1、合肥一中20222023学年第二学期高一年级期末考试英语试题注意事项:1答题前,务必在答题卡和答题卷规定的地方填写自己的姓名、准考证号和座位号后两位。2答题时,每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。3答题时,必须使用05毫米的黑色墨水签字笔在答题卷上书写,要求字体工整、笔迹清晰。作图题可先用铅笔在答题卷规定的位置绘出,确认后再用05毫米的黑色墨水签字笔描清楚。必须在题号所指示的答题区域作答,超出答题区域书写的答案无效,在试题卷、草稿纸上答题无效。4考试结束,务必将答题卡和答题卷一并上交。第一部分 听力(共两节,满分30分)第
2、一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B.9.18. C.9.15.答案是C。1. How did the woman come to school?A. By car. B. On foot. C. By subway.2 What may the man want to try?A. Football. B. Volleyball. C. Tenni
3、s.3. Where does the conversation most probably take place?A. At home. B. At the bus station. C. At the concert.4. What will the weather be like tomorrow?A. Sunny. B. Windy. C. Rainy.5 What are the speakers talking about?A. A concert. B. A movie. C. An instrument.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。
4、每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。6. What will the woman probably take for the picnic?A. Sandwiches. B. Drinks. C. Cakes.7. How much will the woman save with her student card?A. 8. B. 4. C. 2.听下面一段对话,回答第8和第9两个小题。8. What
5、 are the new laws about?A. Asking people to recycle.B. Raising the price of coffee.C Forbidding littering.9. How does the woman find the laws at last?A. Useless. B. Fair. C. Temporary.听下面一段对话,回答第10至第12三个小题。10. What is Nigels course?A. Literature. B. Computer. C. Business.11. What project is Nigel wo
6、rking on with Jenny?A. Starting a company.B. Surveying students interest.C. Setting up a food shop.12. What does the woman advise Nigel to do?A. Help the poor students.B. Think about the project carefully.C. Avoid selling things to students.听下面一段对话,回答第13至第16四个小题。13. What should one do to enter the c
7、ompetition?A. Write a story. B. Go on a holiday. C. Write a poem.14. When will the winners be announced?A. On 8th, March. B. On 18th, March. C. On 10th, March.15. Where is the office of Travel Light?A. At Green Road.B. At Jessie Street.C. At 10 Kings Street.16. How long will the winners travel aroun
8、d the Rocky Mountains?A. Two weeks. B. One week. C.A month.听下面一段独白,回答第17至第20四个小题。17. What happened to the beach last year?A. A lot of birds died at the beach.B. Its white sand was washed away.C. It was polluted by an oil leak.18. What is the function of the huge machine?A. To prevent the oil from sp
9、reading.B. To keep the rescue workers safe.C. To stop the waves floating.19. What did the volunteers do on the beach?A. Carry away the oil in big boxes.B. Gather the oil with a broom.C. Get the oil off the trucks.20. What did the workers teach volunteers?A. How to pick up birds in the oil.B. How to
10、send birds to safe places.C. How to remove the oil from birds wings.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。ALearning StreamsEducation that FlowsOver the past four decades, homeschooling numbers have increased to nearly 5 million students in the US, moving fr
11、om the sidelines to a mainstream education option. Learning Streams is committed to satisfying homeschoolers needs.What We Offer Drop-off Day ProgramWe offer a variety of project-based classes in our drop-off day program two days a week. SpecialistsOur home school friendly specialists include: langu
12、age experts, reading specialists, writing, math instructors and more. SupportOur team provide individualized support to both new homeschoolers and experienced homeschoolers with curriculum selection, time management and more. CommunityWe pride ourselves in having an energetic community. We recognize
13、 that homeschooling is a journey that is more enjoyable when surrounded by like-minded individuals who like to have FUN!Our ApproachLearning Streams is an alternative education center that offers classes, along with private tutoring, many specialists, and educational consulting.We provide a unique s
14、upport system for parents looking for an alternative to traditional learning options or need to outsource (外包) part of their childs education.Private tutoring (辅导) can be scheduled to offer additional support either on-location or online.Our PhilosophyEducators and specialists, along with people tha
15、t want to share their amazing skill sets, all work together to provide an exceptional educational experience for children aged 5 and up. We believe that every child has many gifts they can offer the world but need a safe place to develop them.1. Which of the following is NOT offered by Learning Stre
16、ams?A. Experienced specialists.B. Personalized support.C. Drop-off Day Program.D. Competitive environment.2. What can children do if they join in the program?A. Receive private tutoring online.B. Share amazing skills with educators.C. Get gifts for their good performance.D. Attend project-based clas
17、ses every day.3. Who is the text intended for?A. Those who cant tutor their kids.B. Those who want their kids educated at home.C. Those who prefer traditional education for their kids.D. Those who tend to sign up for after-school class for their kids.【答案】1. D 2. A 3. B【解析】【导语】本文是一篇应用文。文章介绍了Learning
