1、第十讲:阅读完型限时保分练(四)(限时55分钟).阅读理解AUrban Transportation in CanadaPublic transportation & Transit passesAll cities and most major towns in Canada have a public transportation system with one or more modes of transportation (bus, subway, train, etc.)The bus is the most common form of urban transportation i
2、n Canada.To use public transportation, you must purchase a ticket or a transit pass.Transit passes allow you unlimited use of public transportation for a specific period (one month or more)They are usually cheaper than buying many tickets if you plan to use public transportation often.Transportation
3、 for people with disabilitiesPublic transportation often has features to assist people with disabilities.In many cities and towns, there are also transportation services available specifically for people with limited mobility, such as specially equipped buses.You can find out about these services in
4、 the same way you would learn more about other public transportation options.Etiquette on public transportationWhen taking public transportation such as a bus or train, it is important to understand the unspoken rules of conduct in the shared space.Here are a few things to note:Be polite and respect
5、ful to others around you.For example, maintain an appropriate noise level when talking or making a phone call.If you are carrying a backpack or a large shoulder bag in a crowded public transit vehicle, keep it close to you, preferably at your feet to avoid hitting people with it as you walk by.Avoid
6、 pushing or touching others in order to make more room for yourself.Sometimes public transit can become very crowded, but it is important to keep calm and give others appropriate personal space.Have your proof of payment accessible in case you are asked to show it.语篇解读:本文主要介绍了加拿大的公共交通方式和交通卡、公共交通为残疾人
7、提供的服务及在公共交通工具上应注意的一些礼仪。1What is the advantage of using transit passes over buying tickets?ASafer trips.BLonger service hours.CLower costs. DMore use of transport.解析:选C细节理解题。根据第一部分中的“Transit passes allow you unlimited use of public transportation for a specific period (one month or more)They are usua
8、lly cheaper than buying many tickets if you plan to use public transportation often.”可知,交通卡可以在特定时间段内无限次使用,因此如果经常使用公共交通工具的话,使用交通卡(transit passes)会更便宜,故选C项。2How does the transportation system help people with disabilities?ABy running special transport services.BBy offering fewer transportation options
9、.CBy limiting their mobility on city buses.DBy providing free rides in towns and cities.解析:选A细节理解题。根据第二部分中的“In many cities and towns, there are also transportation services available specifically for people with limited mobility, such as specially equipped buses.”可知,交通系统可以为残疾人提供特殊的交通服务,故选A项。3What is
10、 considered impolite on public transportation?ALowering your speaking voice.BPlacing backpacks at your feet.CStaying close to other passengers.DHaving your proof of payment at hand.解析:选C细节理解题。根据第三部分中的“Avoid pushing or touching others in order to make more room for yourself.”以及“it is important to kee
11、p calm and give others appropriate personal space”可知,在公共交通工具上要避免触碰到他人,为他人留出适当的个人空间,因此C项(和其他乘客靠得很近)是不礼貌的,故选C项。B(2020南昌一模)When I was five or six years old, I remember watching TV and seeing other children suffer in other parts of the world.I would say to myself, “When I grow up and can get rich, I wil
12、l save kids all over the world.”At 17, I started my career here in America, and by the age of 18, I started my first charity organization.I went on to team up with other organizations in the following years, and met, helped, and even lost some of the most beautiful souls, from sixyearold Jasmina Ane
