1、高考资源网() 您身边的高考专家课时分层作业(二).单句语法填空1I set the table for eight people,on the assumption that Jo would come.2Toms room is in a frightful(fright)mess.3The actual process,however,is totally beyond our(we)comprehension.4We cant assign jealousy as the motive for the crime.5He speaks with a mixture of accents
2、(accent).6But like most novelists(novelist),he plans to draw on his childhood.7Their findings(finding)have been widely spread.8Money kept in a saving(save) bank will accrue to you with interest.9The resultant material was to be studied by experts in psychology.10He wanted to command nature for the s
3、ervice and welfare of man.完形填空I am a volunteer in the Friendly Visiting Program.I visit an elder who does not seem _1_ because her son and grandchildren live upstairs with her._2_,she has a special disease and _3_ this condition she cannot _4_ the house alone.For whatever reasons,her family is too n
4、ervous or _5_ to take her out of the house with her oxygen tank.I will admit at first I was nervous too!But she is a fiercely independent lady and can _6_ it with ease.Since her loneliness comes from staying _7_ so long,we meet about every other week.We go to IHOP and I get to _8_ her amazing storie
5、s such as when she first moved to Boston from Ireland,_9_ she first met her husband and about her large family.She often _10_ at the end of our meetings,saying I had no chance to cut in.I am a chatty person but with her all I want to do is _11_Often,her family members have heard these _12_ and may t
6、ake them for granted,but for me they are _13_ and interesting.We often stay at IHOP for 2 hours taking advantage of the free flowing coffee.It is nice to know that when I drop her back off at home she is not completely lonely.But I also see the real _14_ our meetings make.There have been times when,
7、because of her _15_ issues,we have not seen one another for a month or two and we miss each other terribly.I feel very lucky to have a friend like her.【语篇解读】作者作为一名志愿者来照顾一位有特殊疾病的老人,和老人在一起,听老人讲有关她的有趣的故事这不仅让老人不寂寞,也让作者感觉非常高兴和幸运。1A.friendlyBhappyClonely DkindC根据下一句中的“because her son and grandchildren liv
8、e upstairs with her”可知,她的儿孙们和她一起住在楼上。和儿孙在一起,她应该不孤单(lonely)。故选C。2A.Therefore BHoweverCOtherwise DInsteadB分析上下文的内容可知,前后两句是转折关系,故选B。3A.due to Binstead ofCbeyond Dout ofA因为这种情况(有病),她无法独自离开房间。根据句意可知,是因为病情才不能出去,故是因果关系,应选A。4A.occupy BrepairCleave DdecorateC根据下一句中的“to take her out of the house with her oxyg
9、en tank”可知,老人出门要带着氧气罐,所以她自己不能独自离开(leave)房子。故选C项。5A.eager BgladCshocked DinconvenientD根据“to take her out of the house with her oxygen tank”可知,带老人出去不方便(inconvenient),故选D项。6A.finish BhandleCface DcureB根据前一句“But she is a fiercely independent lady”可知,她是一个非常独立的女士,所以可以轻松应付处理(handle)。7A.indoors BsilentCupst
10、airs DhealthyA因为她的寂寞源于待在室内太久,所以我们每隔一周见面一次。根据前面的文章内容可知,老人不方便出门,故是在室内待久了。故选A。8A.tell BwriteChear DrecordC根据下文“her amazing stories such as when she first moved to Boston from Ireland”可知,老人讲她的故事,我是听(hear)故事的。故选C项。9A.why BthatCwhich DhowD她是如何第一次见到她的丈夫的。根据常识应该是讲述两人是如何相遇相识的,故选D项。10A.apologizes BcomplainsCc
