收藏 分享(赏)

河南省南阳市2019-2020学年高一英语下学期期中质量评估试题(含解析).doc

上传人:a**** 文档编号:550037 上传时间:2025-12-10 格式:DOC 页数:26 大小:108KB
下载 相关 举报
河南省南阳市2019-2020学年高一英语下学期期中质量评估试题(含解析).doc_第1页
第1页 / 共26页
河南省南阳市2019-2020学年高一英语下学期期中质量评估试题(含解析).doc_第2页
第2页 / 共26页
河南省南阳市2019-2020学年高一英语下学期期中质量评估试题(含解析).doc_第3页
第3页 / 共26页
河南省南阳市2019-2020学年高一英语下学期期中质量评估试题(含解析).doc_第4页
第4页 / 共26页
河南省南阳市2019-2020学年高一英语下学期期中质量评估试题(含解析).doc_第5页
第5页 / 共26页
河南省南阳市2019-2020学年高一英语下学期期中质量评估试题(含解析).doc_第6页
第6页 / 共26页
河南省南阳市2019-2020学年高一英语下学期期中质量评估试题(含解析).doc_第7页
第7页 / 共26页
河南省南阳市2019-2020学年高一英语下学期期中质量评估试题(含解析).doc_第8页
第8页 / 共26页
河南省南阳市2019-2020学年高一英语下学期期中质量评估试题(含解析).doc_第9页
第9页 / 共26页
河南省南阳市2019-2020学年高一英语下学期期中质量评估试题(含解析).doc_第10页
第10页 / 共26页
河南省南阳市2019-2020学年高一英语下学期期中质量评估试题(含解析).doc_第11页
第11页 / 共26页
河南省南阳市2019-2020学年高一英语下学期期中质量评估试题(含解析).doc_第12页
第12页 / 共26页
河南省南阳市2019-2020学年高一英语下学期期中质量评估试题(含解析).doc_第13页
第13页 / 共26页
河南省南阳市2019-2020学年高一英语下学期期中质量评估试题(含解析).doc_第14页
第14页 / 共26页
河南省南阳市2019-2020学年高一英语下学期期中质量评估试题(含解析).doc_第15页
第15页 / 共26页
河南省南阳市2019-2020学年高一英语下学期期中质量评估试题(含解析).doc_第16页
第16页 / 共26页
河南省南阳市2019-2020学年高一英语下学期期中质量评估试题(含解析).doc_第17页
第17页 / 共26页
河南省南阳市2019-2020学年高一英语下学期期中质量评估试题(含解析).doc_第18页
第18页 / 共26页
河南省南阳市2019-2020学年高一英语下学期期中质量评估试题(含解析).doc_第19页
第19页 / 共26页
河南省南阳市2019-2020学年高一英语下学期期中质量评估试题(含解析).doc_第20页
第20页 / 共26页
河南省南阳市2019-2020学年高一英语下学期期中质量评估试题(含解析).doc_第21页
第21页 / 共26页
河南省南阳市2019-2020学年高一英语下学期期中质量评估试题(含解析).doc_第22页
第22页 / 共26页
河南省南阳市2019-2020学年高一英语下学期期中质量评估试题(含解析).doc_第23页
第23页 / 共26页
河南省南阳市2019-2020学年高一英语下学期期中质量评估试题(含解析).doc_第24页
第24页 / 共26页
河南省南阳市2019-2020学年高一英语下学期期中质量评估试题(含解析).doc_第25页
第25页 / 共26页
河南省南阳市2019-2020学年高一英语下学期期中质量评估试题(含解析).doc_第26页
第26页 / 共26页
亲,该文档总共26页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、河南省南阳市2019-2020学年高一英语下学期期中质量评估试题(含解析)说明:1. 本试卷分第I卷(选择题,满分100分)和第卷(非选择题,满分50分)两部分。2. 将所有答案均按题号填涂或填写在答题卡或答题纸相应的答题处,否则不得分,满分150分,考试时间120分钟。第I卷(选择题,共100分)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题,每段对话仅读一遍。1. Where do

2、es the conversation most probably take place?A. At a school. B. At a hospital. C. At a post office. 2 What happened to the man?A. He slept badly. B. He ate nothing. C. He felt uncomfortable with his stomach. 3. What will the man do tomorrow?A. Stay at home. B. Visit the woman. C. Do something specia

3、l. 4. Where did the woman want to go at first?A. Sichuan. B. Hainan. C. Beijing. 5. When will the man meet Dr. Block probably?A. At 9:30am. B. At 11: 00 am. C. At 1:00pm. 第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟

4、的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What should the man do for the next exam?A. Work harder. B. Be more careful. C. Worry about the exam. 7. What can we learn from the conversation?A. The woman gave comfort to the man. B. The man always worries about his exam. C. The man didnt work hard. 听第7段材料,回答第8、

5、9题。8. What does the man think of the present?A. He thinks its perfect. B. He thinks its too colorful. C. He thinks it fits her boy friend. 9. What will the woman do when choosing a present next time?A. She will get some help from the man. B. She will ask her boyfriend to come with her. C. She will l

6、earn how to bargain. 听第8段材料,回答第10至12题。10. What does the man want to do?A. To work as a language assistant. B. To study a new language. C. To use cassette recorders. 11. What language did the man study in senior middle school? A . Chinese. B. Japanese. C. German. 12. How much will the man get?A. 10 y

7、uan an hour B. 15 yuan an hour. C. 20 yuan a day. 听第9段材料,回答第13至16题。13. What can we learn about the man? A. He lives in London. B. He was born in Hong Kong. C. The man graduated from a university in England14. How old was the man when he became teacher? A. 35 years old. B. 30 years old. C. 25 years o

