1、阅读P18课文,选择最佳选项1Whats Worried Friends problem?AHe is anxious about Chen Leis behaviour.BHe feels unhappy about Susans advice.CHe wants Chen Lei to focus on his studies.DHe wants Chen Lei to spend more time online.2Whats Chen Leis problem according to the passage?AHe cant concentrate on school and fam
2、ily life at all.BHe plays computer games too often and spends too much time online.CHe is so unhealthy that he cant focus on anything in life.DHe cant get along well with his new classmates.3Which of the following suggestions is NOT the one Susan gave to the Worried Friend?AHe should talk to his fri
3、end about his behaviour.BHe should encourage his friend to try new hobbies.CHe should discuss the problem with his friend.DHe should understand how his friend behaves.答案13ABDWords and Phrases知识要点1expert n专家;行家adj.熟练的;内行的;专家的(教材P17)Well learn how to live in the wild from some experts.我们将向一些专家学习如何在野外生
4、存。例1He is expert at/in driving cars.他驾车技术娴熟。例2She is an expert in/at child psychology.她是一位儿童心理学家。知识拓展an expert in/at/on 某方面的专家/能手be expert in/at 在方面擅长即学即练单句语法填空/完成句子Linda is expert in/at finding useful information about study.He is expert in/at computer software.Our headmaster is an_expert_in/at/on(
5、方面的专家) education.知识要点2attract vt.吸引;引起的注意(或兴趣)(教材P18)It is not unusual for teenagers of your generation to be attracted to computer games and the online world.对你们这一代青少年来说喜欢网络游戏和网上世界并不稀奇。例1What attracted me most to the job was the chance to travel.这份工作最吸引我的地方是有机会旅行。例2Thousands of tourists were attrac
6、ted to the Shanghai Disney Resort the day it opened.上海迪士尼度假区一开业就吸引了成千上万的游客。知识拓展(1)attract ones attention/mind吸引某人的注意力attract sb.to sth. 吸引某人关注某事(2)be attracted to 喜爱(3)attraction n. 吸引力;引力;吸引人之物tourist attraction 旅游景点(4)attractive adj. 有吸引力的;引起注意的;引起兴趣的即学即练单句语法填空/句型转换What first attracted me to her w
7、as her sense of humour.Youre welcome to join us in this special tour which will explore one of the unique Australian attractions (attract)I thought he was very attractive(attract) and obviously very smart.This area has been well exploited(利用) in the last few years,attracting(attract) tens of thousan
8、ds of tourists every year.He was attracted by the beauty and didnt want to leave right now.Attracted_by_the_beauty,he didnt want to leave right now.(用过去分词短语作状语)小片段填空In Beijing,there are many tourist attractions,_like the Great Wall,the Temple of Heaven and Tiananmen Square.But what attracts me most
9、is the Great Wall,which is also attractive to foreigners.More and more foreigners are attracted to its beauty and come to Beijing.(attract)知识要点3addicted to 对很入迷(教材P18)Some students even become addicted to the Internet and cannot concentrate on school and family life.一些学生甚至对互联网上瘾而且不能把精力放在学校和家庭生活上。例1W
10、hen I was a teenager,I also smoked and became addicted to cigarettes.当我还是一个十几岁的孩子的时,我也吸过烟,而且还上了瘾。例2The girl is addicted to watching TV all day long,and as a result,she has lost interest in her study.这个女孩整天沉迷于看电视,结果对学习失去了兴趣。知识拓展(1)be/become/get addicted to sth./doing sth.沉溺于;专心做(2)addict vt. 使沉溺;使上瘾n
11、. 有瘾的人addict oneself to(doing)sth. 沉溺于(做)某事(3)addiction n. 癖好即学即练用addict的适当形式填空/同义句改写The boy became addicted to computer games and didnt want to study.She helped him fight his drug addiction.They are rock music addicts.Addicted_to_computer_games,the boy didnt want to study.(用过去分词短语作状语改写句)小片段填空As you
12、 know,Tom used to be an addict because he was addicted to smoking for many years.Luckily,he got rid of his addiction last year.(addict)Sentence Pattern重点句式it作形式宾语(教材P18)But spending too much time online is unhealthy and makes it very difficult to focus on other things in life.但是在网上花太多时间是不健康的,而且会使你很难
13、特别关注生活中的其他事情。句式分析“动词it宾语补足语宾语”结构(1)可用作宾语补足语的有名词、代词、形容词、不带to的动词不定式、过去分词、介词短语等。(2)用于此结构的常见动词:find,consider,make,believe,think,feel等。例1He made it a rule to get up before seven in the morning.他习惯早上七点之前起床。例2We found it possible to finish the work in ten minutes.我们发现在十分钟内完成这项任务是可能的。即学即练单句语法填空/完成句子The heav
14、y rain made it impossible for us to_go (go) out.I think it my honour to_be_invited(invite) to speak here.They felt it worthwhile going to such a place.She found_it_difficult_to get her first book published.她发现要出版自己的第一本书很不容易。Skim(略读)Skim(略读)指的是快速浏览全文的阅读方法,是英语阅读的基本方法之一。略读的目的是为了解大致内容,比如文章的主旨大意,文章的整体结构,
