收藏 分享(赏)

四川省遂宁市船山区遂宁二中2018-2019学年高二英语下学期期末模拟试题(含解析).doc

上传人:a**** 文档编号:449552 上传时间:2025-12-07 格式:DOC 页数:24 大小:106KB
下载 相关 举报
四川省遂宁市船山区遂宁二中2018-2019学年高二英语下学期期末模拟试题(含解析).doc_第1页
第1页 / 共24页
四川省遂宁市船山区遂宁二中2018-2019学年高二英语下学期期末模拟试题(含解析).doc_第2页
第2页 / 共24页
四川省遂宁市船山区遂宁二中2018-2019学年高二英语下学期期末模拟试题(含解析).doc_第3页
第3页 / 共24页
四川省遂宁市船山区遂宁二中2018-2019学年高二英语下学期期末模拟试题(含解析).doc_第4页
第4页 / 共24页
四川省遂宁市船山区遂宁二中2018-2019学年高二英语下学期期末模拟试题(含解析).doc_第5页
第5页 / 共24页
四川省遂宁市船山区遂宁二中2018-2019学年高二英语下学期期末模拟试题(含解析).doc_第6页
第6页 / 共24页
四川省遂宁市船山区遂宁二中2018-2019学年高二英语下学期期末模拟试题(含解析).doc_第7页
第7页 / 共24页
四川省遂宁市船山区遂宁二中2018-2019学年高二英语下学期期末模拟试题(含解析).doc_第8页
第8页 / 共24页
四川省遂宁市船山区遂宁二中2018-2019学年高二英语下学期期末模拟试题(含解析).doc_第9页
第9页 / 共24页
四川省遂宁市船山区遂宁二中2018-2019学年高二英语下学期期末模拟试题(含解析).doc_第10页
第10页 / 共24页
四川省遂宁市船山区遂宁二中2018-2019学年高二英语下学期期末模拟试题(含解析).doc_第11页
第11页 / 共24页
四川省遂宁市船山区遂宁二中2018-2019学年高二英语下学期期末模拟试题(含解析).doc_第12页
第12页 / 共24页
四川省遂宁市船山区遂宁二中2018-2019学年高二英语下学期期末模拟试题(含解析).doc_第13页
第13页 / 共24页
四川省遂宁市船山区遂宁二中2018-2019学年高二英语下学期期末模拟试题(含解析).doc_第14页
第14页 / 共24页
四川省遂宁市船山区遂宁二中2018-2019学年高二英语下学期期末模拟试题(含解析).doc_第15页
第15页 / 共24页
四川省遂宁市船山区遂宁二中2018-2019学年高二英语下学期期末模拟试题(含解析).doc_第16页
第16页 / 共24页
四川省遂宁市船山区遂宁二中2018-2019学年高二英语下学期期末模拟试题(含解析).doc_第17页
第17页 / 共24页
四川省遂宁市船山区遂宁二中2018-2019学年高二英语下学期期末模拟试题(含解析).doc_第18页
第18页 / 共24页
四川省遂宁市船山区遂宁二中2018-2019学年高二英语下学期期末模拟试题(含解析).doc_第19页
第19页 / 共24页
四川省遂宁市船山区遂宁二中2018-2019学年高二英语下学期期末模拟试题(含解析).doc_第20页
第20页 / 共24页
四川省遂宁市船山区遂宁二中2018-2019学年高二英语下学期期末模拟试题(含解析).doc_第21页
第21页 / 共24页
四川省遂宁市船山区遂宁二中2018-2019学年高二英语下学期期末模拟试题(含解析).doc_第22页
第22页 / 共24页
四川省遂宁市船山区遂宁二中2018-2019学年高二英语下学期期末模拟试题(含解析).doc_第23页
第23页 / 共24页
四川省遂宁市船山区遂宁二中2018-2019学年高二英语下学期期末模拟试题(含解析).doc_第24页
第24页 / 共24页
亲,该文档总共24页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、四川省遂宁市船山区遂宁二中2018-2019学年高二英语下学期期末模拟试题(含解析)注意事项:1答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5个小题:每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一道小题,从每题所给的A B C

2、三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What do we know about Mr. Lee?A.He has man ties. B.He has many hats C.He hates wearing a tie.2. What would the woman not like lo have?A. Beef. B. Juice. C.Sliced tomatoes.3. What does the man mean?A. Susan lives in America now.B. Su

3、san lived in America for 12 years.C. Susan moved to America 12 years ago.4. Who are the two speakers most probably?A. Classmates. B.Teacher and student. C.Husband and wife.5. Where may the woman live?A. In Apartment 13-B. B.In Apartment 33-A. C .In Apartment 33-B第二节(共15小题:每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或对白,

4、每段对话或对白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置,听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题。每小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6至7题。6.What time will the plane take off?A. At 1:30 pm. B.At 3:00 pm, C.At 3: 30 pm.7. What will the man do?A. Call the hotel, B.Call a taxi. C.Book a hotel.听第7段材料,回答第8至9题。8. Why does

