1、苏州市20202021学年第一学期期中高二英语第一节:听力(略)第二部分:阅读理解(共20小题;每小题2.5分,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)请阅读下列短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ADear Yang,In the face of Covid-19,we had to make the challenging decision of whether to go ahead with Open House 2020.How could we effectively reconnect with a lo
2、cked-down city at a time when discussions around openness are more important than ever?Against these difficulties, we chose not to postpone Open House 2020.Instead, we invested in completely reinventing how we approach our programme.Through a mix of original films, new books, activity packs, walking
3、 and cycling tours, podcasts, talks, and a host of online and outdoor events, the year that threatened(威肋)the existence of Open House became one of our most varied and accessible ever.None of this would have been possible without our Open House Friends,who have reached out to give a monthly donation
4、 to support the charity after Covid-19 stopped almost all of our income.But we still need your support.If you value our work and want to see Open House continue beyond the pandemic(疫情),please consider becoming an Open House Friend from just l.25 per week.Weve made some fantastic gifts to say thank y
5、ou to everyone who signs up.1.25 a weekOpen House Silver Key badge(徽章)Limited edition print by David KnightA discount on all our ticketed eventsFree Friends events throughout the yearClick here to donate 1.25 a week2.50 a week Open House Silver Key badgeLimited edition print by David KnightA discoun
6、t on all our ticketed events Free Friends events throughout the yearA copy of this years Open House Book, The Alternative Guide to the London Boroughs,edited by Owen HatherleyClick here to donate 2.50 a week6.25 a weekOpen House Silver Key badgeLimited edition print by David Knight A discount on all
7、 our ticketed eventsFree Friends events throughout the yearA copy of this years Open House Book, The Alternative Guide to the London Boroughs,edited by Owen HatherleySpecial Open House events on Open House weekends including Friends-only visiting hoursClick here to donate 6.25 a weekThank you -toget
8、her we can ensure that London is truly an Open City.The Open House Team1. What do we know about Open House 2020?A. Open House 2020 had to be canceled because of the lock-down of the city.B. Due to the outbreak of Covid-19, all the activities were held online this year.C. Open House 2020 turned out a
9、 great success thanks to peoples donations.D. Despite the financial difficulties, this years events were held as usual.2. Which of the following is NOT a reward for one who donates 125 a week?A. Open House Silver Key badge.B. Limited edition print by David Knight.C. Free Friends events throughout th
10、e year.D. Special Open House events on Open House weekends.3. What is the purpose of this email?A. To appeal to readers to make donations to Open House.B. To explain the procedure of donation to Open House.C. To encourage readers to sign up for Open House 2020.D. To provide readers with various gift
11、s for Open House 2020.【答案】1. C 2. D 3. A【解析】这是一篇应用文。作者在信中首先感谢人们对慈善事业的支持,才使得2020年开放日取得了成功。号召大家继续捐款支持慈善事业,并列出对捐款人的奖励。【1题详解】细节理解题。根据第三段“None of this would have been possible without our Open House Friends, who have reached out to give a monthly donation to support the charity after Covid-19 stopped alm
12、ost all of our income.( 如果没有我们的开放日朋友,这些都是不可能的,在Covid-19几乎停止了我们所有的收入后,他们每月都伸出援助之手支持慈善事业)”可知,新冠疫情导致“The Open House Team”几乎失去了所有的收入,作者感叹如果没有人们的捐款,2020年开放日的举办是不可能的,可推知,2020年开放日取得了成功。因此,我们对2020年开放日的了解是C项“Open House 2020 turned out a great success thanks to peoples donations. (由于人们的捐款,2020年开放日活动取得了巨大成功)”符
13、合题意。故选C项。【2题详解】细节理解题。根据小标题“1.25 a week”下的介绍“Open House Silver Key badge(徽章)Limited edition print by David KnightA discount on all our ticketed eventsFree Friends events throughout the year(开放式银钥匙徽章(徽章)限量版大卫奈特印刷所有门票活动的折扣全年免费举办朋友活动)”可知,对每周捐款1.25英镑的人的奖励有:开放式银钥匙徽章,限量版大卫奈特印刷;所有门票活动的折扣和全年免费举办朋友活动。因此,以下不是对
14、每周捐款1.25英镑的人的奖励的是:D项“Special Open House events on Open House weekends (开放日周末的特别开放日活动)”符合题意。故选D项。【3题详解】推理判断题。结合上文及第四段及第五段“But we still need your support. If you value our work and want to see Open House continue beyond the pandemic, please consider becoming an Open House Friend from just l.25 per wee
15、k.(但我们仍然需要你的支持。如果你重视我们的工作,如果想在大流行病之后继续举办开放日活动,请考虑以每周1.25英镑的价格成为开放日朋友)”可知,作者首先感谢了人们对慈善事业的支持,2020年开放日才取得了成功,接着又谈到了,仍然需要人们继续支持慈善事业,并且在下文中列出对捐款人的奖励。因此,作者写这封电子邮件的目的A项“To appeal to readers to make donations to Open House(呼吁读者为开放日捐款)”符合题意。故选A项。B“Dont delete your browser(浏览器)history,”Lin Kai warns his 11-ye
16、ar-old son, who is supposed to be having lectures delivered by his schoolteachers.Mr Lin has reason to be anxious.To contain the spread of Covid-19, the authorities have closed schools and universities.Butstudy must not stop, says the education ministry.Under its orders, the countrys biggest exercis
17、e in remote learning is under way, watched over by parents.Mr Lin, who lives in the eastern city of Hangzhou, has caught his son being distracted by online games.He wants his son to know that he will inspect the browser for evidence of such naughtiness.There are other ways to enforce discipline.Liu
