1、河南省许昌市、济源市、平顶山市2020届高三英语第三次联考试题(含解析)注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上,并将准考证号条形码料贴在答题卡上的指定位置。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对
2、话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读题。每段对话仅读一遍。1. What is the probable relationship between the two speakers? A. A teacher and a student. B. A teacher and her workmate. C. A student and her classmate. 2. Where are they standing now? A. Outside a book shop B. In front of a clothes shop. C. In a clothes shop.3. Ho
3、w late at least does the man have to check his ticket? A. 12:05 p.m. B. 12:45 p.m. C. 11:35 a.m.4. What caused the mans eyes red? A Sadness B. Some eye disease. C. Sand. 5. What can be inferred from the dialogue? A. The man would have bought the sunglasses if they were brown B. The woman thought the
4、 colour is good for the man. C. The man did not buy the sunglasses because they were brown. 第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听第6段材料,回答第6-8题。6. Who is Steven? A. The womans husband. B. Mrs. Whites son. C. The womans uncle. 7. When did Steven hurt himself? A. Last week. B. This week. C. A month ago.8. What p
5、art of the body did Steven hurt? A. His leg. B. His heart. C. His hand听第7段材料,回答第9-11题。9. What is the weather like today? A. Nice and sunny. B. Warm and wet. C. Hot and sunny. 10. What season is it now? A. Summer. B. Autumn. C. Spring. 11. What will they have to take to the farm? A. Shoes. B. Baskets
6、. C. Umbrellas. 听第8段材料,回答第12-14题。12. What happened to the woman? A. She lost her brown leather shoulder bag. B. She lost her black cloth shoulder bag. C. She lost her brown leather shoulder bag. 13. Where does the conversation take place? A. In the library. B. In a bag shop. C. In a lost-and-found o
7、ffice. 14. Whats not in the bag? A. Some keys. B. Some letters. C. A telephone directory. 听第9段材料,回答第15-17题。15. What is the relationship between the two speakers? A. Hirer and landlady. B. Relatives. C. Roommates. 16. What does the man want to do about the house? A. Change the colors of the lights. B
8、. Change the colors of the walls. C. Keep a cat in the house. 17. Which one is not right in the following statement? A. The man cant smoke in the bedroom. B. The man can cook at any time. C. The man cant take many friends to the house. 听第10段材料,回答第18-20题。18. What is the most common way to affect peop
9、les shopping behavior? A. Pictures. B. Advertisement. C. Films. 19. According to the passage, who can benefit from ads? A. Only the manufactures. B. Only the shoppers. C. Not only the shoppers but also the manufactures. 20. Which is right in the following statement? A. The Internet will play an incr
10、easingly important role in peoples shopping. B. Computers are a new medium as fast, easy and exact as other media. C. The Internet is only a good way for shopping. 第二部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AJo Usmar is a writer for Cosmopolitan and co-author of the li
11、festyle books. Here she picks her top reads.Frankly in Love by David YoonThere are some books I would never pick up if it weren t for review purposes and Frankly in Love is one of therm. I bad heard of this book and seen it all over Goodreads.Within the first few pages of this book, I was all in. I
12、think part of what was so engaging is that its from he viewpoint of Frank Li, a teen of high school.Game of Stars by Sayantani DasguptaJust like any 12-year-old girl, Kiran is just tying to figure out who she is. Unlike other 12-year-old girls, however, she has to0 deal with titles like princess and
13、 demon slayer (魔鬼杀手)”. She happens to be a princess from the Kingdom Beyond, a world where gods and demons existed. Now it is up to her to save the kingdom and be the hero.Abraham Lincoln:Vampire Hunter by Seth Grahame-SmithThis is a remarkable book. The depth of the story went far beyond my expecta
14、tions. The author paints a picture of Lincoln, a portrait (肖像) of strength, determination, and sacrifice in the face of personal and national disaster. Although some readers may find it rude to use a great leader of the United States in a fictional action book for entertainment, Grahame Smith tries
15、to preserve an air of dignity and honor in the character of Lincoln.1. What does the book Frankly in Love probably show to readers?A. A world in a teens eye.B. The building of a new country.C. The life of a famous politician.D. Ways of becoming a top student.2. If you dont like to read about sex, wh
16、ich do you prefer?A. Frankly in LoveB. Game of StarsC. Abraham Lincoln: Vampire HunterD. Cosmopolitan3. What is special about Abraham Lincoln: Vampire Hunter?A. Its about a romantic painter.B. It is a collection of pictures.C. It s about a country leader.D. It tells the true life of the author.【答案】1
