1、备战2022中考英语阅读理解热点话题+体裁分类训练(中考真题+各地模拟题)专题08 网络直播Passage 1(2020江苏南通中考真题) Resting her phone on a stand and making the light more suitable, 49-year-old Lyu Min started her livestreaming session her daily job during the COVID-19 outbreak. Dressed in a qipao, a traditional Chinese dress, Lyu started the li
2、vestreaming session from her workshop at 10 in the morning, sharing the art of making Chinese knots with many handicraft(手工艺) lovers. Lyu, an inheritor(继承人) of the art of making Chinese knots, which is listed as an intangible(非物质) cultural heritage, became a livestreaming host.“Though the sales of C
3、hinese knots have dropped a lot, Im still confident that I can get out of the trouble brought by the outbreak. I can make full use of this period to improve my skills and develop this traditional handicraft online,” she said. Lyu is quite new to the world of livestreaming, having bought all the nece
4、ssary equipment(设备) after following her friends advice. She practises livestreaming every day and records a large number of educational videos. As face-to-face interaction is still impractical for many, even as the outbreak has been largely brought under control in China, she thinks livestreaming cl
5、asses can meet more Chinese knot lovers needs to learn the handicraft.She has integrated the anti-epidemic spirit into her works, expressing the determination(决心) and confidence of the Chinese people to win against the COVID-19. “I love Wuhan, where I showed my works in 2019. Chinese knots are popul
6、ar among many local people, and I made lots of friends there,” Lyu said. She designed a special Chinese knot to express her thanks to the medics who were sent to support Wuhan several months ago.She has more than 200 followers right now. There are more and more Chinese knot lovers on her online plat
7、form. She is using a length of colored string and determination to keep this traditional art of Chinese knots alive online and help more people understand the culture.1The underlined word “livestreaming” in Paragraph 1 is close to “_”.Asending out while happeningBequipment for recording videosCsendi
8、ng out after recordingDequipment for making handicrafts2Which of the following is true according to the passage?ALyu Min advised her friends to livestream traditional handicraft online.BLyu Mins friends provided the necessary equipment for her to livestream.CChinese knots sell very well in Lyu Mins
9、workshop through the Internet.DMore Chinese knot lovers want to learn the handicraft because of Lyu Min.3What does Lyu Min think of the future of Chinese knots?AUnexpected.BHopeful.CDifficult.DDoubtful.4Whats the best title for the passage?AHaving online classes during the outbreakBIntroducing an in
10、tangible cultural heritageCLivestreaming the art of making Chinese knotsDExpressing thanks to the doctors and nursesPassage 2(2021浙江绍兴中考真题) Dmitry Doronin, a doctoral student from Russia, is keen(热衷的)to share his experience in rural villages in Zhejiang with his 1.4 million followers online. Since D
11、mitry started to live in the countryside last August, the 32-year-old has created hundreds of video clips that record the relaxing lifestyle in Hengzhang village, Lishui city. “The rice is grown in the fields together with fish, which helps to increase local agricultural(农业的)products,” said Dmitry,
12、while introducing products from Hengzhang village on the popular Chinese short-video platform Douyin. Besides filming videos, Dmitry also enjoys working with farmers in the fields, doing activities such as planting vegetables and feeding chickens. Living in a village provides him with unique experie
13、nces, he says, quite different from busy life in big cities, such as Shanghai, where he studies. And he has been a pleasant surprise to the villagers as well. Villager Bao Mingyue, 76, says, “To our surprise, the young Russian not only knows how to cook Chinese food but is interested in working in t
14、he fields.”Because of the outbreak of COVID-19, the sales of local agricultural products had dropped rapidly, so Dmitry volunteered to help sell the products in his videos. In a few months, 10, 000 kilograms of oranges, 4,000 kilograms of dried sweet potatoes and 300 kilograms of honey had been sold