18、Weihua, who teaches at Wuhan University of Technology,places more emphasis on how students perform in classroom discussions, which are conducted using video-conferencing platforms such as Dingtalk by Alibaba and Ketang by Tencent.In poor rural areas, where some households lack internet access, instr
19、uction by television fills the gap.Since February 17th China Education Network, a state-run service,has been broadcasting classes every weekday from 8 a.m.to 10 p.m.The first lesson of the day is aimed at pupils in the first year of primary school.Programmes for older children air in the afternoon a
20、nd evening.All core subjects,such as mathematics and Chinese,are covered.The interruption is felt most keenly by pupils in the final year of secondary school.That is the year leading up to the gaokao, the university-entrance exam.Many parents feared that online learning is a poor substitute for clas
21、sroom instruction.Hou Kaixuan, who will sit the gaokao in the northern city of Zhangjiakou this summer, eagerly waits for the re-opening of his school.“Im simply more productive in a physical classroom,” he says.When schools and universities eventually re-open, classrooms may be different, says Yue
22、Qiu, a secondary-school teacher in Beijing.The teacher-student relationship will become “less hierarchical(等级分明的)”,he predicts.That is because Chinas extended experiment with online learning is reducing the typical reserve(矜持)between instructor and pupil.Teachers who were previously reluctant to giv
23、e out their contact details on WeChat, a messaging app, now rely on it to respond to students questions.At Mr Yues school, students may even call their teachers to ask for feedback.If he is right, such a breaking-down of barriers could be one of the few happy byproducts of Covid-19.4. What does the
24、underlined word “distract” in Paragraph 1 most probably mean?.A. frightenedB. attractedC. admittedD. impressed5. In Hou Kaixuans opinion, online classes can be described asA. excellentB. productiveC. informalD. inefficient6. Whats the main idea of the last paragraph?A. When schools reopen, teachers
25、and students will probably feel awkward.B. Teachers and students are willing to contact each other on WeChat.C. The relationship between teachers and students may become better.D. Students may ask their teachers for feedback in real classrooms.【答案】4. B 5. D 6. C【解析】这是一篇新闻报道。短文说明了新冠疫情期间,不同人对中国的网络教学的不
26、同的观点。【4题详解】词句猜测题。根据划线词后的“by online games.网络游戏”以及“He wants his son to know that he will inspect the browser for evidence of such naughtiness.”可知,他想让儿子知道,他会检查浏览器,寻找这种顽皮行为的证据。由此判断出,林先生发现自己的儿子被玩网络游戏所吸引。故划线词的意思是“吸引”。故选B。【5题详解】推理判断题。根据倒数第二段“Im simply more productive in a physical classroom”可知,我只是在实体课堂上的学习
27、更有效率。由此判断出,在侯凯旋看来,网络课程是低效的。故选D项。【6题详解】主旨大意题。根据最后一段“The teacher-student relationship will become “less hierarchical(等级分明的)”。师生等级分明的关系变得越来越小。“At Mr Yues school, students may even call their teachers to ask for feedback.If he is right, such a breaking-down of barriers could be one of the few happy bypr
28、oducts of Covid-19.”可知,在岳先生所在的学校里,学生们甚至会打电话给老师寻求反馈。如果是这样的话,那么这种打破师生关系障碍的做法可能是Covid-19带来的为数不多的好结果。所以最后一段的主旨是老师和学生之间的关系可能变得更好。故选C项。CThe desire to be perfect is something most of us have felt at some point in our lives.Studying for the perfect test result, searching for the perfect partner, working thr
29、ough the night to smash that perfect presentation.Often, having high standards can drive success, but for some people, diligence and motivation can shift into perfectionism, a misunderstood personality trait(特质)that can have dangerous consequences.Perfectionism has increased significantly over the p
30、ast three decades, a recent analysis shows.Young people in particular place higher demands on themselves and on others.Our dog-eat-dog world is creating a rising tide of young people who may be putting themselves at risk of mental and physical illness in their search for the perfect life.Admittedly,
31、perfectionists tend to achieve academically or in their career.But it comes at a price.Even among top athletes and professional dancers, perfectionism is a double-edged sword, according to research by Sanna Nordin- Bates at the Swedish School of sport and Health Science in Stockholm.Through a series
32、 of questionnaires and in-depth interviews, she found that perfectionism improves performances in the short run, but then weakens it. These dancers and athletes speak about the positive aspects of it, but theres always a but.The elements of perfectionism that drive them to reach high standards alway
33、s come at a cost, she says.We certainly shouldnt be promoting perfectionism as a positive trait in an uncritical manner.It isnt even true that you need it to be a top athlete.With perfectionism rising rapidly among young people, many parents will share the desire to protect their children. Weve been
34、 working on the role parents play and its complex, says Martin Smith at York St John University. In terms of preventing it in your children, we know that parental practices have an important influence. To avoid creating perfectionist tendencies, parents need to focus on loving their children in a mo
