1、Unit 3 The world meets China一、阅读理解A跨文化/When Argentine thinker Juan Jos Sebrelli visited Shanghai in the 1960s as part of a delegation (代表团) invited by the Chinese government, he wrote that the city seemed strangely familiar. I was reading his writing before boarding a plane on my first trip to Shang
2、hai in 2016.By that time, I was doing research at home on how South American writers, diplomats (外交官)and politicians had developed a new world outlook. The opportunity of my life appeared when I was told I was recommended as the first scholar at a research center co-built by a research council of Ar
3、gentina and Shanghai University for an exchange program.My first year living in Shanghai was full of discoveries and adventures. I was in a constant state of curiosity. Every day, I discovered, tried and learned something new. In other words, the city impressed me: Its modern architecture and the op
4、portunities that Shanghai gave to everyone made me feel that this place was one of the most dynamic places Id ever been to. I recognized that this city allowed both locals and foreigners to rediscover and reinvent themselves. The experience of being in touch with a different culture has enriched my
5、way of looking at and thinking about the world.After three years, my program at the joint center came to an end. But Shanghai had another new surprise for me: I got an offer to work as a professor in Fudan University, which is an opportunity that I couldnt refuse. Gradually, I regarded Shanghai as m
6、y second home and I fully understood the meaning of Sebrellis writing one day walking through my favorite spots of the city on Wuyuan Road and Wulumuqi Road. Several places made me have a strange feeling: The combination of Art Deco buildings and local stands on the street created an image of my hom
7、eland. At that moment, I understood that this city, as Sebrelli wrote, is now a part of myself.本文是记叙文。作者2016年到上海后在上海生活多年,对这座城市产生了不一样的情愫,将它当作自己的第二故乡。【词语积累】strangely adv.异常地,奇怪地,不可思议地dynamic adj.充满活力的reinvent v.以新形象示人,以新形式出现joint adj.联合的,共同的【熟词生义】stand常用义:v.站,站立;起立;容忍,忍受文中义:n.售货台(亭),货摊,展示台(架)【长难句解读】In
8、 other words, the city impressed me: Its modern architecture and the opportunities that Shanghai gave to everyone made me feel that this place was one of themost that引导的定语从句that引导的宾语从句,dynamic places (Id ever been to).其中包含一个省略关系词的定语从句译文:换句话说,这座城市给我留下了深刻的印象:其现代建筑和给每个人的机会让我感到这是一个我去过的最有活力的地方之一。1.Why do
9、es the author mention Juan Jos Sebrelli?A. To explain Sebrellis influence on him.B. To stress the close Argentina-China bond.C. To introduce his own experience in Shanghai.D. To show respect and admiration for Sebrelli.解析C推理判断题。由第一段内容可知,阿根廷思想家Juan Jos Sebrelli在访问上海时曾写道,这座城市似乎让人熟悉得出奇。紧接着,第二段首句I was r
10、eading his writing before boarding a plane on my first trip to Shanghai in 2016提到在2016年作者开启了自己的上海之旅。由此可推知,作者提及Juan Jos Sebrelli是为了引出自己在上海的经历,故选C。2.What did the author come to Shanghai to do?A. To teach in a university.B. To join in a program.C. To develop a new outlook.D. To lead joint research.解析B细
11、节理解题。由第二段的The opportunity of my life appeared . for an exchange program可知,作者去上海是为了加入一个研究中心的交流项目,故选B。3.How does the author find Shanghai?A. Its curious and strange.B. Its dynamic and fast-paced.C. Its inclusive and instructive.D. Its modern and highly developed.解析C推理判断题。由第三段的the opportunities that Sh
12、anghai gave to everyoneI recognized that this city.rediscover and reinvent themselves可知,上海给予每个人机会,它允许当地人和外国人重新发现自己、重塑自己,这说明上海包容性比较强。根据第三段的The experience of being in touch with.thinking about the world可知,接触不同文化的经历丰富了作者看待和思考世界的方式。由此可知,上海对人有一定的启发性,故选C。4.What does a strange feeling refer to in the last
13、paragraph?A. The sense of identity.B. The sense of belonging.C. The sense of purpose.D. The sense of satisfaction.解析B推理判断题。由最后一段的I fully understood the meaning of Sebrellis writing .this city, as Sebrelli wrote,is now a part of myself可知,有一天,当作者穿过五原路和乌鲁木齐路上他最喜欢的地方时,他完全明白了Sebrelli的话。好几个地方让他产生了一种奇怪的感觉:
14、装饰派艺术风格的建筑和当地摊位结合在一起,形成了作者家乡的样子。在那一刻,他明白了这座城市现在是他的一部分。由此可推知,上海让作者产生了归属感,而一种奇怪的感觉指的正是这种归属感。B2023贵州贵阳一模In the past,the imported make-up(化妆品) shelves in Japans department stores were usually dominated (主导) by South Korean make-up. As Chiborg boom Chinese-style make-up becomes popular on social media, C
