1、四川省遂宁市射洪县射洪中学校2019-2020学年高二英语下学期第一次学月考试试题(含解析)(考试时间:120分 满分150分)考生注意:1.本试卷分第I卷(选择题)和第II卷(非选择题)两部分。满分150分,考试时间120分钟。2.考生作答时,请将答案答在答题卡上。第I卷每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;第II卷请用直径0.5毫米黑色签字笔在答题卡上各题的答题区域内作答。第I卷第一部分:听力(共20小题,每题1.5分,满分30分)第一节(共5小题,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项并标在试卷的相应位置。
2、听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What is the man waiting to do?A.Enjoy some noodles. B. Eat some eggs. C. Drink some hot water.2.What does the man advise the woman to do?A.Give running another try.B.Try some of the other events.C.Talk with the P.E teacher.3.For what purpose did the woman
3、 choose to take Spanish?A.She wanted to be classmates with the man.B.She studied it when she was a little girl.C.She had studied a similar language before.4.What is Steve worried about?A.His football. B. His lamp. C. His desk.5.Where does the conversation probably take place?A.In a bookstore. B. In
4、a game center. C. In a library.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前.你将有时间阅读各个小题.每小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第 6 至 7 题。6.How does the woman describe her students?A.Various. B. Boring. C. Educational.7.When does the conversati
5、on take place?A.At the beginning of a term.B. In the middle of a term.C. At the end of a term.听第 7 段材料,回答第 8 至 10 题。8.Where was the group supposed to meet?A.In the parking lot. B. At the movie theater. C. At the entrance of the mall.9.Which showing are the speakers late for?A.The 12:00 showing.B.The
6、 12:10 p.m. showing.C.The 1:30 p.m. showing.10.Who is paying for the womans ticket?A.Dave. B. Kate. C. Julia.听第 8 段材料,回答第 11 至 13 题。11.What is the weather like now?A.It is windy. B. It is snowing. C. It is raining.12.How did the woman get to the coffee shop?A.She took a subway. B. She drove her car.
7、 C. She walked a few blocks.13.Why did the woman come to the cafe?A.She thought she would study well there.B.She planned to own a coffee shop someday.C.She wanted to be surrounded by other students.听第 9 段材料,回答第 14 至 16 题。14.When do students usually have the most trouble in college according to the m
8、an?A.During office hours. B. During the first year. C. During the last year.15.What resource does the woman mention?A.The writing center. B. The library. C. Tutors.16.Where does the man think students should go for help with assignments?A.The Center for Academic Success.B.Their network of friends.C.
9、The math lab.听第 10 段材料,回答第 17 至 20 题。17.What did John probably want to do when he finished school?A.Be an engineer.B. Become a math teacher.C Study Modern Asian History.18.What time did John need to be in the classroom for his English test?A. At 8:30 a.m. B. At 9:00 a.m. C. At 4:00 p.m.19.Why did Jo
10、hn have ink on his shirt?A.He did not have enough paper.B.Someone played a trick on him.C.He fell asleep with his pen in his hand.20.What was the terrible truth for John?A.He had missed the test.B.He couldnt find his car.C.He had fallen asleep in class.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题; 每小题2分,满分30分)阅读下列
11、短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。AAn increasing number of students worldwide are considering studying abroad. The application process varies from country to country. If youre looking for a university with a strong international outlook but feel swept over by all the application options, here is some g
12、uidance to get you started.UKInternational students must apply to universities in the UK through a system known as Ucas. This system allows students to apply to up to five universities with just one application. It costs 20 for a single choice or 25 for more than one choice.The application consists
13、of a series of questions to determine the students schooling and predicted grades. The biggest part of the application form is the personal statement, in which applicants should describe their personal interests and related experiences.SwitzerlandSwitzerland has four official languages and is border
14、ed by five countries so it is no surprise that its universities are among the most international in the world. International applicants may need to take an entrance exam if they have a foreign school certificate, and must also prove that they have a good grasp of the French language, usually through
15、 taking a language exam. The full application costs 50 Swiss Francs for a holder of a Swiss diploma and 150 Swiss Francs for holders of foreign diplomas.CanadaInternational applicants have to write up a personal profile as part of their application, which is very similar to the personal statement re