8、ld. 15. What did the man do when he first began writing?A. He wrote articles for magazines. B. He wrote articles for newspapers.C. He wrote a popular book. 16. What does the woman do?A. A newspaper reporter. B. A teacher. C. A writer. 听第10段材料,回答第17至20题。17. What does the first thing that a child pick

9、s up mean in China?A. The thing that the child likes best.B. Only a game for a child. C. The job that the child will choose. 18. What will Japanese children do on an important birthday?A. Dance with their father. B. Go to the temple. C. Get a new key. 19. Which birthday is celebrated specially for t

10、he girls in Mexico?A. The thirteenth birthday. B. The fourteenth birthday. C. The fifteenth birthday. 20. What does a key on a cake mean?A. It means the young person is old enough to choose when to leave and get home. B. It means the young person is old enough to leave their parents. C. It means the

11、 young person is old enough to get married. 第二部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AMarie Curie is well-known all over the world. However, perhaps you have not heard of Rachel Carson. Of the outstanding ladies listed below, who do you think was the most important w

12、oman of the past 100 years?Jane Addams(1860- 1935)Anyone who has ever been helped by a social worker has Jane Addams to thank. Addams helped the poor and worked for peace. She encouraged a sense of community(社区)by creating shelters and promoting education and services for people in need. In 1931, Ad

13、dams became the first American woman to win the Nobel Peace Prize. Rachel Carson(1907- 1964)If it werent for Rachel Carson, the environmental movement might not exist today. Her popular 1962 book Silent Spring raised awareness of the dangers of pollution and the harmful effects of chemicals on human

14、s and on the worlds lakes and oceans. Sandra Day OConnor(1930- present)When Sandra Day OConnor finished third in her class at Stanford Law School, in 1952, she could not find work at a law firm because she was a woman. She became an Arizona state senator(参议员)and, in 1981, the first woman to join the

15、 U. S. Supreme Court. OConnor gave the deciding vote in many important cases during her 24 years on the top court.Rosa Parks(1913- 2005)On December 1, 1955, in Montgomery, Alabama, Rosa Parks would not give up her seat on a bus to a white passenger. Her simple act landed Parks in prison. But it also

16、 set off the Montgomery bus boycott. It lasted for more than a year, and kicked off the civil-rights movement. “The only tired I was, was tired of giving in.” said Parks.1. What is Jane Addams famous for in history?A. Her social work.B. Her teaching skills.C. Her efforts to win a prize.D. Her commun

17、ity background.2. What is the reason for OConnors not being able to find a job in the law firm?A. Her lack of proper training in law.B. Her little work experience in court.C. The discrimination against women.D. The poor financial conditions.3. What can we infer about the women mentioned in the text?

18、A. They are highly educated.B. They are truly creative.C. They are pioneers.D. They are peace-lovers.【答案】1. A 2. C 3. C【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了过去的一百年里,四位杰出的女性。1题详解】细节理解题。根据Jane Addams部分Anyone who has ever been helped by a social worker has Jane Addams to thank. (任何接受过社工帮助的人都要感谢Jane Addams。)可知在历史上,Ja

19、ne Addams因为她的社会工作而出名。故选A。【2题详解】细节理解题。根据Sandra Day OConnor部分When Sandra Day OConnor finished third in her class at Stanford Law School, in 1952, she could not find work at a law firm because she was a woman.( 1952年, Sandra Day Oconnor在斯坦福大学法学院以全班第三名的成绩毕业, 但她在律师事务所找不到工作, 因为她是一位女性。)可知她没能在律师事务所找到工作,是因为她

20、是一名女性,这与C项“对于女性的歧视”相符。故选C。【3题详解】推理判断题。根据第一段Of the outstanding ladies listed below, who do you think was the most important woman of the past 100 years?(以下列出的杰出女性中,你认为谁是过去100年里最重要的女性?)可知文中提到的女性都是先驱。故选C。【点睛】细节理解题大多是根据文章中的具体信息如事实、例证、原因、过程、论述等进行提问的。抓住文段中的事实和细节是做好该题型的关键,也是做好其它类型问题的基础。该题型几乎都可以在文章中直接找到与答案有

21、关的信息,或是其变体。在一篇短文里大部分篇幅都属于这类围绕主体展开的细节。做这类题一般采用寻读法,即先读题,然后带着问题快速阅读短文,找出与问题和选项有关的词语或句子,再对相关部分进行分析对比,找出答案。正确选项虽然一般不是原文照搬,但是一般是原文的改写,意思不变。如换一个同义词,把否定改为肯定,把肯定改为否定等。如第1小题,根据Jane Addams部分Anyone who has ever been helped by a social worker has Jane Addams to thank. (任何接受过社工帮助的人都要感谢Jane Addams。)可知在历史上,Jane Add

22、ams因为她的社会工作而出名。故选A。BOne very cold November morning William, who was a 20-year-old college student then, climbed on the edge of Waterloo Bridge in London. That morning, William escaped from a mental health hospital, where hed been diagnosed(诊断) with schizo-affective disorder. He headed straight to th

23、e bridge, convinced that his disease was a life sentence. Hundreds of people passed by without stopping. Only one man called David, then 25, calmly and quietly walked to Williams side. “Youre alright, man? Why are you sitting on a bridge?”At first William wanted David to leave him alone, but somethi

24、ng in Davids calm, down-to -earth manner struck a chord. William felt faith, like he could talk to him. “Its cold here. Why not have some coffee in a warm cafe? Everything will be OK.” For the first time after the diagnosis William felt perhaps it really might. He climbed back. The police, having re

25、ceived calls from passers-by, were waiting there. They quickly put him into a police car, in case he was to panic and jump. He lost sight of David, the person whod brought him hope. William ended up back in hospital. Eventually, he was well enough to return to university and finish his degree. Over

26、the next six years, William often thought about the stranger who had talked him round. Eager to thank him in person, he posted a Facebook message nicknaming the good man Mike. His Find Mike post was shared millions of times around the world, as far as Canada. William was very excited when David call