35、re unconditional way, rather than focusing their love on specific successes.They can also help young people cope with the pressures of modern life.Its a cliche (陈词滥调),but we need to promote the idea of life-long learning as an attitude in our children-the sense that things are not over when one test
36、 has been done, one race has been won or lost, says Nordin-Bates. All of us can benefit from this approach to life. Its not about being perfect, she says. If you want to be happy and healthy for 80-plus years then you have to focus on what you gained from an experience, rather than what grade you ac
37、hieved. 7. What do we know about perfectionism according to the passage?A. People will become perfectionists if they are hardworking and motivated.B. Perfectionism ensures people a better performance in school and in career.C. Nowadays young people may have fallen victim to perfectionism.D. Perfecti
38、onism is the key to success for top athletes and professional dancers.8. What does the underlined word “it” in Paragraph 3 refer to?A. Hard work.B. Perfectionism.C. A positive trait.D. An uncritical manner.9. Which of the following statements is a good suggestion on preventing perfectionism?A. Child
39、ren should be rewarded for getting good grades.B. Children under pressure should depend on themselves.C. Children shouldnt feel sad even though they lose a game.D. Children should focus more on experiences than perfection.10. What can be a suitable title for the passage?A. Why we should seek perfect
40、ionismB. How one can live a happy lifeC. When the best is not enoughD. The meaning of being perfect【答案】7. C 8. B 9. D 10. C【解析】这是一篇议论文。讲述了现在的年轻人对于完美的理解,文章认为要求完美不一定会对生活的更好有帮助,希望年轻人更加在意过程而不是结果。【7题详解】细节理解题。根据第一段最后一句“.but for some people, diligence and motivation can shift into perfectionism, a misunder
41、stood personality trait(特质)that can have dangerous consequences.”(但对一些人来说,勤奋和动力可能会转变为完美主义,这是一种被误解的个性特征,可能会产生危险的后果。)可知,完美主义可能会带来危险的后果,因此年轻人要求完美不一定是一件好事,反而让年轻人成为完美的受害者。故选C项。【8题详解】词义猜测题。根据第三段倒数第二句“We certainly shouldnt be promoting perfectionism as a positive trait in an uncritical manner.”(我们不应该不加批判地把
42、完美主义作为积极的品质来宣扬),和下一句开头“It isnt even true that.”可知,上句提到“完美主义”,下句用了一个even表递进,该句进一步提到“完美主义”,及这里的it 就是指的完美主义,整句话意为:你甚至不需要完美主义就能成为顶级运动员。故选B项。【9题详解】细节理解题。根据文章最后一段“If you want to be happy and healthy for 80-plus years then you have to focus on what you gained from an experience, rather than what grade you
43、achieved.”(如果你想在80多年的时间里保持快乐和健康,那么你就必须关注你从一段经历中获得了什么,而不是你取得了什么成绩。)可知,人们应该更加注重经历,而不是成绩和结果。故选D项。【10题详解】主旨大意题。根据最后一段句子“Its not about being perfect, she says.If you want to be happy and healthy for 80-plus years then you have to focus on what you gained from an experience, rather than what grade you ach
44、ieved.”(“这与完美无关,”她说。“如果你想在80多年的时间里保持快乐和健康,那么你必须关注你从一种经历中获得了什么,而不是你取得了什么成绩。”)可知,取得完美并不足以代表什么,你在一种经历中的获得才最显重要,通读全文,这也是整篇文章一直讲的主题。故选C项。DI rang Daisy the next morning and invited her to come to tea“Dont bring Tom,”I warned her.It was raining on the day we had fixed to have tea. A man arrived at eleven o
45、clock to cut the grass in my garden (Gatsbys lawn(草坪)was always perfect). A little later an enormous quantity of flowers was delivered.At three oclock the front door opened and Gatsby hurried in. He looked anxious.“Have you got everything you need for tea?” he asked.I took him into the kitchen and s
46、howed him the lemon cakes I had bought that morning.“Are they all right?”“Of course! They are fine, Nick, my friend,” he said, but I could see he was disappointed.We went into the living room where he sat down. From time to time he looked through the windows at the rain. Finally he got up and said h
47、e was going home.“Nobodys coming to tea. Its too late! I cant wait all day.”“Dont be silly. Its only two minutes to four.”He sat down unhappily and, at the same time, a car drove up to my house.I went out into the garden. Daisy looked at me and smiled happily. I helped her out of the car.“Are you in
48、 love with me?” she said softly in my ear. “If not, why did I have to comealone?”“Thats a secret.”We went in. To my surprise the living room was empty. Then there was a knock at the door. I opened it. Gatsby was standing there in the rain. He disappeared quickly into the living room. I waited at the
49、 door. After a moment of silence, Daisy laughed and said in a clear, false voice,“Im very glad to see you again.”I closed the door and joined them in the living room. Gatsby was standing and staring at Daisy. She was sitting, frightened but composed(沉着的),on the edge of a chair.“Weve met before,”Gats
50、by said.“Not for many years,” Daisy added quickly.“Five years next November,” said Gatsby immediately without thinking.I sat and talked to Daisy as we drank our tea and ate the lemon cakes. Gatsby was quiet but his anxious, unhappy eyes moved continuously from me to Daisy. I left them together after
51、 a while.When I went back in, they were sitting on the couch, looking at each other. All their embarrassment had gone. Daisys face was covered with tears. But there was a change in Gatsby that really surprised me. He radiated a feeling of joy that filled the room.“Hello, my friend,” he said.“Its sto
52、pped raining.”“Has it?” he said. Then to Daisy: “Its stopped raining.”“Im glad, Jay,” she answered, her voice showing her unexpected joy.11. Who probably had the grass cut and the flowers delivered?A. Nick.B. Tom.C. Gatsby.D. Daisy.12. The following sentences show Gatsbys anxiety EXCEPT_.A. At three
