1、课后培优微积累战高考,训练提分点描写look的高级表达一、多样表达1blink v.眨眼blink ones eyes nervously 紧张地眨着眼睛2glare v. 怒目而视look at him with an angry glare 生气地瞪着他3stare v. 凝视;盯着看stare the stranger up and down 上下打量陌生人4gaze v. 凝视,注视gaze at the splendid view 凝视壮丽的景色5glance v. 一瞥; 匆匆一看;扫视glance at the watch 匆匆看了看表6sweep v. 扫视sweep from
2、 right to left 左右扫视了一下7witness v. 目击; 目睹 (尤指罪行或事故)witness the accident 目睹这场事故8make sth./sb. out (勉强地)辨认出,看出9fix ones eyes on. 凝视,盯着看10catch sight of 看到二、佳句观摩1When I told him the news he didnt even blink his eyes.我把那个消息告诉他时,他眼都没眨一下。2The kids in class stared at the teacher, completely confused.课堂上,孩子们
3、盯着老师,完全糊涂了。3She gazed at me in disbelief when I told her the news.我告诉她这消息时,她以怀疑的目光注视着我。4On entering the meeting room, I caught sight of him.一进会议室,我就看见他了。5She stood there, with her eyes fixed on the sky.她站在那儿,凝视着天空。三、佳句仿写1She_blinked and forced a smile.她眨了眨眼睛,挤出一丝微笑。2He didnt shout, he just glared_at
4、_me_silently他没有喊叫,只是默默地怒视着我。3He glanced_at_her as she passed by.她从他身边走过时,他快速地瞟了她一眼。4Anyone who_witnessed_the_attack should call the police.目睹这次袭击的人都应向警方报告。5In the darkness, I could hardly make_out_the_number_of_the_house黑暗中我几乎辨认不出房屋的号码。.阅读理解A语篇类型记叙文主题语境人与自我个人经历勇敢面对阿尔茨海默病Laura Sides was a psychology
5、major at the University of Nottingham in 2004.She first noticed signs of her dads developing dementia (痴呆) when she moved to Nottingham.She said,“Dad was a doctor,so he knew exactly what was happening to him,but people try to hide it when they are ill.Then,I came home for my 21st birthday and arrang
6、ed to meet him,but he never showed up as hed forgotten.Thats when I knew something serious was happening.”So,aged 21,she decided to leave university and look after him herself.She lived close by,popping in every day to make sure he was eating,and that the house was tidy,before heading off to her wor
7、k.Besides challenging moments,there were times when looking after her dad was a pure joy.“Wed wake up,Id ask what he wanted to do that day,and however ridiculous the adventure,off wed go.”Sadly,in 2009,5 years later,Laura lost her father.Before he died,Laura went to a hospital appointment with him,w
8、here doctors mentioned that his form of Alzheimers was genetic meaning there was a fiftyfifty chance that she had inherited it.For several years Laura agonised over whether to be tested,finally finding out in August 2017 that she has the APP gene,meaning that,like him,she will develop the condition
9、within a decade.At first,she struggled,feeling as if she lacked purpose.Then,during a sleepless night in the summer of 2018,she decided at around 2 am to enter the 2019 London Marathon sponsored by the charities Alzheimers Society and Alzheimers Research UK.She hoped to start the conversation around
10、 earlyonset Alzheimers and to encourage people to talk about it more openly.“I remember when Dad was ill,people wouldnt know how to react and it all felt very hidden away,but I want to be honest and open.” She added,“The more information we can get,the less of a taboo (忌讳) this will feel.That said,t
11、he support Ive received so far after going public has been amazingthats what is carrying me through.”文章大意:Laura Sides在读大学期间,父亲患上了阿尔茨海默病,她休学悉心照料父亲直到他去世;后来她被医生告知自己在十年后也会患上同样的病。短暂的痛苦之后,她便振作了起来,积极面对生活,参加马拉松比赛,并且进行阿尔茨海默病方面的公开对话,鼓励人们公开谈论这种病,而不是回避它。1Laura noticed her fathers dementia when _Aher father told