27、ed him two weeks after his post. They had a reunion. ,finally having that coffee they had first planned all those years ago. “Many people walked past, but because of Davids kindness and sympathy, Ive lived a good life. ” William said.4. Why did William climb up the bridge?A. He was badly treated in

28、the hospital.B. His disease made him lose hope.C. He wanted to draw peoples attention.D. He studied poorly in the college.5. What does the underlined phrase “struck a chord”in Paragraph 4 mean?A. Touched his heart.B. Drew his attention.C. Aroused his interest.D. Made him happy.6. Which of the follow

29、ing best describes David?A. Diligent.B. Strong-willed.C. Caring.D. Generous.7. How did William find David?A. By visiting homes door-to-door.B. By calling their friends.C. By asking the police.D. By posting a message online.【答案】4. B 5. A 6. C 7. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了一位年轻人因为生病而失去生活信心想要去轻生,后被一位素不相识的

30、人所救。多年后,他通过网络找到当年的好心人,并向他表示感谢。【4题详解】推理判断题。第一段That morning, William escaped from a mental health hospital, where hed been diagnosed(诊断) with schizo-affective disorder. He headed straight to the bridge, convinced that his disease was a life sentence. (那天早上,威廉从一家精神病院逃了出来,他在那里被诊断出患有精神分裂-情感障碍。他直奔大桥,确信他的疾

31、病是终身监禁。)由此推断出,威廉爬上桥是因为他的病使他失去了希望。故选B。5题详解】词义猜测题。根据第四段William felt faith, like he could talk to him. 可知,威廉姆感觉到了信心,说明戴维的做法打动了他。struck a chord 意思是“打动”,故选A。【6题详解】推理判断题。根据第五段 戴维说的话 Its cold here. Why not have some coffee in a warm cafe? Everything will be OK. (这里很冷。为什么不在暖和的咖啡馆喝点咖啡呢?一切都会好起来的。)很明显戴维和威廉姆素不相

32、识,但是戴维能停下来,去耐心地劝说威廉姆,所以他是一个关心他人的人。A. Diligent.勤勉的; B. Strong-willed. 意志坚强的;C. Caring. 关心他人的;D. Generous.慷慨的。故选C。【7题详解】细节理解题。根据倒数第三段中Eager to thank him in person, he posted a Facebook message nicknaming the good man Mike. His Find Mike post was shared millions of times around the world, as far as Can

33、ada. (为了亲自感谢他,他在Facebook上发了一条消息,称这个好人为迈克。他寻找迈克的帖子在世界各地被分享了数百万次,甚至远至加拿大。)可知威廉通过在网上发布消息,找到了戴维。故选D。【点睛】通过对关键词,关键短语或者是关键的句子的把握是解决推理判断题的重要解题方法之一,它们往往隐藏着深层的意思。小题3根据第五段 戴维说的话 Its cold here. Why not have some coffee in a warm cafe? Everything will be OK. (这里很冷。为什么不在暖和的咖啡馆喝点咖啡呢?一切都会好起来的。)很明显戴维和威廉姆素不相识,但是戴维能停

34、下来,去耐心地劝说威廉姆,所以他是一个关心他人的人。A. Diligent.勤勉的; B. Strong-willed. 意志坚强的;C. Caring. 关心他人的;D. Generous.慷慨的。故选C。CLanguages have been coming and going for thousands of years, but in recent times there has been less coming and a lot more going. When the world was still populated by hunter-gatherers, small, ti

35、ghtly knit(联系) groups developed their own patterns of speech independent of each other. Some language experts believe that 10,000 years ago, when the world had just five to ten million people, they spoke perhaps 12,000 languages between them.Soon afterwards, many of those people started settling dow

36、n to become farmers, and their languages too became more settled and fewer in number. In recent centuries, trade, industrialization, the development of the nation-state and the spread of universal compulsory education, especially globalisation and better communications in the past few decades, all h

37、ave caused many languages to disappear, and dominant languages such as English, Spanish and Chinese are increasingly taking over.At present, the world has about 6,800 languages. The distribution of these languages is hugely uneven. The general rule is that mild zones have relatively few languages. O

38、ften spoken by many people while hot, wet zones have lots, often spoken by small numbers. Europe has only around 200 Languages: the Americas about 1,000, Africa 2,400; and Asia and the Pacific perhaps 3,200, of which Papua New Guinea alone accounts for well over 800. The median number(中位数) of speake

39、rs is a mere 6,000, which means that half the worlds languages are spoken by fewer people than that.Already well over 400 of the total of 6,800 languages are close to extinction(消亡), with only a few elderly speakers left. Pick, at random, Busuu in Cameroon (eight remaining speakers), Chiapaneco in M

40、exico(150). Lipan Apache in the United States(two or three) or Wadjigu in Australia (one, with a question-mark): none of these seems to have much chance of survival.8. What can we infer about languages in hunter-gatherer times?A. They developed very fast.B. They were large in number.C. They had simi

41、lar patters.D. They were closely connected9. Which of the following best explains dominant underlined in paragraph 2?A. Complex.B. Advanced.C. Powerful.D. Modern.10. How many languages are spoken by less than 6, 000 people at present?A. About 6,800 .B. About 3,400C. About 2,400D. About 1,200.11. Wha

42、t is the main idea of the text?A. New languages will be created.B. Peoples lifestyles are reflected in languages.C. Human development results in fewer languages.D. Geography determines language evolution.【答案】8. B 9. C 10. B 11. C【解析】本文是一篇说明文。文章讲述了随着社会的发展人类语言越来越少及其原因。【8题详解】推理判断题。根据文章第一段中的When the wor