5、the man want to change a table?A. Because its so dirty.B. Because its in the smoking area.C. Because he wants a table by the window.9. What does the woman probably do?A. A manager. B. A receptionist. C.A waitress.听第8段材料,冋答第10至12题。10. When will the mail leave?A. Next Saturday morning. B. Next Saturda

6、y afternoon. C.Next Saturday evening.11. How would the man like to fly?A. Economy. B. First class. C.Business class.12. Where will the man take the plane?A. In Shanghai. B. In Beijing. C. In Madrid,听第9段材料,回答第13至16题。13. What does the woman do?A. A tour guide. B. A TV hostess. C A writer.14. What does

7、 the man think of his job?A. Interesting but demanding. B. Easy but boring. C.Exciting and easy,15. Which is the most popular theme park with adventure rides?A. Magic Kingdom. B. Cedar Point. C.Universal Studio.16. Which country will build the longest roller coaster?A. Singapore. B. The US. C.China.

8、听第10段材料,回答第17至20题。17.Why do people build underground houses?A. To save time and energy. B. To save land and money. C.To save land and energy.18. What do people think of the idea of underground houses?A. An old one. B. A new one. C. A wrong one.19. What do we know about Canada?A. It has underground f

9、actories.B.It has underground shop-houses.C. It has underground shopping centers.20. How does Joyce feel at home in February?A. Cool. B. Warm. C Cold.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ASome students prefer a part-time job after class to earn some money and i

10、mprove themselves. Here are some good companies:IN-N-Out BurgerIt is the best hamburger shop in the west of America. Regarded as one of the best employers, it offers flexible hours and the highest part-time salaries. Above all, the company treats its employees the way they would like to be treated:

11、like family. However, there is no discount offered to its employees.Position: selling assistant (experience required)Website: in-n-out.cmStarbucks CoffeeStarbucks has been at the forefront (前沿) of the United States coffee revolution. Working hours are flexible. Fit twenty hours of work into your wee

12、k. There is also a 30% discount and a free pound of coffee or box of tea every week.Position: assistant coffee taster (experience required)Website: Whole Foods MarketWhole Foods Market is the worlds largest natural and organic food selling company. With its focus on organic ingredients, Whole Foods

13、Market is all about health. Working hours are free. Benefits include paid-time off and a 20% discount so you can eat like a king or at least like a top chef in training. There are also training courses on health and food every week.Position: secretaryWebsite:.Lands EndLands End is a Wisconsin-based

14、clothes store that focuses on casual comfort and warmth for the great outdoors. Employees (even part-time employees) have the chance to go to a company-owned entertainment center and get a 25% discount on theme parks and movies, and an invitation to the yearly company picnic. Besides, for part-time

15、employees, they can come to work anytime they like as long as they work for 4 hours a day.Position: salespersonWebsite:1. Which company offers its employees the best discount?A. In-N-Out Burger.B. Starbucks Coffee.C. Lands End.D. Whole Foods Market.2. Which website should you visit if you are intere

16、sted in selling clothes?A. B. in-n-C. D. 3. What do the four companies have in common?A. Related experience is required.B. Training courses are offeredC. Working hours are flexible.D. Employees can get high salaries.【答案】1. B 2. A 3. C【解析】这是一篇应用文。文章主要内容是四家公司招聘员工的相关信息。【1题详解】细节理解题。根据文章Starbucks Coffee部

17、分的There is also a 30% discount and a free pound of coffee or box of tea every week.星巴克有30%的折扣,每周免费赠送一磅咖啡或一盒茶。可知星巴克的折扣最优惠,故B选项正确。【2题详解】细节理解题。根据文章的Lands End部分的Lands End is a Wisconsin-based clothes store that focuses on casual comfort and warmth for the great outdoors.以及Position: salesperson,可知Lands E

18、nd是一家服装店,在招聘销售员,所以如果你对卖服装有兴趣,可以访问网站,故A项正确。【3题详解】细节理解题。根据文章的IN-N-Out Burger部分的it offers flexible hours,.,Starbucks Coffee部分的Working hours are flexible,Whole Foods Market部分的Working hours are free,Lands End部分的they can come to work anytime可知这四家公司都提供灵活的工作时间,故C项正确。BWeve all had cases where weve waited jus

19、t a bit too long to pay an electric bill or speeding ticket. But one man, from California by reasonable assumption, who goes by “Dave”, recently took procrastination (拖延) one step further, by paying a parking ticket almost a half-century after it was given.In December 2018, the Minersville Police De

20、partment in Pennsylvania received a letter in the mail. Whoever wrote the letter decided it was best to keep his name somewhat unknown, so he put the return address as “Wayward Road, Anytown California” under the name “Feeling guilty”.When the officers opened the envelope, they found a brief letter,

21、 along with a $5 bill, and a parking ticket dating all the way back to 1974. The note read, “Dear PD, Ive been carrying this ticket around for 40 plus years always intending to pay. Forgive me if I dont give you my info. With respect, Dave.”Even though the initial parking ticket was only for $2, “Da

