1、2022-2023学年高一英语上学期期末测试卷(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)注意事项:1本试卷分第卷(选择题)和第卷(非选择题)两部分。答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2回答第卷时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。写在本试卷上无效。3回答第卷时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。4考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共30分,略)第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选
2、项中选出最佳选项。AThere are a variety of free magazines that kids can receive in the mail. Kids love getting mail, so these magazines will bring double joy!Animal Wellness MagazineIf your child loves animals, a free copy may provide him or her with hours of educational entertainment. This magazine is especi
3、ally wonderful if you have a dog or a cat at home and want your child to learn about pet care.Kids Discover OnlineThis is an excellent online resource (资源) where elementary school children can learn about different aspects of science and social studies topics. It gives you access (使用权) to 30 units w
4、ith 200 topics.National Geographic KidsThe content there is various. You can gain even more access by creating a free account. There are educational articles on dozens of countries around the world, as well as articles on animals, planets, and more. Aimed at children aged 8 to 14, this magazine is a
5、 great choice for learning and fun.Sports Illustrated KidsIf you have children that are sports fans, look no further than the Sports Illustrated Kids. They can get analysis of recent games, forecasts about next season, and fun games. Its all free, and your son or daughter will love getting to know t
6、he latest sports news.1Which will you choose if your son is fond of keeping a rabbit?ANational Geographic Kids.BKids Discover Online.CAnimal Wellness Magazine.DSports Illustrated Kids.2What do we know about Kids Discover Online?AIt is a magazine designed for teens.BIt covers a variety of different t
7、opics.CIt is only meant for kids who like fun games.DIt helps kids know about over 200 countries.3Who is the Sports Illustrated Kids intended for?AKids who are big fans of physical exercise.BKids who are interested in insects.CKids who are curious about the universe.DKids who dream of being a weathe
8、r forecaster.BHe leaves his briefcase (公文包) beside the driver and finds a seat in the middle of a group of bored teenagers. He sits forward, looks at the driver, sits back, and repeats the process. The teenagers stare at him. They dont realize Porters afraid someone will steal his briefcase.Porter c
9、ame to Portland when he was 13. He attended a school for the disabled and then Lincoln High School, where he was placed in a class for slow kids. But he wasnt slow. He wanted to be a salesman and his mother was certain that he could one day make it. With her encouragement, he applied for different j
10、obs only to be turned down. He began reading help-wanted ads in the newspaper and read about Watkins, a company that sold household products. His mother set up a meeting with a representative (代表). The man said no, but Porter wouldnt listen. He just wanted a chance. The man gave in and offered Porte
11、r an area of the city that no salesman wanted.That night Porter discovered the products of the company were guaranteed (保障) . He would sell that promise.On the first day, people told him to go away. However, if a customer turned him down, Porter kept coming back until they heard him. And he sold.For
12、 several years he was Watkins top salesman. Now he is the only salesman of the company that sells door-to-door.4Why does Porter keep sitting forward, looking at the driver and sitting back?ATo keep an eye on his briefcase.BTo attract the drivers attention.CTo make himself feel comfortable.DTo avoid
13、the teenagers attention.5How did Porters mother help him get the offer?ABy teaching him the sales skills in person.BBy arranging a meeting with a representative.CBy sending him to a school for market training.DBy telling him some information about the employer.6Whats special about Watkins products?A
