1、江苏丹阳市2017高考英语一轮阅读理解九月编习题(二)含答案阅读理解。阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。Listen carefully, working people, we would like to tell you something that could save your precious time and money! Best of all, it is free!Its “no”.What do you ask? Well say it again: “No”.Sweet and simple “no”.Say “no” at your o
2、ffice and see how quickly that pile of work on your desk disappears.“Saying no to others means you are saying yes to yourself, ” said Leslie Charles, a professional speaker from East Lansing, Michigan.“Time is precious. People are spending money buying time. And yet we are willing to give up our tim
3、e because we cant say no.”Susie Watson, a famous writer, said people who always say “yes” need to say “no” without guilt(内疚)or fear of punishment. “I would rather have someone give me a loving no than an obligated(强制的) yes, ” she said.Susie Watson says she feels “no” obligation to give an explanatio
4、n when she says “no” either socially or professionally. Does she feel guilty about it? “Not at all, ” said Watson, who is director of advertising and public relations at Timex Corp in Middlebury, Conneticut. “Most people are afraid of saying no My advice is to say yes only if you dont mean no.”Watso
5、n said “no” is the most effective weapon against wasting time. “Every year there are more demands on your time Other people are happy to use up your time, ” Watson said. Time saving appears to be “nos” greatest friend.“No” can be your new friend, a powerful tool to take back your life. “No” may even
6、 take you further in the business world than “yes”.“No” is power and strength. “No” now seems completely correct. “Saying no isnt easy. But finally its greatly liberating,” Charles said. But, he added, a “no” project needs to be worked on every day because it is hard to change long-term habit.But, h
7、e also warns: “Dont go to extremes. Dont find yourself saying no to everything. In return you should learn to hear no.”1. The sentence “Saying yes to yourself” means _.A. you can have more time to play with othersB. you neednt care about others feeling if you are happyC. you are selfish and treat ot
8、hers rudelyD. you can deal with your business as you have planned2. When you say “no” to others you should say it in a _.A. secret wayB. polite wayC. proud way D. guilty way3. In Watsons opinion, people can save much time on condition that _.A. they say “no” at a suitable timeB. they say “no” as muc
9、h as possibleC. they are afraid of saying “no”D. they make others angry at them4. If a person says “no” to everything, the result he or she receive may be that he or she _.A. enjoys a wonderful lifeB. makes a lot of moneyC. faces difficulty in lifeD. forgets to say “yes” in the end1、答案解析:答案为D。本题为细节推
10、理题。由第五、六段可知,对别人说 “不”就是对自己说 “是”,当在办公室说 “不”的时候,你可以看到你桌上的文件很快就完成了。故答案为D。2、答案解析:答案为B。本题为细节推理题。由第八段 “I would rather have someone give me a loving no ”的 “loving” 可以推断,答案为B。3、答案解析:答案为A. 本题为推理题。结合倒数第五段的内容和该段的最后一句话 “My advice is to say yes only if you dont mean no.” 可知,Watson的总结性意见是如果你不打算对别人说 “不”,那就说 “是”。故可以
11、推断,说 “不”要在合适的时间。故答案为A。4、答案解析:答案为C。本题为推理题。由最后一段 Charles 所讲的 “Dont go to extremes. Dont find yourself saying no to everything”可知,他认为不能凡事都说 “不”,不能走极端。故可以推断,如果凡事说 “不”,生活就会遇到麻烦。【2014模拟】阅读理解。阅读下列四篇短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。Do you know of anyone who uses the truth to deceive(欺骗)?When someone tells you
12、 something that is true,but leaves out important information that should be included,he can give you a false pictureFor example,someone might say, I just won a hundreddollars on the lottery(彩票)It was greatI took that dollar ticket back to the store and turned it in for one hundred dollars!This guys
13、a winner,right? Maybe,maybe notWe then discover that he bought$200 worth of tickets, and only one was a winnerHes really a big loser! He didnt say anything that was false,but he left out important information on purposeThats called a half-truthHalf truths are not technically lies,but they are just a
14、s dishonestSome politicians often use this trickLets say that during Governor Smiths last term,her state lost one million jobs and gained three million jobsThen she seeks another termOne of her opponents says, “During Governor Smiths term,the state lost one million jobs!” Thats trueHowever,an honest
15、 statement would have been,“During Governor Smiths term, the state had a net gain of two million jobs.”Advertisers will sometimes use half-truthsIts against the law to make false statements so they try to mislead you with the truthAn advertisement might say,Nine out of ten doctors advised their pati
16、ents to take Yucky Pills to cure toothache It fails to mention that they only asked ten doctors and nine of them work for the Yucky Company This kind of deception happens too oftenIts a sad fact of life:Lies are lies,and sometimes the truth can 1ie as well【小题1】The underlined word“opponents”in Paragr
17、aph 3 means Aenemy Bpartner Ccooperator Dassistant【小题2】We may infer that the author believes people should A:buy lottery tickets if possible Bmake use of half-truths Cbe careful about what they are told Dnot trust the Yucky Company【小题3】How many examples does the writer give to show how the truth is
18、used to deceive? AOne BTwo CThreeDFour【小题4】Which of the following is true according to the passage? AUsing half truths is against the law BTechnically,half truths are in fact lies CYucky Pills is a very good medicine for toothache DGovernor Smith did a good job during her last term【小题5】M1ich of the
19、following best expresses the main idea of the passage? AHes really a big loser! BSometimes the truth can lie as well CAdvertisers will sometimes use half truths DIts against the law to make false statements【答案】【小题1】A【小题2】C【小题3】C【小题4】D阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。The other day a