22、ve” must have felt awfully guilty because he left 150 percent, or $3, in interest.Michael Combs, the Police Chief of the Minersville Police Department, stated in an interview that the same ticket would cost about $20 if it were given today. Combs went on to share that the original ticket from 1974 w

23、as given to a vehicle that had an Ohio license plate.Because there was no system for tracking tickets given to out-of-state cars back then, “Dave” could have gotten away with never paying the $2 fine. But apparently, guilt got the best of him, and he decided to finally cough up the money more than 4

24、0 years past its due date.4. How much do we know about “Dave”?A. He lives in Wayward Road, Anytown California.B. The police are trying to find out more about him.C. His car probably came from Ohio at that time.D. “Dave” is of course the mans real name indeed.5. Why didnt “Dave” pay for the parking t

25、icket until recently?A. He completely forgot about it in the past 44 years.B. He didnt find it until almost half a century later.C. He failed to find out who he should pay the money to.D. He didnt pay for it just because of procrastination.6. What drove “Dave” to pay for the parking ticket at last?A

26、. A strong sense of guilt.B. Fear of being tracked by the police.C. Worry about being fined more.D. Sudden change of his financial situation.7. Which of the following can be the best title?A. Police Chief of the Minersville Police Department Shares a StoryB. Mysterious Procrastinator Finally Pays 44

27、-Year-Old Parking TicketC. Unusual Letter Comes from Wayward Road Anytown CaliforniaD. Parking Ticket Carried Around for Almost Half a Century from Ohio【答案】4. C 5. D 6. A 7. B【解析】本文是一篇记叙文。文章讲述的是一位神秘的拖延者终于支付了44年的停车罚单。【4题详解】推理判断题。根据倒数第二段最后一句Combs went on to share that the original ticket from 1974 was

28、 given to a vehicle that had an Ohio license plate可知,Dave的车可能来自俄亥俄州。故选C。【5题详解】推理判断题。根据最后一段中Because there was no system for tracking tickets given to out-of-state cars back then, “Dave” could have gotten away with never paying the $2 fine可知,“Dave”直到最近才付停车费是因为拖延。故选D。【6题详解】细节理解题。根据最后一段最后一句But apparentl

29、y, guilt got the best of him, and he decided to finally cough up the money more than 40 years past its due date可知,一种强烈罪恶感驱使“Dave”终于付了停车费。故选A。【7题详解】主旨大意题。根据第一段中But one man, from California by reasonable assumption, who goes by “Dave”, recently took procrastination (拖延) one step further, by paying a p

30、arking ticket almost a half-century after it was given可知,本文讲述的是一位神秘的拖延者终于支付了44年的停车罚单。故选B。COne day when I was 12, my mother gave me an order: I was to walk to the public library, and borrow at least one book for the summer. This was one more weapon for her to defeat my strange probleminability to rea

31、d.In the library, I found my way into the “Childrens Room.” I sat down on the floor and pulled a few books off the shelf at random. The cover of a book caught my eye. It presented a picture of a beagle. I had recently had a beagle, the first and only animal companion I ever had as a child. He was my

32、 secret sharer, but one morning, he was gone, given away to someone who had the space and the money to care for him. I never forgot my beagle.There on the books cover was a beagle which looked identical (相同的)to my dog. Iran my fingers over the picture of the dog on the cover. My eyes ran across the

33、title, Amos, the Beagle with a Plan. Unknowingly, I had read the title. Without opening the book, I borrowed it from the library for the summer.Under the shade of a bush, I started to read about Amos. I read very, very slowly with difficulty. Though pages were turned slowly, I got the main idea of t

34、he story about a dog who, like mine, had been separated from his family and who finally found his way back home. That dog was my dog, and I was the little boy in the book. At the end of the story, my mind continued the final scene of reunion, on and on, until my own lost dog and I were, in my mind,

35、running together.My mothers call returned me to the real world. I suddenly realized something: I had read a book, and I had loved reading that book. Everyone knew I could not read. But I had read it. Books could be incredibly wonderful and I was going to read them.I never told my mother about my “mi

36、raculous” (奇迹般的) experience that summer, but she saw a slow but remarkable improvement in my classroom performance during the next year. And years later, she was proud that her son had read thousands of books, was awarded a PhD in literature, and authored his own books, articles, poetry and fiction.

37、 The power of the words has held.8. The book caught the authors eye because_.A. it contained pretty pictures of animalsB. it reminded him of his own dogC. he found its title easy to understandD. he liked childrens stories very much9. Why could the author manage to read the book through?A. He was for

38、ced by his mother to read it.B. He identified with the story in the book.C. The book told the story of his pet dog.D. The happy ending of the story attracted him.10. What can be inferred from the last paragraph?A. The author has become a successful writer.B. The authors mother read the same book.C.

