1、课时跟踪训练54.完形填空阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。 After 20 years of marriage, my wife wanted me to take another woman out to_1_. She said, “I love you, but I know this other woman loves you too.”The other woman that my wife wanted me to visit was my mother, who has been a widow (寡妇) for
2、19 years, but my busy life had made it impossible to visit her _2_ . That night I called to _3_ her out for dinner.“Whats wrong? Are you well?” she asked. My mother is the type of woman who suspects that a late night _4_ is a sign of bad news.“I thought that it would be pleasant to spend some time w
3、ith you,” I_5_She thought about it for a moment, and _6_ . During the dinner, we had an agreeable conversation _7_ extraordinary but recent events of each others life.Before we _8_ , she said, “Ill go out with you again, _9_ only if you let me invite you.”A few days _10_ , my mother died of a heart
4、attack. It _11_ so suddenly that I didnt have a chance to do anything for her. A few days after the funeral, I received an envelope with a receipt (收据) from the same place where mother and I had _12_ . An attached note _13_ :“I paid this bill _14_ . I wasnt sure that I could be there; but neverthele
5、ss, I paid for two _15_ one for you and the other for your _16_ . You will never know what that night meant for me. I _17_ you, son.”At that moment, I _18_ the importance of saying in time: “I LOVE YOU”. Give your family the _19_ they deserve, because sometimes things cannot be _20_ till “some other
6、 time”1A.home BtalkCmovie Ddinner2A.directly BfrequentlyCrarely Dexactly3A.bring BtakeCforce Dinvite4A.visit BmealCring Ddate5A.argued BwhisperedCcommitted Dresponded6A.agreed BrefusedCpromised Dnodded7A.anything BnothingCsomething Deverything8A.met BpartedCleft Ddivided9A.but BandCso Dor10A.before
7、BearlierCago Dlater11A.broke BformedCfell Dstruck12A.sat BwaitedCgathered Ddined13A.saw BreadCshowed Dwrote14A.in advance Bon purposeCby accident Dwith patience15A.tables BdishesCseats Dchances16A.mother BfamilyCwife Dchild17A.miss BadmireClove Dhug18A.sensed BacceptedCchecked Dpursued19A.time Bmone
8、yCcomfort Dcalls20A.ensured BdelayedCforgotten Dforgiven答案与解析语篇导读:本文属于叙事说理文,通过讲述作者和母亲去吃饭的一次经历,和母亲的突然离世来告诉人们要多花些时间和亲人在一起,这比什么都重要。而不要等到子欲养而亲不待,让人抱憾终身。1D考查名词词义辨析。A.home家;B.talk谈话;C.movie电影;D.dinner吃饭。根据后文During the dinner, we had an agreeable conversation可知,作者妻子想要作者带另一个女的出去吃饭,故选D。2B考查副词词义辨析。A.directly直
9、接地;B.frequently经常;C.rarely稀少地;D.exactly确切地。这里是指工作忙孩子多,没有时间看望妈妈,经常去看她变得不可能,故选B。3D考查动词词义辨析。A.bring带来;B.take带走;C.force强迫;D.invite邀请。根据前文可知,作者打电话邀请母亲出去吃饭,故选D。4C考查名词词义辨析。A.visit拜访;B.meal餐;C.ring电话;D.date日期。根据前文可知,作者深夜给母亲打电话,她很怀疑有坏消息,故选C。5D考查动词词义辨析。A.argued争论;B.whispered低声说;C.committed致力于;D.responded回应。根据
10、前文“Whats wrong? Are you well?” she asked.可知,母亲很怀疑,故作者回答母亲的问题,故选D。6A考查动词词义辨析。A.agreed同意;B.refused拒绝;C.promised承诺;D.nodded点头。根据后文可知,作者与母亲一同在餐厅吃饭,故可知,母亲同意了,故选A。7B考查代词词义辨析。句意:我们吃饭吃的很融洽,没有什么特别的事情,都是彼此最近的生活琐事。A.anything任何事;B.nothing没有事;C.something一些事;D.everything所有事。根据文章可知,作者与母亲吃饭聊家常,故选B。8B考查动词词义辨析。A.met见
11、面;B.parted分离;C.left离开;D.divided划分。根据文章可知,作者与母亲吃完饭,分别回各自的家,故选B。9A考查连词词义辨析。句意:我会再次和你一道出来吃饭,但是必须是我请你。分析前后句可知,前后句为转折关系,故用but,故选A。10D考查形容词词义辨析。A.before之前;B.earlier更早;C.ago之前;D.later之后。根据文章可知,几天之后,母亲因为心脏病发作去世,故选D。11D考查动词词义辨析。A.broke打破;B.formed形成;C.fell 摔倒;D.struck突然想起。根据前文my mother died of a heart attack可