18、Streams一个非传统的教育中心,它可以为在家接受教育的孩子们提供课程、私人辅导和教育咨询等。【1题详解】细节理解题。根据文中“What We Offer(我们提供什么)”部分的句子“We offer a variety of project-based classes in our drop-off day program two days a week.(我们在每周两天的送学日课程中提供各种基于项目的课程)”可知,Learning Streams可以提供送学日课程;根据该部分的句子“Our home school friendly specialists include: languag
19、e experts, reading specialists, writing, math instructors and more.(我们的家庭学校友好专家包括:语言专家,阅读专家,写作,数学老师等)”可知,Learning Streams可以提供有经验的专家;根据该部分的句子“Our team provide individualized support to both new homeschoolers and experienced homeschoolers with curriculum selection, time management and more.(我们的团队在课程选择
20、、时间管理等方面为新在家上学的人和有经验的在家上学的人提供个性化的支持)”可知,Learning Streams可以提供个性化的支持。但文中没有提到提供竞争环境。故选D项。【2题详解】细节理解题。根据文中“Our Approach(我们的方法)”部分的句子“Private tutoring can be scheduled to offer additional support either on-location or online.(私人辅导可以安排提供额外的现场或在线支持)”可知,加入这个项目的孩子可以接受在线家教。故选A项。【3题详解】推理判断题。根据文章的主要内容,特别是文中第一段“
21、Over the past four decades, homeschooling numbers have increased to nearly 5 million students in the US, moving from the sidelines to a mainstream education option. Learning Streams is committed to satisfying homeschoolers needs.(在过去的40年里,美国在家上学的学生人数增加到近500万,从兼营业务变成了主流教育的选择。Learning Streams致力于满足居家学习
22、者的需求)”可知,这篇文章是写给那些希望孩子在家接受教育的人。故选B项。BGet up at 6 am, arrive at the hospital one hour earlier to help patients check in, and accompany patients during consultations In recent years, “patient escorts” has emerged as a new industry, and those who have taken on this career are known as “people who sell
23、time”, 26-year-old Zhang Tian is one of them.September 4 was a lucky day for Zhang Tian. On this day, Zhang Tian saw a video about patient escorts on a short video platform. The daily routine of patient escorts shown in the video fascinated her and gradually inspired her to take this on as a busines
24、s. She browsed through many platforms and read multiple information and found there indeed exists a certain demand for patient escorts, especially for the elderly, children, and pregnant women. Since she had never engaged in this kind of work before, she spent two days in major hospitals in Wuhan, i
25、n order to familiarize herself with all the departments on different floors, as well as the processes of medical consultation and preparation for surgery.After preliminary preparatory (预备的) work, Zhang Tian posted a video of myself-introduction on major social platforms, talking about the help and s
26、ervices a patient escort provides, as well as some tips for a quick and convenient medical consultation. At first, she was a little worried that her video would go unnoticed. However, after she uploaded the video, it got over 100 likes and she received her first ever offer as a patient escort.The me
27、mory of her first task is still alive and fresh in her mind. She received a phone call on September 9 from a man whose father was seriously ill and might need surgery. He wanted Zhang Tian to accompany his father through his consultation and treatment.” Zhang Tian made full preparations before meeti
28、ng her first client and did a very good job despite her nervousness.“Later, the family expressed their gratitude to me over and over again, which warmed my heart and gave me a sense of achievement.” Zhang Tian said.4. What do patient escorts do?A. They assist doctors in hospitals.B. They arrive at h
29、ospitals early to check in.C. They take on this career to sell their time.D. They help patients get treated in hospitals.5. September 4 was a lucky day for Zhang Tian because _.A. she enjoyed seeing an interesting videoB. she got inspiration for her own careerC. she found a demand for medical worker
30、sD. she was well received on social platforms6. How did Zhang Tian get her first client?A. She got familiar with the routine work in hospitals.B. She spent two days in major hospitals to meet patients.C. Her video on social platforms attracted her first client.D. The mans father was seriously ill an
31、d might need a surgery.7. Which of the following words best describe Zhang Tian?A. Hardworking and considerate.B. Humorous and careful.C. Ambitious and imaginative.D. Talkative and positive.【答案】4. D 5. B 6. C 7. A【解析】【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述一个新行业“患者陪护”的代表张天,在社交平台上谈论陪护患者提供的帮助和服务,获得了社会的热烈关注。“患者陪护”带给了她成就感和满足感
32、,并激励着她不断向前。【4题详解】细节理解题。根据第一段“Get up at 6 am, arrive at the hospital one hour earlier to help patients check in, and accompany patients during consultations In recent years, “patient escorts” has emerged as a new industry, and those who have taken on this career are known as “people who sell time”. (