53、 oclock the front door opened and Gatsby hurried in.B. From time to time he looked through the windows at the rain.C. “Nobodys coming to tea. Its too late! I cant wait all day.”D. Gatsby was standing there in the rain.13. Why did Gatsby deliberately leave the house?A. He didnt have the courage to me
54、et Daisy.B. He wanted to create the impression that it was a casual meet.C. He didnt really want to see Daisy again.D. He left something important at home and had to go back for it.14. What does the underlined sentence probably imply?A. Gatsby had a good memory for dates and time.B. Gatsby was disap
55、pointed at Daisys answer.C. Gatsby tried to hide his nervousness.D. Gatsby was anxious to meet Daisy again.15. Which of the following is TRUE about Daisy?A. She was late for tea because of the heavy rain.B. She didnt want to talk to Gatsby due to his rudeness.C. She hadnt expected to meet Gatsby in
56、Nicks house.D. She was too embarrassed to notice the rain had stopped.【答案】11. C 12. D 13. B 14. D 15. C【解析】本文是记叙文,是小说了不起的盖茨比的片段。文章描述了五年后Gatsby和Daisy在他表哥Nick家里再次相遇的场景。【11题详解】推理判断题。根据文章第三段“A man arrived at eleven oclock to cut the grass in my garden (Gatsbys lawn(草坪)was always perfect). 一个男人11点来修剪了草坪(
57、Gatsby的草坪总是很完美)。A little later an enormous quantity of flowers was delivered.(过了一会儿,大量的鲜花也送来了。)”和“At three oclock the front door opened and Gatsby hurried in. He looked anxious.(三点整,前门开了Gatsby匆忙地进来。他看起来很焦急。)”以及下文描述的Gatsby焦急地等Daisy可推知,修理草坪和送花,应该是Gatsby的精心准备。故选C。【12题详解】细节理解题。根据第四段的“the front door open
58、ed and Gatsby hurried in. He looked anxious.(前门开了,Gatsby急急忙忙进来了。他看起来很急切。)”第九段的“From time to time he looked through the windows at the rain. . Nobodys coming to tea. Its too late! I cant wait all day.( 他不时地透过窗户看外面的雨。没人来喝茶。太晚了!我不能等一整天。)”可知,描述了在Daisy来之前,Gatsby 等待时的焦虑不安;而第16段的“Gatsby was standing there
59、in the rain.(Gatsby站在雨中。)”描述的是Daisy到达后,“我”和Daisy进到房子时的情景,不符合题意。故选D。【13题详解】推理判断题。根据第16段的“We went in. To my surprise the living room was empty. Then there was a knock at the door. I opened it. Gatsby was standing there in the rain.(我们走了进去。令我吃惊的是,客厅没人。然后有人敲门。我打开门。Gatsby站在雨中。)” 再结合上文提到在Daisy到达前,Gatsby紧张
60、不安; 他本来在客厅里,知道Daisy到了,他却从门外进来,假装比Daisy后到达。由此推知,他故意离开房子,是因为他不想让Daisy知道他一直在等她,想让Daisy觉得这是一次偶遇。故选B。【14题详解】推理判断题。根据此处倒数7、8段Gatsby和Daisy的对话“ Weve met before,Gatsby said.Not for many years, Daisy added quickly. (Gatsby说“我们以前就见过”。Daisy马上补充说“好多年没见了”。) ” 划线句的意思为“Gatsby马上不假思索地说到明年十一月就有五年(没见了)”可知,Gatsby 很清楚地记得
61、有多久没有和Daisy见面。由此推知,这句话暗示了Gatsby 非常期盼和Daisy的重逢。故选D。【15题详解】细节理解题。根据文章中“Are you in love with me? she said softly in my ear. If not, why did I have to come alone? Thats a secret.(你爱上我了吗?她在我耳边轻声说。如果不是,为什么要我一个人来呢?这是一个秘密。)”以及文章最后一段中“her voice showing her unexpected joy.(她的声音流露出她意外的喜悦。)”可知,Daisy问Nick为什么要她一人
62、来,而Nick没有告诉她原因。由此可知, Daisy并不知道Nick安排了她和Gatsby的见面,她没有预料到在Nick家里见到Gatsby。故选C。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。选项中有两项为多余选项。In June 9, 1870, Charles Dickens died at the age of 58.The next day, a headline in The New York Times read:“ Death of the Great Novelist.Mourned by the
63、 People of Two Continents.”_16_Even today, the British novelist is loved by readers all over the world.Dickens created some of the most unforgettable characters in English literature.You must have heard of or even read some of his novels: Oliver Twist, A Christmas Carol and A Tale of Two Cities._17_
64、Since 1897,there have been more than 300 film and television adaptations of Dickens works.Natalie McKnight is a literature professor who studies Dickens and his works.She explains why the novelist has remained so popular.One important reason, she says,is that Dickens wrote from his heart._18_A Chris
65、tmas Carol,for example,was written to make every reader think about how they could make a difference to their society.People always enjoy works that make them laugh out loud,cry and think._19_However, few of them worked as hard as Dickens to attract readers minds.Dickens wrote about situations and e
66、motions that still interest people today._20_His works led to many important social changes.This year marks the 150th year of Dickens death. Its another chance to remember this great writer.Will you read (or re-read) some of his most famous works? A. He tried hard to produce emotional effects among
67、his readers. B. He used his pen to fight social inequality and gave voice to the poor.C. Dickens early life was very hard.D. A Tale of Two Cities has sold more than 200 million copies.E. The headline was not overstating the fame of Dickens.F. Their works became the best sellers of that time.G. Many
68、other 19th century novelists wrote entertaining works.【答案】16. E 17. D 18. A 19. G 20. B【解析】这是一篇说明文。本文分析了狄更斯的作品经久不衰的原因,他的作品使得英国发生了很多重大的社会变革。【16题详解】根据下一句“Even today, the British novelist is loved by readers all over the world.”可知,即使在今天,这位英国小说家仍然受到全世界读者的喜爱,可见狄更斯的作品闻名于世,成就斐然。因此,E项“The headline was not o
69、verstating the fame of Dickens.(标题并没有夸大狄更斯的名声)”切题,该选项与下一句构成因果关系,且该选项中的“not overstating the fame of Dickens.”与下一句“is loved by readers all over the world”相呼应,故选E项。【17题详解】根据第二段最后一句“Since 1897, there have been more than 300 film and television adaptations of Dickens works.(自1897年以来,已经有300多部影视作品改自狄更斯的作品)