39、The authors mother rewarded him with books.D. The author has had happy summers ever since.11. Which one could be the best title of the passage?A. The Charm of a BookB. Mums Strict OrderC. Reunion with My BeagleD. My Passion for Reading【答案】8. B 9. B 10. A 11. A【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议文。文章讲述了有阅读障碍的“我”在图书馆无意中看

40、到了一本书,于是奇迹出现了,我不仅获得了博士学位,而且成为了一名成功的作家。【8题详解】细节理解题。根据第二段的The cover of a book caught my eye. It presented a picture of a beagle.可知那本书吸引了“我”的眼球的原因是它让“我”想起了自己的狗,故B项符合题意。【9题详解】细节理解题。根据文章第四段的That dog was my dog, and I was the little boy in the book. 和第五段的Books could be incredibly wonderful and I was going

41、 to read them.可知作者把自己想象成书中的小男孩,把自己的狗想象成书中狗,同时作者还提及书非常精彩,可见对书中的故事非常认同,故B项正确。【10题详解】推理判断题。从最后一段的she was proud that her son had read thousands of books, was awarded a PhD in literature, and authored his own books, articles, poetry and fiction可知作者获得文学博士学位,并且自己写书、文章、诗歌和小说,可见作者成为了一名成功的作家,故A项符合题意。【11题详解】主旨

42、大意题。通读全文可知,作者最开始有阅读障碍,在图书馆无意中看到了一本书,于是奇迹出现了,他不仅获得了博士学位,而且成为了一名成功的作家,故A项正确。【点睛】推理判断题正确答案的特征一般是“言外之意”,也就是说要“透过现象看表面”,如第3小题,通过文章最后一段的she was proud that her son had read thousands of books, was awarded a PhD in literature, and authored his own books, articles, poetry and fiction.可推出作者后来成为了一名成功的作家。DAlmos

43、t every second of every day an older adult falls in the United States. Thats approximately 29 million falls per year and nearly 27,000 deaths. according to the Centers for Disease Control and Prevention.Still in the stating stage, the Active Pelvis Orthosis (APO) system in Switzerland wants to make

44、a lightweight, wearable exoskeleton (外骨骼) that could detect signs of balance loss and assist with balance recovery to keep the elderly wearer from falling, only when needed.Other exoskeletons, either in development or on the market today, assist with movement and make heavy objects feel lighter. Mob

45、ility-impaired people can walk again. But none of these devices predict what the wearer is going to do next and take measures to correct an unsteady move.The 3 kilogram (6.7 pound) exoskeleton was built entirely from scratch by the research team and is designed to be worn on the lower half of the. b

46、ody. A waistband connects to two movable carbon fiber braces (支架), each one positioned on the outer side of a leg. Tiny motors and so-called “adaptive oscillators” (适配振荡器) in the computer circuits use a special process to detect the, wearers unique paces. That part takes just a few minutes.While wea

47、ring the exoskeleton, a person may feel the braces and the motors pushing slightly on their legs. If their paces go against normal, the motors create a force in the braces that cause them to stiffen up and push a little more strongly against the legs, which provides stability.In the next three years

48、, the APO hopes to develop something that is commercially available.12. Why is the new exoskeleton invented?A. To slower users walking paces.B. To improve users walking abilityC. To promote users sense of balance.D. To prevent users from falling13. Whats the feature of the new exoskeleton?A. It keep

49、s users warm.B. It is worn on the back.C. It helps users move around.D. It corrects an unsteady move.14. What does paragraph 4 mainly talk about?A. How the new exoskeleton works.B. Where the braces are positioned.C. How long it takes to detect the users pacesD. What the new exoskeleton was built fro

50、m.15. What is the purpose of the author in writing this text?A. To call on care for the elderly.B. To introduce a new invention.C. To advertise new deviceD. To bring hope for the elderly.【答案】12. D 13. D 14. A 15. B【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了一款新设备,能够预测外骨骼佩戴者下一步会做什么,同时采取措施纠正不稳定的移动来防止老年人佩戴者摔倒。【12题详解】细节理解题。根据第二

51、段的to make a lightweight, wearable exoskeleton (外骨骼) that could detect signs of balance loss and assist with balance recovery to keep the elderly wearer from falling, only when needed.可知 APO系统想制作一个轻量级、可穿戴的外骨骼来防止老年人佩戴者摔倒,故D项符合文意。【13题详解】细节理解题。根据第三段的But none of these devices predict what the wearer is g

52、oing to do next and take measures to correct an unsteady move.可知目前的一些设备都无法预测佩戴者下一步会做什么,也无法采取措施纠正不稳定的移动,故D项符合题意。【14题详解】主旨大意题。通读第四段可知,主要讲述的是这种新设备是如何工作的,故A项正确。【15题详解】推理判断题。文章主要介绍了一款新设备,能够预测佩戴者下一步会做什么,同时采取措施纠正不稳定的移动来防止老年人佩戴者摔倒。故B选项正确。第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Do you

53、ever draw? Most of us dont. The reason we usually leave drawing to the artists is that were not very good at it. Who wants to do anything theyre bad at? _16_. Studies have found drawing has many benefits, artist or not. Here are just a few reasons for picking up a pen or pencil of any kind.It pushes

