1、(建议用时:30分钟) 阅读理解A(2019福建高三质量检查)When was the last time you told someone he inspired you to go to work each morning?Teachers at Oak Park High School in Kansas City, Missouri, did just that this September, when they pulled individual students out of classes to tell them just how much they appreciated t
2、hem.The students reactions, which were captured(捕捉) on video and shared on YouTube, a now viral video website, ranged from shy thanks to hugs and tears.“I have been challenged to find a student who makes me want to come to school every day, ” said one teacher in the video, “and thats you”Jamie McSpa
3、rin, a teacher in charge of the schools academy program for atrisk sophomores(二年级学生) and juniors, posed the challenge, writes ABC News.“Initially when we pulled the kids out, they all thought they were in trouble, ”McSparin told ABC News“Any teacherstudent interaction always seems to be negative(消极的
4、),and that was something that bothered me tooNo matter if theyre good kids or troublemakers or anything, they always thought they were in trouble, ” she said.McSparin said she got the idea for the project after attending a professional development workshop this summer called “the power of positivity
5、”.“I like the idea of letting students know they are appreciated, because we do appreciate themI just dont think we say it enough, ” she told local news outlet WDAFTV.Its safe to say the challenge was effective.“I feel special, ” said one of the boys in the video“You should, ” said his teacher“You a
6、re special”【解题导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了美国一所高中的老师发起一项挑战,将学生单独拉到教室外,向他们表达感激之情的故事。1What does the underlined word “posed” in Paragraph 5 mean?APresentedBRejected.CIgnored.DEvaluated.A解析:词义猜测题。根据文章第五段和第六段可知,Oak Park High School的老师Jamie McSparin发起了这项挑战,并参与其中。present意为“提出”,符合语境。2How did the students probably feel
7、when pulled out of the classroom at first?ANervous.BThrilled.CCurious.DEncouraged.A解析:推理判断题。根据第六段第一句中的“Initially when we pulled the kids out, they all thought they were in trouble”可知,最初把孩子们拉出来时,他们都认为他们有麻烦了。因此可推断出起初当学生们被拉到教室外时他们感到很紧张,故本题选A。B项意为“兴奋的,高兴的”;C项意为“好奇的”;D项意为“受到鼓舞的”。3What inspired McSparin t
8、o challenge the project?AThe trouble caused by students.BThe need of shooting the video.CA seminar named “the power of positivity”.DA program related to students interactions.C解析:细节理解题。根据第七段“McSparin said she got the idea for the project after attending a professional development workshop this summe
9、r called the power of positivity”可知,McSparin说她是在今年夏天参加了一个叫作“积极的力量”的专业发展研讨会之后有了这个想法的,故选C。C项中的seminar与原文中的workshop是同义词,意思是“研讨会”;named与原文中的called是同义词,此处属于同义转化现象。4What message does this text mainly convey?AChallenge is unavoidable in life.BEveryone needs to be appreciated.CPositivity outweighs negativit
10、y.DNews media contribute to students progress.B解析:主旨大意题。根据文章内容尤其是倒数第三段的内容可知,老师将学生拉出教室,向他们表达感激之情,是因为“每个人都需要被感激”。故本题选B。B(2019陕西部分学校第一学期摸底)Scientists are preparing to launch the worlds first machine to clean up the planets largest mass of ocean plastic.The experts believe the machine should be able to
11、collect half of the detritus in the patchabout 40, 000 metric tonswithin five yearsIn the past few weeks they have been busy welding together giant tubes that will sit on the surface of the sea and form the skeleton of the machine, creating the largest floating barrier ever made.The system, original
12、ly dreamt up by MrSlat, will be shipped out this summer to the Great Pacific Garbage Patch, between Hawaii and California, which contains estimated 18 trillion pieces of plasticIt will be the first ever attempt to tackle the patch since it was discovered in 1997.MrSlat was 16 and still at school whe
13、n he was diving in Greece and first saw for himself the amount of plastic polluting the sea“There were more bags than fish down there, ” he recallsTwo years later he came up with a solution, quit university after six months and set up The Ocean Cleanup as a companyMrSlat says the first plastic to ar