14、They are guaranteed.BThey are famous all over the world.CThey are sold door-to-door.DThey are designed by a disabled man.7Which of the following could best describe Porter as a salesman?ABrave.BShy.CConfident.DDetermined.CWikipedia (维基百科) started in 2001 and has quickly gone from having just a few p
15、ages to having millions of pages with all kinds of information. It is even an ad-free website as it receives money from donations (捐赠).Wikipedia is one of the most useful sites for students across the world. But because Wikipedia allows the public to freely edit (编辑) pages, should teachers allow the
16、ir students to use the site to help them with their studies?History teacher Luca Signore said, “I think it has good information and it is great for a starting point as you can quickly find information. I use it myself. However, it still gets edited by people who are not experts. You have no way of k
17、nowing whether something is completely true for certain.”Students agree that Wikipedia may be the easiest site to get information from and it is especially helpful in history classes. Junior Alison Snyder believes, “You can use it for general background information, but as much as Id like to, we sho
18、uldnt be able to cite (引用) Wikipedia.”Teachers should be able to allow students to use the site on a regular basis as the site is an amazing tool for students to quickly and easily get information for a class. However, it is clear that students shouldnt be allowed to cite sources as some of the info
19、rmation might be a little bit incorrect.Junior Maxine Moss agrees. “Yes, students should be able to use it on a regular basis because it is probably the easiest site to find information, but it is hard to tell if certain things are totally true.”It is agreed that students should be allowed to use th
20、e website to get information as pages are, for the most part, fairly correct. However, citing items is a totally different story as the pages used on Wikipedia could have incorrect information and there are so many other sources out there with similar information from experts on certain subject matt
21、ers.8What is good about Wikipedia according to Paragraph 1?Ait can be freely edited.BIt was created by teachers.CIt has no advertisements.DIt provides free information.9What do we know about Luca Signore?AHe seldom uses Wikipedia.BHe is against people editing Wikipedia.CHe doesnt allow his students
22、to use Wikipedia.DHe believes Wikipedia should be used in certain ways.10How does Maxine Moss agree with Alison Snyder?AWikipedia is full of little mistakes.BWikipedia is more trouble than help.CWikipedia is helpful to some degree.DWikipedia is not proper for students.11What does the author think of
23、 citing information on Wikipedia?AIt is risky.BIt is boring.CIt is a wise choice.DIt is OK for beginners.DNewspapers, magazines, even online articles offer reading materials for people. But strictly speaking, reading means reading books. Since reading books seems to be going out of date, it has rais
24、ed peoples concerns(担心).The yearly national reading survey(调查)shows peoples reading habits have rarely(很少地) changed over the past several years. The survey says about 59 percent of the adults in China read books, with one adult, on average, reading 4 or 5 books a year. This means a large number of p
25、eople dont read at all and that those who do so only read a few books a year. A worrying fact is that even students dont seem to be reading books as they spend more time and energy watching videos online.There are many reasons why fewer people read books today. To begin with, given the fast-changing
26、 social atmosphere, many people tend to spend time on hobbies other than reading. Also, many parents dont care much about reading, and so they fail to educate their children and grandchildren to love reading books. Therefore, parents should create a good atmosphere that would encourage their childre
27、n to read books. The lack of public libraries might answer for the falling number of readers. China has less than 3,300 public libraries, compared with more than 160,000 in the United States. And unlike countries such as the US and Britain which help read among communities, China lacks a good public