54、 you to be patient. Were used to things happening fast these days. Drawing is not fast. _17_ Thats OK. and as something comes together over time, youll be reminded of the value of patience. Drawing is an object lesson that not everything good comes quickly, which is an easy thing to forget._18_ A fe

55、w of my drawings are really kind of great. can look at them with pride. But plenty of my little drawings ate nonsense Or unfinished. It doesnt matter. I still have the experience of drawing and the benefits that brings. Even if youre not naturally good at drawing, youll get better over time if you p

56、ractice. _19_ Your drawing doesnt have to mean anything or do anything useful, Sometimes you will even fail. No big deal.It makes memories stick, I draw in order to capture (捕获) moments from my life. Im not great at drawing, but thats not the point. Sometimes I draw the view from the window of my ho

57、tel room-whether its a great view or not. Remember, the idea is to capture the moment, not create a masterpiece. Other times I draw from my dinner table. _20_A. Take the pressure off.B. Its a good reminder that failure is OK.C. It is something that can show your talents.D. It takes time to create so

58、mething interestingE. If you draw fast, you might ruin your drawing.F. But maybe we should rethink this assumption.G. These drawings can always bring me back to that moment.【答案】16. F 17. D 18. B 19. A 20. G【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了“不是艺术家也可以画画的几个原因”。【16题详解】通过前文的The reason we usually leave drawing to the ar

59、tists is that were not very good at it. Who wants to do anything theyre bad at? 可知F选项中的“we”和文中的“we”和相呼应,“this assumption”和“我们通常把画画留给艺术家的原因是我们不擅长画画”这个结论相呼应,且承接下文,故F选项正确。【17题详解】结合前文的Drawing is not fast.可知画画是个慢功夫活,再结合下文的youll be reminded of the value of patience你会意识到耐心的价值,可知故D选项(创造有趣的东西需要时间)正确。【18题详解】空

60、处为文章的主旨句,结合空后内容“作者对自己的作品还是颇为欣赏的,但作者的许多小画都是胡乱画或未完成的。这些都没关系”可知,B选项(这是一个很好的提醒,失败是可以接受的)正确。【19题详解】根据下文的Your drawing doesnt have to mean anything or do anything useful, Sometimes you will even fail.你的画不需要任何意义或做任何有用的事,有时你甚至会失败,可知A项承接下文,且和本段的主旨相符,故A项(减轻压力)正确。【20题详解】根据前文的Remember, the idea is to capture the

61、 moment, not create a masterpiece. Other times I draw from my dinner table记住,我们的理念是捕捉瞬间,而不是创造杰作。可知,G选项中的that moment和前文相呼应,故G选项正确。第三部分 语言知识运用(共两节,满分45分)第一节 (共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。A Game of Light and ShadeIt was a sunny day. I had gone up and down the tower wh

62、en, outside the door at the foot, a blind man came toward me. In a moment, he disappeared up the stairs. I looked at the sign that said “To the Tower”, and decided to _21_ him.I caught up with him in the ticket office. There I was _22_ to see the attendant (工作人员) selling him a ticket as if he were a

63、ny other visitor. Then, with the ticket in one hand and _23_ the wall with the fingers of the other, the blind man reached the stairs _24_ to the hallway.“That man is blind. What would a blind man climb up the tower for?” I said to the attendant, expecting him to show some _25_, but he didnt answer.

64、“Not the _26_ certainly,” I said. “Perhaps he wants to _27_.”I bought a ticket and _28_ up the stairs. The man hadnt gone as far as I _29_. A third of the way up the tower, I heard his _30_. I slowed down and followed him at a little _31_. He stopped from time to time. When he got to the balcony, I

65、was a dozen steps _32_. As I reached it, I saw him at the corner of the tower.At last, after ten minutes, I _33_ him. “Excuse me,” I said as politely as I could, “but I am curious to know _34_ you came up.”He smiled. “Coming up the stairs, you will notice how not just light but sun _35_ into the tow

66、er through the narrow windows here and there, so that you can feel the _36_ the cool stairs suddenly become quite warmand how up here behind the wall there is _37_, but as soon as going opposite a window you can find the sun. There is no _38_ so good as this for feeling the difference between light

67、and shade. It is not the first time Ive come up.”The blind man seemed quite _39_ just like a child who was enjoying his favorite games. He told me the truth that blind men can also find the beauty in life _40_ they cannot enjoy the sights of the world.21. A. acceptB. followC. controlD. visit22. A. f

68、rightenedB. disappointedC. surprisedD. embarrassed23. A. touchingB. climbingC. hittingD. covering24. A. pointingB. attachingC. contributingD. leading25. A. respectB. doubtC. concernD. sympathy26. A. viewB. testC. prizeD. trick27. A. kickB. jumpC. relaxD. escape28. A. struggledB. exploredC. wanderedD

69、. hurried29. A. promisedB. examinedC. imaginedD. confirmed30. A. stepsB. wordsC. secretsD. cheers31. A. standardB. distanceC. expenseD. intention32. A. aheadB. aroundC. outsideD. behind33. A. recognizedB. surroundedC. approachedD. witnessed34. A. whyB. howC. whenD. whether35. A. knocksB. poursC. sli

