收藏 分享(赏)

安徽省2022届中考英语总复习语篇组合练六精练新版人教新目标版.docx

上传人:a**** 文档编号:451293 上传时间:2025-12-07 格式:DOCX 页数:9 大小:19.18KB
下载 相关 举报
安徽省2022届中考英语总复习语篇组合练六精练新版人教新目标版.docx_第1页
第1页 / 共9页
安徽省2022届中考英语总复习语篇组合练六精练新版人教新目标版.docx_第2页
第2页 / 共9页
安徽省2022届中考英语总复习语篇组合练六精练新版人教新目标版.docx_第3页
第3页 / 共9页
安徽省2022届中考英语总复习语篇组合练六精练新版人教新目标版.docx_第4页
第4页 / 共9页
安徽省2022届中考英语总复习语篇组合练六精练新版人教新目标版.docx_第5页
第5页 / 共9页
安徽省2022届中考英语总复习语篇组合练六精练新版人教新目标版.docx_第6页
第6页 / 共9页
安徽省2022届中考英语总复习语篇组合练六精练新版人教新目标版.docx_第7页
第7页 / 共9页
安徽省2022届中考英语总复习语篇组合练六精练新版人教新目标版.docx_第8页
第8页 / 共9页
安徽省2022届中考英语总复习语篇组合练六精练新版人教新目标版.docx_第9页
第9页 / 共9页
亲,该文档总共9页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、语篇组合练(六)一、完形填空ADo you think winter is too cold in your hometown? A visit to Oymyakon (奥伊米亚康) might change your mind.One of the coldest inhabited places on the earth is a small town in Siberia (西伯利亚) called Oymyakon. Temperatures there can reach as 1 as -67.7 in winter. The common winter temperatures

2、 are around -50 . And only about 500 people call the cold town home.People there mainly eat meat in winter. Vegetables and fruits are unable to 2 in the freezing temperatures. The ground is 3 frozen in winter. Cars are often in danger of freezing over. If cars arent left 4 outside, they must be kept

3、 in warm garages to 5 the damage. People there 6 as little time outdoors as possible to avoid the low temperatures. Once outside, they will try and 7 the cold as quickly as they can.Usually the outdoors is 8 and lonely, with only three hours of sunlight in winter. 9, the town can get up to 21 hours

4、of sunlight in summer and temperatures can 10 to over 30 in July.1.A. coldB. highC. lowD. tall2.A. growB. saveC. dieD. eat3.A. sometimesB. seldomC. neverD. always4.A. repairingB. runningC. drivingD. stopping5.A. preventB. cureC. treatD. correct6.A. costB. takeC. spendD. pay7.A. get offB. get upC. ge

5、t throughD. get out of8.A. darkB. sunnyC. clearD. afraid9.A. AlthoughB. HoweverC. SoD. And10.A. riseB. raiseC. reduceD. cutBAnna is my best friend. She is a lovely girl with two big beautiful eyes. But she always hides them1a pair of black glasses. One day, however, I2ended our friendship. I remembe

6、r that day clearly. We were sitting in the classroom. The teacher was giving us our results of a Chinese exam in which I had done badly. I felt3sad that I wouldnt talk to anyone. At lunchtime, I even stayed in the classroom 4. Suddenly,I heard a voice. It was Anna. You look very unhappy,she said, Wh

7、ats wrong?I looked at her for a while, but said5. I knew Anna had got a good mark (分数)in the exam. I thought she was6me. I sat silently,but Anna didnt go away,she7asking me questions:Is it because of the exam?Do you want me to tell you the right8?I looked away from her. When I looked up again,Anna h

8、ad gone. And so had my exam paper! I didnt know what to do. I looked for my paper everywhere,but I couldnt find it. That afternoon,Anna came up to my desk and9me my exam paper back. I looked at it and got a big10. Anna had written the right answers next to every one of my mistakes. How kind she was!