28、 service system to offer books to readers.In order to encourage people to read more books, publishers should publish books that not only have rich contents but also attract more readers to read. Besides, schools could set some special days for theme-based reading in order to encourage students to re
29、ad more books. Companies or social societies could also organize different kinds of activities to get more people to read more books.12What can we learn from the national survey?AMost adults read 4 or 5 books every month on average.BPeoples reading habits have changed over the past few years.CStuden
30、ts are likely to spend less time reading books.DAdults are more interested in watching videos online.13The underlined part “answer for” in Paragraph 3 most probably means _.AplayBresult inChelpDappear14What does the writer plan to do in the last paragraph?AIntroduce reading activities to students.BL
31、ist ways of helping read books.CProve the importance of reading books.DGive advice on contents to publishers.15What can be the best title of the passage?AWhy to read.BLets publish more books.CHow to read.DLets read more books.第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。To adva
32、nce your career, think of yourself as a businessYou may be a scientist. But youre also a business. Whether you like it or not, you are a business in many ways. _16_ . Similarly, your employer will give you money in exchange for the work you performthe product or service. Here are a few ideas to help
33、 you as a business. Think big. _17_ However, be hold when youre dreaming about what products and services you can offer. In 10 years, you might be doing something very different than what youre doing right now. So its important to keep a positive mindset about the future of your career. _18_ Identif
34、y something that youre particularly good at. Then, focus on sharpening and expanding that tool in your toolkit. Career doors will open for you if you can prove youre better at something than the average job applicant. Take time to understand what potential “customers” consider valuable. _19_ You can
35、 review job advertisements to see what skills are required for the jobs you want. You can also conduct informational interviews with professionals in jobs that sound exciting to you. Be patient during periods of change. New products take time to develop and bring to market. Similarly, itll take time
36、 to learn a new skill or try to break into a different profession. Dont expect youll be immediately productive and successful. _20_AGet you open for business.BFocus on one skill that you can “sell”.CYoull need to think of yourself as such.DBe realistic about what you can manage now.EBusinesses offer
37、 products and services in exchange for money.FGive yourself room to adjust and grow in the direction you long to.GThere are several ways to understand the needs of your “customers”.第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Sometimes, it is really difficult fo
38、r a teacher during his first week writing classes. Im unfamiliar _21_ the students, most of whom trying to adapt to their new environment and _22_ on their study. When Serlina _23_ me with a question on the second day, I was _24_ for the opportunity to connect at least one name with a face.Although
39、her writing wasnt perfect, she still tried her best. She worked hard and pushed herself to achieve. She was excited to learn, _25_ made me enjoy teaching her. I didnt realize then how much she would also teach me at that time.Serlina stopped by after class, one Thursday afternoon. She wasnt asking a
40、 question about a paper Id returned. _26_, she said quietly: “I didnt attend classes yesterday. I was at the health center the whole day.” I gave her a sideways look, _27_. “It was just a virus. Im fine now.” she _28_ me. Then she was away.However, three nights later, her father called to tell me th
41、at Serlina would be missing a few classes. She had been in hospital with meningitis (脑膜炎). I heard from him again a few days later, and again after that. Her condition grew _29_. We made trips to the hospital room. I was _30_ frightened when I saw the pale, thin and weak girl who, only ten days earl