11、ries DrespondsA根据语境可知,老人总是向作者讲述自己的故事,因此老人认为她让作者没有机会插嘴而向作者道歉(apologize)。故选A。11A.laugh BlistenCsit DspeakB根据转折连词but可知,前后意思相反。前一句作者说自己是一个喜欢聊天的人,but后面的内容与之相反就是不说话,即只是听(listen)故事,故选B。12A.stories BsongsCsuggestions DpoemsA老人的家人经常听到这些故事(story),故选A。13A.familiar BnewCsimilar DnecessaryB根据常识,作者是一个志愿者,对于作者来说所听
12、到的故事自然都是新的(new)和有趣的。故B项正确。14A.trouble BprogressCdifference DadjustmentC但是我看到了我们见面的真正意义。make a difference为固定搭配,意为“有关系,有影响”。分析选项可知C项符合语境。15A.marriage BfamilyCaddress DhealthD根据前面内容可知,老人的身体不好,可推断出因为身体健康(health)问题,可能会一两个月不见面。分析选项并结合语境可知D项正确。.语法填空One day,I was comfortably waiting for my flight with a goo
13、d book to read when 1._ elderly lady was wheeled to our waiting area.I noticed the trouble she was having 2._(try)to open a packet of nuts with her shaking hands.No one else was willing to meet her gaze (目光),so I 3._(offer)to help.The lady was very grateful.We sat and chatted.The time came to board
14、the plane.She could walk but needed some 4._(assist),so I volunteered to help her and carry her bag.As I helped her get 5._(settle),I noticed her“seat mate”,a businessman,looked a bit horrified at having to make the flight with her.He offered to change 6._(seat)with meand I agreed.We had a long chat
15、.As we were entering another country we needed to fill out forms.I offered to fill 7._(her)out because of her shaking hands.We landed and I needed to change planes,but I helped her first.The wheelchair she ordered was nowhere to be seen so we slowly walked to the gate 8._ her daughter was waiting.As
16、 a result,I had to run to catch my connection but,as I thought about the experience,I saw her 9._ my airport angel,a chance for me to hope that in the future when Im in my eighties and travelling,someone will take the time 10._(connect)with me.【语篇解读】本文属于记叙文,讲述作者在机场和飞机上帮助一位行动不便的老太太,希望以后自己年老时别人也能同样帮助自
17、己。1an考查冠词。句意为:一天,我在读着一本好书等待我的航班,正在这时,一位老太太坐着轮椅来到候机室。由于第一次提及老太太,故用不定冠词,elderly为元音音素开头,故用an。2trying考查非谓语动词。句意为:我注意到她用她颤抖的双手打开一袋坚果有困难。have trouble (in)doing sth.为固定短语,in可以省略,故用现在分词trying。3offered考查一般过去时。句意为:没人愿意帮忙,因此我主动帮忙。分析句子可知,本句缺乏谓语,由于是陈述过去的事情,故用一般过去时offered。4assistance考查名词。句意为:她能行走,但是需要一些帮助。分析句子可知,
18、本句缺乏宾语,故用assist的名词形式assistance。5settled考查非谓语动词。句意为:当我帮她坐到自己的位置时,我注意到她旁边是一个商人,因为要与老太太一道坐飞机感到很厌恶。分析句子可知,空处为结构get sth.done让某事被做;get her settled把她安置下来,settle与其逻辑主语her为动宾关系,故用过去分词settled。6seats考查名词。句意为:他主动提出和我换位置,我同意了。根据文章可知,商人不愿意与老太太坐在一起,所以交换位置,故用seats。7hers考查名词性物主代词。句意为:由于她双手不便,因此我帮她填写了表格。空处作fill的宾语且后面
19、没有名词,所以用名词性物主代词hers。8where考查关系副词。句意为:由于没看见她预订的轮椅,因此我们慢慢地走向机场出口,她女儿在那里等她。分析句子可知,her daughter was waiting作定语修饰先行词the gate,关系词在从句中作地点状语,故用关系副词where。9as考查介词。句意为:但是我回想这次经历,我把这位老太太视为我的机场天使。固定短语see sb.as 把某人视作,故用介词as。10to connect考查动词不定式。句意为:希望在我八十多岁旅行的时候,有人能够花点时间帮助我。分析句子可知,本句为take time to do sth.花时间做某事,故用不定式to connect。- 5 - 版权所有高考资源网