33、每天早上6点起床,提前1小时到医院帮病人办理入住,陪病人会诊近年来,“患者陪护”成为一个新兴行业,从事这一职业的人被称为“卖时间的人”。)”可知,“患者陪护”的职责为帮助病人更好地在医院接受治疗。故选D。【5题详解】细节理解题。根据第二段“September 4 was a lucky day for Zhang Tian. On this day, Zhang Tian saw a video about patient escorts on a short video platform. The daily routine of patient escorts shown in the v
34、ideo fascinated her and gradually inspired her to take this on as a business. (9月4日是张天的幸运日。这一天,张天在一个短视频平台上看到了一个关于病人陪护的视频。视频中显示的病人陪护的日常生活让她着迷,并逐渐激励她将其作为一项业务。)”可知,9月4日对张天来说是幸运的一天,因为她为自己的事业找到了灵感。故选B。【6题详解】细节理解题。根据第三段“After preliminary preparatory (预备的) work, Zhang Tian posted a video of myself-introduc
35、tion on major social platforms, talking about the help and services a patient escort provides, as well as some tips for a quick and convenient medical consultation. At first, she was a little worried that her video would go unnoticed. However, after she uploaded the video, it got over 100 likes and
36、she received her first ever offer as a patient escort. (经过前期的准备工作,张天在各大社交平台上发布了自我介绍视频,讲述了陪护病人所能提供的帮助和服务,以及快速便捷就医的一些技巧。起初,她有点担心她的视频不会被注意到。然而,在她上传视频后,获得了100多个赞,她还得到了人生中第一个“患者陪护”的工作机会。)”可知,张天在社交平台上的视频吸引了她的第一个客户。故选C。【7题详解】推理判断题。根据第一段“Get up at 6 am, arrive at the hospital one hour earlier to help patien
37、ts check in, and accompany patients during consultations (每天早上6点起床,提前1小时到医院帮病人办理入住,陪病人会诊)”和第二段“She browsed through many platforms and read multiple information and found there indeed exists a certain demand for patient escorts, especially for the elderly, children, and pregnant women. Since she had
38、never engaged in this kind of work before, she spent two days in major hospitals in Wuhan, in order to familiarize herself with all the departments on different floors, as well as the processes of medical consultation and preparation for surgery. (她浏览了许多平台,阅读了大量信息,发现确实存在一定的病人陪护需求,尤其是老人、儿童和孕妇。由于之前从未从
39、事过这类工作,她花了两天时间在武汉各大医院奔波,以熟悉不同楼层的各个科室,以及会诊和手术准备的流程。)”及全文可知,张天耐心学习这类工作的流程、耐心护送患者和悉心照料患者,可以表现出她具有努力工作,考虑周到的美好品质。故选A。CChatGPT became the hottest issue due to its ability to produce human-sounding essays, poetry, and screenplays on virtually any subject in seconds. Soon after ChatGPT was released, the po
40、tential for it to be misused to do things such as spread misinformation and write junk mails became apparent. Schools and educators also have warned of the potential for students to use it to write essays or other work they have been assigned. Last December, the software passed all three parts of th
41、e U.S. Medical Licensing Examination as part of a research experiment. So the startup, OpenAI behind the viral chatbot, revealed a tool for detecting text generated by artificial intelligence amid growing concerns the technology will be abused by cheaters, junk mail senders and others. OpenAI said t
42、hat its so-called AI classifier was designed to help people distinguish between text written by a human versus a range of artificial intelligence programsnot just ChatGPT. OpenAI said it had schools in mind when developing its latest classifier tool. “We recognize that identifying AI-written text ha
43、s been an important point of discussion among educators, and equally important is recognizing the limits and impacts of AI-generated text classifiers in the classroom,” it said.The classifier isnt good enough on its own, though it can be used to go with methods that educators, employers and others r
44、ely on to determine the source of a piece of text. In evaluations, the new tool correctly identified 26% of AI-written text as “likely AI-written”, while it also had false positives 9% of the time in which it incorrectly labeled human-written text as AI-written. Another problem is that the tool cant
45、 easily tell if a list of factsU.S. state capitals for examplewas written by a person or AI, because the correct answer would be the same. AI-written text can also be edited to escape the classifier.“While it is impossible to reliably detect all AI-written text, classifiers like ours can be updated
46、and re-trained based on successful attacks,” OpenAI said. “But it is unclear whether detection has an advantage in the long-term.”8. ChatGPTs passing the U.S. Medical Licensing Exam is mentioned to _.A. account for its operating principlesB. illustrate its complex structureC. emphasize its growing p
47、opularityD. warn against its potential danger9. Whats the function of AI classifier?A. Deepening the impact of AI writers.B. Identifying the texts generated by AI.C. Promoting the use of AI in classroom discussion.D. Arousing educators awareness of AI-related technology.10. What can be concluded fro
48、m the evaluation of AI classifier?A. It is a work-in-progress.B. It is good at storing factual information.C. It can help a journalist to edit a text.D. It is a reliable educational tool.11. What does OpenAI think of AI classifier?A. It will be reliable after continuous self-update and retraining.B.
