收藏 分享(赏)

2019届高考英语一轮复习语言知识运用训练(二).doc

上传人:a**** 文档编号:428615 上传时间:2025-12-01 格式:DOC 页数:13 大小:57KB
下载 相关 举报
2019届高考英语一轮复习语言知识运用训练(二).doc_第1页
第1页 / 共13页
2019届高考英语一轮复习语言知识运用训练(二).doc_第2页
第2页 / 共13页
2019届高考英语一轮复习语言知识运用训练(二).doc_第3页
第3页 / 共13页
2019届高考英语一轮复习语言知识运用训练(二).doc_第4页
第4页 / 共13页
2019届高考英语一轮复习语言知识运用训练(二).doc_第5页
第5页 / 共13页
2019届高考英语一轮复习语言知识运用训练(二).doc_第6页
第6页 / 共13页
2019届高考英语一轮复习语言知识运用训练(二).doc_第7页
第7页 / 共13页
2019届高考英语一轮复习语言知识运用训练(二).doc_第8页
第8页 / 共13页
2019届高考英语一轮复习语言知识运用训练(二).doc_第9页
第9页 / 共13页
2019届高考英语一轮复习语言知识运用训练(二).doc_第10页
第10页 / 共13页
2019届高考英语一轮复习语言知识运用训练(二).doc_第11页
第11页 / 共13页
2019届高考英语一轮复习语言知识运用训练(二).doc_第12页
第12页 / 共13页
2019届高考英语一轮复习语言知识运用训练(二).doc_第13页
第13页 / 共13页
亲,该文档总共13页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、语言知识运用(二)完形填空(2019浙江模拟)Rudolph, a violin player, was not valued too much. One day, he traveled in a boat and was _1_ in a storm. An old lighthouse(灯塔) man rescued him and led him into the lighthouse. After he had a long _2_ with him, Rudolph learned more about the old man. Then _3_ in the storm and

2、the lighthouse and the old man lifted Rudolph _4_ from his usual everyday _5_. He was filled with understanding and love. He was lifted to a _6_ he had never known or _7_. He wanted to play music that showed the power of _8_ and stars just for the old man. And _9_ the storm and winds to join him, he

3、 stood and played the Kreutzer Sonata(奏鸣曲) of Beethoven.The moments _10_. Moments that were days in the birth of fire and stars, moments of the _11_ of all men, and finally moments that showed the _12_ of all human spirit. Never _13_ had Rudolph played with such power. _14_, waves and winds beat the

4、 lighthouse with giant hands. Above, the strong light _15_ its lifesaving beams across the dark and angry seas. Rudolph dropped his head to his chest, breathing _16_. The ocean threw its water over the land with the sound of many voices.The old man sat without moving, his wide old hand _17_ on his k

5、nees. He thought about the storm outsidemusic made by God. He thought of Rudolph and his music_18_ were part of the works of natureboth were works of _19_. He nodded his head up and down, then turned to Rudolph.“Yes, ” he said . “That is _20_! ”1. A. arrested B. seenC. met D. caught2. A. quarrel B.

6、speechC. talk D. argument3. A. nothing B. everythingC. something D. anything4. A. off B. awayC. up D. down5. A. feelings B. savingsC. activities D. routines6. A. country B. earthC. globe D. world7. A. felt B. roseC. returned D. turned8. A. water B. fireC. hire D. planet9. A. as B. withC. for D. with

7、out10. A. passed B. lastedC. froze D. increased11. A. hope B. wishC. peace D. struggle12. A. greatness B. smallnessC. gentleness D. witness13. A. before B. afterC. below D. again14. A. Into B. InsideC. Outside D. Outward15. A. came B. wentC. threw D. fixed16. A. softly B. hardC. hardly D. easily17.