15、传达的主要信息或作者的基本观点,略读能帮助我们捕捉主题句,迅速把握文章的主要内容,能准确找出符合文章主题思想的最佳标题(the best title)和文章的中心思想(main idea)。例题剖析Studies show that humans and cats have been living together for about 9,500 years. Dogs have lived with humans longer than cats, and dogs have been trained to do what people want them to do.As cat owne
16、rs know well, cats do not follow humans in the same way dogs do. As a result, many people have come to think that maybe cats do not understand human language. A report shows that cats understand human language well enough to recognize their own names. The report tells a series of experiments with ho
17、use cats in Japan. In these tests, people said four words that were similar to cats names, and each word had the same number of syllables(音节) and some of the same sounds.The cats seemed to lose interest after the speaker said a few of the words. Then the person said the cats names. The cats moved th
18、eir ears when they heard their names. They also moved their feet.方法技巧:通读文章的起始段和结尾段。细读其他段落的主题句。In another part of the experiment, Japanese researchers went to a cat caf, a business where humans can come to spend time with cats. They compared house cats to cats that live at the cat caf.People said the
19、 names of the cats staying in the cat caf. These house cats reacted (反应) as much to the names of the cats living at the cat caf just as to their own names. The researchers thought this was because visitors may give food to the cats when they reacted.The researchers hope that the findings from their
20、study will help both cats and people. They add that perhaps cats can learn words to warn them of dangerous things or places.浏览一些与主题句相关的信息词。Whats the main idea of the passage?AThe cats like to live with human beings.BThe cats can understand what human says.CThe cats and dogs both are friends of human
21、.DHuman like dogs better than the cats.B主旨大意题。本文主要说明一项对猫能否听懂人类语言的研究结论。经过研究,猫能够听懂人类叫自己的名字,也就是人类的某些语言。故选B。即学即练There are a number of reasons that can be given as to why children should be taught swimming at a young age. If your child knows the basic swimming skills, you can calm down when your child is
22、 near the water. If you are in the process of teaching your child how to swim, then here are some points that you should keep in mind.Help your child pick a bathing suit. If your child wants to wear bathing suit and get wet, it is certain that your child will be able to handle the water.If the swimm
23、ing pool has steps, it is great. Starting from these steps can help your child gain some confidence. You should make sure that there is one place in the swimming pool where your child can feel safe.The best way to teach your child to swim is to go to swimming classes. In this way, you will be at eas
24、e because there is a professional trainer around your child who can teach him or her all the tricks of swimming. You can join in the parentchild lessons to make your child feel comfortable. If your child is a bit older, then get permission and sit by the swimming pool to watch him or her learn. When
25、 you get your child admitted to having swimming classes, make sure that the lessons must be finished according to the swimming goals that you have set for your child.Swimming is an interesting activity and you can make it easy for your children to understand and coordinate (协调) the movements of thei
26、r arms and legs. Although it will take some time, with regular practice and training, this can be overcome.So start with the basics and be around your children when they are learning how to swim. Once they know how to swim, you can be at peace when they play around the water.Which of the following i
27、s the best title for the text?ATeaching Your Child to SwimBGaining Experience of SwimmingCLearning to Swim with Your ChildDSwimming Can Make People HealthyA主旨大意题。根据第一段最后一句“If you are in the process of teaching your child how to swim,then here are some points that you should keep in mind.”可知,本文主题是关于教你的孩子游泳的一些要点的。故选A项。