1、Unit 4Never too old to learn.阅读理解A2022潍坊市高三模拟In dreaming up the programme Tennis and Literacy for Youth, as a mother, I had hoped to share two of my passions, tennis and reading, with children. Throughout the year, I had advertised for participants at local elementary schools and recruited (招收) volu
2、nteers at local high schools. With the help of kind people, I applied for money. I was even able to secure a site for the program.But on the first day of camp, in spite of my careful planning, things did not go the way I had hoped. Hector and Adrian exchanged blows with their racquets(球拍). Hector st
3、ruggled to his feet moments later, covering a bloody nose with one hand. Georgie and Eduardo threw balls at each other. Then during reading time, I raced from joyless child to demanding child, unable to convince even one to open a book. They would rather be watching Nickelodeon at home, Eli told me,
4、 than “learning stupid tennis and reading boring books”I dragged myself home that afternoon. That evening, I called my volunteers together for a meeting, and redesigned the entire curriculum. We created a goodfellow system, where each volunteer paired with a camper to help him or her during reading
5、time. To emphasize praise and progress, we established weekly prize ceremonies, presenting awards for most improved reading, tennis and behavior.Then Mylea shut the book and asked me, “Can I take this to read it to my mom tonight?” Peering up at her eager face, I couldnt help myself. I jumped to my
6、feet and wrapped her in a hug, lifting her right off the ground. “Its all yours!” I said.Somehow, in the midst of the chaos and the schedule changes and the meetings, these children, in bad mood during reading time, untouched books in their laps, began to find joy in reading a story.1What happened t
7、he first day of the programme?AParticipants watched TV at home.BThe programme worked out badly.CVolunteers failed to do their duties.DThe plan lived up to the expectation.2What did the author do to make the programme a success?AShe recruited new volunteers.BShe replaced the books used.CShe made adju
8、stments to the plan.DShe established volunteers leading part.3Why did the author lift Mylea off the ground quickly?AShe sensed something was wrong.BShe thought Mylea needed comfort.CMyleas boredom in reading discouraged her.DMyleas great passion for reading amazed her.4What is the text mainly about?
9、AAn initiative of being volunteers.BAn innovation to the teaching method.CAn insight into helping kids overcome difficulties.DAn experience of introducing reading and tennis to kids.B2022石家庄市高三教学质量检测(二)If you dream of a world where neighbors share with each other and you dont have to spend money at
10、a store every time you need something, then your local Buy Nothing Group might be the perfect fit. This clever idea began in July 2013, when two friends, Rebecca Rockefeller and Liesl Clark, from Bainbridge Island, Washington, wanted to try something new. They liked the idea of developing a local gi
11、ft economy as a way to challenge the consumerist mindset and reconnect neighbors. The Buy Nothing Project has grown rapidly since then, with 6,000 groups now in 44 countries.The basic idea is that anyone can ask for what they need and anyone can give it. The official rules are simple: “Post anything
12、 youd like to give away, lend, or share among neighbors. Ask for anything youd like to receive for free or borrow. Keep it legal. No buying or selling, no trades, were strictly a gift economy.”All participants have equal standing. Gifts and requests can be large or small, items or services (though t
13、hey must be legal). Lending and borrowing are allowed, too. Things must be given freely, with no expectation of a gift in return. There are no rules about how to post, though people are encouraged to share personal stories about themselves, their gifts and requests, as this helps to build community.
14、When asked why the Buy Nothing Project has been met with such enthusiasm, the founders suggest its because of the human desire to feel connected with others around us. Besides, this is truly a great way to take a stand against overconsumption, to clear out our homes, to save items from landfill and
