1、北京市2022高考英语(新人教版)一轮复习练习手册(2)附详细解析课时作业(二)必修1Unit 2 English around the world (限时:35分钟)(一)完形填空 “Hi! John.” Mary ran towards me with a rare bright smile on her face, saying, “Im going to have a 1 performance tonight. I hope youll come. Here is the 2 .” She left in a hurry, disappearing in the crowds of
2、people 3 . “What?! What performance? Dance? Is that true?” I asked myself. Mary was not such kind of girl. She was a quite 4 girl. I had never seen her making up or wearing attractive clothes, for she did not know how to 5 indeed. What a terrible thing, especially for a plain girl!“I should go to, I
3、 must go to. Thats a miracle!” I thought.I arrived at the 6 with the ticket, and found my seat. Her performance was the seventh one. I knew I would 7 from a hard time before her turn, for I had no 8 of art, but her performance was 9 watching, no matter how long I would wait. Time went slowly. I 10 w
4、ith myself not to fall asleep.“Lets welcome the next exciting dance - Latin !” 11 filled the hall at once. I opened my eyes as large as possible, 12 to lose anything. Wearing a golden and shining skirt, Mary appeared on the stage. Her dress went well with the brilliant lights. She was so beautiful.
5、Dancing with a charming smile, she was fully 13 in the Latin music. At this moment, she looked like a pretty butterfly 14 on the splendid stage. After all the performance 15 , I waited for her at the gate.“Hi!” She stood in front of me with a bag and her crystal high-heeled shoes in her hands, and 1
6、6 as she used to be, but the making-up still could be seen.“How do you feel?” There was not a little bit tired 17 on her face.“ 18 !” I answered.“Thank you! I knew it would be.” She could not 19 her excitement, laughing like a child. Looking at the shining crystal high-heeled shoes in the wonderful
7、starry night, I 20 that every girl has a pair of special shoes which are like the crystal shoes of Cinderella.1. A. instrument B. dance C. music D. opera2. A. address B. number C. ticket D. invitation3. A. quickly B. completely C. quietly D. excitedly4. A. lovely B. popular C. confident D. ordinary5
8、. A. cover up B. turn off C. dress up D. take in6. A. hall B. party C. cinema D. concert7. A. relieve B. escape C. relax D. suffer8. A. interest B. ability C. sense D. touch9. A. proper B. worth C. good D. happy10. A. struggled B. knocked C. supported D. controlled11. A. Appreciation B. Attention C.
9、 Expectation D. Applause12. A. desiring B. fearing C. forgetting D. regretting13. A. absorbed B. swallowed C. addicted D. surrounded14. A. singing B. flying C. skipping D. staying15. A. stopped B. paused C. ended D. succeeded16. A. talked B. dressed C. laughed D. saw17. A. appearance B. excitement C
10、. expression D. exhibition18. A. Sorry B. Congratulations C. Far from D. Fantastic19. A. hide B. prevent C. remove D. abandon20. A. doubted B. realized C. wondered D. suggested【解题导语】平时衣着朴素,不爱打扮的玛丽穿上了舞鞋,到了舞台上,光芒四射,与平时判若两人。这时,约翰意识到,每个女孩都有一双属于自己的特殊的鞋,就像灰姑娘的水晶鞋一样。1.【解析】选B。根据文章第二段中“What?! What performanc