13、ma who passed away in 2010 from leukemia (白血病), and whose story inspired thousands to volunteer as donors, to my grandmother, who lost her battle with cancer in 2012, and her death is the very reason and the driving force behind the Clara Lionel Foundation (CLF)Were all human.And we all just want a
14、chance: a chance at life, a chance in education, a chance at a future, really.And at CLF, our mission is to impact as many lives as possible, but it starts with just one.People make it seem too hard to do charity work.The truth is, you dont have to be rich to help others.You dont need to be famous.Y
15、ou dont even have to be collegeeducated.But it starts with your neighbor, the person right next to you, the person sitting next to you in class, the kid down the block in your neighborhood.You just do whatever you can to help in any way that you can.And today, I want to challenge each of you to make
16、 a commitment to help one person, one organization, one situation that touches your heart.My grandmother always used to say, “If youve got a dollar, theres plenty to share.”语篇解读:本文是一篇记叙文。小时候在电视上看到世界的一些地方遭受困苦的孩子时,“我”便下定决心长大后要帮助他们;十八岁时“我”创立了自己的第一个慈善组织。慈善无关贫富、无关名誉、无关教育背景;从帮助身边的人做起,你将成就你的事业。4What did th
17、e author want to do at a young age?AWatch TV. BGrow up quickly.CBecome wealthy. DHelp other children.解析:选D细节理解题。根据第一段第二句“I would say to myself, When I grow up and can get rich, I will save kids all over the world.”并结合第一段内容可知,小时候在电视上看到受苦的孩子时,作者想要在长大后帮助他们,故D项正确。5What directly caused the author to crea
18、te and develop the CLF?AA sixyearold kids request.BHer grandmothers death of cancer.CMany volunteers inspiration.DOther organizations encouragement.解析:选B细节理解题。根据第二段第二句中的“to my grandmother, who lost her battle with cancer in 2012, and her death is the very reason and the driving force behind the Clar
19、a Lionel Foundation (CLF)”可知,作者的祖母患癌症去世这件事促使作者成立并发展了CLF,故B项正确。6What does the underlined word “one” in Paragraph 2 refer to?AA chance. BA task.CA life. DAn organization.解析:选C代词指代题。根据第二段最后一句“And at CLF, our mission is to impact as many lives as possible, but it starts with just one.”可知,在克拉拉莱昂内尔基金会中,他们
20、的任务是尽可能影响更多的生命,但这个任务从影响一个人的生命开始。根据该句中的“as many lives as possible” “but .just one”可知,画线词one指代“a life”,故C项正确。7What does the author suggest people do in the last paragraph?ADo little things to help those around them.BWork hard to get a college education.CChallenge their friends to offer help.DDo charit
21、y work whoever you are.解析:选A推理判断题。根据最后一段第五句“But it starts with your neighbor, the person right next to you, the person sitting next to you in class, the kid down the block in your neighborhood.”可知,作者建议慈善从帮助身边的人做起,故A项正确。CWatching what you eat can be easier said than done, but a recent study shows it
22、might not just be about whats on your plate it could be about how quickly it disappears.Japanese researchers followed 1,083 adults for five years, splitting them into three categories based on how quickly they ate: slow, normal, and fast.They also answered a questionnaire at the beginning of the stu
23、dy, sharing their diet, physical activity, and medical history.In the beginning, none of the volunteers had metabolic syndrome (新陈代谢综合征) meaning at least three risk factors which can lead to health problems like heart conditions and diabetes.When the participants reported back five years later, 84 h
24、ad been diagnosed (诊断) with metabolic syndrome their eating speed was a major predictor, according to the results in the journal Circulation.The fast eaters were 89 percent more likely to have metabolic syndrome than slow and normal eaters.Just 2.3 percent of slow eaters received the diagnosis, comp