17、. A 2. B 3. C【解析】这是一篇说明文。世界主义的作家Jo Usmar列举了她最喜欢看的几本书。【1题详解】细节理解题。根据Frankly in Love by David Yoon部分的I think part of what was so engaging is that its from he viewpoint of Frank Li, a teen of high school.可知,我认为如此吸引人的部分原因是Frank Li的第三人称视角,Frank Li是个十几岁的高中生。因此,Frankly in Love给读者展示的是十几岁的人眼中的世界。故选A。【2题详解】细节
18、理解题。根据Game of Stars by Sayantani Dasgupta部分的可知,Game of Stars不涉及性话题。因此,如果你不想读与性有关的书,你会喜欢Game of Stars。故选B。【3题详解】细节理解题。根据Abraham Lincoln:Vampire Hunter by Seth Grahame-Smith部分的Although some readers may find it rude to use a great leader of the United States in a fictional action book for entertainment
19、, Grahame Smith tries to preserve an air of dignity and honor in the character of Lincoln.可知,尽管一些读者认为,在一本虚构的动作书中,用美国的一位伟大的领袖来娱乐是粗鲁的,Grahame Smith还是试图保存林肯这个角色的尊严和荣誉。因此,Abraham Lincoln: Vampire Hunter的特别之处在于,他与一位国家领袖有关。故选C。BIn a world facing increasing conflict and instability, a Chinese Canadian is s
20、ending messages of love and peace through his artwork.William Ho, 60, who arrived in Canada from Hong Kong 42 years ago, teaches Chinese brush-painting near Toronto. The United Nations invited Ho to exhibit his art and his masterpiece at its headquarters in New York in 2006, and he then became a UN
21、global partner. Ho has been doing Chinese art and Chinese brush-painting for more than 50 years and teaching for over 30. He has more than 3, 000 students from around the world.“I actually started in Western art when I was younger, working in pencil drawing, oil painting, water color, etc. However,
22、after I met Chinese brush-painting a couple of years later, my eyes and mind were enlightened,”Ho recalled. Chinese and Western artists should respect, appreciate and learn from each other. Ho said one of his missions (使命) is to bring Chinese culture“back to”the centre stage of the world, as it had
23、been for thousands of years.So one of the themes in Ho s speeches delivered at UN Headquarters was“position well China, and position well the world. Ho said that some countries demand special treatment from the world or the international court in the name of democracy (民主) and freedom.“This mentalit
24、y is sick, selfish and bad. The people of the world and Mother Nature are saying no to the greedy. In fact, the whole world cannot afford these types of demands. We as a global family wouldn t allow this to happen.Ho said. Contrary to greed, Chinese culture believes that“less is more”.“Chinese cultu
25、re has been enlightening the world through our art, literature, philosophy, medicine, technologies in astronomy, navigation and four great inventions,”Ho said.4. What did Ho wish to do when he learned Chinese art?A. To be UNs partner easier and earlier.B. To make his artwork more enthusiastic.C. To
26、regain its leading position in the world.D. To combine Chinese and Western culture in art.5. What does Paragraph 4 mainly tell us?A. Democracy and freedom.B. Some country s special demand.C A famous Chinese proverb.D. Hos opinion about cultural exchanges.6. What does Ho think of artwork according to
27、 the passage?A. A tool for glory and money.B. The carrier of culture.C. A way to the world center.D. A stage for artists.7. Whats the best title for the passage?A. An Artist Whose Heart Beats for WorldB. A Chinese Painting LoverC. A Pioneer Who Promotes Chinese CultureD. A Famous UN Global Partner【答
28、案】4. C 5. D 6. B 7. A【解析】本文是新闻报道, 报道了加拿大华裔艺术家何厚铧通过他的艺术作品向世界传递爱与和平。【4题详解】细节理解题。根据第三段中“Ho said one of his missions (使命) is to bring Chinese culture“back to”the centre stage of the world, as it had been for thousands of years.,”可知,何学习中国艺术是为了让中国艺术重新回到世界的艺术中心舞台,回到世界的领先地位。故选C项。【5题详解】主旨大意题。根据第四段中首句“So one
29、of the themes in Ho s speeches delivered at UN Headquarters was“position well China, and position well the world.(何在联合国的一个演讲的主题之一就是把中国定位好,把世界定位好)”,和最后一句“Contrary to greed, Chinese culture believes that“less is more”.”与贪婪相反,中国文化认为“少即是多”。所以本段主要是关于何厚铧演讲时说明中西方文化的不同, 表达他关于文化交流的观点。故选D项。【6题详解】推理判断题。根据文章最后一
30、段何厚铧认为“Chinese culture has been enlightening the world through our art, literature, philosophy, medicine, technologies in astronomy, navigation and four great inventions, Ho said.(何厚铧说中国文化是通过艺术、文学、哲学、医学、天文和航海技术以及四大发明一直在照亮世界” ,可以推断,何厚铧认为艺术是文化的载体。故选B项。【7题详解】主旨大意题。根据第一段“a Chinese Canadian is sending me
31、ssages of love and peace through his artwork.”,和第三段中“Chinese and Western artists should respect, appreciate and learn from each other. ”文章介绍了加拿大华裔艺术家何厚铧通过他的艺术作品向世界传递爱与和平。他认为中西方艺术家应该互相尊重、互相欣赏、互相学习。因此文章标题应该是“一个为世界而心跳的艺术家”。故选A项。COne of the most critical roles forests play is relieving climate change. T
