收藏 分享(赏)

北京市2021年普通高中第一次合格性学业水平考试英语试题 WORD版含解析.docx

上传人:a**** 文档编号:443336 上传时间:2025-12-05 格式:DOCX 页数:18 大小:103.82KB
下载 相关 举报
北京市2021年普通高中第一次合格性学业水平考试英语试题 WORD版含解析.docx_第1页
第1页 / 共18页
北京市2021年普通高中第一次合格性学业水平考试英语试题 WORD版含解析.docx_第2页
第2页 / 共18页
北京市2021年普通高中第一次合格性学业水平考试英语试题 WORD版含解析.docx_第3页
第3页 / 共18页
北京市2021年普通高中第一次合格性学业水平考试英语试题 WORD版含解析.docx_第4页
第4页 / 共18页
北京市2021年普通高中第一次合格性学业水平考试英语试题 WORD版含解析.docx_第5页
第5页 / 共18页
北京市2021年普通高中第一次合格性学业水平考试英语试题 WORD版含解析.docx_第6页
第6页 / 共18页
北京市2021年普通高中第一次合格性学业水平考试英语试题 WORD版含解析.docx_第7页
第7页 / 共18页
北京市2021年普通高中第一次合格性学业水平考试英语试题 WORD版含解析.docx_第8页
第8页 / 共18页
北京市2021年普通高中第一次合格性学业水平考试英语试题 WORD版含解析.docx_第9页
第9页 / 共18页
北京市2021年普通高中第一次合格性学业水平考试英语试题 WORD版含解析.docx_第10页
第10页 / 共18页
北京市2021年普通高中第一次合格性学业水平考试英语试题 WORD版含解析.docx_第11页
第11页 / 共18页
北京市2021年普通高中第一次合格性学业水平考试英语试题 WORD版含解析.docx_第12页
第12页 / 共18页
北京市2021年普通高中第一次合格性学业水平考试英语试题 WORD版含解析.docx_第13页
第13页 / 共18页
北京市2021年普通高中第一次合格性学业水平考试英语试题 WORD版含解析.docx_第14页
第14页 / 共18页
北京市2021年普通高中第一次合格性学业水平考试英语试题 WORD版含解析.docx_第15页
第15页 / 共18页
北京市2021年普通高中第一次合格性学业水平考试英语试题 WORD版含解析.docx_第16页
第16页 / 共18页
北京市2021年普通高中第一次合格性学业水平考试英语试题 WORD版含解析.docx_第17页
第17页 / 共18页
北京市2021年普通高中第一次合格性学业水平考试英语试题 WORD版含解析.docx_第18页
第18页 / 共18页
亲,该文档总共18页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、2021年北京市普通高中第一次合格性学业水平考试英语试题学校:_姓名:_班级:_考号:_一、完形填空Tomorrow will be another dayOn my way home from work every evening, there would be a homeless middle-aged man standing by the walkway. He was always 1 smiling, and sometimes almost dancing.Every day after work I would remember to gather any spare 2 ,

2、 and put it aside. If l saw him Id give him the coins. A feeling of 3 would come over me every time I saw him as he looked to feel joyful. Sometimes we would ask each other about our day. His 4 would be the same, “Im fine. Have a bright day.”I knew what his reply was going to be every time, 5 I woul

3、d still ask. It 6 me of how lucky me that even in his situation of being homeless, he was so cheerful. He 7 me how lucky I was, a single mother of four kids, with a good job to provide for them.Then one day I was called into my bosss office and was told that I was 8 due to the weak economy (经济). A f

4、eeling of worry filled my mind immediately, and for the rest of that day all I could think about was “how am I going to 9 my family, and how am I going to pay rent?”That day I was very sad and upset on my way home. I 10 forgot to prepare some coins for the homeless man as usual. As I waited for the

5、red light to turn, he walked over with a big smile and asked, “How is everything going?” I told him I lost my job and felt really bad. “OK, I will 11 you a dollar today. Tomorrow will be another day,” said the man.I was deeply 12 and burst into tears. I wanted to hug him! That day what the man hande

6、d me was more than a dollar bill. He taught me a 13 lesson. Whatever material things are taken from you, no one can take away your 14 to be joyful. Tomorrow will be a bright day and full of 15 .1AhappyBshyCnervousDcareful2AtimeBfoodCchangeDwater3ApityBpainCangerDjoy4AdemandBanswerCviewDreason5AbutBf