42、ier, had showed life and warmth in my classroom.A week later, Serlina herself called me to tell me she was on the road to _31_. “Ill be back to school one day,” she said. “You must have a/an _32_ to be with us,” I told her, _33_ tears. I remembered what her father had said in his first phone call: “
43、school _34_ everything to Serlina.”Then four weeks later, I walked into my classroom to find Serlina in her seat, smiling. She _35_ all of her missed homework, completed with thought and excellence. The strength of her will to overcome shone out of her pale, weak, eighteen-year-old face.21AonBwithCt
44、oDamong22AconcentrateBturnCdependDtake23AofferedBdisturbedCchallengedDapproached24AgratefulBanxiousCdisappointedDembarrassed25AitBwhatCwhichDthat26AThusBInsteadCThereforeDBesides27AsatisfiedBgenerousCdelightedDshocked28AcomfortedBsupportedCattractedDimpressed29AbetterBslighterCworseDheavier30Ahardly
45、BrarelyCfrequentlyDtruly31ArecoveryBsuccessCadventureDpressure32AviewBimpactCopinionDopportunity33Agiving backBholding backCleaving backDturning back34AreplacesBimaginesCmeansDexchanges35Abrought inBturned inCtook inDgave in第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。The owner of an Am
46、erican shop has been unable to operate his business since March. But that hasnt stopped him from taking over 500 trips to the grocery store _36_ freefor seniors _37_ (stay)at home to avoid COVID-19. Making deliveries is nothing new for Greg. He has been rising at 4 a. m. _38_ (deliver)newspapers for
47、 the past 25 years. _39_ had always been a second job has now turned into his main source of incomeand _40_ fresh way to be generous. It all started when an old woman on his route _41_ (ask)him to throw the newspaper _42_ (close)to her door, so that she wouldnt have to walk far to get it. He did so
48、without thinking. It was a few days later, in line at the grocery store, that he thought of her again. “If she cant walk 20 feet to get her newspaper, how is she getting _43_ (grocery)?” Greg told CNN. So, I called her asking if she needed anything.” _44_ (grate)for his request, she asked him to pic
49、k up one small order for her, and one for her neighbor. Then Greg thought about the hundreds of other senior customers along his route. So, he decided to offer his services in a note attached to each newspaper he delivered. Tiring as it may sound, Greg says the _45_ (satisfy)keeps him from feeling t
50、ired.第四部分 写作(共两节, 满分40分)第一节(满分15分)46假定你是李华,请你给你的新西兰朋友Tom写一封信,内容包括:1. 讲述英语学习的困难;2. 请教英语学习的方法。注意:1. 词数80左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。Dear Tom,_Yours,Li Hua第二节(满分25分)47阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文。Easton retired(退休) as a school teacher, and he didnt have enough savings. Whats worse, his wife, Cassan
51、dra, had heart disease that needed expensive treatment. To save his wifes life, Easton didnt have a choice but to take up a job, and he found one as a pizza delivery(递送) man at Roosters Pizza. On his first day on the job, his co-workers judged him because the sight of an 84-year-old pizza delivery m
52、an was undoubtedly a rare one. But Easton didnt care. After delivering the first two orders that day, Easton was on his way to deliver the third one, when he realized his car was low on gas. He stopped at a gas station, worried he would be late for his next delivery. Determined to make it on time, E
53、aston grabbed the steering wheel and drove as fast as he could. However, as he reached one of the main roads, a police car stopped him. When Officer Jenkins and Officer Matthew walked up to Eastons car, they were shocked to see an 84-year-old behind the wheel of a pizzeria car. Moreover, they didnt
54、expect an old man to be speeding. “You see,” Easton said nervously, “I am running late for pizza delivery. We have a policy of delivering pizza within 45 minutes, or Ill have to pay for it out of my pocket, and I need money for my wifes treatment. I hope you understand”Officer Matthew looked at East
55、ons teary eyes and trembling hands and felt deeply sad for him. However, he couldnt go against his line of duty. They had to give him a ticket anyway. Easton was late for the delivery that day, prompting his manager to deduct(扣除) it from his salary. He was also warned that he would have to leave if