70、”可知,自1897年以来,已经有300多部影视作品改自狄更斯的作品,可见狄更斯的作品非常受欢迎,在那时候就是畅销书了。因此,D项“A Tale of Two Cities has sold more than 200 million copies.(双城记已售出2亿多册)”切题,选项中的“more than 200 million copies”与下文中的“more than 300 film and television adaptations”两组数据相呼应。故选D项。【18题详解】根据上一句“One important reason, she says, is that Dickens
71、wrote from his heart.(她说,一个重要的原因是狄更斯发自内心的写作)”及下文“People always enjoy works that make them laugh out loud, cry and think(人们总是喜欢能让他们笑、哭泣和思考的作品)”可知,狄更斯是发自内心的写作,他努力在读者中产生情感影响,他的作品能让读者产生共鸣,让他们哭,让他们笑,引起他们的思考。因此,A选项“He tried hard to produce emotional effects among his readers.(他努力在读者中产生情感影响) ”切题,该选项中的“emot
72、ional”与下文中的“laugh ,cry ,think”相呼应。故选A项。【19题详解】根据下一句“However, few of them worked as hard as Dickens to attract readers minds.(然而,他们中很少有人像狄更斯那样努力地吸引读者的思想)”可知,在这里作者提到了其他一些作家,并把作家的作品与狄更斯的作品作对比,因此,G选项“Many other 19th century novelists wrote entertaining works(许多其他19世纪的小说家写了一些有趣的作品) ”切题,选项中的“Many other 19
73、th century novelists”与下一句中的“them”相呼应,故选G项。【20题详解】根据下一句“His works led to many important social changes.(他的作品导致了许多重要的社会变革)”可推知,狄更斯的很多作品描述的是社会的不平等,才引起读者的共鸣,导致了社会的变革。因此,B项“fight social inequality and gave voice to the poor(他用笔与社会不平等作斗争,为穷人发声)”切题,该选项中的“social inequality”与下一句中的“social changes.”相呼应。故选B项。第三
74、部分:完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)请阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。My family lived about a mile from the Bertram Woods Library.Throughout my childhood, my mother drove me there several times a week.Our visits were never _21_enough for me.I loved wandering around the shelves,_22_ the spines(书
75、脊) of the books until something happened to _23_ my eye.I might have spent the rest of my life_24_ libraries the way I viewed, say, the amusement park I went to as a kid.But then the _25_ feeling came back into my life unexpectedly.One day after we moved to Los Angeles in 2011, my son wanted to inte
76、rview a_26_ for his school assignment.So we went to the closest library.As we drove over to meet the librarian, I experienced a(n) _27_ of this similar journey in my past - another,parent and child on their way to the library.The _28_didnt look anything like the Bertram Woods, but when we _29_ insid
77、e, a shock of recognition _30_me.Decades had passed, but I really felt as if I had _31_to that time and place, walking into the library with my mother._32_had changed.There was the same soft sound of pencil on paper, and the _33_of people at the tables in the center of the room.The wooden checkout c
78、ounters, the librarians desks, the bulletin board, were all the same.It wasnt that time _34_in the library.It was as if it had been captured here, or collected.A library, for me, is a gathering pool of _35_and of the people who come to find them.21. A. longB. easyC. boringD. interesting22. A. starin
79、gB. readingC. watchingD. scanning23. A. fillB. catchC. openD. block24. A. wandering aroundB. thinking aboutC. talking aboutD. looking for25. A. familiarB. excitingC. funnyD. warm26. A. professorB. teacherC. booksellerD. librarian27. A. memoryB. adventureC. hardshipD. excitement28. A. schoolB. buildi
80、ngC. desksD. books29. A. lookedB. droveC. steppedD. read30. A. stuckB. disappointedC. defeated D. struck31. A. fallenB. returnedC. goneD. devoted32. A. EverybodyB. EverythingC. NobodyD. Nothing33. A. talkingB. laughingC. whisperingD. chatting34. A. travelledB. flewC. stoppedD. changed35. A. booksB.
81、contentsC. storiesD. achievements【答案】21. A 22. D 23. B 24. B 25. A 26. D 27. A 28. B 29. C 30. D 31. B 32. D 33. C 34. C 35. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了作者和图书馆的故事,在很多年以后,作者又来到了一个充满着小时候回忆的图书馆之中。【21题详解】考查形容词词义辨析。句意:我们呆在图书馆的时间永远是不够长的。A. long长的; B. easy容易的;C. boring无聊的;D. interesting有趣的。根据句意及下文对图书馆的热爱可知,我从来都不
82、觉得长,也就觉得在图书馆的时间过得快。故选A项 。【22题详解】考查动词词义辨析。句意:我喜欢在书架间走动,双眼在书脊间扫描,直到某本书吸引住我的眼睛。A. staring盯着; B. reading读; C. watching观看; D. scanning扫描。 这里表示我会用眼睛扫过书脊,寻找我喜欢的书,速度应该是比较快的,所以选择scan(快速扫描)。故选D项 。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:我喜欢在书架间走动,双眼在书脊间扫描,直到某本书吸引住我的眼睛。 A. fill填入; B. catch抓住; C. open打开; D. block堵住。catch my eyes 表示抓
83、住我的眼球,这里是作者扫过书脊等待某一个本书抓住他的眼球。故选B项 。【24题详解】考查动词短语辨析。句意:我可能会在余生里思考,以看书的思考方式把图书馆看成是小时候玩的游乐场。A. wandering around徘徊; B. thinking about思考,认为; C. talking about谈论; D. looking for寻找。 这里表示对于作者余生一直会觉得图书馆和游乐场差不多,认为,应该用thinking about,故选B项 。【25题详解】考查形容词词义辨析。句意:但是后来, 有一种熟悉的感觉在不经意间来到我的生活中。A. familiar熟悉的; B. excitin
84、g兴奋的; C. funny有趣的; D. warm温暖的。 这里讲到有一种熟悉的感觉(小时候在图书馆里的熟悉感觉)在不经意间来了,选择familiar,故选A项 。【26题详解】考查名词词义辨析。句意:为了完成学校的作业任务,我儿子要去采访一个图书管理员。 A. professor教授; B. teacher教师; C. bookseller售书者; D. librarian图书管理员。根据句意及下文可知,访问的是一个图书管理员,故选D项 。【27题详解】考查名词词义辨析。句意:当我驱车去见图书管理员时,我经历了与小时候相似的一个旅程的记忆。 A. memory记忆; B. adventur
85、e冒险;C. hardship艰辛;D. excitement激动。 根据句意,我再次经历了我儿时的关于图书馆的回忆,应该用experience the memory,故选A项 。【28题详解】考查名词词义辨析。句意:这个图书馆的建筑和小时作者常去的Bertram Woods 图书馆的建筑一点也不一样,但是当走进去时,一种熟悉的认识感使我内心触动感到震惊 。A. school学校;B. building建筑(大楼);C. desks书桌; D. books书本。这里是作者说这个图书馆的建筑和原来小时Bertram Woods 图书馆的建筑一点也不一样,故选B项 。【29题详解】考查动词词义辨析
86、。句意:这个图书馆的建筑和小时作者常去的Bertram Woods 图书馆的建筑一点也不一样,但是当走进去时,一种熟悉的认识感使我内心触动感到震惊 。 A. looked看;B. drove驾驶; C. stepped步入; D. read读。step inside表示踏进,走进去,但是当我们走进图书馆的时候,内心触动感到震惊,故选C项 。【30题详解】考查动词词义辨析。句意:这个图书馆的建筑和小时作者常去的Bertram Woods 图书馆的建筑一点也不一样,但是当走进去时,一种熟悉的认识感使我内心触动感到震惊 。 A. stuck坚持,粘住; B. disappointed失望的; C.