15、prolong their lifespan(寿命), and to keep valuable resources in the ground. The more sharing and reusing we can do, the better off well all be for both climate and human wellbeing.5What has made the Buy Nothing Project grow rapidly?AThe need to build social ties. BThe consumerist mindset.CThe desire t
16、o boost local economy.DThe strong sense of community.6Which of the following agrees with the rules?ASharing others stories. BAsking for a gift in return.CLending or borrowing legal items. DTrading with the neighbors.7Whats the advantage of the project?AIt fuels local consumption. BIt reduces the was
17、te of resources.CIt extends peoples lifespan. DIt changes the climate of the earth.8What is the authors purpose in writing the text?ATo promote the idea of recycling.BTo introduce the Buy Nothing Project.CTo tell stories about two environmentalists.DTo persuade people to make friends in the communit
18、y.七选五2022南昌市第三次模拟In the workplace, one of the most important skills to possess is good communication. _1_; it means they are able to listen to others, as well as successfully convey their own ideas and opinions. While listening and speaking are important in effective communication, there are other s
19、kills that are vital to good communication in the workplace._2_. This means not only listening with your ears but also being able to comprehend what the person is saying. Giving coworkers your full attention when they are conveying an idea can go a long way in building relationships and furthering p
20、rogress.Having empathy (同情) is very useful in communication. _3_. Put yourself in the other persons position instead of judging or criticizing based on your own beliefs. While this may be difficult for some, empathizing with others can be very helpful in keeping in tune with your own emotions and id
21、eas.Encouraging others will heighten confidence and appreciation in the workplace. _4_, you help others feel they are wanted, welcomed and respected by coworkers. People are much more likely to spare no effort if they know they are valued.Body language can greatly impact how others treat you in the
22、workplace. Being extroverted (外向的) and friendly lets coworkers know you are open to hearing their opinions about projects or new designs._5_. Be sure to maintain eye contact the majority of the time you are speaking with someone, and use hand gestures to help you form clearer thoughts. Smiling offer
23、s encouragement and creates a noticeable difference in how you are treated. People who smile more are seen as more approachable and trustworthy.While many of these good communication skills occur naturally in individuals, some may need to be learned and practiced in order to become second nature.AWh
24、ile communication is importantBBy praising others and offering words of encouragementCPraising coworkers helps communication go smoothlyDIt involves seeing things from the point of view of othersEPeople value coworkers who can communicate effectivelyFBeing able to listen to others is vital in the co
25、mmunication processGBody language is a large part of being empathetic and encouraging.语法填空2022广东七校联合体高三第一次联考试卷The giant panda is an endangered species, threatened by continued habitat loss and by a very low birthrate both in the wild and in captivity (圈养). Its range is 1._ (current)restricted to a s
26、mall portion on the western edge of its historical range. In 2006, scientists reported that 2._ number of pandas living in the wild may have been underestimated at about 1,000. Previous population surveys had used conventional methods 3._ (estimate) the size of the wild panda population, but using a
27、 new method 4._ analyses DNA from panda droppings, scientists believe the wild population may be as large as 3,000. Although the species is still endangered, the conservation efforts 5._ (think) to be working. In 2006, there were 40 panda reserves in China, 6._ (compare) to just 13 reserves two deca
28、des ago. In the same year, 7._ (it) habitats in Sichuan Province gained a UNESCO World Heritage Site status.In 2012, Earthwatch, a 8._ (globe) nonprofit organization which teams volunteers with scientists to conduct important environmental research, 9._ (launch) a program based in the Wolong Nationa