43、ld was still populated by hunter-gatherers, small, tightly knit (联系) groups developed their own patterns of speech independent of each other when the world had just five to ten million people, they spoke perhaps 12,000 languages between them.可知,当世界以依靠狩猎为生的人组成的时候,小而联系紧密的群落形成了他们彼此之间独立的讲话模式当世界上的人口数量不到一

44、千万时,语言种类达到了12,000种。由此推知,当时的语言种类很多。故选B。【9题详解】猜测词义题。根据文章第二段中的dominant languages such as English, Spanish and Chinese are increasingly taking over.可知,英语、西班牙语和汉语正在快速替代其他语言。由此推知dominant languages意为“强有力的语言”。故选C。【10题详解】细节理解题。根据文章第三段中的At present, the world has about 6,800 languages.和The median number (中位数)

45、of speakers is a mere 6,000, which means that half the worlds languages are spoken by fewer people than that. 可知,目前世界上大约有6800种语言,但是讲的人数少于6000人的占一半即3400。故选B。【11题详解】主旨要义题。根据文章第一段中的主题句Languages have been coming and going for thousands of years, but in recent times there has been less coming and a lot m

46、ore going.可知,语言的产生和消失进行了几千年,但最近语言产生的少,消失的太多。故选C。点睛:长难句解读In recent centuries, trade, industrialisation, the development of the nation-state and the spread of universal compulsory education, especially globalisation and better communications in the past few decades, all have caused many languages to d

47、isappear, and dominant languages such as English, Spanish and Chinese are increasingly taking over.分析:dominant前的and连接两个并列句,all和前面的名词短语trade, industrialisation, the development of the nation-state and the spread of universal compulsory education, especially globalisation and better communications是同位语

48、。句意:在最近的几个世纪,贸易、工业化、民族国家的发展和全球义务教育的普及,尤其是过去几十年来,全球化和更好的交流,这些都导致许多语言消失。而且像英语、西班牙语和汉语等主流语言正日益占据主导地位。DThe meaning of silence varies among cultural groups.Silences may be thoughtful, or they may be empty when a person has nothing to say. A silence in a conversation may also show stubbornness, uneasiness

49、, or worry. Silence may be viewed by some cultural groups as extremely uncomfortable; therefore attempts may be made to fill every gap(间隙) with conversation. Persons in other cultural groups value silence and view it as necessary for understanding a persons needs.Many Native Americans value silence

50、and feel it is a basic part of communicating among people, just as some traditional Chinese and Thai persons do. Therefore, when a person from one of these cultures is speaking and suddenly stops, what may be implied(暗示) is that the person wants the listener to consider what has been said before con

51、tinuing.In these cultures, silence is a call for reflection.Other cultures may use silence in other ways, particularly when dealing with conflicts among people or in relationships of people with different amounts of power. For example, Russian, French, and Spanish persons may use silence to show agr

52、eement between parties about the topic under discussion. However, Mexicans may use silence when instructions are given by a person in authority rather than be rude to that person by arguing with him or her. In still another use, persons in Asian cultures may view silence as a sign of respect, partic

53、ularly to an elder or a person in authority.Nurses and other care-givers need to be aware of the possible meanings of silence when they come across the personal anxiety their patients may be experiencing. Nurses should recognize their own personal and cultural construction of silence so that a patie

54、nts silence is not interrupted too early or allowed to go on unnecessarily. A nurse who understands the healing(治愈) value of silence can use this understanding to assist in the care of patients from their own and from other cultures.12. What does the author say about silence in conversations?A. It i

55、mplies anger.B. It promotes friendship.C. It is culture-specific.D. It is content-based.13. Which of the following people might regard silence as a call for careful thought?A. The Chinese.B. The French.C. The Mexicans.D. The Russians.14. What does the author advise nurses to do about silence?A. Let

56、it continue as the patient pleases.B. Break it while treating patients.C. Evaluate its harm to patients.D. Make use of its healing effects.15. What may be the best title for the text?A. Sound and SilenceB. What It Means to Be SilentC. Silence to Native AmericansD. Speech Is Silver; Silence Is Gold【答

57、案】12. C 13. A 14. D 15. B【解析】本文是一篇说明文。主要介绍了沉默在不同文化背景下的不同内涵。【12题详解】细节理解题。根据第一段The meaning of silence varies among cultural groups. A silence in a conversation may also show stubbornness, uneasiness, or worry. 可知,沉默的含义因文化群体而异,交谈中的沉默也可能表示固执、不安或担忧。所以作者认为谈话中的沉默是有文化特性的。故选C项。【13题详解】细节理解题。根据第二段中Many Native

58、Americans value silence and feel it is a basic part of communicating among people, just as some traditional Chinese and Thai persons do. Therefore, when a person from one of these cultures is speaking and suddenly stops, what may be implied(暗示) is that the person wants the listener to consider what

59、has been said before continuing可知,许多印第安人珍视沉默,认为这是人与人之间交流的基本组成部分,就像一些传统的中国人和泰国人一样。因此,当一个来自其中一种文化的人说话时突然停下来,暗示说话者想要倾听者在继续之前思考一下所说过的话。所以中国人认为谈话时人们沉默是为了让别人思考。故选A项。【14题详解】细节理解题。根据末段末句A nurse who understands the healing value of silence can use this understanding to assist in the care of patients 可知,了解沉默的

60、治疗价值的护士可以利用这种了解来帮助护理病人。所以作者建议护士要用沉默来治疗病人。故选D 。【15题详解】主旨大意题。根据第一段“The meaning of silence varies among cultural groups”可知, 沉默的含义因文化群体而异。以及先问介绍了在不同文化背景下谈话期间的沉默的不同含义。所以短文的最佳标题是“沉默意味着什么”。故选B 。第二节(共5小题,每小题2分,共10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。Several things Beijingers do during wintertimeIn win

61、ter, Beijing offers the citys fun-seekers many appealing options, from royal gardens to winter resorts. Your sweet tooth and palate for fine art can also be satisfied by the abundant choices in food and art exhibitions. Here are some recommendations for you._16_The Summer Palace was designed as a su