20、t a supermarket, I saw a naughty child of about six crying loudly, falling to the floor and refusing to move. All the while the troubled mother was trying to persuade him to behave well but failed. A little smack(打)on his bottom would have done the job, I thought. Teenagers also cause discipline (纪律
21、)problems. As a teacher I had a 16-year-old student who had fallen in love with a waiter at a fast-food restaurant. In fact, she had left home to stay with him. So we decided to put her in the school hostel. She refused. When she heard her mother begging her to stay in the hostel, she turned round a
22、nd said, “Why dont you stay in the hostel if you like it so much?”My palms were itching to slap her for being so rude but the poor mother continued to cajole her, hoping the gentle persuasion would work wonders. It did not. Later I heard that she had run away from home again. The list goes on and on
23、. Could it be that todays parents are softer and believe that they must not rod (棍棒惩罚) their children for fear of the bad result?Or do they actually believe that the children will get rid of the bad habits and behave well naturally as they grow older?I beg to disagree. I believe it is the parents du
24、ty to discipline the children even at a young age. My children who are now adults will prove the fact that I used the rod when I thought it necessary. Later when they went abroad, they related to their British university friends on how they were disciplined.Their friends abroad were idled with horro
25、r and told my daughter that I could be charged with child abuse. However, my daughter showed great respect for me when she told them that she would not be where she was today if not for my strict discipline. 1. According to the passage, the author would probably _.A. beat the children every dayB. tr
26、eat the children in a softer wayC. leave the children as they areD. punish the children when necessary2. The underlined word “cajole”( in Para. 3 )probably means _.A. persuadeB. scoldC. forgiveD. punish3. Which of the following is TRUE according to the passage? A. The naughty boys mother hit him. B.
27、 The teachers daughter lived with her mother. C. The daughter was thankful for the authors strict discipline. D. The author was charged with child abuse by the daughters friends abroad. 4. Which of the following can be the best title of this passage? A. Spoil KidsB. Value DisciplineC. Respect Parent
28、s D. Protect Kids【参考答案】36. DACB 社会生活类 During the fall months at high school guidance counseling programs, juniors run to the stage to participate in an exercise to help them understand that it is not “where you go” that matters. They hold posters with the names and faces of famous people while their
29、 peers (同龄人) and parents shout out with confidence the names of elite (精英) colleges they assume the celebrities attended. The “oohs” and “aahs” follow when they learn that Steven Spielberg, Steve Jobs and Bill Gates dropped out of college, that Oprah Winfrey is a graduate of Tennessee State and that
30、 Ken Burns graduated from Hampshire College. If even a few stressed students and their anxious parents benefit from this information, it is a worthwhile exercise.Even better is giving the students a task to identify the happy, successful people in their own circle of family, friends, co-workers and
31、neighbors and challenging them to go and ask “if or where they went to college” as a means of broadening the conversation in their search for a life after high school.The key to success in college and beyond has more to do with what students do with their time during college than where they choose t
32、o attend. A long-term study of 6,335 college graduates published by the National Bureau of Economic Research found that graduating from a college where entering students have higher SAT scores - one marker of elite colleges - didnt pay off in higher post-graduation income. Researchers found that stu
33、dents who applied to several elite schools but didnt attend them - either because of rejection or by their own choice - are more likely to earn high incomes later than students who actually attended elite schools. In a summary of the findings, the bureau says that “evidently, students motivation, am
34、bition and desire to learn have a much stronger effect on their future success than average academic ability of their classmates.” The late author Loren Pope, who wroteLooking Beyond the Ivy League andColleges That Change Lives, noted that the greater the opportunity for engagement and critical, cre
35、ative and cooperative learning with staff, peers and community, the more likely the chance for future success.59. The purpose of the guidance counseling programs is to help students _.A. apply for suitable collegesB. learn about college lifeC. choose the most famous collegesD. know about famous grad
36、uates60. Ken Burns example shows that the successful people _.A. dont need support from their friendsB. have their own circle of familyC. dont necessarily graduate from a famous college D. graduate from a famous college61. What contributes most to students success in college and after graduation is
37、_.A. whether they enter the elite college or notB. whether they have spared no effort in college or notC. whether they possess a higher SAT scores or notD. whether they have famous schoolmates or not62. According to Loren Pope, future success depends more on _.A. staff, peers and communityB. motivation, ambition and desire to succeedC. average academic ability of the classmatesD. creation, cooperation and opportunity【参考答案】37.ACBD