32、rees suck enormous amounts of carbon dioxide out of the air and fix the carbon in their wood and the soil. A recent study found that planting new trees over an area the size of the US could suck away two thirds of all the carbon dioxide discharge that humans have pumped into the atmosphere.“Without
33、animals, it is harder for forests to absorb carbon, as tree species (种类) important for protecting the climate could be lost without animals, Susanne Winter, a program director said at the WWF.In Africa, many of the tree species that absorb the most carbon rely on large birds and primates (灵长类动物) to
34、eat their fruits and spread their large seeds, according to the report. Without them, those trees would have difficulty reproducing and forests would lose their best carbon-storing trees.“Forests are our greatest natural ally in the fight against global warming, ”Winter said.“If we want to hold back
35、 the worldwide decline in biodiversity and prevent the climate crisis,s we need to protect the forests and the species living there.Forests also filter (过滤) water- as water makes its way to lakes or groundwater reserves, the roots and soil separate it from deposits and pollution that it collects alo
36、ng the way. What s more, forests regulate the global water cycle, since trees leaves, branches, and roots store or send out water vapor.Climate models show that forest-cutting down in Central Africa could lead to a 15% drop in rainfall in the US Midwest, and Amazon deforestation (森林滥伐) could cut Tex
37、as rainfall by 25%.Humans also get food, wood, and medicine from the abundance of plants and animals in forests. Worldwide, 1.6 billion people rely on forests for their livings, according to the United Nations. About 300 million people live in forests, according to WWF.8. Whats the purpose of Paragr
38、aph 3?A. To tell where the large seeds go.B. To show the tree species in Africa.C. To draw reader s attention to Africa.D. To support Susanne Winters opinion.9. What does the underlined word“ally in Paragraph 4 probably mean?A. Winner.B. Competitor.C. Partner.D. Victim.10. How do forests change clim
39、ate according to the passage?A. By affecting air and water.B. By feeding birds and animals.C. By providing life necessities.D. By increasing the variety of trees.11. What can be inferred from the passage?A. Water should be filtered.B. The more forests, the more rain.C Forests should be globally prot
40、ected.D. Half the carbon dioxide is sucked away by trees.【答案】8. D 9. C 10. A 11. C【解析】本文是说明文。文章介绍了森林在缓解气候变化和应对气候危机方面、在调节地球水循环方面以及为人类提供食物、木材和药物方面所起的重要作用,说明森林对于人类的重要性。【8题详解】推理判断题。第二段中Susanne Winter 提出观点“tree species important for protecting the climate could be lost without animals (如果没有动物,那些对于保护气候很重要
41、的树种可能会消失)”;第三段中提到“Without them, those trees would have difficulty reproducing and forests would lose their best carbon-storing trees. (没有它们,这些树木将难以繁殖,森林将失去它们最好的碳储存树木。)”,可以推断第三段是以非洲为例,进一步说明Susanne Winter的观点。故选D项。【9题详解】词义推断题。根据划线词后一句Winter所说的话“If we want to hold back the worldwide decline in biodivers
42、ity and prevent the climate crisis, we need to protect the forests and the species living there. (如果我们想阻止全球生物多样性的下降,防止气候危机,我们就需要保护森林和生活在那里的物种。)”,Winter认为森林在阻止全球气候变化中起着重要的作用,因此可以推断,“Forests are our greatest natural ally”意思为“森林是我们(对抗全球变暖)最天然的盟友/ 伙伴”。故选C项。【10题详解】推理判断题。第一段中“One of the most critical role
43、s forests play is relieving climate change.”,森林吸收人类排放到大气中的二氧化碳,缓解气候变化;第五段中“Forests also filter (过滤) waterforests regulate the global water cycle”,森林也过滤水,也调节着全球的水循环。因此可以推断,森林是通过影响空气和地球上的水循环影响气候的。 故选A项。【11题详解】推理判断题。通读全文,文章第一到四段提到森林在缓解气候变化方面的作用,第五、六段提到森林在调节水循环方面的作用,第七段提到森林为我们提供食物、木材和药物。因此文章是说明森林对于人类的重要
44、性。因此可以推断,森林应该在全球范围内得到保护。故选C项。DIf our bodies actually suffer from eating too much sugar, then why do we like it? And why don t we have such a strong eager for food like, say, broccoli (西兰花),which is a great source of Vitamin C,Vitamin K iron, all things our body actually needs? If its so bad for us,
45、then why does sugar taste so good? There are hundreds of journal articles trying to answer that very question. Let s take a look at what they ve come up with.Studies have shown that the love children have for sugar may be born with. In other words, kids may have a built-in love of all things sweet.
46、The preference for sweet foods is found to be already evident in newborns, who prefer sweeter formulas (配方). It also seems to be shared by children globally across cultures and climates. Theres further evidence that kids taste buds (味蕾) are more sensitive to bitter-tasting foods, further pushing the
47、m to reach for the sweets. One study showed that adults tend to maximize their sugar preference at about the level of sugar in a can of soda, but older children still liked drinks that were twice as sweet. The scientists couldnt find a limit to the concentration of sugar younger children preferred.
