收藏 分享(赏)

江苏省盐城中学2021届高三英语下学期全真模拟试题(含解析).doc

上传人:a**** 文档编号:563712 上传时间:2025-12-10 格式:DOC 页数:26 大小:119KB
下载 相关 举报
江苏省盐城中学2021届高三英语下学期全真模拟试题(含解析).doc_第1页
第1页 / 共26页
江苏省盐城中学2021届高三英语下学期全真模拟试题(含解析).doc_第2页
第2页 / 共26页
江苏省盐城中学2021届高三英语下学期全真模拟试题(含解析).doc_第3页
第3页 / 共26页
江苏省盐城中学2021届高三英语下学期全真模拟试题(含解析).doc_第4页
第4页 / 共26页
江苏省盐城中学2021届高三英语下学期全真模拟试题(含解析).doc_第5页
第5页 / 共26页
江苏省盐城中学2021届高三英语下学期全真模拟试题(含解析).doc_第6页
第6页 / 共26页
江苏省盐城中学2021届高三英语下学期全真模拟试题(含解析).doc_第7页
第7页 / 共26页
江苏省盐城中学2021届高三英语下学期全真模拟试题(含解析).doc_第8页
第8页 / 共26页
江苏省盐城中学2021届高三英语下学期全真模拟试题(含解析).doc_第9页
第9页 / 共26页
江苏省盐城中学2021届高三英语下学期全真模拟试题(含解析).doc_第10页
第10页 / 共26页
江苏省盐城中学2021届高三英语下学期全真模拟试题(含解析).doc_第11页
第11页 / 共26页
江苏省盐城中学2021届高三英语下学期全真模拟试题(含解析).doc_第12页
第12页 / 共26页
江苏省盐城中学2021届高三英语下学期全真模拟试题(含解析).doc_第13页
第13页 / 共26页
江苏省盐城中学2021届高三英语下学期全真模拟试题(含解析).doc_第14页
第14页 / 共26页
江苏省盐城中学2021届高三英语下学期全真模拟试题(含解析).doc_第15页
第15页 / 共26页
江苏省盐城中学2021届高三英语下学期全真模拟试题(含解析).doc_第16页
第16页 / 共26页
江苏省盐城中学2021届高三英语下学期全真模拟试题(含解析).doc_第17页
第17页 / 共26页
江苏省盐城中学2021届高三英语下学期全真模拟试题(含解析).doc_第18页
第18页 / 共26页
江苏省盐城中学2021届高三英语下学期全真模拟试题(含解析).doc_第19页
第19页 / 共26页
江苏省盐城中学2021届高三英语下学期全真模拟试题(含解析).doc_第20页
第20页 / 共26页
江苏省盐城中学2021届高三英语下学期全真模拟试题(含解析).doc_第21页
第21页 / 共26页
江苏省盐城中学2021届高三英语下学期全真模拟试题(含解析).doc_第22页
第22页 / 共26页
江苏省盐城中学2021届高三英语下学期全真模拟试题(含解析).doc_第23页
第23页 / 共26页
江苏省盐城中学2021届高三英语下学期全真模拟试题(含解析).doc_第24页
第24页 / 共26页
江苏省盐城中学2021届高三英语下学期全真模拟试题(含解析).doc_第25页
第25页 / 共26页
江苏省盐城中学2021届高三英语下学期全真模拟试题(含解析).doc_第26页
第26页 / 共26页
亲,该文档总共26页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、江苏省盐城中学2021届高三英语下学期全真模拟试题(含解析)注意事项:1. 答题前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中

2、选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例: How much is the shirt?A 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是 C。1. Why has the man called on the woman?A. To invite her to visit. B. To borrow something. C. To help her reach something.2. Who is the man?A. The womans relative. B. The womans guest.

3、 C. A repairman.3. How much money will the woman leave in the bank?A. $500. B. $400. C. $300.4. When was the Carnival in Venice first recorded?A. In 1268. B. In 1798. C. In 1990.5. What does the woman probably want to do?A. Buy a house in Berlin. B. Find a place in Moscow. C. Rent in Prague.第二节(共15小

4、题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. When was the man away from work last time?A. A day ago. B. A week ago. C. A year ago.7. What does the woman suggest the man do?A. Work harder. B.

5、Complain to the boss. C. Have a rest.听第7段材料,回答第8至9题。8. What does Lucys shop sell?A. Cleaning products. B. Clothing. C. Food.9. Where are the speakers?A. At a shop. B. At a restaurant. C. At an office.听第8段材料,回答第10至12题。10. How long has the woman been away?A. For two days. B. For five days. C. For seve

6、n days.11. How did the woman return?A. By bus. B. By train. C. By plane.12. How does the man feel?A. Happy. B. Worried. C. Relaxed.听第9段材料,回答第13至16题。13. What is wrong with Roberts playing?A. It is too loud. B. It is out of tune. C. It is too slow.14. Which instrument did Robert want to play?A. Guitar

7、. B. Piano. C. Drums.15. What is the relationship between the speakers?A. Mother and son. B. Teacher and student.C. Musician and audience member.16. What will Robert learn next?A. A classical song. B. A rock song. C. A pop song.听第10段材料,回答第17至20题。17. What does the speaker mainly talk about?A. A busin

8、ess organization.B. A book service organization.C. A study service organization.18. At what time can you make a call for an appointment?A. 9:00 am, Monday to Friday.B. 11:00 am, Monday to Friday.C. 4:00 pm, Monday to Thursday.19. When can you borrow two books or videos at a time?A. On Mondays. B. On

9、 Tuesdays. C. On Thursdays.20. What does the speaker stress at last?A. All the services are free except photocopying.B. You can keep a book or video for two weeks.C. Only full-time students can borrow books and tapes.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。APerfo