14、rive on shore will be a major milestone“We as humanity created this problem, so I think its also our responsibility to help solve it, ” he says.The Great Pacific Garbage Patch (GPGP) covers an area of 16 million square kilometers and contains at least 79, 000 tons of plastic, research found last mon
15、thMost of it is made up of “ghost gear”parts of abandoned and lost fishing gear, such as nets and ropesoften from illegal fishing vessels.Ghost gear kills more than 100, 000 whales, dolphins and seals each year, according to scientific surveysSeabirds and other marine life are increasingly being fou
16、nd dead with stomachs full of small pieces of plasticCreatures eat plastic discarded in the sea thinking its food but then starve to death because they are not feeding properlyOthers are trapped and die of starvation or are strangled or suffocated by ghost gear.【解题导语】本文是一篇说明文,主要介绍了世界首个海洋垃圾清扫机的发明。5Wh
17、at does the underlined word in the second paragraph probably mean?AWasteBOcean.CSystem.DMachine.A解析:词义猜测题。根据第二段画线词前的“collect half of”和第四段第一句中的“first saw for himself the amount of plastic polluting the sea”和第五段最后一句中的“parts of abandoned and lost fishing gear,such as nets and ropesoften from illegal fi
18、shing vessels”可推知,画线词的意思是“垃圾”。故选A。6Which one makes up most of the garbage in Pacific from the passage?AFishing vessels.BDolphins and seals.CGiant tubes.DAbandoned fishing gear.D解析:细节理解题。根据第五段最后一句“Most of it is made up of ghost gearparts of abandoned and lost fishing gear,such as nets and ropesoften
19、from illegal fishing vessels”可知,太平洋里的大部分垃圾是由废弃的钓鱼用具组成的。7Why do some creatures in The Great Pacific Garbage Patch die of starvation?ABecause they are killed by ghost gear.BBecause they are suffocated by ghost gear.CBecause they dont like eating plastic.DBecause they are not feeding properly.D解析:细节理解题
20、。根据最后一段倒数第二句中的“but then starve to death because they are not feeding properly”可知,大太平洋垃圾带的一些生物死于饥饿是因为它们不能真正地进食。8What is the main idea of the passage?AA report about the death of marine life.BNews about the first machine to clean up ocean plastic.CInformation about ocean plastic.DThe reason for invent
21、ing a machine.B解析:主旨大意题。本文是一篇说明文,主要介绍了世界首个海洋垃圾清扫机的发明。第一段“Scientists are preparing to launch the worlds first machine to clean up the planets largest mass of ocean plastic”点明了文章的主题。故选B。 完形填空(2019成都重点中学高三段考)My grandfather gave me the world when he gave me his loveHe would have done anything for me, an
22、d he was always 1 to busy himself with some project meant for my 2 .Summer months meant that I could have more fun on my grandfathers farm away from the 3 of city lifeOnly a twentyminute drive from our home, my mother often made the 4 with me into the company of my 5 On one visit that was meant to b
23、e short, I enjoyed my childish happiness by 6 snacks and drinks outside my grandparents house, where other children 7 to visit friends and familyI was 8 counting the little change though it was far from the aim of my 9 .My enthusiasm was disappearing, however, when my mother approached to remind me
24、of an appointment I knew I would not be 10 to miss“But who will sit at my lemonade stand?” I asked Mum, unwilling to 11 .“I guess you will have to pack it away until another day, ” she replied with 12 Mournfully, I began to obey, 13 packing up my lemonade stand. From the 14 , where I could see throu
25、gh window, Grandpa came stepping across the grassHe 15 touched my cheek with a rough finger, put my lemonade stand back, seated himself in the chair and 16 a newspaper“It is a 17 day for lemonade, ” he said“Hurry back, and we will share some”When we 18 later that day, Grandpa was still at my postThe
26、 small box where I had begun to place my 19 has no more change than it could be accounted for even if the 20 village showed up for a drink.【解题导语】本文是一篇记叙文。“我”最喜欢到祖父的农场过暑假,远离无聊的城市生活,享受农场生活。在祖父家的外面,“我”可以向过往的孩子们销售零食和饮料,虽然没有挣多少钱,但这样的生活让“我”流连忘返1AkindBwilling CrelaxedDprivilegedB解析:结合该句中的“He would have don