15、. “Thanks to his videos, it seems that more tourists have come to visit our village,” says 72-year-old Pan Xianyu, who is very pleased to see the great changes in her hometown. Dmitry loves his country life. “In the countryside, you can immerse(沉浸)yourself in the traditional way of life and understa
16、nd this country better,” he says. According to Dmitry, some Russians opinions about China are still out of date, although China has progressed greatly. “I would like to become a people-to-people envoy(使者)of friendship between the two countries by using the Internet,” he says.5It can be learnt from t
17、he passage that Dmitry _.Ahas lived in the countryside for yearsBis good at catching fishesCgets much attention on the InternetDsells farmers products in Russia6The underlined word “unique” probably means “_”.AcommonBspecialCsimilarDhard7The purpose of Paragraph 4 and Paragraph 5 is to _.Ashow Dmitr
18、ys influence on Hengzhang villageBadvise people to buy the products of Hengzhang villageCmake more tourists interested in Hengzhang villageDexplain why the sale of sweet potatoes dropped8Dmitry hopes to help Russians to _.Aimprove their lives more quicklyBhave a better understanding of ChinaCstudy C
19、hinese traditional way of lifeDmake rapid progress in farmingPassage 3(2021湖南岳阳中考真题)Live-streamersHe WeiWu MingMei PingItemsTime8:30 a.m. 10:00 a.m.2:00 p.m.4:00 p.m.7:00 p.m.8:30 p.m.Live-streaming Rooms 直播间Prices150 each 280 for two800 for 1 kilo1999Introductionsmade of Xinjiang cottonsizes: XS, S
20、, M,L, XLproduced in Yunnanmade by handwifi connectiondry and wetseparation (干湿分离) 9What are Li Ning T-shirts made of?AWool(羊毛).BSilk.CXinjiang cotton.10Whose live-streaming room will you go if you want to buy a Haier fridge?AHe Weis.BWu Mings.CMei Pings.11How much do you need to pay for two Li Ning
21、 T-shirts and one kilo of Puer tea?A950.B1080.C1100.Passage 4(2021江苏姜堰二模)Age is just a number, especially when it comes to someone as naturally talented as Zhou Zhaoyan, or Miumiu. The little girl from Nanjing, China, is just 6 years old, but her musical talent goes far beyond her age. Not only is s
22、he a great guitar player, but shes also a beautiful singer! Its no wonder shes charming thousands of people in the world with her lovely cover of a classic song. Miumiu has been playing the guitar since she was 3, and it shows! Since her parents started to post her performance on the video-sharing p
23、latform YouTube in early March 2020, her account Miumiu Guitargirl has attracted more than 157, 000 fans. In a video, we see her fingers glide over the strings as she starts a boss a nova (a music style) performance of “Fly Me to the Moon”. When her sweet voice sounds, it brings one magical experien
24、ce. Listening to her, we cant help but smile. Shes that good and that cute! If that isnt enough to make you fall in love, her personality is great too. Each video on her YouTube channel comes with the words, “Thank you for your encouragement. I will continue to study hard to realize my dream to be a
25、n excellent guitarist.”One fan wrote, “Musicians full of experience are wishing they had half her talent! If this is where youre at when youre 6 Youve got a bright future ahead of you! Great music!” Another added, “Beautifully sung and played. Music is a universal language. Its all about the feeling
26、.”12What does the underlined word “cover” in Paragraph 1 mean in Chinese?A翻唱B覆盖C封面D掩护13What do we know about Miumiu?AHer favourite music style is bossa nova.BFew people know her performances online.CShe is both good at singing and playing the guitar.DShe has learned to play the guitar for two years.
27、14What is Miumius personality according to Paragraph 3?AKind.BModest.CCurious.DOrganized.15According to Miumius fans, _.Athough not talented, she is hard-workingBsome of her music is not easy to understandCher music is full of feeling but short of skillsDshe is more talented than some experienced mu