12、知,事情发生的很突然,故选D。12D考查动词词义辨析。A.sat坐;B.waited等待;C.gathered聚集;D.dined吃饭。根据本句with a receipt (收据) from the same place可知,收据来自作者与母亲共餐的地方,故选D。13B考查动词词义辨析。A.saw看见;B.read 读;C.showed显示;D.wrote写着。根据后文可知,便条上读作以下内容,一般用read和say,故选B。14A考查介词短语辨析。A.in advance提前;B.on purpose故意地;C.by accident偶然地;D.with patience耐心地。根据后文I
13、 wasnt sure that I could be there可知,不确定是否能够到那里,因此提前把账单给付了,故选A。15C考查名词词义辨析。A.tables桌子;B.dishes碟子;C.seats 座位;D.chances机会。根据后文one for you and the other for your可知,作者母亲付了两个位子的钱,故选C。16C考查名词词义辨析。A.mother母亲;B.family家庭;C.wife妻子;D.child孩子。根据文章可知,母亲为作者和其妻子付了两个位子的钱,故选C。17C考查动词词义辨析。A.miss想念;B.admire崇拜;C.love爱;D
14、.hug拥抱。根据文章可知,母亲对儿子的爱,故选C。18A考查动词词义辨析。A.sensed感觉;B.accepted接受;C.checked检查;D.pursued追求。根据文章可知,作者当时感受到了爱的重要性,故选A。19A考查名词词义辨析。A.time 时间;B.money金钱;C.comfort安慰;D.calls电话。根据后文some other time可知,不能保证家人都有时间,因此要把时间给家人,故选A。20B考查动词词义辨析。A.ensured确保;B.delayed拖延;C.forgotten忘记;D.forgiven原谅。根据文章可知,有些事情不能拖延到其他时间,故选B。
15、.阅读理解阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。(2019年高考江苏卷)In the 1960s,while studying the volcanic history of Yellowstone National Park,Bob Christiansen became puzzled about something that,oddly,had not troubled anyone before:he couldnt find the parks volcano. It had been known for a long time that Yellow
16、stone was volcanic in nature thats what accounted for all its hot springs and other steamy features. But Christiansen couldnt find the Yellowstone volcano anywhere.Most of us,when we talk about volcanoes,think of the classic cone(圆锥体)shapes of a Fuji or Kilimanjaro,which are created when erupting ma
17、gma(岩浆)piles up. These can form remarkably quickly. In 1943,a Mexican farmer was surprised to see smoke rising from a small part of his land. In one week he was the confused owner of a cone five hundred feet high. Within two years it had topped out at almost fourteen hundred feet and was more than h
18、alf a mile across. Altogether there are some ten thousand of these volcanoes on Earth,all but a few hundred of them extinct. There is,however,a second less known type of volcano that doesnt involve mountain building. These are volcanoes so explosive that they burst open in a single big crack,leaving
19、 behind a vast hole,the caldera. Yellowstone obviously was of this second type,but Christiansen couldnt find the caldera anywhere.Just at this time NASA decided to test some new highaltitude cameras by taking photographs of Yellowstone. A thoughtful official passed on some of the copies to the park
20、authorities on the assumption that they might make a nice blowup for one of the visitors centers. As soon as Christiansen saw the photos,he realized why he had failed to spot the caldera: almost the whole park2.2 million acreswas caldera. The explosion had left a hole more than forty miles acrossmuc
21、h too huge to be seen from anywhere at ground level. At some time in the past Yellowstone must have blown up with a violence far beyond the scale of anything known to humans.1What puzzled Christiansen when he was studying Yellowstone?AIts complicated geographical features.BIts everlasting influence
22、on tourism.CThe mysterious history of the park.DThe exact location of the volcano.2What does the second paragraph mainly talk about?AThe shapes of volcanoes.BThe impacts of volcanoes.CThe activities of volcanoes.DThe heights of volcanoes.3What does the underlined word “blowup” in the last paragraph
23、most probably mean?AHotair balloon. BDigital camera.CBig photograph. DBirds view.答案与解析语篇导读:本文为说明文。文章讲述了二十世纪六十年代Bob Christiansen在研究黄石公园的火山历史时,奇怪地发现到处看不到火山的影子,原来,这儿的火山并不是像我们大部分人想象的那种圆锥体形状的高耸的样子,而是一个巨大的洞,这个洞太大了以至于从地面上的任何地方都看不见。1D细节理解题。根据第一段最后一句“But Christiansen couldnt find the Yellowstone volcano anyw
