收藏 分享(赏)

2022版高考英语二轮复习 模块1 语篇能力 专题2 阅读七选五 第1讲.doc

上传人:a**** 文档编号:553664 上传时间:2025-12-10 格式:DOC 页数:6 大小:38.50KB
下载 相关 举报
2022版高考英语二轮复习 模块1 语篇能力 专题2 阅读七选五 第1讲.doc_第1页
第1页 / 共6页
2022版高考英语二轮复习 模块1 语篇能力 专题2 阅读七选五 第1讲.doc_第2页
第2页 / 共6页
2022版高考英语二轮复习 模块1 语篇能力 专题2 阅读七选五 第1讲.doc_第3页
第3页 / 共6页
2022版高考英语二轮复习 模块1 语篇能力 专题2 阅读七选五 第1讲.doc_第4页
第4页 / 共6页
2022版高考英语二轮复习 模块1 语篇能力 专题2 阅读七选五 第1讲.doc_第5页
第5页 / 共6页
2022版高考英语二轮复习 模块1 语篇能力 专题2 阅读七选五 第1讲.doc_第6页
第6页 / 共6页
亲,该文档总共6页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、模块一专题二第1讲A(2021安徽江南十校高三3月一模联考)Recently, many arguments between anxious parents and children on the use of mobile phones have hit the headlines.According to a survey, childrens addiction to online games is closely related to parent-child relations:_1_ To keep children away from smartphones, parents h

2、ave to reflect on their own behavior and apply themselves to building harmonious parent-kid relationships.First, parents should not be overly upset or annoyed when their kids play video games.Online games are one of the most popular pastimes for students.And its unfair for parents to blame smartphon

3、es for all the problems of their children, including poor performance, lack of ambition and inactive lifestyles._2_3_ Research shows children treated as equals in the family are more aware of the negative effects of online games.Those parents who respect their childrens opinions and pay attention to

4、 their needs can set family rules with the help of their children._4_ And in such an atmosphere, children may be open about their thoughts and needs, and talk to their parents about what they really feel.Last but not least, parents should spend time with their children._5_ So parents have to find ti

5、me for their kids instead of saying they are too busy with work or ignoring their kids feelings.In a word, developing good parent-kid relations is an effective way to keep or draw kids away from smanphones.AThere are some other problems that deserve parents attention.BBesides, some of the problems s

6、hould be left for time to solve.CWhats more, it is advisable to adopt a friendly way of parenting.DSuch problems existed even when smartphones and video games were not invented.EThe better the relationship is, the less likely a kid is to be addicted to online games.FFamily members can also smooth ou

7、t their differences and reach consensuses together.GActually, the most valuable gift for their kids is time, not money or expensive presents.【语篇解读】本文是一篇说明文。文章阐述了良好的亲子关系能缓解学生电子产品使用上瘾的问题,并就此提出相应的一些建议,包括:不要一味的把孩子的行为弊端与电子产品联系到一起,要平等对待孩子;要多陪伴孩子。1E段中题。考查句子的承接关系。根据前句“According to a survey, childrens addict

8、ion to online games is closely related to parent-child relations:( 一项调查显示,儿童对网络游戏的沉迷与亲子关系密切相关。)”可知,设空处作为对该句的进一步解释说明,和谐的亲子关系可以让孩子远离网络。所以选择项E“The better the relationship is, the less likely a kid is to be addicted to online games.(关系越好,孩子就越不可能沉迷于网络游戏。)”符合语境。故选E。2D段尾题。根据前句“And its unfair for parents to

9、 blame smartphones for all the problems of their children, including poor performance, lack of ambition and inactive lifestyles.(父母把孩子的所有问题都归咎于智能手机,这是不公平的,包括表现不佳、缺乏抱负和懒散的生活方式。)”可知,孩子的种种不良表现,在电子产品发明之前就存在了。此句是作为对该段的总结。所以选项D“Such problems existed even when smartphones and video games were not invented.

