1、A卷小题夯基练.语境填词1If you go to the big mall on weekends, you can get lots of bargains(便宜货)2There is no doubt that physical(身体的) exercise before breakfast is better for health.3Im so grateful to all those volunteers(志愿者) because they helped my terrible day end happily.4Since he had broken the rule, he des
2、erved(应受) to be punished.5A number of people have admitted(承认) that despite their success, they arent happy.6It was foolish(愚蠢的) of you to quarrel with the manager at the meeting.7Jack was fined(罚款) 200 dollars for breaking the traffic rules.8The factory replaced(代替) most of its workers with robots.
3、词形转换和动词的形式变换(用所给词的正确形式填空)1Mr. King is good at bargaining(bargain) over prices of fruits and vegetables.2Generally speaking, the father of a family has more sense of responsibility(responsible)3(2020天津卷7月) All kinds of activities were involved, such as sports meetings, science competitions(compete),
4、and speech contests.4To keep her figure, she worked out regularly(regular) at the gym.5(2020新高考山东卷)He left after seven months, physically(physical) broken and having lost his mind.6If youre driving at the speed of 100 kilometers an hour,you are more likely to break the speed limit and be at the risk
5、 of getting fined(fine).固定用法和搭配(在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式)1To compete more effectively with/against others,more and more people equip themselves with a higher education.2There was a time when he took pains(pain) to improve his written English.3As far as I can see, your goods will be delivered free of
6、 charge.4As everybody knows,the lazier(lazy) a person is,the more things he needs to do tomorrow.5When we arrived at what used to be called the City of Fog, we found London had completely changed.6To test the theory, he asked more than sixty college students to take part in an experiment.7The manage
7、r, as well as his workers, was_invited(invite) to attend the party yesterday.易错误用(改正下列语句中的错误,每句最多两处错误)1When she was admitting to Beijing University,Wang Fang was volunteered to be monitor of her class. She worked hard and helped her class win many honours. For example,one day she along with her seve
8、n classmates competed a singing competition having hosted by the university and ranked the first eventually.答案:第一句:admittingadmitted;删除第二个was;第三句:在competed后加in;删除having2To prepare for the coming competition,we need to practice hard in a regular basis. 答案:inon3We should take pain to improve ourselves
9、 through learning. 答案:painpains4What a bargain! The price of this dress is not half as many as that of the skirt. 答案:manymuch5It was foolish for you to leave school at such an early age.答案:forof.完成句子/句型转换1(2018浙江卷6月满分作文)我从海报上得知,我们学校的英语协会现在需要一些志愿者接待来访的外国学生,我想申请这个职位。I have learnt from the poster that
10、the English Association of our school is now in_need_of_some_volunteers to meet the visiting foreign students and I want to apply for the position.2它不仅给了我们接近大自然的好机会,而且让我们在学习之余得到放松。It not_only_gave_us_a_good_chance_to_get_close_to_nature_but_also gave us relaxation from our study.3(天津卷)我们将参加今年七月由你们学校
11、举行的夏令营,这使我们感到非常兴奋。We will take_part_in_the_summer_camp_held_by_your_school_this_July,_which makes us very excited.4If you devote more time to practicing your spoken English, your spoken English will become more fluent.The_more_time you devote to practicing your spoken English, the_more_fluent your s
12、poken English will become.5The house has been in the charge of Mr. Bell for more than a year.Mr. Bell has been in_charge_of the house for more than a year.B卷大题提能练.阅读理解A(2021南京高三学情调研)On July 17,2017, Olympic diver Greg Louganis and his birth father, Fouvale Lutu, finally wrapped their arms around eac
13、h other in their first official fatherson hug.“It was just meant to be,” Louganis said of joining his father in Honolulu for an extended Lutu family reunion.“Its so wonderful to have him with us,”said Lutu, whose three other children were also in attendance.“And this is more of a beginning,”added Lo