56、he repeated the mistake. Not losing heart, Easton set out for his deliveries the following day. “Roosters Pizza!” he shouted as he rang the doorbell of one of the houses on his list. 注意:1. 续写词数应150左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。When the door opened, Easton recognized his customer was Officer Matthew! _East
57、on couldnt believe what had just happened and was surprised by what Officer Matthew did for him._参考答案:1C2B3A【导语】这是一篇应用文。文章主要介绍了四种免费且适合儿童阅读的电子杂志。1细节理解题。根据Animal Wellness Magazine部分“If your child loves animals, a free copy may provide him or her with hours of educational entertainment. This magazine i
58、s especially wonderful if you have a dog or a cat at home and want your child to learn about pet care.(如果你的孩子喜欢动物,一本免费的书可以为他或她提供数小时的教育娱乐。如果你家里有一只狗或一只猫,并且想让你的孩子了解宠物护理,这本杂志会特别精彩)”可知,该杂志是有关喂养宠物的,因此适合喜欢养兔子的孩子们看。故选C。2细节理解题。根据Kids Discover Online部分“This is an excellent online resource (资源) where elementar
59、y school children can learn about different aspects of science and social studies topics. It gives you access (使用权) to 30 units with 200 topics.(这是一个极好的在线资源,小学生可以在这里学习科学和社会研究主题的不同方面。它可以让你访问30个单元,200个主题)”可知,Kids Discover Online涵盖了多个主题。故选B。3细节理解题。根据Sports Illustrated Kids部分“If you have children that a
60、re sports fans, look no further than the Sports Illustrated Kids.(如果你的孩子是体育迷,那么Sports Illustrated Kids是不二的选择)”可知,该杂志的目标读者是爱好体育的小孩子。故选A。4A5B6A7D【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了残疾人Porter在妈妈的帮助与鼓励下,通过自己的不懈努力成为了一名优秀的销售员。4细节理解题。根据第一段“They dont realize Porters afraid someone will steal his briefcase.”(他们没有意识到波特害怕有人会偷他
61、的公文包。)可知,Porter一直重复这个过程是因为他担心有人偷他的公文包。故选A。5细节理解题。根据第二段“His mother set up a meeting with a representative.”(他的母亲安排他与一位代表会面。)可知,Porter的妈妈通过安排他与一位代表的见面帮助了他。故选B。6推理判断题。根据第三段“That night Porter discovered the products of the company were guaranteed (保障). He would sell that promise.”(那天晚上,波特发现公司的产品是有保障的,他会
62、兑现承诺。)可知,该产品有保障,而且这是产品的一个卖点,由此推测这是该公司产品的特别之处。故选A。7推理判断题。根据第二段“With her encouragement, he applied for different jobs only to be turned down. He began reading help-wanted ads in the newspaper and read about Watkins, a company that sold household products. His mother set up a meeting with a representat
63、ive (代表). The man said no, but Porter wouldnt listen. He just wanted a chance. The man gave in and offered Porter an area of the city that no salesman wanted.”(在她的鼓励下,他申请了不同的工作,结果被拒绝了。他开始阅读报纸上的招聘广告,并读到了Watkins,一家销售家用产品的公司。他的母亲安排他与一位代表会面。那个人说不,但波特不听。他只是想要一个机会。这名男子屈服了,向波特提供了一个没有推销员想要的城市区域。)和第四段“On the
64、 first day, people told him to go away. However, if a customer turned him down, Porter kept coming back until they heard him. And he sold.”(第一天,人们叫他走开。然而,如果有顾客拒绝了他,波特会一直回来,直到他们听到他的声音。然后他卖掉了。)可知,他很努力地找工作,并且即使被拒绝,他仍然挨家挨户一次次地上门销售,所以他有着坚定的意志。故选D。8C9D10C11A【导语】本文为一篇议论文。尽管维基百科对于学生来说是最有用的网站之一,但由于维基百科允许公众自由
65、编辑页面,本文讨论了老师是否应该允许学生使用维基百科网站来帮助他们学习。8细节理解题。根据第一段“Wikipedia (维基百科) started in 2001 and has quickly gone from having just a few pages to having millions of pages with all kinds of information. It is even an ad-free website as it receives money from donations (捐赠). (维基百科成立于2001年,并迅速从仅有几页内容发展到拥有数百万页的各种信
66、息。 它甚至是一个没有广告的网站,因为它接受捐款 )”可知,维基百科没有广告。故选C项。9细节理解题。根据第二段“But because Wikipedia allows the public to freely edit (编辑) pages, should teachers allow their students to use the site to help them with their studies? (但是,既然维基百科允许公众自由编辑页面,那么老师应该允许学生使用该网站来帮助他们学习吗? )”,以及第三段“History teacher Luca Signore said,
67、I think it has good information and it is great for a starting point as you can quickly find information. I use it myself. However, it still gets edited by people who are not experts. You have no way of knowing whether something is completely true for certain. (历史老师卢卡西诺雷说:我认为它有很好的信息,它是一个很好的起点,因为你可以快
68、速找到信息。我自己也用。然而,它仍然会被非专家编辑。你无法确定某件事是否完全正确。)”可知,Luca Signore认为维基百科有很好的信息,但维基百科允许公众自由编辑页面,所以不是所有的信息都是专家编辑的,很难确定信息的正确性,所以他认为维基百科只能以特定的方式使用。故选D项。10推理判断题。第四段第二句“Junior Alison Snyder believes, You can use it for general background information, but as much as Id like to, we shouldnt be able to cite (引用) Wik