62、mmer resort for the Emperor Dowager Cixi in the Qing Dynasty (1644 1911). Recently it has attracted thousands of tourists hoping to catch sight of the setting sun shining through the Seventeen-Arch Bridge over the frozen Kunming Lake.Mutton hot pot with family and friends._17_ Eating mutton, accordi

63、ng to Chinese traditional medicine, is able to drive out the coldness inside the body and nourish your vitality.A weekend at Ice skating & ski resorts.Surrounded by historical mansions and natural beauty, Shichahai is a must-go scenic area in Beijing. In winter, I he frozen lake becomes n giant ice

64、rink (溜冰场), offering skating, sleigh riding and ice bicycles for beginners who dont want to miss out on the fun._18_ You can ski, participate in snow activities, or just sit in a cozy bar and appreciate the snow-covered landscape.Hot spring resort getaway.It is said that a hot spring bath is good fo

65、r the body and the soul._19_ Gathered in the northern part of Beijing, especially Xiaotangshan town in the Changping district, these resorts offer a great experience for a weekend getaway.Culture tours at museums.Going to a museum certainly is much nicer and warmer than staying outdoors. Luckily, cu

66、ltural agencies like the National Museum and the National Art Museum recently displayed several important exhibitions._20_A. Sightseeing at Summer Palace.B. Add ski resorts to your list of fun.C. As winter chill takes hold in Beijing, hot pot becomes more popular.D. As the temperature goes down, swi

67、mming turns out to be a good choice.E. No matter whether you are an experienced skier or not, you can make a perfect holiday there.F. For more information, please go to the National Museum and National Art Museum websites.G. For those who search for relaxation from stresses and strains, the citys ho

68、t spring resorts are life-savers.【答案】16. A 17. C 18. E 19. G 20. F【解析】 本文介绍了冬季北京人常做的几件事。冬季的北京为人们提供了许多乐趣。颐和园观光,博物馆看展览,冬季周末在结冰的湖面溜冰和滑雪度过,在汤山小镇泡个温泉,再和朋友家人一起涮个火锅。既有美食享受,又有丰富的精神食粮。【16题详解】A考查对上下文的理解及推理判断能力。分析文章结构可知本题是小标题。根据下段“The Summer Palace was designed as a summer”可知是对颐和园的介绍,分析选项可知A项(在颐和园观光)有词的复现。也是下文

69、的小标题的展开,故选A。【17题详解】C考查对上下文的理解及推理判断能力。根据小标题“Mutton hot pot with family and friends.”可知,下文是介绍北京冬季流行的火锅。分析选项可知C项(冬季北京火锅变得越来越流行)既有词的复现,且也是对小标题的展开。故选C项。【18题详解】E考查对上下文的理解及推理判断能力。第3 题所在的段的小标题是“A weekend at Ice skating & ski resorts.” (周末滑冰滑雪胜地)。分析选项可知,E项与滑雪滑冰有关,分析句意(无论你是否是一个有经验的滑雪运动员,你都可以在那里度过一个完美的假期),可知符合

70、题意,故选E项。【19题详解】G考查对上下文的理解及推理判断能力。本段的小标题为“.Hot spring resort getaway.” 温泉度假胜地。分析选项可知G项(对于那些从压力和应变中寻求放松的人来说,这个城市的温泉胜地是救生员)说的是与温泉度假有关。故选G项。【20题详解】F考查对上下文的理解及推理判断能力。第五个小标题是“Culture tours at museums 博物馆的文化旅游。”分析选项可知F项与小标题有词的复现,分析F项(欲了解更多信息,请到国家博物馆和国家艺术博物馆网站)符合题意,故选F项。【名师点睛】七选五题型解题技巧该题型对学生的考察能力总体从两个方面来考察;

71、第一,把握整篇文章的布局和逻辑层次关系。第二把握微观信息间关联性。该题型选项大致可分为主旨概括句(文章整体内容);过渡性句子(文章结构)和注释性句子(上下文逻辑意义)三类。本篇文章的确定选项主要是以小标题与文章的词的复现来确定的。所以首当其冲看首段,跳过空格快速通读全篇,了解文章大意。接着在精读小标题。由于七选五空出的是整个句子,而这些句子与句子之间,必然有一种联系,因此我们可以通过选项中某个词与与小标题的词的复现来确定正确选项。第三部分 语言知识运用(共两节,满分45分)第一节(共20小题,每小题1. 5分,共30分)阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中。选出最佳选

72、项。I had to make a trip to the Department of Motor Vehicles without an appointment. Anyone who has done this might know there always seems to be a (n)_21_ wait. When I got there, I did have about 25 people_22_me with their own numbers. Since I was in no hurry, I sat there_23_ , just watching people.

73、A young man_24_the counter but had no cash to pay his_25_. “They only take cash or cheque. . .” He was_26_his situation to the woman next to me, rather_27_. Unfortunately, she didnt have enough cash, either. I had been listening and before he had a(n)_28_to ask, I thought, “I have enough cash for bo

74、th his fee and mine!” I_29_ him the money and he wanted my information_30_ he could repay me using Venmo. Although I used this app, I_31_a different form of repayment. I _32_ to have in my wallet one Smile Card, which I tried to_33_all the time. _34_ him the card I said, “You can do this as a repaym

75、ent.”He really wanted to just return the cash, but there was no_35_that he could without my help and I just insisted he pay it forward, doing something_36_ for others. Not long after that, I was_37_, and got my business_38_in less than 60 minutes in DMV without an appointment. I had spent longer the

76、re with an appointment. Maybe all went so_39_because I came across this young gentleman, maybe not. I do choose to believe that as we spread our own_40_ in the world, it returns to us in quantities.21. A. endlessB. limitedC. sweetD. quiet22. A. behindB. besideC. beyondD. before23. A. anxiouslyB. ang