14、uganis.But the fourday celebration also marked the conclusion of an emotional lifelong journey for Louganis, who was put up for adoption as a baby and struggled for years with the feeling that his biological parents never loved him.His adoptive parents were always open with him about thatBut the ado
15、ption organization had lost Louganiss files in a fire, and unanswered questions led to troubled times for the young athlete.Later, Louganis got to know his biological parents had been young and had no choice in giving him up for adoption.“That kind of helped ease the question of whether I was loved,
16、”he said.Feeling more “at peace” about his family, Louganis turned his focus to diving.By the time he was 28, hed become a fourtime Olympic gold medalist.Among his biggest fans was Lutu, who for years had quietly followed his sons life from afar.Then in 1984, Lutu decided to meet him when Louganis w
17、as in Honolulu.Facetoface with his son for the first time, Lutu was emotional.“Like me, hes a man of few words.But he told me hed wanted to raise me,”said Louganis.Despite his skepticism, Louganis continued to meet with Lutu.“He never asked for anything,” said Louganis.“He just wanted to know if I w
18、as okay and that I was happy.” The reunion gave Louganis a lot to look forward to.“I have family there,”he said, almost in disbelief.“Its an incredible gift that Ive been given.”1What happened to Louganis on July 17,2017?AHe won an Olympic gold medal.BHe officially joined the Lutu family.CHe met his
19、 birth father for the first time.DHe began his journey to find more relatives.2What does the underlined word “that” in paragraph 2 refer to?AThe truth that he was adopted.BThe fact that his files were lost.CThe reason why he was abandoned.DThe belief that he was not loved.3In Louganiss eyes,Lutu is_
20、Aconsiderate and caringBcourageous and calmCoptimistic and generousDambitious and traditional4. After the family reunion, Louganis felt a sense of_AshockBbelongingCreliefDachievement【解题导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了奥运会跳水运动员格雷格洛加尼斯回归他生父福瓦尔卢图的家族的故事。1B解析:细节理解题。根据第一段中的“On July 17,2017,Olympic diver Greg Louganis and
21、 his birth father,Fouvale Lutu.joining his father in Honolulu for an extended Lutu family reunion.”可知,2017年的7月17日是格雷格洛加尼斯正式回归自己的生父福瓦尔卢图家族的日子,故B项正确。2A解析:代词指代题。画线词that所在句的上文说的是“洛加尼斯还是个婴儿时就被人收养,多年来他一直和自己的亲生父母从未爱过自己的想法而斗争”;下文说的是“但收养组织已经在一场火灾中弄丢了洛加尼斯的档案,悬而未决的问题给这位年轻的运动员带来了烦恼的时光”。结合上下文可推断,他的养父母从未隐瞒过他们收养他的
22、事实,故A项正确。3A解析:推理判断题。根据第四段中洛加尼斯说的话可知,生父卢图尽管沉默寡言,但是对洛加尼斯却从不要求任何东西,他只关心洛加尼斯是否过得好,只想知道洛加尼斯是否过得快乐。由此可知,在洛加尼斯的眼中,生父卢图是一个体贴和关心他人的人,故A项正确。4B解析:推理判断题。根据第二段第一句和第三段的第一句可推知,洛加尼斯与亲生父母不爱他所以他才被人领养的想法斗争了很多年,直到和亲生父亲卢图相见并且回归生父的家族,他的心里才获得了平静,他的终身的情感之旅才结束,即他有了一种归属感,故B项正确。B(2021陕西重点中学模拟)In a new study, researchers analy
23、zed information from more than 18, 000 people who provided blood samples.Participants reported whether they exercised regularly, and if so, what type of exercises they typically did.The researchers then scanned participants blood, looking for genes (基因) that are tied to an increased risk of obesity
24、(肥胖)Next, the researchers examined whether certain exercises seemed to balance this risk.Overall, people who reported doing any type of regular exercises tended to have a lower BMI (体重指数) than those who didnt.This was true even among people who were genetically easy to become overweight.But one exer
25、cise stood out as the one with the strongest antiobesity effect:jogging.Participants with obesity genes who jogged tended to have a lower BMI than people with similar genetic risk who did not jog.But for those who loathe jogging, fear not:Five other types of exercises were also tied to a lower BMI a
26、mong individuals at risk for obesity.These included mountain climbing, ballroom dancing and walking.The benefits of these exercises were the biggest among those with the greatest genetic risk of obesity.Interestingly, several other types of exercises failed to counteract the genetic risk of obesity.