7、orCorDso6AsatisfiedBfrightenedCdisappointedDamazed7AinformedBadvisedCremindedDwarned8AfiredBexaminedCquestionedDinvited9AmissBsupportCtrustDcheck10AstillBonceCevenDalways11AchargeBfindCshowDgive12AmovedBhurtClostDrelaxed13AterribleBvaluableChardDstrange14AcostBsecretCstressDchoice15AdoubtBregretChop

8、eDpraise二、阅读选择Sunshine High SchoolEcoCentralThis website is all about looking after the Earth. There are facts about different animals, as well as information about forests, deserts and oceans: You can upload your own videos onto the site for everyone to see.TeenPressThis is one of the best sites on

9、 the web for teenagers who love writing. You can share your work with others, and there are message boards where you can chat about things that are important to you.ChannelTwentyOn this site you can watch a daily news program and search for information about big news stories. There are also videos o

10、n different subjects, articles about famous bands, games and competitions.Inside-the-coverFinding out about your favorite writers is easy on this site. There are lots of interesting articles and information about the latest books. You can read blogs by well-known writers and post questions to them.

11、And you are likely to get replies from them.Tune-inThere are millions of songs on this website for you to download or listen to online. You can save your favorite songs in your own list. If youre in a band, you can record your music and upload it. The website is large, but the menus are easy to use.

12、ScienceZoneTheres lots of information on this site about maths, chemistry and biology. You can visit some of the worlds most famous museums, or watch wildlife via webcams. There are also some very cool games, such as Save the Planet.16TeenPress is a website for teenagers who _.Aenjoy writingBcare ab

13、out the EarthClike watching the newsDare interested in music17On Inside-the-cover, you can _.Atake writing classesBshare your articlesClearn about the latest booksDanswer the writers questions18If you like visiting online museums, which website is best for you?AEcoCentral.BScienceZone.CTune-in.DChan

14、nelTwenty.19The author writes the passage to_.Aintroduce websites to teenagersBteach teenagers to design websitesCencourage teenagers to create websitesDcompare different websites for teenagersHow to survive in the jungleWhen youre in the jungle (丛林), you need to leave all your mobile phone, your fa

15、vorite coffee and your chocolate bars at home. When youre in the jungle, you need only four thingswater, food, shelter, and fire. You can find all of these easily, but you must know what to look for.Lets start with water. Even though theres a lot of water in the jungle, you may not find it Insects c

16、an also be a good sign, because they usually build their nests near water. However, dont only look for rivers. You can also find water in some plants such as roots and palm trees.You can usually find a lot of food in the jungle, but you must be happy to eat things you wouldnt normally want to, for e

17、xample, insects. However, you need to know the difference between those you can eat and those that are poisonous, so start reading about them now!For cooking and for warmth, collect dry firewood, leaves, and grass. Then make fire using dry sticks-take a box of matches or a lighter with you!The type

18、of shelter you need depends on the weather and the kind of animals in the jungle. Some insects can be very dangerous, so protect yourself against bites .If you dont have any insect repellent (驱虫剂), try putting mud on your skin.Of course, if youre lost in the jungle and want to get home again, the su

19、n and stars can help you find your way.20If you adventure in the jungle, you should bring _.Achocolate barsBcoffeeCa mobile phoneDa box of matches21According to Paragraph 2, people go after insects and birds for _.AfoodBfireCwaterDshelter22Which of the following is the writers advice?ALearning about

20、 what food is safe.BProtecting the skin from sunlight.CPredicting the weather by the sun and stars.DCollecting leaves to build a place to live in.23Where is the passage most probably from?AA business newspaper.BA health guide.CA travel magazine.DA science journal. Is traffic a big problem where you

21、live? Increased cycling may be the answer. Where are the best places to live and cycle? A new report lists the best bike-friendly cities around the world.Top of the list is Amsterdam, the bike capital of the world. An incredible 40% of all traffic movements are by bicycle. Theres an extensive networ

22、k of safe, fast and comfortable cycle routes. Copenhagen, the city of bikes, is a city where 32% of workers cycle to work because its fast and easy. Berlin is another European city thats great for cycling. The city has about 80 kilometers of bike lanes, and 50 kilometers of pavement paths. Cycling a

23、ccounts for 12% of total street traffic.Barcelona has been praised for its cycle service “Bicing”. This was introduced in March 2007. Its a bicycle service that allows users to take bicycles from any of the 100 stations spread around the city. Later, they can leave them at any other bike station ins