11、e? Dance? Is that true?”和第四段“Lets welcome the next exciting dance - Latin !” 11 filled the hall at once.可知,选项B正确。【解题误区】其他三项下文自始至终都没有提到。2.【解析】选C。根据文章第三段中I arrived at the 6 with the ticket, and found my seat.可知,选项C正确。【解题误区】其他三个选项与下文中的the ticket相冲突。3.【解析】选A。与上文的“She left in a hurry”相呼应。【解题误区】本题易误选D。exc
12、itedly激动地,与in a hurry在语义上不呼应。4.【解析】选D。此处表达的意思是:她非常普通的女孩。ordinary“普通的”,与语境相符。【解题误区】选项A的意思是“可爱的”;选项B的意思是“受欢迎的”;选项C的意思是“自信的”,与下文表达的意思不符。5.【解析】选C。此处表达的意思是:因为她真的不知该如何打扮。真是不幸啊,尤其对一个相貌平平的女孩来说。dress up精心打扮,与语境相符。 【解题误区】本题易误选A。cover up掩盖,掩饰;穿暖和,与语境不符。6. 【解析】选A。此处表达的意思是:我拿着票走进演出大厅(hall),找到了座位。下文 11 filled the
13、 hall at once.也是一个提示。【解题误区】选项B的意思是“聚会”;选项C的意思是“电影院”;选项D的意思是“音 乐会”,通常在这些场合不可能有舞蹈演出。7. 【解析】选D。我知道我得忍受一段艰难的时间了,因为我对艺术根本就没有什么感觉。 suffer from因为.而受苦,与语境相符。【解题误区】本题易误选B。若选B,escape from逃离.,结合第八空的选项可知,在语义上不连贯。8.【解析】选C。sense感觉,感,与语境相符。【解题误区】本题易误选A。interest兴趣,通常与介词in搭配。9.【解析】选B。但是不论等多久,她的表演都值得一看。be worth doing
14、.值得做.。【解题误区】其他三个选项通常后面不接动名词。10. 【解析】选A。此处表达的意思是:时间过得很慢,我努力不使自己睡着。句中的struggle with myself所表达的意思是“同自己的(睡意)斗争”【解题误区】本题易误选D。control控制,通常用作及物动词,不与with搭配。11.【解析】选D。掌声(Applause)立刻响彻全场。【解题误区】选项A的意思是“欣赏”;选项B的意思是“注意”;选项C的意思是“期 望”,均与语境不符。12.【解析】选B。我尽量睁大眼睛,生怕(fear)会漏掉什么。【解题误区】本题易误选D。regret to do sth.表示遗憾要做某事,与语
15、境不符。13. 【解析】选A。她带着迷人的笑容,翩翩起舞,完全沉醉在拉丁音乐中。be absorbed in 专注于.,与语境相符。【解题误区】本题易误选C。addicted沉迷的,通常与to连用。14.【解析】选B。那一刻,她就像一只美丽的蝴蝶在辉煌的舞台上起舞(fly)。【解题误区】选项A和C通常不用于修饰蝴蝶,选项D(staying)的意思是“停留”,表示一个静态的概念,与语境不符。15.【解析】选C。演出结束(end)之后,我在门口等她。【解题误区】本题易误选A。选项A的意思是“停止,终止”,与语境不符。16.【解析】选B。穿着(dressed)她平常穿的衣服,但还能看出淡淡的化妆痕迹
16、。【解题误区】此处表示玛丽卸妆后,换上了平时的衣服。17.【解析】选C。“感觉怎么样?”她的脸上没有显出一丝疲倦的表情。expression表情,与语境相符。【解题误区】本题易误选A。appearance是“外表,外貌”的意思。18.【解析】选D。选项D的意思是“极好的”,与语境相符。【解题误区】本题易误选B。选项B通常用于向对方祝贺取得的好成绩和好结果,但用在文中此处太突然,答非所问。19. 【解析】选A。“哈哈,我就知道是这样。”她掩饰(hide)不住兴奋,露出孩子般的笑容。【解题误区】选项B的意思是“预防”;选项B的意思是“移动”;选项D的意思是“抛弃”,均与语境不符。 20.【解析】选
17、B。这时,我意识到(意识到),每个女孩都有一双属于自己的特殊的鞋,就像灰姑娘的水晶鞋一样。【解题误区】选项A的意思是“怀疑”;选项C的意思是“想知道”;选项D的意思是“建议;表明”,均与语境不符。*结束.单项填空1Would you mind giving your advice on how to improve our learning efficiency?If you make_most of fortyfive minutes classes day after day,there will be_switch in grades.A/; / Bthe; a C/; a Dthe;
18、/2Of these two basketball teams, the former comes from the US; the _ comes from England.Alate Blater Clatter Dlately3Its many years since I saw you last time; I _ you at all.I wouldnt have, either, if someone _ you by the name.Adidnt recognize; hadnt calledBdidnt recognize; didnt callChavent recogni
19、zed; didnt callDrecognized; had called4He tried to get his work _ in the medical circles.Ato recognize BrecognizingCbeing recognized Drecognized5Dont respond to any emails_personal information,no matter how official they look.Asearching BaskingCrequesting Dquestioning6Safety? There is _ thing as saf
20、ety here now!Anot such Bno suchCnot a such Dno such a7Do you need any help, Lucy? Yes. The job is _ I could do myself.Aless than Bmore thanCno more than Dnot more than8Its always difficult being in a foreign country, _ if you dont speak the language. Aextremely BnaturallyCbasically Despecially9Alvin
21、, are you coming with us?Id love to, but something unexpected_Ahas come up Bwas coming upChad come up Dwould come up10_ on a true story, the film is well worth _ATo base; to see BBased; seeingCBasing; being seen DBasing; seeing11Even if he has been a teacher for 20 years, Peter has a good and seriou
