1、吉林市2014高考英语阅读理解一轮(暑假)训练题(7)及答案(安徽省“江南十校”高三联考) Looking back on Chinas road to outer space, people can easily find it has not been very smooth. In the past years, Chinese people have made hard and determined efforts to realize the dream their ancestors had for thousands of years. After Chinas first sa
2、tellite into the Earths orbit in 1970 came four flights of unmanned Shenzhou missions from 1999 to 2002.The country carried out its first one-piloted space flight in 0ctober, 2003, making China the third country in the world to have independent human spaceflight ability after the Soviet Union and th
3、e United States. Then came another breakthrough oil October 12,2005,when Shenzhou 6, Chinas second human spaceflight, was launched, with a crew of two astronauts. Whats more, the landmark(里程碑)spacewalk done by Zhai Zhigang ,one of the three boarding Shenzhou 7, launched on Sept.25,2008,Leads the cou
4、ntry further in its space exploration. Meanwhile, Chinas moon exploration project, started in 2004, has also been progressing satisfactorily. Fifry years after the Soviet Union launched Sputnik, the worlds first man made satellite, Chinas first circumlunar(绕月的)satellite Change l took off on Oct.24,2
5、007,which became another milestone in Chinas space achievements after the. above-men-tioned manned flights. Change l was expected to fulfill four scientific goals, one of which was to probe(探测)mineral elements on the moon, especially those not existent on the Earth. Its said that the 1unar regolith(
6、月壤)is abundant in helium-3, a clean fuel that may support the Earths energy demands for more than a century. Nearly 3 years later,Oct.1.2010 witnessed the blasting off of Change 2.Chinas 2nd unmanned lunar probe, marking another step forward in moon exploration. This time the aim is to test the key
7、techniques of Change 3 and Change 4, as a preparation for a soft lunar landing in the future. With great expectations, people all over the world are looking forward to Chinas greater space achievements.(1)According to the text, which of the following is TRUE?A. China sent its first satellite into th
8、e moons orbit in 1970.B. China is the third country in Asia to make human spaceflight.C. By now, altogether 5 astronauts have made successful spaceflight by Shenzhou spaceship.D. The launching of Change l became the third milestone in Chinas space achievements.(2)Paragraph 2 mainly deals with inform
9、ation about Chinas_.A. landmark spacewalk B. manned Shenzhou missionsC. first circumlunar satellite D. unmanned Shenzhou missions(3)We can infer from the text that_.A. Chinas road to outer space has not been very smooth for a long timeB. the lunar regolith is believed to be rich in a clean flue call
10、ed helium-3C. Chinas lunar exploration project was started in 2004 and completed in 2007D. Chinas scientists are researching into techniques for soft lunar landing(4)What can be the best title for the text.A. Ancient Chineses DreamB. Chinas Major Space AchievementsC. Chinas Moon ExplorationD. The Wo
11、rlds Great Expectations【解析】 这篇文章回顾了中国太空探索所取得的成就神舟号载人飞行和嫦娥探月卫星的成功发射。 (1)D正误判断题。根据第二段中的first one-piloted space flight in October,2003以及Then came another breakthrough on October 12,2005,再结合第三段中的Change 1. which became another milestone. 可知嫦娥一号的成功发射是中国太空探索的第三个里程碑。(2)B段落大意题。该段主要介绍了第一次载人航天飞行以及“神舟六号”和“神舟七号”
12、载人航天飞行,故选B项。(3)D推理判断题。A、B两项是直接信息,故排除。由文章倒数第二段最后一句内容可推知:中国科学家正在研究在月球上软着陆技术。(4)B主旨大意题。这篇文章围绕“神舟号载人飞行和嫦娥探月卫星发射”而展开,故B项作为标题最合适。*结束(浙江省温州市2011年高三第一次适应性测试) Every time Brisa shoos for cooking oil,she checks the label to make sure she is not buying genetically-modified(GM转基因) soy oil. I am not sure whether
13、GM food is safe or not. It just sounds scaring. said Brisa,a 47-year-old food safety-conscious Consumer who works in a hospital as an accountant. I prefer non-GM soy oil,although it is more expensive than GM oil. While there has been no evidence to show GM food is harmful to humans, argument about i
14、t has arisen after the Ministry of Agriculture gave permission to two pest-resistant(抗病虫的)GM rice varieties and a com variety in November last yeara major step in promoting the research and planting of GM crops. Officials,researchers and scientists are divided over whether and when GM food should be
15、 put in to market. Supporters and opponents(反对者)have also been facing off over environmental safety and economic security issues. The government has put food security high in its national development plans. National grain output reached 531 million tons last year,government data showed. But summer g
16、rain output fell by 0.3 percent this year to 123.1 million tons because of drought and low temperatures in grain-producing regions. With all increasing population and inure natural disasters. policy makers are eyeing technology as a solution and hoping disease-resistant and high-yield(高产的)crops deve