29、l Nature Reserve. This program allows volunteers to work up close with pandas cared 10._ in captivity, and help them adapt to life in the wild.课时作业(二十八).阅读理解A语篇类型:记叙文主题语境:人与自我人际沟通作者与孩子们一起分享网球运动和阅读经历【语篇解读】文章讲述了作者与孩子们一起分享网球运动和阅读经历的故事。1答案与解析:B推理判断题。But on the first day of camp, in spite of my careful p
30、lanning, things did not go the way I had hoped.(第二段第一句)译文:但是在野营的第一天,尽管我精心规划,但事情并没有像我所希望的那样发展。根据第二段第一句可推知,计划实施的第一天进展并不顺利。故选B。2答案与解析:C细节理解题。That evening, I called my volunteers together for a meeting, and redesigned the entire curriculum.(第三段第二句)译文:那天晚上,我召集志愿者们一起开会,并且重新设计了整个课程。根据第三段内容尤其是第二句可知,作者和志愿者们一
31、起重新设计了整个课程,创建了一个好伙伴体制,每个志愿者都与一个露营者结对去帮助营员阅读,建立每周颁奖仪式等。由此可知,作者是对计划进行了调整才得以成功的。故选C。3答案与解析:D推理判断题。根据第四段内容尤其是第一句中的“Can I take this to read it to my mom tonight?”可知,Mylea主动提出晚上要给妈妈读文章,作者看到她热切的脸,情不自禁地将她从地上举了起来。由此可推知,Mylea对于读书的极大热情让作者很吃惊,情不自禁地把她从地上举了起来。故选D。4答案与解析:D主旨大意题。通读全文可知,文章主要讲述了作者与孩子们分享阅读和网球运动的经历。故选D
32、。【亮点句积累】To emphasize praise and progress, we established weekly prize ceremonies, presenting awards for most improved reading, tennis and behavior.(第三段最后一句)译文:为了强调赞扬和进步,我们设立了每周颁奖仪式,为阅读、网球(运动)和行为做出最好成绩的人颁奖。B语篇类型:说明文主题语境:人与社会社会交往共享项目【语篇解读】如果你梦想着这样一个世界:邻居互相分享,不必每次需要一些东西时在商店花钱购买。那么你当地的“Buy Nothing Proje
33、ct”可能是完美的选择。本篇介绍了这个项目的发起、运作及其带给社会的益处。5答案与解析:A考查理解具体信息的能力。由最后一段中的“When asked why the Buy Nothing Project has been met with such enthusiasm, the founders suggest its because of the human desire to feel connected with others around us.”可知答案为A,这个共享项目发展迅速是因为人们需要与他人建立社会关系。6答案与解析:C考查理解具体信息的能力。由第三段中的“Gifts
34、and requests.(though they must be legal). Lending and borrowing are allowed.”可知答案为C。由第二、三段提到的正式规则“No buying or selling, no trades”“Things must be given freely,with no expectation of a gift in return”“people are encouraged to share personal stories about themselves”可知A、B、D三项错误。7答案与解析:B考查推断的能力。根据最后一段中
35、的“take a stand against overconsumption, to clear out our homes,to save items from landfill and prolong their lifespan(寿命), and to keep valuable resources in the ground”可知答案为B(减少资源浪费)。8答案与解析:B考查推断的能力。第一段引出“Buy Nothing Project”这一项目;第二、三段说明这一项目的规则;第四段说明这一项目的好处。因此推断该篇文章旨在介绍“Buy Nothing Project”这一项目。故选B。
36、.七选五语篇类型:说明文主题语境:人与社会人际沟通职场沟通的技能【语篇解读】本文主要介绍了几种职场沟通的技能,包括注意倾听、有同情心、鼓励他人等。1答案与解析:E考查上下文衔接。根据空处下文“it means they are able to listen to others, as well as successfully convey their own ideas and opinions”可知,这意味着他们能够倾听他人,也能成功地表达自己的想法和意见。下文是对空处的解释,据此可知,空处讲的是与“善于沟通的同事”相关的内容,E项意为“人们看重能有效沟通的同事”与该处匹配。2答案与解析:F
37、考查主旨句。根据空处所在的位置可知,空处为该段的主旨句;根据该段中的“This means not only listening with your ears but also being able to comprehend what the person is saying”可知,这意味着你不仅要用耳朵去听,还要能够理解对方在说什么。据此可知,该段主要陈述倾听在沟通中的重要性。故F项正确。3答案与解析:D考查上下文衔接。根据空处下句“Put yourself in the other persons position instead of judging or criticizing ba
38、sed on your own beliefs”可知,要站在对方的角度考虑问题,而不是基于自己的信念去评判或批评。据此可知,空处说明应当从别人的角度看问题。故D项正确。4答案与解析:B考查上下文衔接。根据该段首句“Encouraging others will heighten confidence and appreciation in the workplace”可知,鼓励他人可以增强自信,让你在工作中更受赏识;结合空处下文“you help others feel they are wanted, welcomed and respected by coworkers”可知,通过赞扬和鼓
39、励,你会让他人感到同事需要他们、欢迎他们、尊重他们。故B项正确。5答案与解析:G考查主旨句。根据语境可知,空处为该段主旨句;根据空处下句“Be sure to maintain eye contact the majority of the time you are speaking with someone, and use hand gestures to help you form clearer thoughts”可知,在你和别人说话的大部分时间里,一定要保持眼神交流,并用手势来帮助你形成更清晰的思路。据此可知,该段主要说明保持眼神交流、使用手势等肢体语言在沟通中的重要性。故G项正确。
40、.语法填空语篇类型:说明文主题语境:人与自然保护动物保护大熊猫【语篇解读】本文主要讲述了近年来科学家和社会为保护大熊猫所做的努力及成果。1答案与解析:currently考查副词。本空修饰谓语动词,需要用副词,所以空处应该填currently。2答案与解析:the考查冠词。结合语境“生活在野外的大熊猫的数量”可知,空处需要用定冠词the。the number of “的数量”;a number of “许多,一些”。3答案与解析:to estimate考查非谓语动词。此处表目的,应用不定式,所以空处填to estimate。4答案与解析:that/which考查关系词。分析句子结构可知,此处是一
41、个定语从句,先行词为表示物的名词method,该空指代先行词并在从句中作主语,所以空处应该填that/which。5答案与解析:are thought考查谓语动词的时态、语态和主谓一致。分析句子结构可知,think 在本句中作谓语。结合语境可知,时态需要用到一般现在时;“保护努力”和“think”两者之间为被动关系;主语efforts为复数,所以空处填are thought。6答案与解析:compared考查非谓语动词。分析句子结构可知,本句为there be句型,compare在句中作非谓语,与主语构成逻辑上的动宾关系,所以空处填compared。7答案与解析:its考查代词。此处修饰后面的名词,需要用到形容词性物主代词,所以空处填its。8答案与解析:global考查形容词。此处修饰后面的nonprofit organization,需要用形容词,所以空处填global。9答案与解析:launched考查谓语动词的时态和语态。分析句子结构可知,launch作本句的谓语,再结合时间状语In 2012可知,本句时态应为一般过去时;又因为launch与主语为主动关系,所以空处填launched。10答案与解析:for考查介词。此处考查固定表达care for,意为“照顾”,因此空处需要填for。此处cared for in captivity作后置定语,修饰前面的名词pandas。