48、It turms out that the kids still liked the sugary drink even past the point where there was too much sugar to be dissolved (溶解) in water anymore.Sugar gets a bad fame, but it isnt all bad. Sugar provides our bodies with calories, which we can then change into energy. Children, in particular, need th
49、is energy to fuel their rapid growth. Sugar also helps us store fat, which can be drawn on later if needed. Our body knows to pursue the things it needs as two way of signaling our brain to start eating what were missing.As a vegetarian (素食主义者),I know that when I start thinking about stealing the pe
50、anut butter sandwich thats been floating around in my kid s backpack, it s probably not because the sandwich is so delicious. It s more likely that I havent gotten enough protein for the day.12. What makes so many people study sugar?A. High sugar intake.B. Curiosity about Sugar.C. The love for sugar
51、.D. The magic effect of sugar.13. What do the studies show about eating the sweets?A. Loving sugar is humans nature.B. A vegetarian doesnt like sugar so much.C. The older one is, the more sugar one needs.D. The love for sugar depends on living habits.14. How does sugar impress us according to the te
52、xt?A. Deadly but irresistible.B. Beneficial but harmful.C. Necessary but not welcome.D. Useful but not nutritious.15. Why does the author steal his kids food?A. To store more protein,B. To treat his illness.C. To avoid his kid eating more.D. To meet body s needs.【答案】12. B 13. A 14. B 15. D【解析】本文是说明文
53、。文章介绍了偏爱甜食是人的天性,糖对我们身体也不是完全不好的,它能够给我们提供所需的能量。【12题详解】推理判断题。根据第一段中“If its so bad for us, then why does sugar taste so good? (既然糖对我们没好处,那么为什么糖的味道这么好呢?)”可以推断, 很多人研究糖是出于对糖 的好奇。故选B项。【13题详解】细节理解题。根据第二段“Studies have shown that the love children have for sugar may be born with. In other words, kids may have
54、a built-in love of all things sweet.(研究表明,孩子对糖的爱可能是与生俱来的。换句话说,孩子们可能对所有甜的东西都有一种内在的喜爱。)”可知,喜欢甜是人的天性。故选A项。【14题详解】推理判断题。根据第一段中“If our bodies actually suffer from eating too much sugar,”第三段中“Sugar gets a bad fame, but it isnt all bad. Sugar provides our bodies with calories, Sugar also helps us store fat
55、,which can be drawn on later if needed. (糖对我们的身体也不完全是不好的。糖给我们的身体提供卡路里,可以改变成能量。糖还能帮助我们储存脂肪,日后需要时可以利用。)”可以推断,糖给我们的印象是对身体有好处,也有害处。 故选B项。【15题详解】细节理解题。根据第四段中“It s more likely that I havent gotten enough protein for the day.”可知,作者偷吃孩子的花生酱三明治是因为作者觉得当天没有摄入足够的蛋白质,而糖份可以提供能量,满足身体的需要。故选D项。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根
56、据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Good gift giving is an art. The perfect present can lift mood or improve a relationship. It can repair a wrongdoing, or simply remind a loved one that you care._16_ ? We spoke to some experts to help us make a simple guide to gifting.Dont add a small gift to a
57、 big gift_17_? Some flowers to go with a bottle of grand French champagne (香槟)? Don t .When we receive gifts, we tend to unconsciously average out their value, so a small gift attached to a big one will hurt the latters influence.Gift experiences rather than thingsA brand new iPhone becomes old fast
58、. But a dream vacation or seeing your favorite artist in concert will give you memories that last forever. “Experiences often have more thought gone into them._18_. We might remember the tablet that a friend or a loved one has bought us, but not as much as a two-week holiday to Florida- the memories
59、 and the emotional attachment are greater than to a physical object,”explained Farrelly.Think like the receiverLet s put it very simply: buy things that your receiver would buy for themselves. That might seem obvious._19_. People tend to use gifts as jokes, encouragements to change ones ways, or to
60、signal something about themselves rather than providing happiness to the receiver.The best way to get it right is to ask the frank question, what would you like? _20_The last rule is a no-brainer: remember the gift of giving. A study finds that spending money on others promotes happiness. The good f