49、 Whether it can help educators in the long-term is out of question.C. Whether it can solve the problems as intended remains a question.D. It will succeed in detecting all human-written texts in the near future.【答案】8. D 9. B 10. A 11. C【解析】【导语】本文是一篇说明文。因ChatGPT的出现,人们越来越担心人工智能技术会被骗子、垃圾邮件发送者和其他人滥用,该程序的
50、开发公司又发布了一款检测人工智能生成文本的工具,检测正确率还不是很高,还有待于改善,且不能保证其检测功能在未来是否有长期优势。【8题详解】推理判断题。根据第一段“Soon after ChatGPT was released, the potential for it to be misused to do things such as spread misinformation and write junk mails became apparent. Schools and educators also have warned of the potential for students t
51、o use it to write essays or other work they have been assigned. Last December, the software passed all three parts of the U.S. Medical Licensing Examination as part of a research experiment. (在ChatGPT发布后不久,它被滥用来传播错误信息和写垃圾邮件的可能性就变得很明显了。学校和教育工作者还警告说,学生们可能会用它来写论文或其他分配给他们的工作。去年12月,作为研究实验的一部分,该软件通过了美国医疗执
52、照考试的全部三个部分。)”可知,ChatGPT软件通过了美国医疗执照考试的全部三个部分,所有有可能会被一部分学生滥用,投机取巧以获取美国医疗执照,文章以此例子来警告ChatGPT软件潜在的危险,故选D项。【9题详解】细节理解题。根据第二段“OpenAI said that its so-called AI classifier was designed to help people distinguish between text written by a human versus a range of artificial intelligence programsnot just Chat
53、GPT. (OpenAI表示,其所谓的人工智能分类器旨在帮助人们区分人类编写的文本和一系列人工智能程序,而不仅仅是ChatGPT。)”可知,这款人工智能分类器能帮助区分文本是人类写的还是人工智能写的,把人工智能写的文本区分出来。故选B项。【10题详解】推理判断题。根据第四段“The classifier isnt good enough on its own, though it can be used to go with methods that educators, employers and others rely on to determine the source of a pie
54、ce of text. In evaluations, the new tool correctly identified 26% of AI-written text as likely AI-written, while it also had false positives 9% of the time in which it incorrectly labeled human-written text as AI-written. Another problem is that the tool cant easily tell if a list of factsU.S. state
55、 capitals for examplewas written by a person or AI, because the correct answer would be the same. AI-written text can also be edited to escape the classifier. (这个分类器本身还不够好,不过它可以用来配合教育工作者、雇主和其他人用来确定一段文本来源的方法。在评估中,新工具正确地将26%的人工智能书写的文本识别为可能是人工智能书写的,而在将人类书写的文本错误地标记为人工智能书写的情况下,它也有9%的误报。另一个问题是,该工具不能轻易地判断美
56、国和其他国家的一系列事实。例如,州首府是由人或人工智能写的,因为正确答案是一样的。人工智能编写的文本也可以编辑)”可知,这款分类器识别正确率还不是很高,还需要不断完善。故选A项。【11题详解】推理判断题。根据最后一段“While it is impossible to reliably detect all AI-written text, classifiers like ours can be updated and re-trained based on successful attacks, OpenAI said. But it is unclear whether detectio
57、n has an advantage in the long-term. (OpenAI表示,虽然不可能可靠地检测出所有人工智能编写的文本,但像我们这样的分类器可以根据成功的攻击进行更新和重新训练。但目前尚不清楚检测是否具有长期优势。)”可知,OpenAI认为这个分类器目前在一定程度上可以检测出一部分人工智能编写的文本,但是在未来能否检测出人工智能编写的文本,就很难说了,所以这个分类器是否能像预期的那样解决问题仍然是一个问题。故选C项。DEveryone knows what makes a good story. Our hero starts their journey as a flaw
58、ed being. In scene after scene, they face challenges that push them down new paths. By the end of the talc, they overcome setbacks and become a better person in the process.We love these plots in the novels we read but the principles of a good story offer much more than entertainment. Recent researc
59、h shows that the narratives we tell ourselves about our lives can powerfully help us recover from stress. People who generate tales of struggling and turning over a new leaf from their own lives appear to have much better mental health. Professor Dan McAdams put forward this idea and discovered that
60、 whether someone can describe having had some control over events in their past is an important predictor of mental health. Another key theme involved is finding some kind of positive meaning after stressful events.McAdams invited 14 and 15-year-olds to join in an experiment to write about their exp
61、eriences of failure and success. Half of them were then given extra instructions to describe the ways they had made their success a reality and how the failure had changed them for the better. Eight weeks later, members of this group reported greater persistence and better grades in their schoolwork
62、.Exciting as these results are, some experts sound a few notes of caution. They worry that, hearing about the power of self-narratives, many people may feel they have to find a positive turning point in life. If they cant, they could end up feeling guilty about having somehow “failed”.Clearly, self-
63、narratives arent the panacea. Nevertheless, if you hope for self-improvement, you can use the findings to good effect. By recognizing ourselves as the hero at the center of our own struggles, we can all become the author of our own destiny and change ourselves for the better.12. What does the resear
64、ch focus on?A. The causes of stress.B. The principles of narrative.C. The connection between struggle and well-being.D. The link between mental health and self-narratives.13. Why is the experiment mentioned in paragraph 3?A. To give proof.B. To make predictions.C. To draw a conclusion.D. To make com