10、rmancesLets Face the MusicRia Jones, the world-famous star of Cats and Les Misrables, returns home for two special concerts. Ria invites you on a memorable journey that goes from musical to classical and from classical to pop. Songs from Miss Saigon perfectly mix with Disney favorites from Beauty an

11、d the Beast along with popular standards for a great evening in the company of a very special vocal talent.Song RecitalJudy Coe performs widely as a soloist (独唱者) in America and is also a music teacher. The program includes songs from Porgy and Bess, a successful American opera, with special solo pi

12、ano arrangements by Katherine Morris. Judy ends the concert with songs whose texts are by Shakespeare, Yeats, Eliot, Oscar Wilde and Emily Dickinson.Mayte MartinMayte Martin is the best-known Catalan singer. She has been very popular since her early twenties, when she won a string of prizes. She has

13、 taken part in Barcelonas WOMAD festivals and in the Gipsy Kings celebrated festival Mustique Gitano at Nimes. She will be accompanied by her regular solo guitarist, two dancers and a “clapper”.The Adventure of MalicThis show is about the fantastically dangerous life of an imaginary Iberian characte

14、r called Malic. In this show he visits China and gets into fights with dragons and then travels to Barcelona where he comes across many dangerous characters. The show is told using Chinese shadow puppets (皮影), with a live narrator-musician who gives life to the show in English.1. In whose show can y

15、ou enjoy famous writers works?A. Ria Jones.B. Judy Coe.C. Mayte Martin.D. Katherine Morris.2. In which performance can you enjoy Disney songs?A. Lets Face the Music.B. Song Recital.C. Mayte Martin.D. The Adventure of Malic.3. What do we know about “The Adventure of Malic”?A. It is based on a sci-fic

16、tion.B. It is shot and presented in China.C. It uses a traditional Chinese art form.D. Its characters speak Chinese fluently.【答案】1. B 2. A 3. C【解析】【分析】这是一篇应用文。文章主要介绍了几场演出,并对其主题进行了说明。【1题详解】细节理解题。根据Song Recital部分的“Judy ends the concert with songs whose texts are by Shakespeare, Yeats, Eliot, Oscar Wil

17、de and Emily Dickinson.(朱迪以莎士比亚、叶芝、艾略特、奥斯卡王尔德和艾米莉狄金森的写的歌曲结束了音乐会。)”可知,在Judy Coe的表演中,你可以欣赏到著名作家的作品。故选B。【2题详解】细节理解题。根据Lets Face the Music部分的“Ria Jones, the world-famous star of Cats and Les Misrables, returns home for two special concerts.(世界著名的猫和悲惨世界之星Ria Jones回家参加两场特别音乐会)”和“Songs from Miss Saigon per

18、fectly mix with Disney favorites from Beauty and the Beast along with popular standards for a great evening in the company of a very special vocal talent.(西贡小姐的歌曲与迪斯尼最受欢迎的美女与野兽的歌曲完美地融合在一起,再加上一些流行的标准,与一位非常特殊的声乐天才一起度过一个美好的夜晚)”可知,Ria Jones将在Lets Face the Music.这个演出上表演迪斯尼的歌曲。故选A。【3题详解】推理判断题。根据文章The Adve

19、nture of Malic部分的“The show is told using Chinese shadow puppets , with a live narrator-musician who gives life to the show in English(该剧使用中国皮影戏来讲述故事,皮影戏处理得很好,还有一位现场的叙述者兼音乐家,他的英语为该剧注入了活力)”可推断出,The Adventure of Malic是通过一种中国的传统艺术形式表现出来的。故选C。BYo-Yo Ma is an American cellist (大提琴家) born in Paris to Chine

20、se parents. His musical career is a testament to his belief in cultures power to generate trust and understanding. Whether performing works, engaging unexpected musical forms, or working with communities and institutions to explore cultures role in society, he works to create a better world that beg

21、ins with culture.Expanding upon this belief, in 1998 he established Silkroad, a collective of artists worldwide creating music that engages many traditions. In addition to presenting performances, Silkroad cooperates with museums and universities to develop training programs for teachers, musicians,

22、 and learners of all ages. Through his work with Silkroad, he frequently performs lesser-known music.Besides, he partners with communities and institutions to develop programs that champion cultures power to transform lives and create a more connected world. Among his many roles, he is artistic dire

23、ctor of the annual Youth Music Culture Guangdong festival, a UN Messenger of Peace, and the first artist ever appointed to the World Economic Forums board of trustees.When the pandemic began, Yo-Yo began an online series titled “Songs of Comfort” to ease anxieties. His short, self-shot videos soon r

24、eached over 18 million people. On March 13, 2021, after receiving the 2nd COVID-19 shot, he transformed a clinic into a temporary concert hall, in a moment that residents called a symbolic representation of “the light at the end of the tunnel”.Yo-Yo Ma once said every generation has a chance to do b

25、etter, to create a world that works for all. To him, doing better begins with culturethe point at which the arts, sciences, and society cross.4. The underlined word “testament” in Paragraph 1 is closest in meaning to “_”.A. thoughtB. proofC. invitationD. reaction5. What do we know about Silkroad fro

26、m the text?A. It offered music trainings independently.B. It was set up by museums and universities.C. It benefited traditional and unpopular music.D. It was intended to create more musical forms.6. Which of the following best describes Yo-Yo Ma?A. Fair and determined.B. Humorous and smart.C. Genero

27、us and traditional.D. Open-minded and positive.7. Whats the best title for the text?A. Music Knows No Boundaries.B. Music Matters to Build a Connected World.C. Yo-Yo Ma: Dream and Hope Make One Artist Innovator.D. Yo-Yo Ma: Pathway to a Better World Begins with Culture.【答案】4. B 5. C 6. D 7. D【解析】【分析