9、My face turned red. I wanted to hug her,but I only held her hands and said,Thank you.1.A. behindB. belowC. amongD. near2.A. slowlyB. quicklyC. nearlyD. happily3.A. suchB. soC. manyD. very4.A. aloneB. loudlyC. onlyD. simple5.A. everythingB. somethingC. anythingD. nothing6.A. knocking atB. shouting at

10、C. laughing atD. pointing at7.A. forgotB. keptC. practicedD. remembered8.A. answersB. examsC. resultsD. notes9.A. gaveB. turnedC. carriedD. moved10.A. painB. interestC. surpriseD. fun二、阅读理解AChina is a nation of etiquette(礼仪). Chinese people are among the most hospitable people in the world. If forei

11、gners visit a Chinese family, they would be surprised at the warmth that they would receive as guests.When you visit a Chinese family, the host usually makes tea for you. Then he will serve you snacks(小吃) like biscuits or candy. Someone in the family will also chat with you, never letting you feel l

12、onely. At the same time, other family members will prepare a meal for you.Chinese people treat(款待)their guests with a big meal.They always present more food than the guests can eat. On the table, the guests must be the first to eat. Perhaps one of the things that surprises a Western guest most is th

13、at the Chinese host likes to pick food for visitors, which wont happen at Western tables. The Chinese family go out of their way to make you feel at home. As you finish eating, the host usually says,It seems that you didnt eat much. Please have more. Although you tell them you are full, they still p

14、ut more food in your bowl.Being warm and hospitable has long been an important part of Chinese culture and tradition. As Confucius(孔子) said thousands of years ago: To meet friends from afarHow happy we are!1.What does the underlined word hospitable mean in this passage?A. 好客的 B. 勤劳的 C. 朴实的 D. 善良的2.A

15、s a guest in a Chinese family, you are usually offered by the host.A. coffee and snacksB. juice and snacksC. tea and snacksD. French fries and water3.Why does a Western visitor feel surprised when the host picks food for him?A. Because he thinks its not polite.B. Because he thinks its not necessary.

16、C. Because it wont happen in Western countries.D. Because he hates to be served.4.What the Chinese family do for the guests is to .A. make them feel at homeB. show their wealthC. make them feel uncomfortableD. make fun of them5.Whats the meaning of the words by Confucius at the end of the passage?A.

17、 学而时习之,不亦说乎?B. 有朋自远方来,不亦乐乎?C. 人不知而不愠,不亦君子乎?D. 学而不思则罔,思而不学则殆。BMy parents turned my whole world upside down when they told me they were getting a divorce(离婚).I couldnt believe our family was going to break up.It changed my life completely. My mother and I moved into a small apartment across town,while

18、 my father and brother, Bill, stayed in our house.And very soon I had my stepfather, Dan. Even though I wasnt very nice to him, he never gave up on me.As time went on,I realized that we had some things in common. We liked to talk about movies and TV shows. We began to spend a lot of time hanging out

19、 together. It gave us a chance to get to know each other.Dan was always around when I needed advice on lessons or other things.And I began to be warm to Dan. We began to enjoy the time we spent together.Dan,my mother and I often went out to have a delicious meal and took short trips.Finally,I discov

20、ered I had a happy family that I had never had before.My father also found happiness he remarried and had another child named Michelle.At the age of 13,I learned an important lesson the change is not always bad. Sometimes the change is just what we need.1.How many people were there in the writers fa

21、mily before his parents got a divorce?A. Three. B. Four.C. Five.D. Six.2.At first, the writer his stepfather.A. liked B. couldnt stand C. was unfriendly to D. was nice to3.Which of the following is NOT true about Dan according to the passage?A. He had another child named Michelle. B. He often hung o

22、ut with the writer.C. He often took short trips with the writer.D. He gave the writer advice on many things.4.What did the writer think of his new family at last?A. Happy.B. Strange.C. Awful.D. Uncomfortable.5.What does the writer want to tell us through his story?A. Life is not easy for every one o

23、f us.B. Sometimes the stepfather is better than the father.C. He met too much trouble in his early years.D. Sometimes, the change may be what we need.【参考答案】一、完形填空【完形A篇短文大意】本文主要介绍了西伯利亚的一个小镇奥伊米亚康的一些情况。1.C【解析】结合下文的- 67.7 可知,此处表示那里的气温冬天可低至零下67.7摄氏度,故用low。2.A【解析】结合下文的freezing temperatures可知,此处是说蔬菜和水果无法生长