12、 her his condition in personBpeople nearby informed her of his fathers conditionCher father forgot his own birthday partyDher father forgot to attend her 21yearold birthday party解析:D考查细节理解。根据文章第一段最后两句“Then,I came home for my 21st birthday.Thats when I knew something serious was happening.”可知,Laura的父
13、亲忘记参加女儿的21岁生日会,在那时Laura意识到父亲已患病,故选D。2The underlined word “agonised” in Paragraph 4 probably means “_”AexcitedBstruggledCshockedDdelighted解析:B考查词义猜测。根据上文中的“there was a fiftyfifty chance that she had inherited it”可知,医生告知Laura,她有百分之五十患病的几率,并结合画线词所在句中的“whether to be tested”可推知,此处表示Laura多年来苦苦思索是否去检查一下,与B
14、项词义接近。3Laura started the open talk in the hope of _Agetting people to talk about Alzheimers openlyBearning some money to help treat her AlzheimersCmaking herself stronger to fight against AlzheimersDraising funds for charities Alzheimers Society and Alzheimers Research UK解析:A考查细节理解。根据题干中的关键词“open ta
15、lk”定位到文章的最后一段。根据该段首句“She hoped to start the conversation around earlyonset Alzheimers and to encourage people to talk about it more openly.”可知,作者公开谈论阿尔茨海默病是为了鼓励人们公开谈论此病,故答案是A。4Which words can best describe Laura?ACaring and positive.BCareful and honest.CPatient and cautious.DDevoted and modest.解析:A考
16、查推理判断。通读全文内容可知,Laura在得知父亲患阿尔茨海默病后休学来悉心照料他直至他去世,后来得知自己也会得阿尔茨海默病后,挣扎后便振作起来,先是决定参加马拉松比赛,接着针对这种病进行公开对话,鼓励人们更加公开地谈论它,而不是回避它。由此可推知,作者是一个关心他人又积极向上的人,故答案是A。B语篇类型议论文主题语境人与自我认识自我过度追求完美影响身心健康(2021石家庄市高三摸底)Its not easy feeling like youre always under the spotlight being judged for each little mistake you make.Y
17、our mind is in an endless circle playing what you said and did over and over again.You wish you had a time capsule (时间囊) to go back and make things change if you find mistakes.You fear what others will think about you and that they will reject and dislike you.You seek to be socially perfect.Academic
18、ally,you work long endless hours just to make those excellent marks.Although most would say “its good to have high standards”,they have no idea about the internal hell you put yourself through to achieve perfection.If you dont achieve the desired goal you feel as though you have failed,but youre far
19、 from failing,you just dont see it that way.So instead you are telling yourself that youre stupid and not smart.The pressure you place on yourself weighs you down and you wear the “not good enough” label each and every day.You not only have high standards for yourself but you also have them for othe
20、rs.If people dont perform up to your expectations,then you think them incompetent.This causes a lot of frustration because you cant trust anyone to get things right.So instead or being a team player you fly solo(单飞) and try to do two or three jobs at once.Your unrealistic expectations cause you to c
21、riticize and judge others and that leads to problems in other areas of your life.The attempt to be perfect is called perfectionism and its damaging our emotional and mental health.We strive for perfection with our body,in our performance,and in our relationships.In a society that overstates mistakes