8、A. grasping B. shakingC. resting D. laying18. A. none B. bothC. all D. neither19. A. wonder B. doubtC. artist D. author20. A. wrong B. rightC. false D. true答案与解析【文章大意】本文是一篇记叙文,文章讲述了一位小提琴家在一场暴风雨中和一位守灯塔老人的奇遇,这使得他的思想和技艺得到升华。1. 答案D解析be caught in“遭遇到”。句意:有一天,他乘船旅行,遭遇到了一场暴风雨。故D项正确。2. 答案C解析quarrel“争吵”;spee

9、ch“演讲”;talk“交谈”;argument“争论”。have a long talk with sb. “与某人进行长时间交谈”。句意:守灯塔的老人救了他并把他带进灯塔,经过很长的交谈以后,Rudolph对老人有了更深的了解。3. 答案C解析代词something指代Rudolph从这场暴风雨中得到的启示,这些启示让他的感觉与以往有了很大的差别。4. 答案B解析away from .“远离”。正是从暴风雨、灯塔和老人处获得的某些启示让他远离过去的感觉,而获得了新生。5. 答案A解析feeling“感觉”;saving“积蓄”;activity“活动”;routine“常规,例行程序”。解

10、析见上一题。故A项正确。6. 答案D解析country“国家”;earth“土地,地球”;globe“地球”;world“世界”。这里的world应该理解为“境界”,这场遭遇和经历让他进入一个新境界。7. 答案A解析feel“感觉,感受”;rise“上升,升起”;return“返回,归还”;turn“变成”。这里的felt指的是“感受到,体验”,he had never known or felt作定语,修饰a world。8. 答案B解析由下文“Moments that were days in the birth of fire and stars”可知这儿要填的是fire。故B项正确。9

11、. 答案B解析介词with的复合结构为“with宾语宾语补足语”,在句中作伴随状语。本句表示风雨交加中,他弹奏了贝多芬的Kreutzer Sonata。故B项正确。10. 答案A解析pass“(时间) 推移,逝去”;last“持续,延续”;freeze“冻住,冻僵”;increase“增加”。pass的主语为时间。故A项正确。11. 答案D解析hope/wish“希望”;peace“和平,平静”;struggle“挣扎”。他的音乐反映出人们的奋斗挣扎。12. 答案A解析greatness“伟大”;smallness“渺小”;gentleness“温和”;witness“证人”。他的音乐还反映出

12、全人类伟大的精神。13. 答案A解析never before 放在句首时要用倒装句型,正常语序应为:Rudolph had never played with such power before. 句意:在这之前他从来都没有这样激情地演奏过。14. 答案C解析与室内谈话和演奏相对应的是外边的海浪和狂风,故用outside。15. 答案C解析come“来”;go“去”;throw“投,扔”;fix“维修”。整句话的句意为:塔顶强烈的灯光穿透黑暗与波涛汹涌的大海,投射出其拯救生灵的光辉。throw与beams构成动宾搭配,意为:投射光束。16. 答案B解析softly“柔软地”;hard“困难地”

13、;hardly“几乎不”;easily“容易地”。这样的激情让他非常兴奋,导致呼吸困难。17. 答案C解析“.,his wide old hand resting on his knees.”这一部分是独立主格结构。rest“撑,依靠”,此处指老人将手放在膝盖上。18. 答案B解析这里用both指代的是Rudolph和his music, 它们都是大自然神奇的杰作。19. 答案A解析wonder“奇迹”;doubt“怀疑”;artist“艺术家”;author“作者”。works of wonder“神奇的杰作”。20. 答案D解析wrong“错误的”;right“正确的”;false“错误的

14、”;true“真正的,真实的”。形容词true在这儿应译为“真正的;名副其实的”。That is true.“这才是真正的音乐”。完形填空(2019济南模拟)I spent last summer volunteering at a hospital.It was a gift to _1_ so many amazing people and Id like to share one of these moments.One day,I was called to a room where a(n) _2_ woman was staying.Usually I helped with _3

15、_ who were ready to leave.Instead,she _4_ to go to the gift shop.I got a _5_,helped her into it,and headed down to the entrance.When we got there,it wasnt open yet.After a 30minute _6_,we entered the gift shop.As I pushed her around,I could see the _7_ in her face as she looked at everything,happy t

16、o be out of her room.She _8_ some window decorations,and then saw chocolates.She asked me to push her in that _9_,and then I helped her _10_ all the different chocolate arrangements. _11_ she decided on three different boxes.She told me to write the numbers 1,2,and 3 on the boxes.She _12_ that the n

17、urses were taking such good care of her,so she _13_ chocolates for each of the three shifts of nurses.As we gave the current shift of nurses their box of chocolates,they _14_ offered some to me before taking some themselves.There were _15_ all around.Witnessing the old ladys _16_ and getting the opp