25、ared to 11.6 percent of fast eaters.But thats not all.Fast eaters also saw more weight gain, larger waistlines, and higher blood sugar levels than slow eaters.The researchers say gobbling makes it easier not to take notice of fullness before your body has a chance to signal you to stop.“So when peop
26、le eat fast they are more likely to overeat,” said Takayuki Yamaji, MD, study author and cardiologist at Hiroshima University in Japan in a statement.Previous research backs up the weight benefits of slow eating, too.One study of New Zealand women found fast eaters have higher bodymass indexes (指数),
27、 and a Chinese study found that both healthy and fat men ate less when told to chew 40 times instead of 15 times before swallowing.Initial research even suggests chewing your food longer could burn more calories up to about 1,000 extra every month.语篇解读:本文是一篇说明文。文章介绍了不只是吃什么影响健康,吃的速度也影响健康。8What are th
28、e participants divided by?AMedical history. BHealth condition.CPhysical activity. DEating speed.解析:选D细节理解题。根据第二段中的“splitting them into three categories based on how quickly they ate: slow, normal, and fast”可知,按照参与者吃饭的速度,研究者将他们分为吃得慢、正常、快三个类别。9Which may be the result of the study?AFast eaters are 4 ti
29、mes more likely to have metabolic syndrome.BNormal and slow eaters dont have metabolic illness.C89% of fast eaters have higher blood pressure.DSlow eaters are healthier than fast eaters.解析:选D推理判断题。根据第三段中的“Fast eaters also saw more weight gain, larger waistlines, and higher blood sugar levels than sl
30、ow eaters.”可知,比起吃得慢的人,吃得快的人体重增加更多、腰围更大、血糖水平也更高,反向推知,吃得慢的人比吃得快的人健康。10What does the underlined word “gobbling” in Paragraph 4 mean?ATasting slowly. BDigesting quickly.CEating greedily. DCooking carefully.解析:选C词义猜测题。根据第四段中的“when people eat fast they are more likely to overeat”可知,吃得快可能会让人吃得过多。所以画线词的意思应是
31、“贪婪地吃”,故选C项。11What does the last paragraph tell us?AThe importance of eating speed.BThe advantage of eating slowly.CThe result of a Chinese study.DFast eating and overeating.解析:选B段落大意题。根据文章最后一段的中心句“Previous research backs up the weight benefits of slow eating, too.”及下文内容可知,本段主要讲吃得慢的好处。D(2020石家庄二模)Af
32、ter shopping for deals in stores on “Black Friday”, or online on “Cyber Monday”, Americans and people worldwide are preparing for newly popular “Giving Tuesday”Starting in 2012, now the global event that is celebrated annually on the Tuesday after Thanksgiving is the brainchild of 92nd Street Y, a c
33、ultural center in New York City and the United Nations Foundation.As the name indicates, “Giving Tuesday” is meant to restart the charitable season and therefore observed by raising funds for local nonprofits and schools, organizing food and clothing drives, and conducting random acts of kindness.In
34、 2015, 700,000 people from 71 countries came together to donate $116.7 million in cash.An additional $1.08 million was spent on gifts.While the easiest way to participate is by donating to your favorite charity, this day can be celebrated in many other ways too.You can give back by volunteering at y
35、our local shelter or food bank, or even by donating blood.If all else fails, a purchase from the growing number of organizations that give a portion of their sales to charity will do the trick.But perhaps the best way to celebrate the day is by helping those nearest and dearest to you.Assist a famil
36、y member with a simple chore like folding laundry, cooking dinner, or even reading to a younger sibling.No matter what you do, be sure to share your good deed on social media and inspire others to celebrate “Giving Tuesday” as well!语篇解读:本文是一篇说明文,介绍了Giving Tuesday (“给予星期二”)这项慈善活动的初衷和做法,号召人们通过做各种力所能及的