24、ide the urban area of the city. The city has created a “green ring” that surrounds the city area of Barcelona with a bike path. There are 3,250 parking spaces for bikes at street level at present. Barcelona City is also building a new underground car park for bicycles.The UK has its cycle-friendly c

25、ities too. Bristol is the birthplace of “Sustrans” the cycle-route charity which was formed 30 years ago. One of their projects was turning an old rail line between Bristol and Bath into a bike route. Other bike-friendly cities in the UK include Cambridge and York Cambridge is an old city but has st

26、ill managed to build good cycle infrastructure (基础设施), and cyclists are considered at every stage of any new developments.Bicycle is a most popular means of transportation in China. Nowadays, riding a bicycle is also a good way to support low-carbon living. Beijing can be one of the best bike-friend

27、ly cities in China. There are many riding routes in Beijing for outdoor-lovers to explore. Cyclists can get close enough to experience the history and culture of Beijing, including the Forbidden City, Drum Tower, the Water Cube, the Birds Nest, Hutong etc.24In Amsterdam, traffic movements by bicycle

28、 account forA80%B40%C32%D12%25What do we know about “Bicing” in Barcelona?AThere are 100 bike stations spread around the city.BCyclists can leave their bikes anywhere in the city.CThere were 3,250 parking spaces for bikes in 2007.DUnderground bike parking stations are everywhere.26A rail line was ch

29、anged to a bike route in_.ABeijingBCambridgeCYorkDBristol27What is the passage mainly about?AThe history of cycling.BThe best cities for cycling.CThe development of cycling.DThe rules for cycling. The woman was terrified. What could she do? She dialed 999.The emergency call operator (接线员) Robert Nay

30、lor answered the call immediately.“Please help me! Its in my bathroom!” the woman shouted.Her voice suddenly got louder. “Its moving!” she screamed.“What is it thats moving?” Robert asked calmly.“A spider (蜘蛛)!” the woman yelled back at him.Robert believes that a significant number of the calls he a

31、nswers are not emergencies. The actual figure across the country is close to 75%.Firstly, there are “silent calls”. The emergency number is dialed, but when an operator answers, no one actually speaks. Often its a small child or even a pet, who has been playing with a phone and has accidentally rung

32、 the emergency number. More commonly these days, they are pocket calls from mobile phones. “We sometimes hear some odd conversations!” Robert says. “But we have to listen to decide whether its a real emergency or not”.Then there are “joke calls”, often from teenagers. An operator answers the phone a

33、nd the caller immediately hangs up. Robert believes these are declining, as there are far fewer public payphones these days.” “People are less tempted to make a call when theyre doing it from their own mobile phone and they know we have their number!”The police always follow up both types of call an

34、d there is often no other way than visiting the address where the call came from. Its a huge waste of money; the average cost of responding a silent or joke call is around 250.The vast majority of the non-emergency calls, though, are like those from the woman above.A situation like this isnt an emer

35、gency, at least not one that people like Robert are meant to be dealing with. But this example is far from the worst that people like Robert experience all over the world on a daily basis. What do you think of the following? A teenage girl in America called the police because her parents had decorat

36、ed her room and she didnt like the color. A mother in Italy rang the emergency services when her 16-year-old son refused to get out of bed. A Brazilian teenage boy rang and asked the police to remove a video of him from YouTube. In the video, the boy was falling of his bike. He told the police it wa

37、s “really embarrassing”.There are many other examples, from complaints about the wrong pizza delivery to people who want to know todays date. And most of these are from adults. These calls waste more than time and money. “If someone makes a joke call and the police manage to find them, then they can

38、 expect a fine of up to 5,000 and, in some cases, a prison sentence, “warns Robert.” But for people whose emergencies arent really serious, we simply try to deal with their calls as quickly as possible,” he continues. “The person often quickly realizes their situation isnt really an emergency and en

39、ds up apologizing for calling us. But if someone refuses to listen, then we have to hang up. Someone with a real emergency is probably waiting to speak to us.”28The beginning of the passage _.Astarts a storyBintroduces the topicClists questionsDraises an argument29What does the underlined word “decl

40、ining” probably mean?ALosing importance.BTurning worse.CGetting useless.DBecoming less.30Why are there so many non-emergency calls?AOperators give excellent service.BCallers do not take any responsibilities.CDealing with non-emergency calls costs little.DMany do not consider it an improper behavior.