28、siciansPassage 5(2021广东南山二模) Live-streaming (直播) has become very popular in China. Viewers can interact (互动) with hosts by messaging them, buying them gifts, or sending them tips. However, some children are spending too much money on live-stream platforms. Earlier this year, a 17-year-old boy in Jin
29、gmen, sent tips that added up to 150,000 yuan to a host. That sum of money was his parents life savings. To prevent things like this from happening again, the National Radio and Television Administration introduced a new regulation (规定) on Nov. 23 to better manage live-streaming services. The regula
30、tion bans children from tipping or sending gifts to live-stream hosts and performers. It also requires people to register (注册) on live-streaming sites with their real names. This new regulation has been welcomed by parents. According to Legal Daily, about one-fifth of live-stream viewers in 2019 wer
31、e children. “Online shows and live-streaming have become so popular. I always feel worried that my son might become addicted to (沉迷于) them or do something that is harmful to his growth,” said Wang Haifeng, a mother of a 15-year-old boy in Beijing. “Stricter management makes me feel safer.”In additio
32、n, there are some other measures to help manage live-streaming services. For example, live-streaming platforms will be required to put a limit on how much money people can send to live-streamers. Once the limit is reached, viewers will not be able to send gifts or tips. Other regulations include sto
33、pping live-streaming platforms from encouraging viewers to send gifts or tips. Any host who is found doing this will be added to blacklist, China Daily reported.16What does the underline word “this” in Paragraph 3 refer to?ASome children send messages to hosts.BSome children become addicted to live-
34、streaming.CSome children spend too much money on live-stream platforms.DSome children like interacting with hosts.17What does the underline word “bans” in Paragraph 4 mean?AHelpBDisagreeCReduceDPrevent18Why has the new regulation been welcomed by parents? Because it stops children from tipping or se
35、nding gifts to live-stream hosts. Because it may avoid the harm to childrens growth. Because the stricter management makes parents feel safer. Because it saves much time for children. Because it encourage hosts to send gift to children.ABCD19What does NOT the new regulation include?ALive-streaming p
36、latforms are required to put a limit on how much money people can send to live-streamers.BAny host who receives gifts or tips will be added to a blacklist.CHosts should register on live-streaming sites with their real names.DChildren are not allowed to tip or send gifts to live-stream hosts.20What i
37、s the best title for this passage?AStop spending money on live- streaming.BA new regulation for children.CNew rules for live-streaming service.DThe management of live-stream platforms.Passage 6(2021江苏南京模拟预测) “Shoes from Italy will make your legs look thinner and longer”In a small room, Zhang Man is
38、describing the products to buyers who are watching her livestream(直播). She sells more than 100,000 pairs of shoes in just ten minutes.Zhang Man is one of the people who sell products through livestreaming. It has become a new way of buying and selling products in China these years.Mi Sitian is a new
39、 mom from Lanzhou, Gansu Province. She is a fan of livestream shopping. For her, it is time-saving and easy way of shopping.“I can hardly find the time to go to stores after having a baby.” she said. “I only have some free time at night to watch livestreaming on the Internet.” Also, livestream shopp
40、ing makes it possible for her to communicate with the sellers face-to-face.”“Its just like shopping in the real stores,” she said.For sellers, livestreaming helps them sell more products. Even the Chinese government sees it as a way to help farmers out of poverty(贫困). Han Mei is a fruit farmer from
41、Linyi, Shandong Province. She has 90,000 fans. She got 1.1 million yuan by selling fruit through livestreaming in a few months.Seeing what the Chinese market is doing with livestreaming, many other countries are ready to adopt it. Livestreaming is sure to be popular outside of China.21At the beginni