69、ipedia. (三年级的艾莉森斯奈德认为,你可以用它来获取一般的背景信息,但尽管我很想这样做,我们不应该引用维基百科。)”,第六段“Junior Maxine Moss agrees. Yes, students should be able to use it on a regular basis because it is probably the easiest site to find information, but it is hard to tell if certain things are totally true. (三年级的玛克辛莫斯表示同意。是的,学生应该能够经常使用
70、它,因为它可能是最容易找到信息的网站,但很难判断某些事情是否完全正确。)”可知,Maxine Moss与Alison Snyder都认为学生可以使用维基百科来获取一般背景的信息,但是因为很难判断某些信息是否完全正确,所以只能说维基百科在某种程度上是有用的。故选C项。11推理判断题。根据最后一段的第二句“However, citing items is a totally different story as the pages used on Wikipedia could have incorrect information and there are so many other sourc
71、es out there with similar information from experts on certain subject matters. (然而,引用条目是完全不同的故事,因为维基百科上使用的页面可能有不正确的信息,而且还有很多其他来源,那也有来自专家对某些主题的类似信息。)”可知,作者认为引用维基百科上的信息有点冒险,因为维基百科上使用的页面可能有不正确的信息。故选A项。12C13B14B15D【导语】这是一篇说明文。如今越来越少的人保持阅读的习惯,文章主要分析了其原因并提供吸引更多读者读书的建议。12细节理解题。根据文章第二段中的“A worrying fact is
72、that even students dont seem to be reading books as they spend more time and energy watching videos online.(一个令人担忧的事实是,即使是学生似乎也没有在读书,因为他们花更多的时间和精力在网上观看视频。)”可知,学生由于花更多时间和精力在网上看视频,看书的可能性会更小。故选C项。13词句猜测题。根据文章第三段中的“The lack of public libraries might answer for the falling number of readers.(公共图书馆的缺乏可能an
73、swer for读者数量下降)”可知,the lack of public libraries是原因,the falling number of readers是结果,前后之间为因果关系,由此可知,answer for与result in为同义替换,表示“导致”。故选B项。14推理判断题。根据文章最后一段的“In order to encourage people to read more books, publishers should publish books that not only have rich contents but also attract more readers t
74、o read. Besides, schools could set some special days for theme-based reading in order to encourage students to read more books. Companies or social societies could also organize different kinds of activities to get more people to read more books.(为了鼓励人们多读书,出版商应该出版不仅内容丰富,而且吸引更多读者阅读的书籍。此外,学校可以为主题阅读设置一
75、些特殊的日子,以鼓励学生阅读更多的书籍。公司或社会团体也可以组织不同类型的活动,让更多的人阅读更多的书籍。)”可知,作者写这段的目的是介绍了一些吸引读者读书的方式方法。故选B项。15主旨大意题。根据文章第一段的“Since reading books seems to be going out of date, it has raised peoples concerns(担心).(因为读书似乎已经过时了,它引起了人们的关注。)”以及最后一段“In order to encourage people to read more books, publishers should publish b
76、ooks that not only have rich contents but also attract more readers to read.(为了鼓励人们多读书,出版商应该出版不仅内容丰富,而且吸引更多读者阅读的书籍。)”可知,文章通篇都在讲读书的人和数量都很少,需要通过一些方式方法来吸引读者读更多的书,D项Lets read more books(让我们多读点书吧)可以作为本文最佳标题。故选D项。16E17C18B19G20F【导语】这是一篇说明文。文章主要讲述了提升自己的职业生涯的一个方法,就是把自己当成一个企业来经营。16根据下文“Similarly, your employ
77、er will give you money in exchange for the work you performthe product or service. (同样,你的雇主会给你钱,以换取你完成产品或服务的工作)”可知,空处应该和该句子表达同一个意思,也就是说企业会提供产品和服务来换取金钱。E项“企业提供产品和服务以换取金钱”符合语境。E项中的“in exchange for money”和下文中的“give you money in exchange for the work”相呼应。故选E。17根据主旨句“Think big.(雄心勃勃)”以及下文“However, be hol
78、d when youre dreaming about what products and services you can offer.(然而,当你梦想着你能提供什么样的产品和服务时,请保持冷静)”可知, 空处承上启下,表明既要雄心勃勃的去想自己的未来,也要保持冷静,从自己的实际出发。C项“你得这么想自己”符合语境。和前文是顺接关系,和下文形成转折关系。故选C。18根据下文“Identify something that youre particularly good at.(找出你特别擅长的东西) ”以及“Career doors will open for you if you can
79、prove youre better at something than the average job applicant.(如果你能证明自己比一般求职者更擅长某件事,职业之门就会为你打开)”可知,本段主要讲述我们需要找出自己擅长的一点,这样就能凸显出自己的长处,也就是空处需要表明自己需要有擅长的技能。B项“专注于一项你可以推销的技能”符合语境,可以概括本段。故选B。19根据下文“You can review job advertisements to see what skills are required for the jobs you want. You can also condu
80、ct informational interviews with professionals in jobs that sound exciting to you.(你可以查看招聘广告,看看你想要的工作需要哪些技能。你还可以对那些听起来让你兴奋的工作中的专业人士进行信息面试)”可知,空后列举了两种了解“顾客”的方式,所以空处应该表明有几种了解“顾客”的方式。G项“有几种方法可以了解客户的需求”符合语境。G项中的“understand the needs of your “customers”和前文“understand what potential “customers” consider v
81、aluable”相呼应。故选G。20根据主旨句“Be patient during periods of change.(在变化时期保持耐心)”以及“Similarly, itll take time to learn a new skill or try to break into a different profession. Dont expect youll be immediately productive and successful. (同样,学习一项新技能或尝试进入一个不同的职业也需要时间。不要指望你会马上变得富有成效和成功)”可知,本段主要讲述在转变时期要保持耐心,因为成功是
82、需要时间的。由此推知,空处进一步表明我们需要给自己时间和空前去调整自己。F项“给自己空间,让自己朝着自己渴望的方向调整和成长”符合语境。故选F。21B22A23D24A25C26B27D28A29C30D31A32D33B34C35B【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了作者在自己写作课上认识了一位对学习充满热情的优秀学生Serlina,尽管遭受疾病折磨,但她勇敢地战胜了病魔,并回到了学校。21考查介词词义辨析。句意:我对学生并不熟悉,他们大部分人都在努力适应新的环境。A. on在上;关于;B. with关于;具有;C. to朝;D. among在当中。根据空前的“Im unfamiliar ”