24、。故用grow。3.D【解析】根据上文的The common winter temperatures are around - 50 可知,这里的地面在冬季一直是冰冻的。故用always。4.B【解析】此处是说,如果不在外面开车的话,就得把车停放在暖和的车库里,以防车被冻坏。故running符合文意。5.A【解析】结合下文的the damage可知,此处是说预防损害,故用prevent。6.C【解析】结合下文的time可知,此处是说那儿的人们尽可能少地在户外待着,以避开低温。故用spend。7.D【解析】结合the cold可知, 此处是说尽可能快地远离寒冷。get out of远离,摆脱,符

25、合文意。8.A【解析】结合下文的with only three hours of sunlight可知,此处是说通常户外又黑又荒凉,故用dark。9.B【解析】设空前后内容为转折关系,故用However。10.A【解析】此处指气温上升,故用rise。【完形B篇短文大意】本文是一篇记叙文。作者因为考试成绩没有好朋友的理想,错把朋友的关心当作嘲笑。后来朋友所做的一件事使作者羞愧不已,并深受感动。1.A【解析】根据空格前关键词hides可知,本句表示但是她总是把它们藏在一副黑色的眼镜后面。behind意为在之后,符合文意。2.C【解析】结合下文可知,作者和安娜发生了一点不愉快,因此此处指然而有一天,

26、我差点儿结束了我们的友谊。nearly意为几乎,差不多,符合文意。3.B【解析】联系设空后的that可知,此处为固定结构so/such.that.。此处被修饰的中心词是形容词sad,因此用副词so。4.A【解析】alone独自;loudly大声地;only仅仅,只;simple简单的。结合上下文可知,此处是说,我独自坐在教室里。故选A。5.D【解析】everything意为每件事,所有事物; something意为某事,事物; anything意为任何事物;nothing意为什么也没有。but表示转折,联系前文我看了她一会儿可知,此处指但是什么也没说,因此用nothing。6.C【解析】根据上

27、文可知,我这次考得非常不好,而安娜考得很好;又结合I looked away from her可知,此处是说我认为她是在嘲笑我。laugh at嘲笑,符合文意。7.B【解析】根据上文but Anna didnt go away并结合下文可知,此处表示她继续问我问题。keep doing sth.意为继续做某事,符合文意。8.A【解析】结合最后一段中的Anna had written the right answers next to.可知,此处表示你想让我告诉你正确答案吗。故answers符合文意。9.A【解析】联系下文my exam paper back可知,此处指把我的试卷送回来了。giv

28、e给,符合文意。10.C【解析】结合上下文可知,此处是说我非常惊讶。surprise意为惊讶,符合文意。二、阅读理解【阅读A篇短文大意】本文介绍了中国的待客之道。中国是礼仪之邦,热情好客。当有客人来家里做客时,中国人会热情招待客人,为客人沏茶,准备吃的,还会和客人聊天等。1.A【解析】画线的词是hospitable,结合上下文可推断,中国人是世界上最好客的人之一,故答案为A。2.C【解析】由第二段中的When you visit a Chinese family, the host usually makes tea for you. Then he will serve you snacks

29、(小吃) like biscuits or candy可知答案为C。3.C【解析】由第三段中的Perhaps one of the things that surprises a Western guest most is that the Chinese host likes to pick food for visitors, which wont happen at Western tables可知答案为C。4.A【解析】由第三段中的The Chinese family go out of their way to make you feel at home可知答案为A。5.B【解析】通

30、读全文可推断,孔子的那句话意为有朋自远方来,不亦乐乎?。故答案为B。【阅读B篇短文大意】我父母的离婚完全改变了我的生活。很快我有了继父,起初我对他并不友好,但他没有放弃我。后来我发现我们有很多共同之处,我们的相处也更加融洽了,最后我发现我有一个很幸福的新家庭。从这件事中我学到了一个道理:改变并不总是坏的,有时改变正是我们所需要的。1.B【解析】由第二段的内容可知答案为B。2.C【解析】通读文章,尤其根据第三段中的Even though I wasnt very nice to him可知答案为C。3.A【解析】由倒数第二段的内容可知A项的描述是不正确的。4.A【解析】由倒数第三段中的Finally, I discovered I had a happy family that I had never had before可知答案为A。5.D【解析】由最后一段的内容可知答案为D。9

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1