1、专题强化练十四组合练(一).阅读理解AThe wedding tradition of“something old,something new,something borrowed and something blue”has been around for hundreds of years.The tradition of carrying or wearing one of each item is said to bring luck and fortune to the newly married couple.Have you ever stopped to think what
2、the saying really means? What is its origin and what does each item represent?The original saying dates back to the Victoria times and states,“something old,something new,something borrowed,something blue and a silver sixpence in your shoe.”Something oldA bride may wear or carry something old to rep
3、resent her continued ties to her family and her old life.Many brides wear a piece of family jewelry as their old item.Some brides wear the wedding dress worn by their mother or grandmother.In many cases,something old may also be something borrowed.Something newWearing something new is supposed to re
4、present success and hope in the brides new life and in her marriage.If the bride purchases her wedding dress,it may represent her new item,but any item that is new may be used.Something“new”is usually the easiest kind to fill.Something borrowedThe borrowed item should be something borrowed from a fr
5、iend that is happily married.It is said that their happiness will rub off on you and bring lasting happiness to your marriage.Some brides borrow an item of clothing,a piece of jewelry,a handkerchief or perhaps a beaded(饰以珠子的) purse.Something blueWearing something blue dates back to ancient times whe
6、n a blue wedding dress was worn to represent purity,fidelity and love.A silver sixpencePlacing a silver sixpence in the brides left shoe is said to be a symbol of wealth.This not only refers to financial wealth,but also a wealth of happiness and joy throughout her married life.Since most brides prob
7、ably dont even know what a sixpence is,this part of the tradition is not used very often in modern times.However,if a bride would like to include it in her wedding,she can purchase a silver sixpence from many companies that sell bridal supplies such as garters(袜带) and invitations.【语篇解读】本文是一篇总分结构的说明文
8、,介绍了西方一种传统的婚礼习俗的起源和含义。1Why does the first paragraph end with two questions?ATo invite readers to answer them at once.BTo show the importance of this tradition.CTo have readers interest and attention.DTo test readers knowledge about wedding.解析:推理判断题。根据文章内容可知,这两个问句承上启下,引起读者的阅读兴趣和注意力。答案:C2Which of the
9、following statements is TRUE?ASomething old might also be something borrowed actually.BThe part of the tradition“a silver sixpence”is never used now.CThe borrowed item can be something borrowed from any friend.D. Something new is usually the most difficult and expensive kind to fill.解析:细节理解题。根据第三段中的
10、“In many cases,something old may also be something borrowed”可知,一些老的物件也可以是借来的。答案:A【干扰项分析】根据最后一段中的“this part of the tradition is not used very often in modern times”可知,B选项错误;根据第五段中的“The borrowed item should be something borrowed from a friend that is happily married”可知,C项错在“any friend”;D项与文中的“Somethin
11、gnewis usually the easiest kind to fill”不符,故排除。3What can we infer from the passage?ANo brides now are not familiar with the silver sixpence.BEvery item represents something good for the new couple.CThe bride will be more beautiful with all these five items.DOf the five items,something blue is the mo
12、st important one.解析:推理判断题。通读全文可推测出,这几样新婚佩戴的物件都会给新婚夫妇带来好处。答案:B【干扰项分析】根据最后一段中的“Since most brides probably dont even know what a sixpence is”可知,现在大部分新娘都不知道六便士硬币是什么,故A选项“现在,新娘都熟悉六便士硬币”错误;C选项错误,文中只说这些物件会给新婚夫妇带来好处,并未涉及新娘佩戴这些物件后是否漂亮的问题;这五种物件哪个更重要文中未提及,因此D项错误。4Which word can replace the underlined word“fide
13、lity”in the sixth paragraph?ASuccess.BWealth.CLoyalty. DOpportunity.解析:词义猜测题。根据语境并结合画线词前的purity和其后的love可推知,“fidelity”此处意思为“忠诚”,即“loyalty”。答案:CBWith more large solar farms being developed in the sunny southwestern United States,researchers and conservationists alike are beginning to notice surprising