22、s attitude towards his work, for which he gains a lot of _Acompetence BmotivationCexpectation Drecognition12A lot of countries have gained great achievements in space technology, _ China and India.Afor example Bthat isCsuch as Din other words13When Mom looked back on the early days of their marriage
23、, she wondered how they had managed with _ money.Aso few Bsuch fewCso little Dsuch little14I am afraid hes more of a talker than a doer,which is_he never finishes anything.Athat Bwhen Cwhere Dwhy15You smoke heavily, so I think its hard for you to give up smoking._,Ive made it.ANever mind BTake your
24、timeCThats all right DBelieve it or not.阅读理解AMy dad was never the kind to offer many words of love or encouragement. But we knew he loved usHe just had his own way of showing it.When I was a teen, we were seasonal campers at a family campground almost an hour outside the city where we lived.Each fam
25、ily had their own campsite with water and electric,and you basically parked your camper there from May through October. Most “seasonals” visited them every weekend during those months, with the occasional weeklong stay. There were plenty of other kids who camped seasonally each weekend, and they cam
26、e to be some of my closest friends. Of course, many of them were boys.We kids paired up with our little boyfriends or girlfriends,and wed hold hands as we walked around the campground. Wed play pingpong, have some snacks, and sing songs. Most weekends were pretty similar, but the couples would chang
27、e. Youd see soandso with a different soandso than they were with the weekend before. You know how it is when youre a teena threeweek relationship is a really long time.So, needless to say, my teen years were spent with quite a few different boys. But every single one of them had something in commonT
28、heyd all received the Evil Eye.The Evil Eye was a magical sort of thing. One simple look from my dad, and the boy immediately knew not to mess_with me.It was as if he could send his warnings through invisible laser(激光) beams that shot directly from his eyes to the boys brains.“You will not put your
29、hands on my daughterYou will not kiss my daughterYou will not even whisper sweet things into my daughters ear.”I remember one night in particular walking with a boy around the campground after dark. We came from one direction, and my dad from the other. The boy and my dad locked eyes for a brief sec
30、ond, then the boy dropped my hand like a hot potato and turned away, giving me a quick “See you later.”Yes, thats the Evil Eye: best way ever to keep wandering teen boys hands away from your daughter.16The Evil Eye in the passage implies that _ADad gets angry easilyBDads eyes are evilCDads eyes are
31、uglylookingDDads eyes are protective to his daughter17The underlined words “mess with” in Paragraph 5 most probably mean “_”Acause trouble for Bmake untidyCget married to Dtalk to18Which of the following is true according to the passage?AAs teenagers, we went camping every weekend.BWe made lots of f