28、】本文为一篇记叙文,讲述了音乐家马友友在音乐生涯中的理念从文化开始创造一个更美好的世界,及他所做出的努力和获得的成就。【4题详解】词义猜测题。根据文章第一段最后一句“Whether performing works, engaging unexpected musical forms, or working with communities and institutions to explore cultures role in society, he works to create a better world that begins with culture.”(无论是表演作品,参与意想不

29、到的音乐形式,还是与社区和机构合作探索文化在社会中的作用,他都致力于创造一个从文化开始的更美好的世界)并结合划线句“ His musical career is a testament to his belief in cultures power to generate trust and understanding. ”(他的音乐生涯是他相信文化能够产生信任和理解的一种_。)推测可知,马友友致力于文化的传播,因此,他的音乐生涯是他理念的证明,此处划线词与proof“证明”意思相近。故选B项。【5题详解】推理判断题。根据文章第二段关键句“Expanding upon this belief,

30、 in 1998 he established Silkroad, a collective of artists worldwide creating music that engages many traditions.”(在这种信念的基础上,他于1998年创立了“丝绸之路”,一个由世界各地的艺术家组成的团体,他们创作的音乐涉及许多传统)及本段最后一句“Through his work with Silkroad, he frequently performs lesser-known music.”(通过与“丝绸之路”的合作,他经常演奏不太知名的音乐)可知,“丝绸之路”使得传统音乐和不受

31、欢迎的音乐受益。故选C项。【6题详解】推理判断题。根据文章第三段关键句“Besides, he partners with communities and institutions to develop programs that champion cultures power to transform lives and create a more connected world. ”(此外,他与社区和机构合作开发项目,支持文化的力量,改变生活,创造一个更紧密联系的世界)可以看出马友友是一个思想开明的人;根据文章最后一段关键句“Yo-Yo Ma once said every generat

32、ion has a chance to do better, to create a world that works for all. ”(马友友曾经说过,每一代人都有机会做得更好,创造一个适合所有人的世界)可以看出马友友是一个积极乐观的人。故选D项。【7题详解】主旨大意题。根据文章第一段最后一句“Whether performing works, engaging unexpected musical forms, or working with communities and institutions to explore cultures role in society, he wor

33、ks to create a better world that begins with culture.”(无论是表演作品,参与意想不到的音乐形式,还是与社区和机构合作探索文化在社会中的作用,他都致力于创造一个从文化开始的更美好的世界。)并结合文章最后一段最后一句“To him, doing better begins with culturethe point at which the arts, sciences, and society cross.”(对他来说,做得更好始于文化艺术、科学和社会的交叉点。)并结合全文内容可知,本文讲述了音乐家马友友在音乐生涯中的理念从文化开始创造一个更

34、美好的世界,及他所做出的努力和获得的成就。D选项“Yo-Yo Ma: Pathway to a Better World Begins with Culture.”(马友友:通往更美好世界之路始于文化。)符合本文主旨,为文章最佳标题。故选D项。CFor the first few months of 2021, Mars was crowded with new “visitors” from Earth. First, it was the UAE Space Agencys Hope, followed by the Chinese Tianwen-1. The name comes fr

35、om the long poem Tianwen, written by Qu Yuan, a great poet of ancient China. In Tianwen, this name conveys Chinas steady effort in pursuing truth and culture of exploring the universe.The Tianwen-1 rover landing has orbiting, landing and roving (巡视) componentsthe first mission to include all three o

36、n its first attempt. Landing on Mars is extremely dangerous. It requires entering the atmosphere at very high speeds, then slowing down before landing. As to Tianwen-1, a heat shield (防热护罩) protected the spacecraft during the fiery (燃烧的) landing, after which the mission safely parachuted (使空降) down

37、to the Utopia Planitia (乌托邦平原). The landing platform fired small, downward-facing rocket engines to slow down during the last few seconds.Chinas Mars rover, called Zhurong after an ancient Chinese fire god, sent back images of the surface of Mars captured by a camera on its front, which functions as

38、 an “eye” to detect barriers and get around them. The Utopia Planitia, where Tianwen-1 landed, has long been believed to contain vast amounts of water ice. Zhurong will first and foremost study Martian soil and atmosphere and search for signs of water ice, which suggests the existence of life.Tianwe

39、n-1 is Chinas first interplanetary (行星间的) mission. Meanwhile, China is working with Russia on a sample-return mission scheduled to launch in 2024. China is open and inclusive in the development of its space technology to build a community with a shared future for mankind.8. Why was Chinas “visitor”

40、to Mars named Tianwen?A. To emphasize the value of exploring Mars.B. To arouse readers interest in reading classics.C. To illustrate the long history of writing poems.D. To show Chinas constant struggle in space exploration.9. Which of the following contributed to the safe landing on Mars?A. The hea

41、t shield on the spacecraft.B. The camera on the front of Zhurong.C. The flat landscape of the Utopia Planitia.D. The rocket engines above the landing platform.10. What is the primary target of Zhurong on Mars?A. To build a shared future for mankind.B. To look for signs of life on the red planet.C. T

42、o push the boundaries of space exploration.D. To inform people of our achievements in space.11. What can we learn from the text?A. China is the first country to land a rover on Mars.B. China is confident of the existence of life on Mars.C. Tianwen-1 proves joint efforts matter in space research.D. T

43、ianwen-1 marks the start of Chinas interplanetary exploration.【答案】8. D 9. A 10. B 11. D【解析】【分析】本文是一篇说明文。2021年的头几个月,火星上挤满了来自地球的新“访客”,其有中国的“天问一号”。 “天问一号”是中国的首次星际任务,它标志着中国星际探索的开始。文章介绍了“天问一号”的着陆和任务等情况。【8题详解】细节理解题。根据第一段中“In Tianwen, this name conveys Chinas steady effort in pursuing truth and culture of