70、desD. bursts36. A. trendB. reactionC. changeD. honor37. A. lightB. spaceC. messD. shade38. A. placeB. signalC. objectD. period39. A. nervousB. contentC. curiousD. patient40. A. unlessB. becauseC. onceD. although【答案】21. B 22. C 23. A 24. D 25. C 26. A 27. B 28. D 29. C 30. A 31. B 32. D 33. C 34. A 3

71、5. B 36. C 37. D 38. A 39. B 40. D【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者跟随着一位盲人登塔,盲人告诉他尽管盲人们无法享受世界上的风景,但他们也能找到生活里的美。【21题详解】考查动词辨析。A. accept接受;B. follow跟随;C. control控制;D. visit参观;句意:我看着“登塔”的指示牌,决定跟随他上去看具体情况。因为对于他登塔要做的事情,我很好奇。故B项正确。22题详解】考查形容词辨析。A. frightened害怕的;B. disappointed失望的;C. surprised惊讶的;D. embarrassed尴尬的;当我看见工

72、作人员把他当做正常人一样,也卖票给他,我感觉很惊讶。故C项正确。【23题详解】考查动词辨析及上下文串联。A. touching触摸;B. climbing攀登;C. hitting击中;D. covering覆盖;由第二句a blind man came toward me可知对方是一个盲人,所以他只能摸着墙向上攀登。故A项正确。【24题详解】考查动词短语辨析。动词短语point to指向;attach to把附在之上;contribute to对做贡献;lead to导致,通向;句中现在分词短语leading to the hallway做定语修饰名词the stairs,指通向走廊的楼梯。

73、其余三项语义不搭配。故D项正确。【25题详解】考查名词辨析。A. respect尊敬;B. doubt怀疑;C. concern担心;关心;D. sympathy同情;我告诉工作人员他是一个盲人,希望工作人员能够多关注他,因为他无法欣赏风景,他很可能是要登塔以后跳下去。故C项正确。【26题详解】考查名词辨析。A. view风景;观点;B. test测试;C. prize奖品,奖励;D. trick诡计;把戏;我认为这个盲人不会到塔顶去看风景,他是想去跳楼;所以我才让工作人员关注他。故A项正确。【27题详解】考查动词辨析。A. kick 踢;B. jump跳跃;C. relax放松;D. esc

74、ape逃跑;我认为这个盲人不会到塔顶去看风景,他是想去跳楼;故B项正确。【28题详解】考查动词辨析。A. struggled挣扎,斗争;B. explored探索;C. wandered徘徊,闲逛;D. hurried匆忙;由上文可知我非常担心这个盲人,买了票以后匆忙爬上楼梯跟着他查看他究竟想做什么。故D项正确。【29题详解】考查动词辨析。A. promised 承诺;B. examined检查;C. imagined想象;D. confirmed确认;这个盲人爬得并没有我想象得那么远,在向上的楼梯三分之一的地方,我听到了他的脚步声。故C项正确。【30题详解】考查名词辨析。A. steps脚步

75、;B. words话;C. secrets秘密;D. cheers欢呼;这个盲人爬得并没有我想象得那么远,在向上的楼梯三分之一的地方,我听到了他的脚步声。于是我放慢脚步,在后面稍远处跟着他。故A项正确。【31题详解】考查名词辨析。A. standard标准;B. distance距离;C. expense费用;D. intention目的,意图;在向上的楼梯三分之一的地方,我听到了他的脚步声。于是我放慢脚步,在后面稍远处跟着他。名词distance表示距离,故B项正确。【32题详解】考查副词辨析。A. ahead在前面;B. around在附近;C. outside在外面;D. behind在

76、后面;当他到阳台的时候,我在后面几十步的地方看着他。本句指我站在他的后面,观察他的行为。故D项正确。【33题详解】考查动词辨析及上下文串联。A. recognized认出,意识到;B. surrounded包围;C. approached靠近;D. witnessed目睹,见证;根据下文“Excuse me”可知我靠近和他打招呼。故C项正确。【34题详解】考查连接词辨析。作者一路跟着这位盲人登塔,主要是因为他不知道对方来这里的原因。所以句中使用why引导宾语从句。故A项正确。【35题详解】考查动词辨析。A. knocks敲击;击中;B. pours倾倒;C. slides滑倒;D. burst

77、s爆发;爬上楼梯,你注意到的不仅是光线,而且阳光会透过窗户照射到各处,这样就可以感受到这种变化,楼梯从凉爽突然变得很温暖。动词pour表示阳光透过窗户洒在楼梯上。故B项正确。【36题详解】考查名词辨析及上下文串联。A. trend趋势,倾向;B. reaction反应;C. change改变;D. honor荣耀;从后句“the cool stairs suddenly become quite warm楼梯突然从凉爽变得温暖”,可知指这种变化。故C项正确。【37题详解】考查生活常识及名词辨析。A. light光线;B. space空间;C. mess杂乱;D. shade阴影;根据生活常识可