87、defeated 击败; D. struck打击,撞击。我们走进图书馆的时候我被震惊了,应该是内心里感到撞击,被震惊了,故选D项 。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:尽管几十年过去了,但我觉得自己好像又返回到小时候在图书馆里的那个时间那个地方里。 A. fallen落下; B. returned归还 ; C. gone走,去; D. devoted投入,专注。根据“a shock of recognition”得知,让我感觉我有一种回到过去的时光和地点,return to Sp,故选B项 。【32题详解】考查不定代词词义辨析。句意:什么也没变化。 A. Everybody每个人;B. Ev
88、erything每件事(物); C. Nobody没人; D. Nothing没有事(物)。结合下一句中的“the same”可知,作者觉得这里和过去没有一丝变化,(nothing have changed 一点都没有改变),故选D项 。【33题详解】考查动词词义辨析。句意:图书馆里人们轻轻的在纸上写字的铅笔声音,人们在房间角落里小声说话,这些场景都与以前的图书馆里的场景一模一样。 A. talking谈; B. laughing笑;C. whispering小声说,耳语; D. chatting聊天。根据句意可知,因为是在图书馆里,人们在桌边低声耳语,而不是大声说笑,故选C项 。【34题详解
89、】考查动词词义辨析。句意:感觉眼前的时光不是儿时的时光停止在这里,而是好像是儿时的时光在这里被捕获,被收集。A. travelled旅行; B. flew飞;C. stopped停下,拦下; D. changed改变。根据句意,对照后半句的“时光在这里被捕获被收集”可知,前半句是说“感觉眼前的时光不是儿时的时光停止在这里”,这里的stopped是过去分词作定语修饰前面的time,故选C项 。【35题详解】考查名词词义辨析。句意:对我来说,图书馆是一个故事的汇集地,也是那些来寻找它们的人的汇集地。A. books书; B. contents内容; C. stories故事; D. achieve
90、ments成就。根据 可知,图书馆是故事和人的汇集之地,故选C项 。【点睛】本文属对过去的回忆,你有类似的去图书馆里阅读学习的经历吗?相信你也会爱上阅读爱上泡图书馆。另外,本文用了两个虚拟语气句子:第一个是 “I might have spent the rest of my life thinking about libraries the way I viewed, say, the amusement park。” 第二个是 “ It was as if it had been captured here, or collected。”解题时,要精准理解虚拟语气用法。第II卷 非选择题(
91、共65分)第四部分:语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入适当的词,如有括号提示,请以提示词的正确形式填空。请将答案的完整形式写在答题卡上相应题号的横线上。Mary will never forget the moment when she saw her lovely baby for the first time. She was delighted_36_(see) that her baby was healthy. She really enjoyed the feeling of being a mother, _37_feeling she
92、thought she would never experience. However, the babys birth not only brought great happiness to its mother but it also shocked the world, as it was a _38_ (clone) baby. The successful cloning of this baby meant that millions of women around the world _39_were not able to have children would now be
93、able to realize their dream.Tony is another person who has benefited _40_ cloning.Last year, Tony suffered from serious heart disease and nearly died.However, physicians did not give up hope for Tony and they soon replaced his original heart with a new cloned one. _41_ (luck),Tony s body accepted th
94、e new organ and Tony survived. This was not the first time that a life _42_(save) with the use of cloning. That is why even more scientists are now focusing their efforts on developing and _43_(improve) cloning technology.On the other hand, cloning has not received popular_44_ (recognize). In many c
95、ounties it is not legal to clone humans.Some people believe that if we toy 6_45_ nature through cloning, we are asking for trouble.【答案】36. to see 37. a 38. cloned 39. who/that 40. from 41. Luckily 42. had been saved 43. improving 44. recognition 45. with【解析】这是一篇说明文,主要围绕“克隆技术”,介绍了其可在哪些方面造福人类,如何造福人类,同
96、时也提到了其还未受到广泛认可等消极因素。【36题详解】考查非谓语动词。句意:她很高兴看到她的婴儿是健康的。根据be+adj.(形容词)+to do的固定结构,此处应为to see,“be delighted to do(see)”意为“很高兴做某事(看到)”,故填to see。【37题详解】考查冠词。句意:她真的享受作为母亲的感觉,一种她本以为自己永远不会体验到的感觉。结合这里的语境和句意,此处表示“一种的感觉”,应使用不定冠词a,故填a。【38题详解】考查形容词。句意:然而,这个婴儿的出生不仅仅给它的母亲带来了巨大的快乐,还震惊了全世界,因为这是一个克隆的婴儿。分析句意及句子结构,修饰名词b
97、aby的为形容词,且意思是“被克隆出来的”,因而需将动词clone变为形容词cloned,故填cloned。【39题详解】考查定语从句引导词。句意:这个婴儿的成功克隆意味着世界上无数未能够拥有孩子的妇女现在将能够实现她们的梦想。分析句子结构,meant后接完整的宾语从句,该从句的主语为“millions of women around the world _4_ were not able to have children”,其中“_4_ were not able to have children”为定语从句,表示(未能够拥有孩子的)妇女,即修饰先行词women。此处定语从句的引导词指代表示
98、人的名词women,应使用who/that,故填who/that。【40题详解】考查介词。句意:托尼是另一个已经从克隆技术获益的人。根据句意,“从获益”应为“benefit from”,是固定短语,故填from。【41题详解】考查副词。句意:幸运的是(幸运地),托尼的身体接纳了这个新器官,托尼也生存了下来。根据句意,这是一件幸运的事情。该空位于句首,其后接逗号。此处应使用副词修饰逗号后整个句子,同时首字母需大写,故填Luckily。【42题详解】考查被动语态、时态与固定句型的综合运用。句意:这并不是第一次在克隆技术的使用下,一条生命被拯救。分析句子结构,此处包含一个固定句型:This(It)
99、is(was) (not) the first time that+从句,在这一句型中,that后所接的从句应使用完成时态。而在这里主句谓语动词是was,故从句谓语应使用过去完成时。结合句意,生命是“被拯救”,应使用被动语态,故填had been saved。43题详解】考查动名词。句意:那就是为什么现在甚至有更多的科学家在致力于发展和提高克隆技术。分析句子结构,focus their efforts on(介词)后接名词或动名词,此处是接由and连接的两个并列的动名词,分别是developing和improving,故填improving。【44题详解】考查名词。句意:另一方面,克隆还未获得
100、大众的广泛认可。形容词popular修饰其后所接的名词,此处应把动词recognize变为名词recognition(承认,认可,公认),故填recognition。【45题详解】考查介词。句意:有些人认为如果我们通过克隆技术玩弄大自然,那我们就是在自找麻烦。固定短语“toy with”意思是“玩弄,不认真对待”,故填with。第五部分:词汇检测(共10小题;每小题1.5分,满分15分)请认真阅读下列各小题,并根据上下文语境和所给首字母或中文的提示,写出下列各句空格中的单词,注意保持语义和形式的一致。请将答案的完整形式写在答题卡上相应题号的横线上。46. We will take your r