32、riends during the seasonal camping.CWe had regular boyfriends or girlfriends and enjoyed ourselves.DThe boy dropped my hand and turned away because he loved the Evil Eye.19It can be inferred from the passage that the author _Ais a teenage girl who loves her fatherBis a teenage boy who hates his fath
33、erCis now an adult who has come to understand her fathers loveDused to be a naughty boy who changed girlfriends now and thenBIf women are mercilessly exploited year after year,they have only themselves to blame.Because they tremble at the thought of being seen in public in clothes that are out of fa
34、shion,they are always taken advantage of by the designers and the big stores.Clothes which have been worn only a few times have to be put aside because of the change of fashion.When you come to think of it,only a woman is capable of standing in front of a wardrobe packed full of clothes and announci
35、ng sadly that she has nothing to wear.Changing fashions are nothing more than the intentional creation of waste.Many women spend vast sums of money each year to replace clothes that have hardly been worn.Women who can not afford to throw away clothing in this way waste hours of their time altering(改
36、变) the dresses they have.Skirts are lengthened or shortened; necklines are lowered or raised,and so on.No one can claim that the fashion industry contributes anything really important to society.Fashion designers are rarely concerned with vital things like warmth,comfort and durability.They are only
37、 interested in outward appearance and they take advantage of the fact that women will put up with any amount of discomfort,as long as they look right.There can hardly be a man who hasnt at some time in his life smiled at the sight of a woman shaking in a thin dress on a winter day,or delicately pick
38、ing her way through deep snow in highheeled shoes.When comparing men and women in the matter of fashion,the conclusions to be drawn are obvious.Do the constantly changing fashions of womens clothes, reflect basic qualities of inconstancy and instability?Men are too clever to let themselves be cheate
39、d by fashion designers.Do their unchanging styles of dress reflect basic qualities of stability and reliability? That is for you to decide.20Designers and big stores always make money _Aby constantly changing the fashions in womens clothingBby mercilessly exploiting women workers in the clothing ind
40、ustryCbecause they are able to predict new fashions for the coming seasonDbecause they attach great importance to the quality of womens clothing21To the writer,that women alter their old fashioned dresses is seen as _Aa waste of moneyBan expression of tasteCa waste of timeDan expression of creativit
41、y22According to the passage,which of the following statements is true?AThe fashion industry makes an important contribution to society.BThe constant changes in womens clothing reflect their strength of characters.CFashion designs should not be encouraged since they are only welcomed by women.DNew fa
42、shions in clothing are created for the commercial exploitation of women.23By saying “the conclusions to be drawn are obvious”,the writer means that _Awomen are better able to put up with discomfortBmen are more reasonable in the matter of fashionCmen are also exploited greatly by fashion designersDw