22、,is it any wonder that so many young people attempt the impossible task of being perfect?We all have flaws,fears and make mistakes,and thats perfectly OK.Its our imperfections that make life interesting and they help us grow into a stronger and more adaptable person.We dont have to be a stronger and
23、 more adaptable person.We dont have to strive to achieve the impossible goal.We are designed to be perfectly imperfect.文章大意:我们总是小心翼翼,担心自己不够完美,做不好事情时便给自己贴上“不够好”的标签。其实,过度追求完美不仅影响身心健康,还会对别人苛求进而产生很多问题,我们注定不完美,我们要接受自己的不完美。5Where is this text most likely from?AA diary.BA novel.CA magazine.DA guidebook.解析:
24、C考查文章出处。通读全文可知,本文是一篇议论文,主要观点是:其实,过度追求完美影响身心健康和人际关系进而导致其他问题,因此我们不必追求完美。据此可推知,本文最可能摘自杂志,故C项正确。6Which of the following is a perfectionist most likely to agree?ABe generous with praise.BNobody is perfect.CThere is no best,only better.DA contented mind is an everlasting feast.解析:C考查推理判断。根据第四段第一句中的“The at
25、tempt to be perfect is called perfectionism”可推知,“没有最好,只有更好”是典型的完美主义者的观点,故C项正确。A项“不要吝惜赞美”、D项“知足常乐”均不属于完美主义,故排除。7What can we infer from Paragraph 4?AThe society is partly to blame for perfectionism.BMore and more people are tolerating mistakes.CMany young people find it impossible to be perfect.D.Its
26、unusual for a society to seek perfectionism nowadays.解析:A考查推理判断。根据第四段尾句“In a society that overstates mistakes,is it any wonder that so many young people attempt the impossible task of being perfect?”可知,在这个夸大错误的社会里,有那么多的年轻人尝试变得完美这一不可能完成的任务是不足为奇的;据此可推知,社会应当对完美主义承担一定的责任,故A项正确。8What does the author thin
27、k of imperfection?AIts unbearable.BIts part of our life.CIt deserves to be overcome.DIt does harm to our mental health.解析:B考查观点态度。根据尾段内容尤其是最后一句“We are designed to be perfectly imperfect.”可推知,作者认为不完美是我们人生的一部分,故B项正确。.完形填空语篇类型记叙文主题语境人与自我个人经历克服心理障碍,勇往直前(2021山东省高三开学质量检测)Exercise and I have never had a go
28、od relationship due to my fear of sports.From a young age, my dad _1_ me into a dozen sports.I didnt like any of them, _2_When I entered University of Regina, my dad _3_ telling me “You have to find a way to stay _4_” or “You dont want to get the Freshman 15, do you?” So I _5_ to give swimming a sho
29、t, but I _6_ managed to go to the pool twice during the fall semester (学期).Worse still, I was _7_ to convince myself that “Yeah, thats OK.”Spring semester came.A friend of mine _8_ me one day asking if I wanted to go to Zumba with her.All I knew about Zumba was that it was basically exercise dancing
30、 to Latin and pop songs.It didnt sound too bad, but I couldnt be _9_I went, and that was it.Zumba became my _10_ of tea.The instructor would always say:“Dont worry about the steps.Have fun.Do your own thing.”That removed my _11_ about sports.I didnt have to be _12_ .I didnt even have to be good.I ju
31、st need to _13_ the music and move.Zumba did _14_ me from the Freshman 15, but it also did so much more.It let me make _15_ with my unpleasant past with physical fitness, and enjoy staying healthy.文章大意:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者从小就不喜欢运动,甚至产生了恐惧的心理,但是一次偶然的机会,作者接触到了尊巴,这种舞蹈使作者克服了对运动的恐惧,并且使身体获得了健康。1A.expectedBa