14、 environmental effects.While solar energy is known for its positive environmental impacts,officials at the National Fish and Wildlife Forensics Laboratory have come to recognize one of its significant downsides: Some species of birds that live close to large solar panels(太阳能电池板) are dying off,includ
15、ing endangered birds.A recent federal investigation discovered 233 birds that had been killed as a direct result of solar panels.Researchers believe that some of the affected birds have mistaken the large,reflective areas of the solar panels for bodies of water.This is a phenomenon referred to by sc
16、ientists as“lake effect”The birds are drawn to what they assume to be water.They aim for the area and slam into the panels with great force.It is thought that the insects that birds eat fall victim to“lake effect”as well,leading the birds into the panels.Researchers figure that between 1,000 and 28,
17、000 birds are killed as a result of peoples harvesting solar energy.The number of birds affected by wind farming is much greater,ranging from 140,000 to 328,000.Coalfired electricity has the largest negative effect on birds,killing nearly 8 million a year.These numbers make solar farms seem like the
18、 best option.However,conservationists are quick to point out that areas where solar farms are expected to boom between 2019 and 2020 are home to some of the rarest birds in the United States.This could put specific bird species at risk of extinction.There exists a state order in California that 20 p
19、ercent of all electricity of all energy sold should be renewable by the year 2019.This has been one driving force behind the rapid development of huge solar farms.The industry, which is expected to boom as a result of this change to renewable energy,is facing newly filed lawsuits(起诉)by conservationi
20、st groups.These lawsuits could slow down the approval process for the planned solar development across the Southwest.【语篇解读】本文是一篇科普说明文。虽然大部分人认为太阳能绿色环保,但是大量使用太阳能电池板导致了若干种鸟类(包括濒危鸟类)死亡。环保主义者团体的努力将减缓太阳能的发展速度。5What can we infer from Paragraph 1?ASolar farms require a long development period.BMost people w
21、ould be shocked by the size of solar farms.CSolar energy equipment looks strange to most people.DMost people think that solar energy is very beneficial.解析:推理判断题。根据第一段第一句中的“With more large solar farms being developed”可知,更多的太阳能转化场正在被修建;根据第一段第二句中的“solar energy is known for its positive environmental im
22、pacts”可知,太阳能以其对环境有积极的影响而闻名;据此可以判断,大部分人认为太阳能是有益的,故D项正确。答案:D6The underlined word“slam”in Paragraph 2 is closest in meaning to_Adash BbreakCmove Dslide解析:词义猜测题。根据第二段第四句“The birds are drawn to what they assume to be water”和画线词所在句“They aim for the area and slam into the panels with great force”可知,鸟儿把太阳能电
23、池板错当成水域,因此会猛撞在太阳能电池板上;据此可以判断,画线词意为“猛撞”,故A项正确。答案:A【干扰项分析】B项意为“打破”,C项意为“移动”,D项意为“滑落”,都与语境不符。7Which of the following best reflects the authors viewpoint?AUsing solar farms is the most practical way to create energy.BMore birds are endangered by solar farms than wind farming.CSolar farms may not be as f
24、riendly to the environment as expected.DWays should be found to reduce“lake effect”caused by solar farms.解析:观点态度题。通读全文可知,本文主要告诉读者:虽然大部分人认为太阳能绿色环保,但是大量使用太阳能电池板导致了若干种鸟类(包括濒危鸟类)死亡。据此可以判断,作者的观点是太阳能转化场可能并不如人们所预料的那样环保,故C项正确。答案:C【难句分析】While solar energy is known for its positive environmental impacts,offic
25、ials at the National Fish and Wildlife Forensics Laboratory have come to recognize one of its significant downsides:Some species of birds that live close to large solar panels (太阳能电池板)are dying off,including endangered birds.分析:该句为主从复合句。该句中While solar energy is known for its positive environmental i
26、mpacts为While引导的让步状语从句;that live close to large solar panels为that引导的定语从句,修饰先行词Some species of birds。译文:尽管太阳能以其对环境有积极的影响而闻名,但(美国)国家鱼类及野生动物法医实验室的官员们已经认识到它的重大缺陷之一:若干种生活在靠近大型太阳能电池板的鸟儿正相继死去,包括濒危的鸟类。.七选五While its wonderful to share a special trip and new experience with friends or family,theres an attracti