42、ng of the passage, Zhang Man is busy _.Atalking with friendsBshopping onlineCselling shoesDtaking a photo22Mi Sitian hardly goes to stores because she _.Adoesnt like going shoppingBdoesnt have enough moneyCneeds to take care of her babyDhates talking with people face-to-face23What does the underline
43、d word “adopt” mean in the last paragraph in Chinese?A接受B影响C收养D帮助24Where does the text probably come from?AA novel.BA science reportCA website.DA travel guide.Passage 7(2020内蒙古达拉特旗第五中学模拟预测) Livestreaming(直播) is turning out to be quite a big trend. From playing video games to dancing to K-pop, stream
44、ers are making big money simply by sharing their daily lives with the world. Some streamers even become world-famous, especially e-sports players like Shroud and Ninja.I dont really watch a lot of livestreams. When it comes to gaming, Id rather play video games myself than watch someone else play th
45、em. But I understand that some gamers might watch them to pick up playing tips.Sometimes livestreaming is a bit vain. A lot of streamers are just doing it for the attention. That being said, Ive also found some good streams. For example, one streamer I used to watch would hang a sign around her neck
46、 that asked for tips. When her tips reached a certain amount, she would put a metal bowl on her head and hit it with a wooden spoon. It was weird(怪异的),but I just couldnt stop watching sometimes. Id never seen anything quite like it before.Other streams can show us things that we wouldnt usually get
47、to see. Since you can start your own livestream with just a smartphone, even people in the countryside can show us their lives. Ive seen parts of rural(农村的) China that I would never normally see by checking out their streams. It gives me a look at a lifestyle that Im not very familiar with.25Streame
48、rs are making big money simply by _.Asinging and dancingBplaying video gamesCsharing their daily lives with the worldDplaying sports26The underlined word “vain” in Paragraph 3 means _in Chinese.A狡猾的B虚荣的C无耻的D聪明的27What can you use to start your own livestream?AA television.BA smartphone.CA studio.DNot
49、hing.28From the passage we know that _.Aa lot of streamers are just doing it for the attentionBeven people in the countryside can show us their livesCit gives me a look at a lifestyle that Im not very familiar withDall the above29This article is probably taken from _.Aa guide bookBa newspaperCa nove
50、lDan advertisement 参考答案1A2D3B4C【分析】本文是一篇记叙文,介绍了在疫情期间,非物质文化遗产中国结艺术的传承人吕敏顺应潮流,在网上开启了中国结制作直播课程。1题意:第1段中画线单词“livestreaming”的意思近似于_。词句猜测题。根据原文Resting her phone on a stand and making the light more suitable, 49-year-old Lyu Min started her livestreaming session her daily job during the COVID-19 outbreak可知
51、,在疫情期间,吕敏通过手机进行中国结制作课程的直播。单词“livestreaming”此处意为“直播”。A选项sending out while happening“直播”符合题意,故选A。2题意:根据本文内容,下列哪一项说法正确?细节理解题。根据原文Lyu is quite new to the world of livestreaming, having bought all the necessary equipment(设备) after following her friends advice可知,吕敏是在朋友的建议下决定搞直播的,A选项“吕敏建议她的朋友在网上直播传统手工艺品”说法
52、错误,可排除。根据原文Lyu is quite new to the world of livestreaming, having bought all the necessary equipment(设备) after following her friends advice可知,吕敏自己买的直播设备,B选项“吕敏的朋友们为她的直播提供了必要的设备”说法错误,可排除。根据原文Though the sales of Chinese knots have dropped a lot, Im still confident that I can get out of the trouble bro
53、ught by the outbreak可知,中国结的销量在疫情期间下滑了很多,C选项“吕敏工作室的中国结在网上卖得很好”说法错误,可排除。根据原文There are more and more Chinese knot lovers on her online platform可知,D选项“因为吕敏,越来越多的中国结爱好者想学这一项手工艺”说法正确,故选D。3题意:吕敏认为中国结的前景怎么样?推理判断题。根据原文As face-to-face interaction is still impractical for many, even as the outbreak has been la
54、rgely brought under control in China, she thinks livestreaming classes can meet more Chinese knot lovers needs to learn the handicraft可知,吕敏认为会有越来越多的人对制作中国结感兴趣,所以线上直播课程是很有必要的,由此可推断她认为中国结的前景是很有希望的。B选项Hopeful“有希望的”符合题意,故选B。4题意:本文的最佳标题是?最佳标题。通读全文可知,本文是一篇记叙文,介绍了在疫情期间,非物质文化遗产中国结艺术的传承人吕敏顺应潮流,在网上开启了中国结制作直播课
55、程。C选项Livestreaming the art of making Chinese knots“直播制作中国结的艺术”符合题意,故选C。5C6B7A8B【分析】本文主要讲述了俄罗斯的博士生德米特里多罗宁热衷于在网上与140万追随者分享他在浙江农村的经历,通过发布视频帮助农民销售农产品,并且希望通过自己的努力使得俄罗斯人更好地了解中国。5推理判断题。根据“Dmitry Doronin, a doctoral student from Russia, is keen to share his experience in rural villages in Zhejiang with his