83、可知应用介词with,be unfamiliar with,意为“与不熟悉”。故选B项。22考查动词词义辨析。句意:我对学生并不熟悉,他们大部分人都在努力适应新的环境并专注于他们的学习。A. concentrate专注;B. turn转身;旋转;C. depend依赖;依靠;D. take拿走。根据空后的“on their study”可知应填concentrate,concentrate on 意为“专注于”,固定搭配。故选A项。23考查动词词义辨析。句意:第二天,Serlina找到我,问了我一个问题,我很感激能有机会把至少一个名字和一张脸联系起来。A. offered提供;给予;B. di
84、sturbed打扰;C. challenged挑战;D. approached接近;接洽。根据前文“Im unfamiliar _1_the students,”以及空后“me with a question on the second day, I was _4_ for the opportunity to connect at least one name with a face.”可知我原本对学生不熟悉,现在能够将一个学生的名字和一张人脸联系起来,是因为Serlina找我问问题。故选D项。24考查形容词词义辨析。句意:第二天,Serlina找到我,问了我一个问题,我很感激能有机会把至少
85、一个名字和一张脸联系起来。A. grateful感激的;B. anxious焦虑的;担心的;C. disappointed失望的;D. embarrassed尴尬的。根据空后“for the opportunity to connect at least one name with a face.”可知Serlina问我问题之后我终于能够将Serlina这个名字和这个人联系在一起,所以可以推测我对于Serlina是心怀感激的。故选A项。25考查代词词义辨析。句意:她很兴奋地学习,这让我很喜欢教她。A. it 它;B. what什么;C. which哪一个;的那个;D. that那个。根据空后的
86、“made me enjoy teaching her”可知空处所在句子是非限制性定语从句,修饰前面整个句子,句子所述事情在定语从句中作主语,应用关系代词which引导该定语从句。故选C项。26考查副词词义辨析。句意:相反,她平静地说:“我昨天没上课。我一整天都在健康中心。”A. Thus因此;B. Instead相反;C. Therefore因此;D. Besides除此之外。根据空前“She wasnt asking a question about a paper Id returned.”以及空后“she said quietly: “I didnt attend classes ye
87、sterday. I was at the health center the whole day.”可知这次见到我Serlina并没有像往常一样问我问题,却告诉了我她去健康中心的事情,前后语意是相反的。故选B项。27考查形容词词义辨析。句意:我侧身看了她一眼,很惊讶。A. satisfied满意的;B. generous慷慨的;C. delighted高兴的;D. shocked震惊的。根据上文“I didnt attend classes yesterday. I was at the health center the whole day.”可知,作者想到Serlina昨天没上课居然是生
88、病了,所以感到惊讶。故选D项。28考查动词词义辨析。句意:“这只是一种病毒。我现在好了。”她安慰我。A. comforted安慰;B. supported支持;C. attracted吸引;D. impressed使铭记。根据上文“It was just a virus (病毒). Im fine now.”可知,Serlina把病情说得很轻,安慰作者。故选A项。29考查形容词词义辨析。句意:她的病情恶化了。A. better更好的;B. sicker有病的;C. worse更糟的;D. heavier更重的。根据下文“I was _10_ frightened when I saw the
89、pale, thin and weak girl who, only ten days earlier, had showed life and warmth in my classroom.”可知,她的病情恶化了。故选C项。30考查副词词义辨析。句意:当我看到这个苍白、瘦弱的女孩时,我真的吓坏了,就在十天前,她还在我的教室里表现出了生命和温暖。A. hardly几乎不;B. rarely罕见地;C. frequently经常地;D. truly真正地。根据空后“frightened when I saw the pale, thin and weak girl who, only ten d
90、ays earlier, had showed life and warmth in my classroom.”可知,作者看到Serlina真实情况后,真的吓坏了。故选D项。31考查名词词义辨析。句意:一周后,Serlina亲自打电话给我,告诉我她正在康复中。A. recovery恢复;B. success成功;C. adventure冒险;D. pressure压力。根据下文Serlina的话“Ill be back to school one day”可知,她认为自己正在康复中,快要好了。故选A项。32考查名词词义辨析。句意:“你一定会有机会和我们在一起的。”我强忍着眼泪告诉她。A. v
91、iew意见;风景;B. impact影响;C. opinion观点;D. opportunity机会。根据空后“to be with us,”可知作者安慰Serlina说一定会有机会在一起。故选D项。33考查动词短语辨析。句意:“你一定会有机会和我们在一起的。”我强忍着眼泪告诉她。A. giving back归还;B. holding back抑制;C. leaving back离开后;D. turning back折回;往回走。根据前文“I was _10_ frightened when I saw the pale, thin and weak girl who, only ten da
92、ys earlier, had showed life and warmth in my classroom.”以及空前“Ill be back to school one day,” she said. “You must have a/an _12_ to be with us,” I told her,”以及空后“tears. I remembered what her father had said in his first phone call: “school _14_ everything to Serlina.”可知作者见到Serlina在医院的真实情况之后对Serlina的病
93、情充满担忧,听到Serlina的话,心里难受,但又不能表露出来,只能强忍着眼泪。故选B项。34考查动词词义辨析。句意:我想起了她父亲在第一个电话里说的话:“学校对Serlina来说就是一切。”A. replaces代替;B. imagines想象;C. means意味着;D.exchanges交换。根据前文“A week later, Serlina herself called me to tell me she was on the road to _11_ . “Ill be back to school one day,” she said.”以及空后“everything to Se
94、rlina.”可知即使在病重中,电话里仍然说要回到学校,说明对于Serlina而言,学校非常重要,意味着一切。故选C项。35考查动词短语辨析。句意:她把所有没交的作业都交了上来,这些作业都是经过深思熟虑、出色完成的。A. brought in引进;赚钱;B. turned in上交;C. took in吸收;理解;欺骗;D. gave in屈服。根据空后“all her missed homework, completed with thought and excellence”可知,Serlina补交了之前漏交的作业,还写得很好。故选B项。36for37staying38to deliver
95、39What40a41asked42closer43groceries44Grateful45satisfaction【导语】本文为一篇记叙文。文章主要讲述了美国一个商店的老板免费帮助在家抗击疫情的老年人送生活用品的故事。36考查介词。句意:但是这并不影响他免费为待在家对抗疫情的老年人去杂货店买东西。根据句意可知,此处意为“免费地”,表达为for free,故填for。37考查非谓语动词。句意:同上。此处作seniors的定语,意为“待在家的老年人”,seniors与stay之间为主动关系,故应用现在分词作定语,故填staying。38考查动词不定式。句意:25年来,他一直都是早上4点起床去送
96、报纸。此处作目的状语,表示每天早上4点起床的目的是为了送报纸,故应用动词不定式表目的,故填to deliver。39考查连词。句意:曾经的兼职工作成为了现在的主要收入来源,并且也是表达慷慨的新方式。此处为主语从句,从句中缺少主语,且意为“什么”,故应用what引导主语从句,故填What。40考查连词。句意:同上。way“方式、方法”,为可数名词,其此处泛指“一种新的方式”,fresh以辅音音素开头,故应用不定冠词a,故选a。41考查时态。句意:这件事起源于一个老年人,这个老年人让他把报纸送到离门更近的地方,这样的话她就不用走太远去拿报纸了。此句中an old woman为主语,此处为谓语动词,
