1、2018(江苏)高考英语一轮复习教案:2.1(b)经典句型江苏高考英语一轮复习教案:2.1(b)经典句型模块二 Unit 1一、高考能力提升练习【一】阅读理解Part of a research study,by scientists at McMaster university,which is ongoing into the influence of drinking milk after heavy weightlifting,has observed that milk helps exercisers burn more fat.The scientists took three
2、groups of young men 18 to 30 years of age,56 in total,and put them through a strict,fivedayperweek weightlifting program over a 12week period.Following their workouts,study participants drank either two cups of skim milk (脱脂奶),or a soy beverage with equivalent amounts of protein and energy,or a carb
3、ohydrate beverage (碳酸饮料) with an equivalent amount of energy.Upon the studys conclusion,scientists observed that:the milk drinking group had lost nearly twice as much fattwo poundsas those in the carbohydrate beverage group,who lost one pound of fat.Those drinking soy lost no fat.At the same time,th
4、e gain in muscle was much greater among the milk drinkers than either the soy or carbohydrate beverage participants.As published in the first stage of the study,the milk drinking group came out on top in terms of muscle gain with an estimated 40 percent or 2.5 pounds more muscle mass than the soy be
5、verage drinkers.In addition,this group gained 63 percent or 3.3 pounds more muscle mass than the carbohydrate beverage drinkers.“I think the evidence is beginning to increase,”says Stuart Phillipsthe leader of the study.“Milk may be best known for its calcium (钙) content in supporting bone health,bu
6、t our research,and later others,can continually support milks ability to aid in muscle growth and also promote body fat loss.Milk is the ideal postworkout drink for recreational exercisers and athletes alike.”1According to the study,which is the best drink for exercisers to lose weight?AFruit juice.
7、 BSoy beverage.CSkim milk. DCarbohydrate beverage.解析:细节理解题。根据第三段可知。答案:C2From the passage we can learn that milk has a good effect on all of the following EXCEPT_.Amuscle gain Bbrain developmentCbone health Dfat loss解析:细节理解题。根据前三段可知,牛奶可以gain muscle和lose fat,故A、D正确;根据最后一段中的“Milk may be best known for
8、its calicium content in supporting bone health”可知C也正确,所以答案为B。答案:B3According to the passage,we can know that_.Athe scientists chose people aged 18,30 and 56 as participants of the researchBthe weightlifting program which study participants attended was 84 days in totalCpeople who drink milk every day
9、 are always healthier and thinner than othersDsoy beverages are better than carbohydrate beverages for exercisers to gain muscle解析:细节理解题。根据第二段中的“The scientists book three groups of young men 18 to 30 years of age,56 in total,”可知A错误;根据第二段中的“put them through a strict,fivedayperweek weightlifting progr
10、am over a 12week period.”可知B错误;文章提到喝牛奶可以gain muscle和lose fat,但是并没有提到每天喝牛奶的人会比其他人健康、苗条,故C也错误。答案:D4What does Philips want to tell us?AMore evidence is needed to strengthen their research.BMilk has more calcium than soy or carbohydrate beverages.CThe calcium in milk can also help gain muscle and lose f
11、at.DAthletes should be forbidden to drink other beverages except milk.解析:细节理解题。由“.but our research,and later others,can continually support milks ability to aid in muscle growth and also promote body fat loss.”可知答案。答案:A5What does the passage mainly talk about?AWhat exercisers should do to lose weigh
12、t.BHow milk influences peoples health and figure.CThe differences between milk and soy or carbohydrate beverages.DA research on the effect of drinking milkgain muscle and lose fat.解析:主旨大意题。通读全文可知,文章介绍了一项关于喝牛奶的最新研究成果,即喝牛奶可以gain muscle和lose fat,所以答案为D。答案:D.【二】短文改错(选自2017福建厦门质量检查)One day, some children
13、 were playing hideandseek while they heard a boy names Tate shouting. “Help! The golden lion is coming after me!” They go running to help Tate, only find him laughing on the ground. One child said, “You shouldnt do that. If you are real in trouble, nobody will come to help you.”In a rainy day, Tate
14、shouted again, “The river is flooding and I cant swim. Help!” The children didnt believe her this time. But a girl saw everything and called the others to save him. Tate was not sorry for playing tricks on his friend. So from that day on, Tate never did that again.参考答案:One day, some children were pl