16、quired for a UK university application. Students will also have to prove their English-language competencythere are nine ways to meet the English Language Admission Standard, which are listed on many university websites.SingaporeThe process of applying to a Singaporean university is very much alike,
17、 but overseas students may be delighted to find that the domestic applicants have to cover the same procedures: filling out an online application form and submit identification documents, supporting documents and an application fee of S$20.1. Which country requires international applicants know Fren
18、ch well?A. UK.B. Switzerland.C. Canada.D. Singapore.2. What part of the application is similar between the UK and Canada?A. The application system.B. The number of universities.C. The application cost.D. The personal statement.3. Whats special about the application process in Singapore?A. Applicants
19、 need to pay a lot.B. It is much simpler than elsewhere.C. Its no different for native students.D. The competition is even more fierce.【答案】1. B 2. D 3. C【解析】这是一篇应用文。文章主要对出境留学学生办理的申请手续进行了介绍,举例说明英国,瑞士,加拿大和新加坡的留学申请注意事项进行对比。【1题详解】细节理解题。根据文章Switzerland部分内容“International applicants may need to take an ent
20、rance exam if they have a foreign school certificate, and must also prove that they have a good grasp of the French language, usually through taking a language exam.( 国际申请者如果有外国学校的证书,可能需要参加入学考试,还必须证明他们对法语有很好的掌握,通常是通过参加语言考试。)”可知,瑞士要求申请者掌握法语。故选B项。【2题详解】细节理解题。根据文章Canada部分内容“International applicants hav
21、e to write up a personal profile as part of their application, which is very similar to the personal statement required for a UK university application.( 国际申请者在申请时必须填写个人资料,这与英国大学申请时的个人陈述非常相似。)”可知,在个人陈述资料方面,英国和加拿大的申请部分相似。故选B项。【3题详解】细节理解题。根据文章Singapore部分内容“The process of applying to a Singaporean univ
22、ersity is very much alike, but overseas students may be delighted to find that the domestic applicants have to cover the same procedures(申请新加坡大学的程序大同小异,但海外学生可能会很高兴地发现,国内申请人必须经过与他们同样的程序)”可知,新加坡的申请过程的特殊之处在于境外学生与国内学生申请流程相同。故选C项。BIt was about five in the morning in Ontario, Canada, when Donna Strickland
23、s phone rang. The Nobel Prize committee was on the line in Stockholm, calling to tell her she had won the prize in physics. I wondered if it was a joke, Strickland said in an interview with a Nobel official after the call. She had been asleep when the call arrived. Something was wrong because it cam
24、e so early in the morning. But then I knew it was the right day, and it would have been a cruel joke.Strickland, an associate professor at the University of Waterloo, shares the honor with two other scientists for their work in the 1980s in transforming lasers(激光)into tiny tools that today have coun
25、tless application. The prize money $1.4 million will he shared among the three. Half the prize went to Strickland and her cooperator Gerard Mourou, a professor at the Ecole Poly technique in France. The other half was awarded to Arthur Ashkin, a retired physicist who worked at the famous Bell Labs i
26、n the United States.Stricklands win is historic in more than one way. Its been over 55 years since a woman was awarded the Nobel Prize in Physics. In 1903, Marie Curie became the first-ever woman to win a Nobel Prize in Physics. For the next 60 years, no women physicists were awarded. Maria Goeppert
27、 Mayer became the second woman physicist to win the Nobel Prize in Physics in 1963.Strickland herself was surprised to learn she was the third woman to receive the honor in physics. Is that all, really? I thought there might have been more. she said at a press conference Tuesday. We need to celebrat
28、e women physicists, because were out there. Hopefully, in time, it will start to move forward at a faster rate.4. What was Donnas first reaction after she received the call?A. She felt all efforts paid off.B. She was too excited to say a wordC. She was doubtful about it.D. She was annoyed at being w
29、aken up.5. How much was Donna rewarded for winning the Nobel Prize?A. About $350,000.B. About $2.8million.C. About $700,000.D. About $1.4 million.6. What is Paragraph 4 mainly about?A. Stricklands achievements in physics.B. The history of the Nobel Prize in Physics.C. Stricklands struggle to win the
30、 Nobel Prize.D. Three women winners of the Nobel Prize in Physics in history.7. What does the underlined it in the last paragraph refer to?A. The Nobel Prize in Physics.B. The achievement of men physicists.C. The celebration of the Nobel Prize winners.D. Awarding women physicists the Nobel Prize in