41、31Which of the following is the best title for this passage?AWho is to blame?BTypes of callCIs it an emergency?DEmergency service三、阅读表达阅读下面短文和问题,根据短文内容和每小题后的具体要求,在答题卡相应题号后的横线上写下相关信息,完成对该问题的回答。答语要意思清楚,结构正确,书写工整。It might surprise you that Tejana music did not start either in Texas or in Mexico, but in

42、 Europe. It all began with the polka. This was a folk dance from Bohemia. It was for young lovers, and so was very lively. It was made up of a hop and three short steps, and the music that went with it had a marked beat. The polka appeared in Paris in about 1843, and immediately became a great succe

43、ss. It quickly spread throughout Europe. Eventually even serious musicians such as Smetana and Dvorak used its beats in their work. It traveled east to the Russian court at St. Petersburg, and as far west as the new world. German introduced the polka and its music to Texas, where once again it becam

44、e a huge popular success.It was there on the US-Mexican border that local musicians started to mix the European polka with Mexican mariachi music. Mariachi music was traditionally played at weddings in Mexico, and it is possible that that is how it got its name. Mariachi might well be a Spanish vers

45、ion of the French word for marriage. Soon the pleasant European accordions (手风琴) mixed with the Mexican bass guitar to produce a completely new and very unusual type of music. This music acquired two different names: “Tejana” in the United States and “Nortena” in Mexico.For decades Tejana music did

46、not go beyond the dance halls and popular gatherings of it birthplace. It was not until about seventy years after its appearance that Tejana music began to spread widely. Then a young Mexican-American singer, “Selena”, made it popular throughout the United States, and in other countries too.In the h

47、undred years since its birth Tejana music has suffered great changes. The accordion still there, but the electric guitar has replaced the Mexican bass. The latest Tejana/Nortena hits more elements of US country and western and rock, as well as Colombian cumbia. The unique musical form that began wit

48、h a European folk dance continues to develop and grow in popularity.32According to the passage, what was a polka? (不多于三个单词)33In what occasion (场合) was Mexican mariachi music traditionally played? (不多于两个单词)34When did Tejana music begin to spread widely? (不多于六个单词)35What does the passage mainly talk ab

49、out? (不多于五个单词)四、提纲类作文36根据题目所提出的具体要求,在答题卡上写出一篇连贯完整的短文。词数不少于60。假如你是李华,你们学校将为留学生举办“中国文化节”活动。请参考下表提供的信息,写邮件告诉交换生Jack此次活动的相关安排,邀请他参加并说明理由。短文的开头已为你写好,不计入总词数。Time: January 18thPlace: the school hallActivities: learn to play Chinese instrumental music; see an exhibition of Chinese paintings;Dear Jack,Im wri

50、ting to tell you that our school will hold a Chinese Culture Day for the international students. _Best regards,Li Hua参考答案1A2C3D4B5A6D7C8A9B10C11D12A13B14D15C【分析】本文是一篇记叙文。主要讲了作者在每天下班之后都能碰到一个无家可归的中年男人,中年男人的乐观使作者非常感动,当作者得知自己被公司解雇时,沮丧的她得到了中年男人的鼓励,对生活有了另一层见解。1考查形容词词义辨析。句意:每天晚上在我下班回家的路上,都会有一个无家可归的中年男子站在人行

51、道旁。他总是面带微笑,有时几乎是在跳舞。A. happy开心的;B. shy害羞的;C. nervous紧张的;D. careful仔细的。根据空所在的句子和下文的as he looked to feel joyful可知,这个中年男人总是面带微笑,故选A。2考查名词词义辨析。句意:每天下班后,我都会记得把多余的零钱收起来放在一边。A. time时间;B. food食物;C. change零钱;D. water水。根据空后的If I saw him Id give him the coins.可知,作者每天下班后,都会把多余的零钱(change)收起来放在一边,故选C。3考查名词词义辨析。句意

52、:每当我看到他时,一种喜悦的感觉就会油然而生,因为他看上去很快乐。A. pity遗憾;B. pain痛苦;C. anger生气;D. joy快乐。根据空后的I saw him as he looked to feel joyful可知,作者一种喜悦(joy)的感觉就会油然而生,故选D。4考查名词词义辨析。句意:他的回答是一样的:“我很好。祝你有美好的一天。A. demand要求;B. answer回答;C. view观点;D. reason原因。根据前文的we would ask及空后面引号句子里的那句话,可知指这个中年人回答说(answer),故选B。5考查连词词义辨析。句意:我每次都知道他