17、loped by GM I technology will help solve the growing problem of food shortages. Supporters of GM food believe that such crops will help increase output and reduce the pressure on food supply caused by decreasing farmlands and frequent natural disasters in the world. GM crops have also fewer insects
18、and diseases,which means they are safer for human beings and the environment,they argue. However,opponents say any GM food,as a completely new product. should be absolutely safe before it is made available to the public. They argue that if insects dont eat GM crops,how can you expect people to eat t
19、hem? In 2006,countries that grew 97of the global GM crops were the United States(53),Argentina(17),Brazil (11),Canada(6),India(4),China(3),Paraguay(2)and South Africa(1).The next decade will see great progress in GM product development. Technologies for GM foods offer dramatic promise for meeting so
20、me of the 21st Centurys greatest challenges. Like all new technologies. they also have some risks, both known and unknown. Debates surrounding GM foods and crops commonly focus on human and environmental safety,labeling and consumer choice,intellectual property rights,food security,poverty reduction
21、,and environmental protection. (2)The underlined phrasefacing offmeans_. A. turning against each other B. supporting each other C. 1poking down on each other D. suspecting each other(3)It is implied in the passage that_. A. GM crops have no diseases B. food shortage is a bin threat C. GM crops reduc
22、e the output D. non-GM foods are not safe(4)The writer wishes us to_. A. accept GM foods happily B. reject GM foods bravely C. participate in the debate D. know about the argument【解析】转基因食品,是福还是祸?在本文中,作者向我们详细介绍了转基因作物和食物方面的知识,从而让读者自己去探索转基因的是与非。 (1)B 事实细节题。从文章第二段中的“argument about it has arisen after th
23、e Ministry of Agriculture gave permission.”可知,当农业部允许转基因作物种植后,人们便开始了对转基因食品可能的危害性的争论,所以答案选B项。(2)A词义理解题。从文章第三段内容可知官员、研究人员和科学家就转基因食物是否应该投入市场和什么时候投入市场这个问题产生分歧,同时支持者和反对者在环境安全和经济安全问题上也产生对峙,由此可知face off在文中表示“对峙,和对抗”故选A项。(3)B逻辑推理题。从文章第五段内容可知随着人口的快速增长,自然灾害频繁发生,政策制定者希望转基因技术能生产出抗病的、高产的农作物以此来帮助解决食物短缺的问题。由此可推知食物短
24、缺是个大问题,据此选B项。(4)D作者意图题。从全文可知,作者告诉读者一些人们对转基因作物和食物的争论,但他自己却没阐述自己的观点,由此可知答案选D项。*结束With many college graduates struggling to find jobs, one of the most important for you to understand is that youre in school all your life. In fact, your real education is just beginning.Id like to pass on a few lessons t
25、hat you didnt necessarily get in school. If youve been out of school for a few years or a lot of years, they could still teach you something.Develop relationships and keep networking. If I had to name a single characteristic shared by all the truly successful people Ive met, Id say it is the ability
26、 to create and nurture (培育) networks of contacts. Start strengthening your relationships now, so that theyll be in place when you really need them later. In the classroom it was mostly about individual performance. Success in real life requires relationships. Set goals. Ask any winner what the key t
27、o his or her success was, and youll hear four consistent messages: vision, determination, persistence, and setting goals. If you dont set goals and determine where youre going, how will you know when you get there? Goals give you more than a reason to get up in the morning; they are an incentive (激励
28、)to keep you going all day.Sense of humor. Im a firm believer in using humor, though not necessary jokes. A good sense of humor helps one understand the unconventional( 非传统的 ), tolerate the unpleasant, and overcome the unexpected. There are plenty of times to be serious, but I believe that keeping t
29、hings light and comfortable encourages better teamwork.Volunteer. It might be hard to do a lot of volunteer work at first, but people who help others on a regular basis have a healthier outlook on life.60. By saying “your real education is just beginning”, the author wants to .A. explain why its dif
30、ficult for college graduates to find jobsB. show the importance of social experience, besides schooling, in educationC. advise students to value their time at school, and to study hardD. advise college graduates to face bravely the problems they may encounter(遭遇)61. You should start to strengthen yo
31、ur relationships now because .A. it will take you time to develop them before you need themB. you may have gotten used to being judged as an individual, and need to changeC. successful people have no time to develop relationships with youD. you need to spend a lot of time learning the importance of
32、good relationships62. The author believes that being humorous means that you .A. should prepare jokes to be used in various situationsB. can deal with difficult situations in an easy and comfortable wayC. can show your difference from others and be able to succeed D. should smile all the time and avoid being serious on any occasion63. The target readers of this passage are probably .A. educational expertsB. people who want to change jobsC. college graduates who have just left schoolD. high school students who are still at school 6670ACDAB *结束