78、知在“behind the wall墙体的后面”通常都有阴影。故D项正确。【38题详解】考查名词辨析。A. place地方;B. signal信号;C. object物体;D. period阶段;时期;句意:没有什么地方和这里一样可以很好的感觉光线和阴影之间的差别。我不是第一次来这里了。这位盲人告诉作者在这里他可以很好地感受光线和阴影的差别,所以他才会来这个地方。故A项正确。【39题详解】考查形容词辨析及上下文串联。A. nervous紧张的;B. content满足的;满意的;C. curious好奇的;D. patient耐心的;根据后半句“just like a child who wa

79、s enjoying his favorite games就像是欣赏自己最喜欢的孩子一样”,说明这个盲人非常满意这个世界给予他的这一切。故B项正确。【40题详解】考查连词辨析。A. unless除非;B. because因为;C. once一旦;D. although尽管;他告诉我尽管盲人们无法享受世界上风景,但他们也能找到生活里的美。根据句意可知上下文之间是转折关系,要用although引导让步状语从句。故D项正确。【点睛】本文小题20考查了上下文状语从句连词,根据句意可知上下文之间是转折关系,要用although引导让步状语从句。在完成完形填空时,我们要探究前后逻辑,确定连接词汇 ;连接词

80、是构成语篇的纽带,也是相关语句信息的结合点。命题人常在这些“关节”上设置题目,考查学生的语用能力。因此,考生在解题时,要仔细分析,推理前后的逻辑关系,确定最佳选项。 例1: She had excellent grades, _24_she always thought that something was missing.(天津卷) 24. A. or B. so C. for D. but 析: 根据空前的excellent grades和空后的always和something was missing,可推知“她”成绩虽突出,可对生活仍不满足,故选择转折连词but,答案为D。 例2: “W

81、ould you mind telling me when you are thinking of leaving?_40_are you going to sit in your car all day?” (全国卷II) 40. A. For B. Or C. But D. So 析: 根据空前的leaving和空后的sit in your car all day,说明对方在询问并让“我”做出选择,从而推知答案为表示选择关系的连词or。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Imagine life today if

82、the printing press had never been invented. We would not have books, posters, magazines or newspapers. The printing press _41_ (allow) us to share large amounts of information _42_ (convenient). In fact, the printing press is so significant _43_ it has come to be known as one of the most important i

83、nventions of our time.Before the printing press _44_ (invent), any writings and drawings had to be completed painstakingly by hand. Johannes Gutenberg invented the printing press in the mid-1400s, _45_ led to a huge social and cultural revolution. Long before the Gutenberg press, Chinese _46_ (impro

84、vement) in ink, block printing and movable clay type were made. This expanded the _47_(write) words range of influence.Modern print technology has made printing more affordable than ever, whether youre printing thousands of booklets _48_ a single poster. The industry has even embraced the Digital Ag

85、e, which has given rise to online printing companies that make it easy for anyone _49_(design), print, and mail printed materials by_50_ (use) their computers.【答案】41. allows 42. conveniently 43. that 44. was invented 45. which 46. improvements 47. written 48. or 49. to design 50. using【解析】这是一篇说明文,主要

86、讲述了印刷机的发明对社会和文化的影响。【41题详解】考查时态。句意:印刷机使我们可以方便地分享大量的信息。分析句子结构可知,此句缺少谓语,allow sb. to do sth.允许某人做某事,再结合语境可知,此处应该使用一般现在时,故填allows。【42题详解】考查副词。句意:印刷机使我们可以方便地分享大量的信息。分析句子结构并结合句意可知,空处填副词修饰前文的share,故填conveniently。【43题详解】考查状语从句连词。句意:事实上,印刷机是如此的重要,它已经成为我们这个时代最重要的发明之一。分析句子结构并结合句意可知,sothat意为“如此以至于”引导结果状语从句,故填th

87、at。【44题详解】考查被动语态。分析句子结构可知,从句中缺少谓语动词,且the printing press和invent(发明)是被动关系,再结合语境,可知空处使用一般过去时,综上此处填was invented。【45题详解】考查定语从句连词。分析句子结构可知,空处引导非限制性定语从句,先行词“Johannes Gutenberg在15世纪中期发明了印刷机”这件事,且空处在从句中做主语,故填which。【46题详解】考查名词的数。结合语义可知,早在Gutenberg印刷机问世之前,中国取得的是油墨、雕版印刷和活字泥塑“几个方面”的进步,故填improvements。【47题详解】考查词型变

88、化。句意:这扩大了书面文字的影响范围。分析句子结构可知,空处填形容词, write和word被动关系,所以应该用write的过去分词形式做定语,结合句意可知,written word意为书面语,故填written。【48题详解】考查固定搭配。句意:现代印刷技术使印刷变得比以往任何时候都更便宜,无论你是印刷成千上万本小册子还是一张海报。分析句子结构可知,whetheror是固定句型搭配,意为“无论还是”,故填or。【49题详解】考查非谓语动词。句意:该行业甚至拥抱了数字时代,数字时代催生了在线印刷公司,任何人都可以轻松设计、印刷。分析句子结构可知,that引导的从句中make是谓语动词,故空处是