61、eelings you may experience from giving someone a gift they love may also last longer than spending money on ourselves.A. Be generous enoughB. Is that always the way people doC. So are there a set of rules to followD. And they create more vivid memoriesE. But it happens far less than we d likeF. Spen
62、d more on others than on yourselfG. Do you attempt to add a tie to an expensive shirt【答案】16. C 17. G 18. D 19. E 20. F【解析】本文为说明文。送礼是一门艺术。完美的礼物可以提升两个人的情绪或者改善一段关系。它可以弥补错误,或者只是提醒你爱的人你的关心。文章主要介绍了送礼要遵循的一些规则。【16题详解】考查对上下文的理解及推理判断能力。空格是一个问句,下文的内容是对问题的回答, 下句“We spoke to some experts to help us make a simple
63、 guide to gifting.”我们采访了一些专家,帮助我们制作一个简单的礼品指南。选项中有三个选项是问句,分析可知,选项C. So are there a set of rules to follow(那么有一套规则要遵循吗?)正对应着下句,即有规则(指南),故选C。【17题详解】考查对上下文的理解及推理判断能力。本句的标题为“Dont add a small gift to a big gift(不要把小礼物加在大礼物上)”,根据空格后的 “Some flowers to go with a bottle of grand French champagne (香槟)? Don t (
64、一些鲜花配一瓶法国香槟?不要这样)”,可知,此处也是这样的一个例子,并且也是一个问句,分析选项可知G选项Do you attempt to add a tie to an expensive shirt(你想在一件昂贵的衬衫上加一条领带吗?)符合语境,故选G。【18题详解】考查对上下文的理解及推理判断能力。本段的小标题是“Gift experiences rather than things”结合本段中的“give you memories that last forever.(会给你留下永恒的回忆)”、“remember”、“the emotional attachment are grea
65、ter than to a physical object(情感上的依恋比物质上的依恋更大)”,由此可知,本段主要叙述的是礼物的体验更重要,可能会让人永生难忘。D项And they create more vivid memories(它们创造了更生动的记忆)与本段意义一致,由此可知D项与本段意义一致,故选D。【19题详解】考查对上下文的理解及推理判断能力。本段的小标题“Think like the receiver(从收礼物的人角度来考虑)”但“Let s put it very simply: buy things that your receiver would buy for them
66、selves.”以及下句“something about themselves rather than providing happiness to the receiver.”可知,买一些你要送礼的人自己会想买的东西。这似乎很明显。人们倾向于用礼物来开玩笑,鼓励人们改变自己的方式,或者暗示一些关于自己的事情,而不是给接受者提供快乐。可知,这种为他人着想的事发生的不多。分析选项可知E项But it happens far less than we d like(但它的发生远比我们想象的要少)符合题意,故选E。【20题详解】考查对上下文的理解及推理判断能力。空格处在本段中是小标题。本段主要叙述了
67、“spending money on others promotes happiness. The good feelings you may experience from giving someone a gift they love may also last longer than spending money on ourselves.” 把钱花在别人身上能增进幸福感。给某人一份他们爱的礼物,你可能会体验到的美好感觉,也可能比花在自己身上的钱的感觉更持久。由此可推断出我们应多给别人买礼物,多把钱花在别人身上。分析选项可知F项Spend more on others than on y
68、ourself符合句意,故选F。第三部分 语言知识运用(共两节,满分45分)第一节(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。Chase and Nicole McKeown are both police officers in Elizabeth town in Kentucky. One night, the two off-duty officers _21_ a robbery at a restaurant chain.When they were eating dinner in the res
69、taurant, a man came in_22_a mask and went up to the counter.“I think we both saw him at the same time,”Nicole said during a news conference._23_, she thought the man may be sick, given _24_ season, but soon she knew the mask was for a less innocent _25_, according to CNN. Nicole added they saw the e
70、mployees behind the counter_26_their hands and that s when we both _27_ what was happening.The monitor video _28_ what happened next. The officers drew their weapons and _29_the suspect. On the video, the suspect can be seen _30_ his weapon and running out of the door, CNN reported. The couple_31_ t
71、o pursue (追赶) him a few blocks away from the restaurant and ._32_him at gunpoint until the Louisville Metro Police arrived and_33_ him .It is my belief that if not for the_34_ actions of these two officers, the robbers actions inside the _35_would have escalated (升级), they acted_36_ , ”said Deputy D
72、an Mason of the LMPD s robbery unit.The couple said the officer instinct (本能) just_37_as the situation worsened.“We both looked at each other and saidLets go, Chase said.“When it _38_peoples life in danger, any other officer would have done the _39_thing, Nicole said.The suspect is now in_40_ in Lou
73、isville, according to the police.21. A. actedB. madeC. foundD. prevented22 A. wavingB. wearingC. holdingD. carrying23. A. Later onB. Right awayC. At firstD. Once more24. A. fluB. peakC. harvestD. holiday25. A. aimB. resultC. victimD. reason26. A. put upB. drew backC. took offD. turned over27. A. dec
74、idedB. fearedC. realizedD. wondered28. A. spreadB. showedC. copiedD. changed29. A. leftB. askedC. seizedD. chased30. A. hidingB. ruiningC. droppingD. returning31. A. agreedB. startedC. continuedD. offered32. A. heldB. killedC. punishedD. searched33. A. hurtB. arrestedC. examinedD. threatened34. A. h