44、exploring the universe.(在“天问”中,这个名字表达了中国在追求真理和探索宇宙文化方面的不懈努力)”可知,中国火星访客的名字之所以叫“天问”,是为了展示中国在太空探索方面的不懈努力。故选D。【9题详解】细节理解题。根据第二段中“As to Tianwen-1, a heat shield (防热护罩) protected the spacecraft during the fiery (燃烧的) landing, after which the mission safely parachuted (使空降) down to the Utopia Planitia (乌托邦

45、平原).(至于“天问一号”,一个热防护罩在飞船着陆期间保护着飞船,之后飞船安全降落到“乌托邦”平原上)”可知,宇宙飞船上的隔热板对在火星上的安全着陆有帮助。故选A。【10题详解】细节理解题。根据第三段中“Zhurong will first and foremost study Martian soil and atmosphere and search for signs of water ice, which suggests the existence of life.(“祝融”将首先研究火星土壤和大气,并寻找水冰的迹象,这表明火星存在生命)”可知,“祝融”在火星上的主要目标是在这颗红色

46、星球上寻找生命的迹象。故选B。【11题详解】推理判断题。根据最后一段“Tianwen-1 is Chinas first interplanetary (行星间的) mission. Meanwhile, China is working with Russia on a sample-return mission scheduled to launch in 2024. China is open and inclusive in the development of its space technology to build a community with a shared future

47、 for mankind.(“天问一号”是中国的首次星际任务。与此同时,中国正在与俄罗斯协作计划于2024年发射样本返回任务。中国在发展航天技术方面始终秉持开放包容的态度,努力构建人类命运共同体)”可推知,“天问一号”标志着中国星际探索的开始。故选D。DOn May 1, 1926, Ford Motor Company became one of the first American companies to adopt a five-day, 40-hour week. It was something workers and labor unions had been calling f

48、or. However, the five-day workweek was to increase productivity. With more time and money, workers were expected to buy and use the products they were making. Manufacturers soon followed Fords lead, and the Monday-to-Friday workweek became standard practice.Since then, everything has changed but the

49、 hours. Many people worked longer, which severely influenced health and well-being, as well as the environment. Until the Second World War, it was common for one person in a family, usually the oldest male, to work full-time. Women gradually made up 42 percent of the worlds full-time workforce. Late

50、r, technology made lots of work unnecessary, with computers and robots doing many tasks previously performed by humans.Well into the 21st century, we continue to work the same long hours as 20th century laborers, using up more of Earths supply to produce more goods that we must keep working to buy,

51、use and replace in a seemingly endless cycle of hard work and consumption. Its time to pause and consider better ways to live like shifting from fossil-fueled lifestyles with which our consumer-based workweeks are connected.The UK New Economics Foundation argues that a standard 21-hour workweek woul

52、d address a number of interconnected problems: overwork, unemployment, over-consumption, high carbon emissions, low well-being, and the lack of time to live sustainably, to care for each other, and simply to enjoy life. Economic systems that require constant growth on a finite (有限的) planet make no s

53、ense. Its time for a change in our economic thinking.12. Why did Henry Ford shorten the workweek?A. To increase efficiency.B. To cut workers salaries.C. To end conflicts with workers.D. To create more job opportunities.13. What happened in the workforce after World War II?A. The oldest male had to w

54、ork longer.B. Technology let people work more flexibly.C. Job positions were created due to technology.D. Full-time vacancies were filled by more women.14. What can we infer from the last two paragraphs?A. Companies shouldnt produce more than people can use.B. The 21st century has witnessed the long

55、est working hours.C The cycle of longer workweek and consumption should be changed.D. Longer workweek definitely leads to stronger consumption capability.15. Which would be possible if a 21-hour workweek should be adopted?A. Companies would be closed down.B. Economic growth would be stopped.C. Econo

56、mic systems would break down.D. People would be encouraged to enjoy life.【答案】12. A 13. D 14. C 15. D【解析】【分析】本文是一篇议论文。文章就福特汽车公司工作制的改变展开了讨论。1926年5月1日,福特汽车公司成为美国最早实行每周五天、每周工作40小时的公司之一。这是工人和工会一直在呼吁的。然而,每周五天工作制是为了提高工作效率。在一个有限的星球上,需要持续增长的经济体系毫无意义。是时候改变我们的经济思维了。【12题详解】细节理解题。根据第一段“the five-day workweek was

57、to increase productivity. (每周五天工作日是为了提高生产率)”可知,亨利福特缩短了每周的工作时间是为了提高效率。故选A。【13题详解】细节理解题。根据第二段“Until the Second World War, it was common for one person in a family, usually the oldest male, to work full-time. Women gradually made up 42 percent of the worlds full-time workforce.(直到第二次世界大战,一个家庭中的一个人,通常是最

58、年长的男性做全职工作,这是很常见的。女性逐渐占到全球全职劳动力的42%)”可知,二战后的劳动力中更多女性填补了全职职位空缺。故选D。【14题详解】推理判断题。根据第三段“Its time to pause and consider better ways to live like shifting from fossil-fueled lifestyles with which our consumer-based workweeks are connected.(是时候停下来,考虑一下更好的生活方式了。比如从依赖化石燃料的生活方式中转变出来,这种生活方式与以消费者为基础的工作日息息相关)”和

59、第四段“Economic systems that require constant growth on a finite (有限的) planet make no sense. Its time for a change in our economic thinking.(在一个有限的星球上,需要持续增长的经济体系毫无意义。是时候改变我们的经济思维了)”可知,更长的工作周和消费周期应该改变。故选C。【15题详解】推理判断题。根据最后一段“The UK New Economics Foundation argues that a standard 21-hour workweek would