15、hinese make-up starts to make inroads in Japan.The term Chiborg is a Japanese-made word, which is a combination of China and cyborg, referring to a Chinese beauty so perfect and inhuman that looks like a cyborg. In the eyes of Japanese young women, Chiborg usually uses bright colors reminding people
16、 of Chinas classical Peking Opera, with a focus on eyes and lips to create a sharp and chiseled (轮廓分明的) look. While Japanese-style make-up always centers around cute and innocent features, Chinese-style make-up gives an appearance that is more elegant, cool and mature.Chiborg began to attract the at
17、tention of Japanese young women around 2019, when abundant information on Chinese-style make-up was circulating on social media. It spread even more after tutorial videos of Chinese-style make-up were being posted.Emilin, a Japanese girl who shared information on fashion on social media, posted a vi
18、deo on Chiborg and harvested more than 2 million views in January.Another blogger called Shikanoma explained the unique charm(魅力) of Chiborg.Chinese-style make-up expresses the inner strength and confidence of a person and it feels new. I think the concept of a cool woman is becoming widespread in J
19、apan nowadays. I also desire to be a strong-willed woman, she said.According to Yueko Nishihara, a research planner at Japanese make-up and cosmetics portal site www. , nowadays Japanese women tend to emphasize the emotional value of make-up, such as I am happy to have it or It is fun to use.Further
20、more, Chinese make-up is gradually shaking off the stereotype of cheap, low-quality products, said Saya Hayashi, CEO of Japan Functional Cosmetic Laboratory Co. Ltd.A few years ago, it was thought that Chinese make-up was mainly aimed at middle- and low-income groups, but in the last year or two, th
21、ere has been an increase in high-price, high-quality make-up, attracting office ladies and high-income customers, she said.本文主要介绍了中国化妆品已经进入日本市场,并深受日本市民的青睐。【词语积累】make inroads in进入(市场)innocent adj.纯真的elegant adj.优美的;高雅的mature adj.成熟的1.What can we learn from Chiborg boom?A. South Korean-style make-up b
22、ecomes popular in Japan.B. Japanese-style make-up becomes popular in South Korea.C. Chinese-style make-up becomes popular in Japan.D. Peking Opera make-up becomes popular in South Korea.解析C细节理解题。由第一段中的As Chiborg boom Chinese-style make-up becomes popular on social media, Chinese make-up starts to ma
23、ke inroads in Japan可知,中国妆在社交媒体上很受欢迎,开始进入日本市场,由此可知,中国妆在日本很流行,故选C。2.How does a woman look when using Japanese-style make-up?A. Innocent.B. Elegant.C. Cool. D. Mature.解析A细节理解题。由第二段中的While Japanese-style make-up always centers around cute and innocent features可知,日本妆总是突出可爱纯真,由此可知,化日本妆,女士会显得可爱纯真,故选A。3.Why
24、 does Shikanoma think Chiborg attracts Japanese young women?A. It makes them sense upset.B. It makes them feel confident.C. It makes them get fame.D. It makes them post more videos.解析B细节理解题。由第五段的Chinese-style make-up expresses the inner strength and confidence of a person and it feels new可知,中国妆可以表达出
25、人的内心力量和自信,由此可知,她认为中国妆会让人感到自信,故选B。4.What can we learn about Chinese make-up from the last paragraph?A. It is for low-income people.B. It used to be expensive.C. It aims at middle-income people.D. Theres more for high-income people.解析D细节理解题。由最后一段的in the last year or two, there has been an increase in
26、high-price, high-quality make-up, attracting office ladies and high-income customers可知,近一两年中国化妆品在价格和品质上有所提升,吸引了女白领们和高收入的顾客,由此可知,有更多针对高收入人群的中国化妆品,故选D。二、完形填空中华文化Wu Ming, a young German born after 1995, is a big fan of Chinese culture. As he thought some diseases cant be treated 1 with Western medicine
27、, he decided to 2 traditional Chinese medicine (TCM). In 2015, Wu came to Henan Province, where a strong TCM culture can be 3. After a year of learning, he 4 the language barrier and started to learn Chinese medicine. Wu always 5 some Chinese herbal medicine by himself to know their flavours and eff