75、eroicB. extraC. suddenD. final35. A. gameB. fightC. businessD. situation36. A. crazilyB. luckilyC. surprisinglyD. honorably37. A. took inB. joined inC. moved iD. kicked in38. A. goes forB. comes toC. deals withD. fights against39. A. sameB. oppositeC. commonD. different40. A. mercyB. prisonC. silenc
76、eD. hospital【答案】21. D 22. B 23. C 24. A 25. D 26. A 27. C 28. B 29. D 30. C 31. C 32. A 33. B 34. A 35. C 36. D 37. D 38. B 39. A 40. B【解析】【分析】这是一篇新闻报道。文章主要讲述一对警察夫妻休假期间,在餐馆吃饭时遇上罪犯在饭店抢劫,其二人出于警察职责将罪犯绳之于法的英勇事迹。【21题详解】考查动词词义辨析。句意:一天晚上,两个休假警员在餐馆就餐时阻止了一场抢劫事件。A.acted行动;B.made制造;C.found发现;D.prevented阻止。结合上下
77、文语境,根据文章第四段“The couple_11_ to pursue (追赶) him a few blocks away from the restaurant and ._12_him at gunpoint until the Louisville Metro Police arrived and_13_ him .”(这对警察夫妻继续追赶罪犯,并在离饭店几个街区的地方追到,并用枪指着罪犯,直到路易斯登的警察抵达现场并将罪犯逮捕)可知,他们成功阻止了这次抢劫事件发生。故D选项切题。【22题详解】考查动词词义辨析。句意:当他们在餐馆吃饭的时候,一个带着口罩的男子进来并直奔收银台。A.w
78、aving挥手;B.wearing穿戴(眼镜、口罩、衣物等);C.holding举着;D.carrying携带。文中空格后为mask译为口罩、面具,而wear a mask译为戴口罩。故B选项切题。【23题详解】考查副词短语词义辨析。句意:起初,她认为这个男子可能生病了,因为流感季节。A.Later on以后,后来;B.Right away 刚刚;C.At first起初;D.Once more再次。在本句中出现转折词“but”,可知在开始时,他们夫妻二人并未对其有所察觉。故C项切题。【24题详解】考查名词词义辨析。句意:起初,她认为该男子可能生病了,因为流感季节。A.flu流感;B.peak
79、高峰;C.harvest收获;D.holiday假期。根据前一句出现“may be sick”(可能生病),可知现在可能是流感季节。故A项切题。【25题详解】考查名词词义辨析。句意:但是,她很快了解到这名男子戴口罩的原因并非善意。A.aim 目标;B.result 结果;C.victim受害人;D.reason原因。根据下文提到“they saw the employees behind the counter_6_heir hands ”(他们看见收银台后的雇员举起双手),可知该男子戴口罩是有原因的,目的不纯。故D选项切题。【26题详解】考查动词词组辨析。句意:Nicole又说他们看见收银台
80、后的雇员举起双手。A.put up举起;B.drew back退缩;C.took off 起飞;D.turned over 翻转。根据第四段中“On the video, the suspect can be seen _10_ his weapon”可知这名男子是罪犯且手持武器,推测出他用武器威胁收银台后的雇员们举起双手。故A选项切题。【27题详解】考查动词词义辨析。句意:这时我们都意识到发生了什么事情。A.decided决定;B.feared害怕;C.realized 意识到;D.wondered想知道。文中前半句雇员们举起双手,可知作为警察他们已经意识到发生的事情。故C选项切题。【28题
81、详解】考查动词词义辨析。句意:监控展示了接下来发生的事情。A.spread 传播;B.showed展示;C.copied 复制;D.changed改变。根据常识可知,监视器是将所记录内容展示出来观看。故B选项切题。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:警察拿出武器并且追赶嫌疑犯。A.left离开;B.asked询问;C.seized抓住;D.chased追赶。根据文中“the suspect can be seen _10_ his weapon and running out of the door”可知罪犯逃跑,他们要追赶罪犯。故D选项切题。【30题详解】考查动词词义辨析。句意:据CNN报
82、道:从监控显示,嫌疑人扔掉他的武器逃出餐馆大门。A.hiding隐藏;B.ruining 毁坏;C.dropping 掉落;D.returning 返回。嫌疑人应该是扔掉武器迅速逃跑。故C选项切题。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:这对夫妻警察继续追赶嫌疑人到离饭店几个街区之外。A.agreed同意;B.started开始;C.continued继续;D.returning返回。结合前后语境可知,这对夫妻从罪犯逃出饭店开始一直追赶他到离饭店几个街区之外的地方,将其抓住。故C选项切题。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:这对夫妻警察继续追赶罪犯到离饭店几个街区之外,并且拿枪指着他,直到路易
83、维尔州警察到达并逮捕罪犯。A.held 拿着,抓住;B.killed 杀;C.punished 处罚;D. searched 搜索。本句中held sb at gunpoint译为用枪指着某人,武器应该用手拿着,这是警察一个常规动作,held更符合题意。故A选项切题。【33题详解】考查动词词义辨析。句意:这对夫妻警察继续追赶罪犯到离饭店几个街区之外,并且拿枪指着他,直到路易维尔州警察到达并逮捕嫌疑人。A.hurt 伤害;B.arrested逮捕;C.examined检查;D.threatened威胁。根据文章内容可知警察到达后应该逮捕罪犯。故B选项切题。【34题详解】考查形容词词义辨析。句意:
84、路易维尔州警察局抢劫组副组长Dan Mason声称:我相信如果不是这两个警察的英勇行为,在餐馆内的抢劫事件可能会升级,他们表现值得尊敬。A.heroic英勇的;B.extra 额外的;C.sudden突然的;D.final 最终的。根据文段可知他们的英勇行为及时阻止了犯罪的发生。故A选项切题。【35题详解】考查名词词义辨析。句意:路易维尔州警察局抢劫组副组长Dan Mason声称:我相信如果不是这两个警察的英勇行为,在餐馆内的抢劫事件可能会升级,他们表现值得尊敬。A.game 游戏;B.fight战斗;C.business买卖;D.situation情况。根据上文可知,抢劫事件发生地点在一个连
85、锁餐厅,而business译为“商业,买卖”,包含餐厅。故C选项切题。【36题详解】考查副词词义辨析。句意:路易维尔州警察局抢劫组副组长Dan Mason声称:我相信如果不是这两个警察的英勇行为,在餐馆内的抢劫事件可能会升级,他们表现值得尊敬。A.crazily疯狂地;B.luckily幸运地;C.surprisingly吃惊地;D.honorably光荣地。结合上下文语境,可知这对夫妻警察英勇的行为是值得尊敬的。故D选项切题。【37题详解】考查动词短语辨析。句意:这对夫妻说随着情况恶化,是警察的本能在起作用。A.took in收留;B.joined in 加入;C.moved in搬来,迁入
86、;D.kicked in起作用。根据下一句“When it _18_peoples life in danger, any other officer would have done the _19_thing,”可知,当群众面临生命危险的时候,保护群众安全是警察的职责,所以当他们在危机时刻,是警察的职责发挥作用。故D选项切题。【38题详解】考查动词短语辨析。句意:当涉及到人民群众生命危险的时候。A.goes for 选择,挑选;B.comes to 涉及到;C.deals with处理;D.fights against 对抗。When it comes to译为“当涉及做某事时”为固定句式。
87、故B选项切题。【39题详解】考查形容词词义辨析。句意:任何警察都会做同样的事情。A.same相同的;B.opposite相反的;C.common 普通的;D.different 不同的。结合上文语境可知警察的职责就是保护人民生命安全,当面临危险,他们都会表现一样。故A选项切题。【40题详解】考查名词词义辨析。句意:嫌疑人现在正在路易维尔州的监狱。A.mercy仁慈的;B.prison监狱;C.silence沉默;D.hospital医院。根据上文可知,嫌疑人被警方逮捕,现在应该在监狱服刑,而in prison译为在监狱。故B选项切题。【点睛】完形填空主要是考查学生对英语的综合运用能力。其解题技