101、ecent illness into c_when marking your exams. (根据首字母单词拼写)【答案】consideration【解析】【详解】考查固定搭配。句意:我们在给你考试打分时会考虑到你最近生病的情况。固定搭配take into consideration意为“把考虑进去,顾及”,句中缺少名词consideration,故填consideration。47. With cloning if your pet dies, you can have a new one that looks the same as the o_one. (根据首字母单词拼写)【答案】or
102、iginal【解析】【详解】考查形容词。句意:有了克隆技术,如果你的宠物死了,你就可以得到一个看起来和原来一样的新宠物。分析句子以及句意可知,空处填形容词修饰代词one。故填original。48. The movie t_her almost overnight from an unknown schoolgirl into a super star. (根据首字母单词拼写)【答案】transformed【解析】【详解】考查动词。句意:这部电影几乎在一夜之间把她从一个默默无闻的女学生变成了超级明星。根据单词首字母以及“变成”,可知应填动词transform,作谓语,且结合语境可知应用一般过去
103、时。故填transformed。49. Since no one really knows whether GM food is safe, many countries have hesitated to give p_for the production of GM foods. (根据首字母单词拼写)【答案】permission【解析】【详解】考查固定搭配。句意:由于没有人真正知道转基因食品是否安全,许多国家在批准生产转基因食品方面犹豫不决。根据句意及首字母提示可知,该空意为“批准”,短语give permission意为“批准,许可”,名词permission作及物动词 give 的宾
104、语,该空缺少名词permission。故填permission。50. Two people were arrested yesterday at a Paris airport for bringing animals into Europe from South America i_(根据首字母单词拼写)【答案】illegally【解析】【详解】考查副词。句意:昨天,两名从南美非法携带动物进入欧洲的人在巴黎机场被捕。根据单词首字母以及句意“非法”,可知应填副词illegally,修饰动词bring。故填illegally。51. The efforts of the Chinese gov
105、ernment and people to protect the much-loved river will be a_(赞赏)for years to come. (根据汉语提示单词拼写)【答案】appreciated/applauded【解析】【详解】考查动词。句意:中国政府和人民为保护这条深爱的河流所做的努力,在未来的岁月里,将会受到赞赏。根据汉语提示可知,此处使用动词appreciate或applaud意为“赞许;赞赏;再根据主语The efforts 与“赞赏”之间是被动关系,因此,谓语动词应该使用被动语态结构。故填appreciated或applauded52. There ar
106、e strict_ (安全) checks on everyone entering the railway station. (根据汉语提示填空)【答案】security/safety【解析】【详解】考查名词。句意:每个进入火车站的人都有严格的安全检查。根据汉语提示可知,此处使用名词security或safety意为“安全”,是抽象名词,不可数。故填security或safety。53. Many people think that economic development and environmental protection_(冲突) with each other. (根据汉语提示单
107、词拼写)【答案】conflict【解析】【详解】考查动词。句意:许多人认为经济发展和环境保护是相互冲突的。分析句子结构可知,这是一个宾语从句,从句中缺少谓语动词,动词短语conflict with意为“与抵触(冲突)”在从句中充当谓语;再根据主句谓语动词think 是一般现在时及句意可知,该句阐述现在的事实,从句谓语动词应该用一般现在时;从句中的主语 economic development and environmental protection是复数形式,谓语动词也应该用复数形式,即该空应该填conflict。故填conflict。54. They think of greedy busi
108、nessmen hiding from their_(责任) for the polluted environment. (根据汉语提示单词拼写)【答案】responsibilities【解析】【详解】考查名词复数。句意:他们认为贪婪的商人在逃避他们对污染环境的责任。from为介词后接名词作宾语,responsibility为可数名词,且根据their可知,应填复数responsibilities。故填responsibilities。55. There is growing_(焦虑) over levels of air pollution in our cities. (根据汉语提示单词拼
109、写)【答案】anxiety【解析】【详解】考查名词。句意:人们越来越担心我们城市的空气污染程度。根据汉语提示可知,此处使用名词 anxiety,属于抽象名词,不可数。故填anxiety。第六部分:短语填空(共10小题;每小题1分,满分10分)请认真阅读下列各小题,并根据上下文语境,从方框中选择适当的短语(有两个多余选项),并以其正确的形式填空使语义完整。注意:请将答案的完整形式写在答题卡上相应题号的横线上。keep pace with; use up; clean up; pick out; before long; push ahead with;follow in ones footste
110、ps; get through; pick up; run out; end up; burn out56. I understand that other countries have already begun trying to clone human beings,but this doesnt mean that we should_.57. Matthew could not_the game,and as a result of his careless playing we lost.58. Failing to catch the only train, I _returni
111、ng to the train station and spending the rest of the day in the waiting room.59. I finally managed to_my driving test.60. Some scientists are_research in order to produce a cloned human baby.61. Due to the pandemic of Covid-19, the conditions in the city are getting worse and supplies are_62. I chee
112、red up when I_my fathers voice from among the general conversation.63. The boy lay on the sofa and fell asleep_.64. Nina and Mary were in the kitchen, _after dinner.65. Having been doing his homework for four hours, he_.【答案】56. follow in their footsteps 57. keep pace with 58. ended up 59. get throug
113、h 60. pushing ahead with 61. running out 62. picked out 63. before long 64. cleaning up 65. was burned out【解析】【56题详解】考查固定短语。句意:我理解其他国家已经开始试图克隆人类,但这并不意味着我们应该跟随他们的脚步。根据句意表示“跟随某人的脚步”可知应填短语follow in ones footsteps,且should后跟动词原形。故填follow in their footsteps。【57题详解】考查固定短语。句意:马修跟不上比赛的节奏,由于他的粗心,我们输了。根据句意“跟上节
114、奏”可知应填短语keep pace with,且could后跟动词原形。故填keep pace with。【58题详解】考查固定短语和时态。句意:我没有赶上唯一的火车,只好回到火车站,在候车室度过了这一天剩下的时间。根据前后文语境表示“以为结束”可知应填短语end up doing sth.,且结合语境可知描述过去发生的事情应用一般过去时。故填ended up。【59题详解】考查固定短语。句意:我终于设法通过了驾驶考试。根据句意“通过”可知应填短语get through,且上文为短语manage to do sth.,可知应填动词原形。故填get through。【60题详解】考查固定短语和时