31、Physics.【答案】4. C 5. A 6. D 7. D【解析】这是一篇记叙文。文章叙述的是Donna的获奖经历。她成为历史上第三位女性诺贝尔物理学奖获得者。【4题详解】推理判断题。根据第二段第一句I wondered if it was a joke, Strickland said in an interview with a Nobel official after the call.“我想知道这是不是个玩笑,”Strickland在电话后接受一位诺贝尔奖官员的采访时说。”由此可知,Donna接到电话后的第一反应是“她对此表示怀疑。”故选C。【5题详解】细节理解题。根据第三段中Th
32、e prize money $1.4 million will he shared among the three.“他将与三人分享140万美元奖金。”由此可知,Donna得到的奖金是About $350,000(1.4 million3=$350,000)。故选A。【6题详解】段落大意题。根据第四段Stricklands win is historic in more than one way. Its been over 55 years since a woman was awarded the Nobel Prize in Physics. In 1903, Marie Curie b
33、ecame the first-ever woman to win a Nobel Prize in Physics. For the next 60 years, no women physicists were awarded. Maria Goeppert Mayer became the second woman physicist to win the Nobel Prize in Physics in 1963.“思特里克兰德的胜利不仅在一个方面具有历史意义。一位女性获得诺贝尔物理学奖已经超过55年了。1903年,玛丽居里成为第一位获得诺贝尔物理学奖的女性。在接下来的60年里,没有
34、女性物理学家获奖。玛丽亚格珀特梅耶(Maria Goeppert Mayer)是1963年获得诺贝尔物理学奖的第二位女性物理学家。”可知,第四段介绍了历史上获得了诺贝尔物理学奖的三位女性。故选D。【7题详解】词义指代题。根据最后一段Strickland herself was surprised to learn she was the third woman to receive the honor in physics. Is that all, really? I thought there might have been more. she said at a press confer
35、ence Tuesday. We need to celebrate women physicists, because were out there. Hopefully, in time, it will start to move forward at a faster rate. 思特里克兰德自己也惊讶地发现,她是第三位获得物理学荣誉的女性。“真的,就这些吗?”她在周二的新闻发布会上说。“我们需要赞美女性物理学家,因为我们就在那里。希望。”由此推知,最后一句中的it指代的就是前面提到的“授予女性物理学家诺贝尔物理学奖”这件事。故选D。CPanic BuyingShoppers arou
36、nd the world are crazy buying because of fears over the coronavirus(新型冠状病毒), which caused a critical plague in China and even other countries at the beginning of 2020. People in countries such as England, Japan, Singapore and Australia have been emptying supermarket shelves of toilet paper, face mas
37、ks, hand wash products and dried and canned food. Photos and videos of shoppers in Australia quarreling over the last pack of toilet roll in a supermarket have spread across social media swiftly.However, governments have advised their citizens that there is no need to “panic buy”. They added that pa
38、nic buying would only reduce the supply of products needed by patients and medical staff, which could exacerbate the problems the COVID-19 virus is causing. Singapores prime minister comforted Singaporeans that: “We have enough supplies. Theres no need to stock up.” A week after the panic buying fev
39、er, things have calmed down and shoppers have gone back to purchasing items in normal quantities.Psychologists say panic buying is an “unwise” behaviour that is part of a condition called FOMO - the fear of missing out. Dr. Katharina Wittgens said a herd mentality(从众心理) sets in during disasters that
40、 causes people to copy the actions of others. People watch the news of items being bought in quantity and immediately rush out to the stores to do the same. She said people were taking on too much the risks of dying from the coronavirus. She said: “Far more people die in car accidents or household a
41、ccidents per year but we dont panic about these things in the morning before we go to work.”8. What made shoppers in different countries crazy buying?A. The approach of 2020 New Years Day.B. The shortage of resources and supplies in their nations.C. Their concern about the virus.D. The discount from
42、 supermarkets.9. What does the underlined word in Paragraph 2 refer to?A. solveB. releaseC. worsenD. quicken10. What is the reason for this behavior according to expert?A. People tend to follow others actions in the period of disaster.B. People are wiser in making decisions.C. People think no one ne
43、eds the supplies.D. People do not believe what others said.11. What can be concluded from the last paragraph?A. People should not panic over the virus.B. More people die from car accidents.C. People buy little when they go to the stores.D. We should panic about the situation.【答案】8. C 9. C 10. A 11.
44、A【解析】这是一篇说明文。面对新冠疫情,世界各地很多人非常惊慌,疯狂抢购,导致超市商场货架空空。政府建议市民没有必要这样做。心理学家也表示,恐慌性购买是一种“不明智”的行为,是人们的从众心理导致的。【8题详解】细节理解题。根据第一段第一句Shoppers around the world are crazy buying because of fears over the coronavirus, which caused a critical plague in China and even other countries at the beginning of 2020.可知由于对这种冠状
45、病毒的恐惧,世界各地的购物者疯狂购物。在2020年初,这种病毒在中国甚至其他国家引发了一场严重的瘟疫。由此可知,对病毒的担忧导致不同国家的人疯狂购物。故选C。【9题详解】词义猜测题。根据上文They added that panic buying would only reduce the supply of products needed by patients and medical staff,可知他们补充说,恐慌性购买只会减少患者和医护人员所需产品的供应,从而导致恶化COVID-19病毒造成的问题。由此可知,划线单词意思为“恶化”。故选C。【10题详解】细节理解题。根据第三段第二句Dr