60、address a number of interconnected problems: overwork, unemployment, over-consumption, high carbon emissions, low well-being, and the lack of time to live sustainably, to care for each other, and simply to enjoy life.(The UK New Economics Foundation认为,标准的每周21小时工作制将解决一系列相互关联的问题:过度工作、失业、过度消费、高碳排放、低幸福感

61、以及缺乏可持续生活、相互关心和享受生活的时间)”可知,如果实行21小时工作制,人们会被鼓励去享受生活。故选D。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分) 阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Should you eat to live or live to eat? Its a question posed by French playwright Moliere in his work The Miser. While eating is functional, and our bodies need the fuel that food

62、 provides, dining with friends or loved ones can be a wonderful experience. However, some of us often find ourselves reserving a table for one in a restaurant. _16_ Maybe not.Have you ever spent too long debating with people which restaurant to eat in or when to meet? If dining solo, you can make th

63、e choice depending on your desires at exactly the time youre hungry! And why does it have to be a restaurant? You could eat in a park, garden or even your bed the point is, the choice is yours! _17_ According to psychologist Sherrie Bourg Carter, a bit of loneliness can help your brain to relax and

64、may help you concentrate more._18_ Maybe its a pungent (刺鼻) cheese or fish. We sometimes hold back on things that may offend the noses of others. When dining alone, we can consume whatever we like, with the added bonus that we might be able to eat more healthily. Often, if you want a salad and your

65、partner wants some less healthy dish, you end up ordering the same. And if you dont get the same, you might end up with food envy as you watch someone enjoy a pizza.Finally, for some, dining alone can be a necessity. _19_ Eating alone can save you from the extreme anxiety that may arise listening to

66、 someone smack their lips (咂嘴)! So, is eating alone bad? Well, it may not be for everyone, but there certainly are some benefits to it. _20_A. Is dining alone really that bad?B. We all have foods we like and dislike.C. Try it sometime you might just like it!D. It helps those who want to lose weight

67、most.E. That alone time also means its a time to switch off.F. Does the restaurant really appreciate you dining alone there?G. Those of us find the noise of others chewing food unbearable.【答案】16. A 17. E 18. B 19. G 20. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了自己独自用餐也是很好的体验,建议尝试。【16题详解】根据上文“However, some of us often f

68、ind ourselves reserving a table for one in a restaurant.(然而,我们中的一些人经常发现自己在餐馆里为一个人预定了座位)”提出独自一人吃饭的主题。根据下文“Maybe not.”可知,该小题应该是一个一般疑问句,并且接下来二至四段在阐释独自吃饭的益处。A项Is dining alone really that bad?承接上文讨论一人独自吃饭话题,问出了“一个人吃饭真的那么糟糕吗?”并且与最后一段中“So, is eating alone bad?”首尾呼应。下文答案“可能没那么糟”也呼应A项。故选A项。【17题详解】根据上文“Have y

69、ou ever spent too long debating with people which restaurant to eat in or when to meet? If dining solo, you can make the choice depending on your desires at exactly the time youre hungry! And why does it have to be a restaurant? You could eat in a park, garden or even your bed the point is, the choi

70、ce is yours! (你是否曾花很长时间与人争论在哪家餐厅吃饭或什么时候见面?如果一个人吃饭,你可以在你饿的时候根据你的欲望做出选择!为什么非得是餐厅? 你可以在公园、花园甚至你的床上吃饭关键是,选择权在你!)”说到与别人一起用餐会有很多意见分歧,很麻烦,有时不能使自己如意。而自己独自用餐,时间地点吃什么一切自己做主。E项That alone time also means its a time to switch off. 表示这段独处的时间就不用担心那些事儿了,后文继续说可以脑子放空专注吃饭。E项承上启下。故选E项。【18题详解】根据下文“Maybe its a pungent (刺

71、鼻的) cheese or fish. We sometimes hold back on things that may offend the noses of others.(可能是辛辣的奶酪或鱼。我们有时会忍住那些可能会冒犯别人鼻子的事情)”,B项We all have foods we like and dislike.表示我们每个人都有自己喜欢或不喜欢的食物,和别人一起用餐,或许会因为别人不喜欢奶酪或鱼的气味,而自己喜欢也控制住不吃,而独自用餐就不用顾忌这些。B项作为本段首句,引领下文。故选B项。【19题详解】根据下文“Eating alone can save you from t

72、he extreme anxiety that may arise listening to someone smack their lips (一个人独自吃饭可以让你从听别人咂嘴时产生的极度焦虑中解脱出来)”可知,和别人吃饭,有可能会因别人吃饭咂嘴而让你产生焦虑。G项Those of us find the noise of others chewing food unbearable.与下文契合,我们有些人不能忍受别人吃饭有咂嘴等声音,独自吃饭可以解救自己,这时独自吃饭是成了必须。故选G项。【20题详解】根据上文“Well, it may not be for everyone, but

73、there certainly are some benefits to it.(当然,它可能不适合所有人,但它肯定有一些好处)”,独自吃饭有很多好处,接下来建议大家尝试一下,或许会喜欢上独自用餐,这么多益处,何不试试。C项内容Try it sometime you might just like it!是表建议的,符合语境,契合上文。故选C项。第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。My mother always made sure that walnuts (胡桃)

74、, oranges and chocolate were in the Christmas stockings for the six of us. They were a _21_ memory for me, so I continued the _22_ when I grew up.One year, I _23_ that I had already put the chocolate in the stockings. On Christmas Eve, we were hosting our extended families annual Christmas party, _2

75、4_ I decided to hang the stockings on the shelf above the _25_ to make it look like a picture-perfect holiday. I had considerable praise for my decorating and the food I _26_. We had a great family gathering with a beautiful lit fireplace.Christmas morning, after the _27_ of the night before, the ch

76、ildren and I _28_ to a quite relaxing morning of juice and hot rolls. We lit the tree and candles and put on soft Christmas music. My daughter was _29_ to open her stocking and handed the other to her older brother. I was thinking what a picture-perfect _30_ this was turning into when my son, lying