10、(甚至在智能手机和视频游戏还没有发明的时候,这些问题就已经存在了。)”符合语境。故选D。3C段首题。根据本段“Research shows children treated as equals in the family are more aware of the negative effects of online games.Those parents who respect their childrens opinions and pay attention to their needs can set family rules with the help of their childr

11、en.(研究表明,在家庭中受到平等对待的孩子更能意识到网络游戏的负面影响。那些尊重孩子意见,关注孩子需求的父母可以在孩子的帮助下制定家庭规则。)”可知,本段的核心主题是要采用恰当的教育沟通方式,要尊重孩子,平等对待孩子。所以选项C“Whats more, it is advisable to adopt a friendly way of parenting.(更重要的是,明智的做法是采取一种友好的养育方式。)”符合语境。故选C。4F段中题。根据前句“Those parents who respect their childrens opinions and pay attention to

12、their needs can set family rules with the help of their children.(那些尊重孩子意见,关注孩子需求的父母可以在孩子的帮助下制定家庭规则。)”可知,所有的家庭成员在共同制定的规则下,相互尊重,求同存异,达成理解。所以选项F “Family members can also smooth out their differences and reach consensuses together.(家庭成员也可以消除分歧,共同达成共识。)”符合语境。故选F。5G段中题。根据本段的段首句内容“Last but not least, pare

13、nts should spend time with their children.( 最后但并非最不重要的是,父母应该花时间和孩子在一起。)”可知,本段的主题是家长要多花时间陪伴孩子。所以选项G “Actually, the most valuable gift for their kids is time, not money or expensive presents.(事实上,给孩子们最珍贵的礼物是时间,而不是金钱或昂贵的礼物。)”符合语境。故选G。B(2021山东省(新高考)高三二模)Financial Education-Awareness DilemmaWhen it comes

14、 to financial education, the majority of todays youth will regard it as a necessity for certain specific people who want to make their career in the financial world._6_ Actually, elementary financial education is a must for all, as money transaction is an essential part of our day-to-day life.Suppos

15、e you have $100 in a saving account that pays simple interest at the rate of 2% per year.If you leave the money in the account, how much will you have accumulated after 5 years:more than $102, exactly $102, or less than $102?The test might look simple, but only half of the people surveyed gave the c

16、orrect answer._7_ The explanation goes as follows:People with low levels of financial literacy suffer from that lack of knowledge at every stage of their lives.Researchers on this subject say people with a high degree of financial literacy are more likely to plan for their retirement._8_On the contr

17、ary, people who have a lower degree of financial literacy tend to borrow more, accumulate less wealth, and pay more in fees related financial products.They are less likely to invest, more likely to experience difficulty with debt, and less likely to know the terms of their mortgages and other loans.

18、Thus, the cost of this financial ignorance is very high._9_What is the solution?_10_ Like reading and math, financial education must become part of the core curriculum in our schools.Likewise, parents should engage in regular, constructive conversations about money matters.This will give their kids

19、a solid foundation for financial well-being, which will keep on giving returns throughout the course of their lives.AFinancial education must start early.BHowever, they miss an important point.CWhy does each of us have to face a financial challenge?DWhy does financial literacy matter so much in our

20、society?ERich people are generally better educated on financial management.FBesides, these people have more than double the wealth of people who dont.GFor example, they frequently make late credit card payments, overspend their credit limit, etc.【语篇解读】本文是一篇议论文。文章主要讲述了金融教育意识的困境。今天的大多数年轻人都会把它看作是某些特定的人

21、在金融界谋生的必要条件。实际上,基础金融教育是所有人的必修课。6B段中题。根据上文“When it comes to financial education, the majority of todays youth will regard it as a necessity for certain specific people who want to make their career in the financial world.”可知,今天的大多数年轻人都会把它看作是某些特定的人在金融界谋生的必要条件;再根据下文“Actually, elementary financial educa

22、tion is a must for all, as money transaction is an essential part of our day-to-day life.”可知,实际上,基础金融教育是所有人的必修课。故B项(然而,他们忽略了一个重要的问题。)承上启下,符合题意。故选B。7D段首题。根据下文“The explanation goes as follows”可知,此句是对一个问题的解释;再分析本段可知,本段主要讲述了金融知识对我们社会非常的重要。故D项(为什么金融知识对我们的社会如此重要?)适合做本段主旨句。故选D。8F段尾题。根据上文“Researchers on thi

23、s subject say people with a high degree of financial literacy are more likely to plan for their retirement.”可知,金融知识程度高的人更有可能为退休做打算,这说金融知识程度高的人的一个特点,F项(此外,这些人的财富是那些没有财富的人的两倍多。)是其另外一个特点。故F项是对上文的补充说明,符合题意。故选F。9G段尾题。根据上文“Thus, the cost of this financial ignorance is very high.”可知,这种财务无知的代价是非常高的。故G项(例如,他