53、会怎么回答,但我还是会问。A. but但是;B. for因为;C. or或者;D. so所以。根据空所在的句子可知,空前后句表示转折关系,故选A。6考查动词词义辨析。句意:令我惊讶的是,我是多么幸运,即使在他无家可归的情况下,他还是那么快乐。A. satisfied使满意;B. frightened使惊吓;C. disappointed使失望;D. amazed使惊讶。根据even in his situation of being homeless, he was so cheerful可知,作者知道即使中年人无家可归的情况下他还是那么快乐之后,感觉到非常惊讶(amazed),故选D。7考查

54、动词词义辨析。句意:他提醒我,我是多么幸运,一个有四个孩子的单身母亲,有一份好工作可以养活他们。A. informed通知;B. advised建议;C. reminded提醒;D. warned警告。根据空所在的句子可知,这个中年男人的乐观提醒(remind)作者自己是很幸运的,故选C。8考查动词词义辨析。句意:后来有一天,我被叫到老板的办公室,他告诉我说,由于经济不景气,我被解雇了。A. fired解雇;B. examined检查;C. questioned提问;D. invited邀请。根据前文的the weak economy和下文的how am I going to _9_ my f

55、amily, and how am I going to pay rent?可知,作者被解雇(fired)了,故选A。9考查动词词义辨析。句意:我满脑子想的都是“我怎么养家糊口,我怎么付房租?”A. miss想念;B. support支持;C. trust相信;D. check检查。根据下文的how am I going to pay rent?可知,作者得知自己被解雇以后,心里想着怎样支撑(support)自己的家,故选B。10考查副词词义辨析。句意:我甚至像往常一样忘了给那个无家可归的人准备一些硬币。A. still仍然;B. once曾经;C. even甚至;D. always总是。根据

56、空前的That day I was very sad and upset on my way home可知,被解雇了之后作者非常沮丧,这里的even是程度的加深,作者把平日经常做的事情都忘记了,故选C。11考查动词词义辨析。句意:“好的,今天我给你一美元。”A. charge负责;B. find找到;C. show显示;D. give给与。根据空所在的句子和下文的what the man handed me was more than a dollar bill可知,作者看到了那个无家可归的中年男人,中年男人说:“今天我给(give)你一美元”,故选D。12考查动词词义辨析。句意:我被深深地感

57、动了,哭了起来。A. moved感动;B. hurt伤害;C. lost丢失;D. relaxed使兴奋。根据前文中年男人的举动来看,作者因为中年男人的举动非常感动,故选A。13考查形容词词义辨析。句意:他给了我宝贵的一课。A. terrible糟糕的;B. valuable有价值的;C. hard困难的;D. strange奇怪的。根据空所在的句子和前文内容可知,中年男人的话语和举动给作者上了宝贵的(valuable)一课,故选B。14考查名词词义辨析。句意:无论物质上的东西从你身上夺走了什么,没有人能夺走你快乐的选择。A. cost花费;B. secret秘密;C. stress压力;D.

58、 choice选择。根据空所在的句子可知,没有人能夺走你快乐的选择(choice)。故选D。15考查名词词义辨析。句意:明天将是晴朗的一天,充满了希望。A. doubt疑惑;B. regret遗憾;C. hope希望;D. praise表扬。根据全文的主旨Tomorrow will be another day可知,此处作者想要表述的是明天又是新的一天,充满了希望(hope)。故选C。16A17C18B19A【分析】本文是一篇说明文。本文介绍了六个网站,分别涉及到了动物、写作、新闻、新书、歌曲和博物馆方面的信息。16细节理解题。根据TeenPress部分的This is one of the

59、best sites on the web for teenagers who love writing.(对于喜欢写作的青少年来说,这是最好的网站之一。)可知,TeenPress是一个为喜欢写作的青少年开设的网站。故选A。17细节理解题。根据Inside-the-cover 部分的There are lots of interesting articles and information about the latest books.(有很多关于最新书籍的有趣的文章和信息。)可知,在Inside-the-cover,你可以了解最新的书籍。故选C。18细节理解题。根据ScienceZone部分