46、. Katharina Wittgens said a herd mentality(从众心理) sets in during disasters that causes people to copy the actions of others.可知Katharina Wittgens博士说,在发生灾难时,人们会产生从众心理,导致他们模仿别人的行为。由此可知,专家认为造成这种现象的原因是在灾难时期,人们倾向于跟随别人的行为。故选A。【11题详解】推理判断题。根据最后一段最后一句She said: “Far more people die in car accidents or househol
47、d accidents per year but we dont panic about these things in the morning before we go to work.”可知她说:“每年死于车祸或家庭事故的人要多得多,但我们不会在上班前为这些事情感到恐慌。”由此可推知,人们没有必要对这种病毒感到恐慌。故选A。DRivers are the veins of the Earth, transporting the water and nutrients (营养物) needed to support the planets ecosystems, including huma
48、n life. While many nutrients are essential to the survival of life, there is one element transported by water in rivers that holds the key to life and to the future of our planet carbon.Carbon is everywhere and understanding the way it moves and is either released or stored by the Earth system is a
49、complex science in itself. Carbon starts its journey downstream when natural acid rain, which contains carbon dioxide from the atmosphere, melts minerals in rocks. This helps transform carbon dioxide to bicarbonate (碳酸氢盐) in the water that then flows in our rivers. This is a very long process, which
50、 is one of the main ways carbon dioxide is removed from the atmosphere. Carbon is transported by rivers to oceans and once that carbon reaches the ocean, it is stored naturally in deep sea sediments (沉淀物) for millions of years.As carbon travels down a river, different processes may impact whether it
51、 continues to flow downstream or whether it is released into the atmosphere. For example, human engineering, like extensive dam construction, will result in dramatic changes to how water and sediments travel down the river. Some carbon that fails to reach the sea may return to the atmosphere in some
52、 way, which causes more warming.Earths climate is closely related to the carbon cycle. We all know about the essential role of plants in consuming carbon dioxide, but do we know enough about rivers? Changing the chemistry and the course of rivers may have significant impacts on how they transport ca
53、rbon. Remember: wherever we live, we all live downstream.12. Where is the carbon in rivers originally from?A. The atmosphere.B. The rocks.C. The acid rain.D. The upstream areas.13. Why is human engineering mentioned in Paragraph 3?A. To show how important to life carbon is.B. To explain how necessar
54、y it is to build dams.C. To show how a natural process is interrupted.D. To explain how humans fight global warming.14. What does the author want to convey in the last paragraph?A. Wed better move upstream to live.B. We should protect plants along rivers.C. Wed better seek more help from plants.D. W
55、e should be cautious about river management.15. What is the best title for the text?A. What Humans Do with RiversB. How Rivers Transporting Carbon CountsC. What the Carbon Cycle Means to UsD. How Living Downstream Affects the Earth【答案】12. A 13. C 14. D 15. B【解析】这是一篇说明文。文章主要描述了河流对于运输碳的重要性以及人类工程对河流的破坏
56、,号召人们要小心河流的管理。【12题详解】细节理解题。根据文章第二段内容“Carbon starts its journey downstream when natural acid rain, which contains carbon dioxide from the atmosphere, melts minerals in rocks.( 当含有大气中二氧化碳的天然酸雨融化岩石中的矿物质时,碳就开始了它的下游之旅。)”可知,河流里的碳最初来自于大气。故选A项。【13题详解】推理判断题。根据文章倒数第二段内容“For example, human engineering, like ex
57、tensive dam construction, will result in dramatic changes to how water and sediments travel down the river.( 例如,人类工程,像大规模的水坝建设,将导致水和沉积物如何沿河流流动的巨大变化。)”可知,提到人类工程是为了说明前一句内容“different processes may impact whether it continues to flow downstream or whether it is released into the atmosphere.( 不同的过程可能会影响它
58、是否继续向下游流动或是否释放到大气中。)”,从而解释了人类的干预性。故选C项。【14题详解】推理判断题。根据文章末尾段内容“Earths climate is closely related to the carbon cycle. We all know about the essential role of plants in consuming carbon dioxide, but do we know enough about rivers? Changing the chemistry and the course of rivers may have significant im
59、pacts on how they transport carbon. Remember: wherever we live, we all live downstream.( 地球的气候与碳循环密切相关。我们都知道植物在消耗二氧化碳方面的重要作用,但我们对河流了解的够多吗?改变化学物质和河流的流向可能会对它们运输碳的方式产生重大影响。记住:无论我们生活在哪里,我们都生活在下游。)”可知,作者在末尾段想要传达的信息是人类对于河流的干预会影响它们运输碳的方式,而人类需要在河流管理方法小心谨慎。故选D项。【15题详解】主旨大意题。根据文章首段提到的中心话题:While many nutrients
60、 are essential to the survival of life, there is one element transported by water in rivers that holds the key to life and to the future of our planet carbon.( 虽然许多营养物质对生命的生存至关重要,但河流中有一种元素是生命和地球未来的关键碳。),且文章内容主要描述了河流运输碳有非常重要的价值。选项B“How Rivers Transporting Carbon Counts(河流如何运输碳)”可作为最佳标题。故选B项。第二节(共5小题;