65、parisons.14. What does the underlined word “panacea” in the last paragraph refer to?A. Attempt to get rid of worries.B. Means of recognizing yourself.C. Solution to adolescent problems.D. Guarantee to become better people.15. Which of the following can be the best title for the text?A. Embrace Life
66、StrugglesB. Be Your Own HeroC. Ways to Make a Good StoryD. The Power of Self-improvement【答案】12. D 13. A 14. D 15. B【解析】【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了最近的研究表明,我们对自己生活的描述可以有力地帮助我们从压力中恢复过来。那些讲述自己在生活中挣扎并重新开始的人似乎有更好的心理健康。【12题详解】细节理解题。根据第二段中“Recent research shows that the narratives we tell ourselves about our lives
67、can powerfully help us recover from stress. People who generate tales of struggling and turning over a new leaf from their own lives appear to have much better mental health. Professor Dan McAdams put forward this idea and discovered that whether someone can describe having had some control over eve
68、nts in their past is an important predictor of mental health.(最近的研究表明,我们对自己生活的描述可以有力地帮助我们从压力中恢复过来。那些讲述自己在生活中挣扎并重新开始的人似乎有更好的心理健康。丹麦克亚当斯教授提出了这一观点,并发现一个人是否能描述自己对过去的事情有一定的控制能力,这是一个重要的心理健康预测指标)”可知,研究的重点是心理健康和自我叙述之间的联系。故选D。【13题详解】推理判断题。根据第三段“McAdams invited 14 and 15-year-olds to join in an experiment to
69、write about their experiences of failure and success. Half of them were then given extra instructions to describe the ways they had made their success a reality and how the failure had changed them for the better. Eight weeks later, members of this group reported greater persistence and better grade
70、s in their schoolwork.(麦克亚当斯邀请了14岁和15岁的孩子参加一个实验,写下他们失败和成功的经历。然后,他们中的一半人被给予额外的指示,描述他们是如何使成功成为现实的,以及失败是如何使他们变得更好的。八周后,这组学生表现出了更强的毅力和更好的学业成绩)”可推知,在第3段中提到这个实验是为了提供证据。故选A。【14题详解】词句猜测题。根据倒数第二段“Exciting as these results are, some experts sound a few notes of caution. They worry that, hearing about the powe
71、r of self-narratives, many people may feel they have to find a positive turning point in life. If they cant, they could end up feeling guilty about having somehow “failed”.(尽管这些结果令人兴奋,但一些专家提出了一些警告。他们担心,听到自我叙述的力量,许多人可能会觉得他们必须找到生活中的积极转折点。如果他们做不到,他们可能会因为某种程度上的“失败”而感到内疚)”可知,自我叙述并不能保证就可以成为更好的人。故画线词意思是“保证
72、成为更好的人”。故选D。【15题详解】主旨大意题。根据最后一段“Nevertheless, if you hope for self-improvement, you can use the findings to good effect. By recognizing ourselves as the hero at the center of our own struggles, we can all become the author of our own destiny and change ourselves for the better.(然而,如果你希望自我改善,你可以利用这些发
73、现来取得好的效果。认识到自己是奋斗中的英雄,我们都能成为自己命运的主宰,让自己变得更好)”结合文章主要说明了最近的研究表明,我们对自己生活的描述可以有力地帮助我们从压力中恢复过来。那些讲述自己在生活中挣扎并重新开始的人似乎有更好的心理健康。可知,故B选项“做自己的英雄”最符合文章标题。故选B。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。STEM vs. STEAMSTEM is short for Science, Technology, Engineering and Mathematics. The t
74、erm was coined by Judith Ramaley while a director at National Science Foundation in 2001. Since then, STEM-focused education has been extended to many countries beyond the United States. However, education is a constantly evolving game. _16_ One of the latest philosophies gaining steam is adding an
75、arts component to the STEM educational focus, thus, creating the STEM vs. STEAM debate.The believers in STEM education want the focus to remain on the core STEM principles. _17_ Tasks involving product design encourage students to draw and create. Adding arts will take away from the original intenti
76、on of focusing on the STEM disciplines._18_ They argue that adding arts to STEM is a way to develop strong STEM students who think creatively. Several studies have shown that engaging students arts strength increases their motivation when it comes to STEM activities. _19_ Furthermore, for kids who m
77、ight be turned off from STEM subjects due to a dislike of numbers, highlighting the artistic component of lessons can reach out and draw them in.While they seem to be opposed, both sides of this argument may have the right idea. _20_ Consider the growing field of computer animation, where you must h
78、ave both artistic abilities and strong technology fields. Also, the most basic of all childrens toys, wooden blocks, are an incredible example of STEAM exploration. They bring design, geometry, and engineering concepts to our youngest learners, setting them up for a lifetime of creative thinking.A.
79、The STEAMers disagree.B. Actually, science and arts are inseparable.C. It consistently introduces new theories and practices.D. Their idea is that there are already enough arts in their approach.E. Thus, good teachers are always learning to keep pace with updated knowledge.F. It also improves the pr
80、obability of success in complicated tasks and challenges.G. They believe adding art makes the STEM courses accessible to more students.【答案】16. C 17. D 18. A 19. F 20. B【解析】【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了教育理念STEM与STEAM的不同之处。【16题详解】上文“However, education is a constantly evolving game. (然而,教育是一个不断发展的活动)”说明教育是不断发展的,以