18、ortunity to spend time with someone who got so much joy from life were a _17_ in itself.I have so many more stories,and each person made an impact on my life.Ive _18_ that health has a way of bringing people together._19_ is a blessing,and being in a place where health is so _20_ and appreciated is

19、unlike anything else.1A.introduce BmeetCattract Ddescribe2A.elderly BstrangeCimportant Dfamous3A.nurses BkidsCpatients Dparents4A.pretended BwantedCfailed Dpromised5A.car Bshopping cartCwheelchair Dbike6A.ride BwalkCdrive Dwait7A.relief BanxietyCjoy Dpuzzle8A.chose BmadeCused Dreceived9A.manner Bcas

20、eCdirection Dpoint10A.prepare for Bmake upCfigure out Dlook through11A.Suddenly BEventuallyCFortunately DActually12A.explained BdeclaredCexpected Dimagined13A.exchanged BdesignedCtasted Dbought14A.in fact Bat a lossCin turn Dat ease15A.whispers BsmilesCshouts Dcheers16A.kindness BchoiceCdecision Dlo

21、neliness17A.lesson BchanceCgift Dfact18A.concluded BimaginedCpredicted Dlearned19A.Health BLuckCVirtue DPraise20A.tested BvaluedCmaintained Dpromoted【解题导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了作者在医院做义工的经历,老人的善良和快乐让作者领悟到健康是福的道理。1B上文提到作者在医院做义工,下文又提到分享故事,由此可知,此处指“见到”许多了不起的人。故选B项。2A从下文16空前的“old ladys”可知,此处指“上了年纪的”。故选A项。3C从语境可知

22、,此处指作者作为医院的义工,通常帮助那些准备离开的“病人”。故选C项。4B上文提到作者通常帮助那些准备离开的病人。结合Instead“反而”可知,此处老人并不是准备离开,而是想去礼品店。故选B项。5C从下文7空前的“As I pushed her around”可知,此处指“轮椅”。故选C项。6D前一句提到“当我们到达礼品店时,商店还没有开门”,可以推断此处指30分钟的“等待”。故选D项。7C从空后的“happy to be out of her room”可知,此处指“高兴”。故选C项。8A上文提到“she looked at everything”,接下来应是“选择”。故选A项。9C结合语

23、境可知,此处指老人要求作者推着她朝巧克力的方向走去。故选C项。10D根据空后的“all the different chocolate arrangements”可以推出,此处指作者帮老人“浏览”了所有不同的巧克力的布置。故选D项。11B在作者帮老人浏览完后,“最终”老人做出了决定。故选B项。12A上文提到老人购买了三种不同盒子的巧克力并让作者在上面写上数字。接下来是老人向作者解释为何这样做。故选A项。13D老人解释说护士们如此精心地照顾她,所以她为轮班的护士“买”了巧克力。故选D项。14C当作者他们给当前值班护士巧克力时,值班护士转而给了作者一些。故选C项。15B从下文17空前的“who g

24、ot so much joy from life”可知,此处指“微笑”。故选B项。16A结合上文老人的行为不难看出,老人是一个善良的人。故选A项。17C此处指作者的感慨:能和从生活中得到如此多快乐的人在一起本身就是一个“礼物”,和上文第一段的“It was a gift to.people”相呼应。故选C项。18D此处指作者从做义工的经历中“学习”到,健康常常把人们聚集在一起。故选D项。19A上文中作者提到健康,接下来说,“健康”是福,符合语境。故选A项。20B此处指待在健康被如此“重视”的地方和其他事情不同,空处与空后的“appreciated”并列。故选B项。语法填空(2019陕西宝鸡)I

25、 was not excited when I learned I was going to Germany. I had been hoping for France or England. Why Germany? The language is unpleasant and there arent any tourist _1_(attract) like Frances Louvre or Englands Buckingham Palace. I begged my parents to reconsider, _2_ before I knew it, we were boardi

26、ng our flight to Munich.On arriving there, we found the houses and roads somehow looked oldfashioned. In January the snowwhite scenery _3_(be) breathtaking. Every morning we _4_(serve) a satisfy breakfast buffet in German style. Almost every day we went to a ski resort and learned how to ski. It too

27、k us _5_ couple of days to get hang of it. We visited Germanys highest mountain peak _6_ the weather was perfect above the clouds.I found _7_ interesting that we had to pay for grocery bags. Because my mom and I didnt know this(and we didnt want to pay extra), we made two trips carrying groceries fr