77、rilyC. patientlyD. eagerly24. A. got up toB. got out ofC. broke away fromD. held on to25. A. debtB. feeC. taxD. tent26. A. explainingB. announcingC. reportingD. broadcasting27. A. relaxedB. comfortableC. helplessD. excited28. A. choiceB. freedomC. abilityD. chance29. A. savedB. offeredC. threwD. cha

78、rged30. A. butB. SoC. yetD. or31. A. imaginedB. organizedC. preferredD. avoided32. A. happenedB. pretendedC. failedD. wished33. A. addB. carryC. sellD. fold34. A. MailingB. HandingC. ReturningD. Awarding35. A. factB. evidenceC. doubtD. way36. A. excitingB. frighteningC. goodD. disappointing37. A. ca

79、lledB. advisedC. permittedD. followed38. A. checkedB. recognizedC. refusedD. done39. A. steadilyB. graduallyC. smoothlyD. fluently40. A. politenessB. focusC. popularityD. kindness【答案】21. A 22. D 23. C 24. A 25. B 26. A 27. C 28. D 29. B 30. B 31. C 32. A 33. B 34. B 35. D 36. C 37. A 38. D 39. C 40.

80、 D【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲了作者在等待办理业务时帮助一位陌生人的故事。在陌生人坚持要还钱的情况下,作者选择让陌生人将善意传递下去。【21题详解】考查形容词词义辨析。句意:任何做过这种事的人可能都知道,似乎永远都有无止境的等待。A. endless无止境的;B. limited有限的;C. sweet甜的;D. quiet安静的。根据When I got there, I did have about 25 people_2_me with their own numbers. 可知这里意思是似乎总有无止境的等待。故选A。【22题详解】考查介词词义辨析。句意:当我到达那里的时

81、候,在我之前有大约25个人,他们都有自己的号码。A. behind 在的后面;B. beside在旁边;C. beyond超过;D. before在之前。在作者到达那里时,前面已经有25人在等待。故选D。【23题详解】考查副词词义辨析。句意:因为我不着急,我耐心地坐在那里,只是看着人们。 A. anxiously忧虑地;B. angrily生气地;C. patiently耐心地;D. eagerly急切地。根据文中Since I was in no hurry可知,作者是耐心坐在那儿,打量着人们。故选C。【24题详解】考查动词短语辨析。 句意:一个年轻人走到柜台,但没有现金支付他的费用。A.

82、got up to到达;B. got out of避免;C. broke away from突然逃跑;D. held on to紧握。根据空后They only take cash or cheque可知,他起身走向柜台去办理业务。故选A。【25题详解】考查名词词义辨析。句意:一个年轻人走到柜台,但没有现金支付他的费用。A. debt债务;B. fee费用;C. tax税金;D. tent帐篷。 根据“They only take cash or cheque. . .” 可知他没有现金去付服务费,无法办理业务。故选B。【26题详解】考查动词词义辨析。句意:他向我旁边的女人解释他的处境,显得很

83、无助。 A. explaining解释;B. announcing宣布;C. reporting报告;D. broadcasting广播。根据his situation to the woman next to me可知他是在向坐在我身旁的女士解释他的处境。故选A。【27题详解】考查形容词词义辨析。句意:他向我旁边的女人解释他的处境,显得很无助。A. relaxed放松的;B. comfortable舒适的;C. helpless无助的;D. excited兴奋的。根据空后Unfortunately, she didnt have enough cash, either. 可知,这位女士也没有

84、带足够的现金,年轻人很无助。故选C。【28题详解】考查名词词义辨析。句意:我一直在听,在他有机会问询我之前,我想:“我有足够的现金支付他和我的费用!” A. choice选择;B. freedom自由;C. ability能力;D. chance机会。根据文中内容可知,此处指的是在这位年轻人有机会问询我之前。故选D。【29题详解】考查动词词义辨析。 句意:我提供给了他钱,他想要我的信息,这样他就可以用Venmo还我钱。A. saved节省;B. offered提供;C. threw扔掉;D. charged指责。根据本段中I have enough cash for both his fee

85、and mine!可知,作者是想主动把钱给年轻人。故选B。【30题详解】考查连词词义辨析。句意:我提供给了他钱,他想要我的信息,这样他就可以用Venmo还我钱。A. but但是;B. So这样;C. yet但是;D. or或者。 根据本句中的he could repay me using Venmo可知,这位年轻人想要作者的信息,这样他就有机会把钱还给作者。故选B。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:虽然我用过这个app,但我更喜欢一种不同的还款方式。A. imagined想象;B. organized组织;C. preferred更喜欢;D. avoided避免。 根据本句中Althoug

86、h I used this app可知,作者虽然使用Venmo,但他还是更喜欢这个年轻人用另外一种方式回报他的善意。故选C。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:我钱包里碰巧有一张微笑卡,我一直想随身携带。A. happened碰巧;B. pretended假装;C. failed失败;D. wished祝福。根据空后的to have in my wallet one Smile Card可知,作者碰巧钱包中还有一张微笑卡片,所以作者想把卡片送给年轻人让他继续传递善意。故选A。【33题详解】考查动词词义辨析。句意:我钱包里碰巧有一张微笑卡,我一直想随身携带。A. add增加;B. carry携

87、带;C. sell出售;D. fold折叠。下文说作者想把卡片送给年轻人让他继续传递善意,可知这张微笑卡作者一直想随身携带。故选B。【34题详解】考查动词词义辨析。句意:我把这张微笑卡递给他,说:“你可以这样做作为偿还。” A. Mailing邮寄;B. Handing递给;C. Returning归还;D. Awarding授予。根据I said, “You can do this as a repayment.” 可知,此处指的是作者把那张卡片递给他。故选B。【35题详解】考查名词词义辨析。句意:他只是真的很想把钱还回去,但是没有我的帮助他是没有方法完成的,我只是坚持让他通过为别人做点好事