32、llowedCforcedDinvited解析:C句意:从很小的时候起,我爸爸就强迫我从事十几项运动。expected期待;allowed允许;forced强迫,迫使;invited邀请。根据I didnt like any of them可知,作者不喜欢这些运动,都是爸爸强迫他做的。故选C。2A.thereforeBthoughCinsteadDbesides解析:B句意:不过,我一项也不喜欢。therefore因此;though尽管;instead反而,代替;besides此外。上文提到作者从小就接触了很多项运动,再结合“I didnt like any of them”可知,上下文形成转
33、折关系。故选B。3A.avoidedBriskedCregrettedDkept解析:D句意:当我进入Regina大学时,我爸爸一直对我说:“你必须找到保持身材的方法”或者“你不想让一个新生重15磅,是吗?”avoided避免;risked冒险;regretted后悔;kept保持。根据“You dont want to get the Freshman 15, do you?”可知,此处表示爸爸不停地叮嘱作者要保持体重。故选D。4A.in shapeBfor funCat easeDon business解析:A句意:当我进入Regina大学时,我爸爸一直对我说:“你必须找到保持身材的方法”
34、或者“你不想让一个新生重15磅,是吗?”in shape在外形上处于良好状态;for fun开玩笑地,为了好玩;at ease安逸,自在;on business出差办事。根据“You dont want to get the Freshman 15, do you?”可知,此处表示要保持体形。故选A。5A.refusedBhappenedCbotheredDdecided解析:D句意:所以我决定尝试一下游泳,但在秋季学期,我只去了两次游泳池。refused拒绝;happened发生;bothered使烦恼;decided决定。由于爸爸不停地叮嘱,作者决定尝试游泳来保持体形。故选D。6A.har
35、dlyBmerelyCconstantlyDgradually解析:B句意:所以我决定尝试一下游泳,但在秋季学期,我只去了两次游泳池。hardly几乎不;merely仅仅;constantly经常地;gradually逐渐地。But前后为转折关系,上文提到作者决定通过游泳来保持体形,此处表示只去了两次。故选B。7A.eagerBcontentCembarrassedDdisappointed解析:B句意:更糟糕的是,我满足于说服自己“好吧,没关系。”eager渴望的;content满足的;embarrassed尴尬的;disappointed失望的。根据“Yeah, thats OK.”可知,
36、作者对自己的现状表示满足。故选B。8A.teasedBcomfortedCapproachedDannoyed解析:C句意:一天,我的一个朋友建议我,问我是否想和她一起去跳尊巴舞。teased嘲笑;comforted安慰;approached建议,接近;annoyed使厌烦。根据“I went, and that was it.”可知,朋友建议作者去跳尊巴舞。故选C。9A.happyBproudCcarefulDsure解析:D句意:听起来不太糟,但我不能肯定。happy开心的;proud骄傲的;careful小心的;sure确定的。根据上文“All I knew about Zumba wa
37、s that it was basically exercise dancing to Latin and pop songs.”可知,作者对尊巴舞不太了解,因此此处表示不确定。故选D。10A.cupBpartCshareDmouth解析:A句意:尊巴成了我的最爱。cup杯子;part部分;share一份,份额;mouth嘴巴。ones cup of tea为固定短语,意为“钟爱的事物,恰合口味”。故选A。11A.curiosityBpassionCscareDconfidence解析:C句意:这消除了我对体育运动的恐惧。curiosity好奇心;passion激情;scare害怕;confi
38、dence自信。根据上文“due to my fear of sports”可知,此处对应的信息词是fear(害怕)。故选C。12A.perfectBenthusiasticCadorableDambitious解析:A句意:我不必事事完美。perfect完美的;enthusiastic热情的;adorable可爱的,讨人喜爱的;ambitious有雄心的。根据“I didnt even have to be good”可知,作者觉得不必事事完美。故选A。13A.acceptBfeelCdisplayDcompare解析:B句意:我只需要感受音乐,动起来。accept接受;feel感觉;dis
39、play陈列,展示;compare比较。根据“Dont worry about the steps.Have fun.Do your own thing.”可知,指导员教导作者不必在意其他的东西,因此只要感受音乐动起来即可。故选B。14A.witnessBseparateCdiscourageDsave解析:D句意:尊巴确实把我从一年级新生的15磅重中拯救了出来,但它的作用还不止这些。witness目击,见证;separate使分开,使分离;discourage使泄气;save拯救,节省。根据“but it also did so much more”可知,尊巴舞帮助作者避免了增重15磅。故选
40、D。15A.troubleBsenseCpeaceDcontact解析:C句意:它让我用身体的健康与不愉快的过去和解,享受健康。trouble麻烦;sense感觉,意识;peace和平;contact联系。make peace with为固定短语,意为“与言归于好”。故选C。.写作(2021广东省广州八区调研考试)针对校园浪费粮食的现象,学校将举行以“节约粮食”为主题的倡议活动。假定你是学生会主席,请你代表学生会给全体同学写一封倡议书,内容如下:1活动的意义;2具体的做法;3呼吁从我做起,节约粮食。注意:1.词数80左右;2请按如下格式作答。One possible versionDear f
41、ellow students,Being thrift on food is a Chinese traditional virtue.More importantly, in the time of pandemic and natural disasters, saving food is of vital significance for a country with 1.4 billion people.The school is to launch a campaign against food waste.Banners will be put up to advocate saving food.As for us students, please dont order food that we cant finish.Furthermore, lets remind each other to clear the plate all the time or pack leftovers home.Remember, every grain comes after hard toil.Lets save food and do it from today!Students Union9