60、的You can visit some of the worlds most famous museums, or watch wildlife via webcams.(你可以参观一些世界上最著名的博物馆,或者通过网络摄像头观看野生动物)可知,如果你喜欢参观网上博物馆,ScienceZone最适合你。故选B。19推理判断题。通读全文以及文章各段落的主要内容可知,本文介绍了六个网站,分别涉及到了动物、写作、新闻、新书、歌曲和博物馆方面的信息,作者写这篇文章是为了向青少年介绍网站。故选A。20D21C22A23C【分析】本文是一篇说明文。本文主要内容是介绍如何在丛林中求生,水、食物、庇护所和火是

61、丛林求生必备的四样物品,并从这四个方面展开进行了阐述。20细节理解题。根据第一段的When youre in the jungle, you need only four thingswater, food, shelter, and fire.(当你在丛林里时,你只需要四样东西水、食物、庇护所和火)以及Then make fire using dry sticks-take a box of matches or a lighter with you!( 然后用干柴生火随身带一盒火柴或打火机)可知,如果你在丛林里探险,你应该带一盒火柴。其他三个选项提到的物品不是身在丛林需要的必需品,故选D。

62、21细节理解题。根据第二段的you may not find it Insects can also be a good sign, because they usually build their nests near water.(昆虫也可能是一个好迹象,因为它们通常在水附近筑巢)可知,人们追逐昆虫和鸟的足迹可以找到水。故选C。22细节理解题。根据第三段的However, you need to know the difference between those you can eat and those that are poisonous(然而,你需要知道哪些是你可以吃的,哪些是有毒的

63、)可知,作者建议应该了解什么食物是安全的。故选A。23推理判断题。通读全文可知,本文主要内容是介绍如何在丛林中求生,水、食物、庇护所和火是丛林求生必备的四样物品,并从这四个方面展开进行了阐述,由此可知,这篇文章最有可能来自于一本旅游杂志。故选C。24B25A26D27B【分析】本文是一篇说明文。本文主要介绍了世界上最适合骑自行车的城市阿姆斯特丹、巴塞罗那、英国的布里斯托尔等和中国的北京。24细节理解题。根据第二段的An incredible 40% of all traffic movements are by bicycle.( 令人难以置信的是,40%的交通工具是自行车)可知,在阿姆斯特丹

64、,自行车交通流量占40%。故选B。25细节理解题。根据第三段的Its a bicycle service that allows users to take bicycles from any of the 100 stations spread around the city.(这是一项自行车服务,允许用户从遍布城市的100个站点中的任何一个站点骑自行车)可知,关于巴塞罗那的“Bicing”,选项A的说法“这个城市有100个自行车站的”是正确的,故选A。26细节理解题。根据第四段的One of their projects was turning an old rail line betwe

65、en Bristol and Bath into a bike route.(他们的一个项目是把布里斯托尔和巴斯之间的一条旧铁路线改造成一条自行车道)可知,在布里斯托尔,一条铁路线被改成了自行车道。故选D。27主旨大意题。通读全文以及第一段的A new report lists the best bike-friendly cities around the world.(一份新的报告列出了世界上最适合骑自行车的城市)可知,本文主要介绍了世界上最适合骑自行车的城市阿姆斯特丹、巴塞罗那、英国的布里斯托尔等和中国的北京,本文主要讲的是骑自行车最好的城市,故选B。28B29D30D31C【分析】本文

66、是一篇说明文。主要介绍了人们因为一些小事经常给999打电话的情况,而像Robert这样的接线员不得不接起这些电话来判断这些电话是紧急还是非紧急的。28推理判断题。根据文章前六段的内容可知,文章开头陈述了一个女人在浴室发现了一直蜘蛛继而拨打了999电话,想要说明像罗伯特这样的接线员接到的电话都不是紧急情况,这样电话所占比率高达75%,因此这篇文章的开头引出了本文主题。故选B。29词义猜测题。根据第八段的Robert believes these are declining, as there are far fewer public payphones these days.” “People

67、are less tempted to make a call when theyre doing it from their own mobile phone and they know we have their number!”(罗伯特认为这些“恶作剧电话”正在下降,因为现在公共收费电话少得多。“当人们用自己的手机打电话时,他们就不那么想打电话了,而且他们知道我们有他们的电话号码!”)可知,从关键词far fewer public payphones和less tempted to make a call可以看出,打“恶作剧电话”的人变少了(becoming less),故选D。30推理