88、巧之一,就是要结合上下文语境推出最佳答案。在做题过程中要注意“上下求索”的原则来查找信息。例如,第一小题中的提出这对夫妻警察和抢劫事件的关系,结合上下文语境,根据文章第四段“The couple_11_ to pursue (追赶) him a few blocks away from the restaurant and ._12_him at gunpoint until the Louisville Metro Police arrived and_13_ him .”(这对夫妻继续追赶并在离饭店几个街区的地方抓住罪犯,并用枪指着他,直到路易斯登的警察抵达现场将罪犯逮捕)可知,他们成功阻
89、止了这次抢劫事件发生。故选D项。另外,还可以根据生活常识进行解答。比如第15小题中,business译为商业、买卖。而文中的餐馆就属于business范畴内,故选C项。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填人1个适当的单词或括号内单词的正确形式。I was in Shenzhen, China, and a family stopped me and my wife and asked us if they could have their children take a photo with us. They were _41_(tour) from the
90、 inland of the country, and had never seen an American before._42_ similar thing happened in Shanghai. This time I was alone wandering across the Waibaidu Bridge, and a group of teenage girls asked me_43_I could pose with them for a photo. I was happy, and I returned them all my smiles as the photo_
91、44_(take)Another surprise: I was in Pudong and I couldnt find the entrance to the subway. I approached a man _45_ (walk) near me, showing him the ride ticket, and he nodded_46_(smart). Then he indicated I should follow. We went about 4 blocks. He pointed to the entrance, smiled, turned and walked aw
92、ay. I had no time_47_ (offer) him a trip, which was a good thing because it might have been taken _48_ an insult (侮辱). I couldnt believe that he had taken so much trouble for a stranger.Again, similar experiences repeated _49_ (them) across China. The friendliness of the people, their kindness, and
93、their eagerness to help was_50_ (condition). I dont know if that should be classified as cultural shock, but it made me think about the Us, and how I rarely experience such kindness in my own country.【答案】41. tourists 42. A 43. if/whether 44. was taken / was being taken 45. walking 46. smartly 47. to
94、 offer 48. as 49. themselves 50. unconditional【解析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了一个外国人在中国所遇到的人和事,让作者感到它所经历的礼貌待人要比自己国家好一些。【41题详解】考查名词。句意:他们是来自内地的游客,之前从来没有见过外国人。根据句意和句子结构可知,此处应用名词tourist“游客”作表语,由they were判断为复数形式,故填tourists。【42题详解】考查冠词。句意:一件相似的事情发生在上海。根据句意可知,此处泛指“一件形似的事情”,应用不定冠词,又similar是辅音音素开头,故填A。【43题详解】考查连接词。句意:这次,
95、我独自穿过外白渡桥,一群十多岁的女孩问我是否可以摆个姿势让她们拍照。分析句子可知,此处是宾语从句连接词,从句成分完整,但缺少“是否”之意,故填if/whether。【44题详解】考查时态和语态。句意:我很高兴,(正)在拍照片时我用所有的微笑回馈她们。分析句子可知,此处是时间状语从句的谓语动词,事情发生在过去,主语photo和take之间是被动关系,根据句意可知,应用一般过去时的被动语态,或过去进行时的被动语态,故填was taken / was being taken。【45题详解】考查非谓语动词。分析句子可知,此处应用非谓语动词作后置定语,逻辑主语man和walk之间是主动关系,应用现在分词
96、,故填walking。【46题详解】考查副词。此处应用副词修饰动词nod,故填smartly。【47题详解】考查非谓语动词。句意:我没有给他提供小费的时间,这是一件好事,因为给小费会被看作一个侮辱。根据句意和句子结构判断此处应用不定式作后置定语,have no time to do sth.“没有做某事的时间”,故填to offer。【48题详解】考查介词。句意:我没有给他提供小费的时间,这是一件好事,因为给小费会被看作一个侮辱。根据句意和句子结构可知,此处用介词as“作为”符合语境,takeas“把看作”,故填as。【49题详解】考查代词。句意:类似的经历在中国各地再次上演。主语与宾语为同一
97、个人或者事物时,宾语用反身代词,此处应用反身代词作宾语,指代上文的experiences,故填themselves。【50题详解】考查形容词。结合上下文可知,此处意为“人民的友好,他们的善良,他们的热心帮助是无条件的”,故此处用unconditional“无条件的”作表语。故填unconditional。第四部分写作(共两节,满分35分)第一节短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)51.假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出
98、该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1. 每处错误及其修改均仅限一词;2. 只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。Hello! Welcome to my hometown. Firstly, we would go to the Guandi Temple. It has more than one thousand years old. It is a gathering place for young man on Friday and Saturday nights. Two streets lead to th
99、e temple, which have wide sidewalks and are lining with trees. Front Street contain all the food stores. Back Street is a place all the government offices are housed. Finally, we come to the Green Hill. And there is the primary school on the hill. In spite of only one hundred pupils, it was well kno
100、wn. After visiting to my hometown, Im surely youll love it better.【答案】1.wouldwill;2. hasis;3. manmen;4. lininglined;5. containcontains;6. all前加上where;7. thea;8. wasis;9. 去掉visiting之后的to;10. surelysure【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了我的家乡景点,有关帝庙和青山。欢迎游客们来我的家乡游玩。【详解】1. 考查时态。根据第一句Hello! Welcome to my hometown.(你好!