27、e anything for me,and he was always _ to busy himself with some project meant for my _”可知,“我”的祖父总是愿意(willing)为“我”的幸福(happiness)做任何事。be willing to do sth.为固定搭配,意为“乐意做某事”,故B项正确。A项意为“体贴的”,C项意为“放松的”,D项意为“有特权的”。2AbirthdayBlove CworldDhappinessD解析:参见上题解析。3AboredomBdiversity CamusementDlazinessA解析:根据该句“Sum
28、mer months meant that I could have more fun on my grandfathers farm away from the _ of city life”可知,夏季意味着“我”可以在“我”祖父的农场里享受更多的乐趣,远离城市生活的无聊(boredom)。B项意为“差异,多样性”,C项意为“娱乐”,D项意为“懒惰”,都与语境不符。4AtripBdrink CfoodDplanA解析:根据该句中的“Only a twentyminute drive from our home,my mother often made the _ with me”可知,祖父家
29、离“我”家只有二十分钟的车程,“我”的母亲经常和“我”同行这段旅行(trip)。B项意为“饮料”,C项意为“食物”,D项意为“计划”,都与语境不符。5AgrandfatherBfatherCfriendDfamilyA解析:根据语境可知,祖父的农场离“我”家只有二十分钟的车程,“我”的母亲经常和“我”一起去陪伴祖父。故选A。6AcollectingBmaking CenjoyingDsellingD解析:根据该句中的“On one visit that was meant to be short,I enjoyed my childish happiness by _ snacks and d
30、rinks outside my grandparents house”并结合下文中的“counting the little change”可知,有一次在祖父家短暂的逗留中,“我”喜欢上了在祖父家的外面向孩子们出售(selling)零食和饮料。A项意为“收集”,B项意为“制造”,C项意为“享受”,都与语境不符。7ApassedBforgot CdecidedDranA解析:根据该句中的“outside my grandparentshouse,where other children _ to visit friends and family”可知,在祖父家的外面,“我”向经过(passed
31、) 这里去拜访朋友和亲属的孩子们出售零食和饮料。B项意为“忘记”,C项意为“决定”,D项意为“奔跑”,都与语境不符。8AhopelesslyBcarelessly CexcitedlyDcautiouslyC解析:根据该句“I was _ counting the little change though it was far from the aim of my _”可知,“我”兴奋地 (excitedly) 数着这些零钱,尽管它们离“我”努力(effort)的目标还很远。A项意为“无望地”,B项意为“粗心地”,D项意为“谨慎地”,都与语境不符。9AlifeBeffort CworkDrea
32、lityB解析:参见上题解析。A项意为“生活”,C项意为“工作”,D项意为“事实”,都与语境不符。10AadvisedBmade CpreparedDpermittedD解析:根据该句“My enthusiasm was disappearing,however,when my mother approached to remind me of an appointment I knew I would not be _ to miss”可知,然而,当“我”母亲走近并提醒“我”一个“我”知道不允许(permitted)错过的约会时,“我”知道“我”要离开这里了,所以“我”的热情逐渐消失。A项意
33、为“建议”,B项意为“制造”,C项意为“准备”。11AanswerBpack CleaveDdisappearC解析:根据上文中的“I enjoyed my childish happiness by _ snacks and drinks outside my grandparents house”,并结合该句“But who will sit at my lemonade stand? I asked Mum,unwilling to _”可知,“我”不愿意离开(leave)这里。A项意为“回答”,B项意为“收拾”,D项意为“消失”。12AregretBembarrassmentCamus
34、ementDangerA解析:根据上文内容可知,“我”要赴一个不允许错过的约会,但“我”不愿离开,再结合该句中的“I guess you will have to pack it away until another day”可推知,母亲应是感到遗憾的。故A项符合语境。B项意为“尴尬”,C项意为“快乐”,D项意为“愤怒”。13AgratefullyBdelightedly CslowlyDhurriedlyC解析:根据上文内容并结合该句中的“I began to obey,_ packing up my lemonade stand”可知, “我”开始听从母亲的话, 慢慢地(slowly)收拾
35、“我”的柠檬汽水摊位。A项意为“感激地”,B项意为“高兴地”,D项意为“匆忙地”。14AfarmBstore ChouseDcarC解析:根据该句中的“where I could see through window”可推知,该处指“我”在一间房子(house)里。A项意为“农场”,B项意为“商店”,D项意为“汽车”。15AsuddenlyBgentlyCsecretlyDaccidentallyB解析:根据该句中的“He _ touched my cheek with a rough finger,put my lemonade stand back”可知,祖父用他那粗糙的手指轻柔地(gen
36、tly)抚摸着“我”的脸颊,将“我”的柠檬汽水摊位摆了回去。A项意为“突然地”,C项意为“秘密地”,D项意为“偶然地”。16AboughtBunfoldedCput asideDhanded overB解析:根据该句“He _ touched my cheek with a rough finger,put my lemonade stand back,seated himself in the chair and _ a newspaper”可知,祖父用他那粗糙的手指轻抚“我”的脸颊,把“我”的柠檬汽水摊位摆回去,自己坐在椅子上,打开(unfolded)一份报纸。A项意为“购买”,C项意为“
37、把暂放一边”,D项意为“移交”。17AbusyBquiet CshortDniceD解析:根据第三段可知,“我”在祖父家的外面向孩子们出售零食和饮料,非常开心;结合该句中的“It is a _ day for lemonade”可知,祖父知道“我”不想收起摊位就安慰“我”说今天是卖柠檬汽水的好(nice)日子。A项意为“忙碌的”,B项意为“安静的”,C项意为“短暂的”。18AtalkedBdiscussed CreturnedDarrivedC解析:根据上文中的“Hurry back”,结合该句“When we _ later that day,Grandpa was still at my
38、post”可知,当我们那天晚些时候回去(returned)时,祖父仍然在“我”的摊位边。A项意为“交谈”,B项意为“讨论”,D项意为“到达”。19AgoodsBearnings CsnacksDclothesB解析:根据第三段尾句可知,虽然离“我”努力的目标还很远,但是“我”还是兴奋地数着零钱;结合该句中的“The small box where I had begun to place my _ has no more change”可知,“我”是将“我”的收入(earnings)放在一个小盒子里的。A项意为“商品”,C项意为“零食”,D项意为“衣服”。20AformerBsmall CfamiliarDentireD解析:根据该句“The small box where I had begun to place my _ has no more change than it could be accounted for even if the _ village showed up for a drink”可知,即使整个(entire)村子的人都来喝一杯,“我”也没能赚到很多零钱。A项意为“以前的”,B项意为“小的”,C项意为“熟悉的”。