27、These included cycling, stretching exercises and swimming.The findings dont mean that these latter exercises cant help with weight control.Its just that they didnt seem to counteract the genetic tendency to gain weight.There could be several reasons for this.The researchers noted that, for the avera
28、ge Joe or Jane, cycling and stretching exercises tend to require less energy than the exercises that were tied to a lower obesity risk.In addition, exercising in water, as happens with swimming, may increase appetite.【解题导语】本文是一篇说明文。研究表明,慢跑是肥胖基因的克星。此外,爬山、交际舞和散步也有利于降低肥胖的风险。相反,骑自行车、做伸展运动和游泳等并不能帮助抵抗肥胖基因
29、风险。5What does the underlined word “loathe” in the third paragraph mean?ADislike.BDisplay.CDisturb.DDiscourage.A解析:词义猜测题。画线词后面提供了其他几项抵抗肥胖基因风险的运动。可见画线词所在句的意思是“对于那些不喜欢慢跑的人来说,也不必担心”。故可判断loathe是“不喜欢、讨厌”之意。6Which exercise has the least effect on balancing obesity genes?AMountain climbing.BBallroom dancing
30、.CRunning slowly.DRiding a bicycle.D解析:细节理解题。根据第四段中的“several other types of exercises failed to counteract the genetic risk of obesity.These included cycling, stretching exercises and swimming.”可知,骑自行车不能抵抗肥胖基因风险。7What does the author indicate in the last paragraph?ASwimming doesnt help one lose weig
31、ht.BDiving may make a person eat more food.CAverage people put less energy into exercises.DStretching exercises will become popular.B解析:推理归纳题。根据最后一段最后一句“In addition, exercising in water, as happens with swimming, may increase appetite.”可知,水中运动可能会增加食欲。潜水属于水中运动,据此可判断潜水可能使一个人饭量增加。8Which of the followin
32、g is the best title?AJogging Less Leads to Genetic ObesityBRegular Exercises Tend to Lower BMICWhether Exercises Balance Risks of Obesity GenesDGenes Are Very Important for Peoples Weight ControlC解析:标题归纳题。根据第一段最后一句、第二段第三句、第三段最后一句和第四段第一句可知,本文主要讲的是运动是否能够抵抗肥胖基因的风险,故C项是最佳答案。.七选五(2021潍坊6月模拟)Water SkiingW
33、ater skiing is an exciting water sport that can be a ton of fun.It takes a little patience to learn, but once you do, water skiing is a sport you can enjoy whenever you have a boat and enough flat water.1_Every water skier needs water skis (滑水板) and they differ depending on the size of the skier and
34、 the experience level of the skier.Of course, no one can water ski alone, so you will need to find at least two people to go with you on your water skiing adventure.You and everyone you go with will have more fun if the friends you go with also want to water ski.2._ After you have the boat, the peop
35、le, and the skis, you will also need a water skiing cable (缆绳) and a life jacket.For your firsttime water skiing, you may want to either take a lesson from an expert or find a friend that has experience to teach you.3._ The observer rides in the boat, but watches the water skier for any signals and
36、helps the driver know when to start and stop.The person skiing starts by crouching(蹲伏) in the water; this is called a deep water start.The skis will float, but you want your body to be in a crouching position in the water.Your skis tips should be pointing out of the water.4._When you are ready, you
37、give a signal to the driver of the boat, who starts speeding.Ideally you are pulled into an upright position with your skis underneath you, gliding along the surface of the water.5._AYou need a boat naturally.BMost people just enjoy regular water skiing.CThe idea is to ski on the surface of the wate
38、r.DHaving a successful start will most likely take a few tries.EYour arms will be outstretched holding onto the cable tightly.FBefore you start water skiing, there are a few supplies youll need.GOf your two helpers, you need one to drive the boat and one to observe.【解题导语】本文是一篇说明文,介绍了能够带给人们无穷乐趣的一种体育运
39、动滑水,以及滑水前应该做的准备工作。1F解析:考查段落主旨句。结合空后的“Every water skier needs water skis (滑水板)”“you will need to find at least two people”以及“After you have the boat,the people,and the skis,you will also need a water skiing cable (缆绳) and a life jacket.”可知,本段主要讲的是滑水前需要准备的物品,故选F。2A解析:考查细节支撑句。空前提到了water skis和people,再结合
40、空后的“After you have the boat,the people,and the skis,you will also need a water skiing cable (缆绳) and a life jacket.”可推断,该空应提到boat,故选A。3G解析:考查细节支撑句。根据空后的observer和driver可知,该空需要引出两个人,即G项中的“one to drive the boat and one to observe”。4E解析:考查细节支撑句。该空与前面一句“Your skis tips should be pointing out of the water.