56、1.4 million followers online.”可知,来自俄罗斯的博士生德米特里多罗宁热衷于在网上与140万追随者分享他在浙江农村的经历,由此可推断,德米特里多罗宁在互联网上引起广泛关注。故选C。6词义猜测题。根据“quite different from busy life in big cities”可知,德米特里多罗宁认为农村生活与大城市的繁忙生活截然不同,由此推断,“unique”的意思是“special特别的”。故选B。7推理判断题。第四段主要讲述了新冠疫情爆发后,当地农产品销量下降,德米特里多罗宁帮助销售农产品,第五段主要讲述当地村民感谢德米特里多罗宁的视频,使得他们家
57、乡发生了巨大变化。由此可推断,第四段和第五段旨在表达德米特里对横张村的影响。故选A。8推理判断题。根据“According to Dmitry, some Russians opinions about China are still out of date, although China has progressed greatly. “I would like to become a people-to-people envoy of friendship between the two countries by using the Internet,” he says.”可知,德米特里认
58、为,尽管中国取得了很大进步,但一些俄罗斯人对中国的看法仍然过时。他说:“我希望通过互联网成为两国人民之间友谊的使者。”,由此可推断,德米特里希望帮助俄罗斯人更好地了解中国。故选B。9C10C11B【分析】本文介绍了三个人的直播间所售卖的产品的情况。9细节理解题。根据“made of Xinjiang cotton”可知,是由新疆棉制成的,故选C。10细节理解题。根据“Mei Ping”及产品的照片,可知,美萍的直播间是售卖海尔冰箱的,故选C。11细节理解题。根据“150 each 280 for two”及“800 for 1 kilo”可知,两件李宁的衣服需要280元,一公斤的普洱茶需要80
59、0元,加在一起总共1080元,故选B。12A13C14B15D【分析】本文是新闻通讯,报道了六岁的南京女孩周昭妍的音乐故事。12词句猜测题。根据下文“of a classic song”,可知是经典歌曲的翻唱,故选A。13细节理解题。根据第一段“Not only is she a great guitar player, but shes also a beautiful singer”,可知她既擅长唱歌又擅长弹吉他,故选C。14推理判断题。根据她的话“I will continue to study hard to realize my dream to be an excellent gu
60、itarist”,可知她很谦虚,故选B。15推理判断题。根据粉丝写的“Musicians full of experience are wishing they had half her talent”,可知她比一些经验丰富的音乐家还要有才华,故选D。16C17D18A19B20C【分析】本文是新闻报道,介绍了直播服务的问题和新规则。16词句猜测题。like像,介词;根据题干“To prevent things like this from happening again”,结合前文“However, some children are spending too much money on l
61、ive-stream platforms”和荆门小男孩的例子,可知本句this指的是有些孩子花太多钱在直播平台上。故选C。17词句猜测题。根据后文“Other regulations include stopping live-streaming platforms from encouraging viewers to send gifts or tips”,可知这里是说规定禁止儿童向直播主持人和表演者送小费或送礼物;ban from和stop from同义。结合选项,prevent from符合题意,故选D。18细节理解题。根据“The regulation bans children f
62、rom tipping or sending gifts to live-stream hosts and performers. It also requires people to register on live-streaming sites with their real names.This new regulation has been welcomed by parents”,结合法制日报对王海峰的采访“I always feel worried that my son might become addicted to them or do something that is
63、harmful to his growthStricter management makes me feel safer”,可知说法正确。故选A。19推理判断题。根据The regulation bans children from tipping or sending gifts to live-stream hosts and performers.It also requires people to register(注册)on live-streaming sites with their real names.该规定禁止儿童向直播主持人和表演者小费或送礼物。它还要求人们在直播网站上实
64、名注册。live -streaming platforms will be required to put a limit on how much money people can send to live-streamers.Once the limit is reached, viewers will not be able to send gifts or tips.直播平台将被要求限制人们可以向直播流媒体发送多少钱。一旦达到限制,观众将无法送礼或小费。可知A,C,D都是新规定的内容,故选B。20最佳标题题。通读全文,结合“To prevent things like this from
65、 happening again, the National Radio and Television Administration introduced a new regulation on Nov. 23 to better manage live-streaming services”,可知短文介绍的是针对直播服务的新规定。New rules for live-streaming service“直播服务的新规则”符合文意,故选C。21C22C23A24C【分析】本文主要介绍了当今流行的一种购物方式,通过直播来购买或售卖商品,对于购买者来说,这是一个节省时间和方便的方式。21细节理解题
66、。根据“In a small room, Zhang Man is describing the products to buyers who are watching her livestream(直播). She sells more than 100,000 pairs of shoes in just ten minutes”可知,她正在忙着售卖鞋子,故选C。22细节理解题。根据“I can hardly find the time to go to stores after having a baby”可知,她几乎不能去商店购买东西,因为她要照顾孩子,故选C。23词义猜测题。根据“S
67、eeing what the Chinese market is doing with livestreaming, many other countries are ready to adopt it”可知,看到中国的直播市场正在做的事情,许多其他国家准备接受它,所以adopt表示“接受”,故选A。24推理判断题。本文主要介绍了当今流行的一种购物方式直播购物,这篇短文最有可能来自网站,故选C。25C26B27B28D29B【分析】文章主要讲“直播”逐渐成为一种流行趋势。25句意:主播们和世界分享他们的日常生活就能轻松赚到钱。细节理解题。由第一段中的“.sharing their daily
68、lives with the world.”可知,“主播们和世界分享他们的日常生活就能轻松赚到钱。”故选C。26句意:第三段中划线的词“vain”的中文意思是“虚荣的”。词义猜测题。由下文“A lot of streamers are just doing it for the attention.”可知,“许多主播只是为了得到关注才这样做。”这是爱慕虚荣的行为,所以vain的中文意思是“虚荣的”。故选B。27句意:你可以用什么来开始你自己的直播?细节理解题。由第三段中的“Since you can start your own livestream with just a smartphone.”可知,我们可以通过一部智能手机就可以开始直播。故选B。28句意:通过这篇文章我们知道:许多主播只是为了得到关注才这样做,甚至农村人也能向我们展示他们的生活,它让我看到了我不熟悉的生活方式。细节理解题。文章分别在第二段第二句、第三段第二句及最后一句提及A、B、C三项内容。故选D。29句意:这篇文章可能是从报纸上摘取的。主旨大意题。文章主要讲“直播”逐渐成为一种流行趋势。那么,这类文章则可能是从报纸上摘取的。故选B。