101、欢迎来到我的家乡。)中的一般现在时,可知此处在介绍景点时,应使用一般将来时。常见的一般将来时结构为:will+动词原形,故将would改为will。2. 考查系动词。此处表达关帝庙有1000多年的历史了,即它1000多岁了。英语中介绍年龄时的表达方式为:主语+be+数字+(years old)。故将has改为is。3. 考查名词复数。句意:这里是年轻人在星期五和星期六晚上聚会的地方。根据上文It is a gathering place for及常识可知来这里聚会的应是许多人,而不是一个人,因此要使用man的复数形式men。故将man改为men。4. 考查固定表达。句意:两条街道通向寺庙,寺庙
102、有宽阔人行道,两旁绿树成荫。be lined with意为“与相并列,与相排列”,为固定表达方式。故将lining改为lined。5. 考查主谓一致。在一般现在时中,当主语是第三人称单数时,谓语动词要用第三人称单数形式。Front Street(前街)是单数概念,因此要将谓语动词contain改为contains。故将contain改为contains。6. 考查定语从句。句意:所有政府办公室都设在后街。where引导定语从句时,其作为关系副词,在定语从句中作地点状语,且其前有一个表地点的先行词。在此句中先行词是place,将先行词place代到从句中可知,只能作地点状语。此句中缺少关系词,因
103、此要使用where来引导定语从句。故在all前加上where。7. 考查冠词。此处泛指“一所小学”,primary的首字母发音是辅音,应使用不定冠词a,故将the改为a。8. 考查时态。句意:尽管只有一百个学生,但它十分出名。根据句中的well known及句意,可知此处要表达“这所学校很出名”,根据整篇文章的时态,可知应使用一般现在时。故将was改为is。9. 考查动词用法。visit作动词时,为及物动词,visit someplace意为“参观某地”。故去掉visiting之后的to。10. 考查形容词。句意:在参观了我的家乡之后,我确信你会更喜欢它的。“人称代词+be+形容词+that
104、+从句”中的从句为形容词的宾语从句。根据句意及分析句子结构之后,可知youll love it better作sure的宾语从句。因此要用形容词sure。故将surely改为sure。【点睛】分析定语从句关键抓住两点:第一、找准先行词;第二、看先行词在定语从句中所作的成分。先行词往往为名词或代词,如第6题中先行词为名词place,再分析先行词place在定语从句中所作的成分,将先行词place代到从句中可知,只能作地点状语,故确定关系词where。此句中缺少关系词,因此要使用where来引导定语从句。故在all前加上where。第二节书面表达(满分25分)52.假定你是李华,你的外国朋友Cat
105、herine听说中医(Traditional Chinese Medicine)在预防和治新冠肺炎(COVID-19)方面效果良好,想作更多了解。请你给她写封邮件,简要介绍一下。内容包括:1 .中医的历史2 .中医的作用。3. 你的看法注意:1 词数100词左右2 可以适当增加细节,以使行文连贯;Dear Catherine ,_【答案】Dear Catherine, I am glad to know that you would like to know about traditional Chinese medicine.Traditional Chinese medicine is e
106、xtensive and profound.Now Let me tell you something about Traditional Chinese medicine.Traditional Chinese medicine (TCM) has a history of five thousand years. TCM originated in primitive society. By the Spring and Autumn period and warring States Period, TCM theory had been basically formed. TCM ha
107、s been effective in preventing and treating COVID-19(COVID-19) during the anti-epidemic period in 2020. In my opinion, traditional Chinese medicine seems to take effect slowly, but with good effect and little harm to peoples health.The above is my simple talk about traditional Chinese medicine. I ho
108、pe it will be helpful to you. Yours,LiHua【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求写一封电子邮件。【详解】第1步:根据提示可知,本篇为一封电子邮件:假定你是李华,你的外国朋友Catherine听说中医(Traditional Chinese Medicine)在预防和治新冠肺炎(COVID-19)方面效果良好,想作更多了解。请你给她写封邮件,简要介绍一下。内容包括:1 .中医的历史;2 .中医的作用;3. 你的看法。第2步:根据写作要求,确定关键词(组),如:Traditional Chinese medicine(中医);have a long h
109、istory(历史悠久);during the anti-epidemic period in 2020(2020年防疫期间);take effect slowly(缓慢生效);等。第3步:根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第4步:连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰,保持整洁美观的卷面是非常重要的。【点睛】本文内容完整,语言规范,语篇连贯,词数适当。另外全文中没有中国式英语的句式,显示了很高的驾驭英语的能力。同时文中使用高级句子。that引导的宾语从句I am glad to know that you would like to know about traditional Chinese medicine.but引导的并列句In my opinion, traditional Chinese medicine seems to take effect slowly, but with good effect and little harm to peoples health.