61、每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Every year,thousands of students choose to study overseas._16_ The following steps may prove useful in their preparations to study overseas. Get to know your new home before you land in it.There is no substitute for good preparation._17_ Learning
62、about the history,culture,tradition,language and even details such as food,music,transport,weather and social activities of your new host country are all important.Thanks to the Internet,most of this can be found at the click of a button.Pack using your head and your heart._18_ Whatever you bring,ma
63、ke sure that it will be something that you think might help your chances of succeeding.This includes practical items such as study materials,old class notes,favorite textbooks or pens and even the contact details of previous teachers._19_It is important to realize that while new and exciting things
64、may be happening to you in your new environment,things and people back at home will also be changing.When you return home for a visit after a long period of time away,it is possible to feel isolated and experience “reverse(颠倒的) culture shock”Therefore,with the ease and convenience of communicating v
65、ia the Internet nowadays,there is no excuse not to keep in touch!Learn from all experiences.Value both your achievements and disappointments as learning experiences that can be applied to future situations in life.Dont ignore negative experiences._20_A. Talk to your close friends and family about yo
66、ur thoughts,dreams and fears.B. Instead,learn from mistakes and turn them into opportunities for future improvement.C. Its not easy being practical when deciding what to pack.D. If you are fortunate enough to meet a foreigner,be sure to ask them as much information as possible.E. Keep in touch with
67、your roots.F. At first thought,the task of preparing to begin life away from home can seem frightening.G. Arm yourself with background knowledge by researching information about the country you are going to.【答案】16. F 17. G 18. C 19. E 20. B【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章针对出国留学前应做哪些准备提出了一些建议。【16题详解】根据下文可知,本文是对出国
68、留学前应做的准备提出了四条建议。根据文章结构可知,空格处应承接上文,引出下文中的四条建议。F项(一开始,想到为离开家做准备似乎是令人害怕的)紧密连接上下文。故选F。【17题详解】根据下文提到的“history”(历史),culture(文化),tradition(传统)等可知,G项(通过了解即将去往的国家的背景知识来武装自己)符合语境。故选G。【18题详解】根据本段标题并结合下文内容可知,本段主要讲打包需要用心思考,带一些有实际用途的东西。C项(在决定打包哪些东西的时候,选择实用的东西是不容易的)能够引起下文。故选C。【19题详解】空格处为本段标题,根据文章结构可知,标题应为祈使句;且根据本段
69、内容可知,本段讲的是要与家乡的人保持联系。故选E。【20题详解】根据本段标题及上文“Dont ignore negative experiences.”可知,空格处应该讲从负面经验中也能学到东西。B项(反而要从错误中学习,把它们转变成未来可以得到提高的机会)与上文紧密联系。故选B。【点睛】七选五中段落标题的难度在于被选选项需要有高度的概括性,但是也有一定的解题技巧,标题的句式特点通常为几个字的祈使句,例如本篇第4题,E项Keep in touch with your roots在长度上与其他段落标题一致,且为祈使句,再结合本段中的“Therefore,with the ease and con
70、venience of communicating via the Internet nowadays,there is no excuse not to keep in touch!” 可知,现在通过网络交流起来很方便,所以没有借口不与家人保持联系,由此可知,本段讲的是要与家人保持联系,故E项为本段小标题。第三部分 英语知识运用(共两节,满分45分)第一节 完形填空(共20小题; 每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。Bullied(霸凌), bothered and mad, I became a troub
71、lemaker in school. In the tenth grade year, it came to a head. I _21_ friends with a rough kid who well could have _22_ the end of my future. A big fight was planned for that Friday night. My friend said, Rudy, were tough. Lets go. I _23_agreed. I had a big head. It was a _24_ to show off. I would _
72、25_those who had made me so mad.I waited until the family was _26_asleep. Quietly, I _27_ out of bed, pulled on my clothes, and tiptoed(踮着脚走) to the back door. I was careful not to make a sound. However, Dad knew something was up. He _28_ me off at the door.With his hand on my shoulder, he _29_ that
73、 we talk. I admitted where I was _30_. The kids we would fight against had _31_ us.It was our _32_ to teach them a lesson. Thats when Dad _33_ my future, and maybe my life. He replied, You are no man when a _34_fight is your way. You become a man by knowing when to walk away. Learn it now and rememb
74、er.Im _35_ that Dad stayed up to catch me that night. Bad _36_ came the next day. Several were badly hurt in the fight. With a _37_to the head, my friend was now dead.It could have been me, or I might have been _38_ and taken away. Either _39_, that would have caused my end: Dad, you were the best:
75、You taught me to stop the foolish _40_and to know when to walk away:21. A. foundB. madeC. metD. knew22. A. causedB. preventedC. keptD. observed23. A. disgustinglyB. graduallyC. foolishlyD. sincerely24. A. trickB. requestC. habitD. chance25. A. call inB. beat upC. fight forD. rely on26. A. foreverB.