24、们经常延迟信用卡付款、超支信用额度等。)是对上文的具体说明,符合题意。故选G。10A段中题。根据上文“What is the solution?”可知,对以上问题的解决办法是什么,以及根据下文“Like reading and math, financial education must become part of the core curriculum in our schools.”可知,金融教育必须成为我们学校核心课程的一部分。故A项(金融教育必须及早开始。)承上启下,符合题意。故选A。C(2021广西南宁市第二次适应性测试)People say that the eyes are a

25、 “window to the soul”Eyes can convey a lot of information about someones mood and level of interest.People tend to blink(眨眼睛) rapidly when under some sort of stress._11_ But this isnt always the case.Someones blinking may speed up when theyre working through a difficult problem, afraid or worried ab

26、out something.Your pupils(瞳孔) will typically become bigger when you feel positive toward something or someone.Bigger pupils happen in response to the excitement of your nervous system._12_ When you dont like something, your pupils will usually get smaller._13_ So tracking the movement of someones ga

27、ze(凝视) can give you information about their mood.If youre talking to someone whose eyes keep wandering toward the buffet table, they might have more interest in eating than talking at the moment._14_ Blocking includes things like:covering your eyes with a hand, or closing your eyes briefly.Blocking

28、is generally unconscious, but it tends to suggest how you really feel.People often block their eyes when faced with something they dont particularly want to do.It can also suggest disagreement.You know the house needs a good cleaning, but your partner suggests taking a day for shopping._15_AEye bloc

29、king is another common body language.BYour eyes tend to follow what youre interested in.CYou also express feelings with your body language.DYour hand might go to your eyes before you realize it.EFew things reflect our emotions as well or as rapidly as the eyes.FSo you may notice bigger pupils when s

30、omeone is angry or afraid.GYou may have heard that rapid blinking often suggests dishonesty.【语篇解读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了眼睛可以传达很多关于某人情绪和兴趣水平的信息。11G段中题。根据后文“But this isnt always the case.Someones blinking may speed up when theyre working through a difficult problem, afraid or worried about something.(但情况并非总

31、是这样。当某人在解决难题、害怕或担心某事时,眨眼的速度可能会加快。)”可知,前文应该说的是眨眼睛的另一个说法。所以选择项G“You may have heard that rapid blinking often suggests dishonesty.(你可能听说过快速眨眼常常意味着不诚实。)”承上启下。故选G。12F段中题。根据上文“Your pupils (瞳孔) will typically become bigger when you feel positive toward something or someone.Bigger pupils happen in response

32、to the excitement of your nervous system.(当你对某事或某人感到积极时,你的瞳孔通常会变大。更大的瞳孔是对你神经系统兴奋的反应。)”可知,此处说的是瞳孔变大的反应。所以选择项F“So you may notice bigger pupils when someone is angry or afraid.(所以当有人生气或害怕时,你可能会注意到较大的曈孔。)”承接上文。故选F。13B段首题。根据下句“So tracking the movement of someones gaze (凝视) can give you information about

33、their mood.(所以跟踪某人的目光移动可以给你关于他们情绪的信息。)”可知,此处说的是一个人眼睛的移动会反映他的喜好。所以选择项B“Your eyes tend to follow what youre interested in.(你的眼睛倾向于追随你感兴趣的东西。)”引起下文。故选B。14A段首题。根据下句“Blocking includes things like:covering your eyes with a hand, or closing your eyes briefly.(视觉阻断包括:用手捂住眼睛,或者短暂地闭上眼睛。)”可知,此处说的是视觉阻断。所以选择项A“E

34、ye blocking is another common body language.(视觉阻断是另一种常见的肢体语言。)”引起下文。故选A。15D段尾题。根据上文“People often block their eyes when faced with something they dont particularly want to do.It can also suggest disagreement.You know the house needs a good cleaning, but your partner suggests taking a day for shopping.(当人们面对自己不想做的事情时,往往会挡住眼睛。它也可能暗示不同意见。你知道房子需要好好打扫,但你的伴侣建议你花一天时间去购物。)”可知,此处说的是有不想做的事情的时候可能会捂上眼睛。所以选择项D“Your hand might go to your eyes before you realize it.(在你意识到之前,你的手可能会碰到你的眼睛。)”承接上文。故选D。

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1