81、及下文“One of the latest philosophies gaining STEAM is adding an arts component to the STEM educational focus, thus, creating the STEM vs. STEAM debate. (最新的STEAM理念之一是在STEM教育重点中加入艺术元素,从而引发了STEM与STEAM的争论)”说明教育发展过程中引入一些元素,形成新的理论,C项“它不断引入新的理论和实践。”承上启下,符合题意。故选C。【17题详解】上文“The believers in STEM education wan
82、t the focus to remain on the core STEM principles. (STEM教育的相信者希望将重点放在核心STEM原则上)”以及下文“Adding arts will take away from the original intention of focusing on the STEM disciplines. (增加艺术元素将偏离专注于STEM准则的初衷)”说明STEM教育理念的相信者认为不需要增加艺术元素,D项“他们的想法是,他们的方法中已经有足够的艺术。”说明他们认为不需要添加艺术元素的原因,符合题意。故选D。【18题详解】上文“The belie
83、vers in STEM education want the focus to remain on the core STEM principles. (STEM教育的相信者希望将重点放在核心STEM原则上)”以及下文“They argue that adding arts to STEM is a way to develop strong STEM students who think creatively. (他们认为,在STEM中加入艺术是培养具有创造性思维的强大STEM学生的一种方式)”说明STEAM理念的相信者认为需要加入艺术元素,与STEM的理念不同,A项“STEAM公司不同意
84、。”承上启下,符合题意。故选A。【19题详解】上文“Several studies have shown that engaging students arts strength increases their motivation when it comes to STEM activities. (几项研究表明,谈及STEM活动时,调动学生的艺术力量可以提高他们的动机)”说明调动学生艺术力量的益处,F项中It指代上文中的engaging students arts strength,F项“它还能提高在复杂任务和挑战中成功的概率。”进一步说明调动学生艺术力量的益处,符合题意。故选F。【20题
85、详解】下文“Consider the growing field of computer animation, where you must have both artistic abilities and strong technology fields.(考虑到电脑动画这个不断发展的领域,你必须同时具备艺术能力和强大的技术领域)”说明技术和艺术不可分割,B项“事实上,科学和艺术是不可分割的。”引出下文,符合题意。故选B。第三部分 英语知识运用(共两节,满分 30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的
86、最佳选项。On the night of the speech contest, I was worried about the shy girl. My heart _21_ when I knew the boy on stage previous to her, _22_, was fairly successful with his humor and personal style. The whole audience burst out a wave of _23_ almost every 30 seconds.My palms(手掌)began to _24_. It was
87、the first time that she had been on the stage, so I couldnt blame her for any _25_. The strong spotlight made her so insignificant that nobody _26_ she had been on the stage.But the moment that _27_ me occurred. I clearly heard a _28_ voice, “Now, your _29_, please!” The whole audience fell quiet. S
88、mall and thin as the girl appeared, the _30_ look on her face instantly caught everyones eyes. Then her speech was on, logical and well-organized. Words of power _31_ freely out of the girl like magic. When her speech _32_ , a thunderous applause sounded from the audience. When the competition was c
89、oncluding, all of us waited _33_ for the winners name to be called. Tears of joy _34_ my vision when the host announced she won first prize. Holding the medal tightly, she gave me a brilliant smile. I _35_ her into my arms, too excited to say any words.21. A. beatB. brokeC. lostD. sank22. A. above a
90、llB. worse stillC. sure enoughD. in addition23. A. clappingB. alarmingC. cryingD. screaming24. A. trembleB. sweatC. changeD. burn25. A. slipB. poseC. inputD. try26. A. regardedB. noticedC. ignoredD. admitted27 A. surprisedB. concernedC. engagedD. challenged28. A. tightB. weakC. loudD. low29. A. atte
91、ntionB. supportC. noticeD. silence30. A. depressedB. puzzledC. contentedD. determined31. A. crowdedB. floatedC. bouncedD. flowed32. A. startedB. endedC. proceededD. paused33. A. faithfullyB. normallyC. wildlyD. eagerly34. A. mistedB. hidC. preventedD. shaded35. A. pushedB. threwC. pulledD. lifted【答案
92、】21. D 22. C 23. A 24. B 25. A 26. B 27. A 28. C 29. A 30. D 31. D 32. B 33. D 34. A 35. C【解析】【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述害羞的小女孩第一次上台演讲比赛,作者非常担心,结果令他非常震惊,小女孩非常坚定并表演成功,获得胜利,让作者感到非常激动。【21题详解】考查动词词义辨析。句意:当我知道在她之前台上的那个男孩凭借他的幽默和个人风格相当成功时,我的心沉了下去。A. beat击打;B. broke破碎;C. lost丢失;D. sank下沉。根据上文“On the night of the spee
93、ch contest, I was worried about the shy girl.”可知作者更担心了,所以心沉了下去,故选D。【22题详解】考查短语辨析。句意:同上。A. above all更重要的是;B. worse still更糟;C. sure enough果然;D. in addition此外。根据“was fairly successful with his humor and personal style”可知小男孩的演讲的确优秀,故选C。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:全场几乎每隔30秒就爆发出一阵掌声。A. clapping鼓掌;B. alarming警告;C.
94、crying哭泣;D. screaming尖叫。根据上文“when I knew the boy on stage previous to her, _2_, was fairly successful with his humor and personal style.”可知小男孩演讲很精彩,观众总给他鼓掌,故选A。【24题详解】考查动词词义辨析。句意:我的手掌开始出汗。A. tremble颤抖;B. sweat出汗;C. change改变;D. burn燃烧。根据下文“It was the first time that she had been on the stage”可知小女孩第一次
95、上台作者很担心,所以手掌开始出汗,故选B。【25题详解】考查名词词义辨析。句意:这是她第一次登台,所以我不能因为任何差错责怪她。A. slip差错;B. pose姿势;C. input投入;D. try尝试。根据上文“It was the first time that she had been on the stage”可知这是她的第一次登台,所以作者不能因为任何差错责怪她,故选A。【26题详解】考查动词词义辨析。句意:强烈的聚光灯使她显得无足轻重,没有人注意到她已经站在舞台上。A. regarded视为;B. noticed注意;C. ignored忽视;D. admitted承认。根据上
96、文“The strong spotlight made her so insignificant”聚光灯太亮,把小女孩显得无足轻重,所以没人注意到她,故选B。【27题详解】考查动词词义辨析。句意:但令我惊讶的一幕发生了。A. surprised使惊讶;B. concerned担心的;C. engaged忙碌的;D. challenged使受到挑战。根据下文“ Then her speech was on, logical and well-organized.”可知小女孩演讲很成功,所以让我感到惊讶,故选A。【28题详解】考查形容词词义辨析。句意:我清楚地听到一个响亮的声音:“现在,请注意!”