43、omens inconstancy in their choices of clothing is often laughed at.短文填词People are often worried about going to other countries due to the “language problems”. But as a matter of 24._, you can still have a great time living 25.a_ without many language skills. Here are some tips. To begin with, take t
44、he time to learn a few basic 26._ (表达) and how to 27.c_ from one to ten. Secondly, open your mouth and say “ahh” before 28._ (问) the way, as if you were at the doctors. Follow “ahh” by the name of the place youre going to, 29.l_ “ahh Paris”. Lastly, speak simply. Say“Menu, please.”rather 30._ “I wou
45、ld like a menu, please.”If your vocabulary is 31._ (有限), try to communicate by writing. Carry 32._ and a pen, and get waiters or clerks to write down prices for you. Most importantly, give 33.y_ a chance to use body language.参考答案课时作业(二).1.B考查冠词用法。make the most of充分利用;第二个空表示“数量一”,用a。a switch 一个改变。2Ct
46、he former, the latter“前者后者”,为固定搭配。3A考查动词的时态和虚拟语气。句意:自从我上次见到你已经有好多年了;我刚才根本没把你认出来。如果没有人叫你名字,我也认不出你。第一空用一般过去时表示刚才(过去)发生的事实;第二空根据主句“I wouldnt have(recognized)”可判断。4D考查过去分词作宾补。recognize与句子的宾语his work之间是动宾关系,所以要用被动形式,据此可将A和B排除。答案选D,“get宾语过去分词”使被5C考查动词辨析。request意为“请求,恳求,恳请,要求,需要”,常用于委婉地说明自己的需要,有礼貌地正式地向他人提出
47、请求,语气比较委婉,往往用于恐怕对方不能答应的场合。在该句中表示“不要回复任何索要个人信息的电子邮件”。search意为“寻找”;ask意为“问”;question意为“询问,讯问,审问”。6B考查词序。no such单数名词,意为“没有这样的”,此处such指代“这样的,那样的,下述一类的”。7B考查固定短语。由答句中yes可知,后面指“这项工作我自己完不成”。故答案为more than“多于,超过”。less thanno more than“小于,少于”;not more than“至多”。8D考查副词辨析。extremely的意思是“极端地”;naturally的意思是“自然地”;ba
48、sically的意思是“基本上”;especially的意思是“特别地”。从句意看出,应填especially, 强调不会说那个国家的语言会感到更加困难。9A考查动词时态(现在完成时)。句意:艾琳,你要和我们一起去吗?我想去,但是发生了点意外。现在完成时表示过去发生的动作或事情对现在造成了一定的影响,符合语境,故答案选A。B项表示过去某段时间正在进行的动作或所处的状态;C项表示过去的过去;D项表示过去的将来要发生的事情,均不符合语境,故排除。10B考查短语的搭配及非谓语动词的用法。句意:由于以真实的故事为根据,这部电影很值得看。base on以为基础,base与其逻辑主语the film 之间
49、为动宾关系,故用过去分词形式作状语;be worth doing值得做,doing为主动形式表示被动含义。11D考查名词词义辨析。句意:即使彼得当老师已经20年了,他对于自己的工作还是抱着良好认真的态度,这为他赢得了广泛的认可。competence意为“能力,胜任”; motivation意为“动机,积极性”; expectation意为“预料,期望”; recognition意为“承认,认出,赏识”。根据句意可知D项正确。12C考查短语辨析。such as用于部分列举,后紧跟例词。for example 后跟逗号隔开;that is 相当于in other words意为“也就是说,换句话说
50、”。13C考查so和such的用法。根据语境可知,此处表示“如此少的钱”。few修饰可数名词,故首先排除A、B两项;当不可数名词前有many,few,much,little修饰时,只能用so而不能用such,这是一种固定用法。故此处C项正确。又如:so many books这么多书;so few people这么少的人;so much money那么多的钱;so little milk那么少的牛奶。14D考查表语从句。很显然,前文所说的(他是一个空谈家而不是一个实干家)是下文(他一事无成)的原因。由此可知应该选why。15D考查情景交际。句意:你吸烟很严重,我认为你很难戒掉。信不信由你,我戒掉
51、了。.A深沉的父爱不必用言语表达,那令人望而生畏的眼神诠释着父亲对女儿的挚爱。16D推理判断题。结合文章最后三段的内容可推知父亲的眼神对女儿有保护作用。17A词义猜测题。下一句提到作者父亲的目光是在警告男孩,由此可推测其含义是“给招惹麻烦”。18B细节理解题。根据第二段最后两句的内容可知他们当时结交了很多朋友。由第二段第三句可知他们并不是每周末都去野营,故A项错误;由第三段第三、四句话可知他们经常更换朋友,故C项错误;由倒数第二段中的“dropped my hand like a hot potato”可知那个男孩儿害怕the Evil Eye,故D项错误。19C推理判断题。根据第二段开头部分
52、的时间状语When I was a teen可知本文是作者对过去的回忆,再结合最后一段推知作者现在已经是成年人,已经开始理解父亲的爱。再由第六段的内容可知作者当时是一个小女孩,故选C项。B女人爱美的天性被时装设计师和商人充分利用,他们不断推出各种新款服装,赚足了女士们的钱,而女士们为了美丽心甘情愿地被他们剥削。男士在时装方面则显得比女士更理性。20A推理判断题。第一段提到“因为她们一想到自己穿着过时的衣服出现在公众面前就不寒而栗,所以总是被服装设计师和大商场利用”,由此判断,这些人利用她们追求衣着时尚的特点来赚钱,故选A“通过不断改变女装的时尚”。B“通过无情地盘剥服装加工行业的女工”;C“因