77、on the couch with his hand deep into his stocking looking for a Christmas _31_, said, “Yuck (可恶)!” He pulled out his hand _32_. Instead of a fun treasure, he came up with a handful of chocolate goo (黏糊糊的东西). His sister followed suit. “Oh, yucky!” she said. “I have it, too!”It appeared that all the c

78、hocolate had become _33_ as the stockings were hung by the hot fire. Oranges, walnuts and small gifts were all nicely _34_ in chocolate.“Mom,” they said, _35_ their eyes, “only you could do something like this.”That taught me not to try so hard to make everything “perfect”.21. A. vividB. distantC. f

79、ondD. fresh22. A. traditionB. conversationC. discussionD. negotiation23. A. liedB. forgotC. knewD. ensured24. A. butB. soC. onceD. unless25. A. bedB. sinkC. doorbellD. fireplace26. A. servedB. consumedC. tastedD. stored27. A. silenceB. absenceC. excitementD. movement28. A. fell backB. turned backC.

80、broke downD. settled down29. A. sureB. eagerC. determinedD. astonished30. A. colorB. weatherC. holidayD. neighborhood31. A. cardB. cakeC. treeD. treasure32. A. quicklyB. constantlyC. patientlyD. cautiously33. A. solidB. liquidC. saltyD. bitter34. A. coatedB. corneredC. stationedD. pocketed35. A. ope

81、ningB. coveringC. rollingD. lowering【答案】21. C 22. A 23. B 24. B 25. D 26. A 27. C 28. D 29. B 30. C 31. D 32. A 33. B 34. A 35. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。讲述了作者因为粗心,把放有巧克力的圣诞袜子放到了壁炉上方的架子上,结果第二天孩子们伸进袜子去拿礼物时,里面只有巧克力糊,这件事教会了作者不要努力让每件事都“完美”。【21题详解】考查形容词词义辨析。句意:它们对我来说是温情的回忆,所以我长大后继续这个传统。A. vivid生动的;B. distant遥远的;C

82、. fond喜欢的,温情的;D. fresh新鲜的。根据后文作者继承了母亲在袜子里放核桃、桔子和巧克力的行为可推测这些回忆对作者来说是家庭温情的体现。故选C。【22题详解】考查名词词义辨析。句意:他们对我来说是温情的回忆,所以我长大后继续这个传统。A. tradition传统;B. conversation对话;C. discussion讨论;D. negotiation协商。根据上文“My mother always made sure that walnuts, oranges and chocolate were in the Christmas stockings for the si

83、x of us.”可知作者是从母亲那里继承了在袜子里放核桃、桔子和巧克力的传统。故选A。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:有一年,我忘了我已经把巧克力放在长袜里了。A. lied撒谎;B. forgot忘记;C. knew知道;D. ensured确保。根据后文作者把放有巧克力的袜子放到壁炉上,巧克力被火融化了,可推测作者忘记了已经把巧克力放在长袜里了。故选B。【24题详解】考查连词词义辨析。句意:圣诞节前夕,我们在举办我们的大家庭的年度圣诞晚会,所以我决定把袜子挂在壁炉上方的架子上,让它看起来像一个完美的节日。A. but但是;B. so所以;C. once一旦;D. unless除非。

84、上文“举办我们的大家庭的年度圣诞晚会”与后文“决定把袜子挂在壁炉上方的架子上,让它看起来像一个完美的节日”构成因果关系,应用so。故选B。【25题详解】考查名词词义辨析。句意:圣诞节前夕,我们在举办我们的大家庭的年度圣诞晚会,所以我决定把袜子挂在壁炉上方的架子上,让它看起来像一个完美的节日。A. bed床;B. sink水槽;C. doorbell门铃;D. fireplace壁炉。根据后文“as the stockings were hung by the hot fire”可知作者把袜子挂在壁炉上方的架子上。故选D。【26题详解】考查动词词义辨析。句意:我的装饰和我提供的食物受到了相当多的

85、赞扬。A. served服务,端上;B. consumed消耗;C. tasted品尝;D. stored储存。根据上文“the food I”此处指作者为客人呈上的食物,应用serve。故选A。【27题详解】考查名词词义辨析。句意:圣诞节的早晨,经过前一天晚上的兴奋之后,我和孩子们安定下来,喝着果汁,吃着热面包卷,过了一个非常放松的早晨。A. silence沉默;B. absence缺席;C. excitement激动;D. movement运动。根据上文“We had a great family gathering with a beautiful lit fireplace.”可知作者

86、他们前一天晚上过得很愉快、兴奋。故选C。【28题详解】考查动词短语辨析。句意:圣诞节的早晨,经过前一天晚上的兴奋之后,我和孩子们安定下来,喝着果汁,吃着热面包卷,过了一个非常放松的早晨。A. fell back后退;B. turned back返回;C. broke down出故障;D. settled down定居,坐下,安定下来。根据上文“We had a great family gathering with a beautiful lit fireplace.”和下文“to a quite relaxing morning of juice and hot rolls”可知,作者他们前

87、一天晚上很兴奋,故此处是指在情绪上安定下来,享受一顿早饭,settle down符合语境。故选D。【29题详解】考查形容词词义辨析。句意:女儿迫不及待地打开袜子,把另一只递给了她的哥哥。A. sure确定的;B. eager渴望的,迫不及待的;C. determined坚决的;D. astonished吃惊的。根据后文“to open her stocking and handed the other to her older brother”可知女儿想要查看礼物,迫不及待地打开袜子。故选B。【30题详解】考查名词词义辨析。句意:我想着这是一个多么完美假日时,我躺在沙发上的儿子,把手伸进袜子里