115、态。句意:一些科学家正在推进研究,以生产一个克隆的人类婴儿。根据句意“推进”可知应填短语push ahead with,且此处表示“正在推进”应用现在进行时,上文已有are。故填pushing ahead with。【61题详解】考查固定短语和时态。句意:由于Covid-19的大流行,城市的情况越来越糟,供应正在耗尽。根据句意“耗尽,用光”可知应填短语run out,无被动语态,且此处表示“正在耗尽”应用现在进行时,上文已有are。故填running out。【62题详解】考查固定短语和时态。句意:当我从大家的谈话中分辨出父亲的声音时,我高兴了起来。根据句意“分辨出”可知应填短语pick ou
116、t,且根据上文cheered可知应用一般过去时。故填picked out。【63题详解】考查固定短语。句意:男孩躺在沙发上不久就睡着了。根据句意“不久”可知应填短语before long。故填before long。【64题详解】考查固定短语和非谓语动词。句意:吃过晚饭,尼娜和玛丽在厨房里收拾。根据句意“收拾,清理”可知应填短语clean up,且分析句子结构可知clean在句中应用非谓语动词形式,与逻辑主语Nina and Mary构成主动关系,故应用现在分词作状语。故填cleaning up。【65题详解】考查固定短语和时态语态。句意:他做了四个小时的家庭作业,累坏了。根据句意“累坏,使精
117、疲力尽”可知应填短语burn out,且结合句意可知应用一般过去时,主语与谓语动词构成被动关系,故用一般过去时的被动语态,主语为he,谓语动词用单数。故填was burned out。第七部分 读后续写(满分25分)66. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使其构成一篇完整的短文。In 1989 an 8.2 earthquake almost destroyed America, killing over 30,000 people in less than four minutes. In the midst of utter devastation (破坏) and ch
118、aos, a father left his wife safely at home and rushed to the school where his son was supposed to be, only to discover that the building was as flat as a pancake.After the unforgettably initial shock; he remembered the promise he had made to his son: “No matter what, Ill always be there for you!” An
119、d tears began to fill his eyes. As he looked at the pile of ruins that once was the school, it looked hopeless, but he kept remembering his commitment to his son.He began to direct his attention towards where he walked his son to class at school each morning. Remembering his sons classroom would be
120、in the back right corner of the building, he rushed there and started digging through the ruins.As he was digging,other helpless parents arrived, heartbroken, saying: “My, son!” “My daughter!” Other well-meaning parents tried to pull him off what was left of the school, saying: “Its too late! Theyre
121、 all dead! You cant help! Go home! Come on, face reality, theres nothing you can do!”To each parent he responded with one line: “Are you going to help me now?” And then he continued to dig for his son, stone by stone.The fire chief showed up and tried to pull him off the schools ruins saying, “Fires
122、 are breaking out, explosions are happening everywhere. Youre in danger. Well take care of it. Go home.” To which this loving, caring American father asked, “Are you going to help me now?”The police came and said, “Youre angry, anxious and its over. Youre endangering others. Go home. Well handle it!
123、” To which he replied, “Are you going to help me now?” No one helped.【注意】1.所续写短文的词数应为150左右;2.续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好。Courageously he went on alone because he.needed to know for himself: “Is my boy alive or is he dead?”_ _“There are 14 of us left out of 33, Dad,” Armand replied,_【答案】Courageously he went
124、 on alone because he needed to know for himself: “Is my boy alive or is he dead?” He dug for eight hours.12 hours.24 hours.36 hours.Then, in the 38th hour, he pulled back a large stone and heard his sons voice. After screaming his sonsname, “ARMAND!” he heard back, “Dad?! Its me, Dad!” The faint but
125、 familiar voice brought tears of relief to his eyes. “Whats going on in there? How is it?” the father asked anxiously, digging more forcefully with his bare hands.“There are 14 of us left out of 33, Dad,” Armand replied, “Were scared, hungry, thirsty and thankful youre here. When the building collap
126、sed, it made a triangle, and it saved us.” “Come out, boy!” the father yelled eagerly. “No, Dad! Let the other kids out first, because I know youll get me! No matter what happens, I know youll always be there for me!”【解析】【分析】本文以人物为线索展开文。故事发生在1989年美国大地震中,一个父亲靠一个诺言救出了被困在废墟下的儿子。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“他勇敢地
127、独自继续下去,因为他需要让自己知道:“我的孩子还活着还是死了?”可知,第一段可描写父亲继续挖,直到找到儿子。由第二段首句内容“我们33人有14个留下,爸爸,”阿曼达回答。可知,第二段可描写儿子介绍他现在的情况,告诉父亲他一直等待父亲来救他。2.续写线索:父亲继续挖土终于找到儿子儿子介绍了自己和同学的情况儿子坚信父亲会来救他。3.词汇激活行为类父亲寻找儿子:dug/pull back a large stone/hear his voice儿子介绍情况:collapse/make a triangle/save us情绪类欣慰:tears of relief to his eyes 恐惧害怕:s
128、cared/hungry【点睛】高分句型1 “Whats going on in there? How is it?” the father asked anxiously, digging more forcefully with his bare hands.(现在分词短语作状语)高分句型2When the building collapsed, it made a triangle, and it saved us.(由when引导时间状语从句)高分句型3.No matter what happens, I know youll always be there for me!(no matter what引导让步状语从句)