97、A. tight紧的;B. weak软弱的;C. loud大声的;D. low低的。根据上文“I clearly heard”可知是声音很大,故选C。【29题详解】考查名词词义辨析。句意:同上。A. attention注意;B. support支持;C. notice注意;D. silence沉默。根据下文“The whole audience fell quiet”可知这里应该是主持人让大家注意听,故选A。【30题详解】考查形容词词义辨析。句意:这个女孩看起来又小又瘦,但她脸上坚定的表情立刻吸引了所有人的目光。A. depressed沮丧的;B. puzzled困惑的;C. contente
98、d满足的;D. determined意志坚定的。根据上文“Small and thin as the girl appeared”可知是让步状语从句,所以小女孩虽然看起来又小又瘦,但脸上的表情是坚定的,故选D。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:充满力量的话语像魔法一样从女孩嘴里自由地流出。A. crowded拥挤;B. floated漂浮的;C. bounced弹起;D. flowed流动。根据下文“freely out of the girl like magic”可知应是自由地流出,故选D。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:当她的演讲结束时,听众中响起了雷鸣般的掌声。A. star
99、ted开始;B. ended结束;C. proceeded行进,开始行动;D. paused暂停。根据“a thunderous applause sounded from the audience”和常识可知是小女孩演讲结束时,听众中响起了雷鸣般的掌声,故选B。【33题详解】考查副词词义辨析。句意:当比赛结束时,我们都急切地等待着宣布获胜者的名字。A. faithfully虔诚地,忠诚地;B. normally正常地;C. wildly野蛮地;D. eagerly渴望地。根据下文“for the winners name to be called.”可知比赛结束时,大家都急切地等着获胜者的名
100、字,故选D。【34题详解】考查动词词义辨析。句意:当主持人宣布她获得一等奖时,喜悦的泪水模糊了我的视线。A. misted泪水模糊;B. hid隐藏;C. prevented阻止;D. shaded遮蔽。根据上文“Tears of joy”可知使泪水模糊了作者的视线,故选A。【35题详解】考查动词词义辨析。句意:我把她搂在怀里,激动得说不出话来。A. pushed推;B. threw扔;C. pulled拉;D. lifted举起。根据下文“her into my arms”可知是作者把小女孩拉进怀里,故选C。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的
101、单词或括号内单词的正确形式。In 2000, Xidi and the nearby Hongcun village _36_(declare) world heritage (遗产) sites by UNESCO for their outstanding _37_ (preserve) of rural architecture dating back to the Ming and Qing dynasties. Now, walking along the bluestone streets in Xidi or Hongcun, visitors can appreciate th
102、e distinctive Huizhou-style houses, _38_ (feature) white walls, dark tiles (瓦片) and horse-head gables (山墙), and feel like they are immersed in a traditional Chinese ink painting.Huizhou architecture, with its long tradition and great diversity, occupies _39_ important place in Chinese architectural
103、landscape. Since Huizhou is a _40_ (mountain) area with few flat areas of land, its houses tend to be built to match the natural features.Huizhou is famous for its stone, wood and brick carvings, which are _41_ (wide) used in the decoration of local houses. In this way, native people integrate their
104、 aesthetic values and emotions _42_ the buildings, making them more beautiful and educating their children through the meanings _43_ (contain) in the patterns.Features of Huizhou houses display the characteristics of local people. “If you look at the outside of a Huizhou house, it seems enclosed (封闭
105、的) by walls, _44_ the insides are open and broad. It is just like Huizhou people, _45_ are often reserved toward strangers but friendly when you get to know them,” says Zhou Hu, director of Shexians cultural heritage administration.【答案】36. were declared 37. preservation 38. featuring 39. an 40. moun
106、tainous 41. widely 42. with 43. contained 44. but 45. who【解析】【导语】本文是一篇新闻报道。文章介绍了西递和附近的宏村于2000年被联合国教科文组织宣布为世界遗产,以及该处的徽派建筑文化特色。【36题详解】考查谓语动词。句意:2000年,西递和附近的宏村被联合国教科文组织宣布为世界遗产,因为它们对明清时期乡村建筑的出色保存。分析句子可知,设空处使用动词作谓语,句子表述过去事实,应用一般过去时。declare为动词,意为“宣布”,Xidi和the nearby Hongcun village与declare是被动关系,故使用一般过去时的被
107、动语态。故填were declared。【37题详解】考查名词。句意:同上。分析句子,设空处使用preserve的名词preservation作宾语,意为“保护”。故填preservation。【38题详解】考查非谓语动词。句意:现在,走在西递或宏村的青石街道上,游客可以欣赏到独特的徽州风格的房屋,白墙,黑瓦和马头山墙,感觉自己沉浸在一幅传统的中国水墨画中。分析句子,句中can appreciate为谓语动词,设空处使用非谓语动词。feature为动词,意为“以为特征”,Huizhou-style houses与其之间是主动关系,故使用现在分词,作状语。故填featuring。【39题详解】考
108、查冠词。句意:徽州建筑以其悠久的传统和丰富的多样性,在中国建筑景观中占有重要地位。分析句子,important place为名词,设空处使用冠词,此处表示泛指,同时important以元音音素开头。故填an。【40题详解】考查形容词。句意:由于徽州是一个多山的地区,几乎没有平坦的土地,因此它的房屋往往与自然特征相匹配。分析句子,设空处使用mountain的形容词mountainous作定语,意为“多山的”。故填mountainous。【41题详解】考查副词。句意:徽州以石雕、木雕和砖雕而闻名,它们被广泛用于当地房屋的装饰。分析句子,设空处使用wide的副词widely作状语,修饰动词used,
109、意为“广泛地”。故填widely。【42题详解】考查介词。句意:通过这种方式,当地人将自己的审美价值和情感融入到建筑中,使建筑变得更加美丽,并通过图案所蕴含的意义来教育孩子。分析句子,句中integrate sth with sth为固定短语,意为“把与融合”。故填with。【43题详解】考查非谓语动词。句意:同上。分析句子,设空处integrate为谓语动词,设空处使用非谓语动词。contain为动词,意为“包含”,the meanings与contain之间是被动关系,故使用过去分词作后置定语。故填contained。【44题详解】考查连词。句意:如果你看一看徽州房子的外面,它似乎被墙包围
110、着,但里面是开放和广阔的。分析句子,设空处使用连词连接前后两个句子,此处表示转折关系。故填but。45题详解】考查定语从句。句意:就像徽州人一样,他们对陌生人往往是矜持的,但当你了解他们时,你会很友好。分析句子,设空处引导的是非限制性定语从句,引导词在从句中作主语,修饰先行词Huizhou people,为人。故填who。第四部分 写作(共两小节,满分40分)第一节(满分15分)46. 假定你是李华, 你校英文报开设了 Daily Wisdom Quote 专栏,请你用英文给编辑写一封信,推介一句你喜欢的名言,内容包括:1.名言阐述:2.推介理由。注意:1.写作词数应为 80左右:2.请按如下
111、格式在答题卡的对应位置作答。Dear editor,_Yours,Li Hua【答案】One possible version:Dear editor,Id like to recommend the famous saying “A journey of a thousand begins with a single step.” to your column.It was wisely put by Lao-Tzu. Whatever we do, we must take the first step which paves the way for our ambition. Moreo