53、为他们能预测下一个季节的新款式”;D“因为他们注重女装的质量”都不正确。21C细节理解题。第二段说,女士们如果没钱置办新衣,她们就浪费几个小时的时间来修改她们现有的服装以追求时尚。由此判断选C,作者觉得这样做是浪费时间。22D推理判断题。从第三段第一句可知A项错误;第三段说,女人为了美愿意忍受任何的不舒适,而没有提到反映了她们“性格的力量”,故B项错误;文章没有提到C项内容。从全文内容可知,作者觉得服装设计师推出各种新款服装的目的是赚钱,是“一年又一年对女士们进行无情的商业盘剥”,由此判断选D。23B推理判断题。最后一段说,比较男人和女人对时装的态度就能得出一个明显的结论,男人很聪明,不会被时
54、装设计师欺骗。从这些叙述可知应选B,男士在选择服饰方面比女士更理性。.24.fact25.abroad26.expressions27.count28asking29.like30.than31.limited32.paper33yourself 课后阅读-A happy discovery 幸运的发现Antique shops exert a peculiar fascination on a great many people. The more expensive kind of antique shop where rare objects are beautifully displa
55、yed in glass cases to keep them free from dust is usually a forbidding place. But no one has to muster up courage to enter a less pretentious antique shop. There is always hope that in its labyrinth of musty, dark, disordered rooms a real rarity will be found amongst the piles of assorted junk that
56、litter the floors. No one discovers a rarity by chance. A truly dedicated bargain hunter must have patience, and above all, the ability to recognize the worth of something when he sees it. To do this, he must be at least as knowledgeable as the dealer. Like a scientist bent on making a discovery, he
57、 must cherish the hope that one day he will be amply rewarded. My old friend, Frank Halliday, is just such a person. He has often described to me how he picked up a masterpiece for a mere50. One Saturday morning, Frank visited an antique shop in my neighbourhood. As he had never been there before, h
58、e found a great deal to interest him. The morning passed rapidly and Frank was about to leave when he noticed a large packing-case lying on the floor. The dealer told him that it had just come in, but that he could not be bothered to open it. Frank begged him to do so and the dealer reluctantly pris
59、ed it open. The contents were disappointing. Apart from an interesting-looking carved dagger, the box was full of crockery, much of it broken. Frank gently lifted the crockery out of the box and suddenly noticed a miniature painting at the bottom of the packing-case. As its Composition and line remi
60、nded him of an Italian painting he knew well, he decided to buy it. Glancing at it briefly, the dealer told him that it was worth50. Frank could hardly conceal his excitement, for he knew that he had made a real discovery. The tiny painting proved to be an unknown masterpiece by Correggio and was wo
61、rth hundreds of thousands of pounds. 古玩店对许多人来说有一种特殊的魅力。高档一点的古玩店为了防尘,把文物漂亮地陈列在玻璃柜子里,那里往往令人望而却步。而对不太装腔作势的古玩店,无论是谁都不用壮着胆子才敢往里进。人们还常常有希望在发霉、阴暗、杂乱无章、迷宫般的店堂里,从杂乱地摆放在地面上的、一堆堆各式各样的破烂货里找到一件稀世珍品。无论是谁都不会一下子就发现一件珍品。一个到处找便宜货买的人必须具有耐心,而且最重要的是看到珍品时要有鉴别珍品的能力。要做到这一点,他至少要像古董商一样在行。他必须像一个专心致志进行探索的科学家那样抱有这样的希望,即终有一天,他的努
62、力会取得丰硕的成果。我的老朋友弗兰克哈利戴正是这样一个人。他多次向我详细讲他如何只花50英镑便买到一位名家的杰作。一个星期六的上午,弗兰克去了我家附近的一家古玩店。由于他从未去过那儿,结果他发现了许多有趣的东西。上午很快过去了,弗兰克正准备离去,突然看见地板上放着一只体积很大的货箱。古董商告诉他那只货箱刚到不久,但他嫌麻烦不想把它打开。经弗兰克恳求,古董商才勉强把货箱撬开了。箱内东西令人失望。除了一柄式样别致、雕有花纹的匕首外,货箱内装满了陶器,而且大部分都已破碎。弗兰克轻轻地把陶器拿出箱子,突然发现在箱底有一幅微型画,画面构图与线条使他想起了一幅他所熟悉的意大利画,于是他决定将画买下来。古董商漫不经心看了一眼那幅画,告诉弗兰克那画值50英镑。弗兰克几乎无法掩饰自己兴奋的心情,因为他明白自己发现了一件珍品。那幅不大的画原来是柯勒乔的一幅未被发现的杰作,价值几十万英镑。*结束 12