41、”并列,讲的都是滑水前的准备动作,即滑水板的尖端应该露出水面,要张开双臂紧紧抓住缆绳,故选E。5D解析:考查细节支撑句。空处设在段末,是对本段内容的概括总结。根据本段开头的“The person skiing starts by crouching (蹲伏) in the water”可知,本段讲的是如何开始滑水,故选D。.语法填空As to garlic and raw onion, you might want to avoid their aftereffects, but many of these 1._(positive) unfriendly foods are good for
42、 you. In fact, the smells on your breath are immediate and can last for hours. The reason is that garlic and onions contain something that is very smelly and can contribute 2._ bad breath. As the foods are digested, the special oils they contain 3._ (absorb) into your bloodstream and you breathe 4._
43、(they) out until the foods are removed from your body. Despite all this, you should eat them. Those who add garlic and onions to food need 5._(little) salt than those who do not. So its 6._ healthier alternative, says Rebecca Valle, a dietitian at Alfred Hospital in Melbourne, Australia. “Garlic and
44、 onions can also protect against many 7._(disease) and promote good health,” she said. So how do you enjoy them without 8._(offend) everyone around you?Eating less of the garlic and onion and drinking plenty of water works. Drinking milk also helps reduce the things 9._ cause bad breath. Chewing gum
45、, sucking on a mint or sipping peppermint tea will also help. But remember 10._(see) your doctor if your bad breath continues.【解题导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了吃大蒜及洋葱的好处, 以及去除吃它们之后所留下的难闻的味道的方法。1positively解析:考查副词。修饰形容词unfriendly要用副词,故填positively, 意为“确实”。2to解析:考查固定搭配。contribute to为固定搭配,意为“促成、造成”,符合语境。3are absorbe
46、d解析:考查动词的时态、语态和主谓一致。根据句意并分析句子结构可知,主语the special oils与absorb之间为被动关系,应用被动语态,又由从句所用的一般现在时可知,此处也应用一般现在时;又因主语为复数形式,故填are absorbed。be absorbed into. 意为“被吸收进”。4them解析:考查代词。空处作动词breathe的宾语,要用人称代词的宾格形式,故填them。5less解析:考查形容词的比较级。根据本句中的than和语境可知,此处要用little的比较级形式,表示“需要较少的盐”。6a解析:考查冠词。此处泛指“一种较为健康的选择”,且healthier的发
47、音以辅音音素开头,故要用不定冠词a。7diseases解析:考查名词的单复数。此处表示“大蒜和洋葱也能够预防许多疾病”,空前有many修饰,又因disease是可数名词,故应用其复数形式。8offending解析:考查非谓语动词。本句中without是介词,后面一般接名词、代词或动词ing 形式作宾语,故此处填offend的动词ing形式offending。9that/which解析:考查关系代词。分析句子结构可知,此处引导限制性定语从句,且在从句中作主语,先行词是the things,指物,故应用关系代词that/which引导该定语从句。10to see解析:考查非谓语动词。句意:但是如果你的口臭继续存在, 记得去看医生。remember to do sth.为固定搭配,意为“记得去做某事”,符合句意,故空处填动词不定式。 10