68、判断题。根据第七段的内容和最后一段的There are many other examples, from complaints about the wrong pizza delivery to people who want to know todays date.(还有很多其他的例子,从对送错披萨的抱怨到想知道今天日期的人)可推知,人们因为小事给999打电话说明有那么多非紧急电话的原因是许多人并不认为这是一种不当的行为。故选D。31主旨大意题。通读全文及第八段的But we have to listen to decide whether its a real emergency or

69、not(但我们必须倾听来决定这是否是一个真正的紧急情况)以及But for people whose emergencies arent really serious(但是对于那些紧急情况不是很严重的人来说)和Someone with a real emergency is probably waiting to speak to us.( 可能会有真正紧急的人等着和我们说话)可知,本文主要讲述了人们因为一些小事经常给999打电话的情况,而像Robert这样的接线员不得不接起这些电话来断定电话是紧急还是非紧急的,因此,“紧急吗?”可以是文章最好的标题。故选C。32A folk dance.33

70、At weddings.34About seventy years after its appearance.35The development of Tejana music.【分析】本文是一篇说明文。本文主要讲了Tejana这种音乐在它诞生的一百年里经历的发展和变化。32细节理解题。根据第一段的It all began with the polka. This was a folk dance from Bohemia.( 一切都始于波尔卡舞。这是一种来自波西米亚的民间舞蹈)可知,this用来指代上文的the polka,因此Polka是一种民间舞蹈,故答案为A folk dance。33

71、细节理解题。根据第二段的Mariachi music was traditionally played at weddings in Mexico(传统上在婚礼上演奏墨西哥流浪乐队的音乐)可知,墨西哥流浪乐队的传统音乐是在婚礼上演奏的。故答案为At weddings。34细节理解题。根据第三段的It was not until about seventy years after its appearance that Tejana music began to spread widely.(直到大约70年后,Tejana音乐才开始广泛传播)可知,Tejana是在它出现大约70年以后开始广泛传播

72、的。故答案为About seventy years after its appearance。35主旨大意题。通读全文及最后一段的In the hundred years since its birth Tejana music has suffered great changes.(在它诞生的一百年里,Tejana音乐经历了巨大的变化)可知,本文主要讲了Tejana这种音乐在它诞生的一百年里经历的发展和变化,故答案为The development of Tejana music。【点睛】细节理解题常用的方法之一是关键信息定位法,如涉及到数字(日期、时间、价格等)或者地点名词、人名等,就可以在

73、文章中快速圈出关键信息,再找出一些动作、程度等关键字眼。如第2题In what occasion (场合) was Mexican mariachi music traditionally played? (不多于两个单词),其中可以用Mexican mariachi music这个名词迅速定位到第二段,再根据traditionally played这类动作等关键词就可以定位答案。36Dear Jack,Im writing to tell you that our school will hold a Chinese Culture Day for the international stu

74、dents.You are invited to different activities in the school hall on January 18th. You can learn to play Chinese instrumental music, see an exhibition of Chinese paintings, or attend a theme lecture on Chinese traditional festivals and customs. Im sure these activities will give you a better understa

75、nding of Chinese culture.I know youre interested in our traditional culture. So why not come and enjoy the day? If you need my company, Id be glad to go with you.Best regards,Li Hua【分析】本文是一篇应用文。给交换生Jack写一封邮件,邀请他参加学校为留学生举办的“中国文化节”活动。【详解】第一步:根据提示可知,给交换生Jack写一封邮件,邀请他参加学校为留学生举办的“中国文化节”活动。第二步:根据写作要求,确定关键

76、词(组),如:Chinese instrumental music, exhibition, Chinese traditional festivals and customs等。第三步:确定文章结构,除了已给首段外,文章主干部分可以采取三段的写法,第一段“告知Jack学校将为留学生举办“中国文化节”活动”第二段“中国文化节”的相关信息;第三段表达对对方诚挚的邀请。第四步:根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。此处文章主要用一般现在时。第五步:连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰,保持整洁美观的卷面是非常重要的。【点睛】范文内容完整,语

77、言规范,语篇连贯,词数适当,布局工整。作者在范文中使用了较多高级表达方式。动词词组并列:You can learn to play Chinese instrumental music, see an exhibition of Chinese paintings, or attend a theme lecture on Chinese traditional festivals and customs.宾语从句:Im sure these activities will give you a better understanding of Chinese culture.If引导的条件状语从句:If you need my company, Id be glad to go with you.18

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1