentionally released them.”As a result of enough of the birds being set free,it allowed a new self-sustaining population to be established in this city.The government of Dr.Gibsons city has made it illegal to capture the species,even though it is a non-native species.B

14、ecause the city is affluent and relatively well educated,the cases of people breaking the law are extremely rare,explainedDr.Gibson.Unlike in its native range in Indonesia where capturing birds forms a major source of income.However,there can be downsides(缺点) to the newly established population of e

15、ndangered species,such as a limited genetic pool,and suffering from novel diseases.It did also present a possible “very interesting” opportunity for conservationists,Dr.Gibsonsuggested.This would involve “harvesting” some of the newly established secondary population,which may provide a way to help

16、slow global biodiversity loss.5.What was beyond Gibsons expectations according to the first paragraph?A.The high rate of wildlife trade.B.The preciousness of the birds.C.The fact that the birds nearly disappear.D.The news that the birds were poached.6.What happened unexpectedly when the birds were s

17、hipped abroad?A.They formed a separate population.B.They were kept as pet birds.C.They were traded illegally.D.They were killed for research.7.Which can replace the underlined word “affluent”?A.Peace-loving.B.Rich.C.Free.D.Environment-friendly.8.For what purpose did the author write the passage?A.To

18、 appeal to everyone to stop the wildlife trade.B.To explain the challenge the wild birds are facing.C.To introduce a creative approach to wildlife conservation.D.To raise peoples awareness of protecting endangered species.七选五阅读(2017浙江)How to Do Man-on-the-Street InterviewsThe man-on-the-street inter

19、view is an interview in which a reporter hits the streets with a cameraman to interview people on the spot.1 But with these tips,your first man-on-the-street interview experience can be easy.When your boss or professor sends you out to do man-on-the-street interviews for a story,think about the topi

20、c and develop a list of about ten general questions relating to it.Forexample,if your topic is about environmental problems in America,you might ask,“Why do you think environmental protection is important in America?”2Hit the streets with confidence.3Say,“Excuseme,I work for XYZ News,and I was wonde

21、ring if you could share your opinion about this topic.” This is a quick way to get people to warm up to you.Move on to the next person if someone tells you she is not interested in talking on camera.Dont get discouraged.4Each interview that you get on the street shouldnt be longer than ten minutes.A

22、s soon as you get the answer you need,move on to the next person.Make sure that as you go from interview to interview,you are getting a variety of answers.If everyone is giving you the same answer,you wont be able to use it.A safe number of interviews to conduct is about six to ten.5If your news sta

23、tion or school requires interviewees to sign release forms to appear on the air,dont leave work without them.A.Limit your time.B.As you approach people,be polite.C.If you dont own a camera,you can buy one.D.For new reporters,this can seem like a challenging task.E.To get good and useful results,ask

24、them the same question.F.That number of interviews should give you all the answers you need.G.With a question like this,you will get more than a “Yes” or “No” reply.书面表达假定你是李华,你的美国朋友Peter想来中国旅行,他写信向你了解他到北京后乘坐何种交通工具旅行比较适宜。请你给他写封回信,建议他乘坐高铁。建议理由:1.便捷、准点;2.舒适、安全;3.购票方便、价格适宜。注意:1.词数100左右;2.可以适当增加细节,以使行文连

25、贯;3.开头和结尾已为你写好。参考词汇:中国高铁 CRH(China Railway High-speed)自助售票机self-service ticket machineDear Peter,Im expecting you to come to China._Yours,Li Hua考点规范练24(必修5Unit4).【解题导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了鸭票产生的背景及其社会影响。1.A细节理解题。根据第一段最后一句可知,北美水禽数量减少的一个原因是它们赖以生存的湿地大量流失。故选A项。2.C词义猜测题。根据句首的“Unfortunately”一词以及下文出现的werekilled

26、和weredried等信息可推断,该词的大意为“毁坏,破坏”。故选C项。3.D细节理解题。根据最后一段第二句可知,1934年通过的这项法案让政府筹集到了大量的资金,可以用于购买水禽的栖息地。故选D项。4.A标题归纳题。通读全文可知,为了保护北美的水禽,美国在1934年发行了鸭票。出售鸭票的收入被用来购买水禽的栖息地,并取得重大成效。A项最具概括性。故选A项。【解题导语】本文为新闻报道。濒临灭绝的小葵花鹦鹉遭非法交易,但幸运地被饲养这一物种的一些人释放,因此得以生存繁衍,形成次生种群,这也为自然环境保护主义者提供了一种缓解生物多样性丧失的途径。5.C细节理解题。根据第一段中的“Helearned

27、thatthespecieswascriticallyendangered,whichsurprisedhim.”可知,Gibson博士因获知小葵花鹦鹉是严重濒危物种而感到惊讶。6.A细节理解题。根据第三段中的“Butitsreallyinterestingbecausethatsamecausealsohadanothereffect:someofthepeoplewhowerekeepingthisspecieshereaccidentallyorintentionallyreleasedthem.anewself-sustaining.”可知,这些海运过来的鹦鹉被一些养鸟人释放了,最终使

28、得它们形成一个新的自给自足的独立的群体,故选A项。7.B词义猜测题。根据画线词后的“andrelativelywelleducated,thecasesofpeoplebreakingthelawareextremelyrare”及“UnlikeinitsnativerangeinIndonesiawherecapturingbirdsformsamajorsourceofincome.”可知,画线词意为“富裕的”。故选B项。8.C作者意图题。根据文章内容尤其是第一段的“Illegallytradedendangeredspeciesthatescape,formingsecondarypop

29、ulations,offerhopetotheirlong-termsurvival,astudysuggests.”及最后一段的“Itdidalsopresentapossibleveryinterestingopportunityforconservationists.whichmayprovideawaytohelpslowglobalbiodiversityloss.”可知,濒临灭绝的小葵花鹦鹉由于社会环境的干预,形成了次生种群,而这可能会为保护野生动物提供一种创新性的方法。.【解题导语】本文是总分结构,介绍了应如何进行街道采访。作者针对采访要提问的问题、采访的时间、采访的人数、采访的

30、方式等方面提出了一些建议。1.D根据后面的But以及canbeeasy可知,这里要填的句子表示街道采访对新记者来说有一定的难度,故选D项。D项的意思是:对新记者而言,这似乎是一项具有挑战性的任务。2.G上一句是一个问题,这与G项中的aquestionlikethis相呼应。G项的意思是:提出了这样一个问题,你得到的回答就不只是“是”或者“不是”了,你会获得更多的信息。3.B本段主要介绍了采访时的态度,要礼貌而自信。从后面的“Excuseme.Iwaswonderingifyoucould.”可知,记者在街头采访时要非常有礼貌,故选B项。4.A根据后面的shouldntbelongerthant

31、enminutes可知,这里指要把握好采访的时间。因此选A项。5.F前文说,进行6至10人的采访比较保险,F项中的Thatnumber正好与之呼应,意思是采访这么多人足以使你得到所有你想要的答案。.Dear Peter,Im expecting you to come to China.When you arrive in Beijing,youd better take the CRH train,which has been well developed and become popular in China nowadays.It has lots of different lines,

32、so it is convenient for you to travel wherever you want to go.The CRH trains are spacious,comfortable and run at high speed.Its easy to get tickets through many channels,such as by telephone,through the Internet,or on the self-service ticket machine.Besides,prices of tickets are reasonable.It offers first-class services to passengers and I am sure you will enjoy a good journey.Yours,Li Hua

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1