88、寻找圣诞宝贝却说:“可恶!”A. color颜色;B. weather天气;C. holiday假日;D. neighborhood邻居。根据上文“Christmas morning”可知当时是圣诞节假日。故选C。【31题详解】考查名词词义辨析。句意:我想着这是一个多么完美的假日时,我躺在沙发上的儿子,把手伸进袜子里寻找圣诞宝贝却说:“可恶!”A. card卡片;B. cake蛋糕;C. tree树;D. treasure宝物,财富。呼应后文“Instead of a fun treasure”此处儿子把拿圣诞礼物比喻成孩子寻宝,treasure符合语境。故选D。【32题详解】考查副词词义辨析

89、。句意:他迅速把手抽出来。A. quickly快速地;B. constantly不断地;C. patiently耐心地;D. cautiously谨慎地。根据上文“Yuck!” He pulled out his hand”可知儿子迅速从袜子里把手拿了出来。故选A。【33题详解】考查形容词词义辨析。句意:当袜子被挂在灼热的炉火旁时,所有的巧克力似乎都变成了液体。A. solid固体的;B. liquid液体的;C. salty咸的;D. bitter苦涩的。根据后文“as the stockings were hung by the hot fire”以及常识可知,巧克力受热融化成液体。故选B

90、。【34题详解】考查动词词义辨析。句意:橘子、核桃和小礼物都裹着一层漂亮的巧克力。A. coated覆盖;B. cornered逼入绝境;C. stationed安置;D. pocketed隐藏。根据前后文“Oranges, walnuts and small gifts were all nicely in chocolate”指橘子、核桃和小礼物被巧克力覆盖,coat符合语境。故选A。【35题详解】考查动词词义辨析。句意:“妈妈,”他们翻着白眼说,“只有你能做出这样的事。”A. opening打开;B. covering覆盖;C. rolling滚动;D. lowering降下。根据后文“

91、their eyes, “only you could do something like this.”可知孩子们在责备作者粗心,表示“翻白眼”短语为roll ones eyes。故选C。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。“Time waits for no man”or so the saying goes. We cant stop time and we cant control _36_, although sometimes, in our minds, we think time flies. But i

92、f this year _37_ particular feels like its passing more quickly than others have done, there could be a scientific _38_ (explain).Of course, we know a year is usually 365 days long. Clever scientists calculated this a long time ago. They also worked out that every four years, we need an extra day _3

93、9_ (call) a leap year to keep our calendar in sync (同步). But 2021 isnt one of those years, and yet its not behaving like _40_ normal year. Scientists have done the math and discovered the Earth is moving faster than it ever has in the last 50 years, _41_ means that 2021 is going to be the shortest y

94、ear in decades.Apparently this is _42_ the Earth is spinning faster, quicker than it has done in decades, and the days are therefore shorter. But they are only short by a tiny amountaround 0.05 millisecondsso dont panic if you havent noticed! However, long-term these milliseconds add up. Graham Jone

95、s from Time and Date told The Independent newspaper: “If the Earths rotation continues to _43_ (quick), we may at some point require a negative leap second. If this happens, our clocks would skip a second _44_ (keep) up with the hurrying Earth.” Since 1972, 27 leap seconds _45_ (add) to our time.【答案

96、】36. it 37. in 38. explanation 39. called 40. a 41. which 42. because 43. quicken 44. to keep 45. have been added【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了闰年的来源以及2021年将是几十年来最短的一年,同时解释了原因。【36题详解】考查代词。句意:我们不能停止时间,我们不能控制它,尽管有时,在我们的头脑中,我们认为时间飞逝。此处指控制“time”,应用代词it。故填it。【37题详解】考查介词。句意:但如果今年的时间特别让人感觉比往年过得更快,那就有科学的解释了。结合句意表示“

97、特别”可知短语为in particular。故填in。【38题详解】考查名词。句意:但如果今年的时间特别让人感觉比往年过得更快,那就有科学的解释了。根据上文“there could be a scientific”可知应填单数名词explanation,作主语。故填explanation。【39题详解】考查非谓语动词。句意:他们还计算出,每四年,我们需要一个额外的一天,称为闰年,以保持我们的日历同步。分析句子结构可知call在句中应用非谓语动词形式,与逻辑主语years构成被动关系,故应用过去分词,作后置定语。故填called。【40题详解】考查冠词。句意:但2021年不是这样的年份,它不像是

98、正常的一年。year为可数名词,此处表泛指应用不定冠词,且normal是发音以辅音音素开头的单词,应用a。故填a。【41题详解】考查定语从句。句意:科学家通过计算发现,地球的运动速度是过去50年来最快的,这意味着2021年将是几十年来最短的一年。此处为非限制性定语从句修饰上文句子“the Earth is moving faster than it ever has in the last 50 years”,从句中缺少主语,故应用关系代词which引导,that不能引导非限制性定语从句。故填which。【42题详解】考查表语从句。句意:显然,这是因为地球的自转速度比过去几十年都要快,因此白天

99、也变短了。空处引导表语从句,从句成分完整,缺少原因状语,应用because引导。故填because。【43题详解】考查动词。句意:如果地球自转继续加快,我们可能在某个时候需要负闰秒。结合句意表示“加快”可知应用动词quicken,且此处为短语continue to do sth.,应填原形。故填quicken。【44题详解】考查非谓语动词。句意:如果发生这种情况,我们的时钟会跳过一秒,以跟上地球的速度。分析句子结构可知keep在句中应用非谓语动词形式,此处作目的状语,应用不定式。故填to keep。【45题详解】考查动词时态语态。句意:自1972年以来,我们的时间加快了27闰秒。根据上文“Si