88、的方式,把钱还回去。A. fact事实;B. evidence证据;C. doubt怀疑;D. way方法。根据空后可知,在没有作者帮助的情况下,年轻人是不可能有办法还钱给作者的。故选D。【36题详解】考查形容词词义辨析。句意:他只是真的很想把钱还回去,但是没有我的帮助他是没有方法完成的,我只是坚持让他通过为别人做点好事的方式,把钱还回去。 A. exciting令人兴奋的;B. frightening令人恐惧的;C. good好的,善良的;D. disappointing令人失望的。根据Although I used this app, I_11_a different form of re

89、payment.可知作者坚持不提供自己的信息,是想让年轻人继续将善意传递下去。故选C。【37题详解】考查动词词义辨析。句意:在那之后不久,我被叫到去柜台去办理业务,在不到60分钟的时间里,在没有预约的情况下,我在车管所完成了我的工作。A. called呼叫; B. advised建议;C. permitted允许;D. followed跟随。根据got my business可知作者被叫到,去柜台去办理业务。故选A。【38题详解】考查动词词义辨析。句意:在那之后不久,我被叫到去柜台去办理业务,在不到60分钟的时间里,在没有预约的情况下,我在车管所完成了我的工作。A. checked检查;B.

90、recognized意识到; C. refused拒绝;D. done完成。根据后文中可知,作者完成了业务的办理。故选D。【39题详解】考查副词词义辨析。句意:也许一切都很顺利是因为我遇到了这位年轻的绅士,也许不是。A. steadily稳定地;B. gradually逐步地;C. smoothly顺利地;D. fluently流利地。根据上文中in less than 60 minutes in DMV without an appointment. I had spent longer there with an appointment. 可知,作者业务办理很顺利。故选C。【40题详解】考

91、查名词词义辨析。句意: 我选择相信,当我们向世界传播自己的善良时,它会大量地回馈给我们。A. politeness礼貌;B. focus聚焦;C. popularity流行;D. kindness善良。根据上文中作者对年轻人的帮助可知,当我们去传播善意的时候,我们也会得到回报。故选D。【点睛】完形填空的解题技巧之一就是要根据上下文来学会“推理”出最佳选项。同学们要遵循“上下求索”的原则来查找信息。例如,第3小题根据文中Since I was in no hurry可知,作者是耐心坐在那儿,打量着人们。故选C。第19小题根据上文中in less than 60 minutes in DMV wi

92、thout an appointment. I had spent longer there with an appointment. 可知,作者业务办理很顺利。故选C。第II卷(非选择题,共50分)第二节(共10小题,每小题1. 5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Like most senior high school students in China, Liu Yu, had planned to continue her studies earlier this year to prepare for the upcoming Colle

93、ge Entrance Examination. However, the Ministry of Education (MOE) announced in late January that the spring term _41_(delay) due to the novel corona virus pneumonia(新冠肺炎) outbreak, forcing students _42_Liu to stay at home. Instead of_43_(fall) behind their original plan, Liu and many others have alr

94、eady begun studying full-time again - only from home,_44_may have become_45_largest online teaching trial(尝试) the country has ever seen. To go with students new learning environment, a “cloud platform” was launched on Feb 17 to provide_46_(they) with education resources. For students in remote or ru

95、ral areas, a television channel by China Education Television started airing_47_(class) on Feb 17 so they can study at home. However, online teaching and learning has its weaknesses _48_(compare) to studying in a physical classroom. “My motivation(动力)to study is_49_ (strong) when my classmates are a

96、round me and all working very hard,” Liu Yu said. According to the MOE, online courses are only temporary measures taken during the epidemic(疫情). When the new term_50_(begin), schools will not replace classroom teaching with online classes.【答案】41. would be delayed 42. like 43. falling 44. which 45.

97、the 46. them 47. classes 48. compared 49. stronger 50. begins【解析】这是一篇夹叙夹议的文章。文章主要讲了教育部在一月下旬宣布,由于新型冠状病毒肺炎爆发,春季学期将被推迟,上学习。然而,与在实体教室学习相比,在线教学有其弱点。教育部说,新学期开始时,络课程取代课堂教学。41题详解】考查时态和语态。句意:然而,教育部在一月下旬宣布,由于新型冠状病毒肺炎爆发,春季学期将被推迟,像刘这样的学生不得不呆在家里。这里含有一个宾语从句,主句用的是一般过去时,从句使用相应的过去的时态。表示从过去某一时刻看以后要发生的动作或状态,用过去将来时。“学期

98、”和“推迟”之间是被动关系,用被动语态,所以填would be delayed。【42题详解】考查介词。句意:然而,教育部在一月下旬宣布,由于新型冠状病毒肺炎爆发,春季学期将被推迟,像刘这样的学生不得不呆在家里。文中表示“像”,所以填like。【43题详解】考查固定用法。句意:刘和其他许多人并没有落后于最初的计划,他们已经开始全职学习再次只在家里学习,这可能会成为中国有史以来最大的在线教学试验。instead of而不是,该短语是固定短语,of是介词,后面接v+ing形式,所以填falling。【44题详解】考查定语从句。句意:刘和其他许多人并没有落后于最初的计划,他们已经开始全职学习再次只在

99、家里学习,这可能会成为中国有史以来最大的在线教学试验。_4_may have become_5_largest online teaching trial(尝试) the country has ever seen.是一个非限制行定语从句,修饰整个主句内容,关系词在从句中作主语,所以填which。【45题详解】考查冠词。句意:刘和其他许多人并没有落后于最初的计划,他们已经开始全职学习再次只在家里学习,这可能会成为中国有史以来最大的在线教学试验。文章表示“最大的在线教学试验”,用最高级,最高级前面用定冠词the,所以填the。【46题详解】考查代词。句意:为了适应学生新的学习环境,2月17日,学