97、an old woman与ask之间为主动关系,且根据前文的started可知,此处应用一般过去时,故填asked。42考查形容词比较级。句意:同上。根据后文“she wouldnt have to walk far to get it”可知,此处意为“将报纸送到离门更近的地方”,故应用形容词比较级,故填closer。43考查名词的数。句意:“如果她无法走20英尺来拿报纸,拿她又如何获取生活用品呢”?此处grocery“生活用品”为可数名词,其常用复数表示,故填groceries。44考查形容词。句意:对他的请求充满了感激,她让他帮她买了一些东西,也帮她的邻居买了一些。此处作状语,主语为she
98、,此处指主语“充满感激的”,故应用形容词作状语,故填Grateful。45考查名词。句意:尽管听起来有点累,但是Greg说道,这种满足感让他不再感到疲惫。此处做主语,谓语动词为keeps,三人称单数,故此处应填不可数名词satisfaction“满足感”作主语,故填satisfaction。46Dear Tom,How are things going with you? Its been a while since we wrote to each other, and Im writing for advice about one thing that has been troubling
99、 me. While Ive tried, I still cant make much progress in my English study. What frustrates me most is that I cant seem to memorise those new words, which simply keep escaping my mind. It occurs to me that you, as a native of English, can give me some advice about how to learn it well, which Ill trea
100、sure.Looking forward to your reply.Yours,Li Hua【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生给新西兰朋友Tom写一封信,讲述英语学习的困难并请教英语学习的方法。【详解】1.词汇积累建议:advicesuggestion尽管:whilealthough某人突然想到:It occurs to sb thatIt strikes sb that珍视:treasurevalue2.句式拓展同义句改写原句:While Ive tried, I still cant make much progress in my English study.同义句:Tried
101、as I have, I still cant make much progress in my English study.【点睛】【高分句型1】Its been a while since we wrote to each other, and Im writing for advice about one thing that has been troubling me.(运用了since引导的时间状语从句和that引导的定语从句)【高分句型2】What frustrates me most is that I cant seem to memorise those new words,
102、 which simply keep escaping my mind.(运用了what引导的主语从句和that引导的表语从句以及which引导的非限制性定语从句)【高分句型3】It occurs to me that you, as a native of English, can give me some advice about how to learn it well, which Ill treasure.(运用了it作形式主语,that引导的主语从句和which引导的非限制性定语从句)47One possible version:When the door opened, East
103、on recognized his customer was Officer Matthew! He handed the pizza and was about to leave when Officer Matthew stopped him and approached him with an envelope. “We were able to raise a modest sum for your wifes treatment, sir. Its only $2,340,but Im hoping itll help. Last night, I thought about how
104、 I was unwilling to give the ticket to you, but thats our line of duty, sir. I spoke to your boss, and he agreed that your pay wouldnt be deducted. Take care of your wife, and I appreciate the pizza!” Officer Matthew smiled and went inside.Easton couldnt believe what had just happened and was surpri
105、sed by what Officer Matthew did for him. With trembling hands, he opened the envelope and found several dollar bills and a note that read: “Our duty is to protect and serve, but we are still humans at the end of the day. Have a wonderful day!” His eyes filled with tears, Easton rang the doorbell and
106、 thanked Officer Matthew again. Then he got into his car and drove away.【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了已经84岁的Easton为了妻子的治疗费用不得不重新工作,而他能做的就是从事披萨配送员的工作。一次配送途中,由于车子就快没油了,而他为了准时送到不被罚钱,他选择超速行驶,最后被开了罚单,配送被延误,受到了老板的警告。第二天的一次配送居然是送到给他开罚单的Matthew家里,原来Matthew他们为他的妻子筹集了资金,并告诉他,作为警察,他们必须履行职责,但作为活生生的人,他们还是具有同理心的。【详解】1.段落续写:
107、由第一段首句内容“When the door opened, Easton recognized his customer was Officer Matthew!(当门打开时,伊斯顿认出他的顾客是警官Matthew!)”可知,该段应描写警官Matthew对Easton所说的话,讲到职业职责和私下里为Easton所作的事情。由第二段首句内容“Easton couldnt believe what had just happened and was surprised by what Officer Matthew did for him.(Easton不敢相信刚刚发生的一切,警官Matthew
108、为他所做的一切让他感到惊讶。)”可知,第二段可描写Easton听到Matthew的话后的感动和接受帮助后的举动。2.续写线索:送披萨发现是Matthew警官Matthew警官讲述如何帮助EastonEaston的感动Easton发现信封里的字条Easton再次当面感谢3.词汇激活行为类交给/递给:hand/give sth to sb./pass/offer靠近/走近:approach/come up to/walk up to交谈:speak to/talk to/communicate with/talk with充满:be filled with/be full of情绪类不乐意:be
109、unwilling to/ be reluctant to惊讶的:surprised/shocked/amazed【点睛】高分句型1. He handed the pizza and was about to leave when Officer Matthew stopped him and approached him with an envelope. (由when引导时间状语从句)高分句型2. I spoke to your boss, and he agreed that your pay wouldnt be deducted.(由that引导从句作动词“agreed”的宾语从句)高分句型3. His eyes filled with tears, Easton rang the doorbell and thanked Officer Matthew again.(“His eyes filled with tears”为独立主格结构作伴随状语)