37、活动来献爱心。12Which of the following has the shortest history?ACyber Monday. BGiving Tuesday.CBlack Friday. DThanksgiving Day.解析:选B细节理解题。根据第一段第一句可知,Giving Tuesday出现在Black Friday和Cyber Monday之后;再根据第二句可知,Giving Tuesday是2012年才出现的,而Thanksgiving Day (感恩节)的历史非常悠久。故答案选B。13Whats the main purpose of “Giving Tuesd
38、ay”?ATo persuade more people to shop online.BTo make Thanksgiving Day enjoyable.CTo encourage more people to do charity.DTo get voluntary work better known.解析:选C细节理解题。根据第二段第一句“As the name indicates, Giving Tuesday is meant to restart the charitable season and therefore observed .acts of kindness.”可知
39、,这项活动是为了重启慈善季,募集资金、食物、衣服等帮助有需要的人们。故答案选C。14Why does the author advise sharing good deeds on social media?ATo donate money to local schools.BTo keep a record of ones experience.CTo help people make new friends.DTo make “Giving Tuesday” more popular.解析:选D细节理解题。根据最后一段最后一句“No matter what you do, be sure
40、to share your good deed on social media and inspire others to celebrate Giving Tuesday as well!”可知,作者主张把做的好事共享到社交媒体上,是为了鼓励别人来参与“给予星期二”活动。故答案选D。15Which section of a website does the text probably come from?ABusiness. BLifestyle.CEducation. DCulture.解析:选D文章出处题。文章着重介绍了一项慈善活动Giving Tuesday,这不属于生意、生活方式及教
41、育类,而属于文化风俗类,故答案选D。.阅读七选五Having success and being able to meet ones goals requires many things: knowledge, a sense of direction, hard work, luck, connections and perhaps a strong belief in yourself.We accomplish our goals one step at a time, doing a little each day._1_Get up an hour early.People who
42、get up early in the morning have a jump on the day._2_ And some studies show that the willpower and attention are strongest in the morning.In fact, the morning may be the most productive part of your day.Drink a glass of water with lemon juice.While your coffee is being prepared or waiting for the w
43、ater to heat up, drink a glass of water with lemon juice.Why? Health experts say that drinking a combination of lemon juice and water first in the morning jumpstarts the bodys metabolism (新陈代谢)Exercise!_3_ Exercising in the morning may not be for everyone.Some people like to exercise after work or a
44、t night.Physical fitness experts and trainers often suggest some form of exercise in the morning because the middle of the day is a busy time for most people.By the days end, you may not have the time or energy to exercise._4_Take time at the end of the day to think back on all the things that have
45、happened._5_ And spend a little time thinking about tomorrow.It may help you to prepare if you take a few minutes to think about what you need to do the next day.AMake a plan for tomorrow.BFor starters, they are awake!CThink about your day at night.DSome people may disagree with this one.ESo using y
46、our day effectively is important.FGive thanks to wonderful things, if you want.GWell, dont, as it is a great way to forget about the day ahead.语篇解读:本文是说明文。文章介绍了有效利用每一天的四个习惯。1选E从空前一句和下文中的四个建议可知,本空承上启下,E项符合语境,E项中的“using your day effectively”是关键信息。2选B根据空处所在段的小标题Get up an hour early.并结合选项可知,B项符合语境。3选D根据
47、该段小标题和空后两句内容可知,有些人可能是不同意早上锻炼的,故选D项。4选C由本段内容特别是第一句可知,本段主要讲的是一天结束时要进行思考,故选C项。5选F本空前一句内容是回顾一天发生的事情,空后一句是花费时间思考明天,故可推知空处应是对美好的事情表达一下感谢,故选F项。.完形填空(2020太原高三阶段测评)In todays busy world, its easy to get off the course of our life.Having a Life Map to _1_ helps us keep moving quickly and _2_ towards our goals.
48、It helps us quickly correct things when we are _3_ a mess, and helps us find the right _4_ to deal with unexpected problems.But if we dont have the map, all the planning in the world wont _5_.Well end up driving _6_ around, being distracted by many different paths.Even if you know _7_ you want to go