100、校推出了“云平台”,为学生提供教育资源。该空作provide的宾语,用宾格,所以填them。【47题详解】考查名词单复数。句意:针对偏远地区和农村地区的学生,中国教育电视台的一个电视频道于2月17日开始播出空中课堂,这样他们就可以在家学习了。“空中课堂”是复数意义,用名词复数,所以填classes。【48题详解】考查过去分词。句意:然而,与在实体教室学习相比,在线教学有其弱点。“在线教学”和“比较”之间是被动关系,用过去分词作时间状语,所以填compared。【49题详解】考查比较级。句意:刘宇说:“当同学们都在我身边努力学习的时候,我学习的动力就更强了。”文中暗含比较的含义,用比较级,所以填

101、stronger。【50题详解】考查时态。句意:新学期开始时,络课程取代课堂教学。when引导的时间状语从句中,从句用一般现在时表示将来时,the new term是第三人称单数,谓语动词用单数,所以填begins。第四部分 写作(共两节, 满分35分)第一节 短文改错(共10小题,每小题1分,满分10分)51.假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同学写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。错误涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词

102、。注意: 1. 每处错误及其修改均仅限一词;2. 只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。Last Saturday morning in the railway station, I casually saw something that touched me deep. Right as I was on my way to the main hall, I saw an old woman putting something next to a slept homeless man. I wanted to see what she had put some moneys ther

103、e. Instead of, I just find a sandwich. The moment was very touching. The old woman just helped the man in need though his act might not be recognized. This made me realize its a small thing that could really make big difference. I was luck to see so an act of kindness.【答案】1. deepdeeply2. sleptsleepi

104、ng3. whatwhether/if4. moneysmoney5. instead of 删掉of6. findfound7. hisher8. make a big difference9. lucklucky10. sosuch【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲了上个星期六的早晨,在火车站里,作者不经意看到的一些令自己感动的事情。【详解】1.考查副词。句意:上个星期六的早晨,在火车站里,我不经意看到了一些令我感动的事情。修饰动词touched,用副词,所以deep改成deeply。2.考查现在分词。句意:就在我去大厅的路上,我看见一个老妇人在一个无家可归的正在睡觉的人旁边放了些

105、东西。“无家可归的人”和“睡觉”之间是主动关系,用现在分词作定语,所以slept改成sleeping。3.考查宾语从句。句意:我想看看她是否在那里放了一些钱。这里含有一个宾语从句,引导词在从句中不作任何成分,表示“是否”的意思,所以what改成whether/if。4.考查名词。句意:我想看看她否在那里放了一些钱。money是不可数名词,所以moneys改成money。5.考查副词。句意:相反,我只是发现了一个三明治。instead of后面接成分,而instead后面接句子,这里接了一个句子,所以instead of 删掉of。6.考查时态。句意:相反,我只是发现了一个三明治。描述发生在过去

106、的事情,用一般过去时,所以find改成found。7.考查人称代词。句意:那位老妇人只是帮助了那位需要帮助的人,尽管她的行为可能不会被人认出来。文中表示“老妇人的行为”,所以his改成her。8.考查固定短语。句意:这让我意识到,一件小事可以产生巨大的影响。make a difference有影响,该短语是固定短语,big的首字母发音是辅音,所以在big之前加a。9.考查形容词。句意:我很幸运能看到这样的善举。be动词后,用形容词作表语,所以luck改成lucky。10.考查常见用法。句意:我很幸运能看到这样的善举。such修饰名词或名词词组,so只能修饰形容词或副词,act是名词,所以so改

107、成such。第二节 书面表达(满分25分)52.假定你是李华最近得知英国新冠疫情(COVID-19 epidemic)比较严重,你很担忧英国朋友Peter,请你给他写封邮件,内容包括:1. 他的情况;2. 咱们的抗疫经验(勤洗手;戴口罩mask;开窗通风等);3. 你的期待(希望他身体健康,来中国旅游)。注意:1. 词数100左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。_【答案】Dear Peter,Im so sorry to hear that COVID-19 epidemic is very serious in your country. Im anxious to know how

108、 you are now.As you know, we have some effective ways to fight the COVID-19 epidemic, which I think is of significance to you. First, wash your hands as much as possible. Second, when you have to go outdoors, please wear masks. Last, please open the windows as often to let fresh air in. Of course, p

109、lease stay at home to be isolated just as were doing now. Let us pray for the end of the epidemic every day, and I believe itll soon come. And I do hope you will be fine and come to China to enjoy our scenery.Best wishes.Yours,Li Hua【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求写一封信。【详解】假定你是李华最近得知英国新冠疫情(COVID-19 epidemic)比

110、较严重,你很担忧英国朋友Peter,请你给他写封邮件。内容包括:1. 他的情况;2. 咱们的抗疫经验(勤洗手;戴口罩mask;开窗通风等);3. 你的期待(希望他身体健康,来中国旅游)。分析可知,应该以第一人称为主,一般现在时进行写作。要点已经给出,要求考生根据提纲自己发挥拓展,考生要先想好写哪几点,运用合适的语法规则和词汇把各要点都准确表述出。描述要尽量选择简洁的语言,难点在于选择词汇和句型,可以灵活运用高级词汇和固定短语准确表述。还要用适当的连接词把句子连接起来,这样文章显得更连贯。【点睛】这篇书面表达的关键在于要点的拓展,同时注意谋篇布局的顺序,运用合适的连接词连接全文,同时选择高级的词汇和语法项目让文章更有文采。Im so sorry to hear that COVID-19 epidemic is very serious in your country.宾语从句的运用。As you know, we have some effective ways to fight the COVID-19 epidemic, which I think is of significance to you.定语从句的运用。

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1