27、ve case for travelling alone from time to time.Solo travel can work for anyone,and here are good reasons why you should try it.You neednt discuss with othersIt can be challenging to talk over a trip and time away from work with another busy person in your life._1_Usually,these challenges can be over
28、come by simply planning far in advance.However,if you cant find a travel partner on short notice,it may be the perfect time to pack your bags and go anyway.Youre your own great companyIf you rarely spend significant time alone,you may be surprised at how enjoyable it can be._2_Depending on the desti
29、nation,a solo trip can be a powerful and lifechanging experience.Imagine sitting on a peaceful beach at sunset or taking an inviting morning hike alone._3_Meet new peopleIf you are a born open person,travelling alone can be a wonderful way to meet locals and make new friends.Often,people who are alo
30、ne appear more approachable to others._4_You could even join a group of likeminded people for yoga on the beach. The key is to keep an open mind while keeping safety in mind,especially in a foreign land._5_For some reason,service at hotels and restaurants seems better when youre travelling alone.Peo
31、ple tend to admire those who travel by themselves.AEnjoy great service.BDo everything you want.CJust accompany yourself.DIf things dont go well,the entire trip can be terrible.EYou could be chatting with some interesting folks at a sidewalk cafe.FYou can enjoy such a hike without making conversation
32、 with anyone.GAnd its even more difficult when you try to make plans with a group.答案:1.G2.C3.F4.E5.A.语法填空Have you ever been to London? Which famous sites did you visit? Or,if you havent been to,which ones would you check out if you 1._(get)the chance?Some world famous 2._(culture) sites may already
33、be on your list,Buckingham Palace,Big Ben and the London Tower.However,a tour of London would be incomplete 3._checking out the London art scene.As guidebook Londons Secrets: Museums & Galleries puts it,Londons art is a lot like 4._city itself“diverse,vast,and in a constant state of flux.”“From old
34、masters to street art and everything in between,London has it all.”In fact,according to The Telegraph,museums and galleries were the most 5._(visit) attractions in Britain last year.The British Museum,6._celebrated its 265th anniversary this year,had the most visitors,at 6,701,036.According to The A
35、rt Newspaper,the British Museums increased 7._(popular) is down to its exhibitions,particularly its Life and Death in Pompeii and Herculaneum show.There are more than 7 million artifacts in the British Museum.Not all of 8._are on display,but much of the collection constantly rotates,so youll see som
36、ething new with each visit.So,9._youre an art lover or just looking for a fun time,youre sure 10._(find) inspiration in London.答案:1.got/were to get2.cultural3.without4.the5.visited6.which7.popularity8.them9.whether10.to find.书面表达假定你是李华,你校学生会暑期将组织“丝绸之路”沿线国家考察活动,留学生也可参加。请你用英语给对此次活动感兴趣的留学生Jenkins写封电子邮件
37、,告之相关内容:1活动安排(参观、交流等);2报名条件(年龄、身体状况等);3报名方式。注意:1.词数100左右;2可以适当增加细节,以使行文连贯。答案:Dear Jenkins,Im delighted to tell you about a school activity for the coming summer holidays, named Travel along the Silk Road. The details are as follows.To find out the connections between China and the countries along th
38、e Silk Road, the 15day tour will include two parts. Well visit the cultural relics and the museums with rich collections. Besides,we will call on some local residents at their homes. For safety purpose, all the participants should be at least 18, and at the same time they should be strong enough for the changeable weather and the long journey.If you want to enter it, you can contact the Student Union either by email or telephone. Best wishes!Yours,Li Hua