28、om the store to the car. I realized that I was being exposed _8_ a different culture where certain behavior that may be _9_(accept) in America was not here.Since the trip, I have studied German for years and learned more about the world culture. I began _10_(appreciate) new things from a different p

29、erspective and with an open mind.答案与解析【文章大意】本文主要描述了作者和父母去德国的一次旅行。1. 答案attractions解析考查名词。此处指“旅游景点”, tourist attraction为可数名词,因此处有be动词are可知,应使用名词的复数形式。2. 答案but解析考查连词。句子之间构成了转折关系,因此使用but。3. 答案was解析考查动词时态。短文描述的是过去发生的事情,因此使用一般过去时,主语 the snowwhite scenery为单数,因此答案为was。4. 答案were served解析考查动词语态。主语we和serve构成被动

30、关系,并且短文使用的是一般过去时,因此答案为were served。5. 答案a解析考查固定搭配。a couple of“几个”。6. 答案where解析考查定语从句的引导词。先行词为 mountain peak, 在从句里面充当地点状语,因此引导定语从句使用where。7. 答案it解析考查it的用法。句子的真正宾语是位于后面的that we had to pay for grocery bags, 因此此处的宾语要用it充当形式宾语。8. 答案to解析考查固定搭配。be exposed to“接触,暴露”,故答案为to。9. 答案acceptable/accepted解析考查形容词。此处位

31、于be动词后应使用accept的形容词形式或过去分词,因此答案为acceptable/accepted。10. 答案to appreciate/appreciating解析考查动词短语。begin to do sth/begin doing sth. 意为“开始做某事”,故答案为to appreciate/appreciating。语法填空(2019湖南高三模拟)You are never too old to try to make your dreams come true.This could be _1_(Mary) mottothe expression that best capt

32、ures her spirit. Mary _2_(do) a lot during the past 91 years. For much of that time, she wanted to fly, but never had the chanceuntil now. She recently achieved her lifelong dream.Mary may look like _3_ average grandmother. But she is not. Mary just learned how to fly an airplane, a dream she has ha

33、d _4_ she was a little girl._5_(grow) up, she was inspired by two American pilots: Charles Lindbergh and Amelia Earhart. They became her _6_(inspire). Lindbergh made the solo nonstop flight across the Atlantic Ocean in 1927. Five years later, Earhart became the first woman _7_(make) the flight.But M

34、ary could not find time to make her dream come true. At age 34, she was just too busy to think about flying a plane. Lessons were costly. Everything seemed to be working _8_ Mary. So her dream had to wait.Then, at age 91,her wish _9_(final) came true.The new pilot says it is never too late to spread

35、 your _10_(wing) and try something new.答案与解析1. 答案Marys解析考查名词所有格。根据语境用Mary的所有格形式,作定语。2. 答案has done解析考查时态。根据语境用现在完成时态。3. 答案an解析考查冠词。根据语境填不定冠词,average是元音音素开头的单词,故填an。4. 答案since解析考查连词。根据语境“学飞行是她从小就拥有的梦”,故填since。5. 答案Growing解析考查现在分词。现在分词作状语,可转换成状语从句when she was growing up。6. 答案inspiration解析考查名词。inspirati

36、on意为“使人产生动机的人或事,鼓舞人心的人或事”, 可数名词,但常用单数形式。7. 答案to make解析考查不定式。不定式作后置定语,用于修饰被序数词、最高级或no, all, any等限定的中心词。8. 答案against解析考查介词。against意为“对不利”。9. 答案finally解析考查副词。本句中副词finally作状语。10. 答案wings解析考查名词复数。根据语境用名词的复数形式。spread ones wings意为“展翅飞翔”。短文改错假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单

37、词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下画一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;2只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。(2019烟台诊断)Li Ming is a friend of mine.Im glad he changed greatly in the past two years.I clearly remember he was quite fat two years before.He got tired so easy that he could

38、nt take exercise,that made him very upset.Later,he realized unless he went on like that,he would end up achieve nothing.So he made up his minds to make a change.He went running every morning and played the basketball every afternoon.Besides,he followed a diet of more vegetables or less meat.Graduall

39、y he began to lose weight.He is now an energetic boy in good health.So when faced with problems,we should overcome it with great determination and strong willpower.【答案】Li Ming is a friend of mine.Im glad he changed greatly in the past two years.I clearly remember he was quite fat two years .He got t