100、nce 1972”可知用现在完成时,主语27 leap seconds与谓语动词add构成被动关系,故用现在完成时的被动语态,主语为复数,助动词用have。故填have been added。第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节 (满分15分)46. 假如你是李华。听闻你校为向中国共产党成立100周年献礼,举行了系列活动,你的英国好友Jack来信询问。请你根据以下内容,给他回信。内容包括:1. 活动内容(至少两项);2. 学生反响。注意:1. 词数80左右;2. 可适当增加细节使行文连贯;3. 开头和结尾已给出,不计入总词数。Dear Jack,_Yours,Li Hua【答案】Dear

101、 Jack,Im glad to hear that youd like to know about our schools activities held recently.Various activities were arranged to pay tribute to the 100th anniversary of the founding of the Communist Party of China. On May 4.an English speaking contest was held Contestants spoke highly of heroes sacrifici

102、ng their lives for independence. A calligraphy exhibition was scheduled on 3 May 18 to honor those devoted to(the liberation of the Chinese people. Through the activities, a students found the spirits of communists stirring and inspiring, and were determined to bear great responsibility.Looking forw

103、ard to your reply.Yours,Li Hua【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生给英国好友Jack写一封信,向他介绍学校为向中国共产党成立100周年献礼所举行的活动。【详解】词汇积累活动:activityevent举行:holdhost安排、组织:organizearrange做出贡献:contribute=make a contribution to2.句式拓展合并简单句原句:On May 4, an English speaking contest was held. Contestants spoke highly of heroes sacrificing

104、their lives for independence.拓展句:On May 4, an English speaking contest was held, in which contestants spoke highly of heroes sacrificing their lives for independence.【点睛】高分句型1 Through the activities, a students found the spirits of communists stirring and inspiring, and were determined to bear great

105、 responsibility.(运用了“find+宾语+宾补”的结构)高分句型2 A calligraphy exhibition was scheduled on 3 May 18 to honor those devoted to the liberation of the Chinese people.(运用了省略who的定语从句)第二节 (满分25分)47. 阅读下面文章,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一个完整短文,续写词数应为150左右。My great-grandfather, my grandfather and my father are farmers, an

106、d so are all my family. My father has a fixed idea that I would become a farmer too. Although I respect him and am indeed skilled at doing some farm work, I dont agree that I should automatically follow in my fathers footsteps.When I was a teenager, my father happened to take me to an airport which

107、belonged to one of his friends. It was the first time I had seen an aeroplane in real life. Knowing that I had never been on board, my fathers friend Tom offered me an opportunity to fly with him in his small aeroplane. I quickly accepted his offer! When we took off, I felt nervous but thrilled. Bei

108、ng up in the clouds and looking at the view below was unlike anything I had ever felt. I was just enjoying it. I assumed being a pilot would be the most awesome thing in the whole world. From that day a thought crept into my mind that I wanted to become a pilot, but I doubted whether my father would

109、 support me. After all, it was a totally different path from what he had planned for me. Therefore, I put the thought to the back of my mind, because I knew he would still insist on holding onto his previous idea.Anyway, besides helping my father on the farm, I would frequently visit Toms airport. G

110、radually, I got familiar with every button and switch on the aircraft and I learned a lot about planes, such as how to fill the plane with fuel, how to check the engines and so on. But what I had learned just left me wanting more, so I decided to go to college to become a professional pilot.Paragrap

111、h 1:This time I would not hide my desire any more. _Paragraph 2:At the graduation ceremony, with my father present, I, as “Best Pilot”, had to deliver a speech._【答案】Possible version:This time I would not hide my desire any more. Determined to follow my heart, I explained to my father how I felt. I t

112、old him that I wanted to go to a college to learn to fly instead of being a farmer. After saying this, I waited nervously for his reaction. To my surprise, he approved my request, and he told me he was moved by my perseverance. With his support and my efforts, I was admitted into my ideal college. A

113、t the graduation ceremony, with my father present, I, as “Best Pilot”, had to deliver a speech. In my speech, I shared with the audience my story about how a teenager realized his dream. Faced with difficulties, I took a path that led me do something that needed passion, training and practice. I als

114、o owed my success to my fathers support. Without his understanding, I couldnt have pursued my dream. At the end of my speech, I spotted my fathers watery eyes, and said, “Dad, I made it!” His face lit up with pride.【解析】【分析】本篇书面表达是读后续写。文章讲述了作者不想成为农民,而梦想成为一名飞行员的事情。【详解】本篇书面表达是读后续写。通过阅读所给文章可知,因为家里祖祖辈都是农

115、民,父亲认为子承父业是很自然的事情,但我却不这么认为。一次偶然的机会,爸爸带我去了他朋友汤姆拥有的飞机场,第一次坐上了飞机的我,非常兴奋,并暗下决心成为飞行员。于是,我常到汤姆叔叔的飞机场帮忙。越了解飞机的知识,越想成为专业的飞行员。续写部分分为两段,第一段开头是:这次我不再掩饰我的渴望了。所以接下来应该围绕我向父亲表达了想成为飞行员的梦想。根据第二段已给信息得知,我说出自己的想法后,父亲应该同意并支持了我。在本段应描写我的心理活动及父亲的做法和状态。第二段开头是:父亲出席了我的毕业典礼,我作为“最佳飞行员”必须发表演讲。本段应围绕我演讲的内容,描述为实现梦想付出的努力。最后可以描述父子之间感

116、情的升华,如父亲为我实现梦想而骄傲等。最后还要注意所续写短文的词数应为150左右,注意语言通顺,符合逻辑,不要出现单词拼写和语法错误。【点睛】本文描写详略得当,使用了高级词汇和高级句子。如:approve, instead of, understanding, to ones surprise等高级词汇;文章恰当的使用了宾语从句,如“I told him that I wanted to go to a college to learn to fly instead of being a farmer.”和“To my surprise, he approved my request, and he told me he was moved by my perseverance.”使文章表达更加地道。26

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1