112、ver, we still need to make continuous efforts to go further regardless of countless of hardships. As a senior, we should keep motivated and move on.Ill appreciate it if the saying is included in the column.YoursLi Hua【解析】【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生给Daily Wisdom Quote 专栏的编辑写一封信,推介一句你喜欢的名言,并说明推介的理由。【详解】1.词汇积
113、累明智地:wisely intelligently此外:moreover besides whats more不断的:continuous constant尽管:regardless of despite2.句式拓展简单句变复合句原句:Id like to recommend the famous saying “A journey of a thousand begins with a single step.” to your column.拓展句:Id like to recommend the famous saying “A journey of a thousand begins
114、with a single step.” to your column, which I think has a deep meaning in it.【点睛】【高分句型1】Whatever we do, we must take the first step which pave the way for our ambition.(运用了whatever引导的让步状语从句和which引导的定语从句)【高分句型2】Ill appreciate it if the saying is included in the column.(运用了固定句型“I will/would appreciate
115、it if/when”结构)第二节(满分25分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。When the final bell rang, the students were reminded that there was no school on MondayLabor Day (May Day). “Enjoy your extra day off, ” said the teacher to her class. An extra day of fun suited Kayla just fine. She loved breaks. She w
116、anted to go out to play with her friends. When she got off the school bus, Kayla ran into the house happily.“How was school, Kayla?” asked her mom.“It was great, Mom. I am excited about no school on Monday. ”“You just started back to school two weeks ago. Already in need of a break, huh?” asked Kayl
117、as mom with a laugh.Kayla slept in the next morning. Saturday was her favorite day of the week. It rained most of the day, so Kayla enjoyed playing video games inside. On Sunday, her friends came over and they played basketball for several hours. Then it was Labor Day, you know, the extra day off th
118、at Kayla was so looking forward to. But Kayla was awakened early that morning by her dad. He told Kayla that in celebration of Labor Day, the family would do some labour work. Kayla couldnt believe it. This was a holiday! A day when she was supposed to be enjoying freshly squeezed lemonade while pla
119、ying in her tree house. As Kayla wiped her eyes, she began to wonder if this was just a bad dream.“Kayla, your breakfast is ready. We have a lot of work to do today. Lets get a move on, ” said Kaylas mom. As she sat down at the kitchen table, Kayla asked her parents, “Are you serious about working t
120、oday? Isnt Labor Day a holiday?”“Yes, Kayla. It is, ” replied her dad. “But we thought working hard today would make you understand why Labor Day was observed initially. “Though feeling disappointed and even a little annoyed, Kayla had no choice.注意:续写词数应为150左右。She was assigned to tidy and clean her
121、own room._Somehow, Kayla wanted to do more work._【答案】Paragraph 1:She was assigned to tidy and clean her own room. Seeing the clothes and school supplies scattered here and there, she murmured, “How come my room is so messy?” She picked up the clothes and hung them in the cupboard as mom usually does
122、. Then she began to sort out her school supplies. The last step was wiping the desk and mopping the floor. Before she realized it, two hours had passed and she sweated heavily. Surprisingly, now, Kayla didnt feel any unhappy. Rather, she felt a sense of achievement and delight.Paragraph 2:Somehow, K
123、ayla wanted to do more work. Just then, she noticed the pet dogs white fur was a little blackened. Why not give him a bath? Kayla carefully placed the dog into warm water, applied some shampoo onto him, and gently washed. The little creature grunted happily and even kissed Kayla on the cheek. Dad ga
124、ve her a thumbs-up, asking “Do you enjoy the holiday?” Kayla laughed, “Ive understood why Labor Day was observed initially. ” She realized holidays were not necessarily for fun and that doing some work could also bring pleasure.【解析】【导语】本文以人物为线索展开,讲述了因为劳动节,凯拉这次放假有三天时间,周六在家玩电子游戏,周日和朋友们打篮球,第三天大早,凯拉被父亲叫
125、醒,得知全家要做些体力活以庆祝劳动节,凯拉很困惑恼火,但还是按照要求收拾好了房间,而且很有成就感,想干更多的活,还帮宠物狗洗了澡,得到父亲的表扬,最终凯拉意识到假期不一定是为了好玩,做一些工作也可以带来快乐。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“她被指派整理和打扫自己的房间。”可知,第一段可描写凯拉收拾房间前后的变化。 由第二段首句内容“不知怎么的,凯拉想做更多的工作。”可知,第二段可描写凯拉帮宠物狗洗澡,得到了父亲的肯定。2.续写线索:被指派工作房间凌乱场景收拾房间有成就感帮狗洗澡得表扬感悟3.词汇激活 行为类.轻声地说:murmur / whisper.擦干净:wipe / clean.
126、察觉:notice / perceive情绪类.出人意料地:surprisingly / unexpectedly.快乐的:happy / cheerful【点睛】高分句型1. Seeing the clothes and school supplies scattered here and there, she murmured, “How come my room is so messy?” (运用了现在分词作状语,过去分词作宾补)高分句型2. She realized holidays were not necessarily for fun and that doing some work could also bring pleasure.(运用了两个宾语从句,动名词作主语)听力1-5.CCABA 6-10.CBABC 11-15.ABABC 16-20.BCABC