76、stillC. soundD. half27. A. jumpedB. droppedC. rushedD. slipped28. A. cutB. sawC. paidD. sent29. A. insistedB. agreedC. declaredD. promised30. A. caughtB. desertedC. headedD. lost31. A. educatedB. teasedC. inspiredD. rejected32. A. dutyB. pleasureC. taskD. turn33. A. ignoredB. predictedC. ruinedD. re
77、scued34. A. midnightB. meaninglessC. successfulD. deadly35. A. astonishedB. blessedC. defeatedD. relaxed36. A. kidsB. ideasC. newsD. decisions37. A. blowB. diseaseC. flashD. shelter38. A. arrestedB. blamedC. killedD. robbed39. A. crimeB. manC. suggestionD. way40. A. actB. dreamC. friendD. theory【答案】
78、21. B 22. A 23. C 24. D 25. B 26. C 27. D 28. A 29. A 30. C 31. B 32. D 33. D 34. B 35. B 36. C 37. A 38. A 39. D 40. A【解析】本文是一篇记叙文。作者曾经在学校里被人欺负,与一些粗暴的孩子结交成朋友,成了一个捣乱鬼。一次爸爸停止了作者愚蠢的行为,让作者深深感动,认为爸爸是最棒的。【21题详解】考查动词辨析。A. found发现;B. made制造;C. met遇见;D. knew知道。根据friends with a rough kid可知,我和一个粗暴的孩子交了朋友,他很可能
79、会导致我未来的终结。固定词组:make friends with sb.“与某人交朋友”,故答案为B。【22题详解】考查动词辨析。A. caused引起;B. prevented阻止;C. kept保持;D. observed观察。我和一个粗暴的孩子交了朋友,他很可能会导致我未来的终结。由下文打架的后果可知答案为A。【23题详解】考查副词辨析。A. disgustingly讨厌地;B. gradually逐渐地;C. foolishly愚蠢地;D. sincerely真诚地。此处指粗暴的孩子邀我去打架,我不考虑后果就愚蠢地同意了。”文章最后stop the foolish 20给了提示,故选C
80、。【24题详解】考查名词辨析。A. trick诡计,窍门;B. request请求;C. habit习惯;D. chance机会。作者认为打架是一个炫耀的机会。故选D。【25题详解】考查动词词组辨析。A. call in召集;B. beat up暴打,痛打;C. fight for为而战;D. rely on依赖。根据I would _5_those who had made me so mad.“我会痛打那些让我发疯的人。”故选B。【26题详解】考查副词辨析。A. forever永远;B. still仍然;C. sound彻底地;D. half一半。根据下文Quietly, I 7 out
81、of bed, pulled on my clothes, and tiptoed(踮着脚走)to the back door可知,我一直等到全家人彻底熟睡了才偷偷离家。故选C。【27题详解】考查动词辨析。A. jumped跳跃;B. dropped下降;C. rushed匆促;D. slipped滑倒。根据Quietly, I _7_ out of bed, pulled on my clothes, and tiptoed(踮着脚走)to the back door.“我悄悄地溜下床,穿上衣服,蹑手蹑脚地走到后门。”故选D。【28题详解】考查动词辨析。A. cut切割;B. saw看见;C
82、. paid支付;D. sent寄。此处指父亲在门口拦住了我。cut off“中断”,故选A。【29题详解】考查动词辨析。A. insisted坚持;B. agreed同意;C. declared宣布;D. promised许诺。此处指父亲把手搭在我肩上,他坚持要我们谈谈。结合句意可知答案为A。【30题详解】考查动词辨析。A. caught抓住;B. deserted遗弃;C. headed前进,朝着;D. lost丢失。我向父亲承认了我要去的地方。故选C。【31题详解】考查动词辨析。A. educated教育;B. teased取笑;C. inspired激发,鼓舞;D. rejected拒
83、绝。我们要对抗的孩子嘲笑我们,这是打架的原因。结合句意可知答案为B。【32题详解】考查名词辨析。A. duty职责;B. pleasure快乐;C. task任务;D. turn转弯。根据It was our _12_ to teach them a lesson.“轮到我们教训他们了。”固定用法:Its ones turn.“现在轮到某人了”。故选D。【33题详解】考查动词辨析。A. ignored忽视;B. predicted预测;C. ruined毁掉;D. rescued营救。就在那时,爸爸拯救了我的未来,也许还有我的生命。由下文打架的严重后果可知答案为D。【34题详解】考查形容词辨析
84、。A. midnight半夜的;B. meaningless无意义的;C. successful成功的;D. deadly致命的。父亲告诉我“当一场无意义的战斗成为你的方式时,你就不再是一个人了。”故选B。【35题详解】考查形容词辨析。A. astonished吃惊的;B. blessed受保佑的;C. defeated挨打的;D. relaxed放松的。“我很庆幸那天晚上爸爸为了抓住我而熬夜。”故选B。【36题详解】考查名词辨析。A. kids孩子;B. ideas主意,想法;C. news消息,新闻;D. decisions决定。此处指第二天传来了打架的坏消息。故选C。【37题详解】考查名
85、词辨析。A. blow打击;B. disease疾病;C. flash闪光;D. shelter庇护,避难所。根据With a _17_to the head, my friend was now dead.“我的朋友头部受了一击,现在已经死了。”故选A。【38题详解】考查动词辨析。A. arrested逮捕;B. blamed责备;C. killed杀死;D. robbed抢劫。如果我参与打架可能是我受伤或死亡,或者我可能已经被逮捕带走了。故选A。【39题详解】考查名词辨析。A. crime犯罪;B. man男人;C. suggestion建议;D. way方法。either way不管怎样