49、, you havent tried and have no true method of getting there.If you were going to drive to somewhere _8_, firstly you would map it out.More likely, you often look at the _9_ for directions to make sure that you were on the right track.You would be able to tell quickly if you needed to _10_ adjustment
50、s, correct a mistake, or consider a(n) _11_ of plans.Dont let your temporary, current desires take precedence (优先) over what you really want, because an important part of success is _12_ what is and what isnt a distraction.For example, as you are _13_ for your party, you see a seller with some fresh
51、 flowers and you decide to stop and _14_ some for your friends.In this _15_, a stop along the way adds to your goal._16_, if you decide to stop and see a movie and arrive quite _17_ at the party, then you have detracted from your goal.It is exactly true for the Life Map.Each “opportunity” must be _1
52、8_ according to how this will _19_ your final goal.For example, will this contribute to it _20_ will this detract from it?Therefore, both the driving map and the Life Map serve the same high purpose: to keep you on the right track.语篇解读:本文为一篇议论文。在当今忙碌的世界,我们很容易偏离我们的生活轨道,拥有一个生活地图能帮助我们快速、正确地走向我们的目标;当我们的
53、生活一团糟时,它帮助我们更正方向,帮助我们找到处理意想不到的问题的方法。1A.focus on Brefer toCthink about Dadapt to解析:选B根据上文的“its easy to get off the course of our life”可知,我们很容易偏离生活的轨道,并结合空后的“helps us keep moving quickly”可知,有了生活地图作参考,我们能顺利前行。refer to“参考”,符合语境。2A.suddenly BpossiblyCproperly Dformally解析:选C根据空前的“helps us keep moving quic
54、kly”以及下文的“helps us quickly correct things”可知,拥有生活地图能帮助我们快速、正确地朝着目标前进。properly“正确地,恰当地”,符合语境。3A.in BtoCat Dfor解析:选A根据下文的“helps us find the right”可知,生活地图在我们的生活一团糟的时候帮助我们。in a mess表示“一团糟,一塌糊涂”。4A.solution BchanceCresult Dexcuse解析:选A根据空后的“to deal with unexpected problems”并结合语境可知,此处表示找到解决问题的正确方法。solution
55、“解决方法”,符合语境。5A.need BloseCexist Dmatter解析:选D根据该句中的“if we dont have the map”以及下文的“being distracted by many different paths”可知,没有这张地图,世界上所有的计划都没用了,matter是动词,表示“有关系,重要”,符合语境。6A.excitedly BunsteadilyChappily Daimlessly解析:选D根据空后的“being distracted by many different paths”可知,若是没有地图,我们就会漫无目的地开车,被很多不同的道路分散注意
56、力。aimlessly“漫无目的地”。7A.where BwhenCwhether Dwhy解析:选A根据本句中的“getting there”并结合语境可知,此处表示你想去的地方。where引导宾语从句,在从句中作地点状语。8A.unusual BunfamiliarCunimportant Dunattractive解析:选B根据空后的“firstly you would map it out”可知,如果你要开车去一个不熟悉的(unfamiliar)地方,首先你要进行规划。unattractive“令人反感的”。9A.road BskyCcar Dmap解析:选D根据上文可知,如果你去一个
57、不熟悉的地方,你自然需要借助地图查找方向。10A.make BcollectCshow Dchoose解析:选A根据该句中的“correct a mistake”并结合语境可推知,你需要在行驶中根据地图做出调整。11A.explanation BfutureCchange Darrangement解析:选C根据该句中的“correct a mistake”“or”,并结合语境可知,此处表示改变计划。12A.dropping BavoidingCcatching Ddeciding解析:选D根据语境可知,成功的一个重要部分是决定什么是和什么不是使人分心的事情。decide“决定”,符合语境。13
58、A.preparing BheadingCcalling Dfighting解析:选B根据该句中的“you decide to stop”并结合语境可知,此处表示你在前往聚会的路上。head“(朝)前进”。14A.put out Bwork onCpick up Dsee to解析:选C根据该句中的“a seller with some fresh flowers”“for your friends”可知,你停下来为朋友们买一些花。pick up在此处意为“买”。15A.time BsystemCarea Dcase解析:选D根据空后的“a stop along the way”可知,这里是说
59、上文提到的在前往聚会的路上停下为朋友们买花这种情况。in this case“在这种情况下”,符合语境。16A.Thus BHoweverCAnywhere DStill解析:选B根据空后的内容并结合语境可知,空处前后构成转折关系,故选B。17A.early BtimelyCfast Dlate解析:选D根据该句中的“stop and see a movie”可知,停下来看电影会导致聚会迟到。18A.expected BlostCvalued Devaluated解析:选D根据下文中的“will this contribute to it _ will this detract from it”可知,在使用你的生活地图时,每个“机会”都必须根据对你的终极目标的影响进行评估。evaluate“评估”。19A.affect BcombineCreach Dset解析:选A参见上题解析。20A.but BorCand Dso解析:选B空前的“contribute to it”指的是对目标有利的方面,而空后的“detract from it”则是对目标不利的方面,故B项符合语境。