24、here.”可知,他困惑的是到处看不到火山。故选D。2A段落大意题。本段讲述了两种形状的火山,一种是通常人们所理解的由火山岩浆堆积形成的圆锥体,还有一种极具爆发力的火山,它们会在一个大裂缝中爆裂,留下一个巨大的洞,故选A。3C词义猜测题。根据第三段第一句“Just at this time NASA decided to test some new highaltitude cameras by taking photographs of Yellowstone.A thoughtful official passed on some of the copies to the park aut
25、horities on the assumption that they might make a nice blowup for one of the visitors centers.”可知,美国国家航空和宇宙航行局为测试一些新的高海拔照相机而拍摄了黄石公园的照片。一位深思熟虑的官员把其中的一些照片副本转交给了公园管理部门,认为他们可能会将其放大以供一个游客中心展示。故可知,此处意为将照片放大,选C。.语法填空阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。(2019年高考课标全国卷)The polar bear is found in the Arctic Cir
26、cle and some big land masses as far south as Newfoundland. While they are rare north of 88,there is evidence _1_ they range all the way across the Arctic, and as far south as James Bay in Canada. It is difficult to figure out a global population of polar bears as much of the range has been _2_ (poor
27、) studied; however, biologists calculate that there are about 20,00025,000 polar bears worldwide.Modern methods _3_ tracking polar bear populations have been employed only since the mid1980s, and are expensive _4_ (perform) consistently over a large area. In recent years some Inuit people in Nunavut
28、 _5_ (report) increases in bear sightings around human settlements, leading to a _6_ (believe) that populations are increasing. Scientists have responded by _7_ (note) that hungry bears may be congregating(聚集) around human settlements, leading to the illusion(错觉) that populations are_8_ (high) than
29、they actually are. Of _9_ nineteen recognized polar bear subpopulations, three are declining, six _10_ (be) stable, one is increasing, and nine lack enough data.答案与解析语篇导读:本文为科普文类说明文,介绍了北极熊的生存现状。1that考查同位语从句。根据句子结构分析可知,主句为there be句型,且结构完整,空格后为同位语从句,解释说明中心词evidence内容,故填that。2poorly考查副词用法。根据句意和结构分析可知,此
30、处用副词poorly修饰谓语动词has been studied,意为“研究很少”。故填poorly。3of/for考查介词用法。此处tracking polar bear populations作Modern methods的定语,用of 连接,“methods of doing sth.”,意为“的方法”,构成固定结构。或者意为“对于跟踪北极熊的方法”用for。故填of/for。4to perform考查非谓语动词。主系表结构之后,常用不定式作原因或目的状语,句意:跟踪北极熊的现代方法只是在二十世纪八十年代以来开始采用,并且在如此大区域内持续采用是昂贵的,故此处用to perform。5h
31、ave reported考查时态。根据上下文语境,尤其是时间状语in recent years可知,主句用现在完成时态,故填have reported。6belief考查名词。根据其前不定冠词和其后的同位语从句可知,空格处为名词形式,故填belief。7noting考查非谓语动词。根据其前介词by可知,此处用动名词主动形式,故填noting。8higher考查形容词比较级。根据其后than they actually are可知,此处为形容词的比较级,故填higher。9the考查定冠词。此处为特指,意为“在已知的19个北极熊亚种群中”,故填the。10are考查时态和主谓一致。根据three
32、 are declining,此处数词six作主语,代指前文中的“polar bear subpopulations”,故用复数谓语,一般现在时,故填are。.书面表达假定你是李华,你校今年寒假将要为外国学生举办一场汉语冬令营活动。请给你的美国朋友Jason写封邮件,邀请他参加。内容包括:1. 时间和地点;2. 内容:汉语学习、中国传统文化等;3. 报名方式和截止日期。注意:1.词数100左右;2可以适当增加细节,以使行文连贯。Dear Jason,_答案Dear_Jason,How is it going? Our school is going to hold a Chinese Wint
33、er Camp for international students this winter vacation.Knowing that you are keen on Chinese culture, I am writing to invite you to join in it.The camp will last 10 days, from February 11 to February 20 in our school.It covers a variety of activities, ranging from learning daily Chinese to Chinese h
34、istory and traditional culture.In addition, the camp provides a chance for members to visit some museums, which is a good way to learn about our history.If you are interested, please sign up before February 11 on our school website.I am sure that you will gain much through the activities.Looking forward to your participation.Yours,Li Hua