86、,此处指不管怎样,这都将导致我的结局。故选D。【40题详解】考查名词辨析。A. act行动;B. dream梦想;C. friend朋友;D. theory理论。“你教我停止愚蠢的行为,知道什么时候该离开。”作者指打架是愚蠢的行动,故选A。第II卷第三部分 英语知识运用(共两节,满分45分)第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)Xinyang Mao Jian is a famous and ancient green tea produce in Xinyang, Henan Province. The name can be divided into two parts that
87、 are associated with two aspects: “Xinyang”, _41_ first part, is the Xinyang city in Henan that produces this type of tea; “Mao Jian” are the words to describe the shape of the tea, _42_ is small and needle like.Xinyang has a tea history _43_ (date) back to 2,300 years agoin 1987, at Gushi County of
88、 Xinyang, tea _44_ (discover) in an ancient tomb. In the past century, Xinyang Mao Jian has been considered one of the _45_ (good) teas in China.Located in southern Henan Province, Xinyang is a place _46_ a mild climate and good conditions for growing trees that produce the teas unique quality: Xiny
89、ang tea trees are planted at high altitudes where the weather is _47_ (clear) divided by four distinct seasons. Moreover, the location is abundant(丰富的)with forests, clouds, rainfall, and with large temperature _48_ (different) between day and night. These geographical _49_ (advantage) help keep Xiny
90、angs soil healthy and rich, while trees more efficiently(高效地)absorb chemicals _50_ (produce) quality green tea.【答案】41. the 42. which 43. dating 44. was discovered 45. best 46. with 47. clearly 48. difference 49. advantages 50. to produce【解析】这是一篇说明文。本文讲了信阳毛尖的名字由来和它的历史发展和种植条件等。【41题详解】考查定冠词。在序数词前加定冠词,t
91、he first表示“第一”。【42题详解】考查which引导非限制性定语从句。the tea为先行词,后面的句子为非限制性定语从句,先行词在从句中做主语,指物,故用which,不能用that,因that不能引导非限制性定语从句。43题详解】考查现在分词短语作定语。date back to追溯到。句中动词date与所修饰的中心词history之间为主动关系,用现在分词形式。【44题详解】考查被动语态。此句主语为不可数名词tea,与动词discover是被动关系,且发生时间为过去,故用was discovered。【45题详解】考查形容词最高级。句意:在上个世纪,信阳毛尖被认为是十大最好的(be
92、st)茶叶之一。“one of the +形容词最高级+复数名词”表示“最之一的”。【46题详解】考查介词。这里用with表示“具有,带有”,with a mild climate and good conditions短语作后置定语,修饰a place。【47题详解】考查副词用法。此处用副词clearly修饰谓语is divided。句意:信阳毛尖被种植在高地上,那里四季分明。【48题详解】考查with复合结构中名词作宾语。with large temperature difference between day and night昼夜温差巨大。这里空格处是做with的宾语,所以要用名词形式
93、。【49题详解】考查名词的单复数。此处advantage指“好处,优点”,由these修饰,应用复数形式,故advantages。【50题详解】考查不定式作目的状语。句意:这些地理优势使得土壤健康富饶,同时茶树可以高效地吸收化学元素生产出高质量的绿茶。这里是表示目的,故用不定式。第四部分 写作(共两节, 满分35分)第一节 短文改错(共10小题.每小题1分,满分10分)51.假定英语课上老师要求同学们交换修改作文.请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误.每句中最多有两处。错误涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个翻字符号(),并在其下面写上该加词。删除:把多余的词用斜
94、线()划掉.修改:在错的词下划一横线.并在该词下面写上修改后的词。注意: 1.每处错误及其修改均仅限一词;2.只允许修改10处.多者(从第11处起)不计分。During the travel back to my hometown, in the plane, I sat next to an old lady who looked very scary. She closed her eyes tight and grasped her red bag on her lap. I thought I might be nervous, so I planned to chat with he
95、r to make her to feel relaxed. We talk a lot about our families and experiences. When the flight over, I also helped her carry her luggages. She was so grateful about my help that she gave me the big hug when we were going to leave. On our way out, we waved good-bye. She kept on turning back to see
96、me unless we couldnt see each other any long.【答案】1.scaryscared2.Ishe3.去掉to4.talktalked5.在flight和over中间加上was6.luggagesluggage7.aboutfor8.thea9.unlessuntil10.longlonger【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了一个温馨的小故事。作者在飞机上看到一位老妇人很紧张,就主动和她聊天帮她放松,下飞机时还帮她拿行李,老妇人对作者十分感激。【详解】1. 考查形容词。句意:我坐在一个看起来很害怕的老妇人旁边。scary意为“吓人的”,一般用于描述