40、ired so that he couldnt take exercise, made him very upset.Later,he realized he went on like that,he would end up nothing.So he made up his to make a change.He went running every morning and played basketball every afternoon.Besides,he followed a diet of more vegetables less meat.Gradually he began

41、to lose weight.He is now an energetic boy in good health.So when faced with problems,we should overcome with great determination and strong willpower.第一处:考查动词的时态。根据本句的时间状语“in the past two years”可知,此处应用现在完成时。故加has。第二处:考查副词。根据句子所使用的一般过去时可知,此处是指两年前。ago立足现在,表示从现在起的2年前;before立足过去,表示从过去某一时刻起的2年前。此处应用ago。第

42、三处:考查副词。easy是形容词,意为“容易的”; easily是副词,意为“容易地”。此处应用副词修饰动词词组“got tired”,意为“很容易劳累”。故用easily。第四处:考查定语从句。根据句型结构分析可知,此处引导非限制性定语从句,不能用that引导,所以用which指代前面的整句话;或者在that前加and,构成and连接的两个并列句。故用which/and that。第五处:考查连词。unless意为“除非”,相当于if.not;if意为“如果”。根据句意可知,后来他意识到如果他继续那样,他将什么也不会获得。故用if。第六处:考查非谓语动词。end up doing sth.意

43、为“以做某事而告终”,此处应用动名词。故用achieving。第七处:考查固定搭配。make up ones mind to do sth.是固定短语,意为“下定决心做某事”,mind的单复数由ones决定,因为这里是his,所以用单数。故用mind。第八处:考查冠词。球类名词前不加冠词。play basketball意为“打篮球”。故去掉the。第九处:考查连词。or意为“或者”,表示选择;and意为“和”,表示并列。此处“more vegetables”和“less meat”是并列的。故用and。第十处:考查代词。根据语境可知,此处指代上文中的“problems”,所以用them。短文改

44、错假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下画一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;2只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。(2019陕西省部分学校第一学期摸底检测)As is often the case,when people are attending meetings, having meals or waiting for b

45、uses,you can always find it addicted to their phones,completely ignore others.This is really a common phenomenon in our life.The reason is because smartphones nowadays can be used for people to play mobile games but keep in touch with friends through QQ and WeChat.However,too many exposure to phones

46、 is bad for people in term of health.Moreover,people who were engaged in phones fail to communicate well those around them.As far as Im concerned,people should wise make use of their phones to help with their work and study.In addition to,they should care more about their family members and friends

47、rather than smartphones.【答案】As is often the case,when people are attending meetings, having meals or waiting for buses,you can always find addicted to their phones,completely others.This is really a common phenomenon in our life.The reason is smartphones nowadays can be used for people to play mobil

48、e games keep in touch with friends through QQ and WeChat.However,too exposure to phones is bad for people in of health.Moreover,people who engaged in phones fail to communicate well those around them.As far as Im concerned,people should make use of their phones to help with their work and study.In a

49、ddition ,they should care more about their family members and friends rather than smartphones.第一处:it改为them。考查代词。此处表示你总是能发现他们沉溺于手机。故将it改 为them。第二处:ignore改为ignoring。考查非谓语动词。分析句子结构可知,ignore与其逻辑主语people之间是主谓关系,故将ignore改为ignoring。第三处:because改为that。考查表语从句。The reason is that.是固定句型,意为“原因是”,that引导表语从句,在从句中不做

50、成分。第四处:but改为and。考查连词。根据语境可知,该处前后是并列关系,说明手机的功能,故将but改为and。第五处:many改为much。考查限定词。exposure是不可数名词,故将many改为much。第六处:term改为terms。考查固定搭配。in terms of.为固定搭配,意为“就而言”。第七处:were改为are。考查时态。此处描述的是客观事实,应用一般现在时,故将were改为are。第八处:those前加with。考查介词。固定搭配communicate with sb.意为“和某人交流”,故在those前加with。第九处:wise改为wisely。考查副词。此处应用副词修饰动词短语make use of,故将wise改为wisely。第十处:删除addition后的to。考查固定短语。根据语境可知,此处表示“除此之外,此外”,应用in addition来表示;in addition to是介词短语,后跟名词、代词、动词ing形式作宾语,不能单独使用。

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1