28、ects, just like Shen Nong, a character in Chinese legend. In Wus opinion, TCM is one of the best-preserved 6 of Chinese culture.Studying TCM also7 Wus mind and lifestyle. He used to be 8 to electronic devices, playing video games every night. Instead of being trapped in the fast-paced but unhealthy
29、daily 9, he now lives a(n)10 and peaceful life, practicing good habits like drinking tea and reading.Wu11 what he has learned to help his family. He always provides his family members with some advice about staying fit after 12 their skin or tongues online. Over time, his family gradually began to u
30、nderstand his 13 for TCM.Wu thinks theres no big difference between China and Western countries.14 comes from being out of touch, said Wu. He plans to run a traditional Chinese clinic in Germany, which could serve as a 15 between the two countries and publicize TCM and its culture.本文是一篇记叙文。主要讲述了德国人无
31、名在中国学习中医并打算学成之后回国开设中医馆的故事。1.A. immediatelyB. graduallyC. thoroughlyD. consistently解析C由于他认为有些疾病不能用西医彻底治愈,他决定钻研中医,故选C。2.A. depend onB. dig intoC. look upD. work out解析B参见上题解析。dig into钻研。3.A. createdB. enjoyedC. advancedD. acknowledged解析B2015年,无名来到河南,在那里他可以尽情享受浓厚的中医文化,故选B。4.A. overcameB. seizedC. divide
32、dD. shifted解析A经过一年的学习,他克服了语言障碍,开始学习中医,故选A。5.A. raisedB. sortedC. cookedD. tasted解析D无名总是亲自品尝一些中草药,以了解它们的味道和功效,就像中国传说中的神农一样,故选D。6.A. aspectsB. standardsC. themesD. means解析A在无名看来,中医是中国文化保存最完好的方面之一,故选A。7.A. enrichedB. securedC. expandedD. changed解析D学习中医也改变了无名的思想和生活方式,故选D。8.A. exposedB. reducedC. restric
33、tedD. addicted解析D他过去沉迷于电子设备,每天晚上都玩电子游戏,故选D。9.A. businessesB. recreationsC. routinesD. tasks解析C他不再被困于快节奏但不健康的生活方式中,现在过着平衡且平静的生活,养成了喝茶和阅读等好习惯,故选C。10.A. balancedB. wealthyC. humbleD. efficient解析A参见上题解析。balanced平衡的。11.A. employsB. promotesC. outlinesD. conveys解析A无名利用他所学到的中医知识帮助家人保持健康,故选A。12.A. scanningB
34、. checkingC. exploringD. comparing解析B他总是在网上检查家人的皮肤和舌苔后,给他们一些保持健康的建议,故选B。13.A. concernB. wishC. demandD. passion解析D随着时间的推移,他的家人逐渐开始理解他对中医的热爱,故选D。14.A.MisunderstandingB. DestructionC. StressD. Failure解析A无名说:误解源自不沟通。故选A。15.A. sourceB. basisC. bridgeD. tool解析C他计划在德国开一家中国传统诊所,作为两国之间的桥梁,宣传中医及其文化,故选C。三、语法填
35、空2023山东潍坊统考National Geographic Explorer Paul Salopek has just hiked across the Erlang Mountain in Southwest Chinas Sichuan Province. This is just a start of his 1(ambition) plan of trekking (徒步旅行) in China.As a trekker with global footprints, Salopek is committed to experiencing different cultures a
36、ll over the world and2(record) the lives of people he encounters on his journey. China,a large country with diverse natural and human landscapes,3(be) an important stop on Salopeks global trek.Starting in September 2021, Salopek set off from Yunnan Province and 4(plan) to walk through many regions.M
37、y route is not always to famous tourist landmarks,says the explorer, who likes to visit grassroots areas 5(find) real life. It could be someones dinner table,6 the sight of an old Bai ethnic man weaving at home. Because every step of the way is new to him, Salopek tries to keep an open mind about 7
38、he can seek memorable things.Salopek is also witnessing Chinas achievements in the fields of ecology and wildlife conservation.I hiked across other places 8(empty) of their wildlife by human beings.TheGaoligong Mountains represent a chance for comfort, Salopek says while hiking across the mountains.
39、Salopek is still currently 9 the road, walking across China,10 journey in China is being recorded by a film crew for a 10-episode documentary series entitled TheForeverWalk:China.本文主要讲述了国家地理探险家保罗萨洛佩克徒步穿越中国的所见、所闻、所感。他在中国徒步旅行的经历被拍成了纪录片永远的行走:与中国相遇。1.ambitious考查形容词。分析句子结构可知,空处修饰后面的名词plan,应用形容词,所以空处填ambi
40、tious。2.recording考查非谓语动词。分析句子结构可知,空处与空前的experiencing并列,同作介词to的宾语,所以空处填recording。3.is考查动词的时态和主谓一致。结合语境可知,此处陈述客观事实,应用一般现在时;主语China为第三人称单数,所以空处填is。4.planned考查动词的时态和语态。分析句子结构可知,此处与空前的set off并列,同作本句的谓语动词,结合时间状语in September 2021可知,时态用一般过去时;主语Salopek与plan之间为主动关系,所以空处填planned。5.tofind考查非谓语动词。分析句子结构可知,空处在句中作
41、非谓语,此处表目的,应用动词不定式作目的状语,所以空处填to find。6.or考查连词。结合句意它可能是某人的餐桌,也可能是一位白族老人在家织布的场景可知,空处前后为选择关系,所以空处填or。7.where考查宾语从句。分析句子结构可知,空处所填词引导宾语从句,且在宾语从句中作地点状语,所以空处填where。8.emptied考查非谓语动词。分析句子结构可知,此处是非谓语动词短语作后置定语,empty与places之间为逻辑上的动宾关系,所以空处填emptied。9.on考查介词。此处考查固定表达on the road,意为在旅途中。10.whose考查定语从句。分析句子结构可知,空处引导定语从句,先行词为Salopek,关系词在从句中作定语,表示谁的,所以空处填whose。