89、非谓语,结合语义可知,anyone和design是主动关系,故填to design。【50题详解】考查词型变化。分析句子结构可知,空前是介词,故填using。第四部分 写作(共两节,满分35分)第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)51.假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用()划掉。修改:在错的词下画一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1. 每处错误及其修改均仅限一词:2. 只允许修改

90、10处,多者(从第11处起)不计分。Dear Tom,How time flies!Next week is your birthday. Happy birthday for you!Ive sent you a can of tea as a gift,which I hope you will like it. Now I will introduce Chinese tea culture to you.Chinese tea has history of more than 4,000 years. General speaking,therere many kind of tea

91、in China,including green tea,red tea and so on. Drink tea has many benefits. For example,it can make people relaxing. Besides,it has been proved that tea was beneficial to peoples healthy. No wonder that tea is become increasingly popular with people around the world.I hope you will love Chinese tea

92、 and tea culture. Happy birthday!Yours,Li Hua【答案】1. for-to2. 去掉it3. 在history前加a4. General-Generally5. kind-kinds6. Drink-Drinking7. relaxing-relaxed8. was-is9. healthy-health10. become-becoming或is-has【解析】【分析】这是一篇说明文。作者送自己的朋友一罐茶叶作为生日礼物,并且介绍了中国的茶文化。【详解】1. 考查介词。固定搭配Happy birthday to sb.“祝某人生日快乐”,故for改为

93、to。2. 考查非限制性定语从句。这是非限定性定语从句修饰先行词gift,关系代词 which在从句中作宾语,再用it,成分重复。故去掉it。3. 考查冠词。短语have a history of. .“有多久的历史”故在history前加a。4. 考查副词。固定短语Generally speaking“一般而言”,应用副词形式,故General改为Generally。5. 考查名词的数。kind为可数名词,由many修饰,故应用复数行书kinds。6. 考查非谓语动词。本句需要动名词短语作主语,故Drink改为Drinking。7. 考查形容词。短语make sb relaxed“使某人放松

94、”应用过去分词,故relaxing改为relaxed。8. 考查动词时态。这里表示一般情况用一般现在时,故was改为is。9. 考查名词。作介词的宾语需要用名词,故healthy改为health。10.考查动词时态。句意:难怪茶在世界各地正越来越受欢迎。描述目前此时此刻的状况可以用现在进行时,故become改为becoming;或者表示过去发生动作持续到现在,将来还会持续下去,用现在完成时,故is改为has。第二节 书面表达(满分25分)52.假定你是李华, 你校英文报“外国文化”栏目拟刊登关于圣诞节来历和习俗的短文。请给你的美国笔友Adam写信约稿, 要点如下:1. 栏目介绍展示外国文化,增

95、长学生见闻2. 稿件内容关于圣诞节来历和习俗3. 稿件长度约400词左右4. 交稿日期12月15日前注意: 1.词数100左右;2.可以适当增加细节, 以使行文连贯;3.开头语已为你写好。Dear Adam,_Yours,Lihua【答案】Dear Adam,Id like to ask you to write an article for our schools English newspaper. The “Foreign Culture” section in our newspaper is popular among us students. It carries articles

96、 written by foreign friends about alien cultures and customs, aiming to broaden students horizons. With the Christmas day drawing near, would you please write something about the origins and traditional activities about this festival? An article with about 400 words would be fine. It couldnt be bett

97、er if you could attach some vivid pictures to your article. Besides, could we have your articles before December 15? Your article is most eagerly awaited. Im looking forward to hearing from you.Yours, Lihua【解析】【分析】这是一篇应用文。【详解】文章可以采取三段,第一段中明确提出写信的目的;第二段中首先介绍“外国文化”这一栏目,然后就稿件内容、长度、交稿日期提出提交稿件的一些要求;第三段提出

98、期待对方的稿件。好词好句:alien cultures and customs外来文化和习俗,aiming to旨在,broaden students horizons拓宽学生的视野,withdrawing near随着的临近,It couldnt be better if如果能那就再好不过了。【点睛】在写作时,要避免“低能词汇”,应该让自己的词汇升级,使用更高级的表达,可以采取以下四个原则:一晚词优先,如果一个意思既可以用初中单词来表达,又可以用高二、高三的单词来表达,那就要使用后者,如:困难的(difficultchallenging);重要的(importantsignificant)等

99、二短语优先,活用短语是一个考生能力的体现,如:使用(usemake good use of);拜访(visitpay a visit to)等;三“具体化”单词优先,我们必须学会换用更为具体的单词表达我们的思想,如:学习(learnresearch, pick up, master);好老师(a good teachera kind, patient and knowledgeable English teacher)等;四大纲词汇的衍生词优先,运用词根词缀的知识,可以将很多高中词汇衍生为四六级词汇甚至更高级的词汇,如:当然地(certainlyobviously, undoubtedly, evidently);不开心的(saddiscouraged, depressed, downhearted)。

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1