97、事物特征,这里要表达人的主观感受要用scared。故将scary改为scared。2. 考查代词。句意:我觉得她可能是太紧张了。结合语境分析,这里是作者是从那位老妇人的表现判断出她太紧张了,即要用代词she指代an old lady。故将I改为she。3. 考查非谓语动词。句意:所以我打算和她聊天让她放松下来。make之后要用不带to的不定式作宾语补足语。故将to去掉。4. 考查时态。句意:我们谈了很多关于家人和人生经历的东西。全文都以一般过去时讲述已经发生过的事情,这里也要用一般过去时。故将talk改为talked。5. 考查句子结构。句意:当飞机落地后,我还帮她拿了行李。分析句子结构可知,
98、在when引导的时间状语从句中,应该是主系表结构但缺少系动词,且句子为一般过去时。故在flight和over之间加上was。6. 考查名词。句意:当飞机落地后,我还帮她拿了行李。luggage意为“行李”,是不可数名词,不能用复数形式。故将luggages改为luggage。7. 考查介词。句意:她很感谢我的帮助,因此给我一个拥抱。be grateful for意为“对表示感谢”,是固定短语。故将about改为for。8. 考查冠词。句意:她很感谢我的帮助,因此给我一个拥抱。give sb. a hug意为“给某人一个拥抱”,是固定短语,要用不定冠词。故将the改为a。9. 考查连词。句意:她
99、一直回头看我,直到我们再也看不见彼此。分析前后句逻辑关系可知,这里要表达前句的动作一直持续到后句的动作发生,要用until引导表示“直到”。故将unless改为until。10. 考查固定短语。句意:她一直回头看我,直到我们再也看不见彼此。notany longer意为“不再”。故将long改为longer。第二节 书面表达(满分25分)52.假定你是李华,你所在的福州国际学校要征集一封英文感谢信,以致意奋战在抗击新型冠状病毒肺炎第一线的医护人员,请你根据下列要点写一封信用于投稿。1. 表达谢意; 2. 个人感受; 3. 表达信心。注意:1.词数100左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯;
100、3.开头语和结束语已为你写好。参考词汇:疫情epidemic situation 新型冠状病毒 novel corona virusDear Medical workers,I am Li Hua from an international school in Fuzhou._Good luck and stay well!Yours sincerely,Li Hua【答案】Dear Medical workers,I am Li Hua from an international school in Fuzhou. On behalf of my school, I would like t
101、o express sincere gratitude to you all for your devotion and sacrifice in the battle against the novel corona virus.In this epidemic situation, it is you who, regardless of the shortage of equipment and the potential of infection, desperately rescue those infected but struggling for life. It is also
102、 you who have shed new light on the virus with expertise to build up our confidence to defeat it. It is you who deserve all admiration and love!Such few words cant fully convey our thankfulness for your irreplaceable contribution. I believe with our joint efforts China will win the battle and make a
103、 quick recovery.Good luck and stay well!Yours sincerely,Li Hua【解析】【分析】本篇书面表达是应用文,要求写一封书信。【详解】第1步:根据提示可知,本文要求写一封感谢信:假定你是李华,你所在的福州国际学校要征集一封英文感谢信,以致意奋战在抗击新型冠状病毒肺炎第一线的医护人员,请你根据下列要点写一封信用于投稿。要点包括:1. 表达谢意; 2. 个人感受; 3. 表达信心。时态应为一般现在时。第2步:根据写作要求,确定关键词(组),如; gratitude(感激),devotion(奉献),sacrifice(牺牲),epidemic s
104、ituation(疫情), novel corona virus(新冠病毒),shortage(短缺),rescue (抢救),potential(可能性),irreplaceable(不可替代),contribution(贡献),deserve (值得),desperately(拼命地),recovery(恢复)及infect(感染)等。第3步:根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第4步:连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰,保持卷面的整洁美观。【点睛】范文语言地道,语篇连贯,词数适当。作者在范文中使用了较多高级词汇和句式,高级词汇
105、有on behalf of(代表),regardless of(不顾),shed new light on (有新的认识、进一步揭示),build up(树立)以及struggle for(为斗争),而且还使用了强调句型“It is also you who have shed new light on the virus with expertise to build up our confidence to defeat it.”及“It is you who deserve all admiration and love!”,宾语从句“I believe with our joint efforts China will win the battle and make a quick recovery.”,非谓语动词“In this epidemic situation, it is you who, regardless of the shortage of equipment and the potential of infection, desperately rescue those infected but struggling for life.”,全文没有语法错误,上下句转换自然流畅。