15、aying hideandseek they heard a boy Tate shouting. “Help! golden lion is coming after me!” They running to help Tate, only find him laughing on the ground. One child said, “You shouldnt do that. If you are in trouble, nobody will come to help you.” a rainy day, Tate shouted again, “The river is flood
16、ing and I cant swim. Help!” The children didnt believe this time. But a girl saw everything and called the others to save him. Tate was sorry for playing tricks on his . So from that day on, Tate never did that again.二、经典句型1.倒装句句型【原句呈现】Standing inside were lots of strange creatures with white skin a
17、nd large black eyes.【考点聚焦】该句用的是倒装句型, 其正常语序是:Lots of white-skinned, strange-looking creatures with large black eyes were standing inside.现在分词短语,过去分词短语,形容词短语,副词(短语),介词短语等放在句首构成倒装句。倒装句要特别注意主谓的一致。【考题研读】Next door to ours _,who seem to have settled in this community for quite a long time.A. are living a b
18、lack couple B. are a black couple livingC. live a black couple D. do a black couple live_ seven or eight countries would come together to determine the direction of global markets.A. Went away are the days when B. Away went the days whichC. Gone are the days when D. Went are the days thatHearing the
19、 dog barking fiercely, away _.A. ran the thief B. was running the thiefC. the thief was running D. ran the thiefAt no time _ the rules of the game. It was unfair to punish them.A. they actually brokeB. do they actually breakB. did they actually breakD. they had actually broken2.so that引导的状语从句【原句呈现】T
20、he aliens took me aboard the UFO so that they could do research on me.【考点聚焦】本句中“so that”引导的是目的状语从句。在这种从句中往往含有情态动词。引导目的状语从句的连词还有:in order that, lest=for fear that(从句中往往要用虚拟语气)【考题研读】They carved the words on the stone _ the future generation should /might remember what they had done.A. in case B. in th
21、at C. in order thatD. only ifMr. Brown arranged for the taxi to come at six _ he would not have to wait long at the station.A. before B. even ifC. so that D. whenHesworkinghardforfearthathe _. A.shouldfallbehindB.fellbehind C.mayfallbehindD.wouldfallenbehind3.while引导的状语从句【原句呈现】So, while we have not
22、dismissed the idea, we are looking into other possibilities.【考点聚焦】本句中“while”引导的是让步状语从句相当于though/although的意思。“while”引导的让步、时间、条件状语从句以及表示“对比关系”或“轻微的转折关系”(相当于but)。Strike while the iron is hot.趁热打铁。While(=As long as) there is life there is hope.只要有生命,就有希望。I like singing while she likes dancing.我喜欢唱歌,而她喜欢
23、跳舞。【考题研读】Modern science has found that _ one is using chopsticks, over 30 joints and over 50 muscles are used, which is a favorable stimulation to the brain.A. since B. although C. unless D. whileI wrote down my review about the film _ it was reasonably fresh in my mind.A. if B. thoughC. while D. be
24、foreEveryone in the tourist industry has made the point that _ Government assistance is helpful,what they actually need most is for the visitors themselves to return.A. as B. when C. while D. sinceThey intended to have the school better equipped, _ the local government was not able to get enough mon
25、ey to do so.A. unless B. whileC. although D. once4. sb./sth. Is/was said to do句型【原句呈现】The Yeti is said to be a large, hairy animal that walks on two feet like a human being.【考点聚焦】sb./sth.be said to do sth.可与“It be said that主语”结构互换,意为“据说,人们说”。能用于此结构的动词还有:know, report, believe, think, expect, consider
26、, suppose等。在“主语besaid/expected.to do”结构中,不定式的形式取决于它与谓语动作发生的先后关系。之后或几乎同时发生,常用一般式(to do);强调同时发生时还可用进行式(to be doing);之前发生用完成式(to have done)。注意:It is suggested/hoped that.不能转换成“主语be过去分词to do”结构。【考题研读】The Great Pyramid is said _ by aliens. Is there a chance that this might be true?A. to have been built B
27、. to be built C. to build D. to have builtHe is thought _ foolishly. Now he has no one but himself to blame for losing the job.A. to actB. to have actedC. actingD. having actedA health care project is reported _ treatment at half the cost or less next year, depending on the needs of the patient. A. to have provided B. will provide C. to be providing D. to provide The number of English learners is said _ throughout the world every day. A. to have increased B. will increase C. to be increasing D. to be increased