1、高考资源网() 您身边的高考专家课时提能练(十六).阅读理解A(2020合肥市教学质量检测)People often talk about cultural differences between western and eastern countries,but how about the western world itself?Surprisingly,a closer look at it can reveal a good many curious details.The most obvious characteristic of the majority of Americans
2、 is that they smile a lot.It does not matter whether they have a strong reason to smile; they do it,sometimes simply because they have to.A smile is not just a powerful marketing tool but also a way to show that someone is friendly,and that life in general is fine. Europeans,on the contrary ,prefer
3、to keep a more neutral (不带感情色彩的) facial expression.They smile mostly when they are in a good mood,or feel amused; if not,a Europeans face will remain neutral,or even dull.In Russia,for example,there is a proverb saying that laughing for no reason is a sign of a fool.It does not mean that Europeans a
4、re serious,or that they do not have a sense of humor.The same refers to communication in general.Americans are extremely communicative; small talks and chats are common.Europeans talk mostly when there is something to say,and rarely enter communication just for the purpose of talking to other people
5、.American people prefer to express what they think carefully,considering how it might affect surrounding people.Europeans are more straightforward,even with unfamiliar people.A European friend will almost always voice his opinion on different occasions,and will not hesitate to remind you that you ne
6、ed to lose some weight or take a shower.It can be said that Americans are people of contrasts.They are openminded,flexible,and ready to accept everything new enthusiastically; but at the same time,American society manages to bring up unbelievable conservatives.Americans are extremely politically cor
7、rect,which,in most cases,is indeed a secure and beneficial practice,but it can also mess up daily or even private communication,sometimes preventing having close relationships.Europeans,on the contrary,are more straightforward,preferring to tell the truth in direct ways.Each way of communication is
8、different neither is correct or incorrect.【语篇解读】本文主要介绍了西方国家的文化差异。1What does the author say about smiling?AIt is culturerelated within western countries.BIt is a powerful marketing tool across cultures.CIt is thought of as a sign of a fool in America.DIt is regarded as a social necessity in Europe.A推
9、理判断题。作者在第二段中讲到了美国人、欧洲人对微笑的不同解读,据此可以推知,在西方国家笑是与文化有关的,故A项正确。2What is typical of Europeans communication?ABeating around the bush.BHaving small talks and chats.CHiding their feelings carefully.DExpressing themselves openly.D细节理解题。根据第三段中的“Europeans are more straightforward.take a shower”可知,欧洲人通常坦诚地表达自己,
10、故选D。A项意为“绕圈子,拐弯抹角地讲话”。3What does the underlined word “it” in the last paragraph refer to?ABeing straightforward.BBeing politically correct.CAccepting everything new.DRaising unbelievable conservatives.B代词指代题。画线词前的“Americans are extremely politically correct,which,in most cases,is indeed a secure and
11、 beneficial practice”与后面的“mess up daily or even private communication”存在转折关系,又结合语境可推知,it 指代的应该是美国人的这种政治正确性,故选B。4How is the text mainly developed?ABy analyzing cause and effect.BBy making comparisons.CBy classifying body language.DBy discussing research findings.B推理判断题。通读全文可知,作者通过分析美国人和欧洲人对微笑的不同解读以及通
12、常在交际中的不同表现来展开文章,因此可推知,作者是通过作比较展开文章的,故选B。B(2020惠州市调研考试)Being “young” is associated with all the good things in life beauty,hope,and energy.But youth also has negative associations impulsiveness,troublemaking,and irresponsibility.This negative side seems to be what society focuses on more,which is why
13、 young people have mostly been considered as idle and difficult.But when it comes to Generation Z those born between 1995 and 2010 this stereotype doesnt seem to apply anymore.In Japan,for example,Gen Zers are less likely to buy on impulse,but take into consideration more a products true value.“They
14、re looking at the companies,not just the products,” Masahiko Uotani,CEO of Japanese cosmetics company Shiseido,told Bloomberg.“Theyre asking,Are they really delivering value to the society? Are they promoting diversity and inclusiveness?”Gen Zers are also more grounded than weve expected them to be.
15、According to a recent survey by Bank of America,more than half of young adults aged between 18 and 23 said they were planning to buy a house within five years.And theyre not just saying it they are willing to make sacrifices for it,including getting a second job and saving money for a down payment i
16、nstead of spending it on a vacation.“Despite their young age,this group is pragmatic and actively planning for their future,” DSteve Boland,head of Consumer Lending at Bank of America,told USA Today.“They have a clear vision of how they are willing to help themselves in order to make it happen.”Soci
17、al issues are also at the center of concern of Gen Zers,who take themselves as a changing force of the world.In India,for example,young people who have just reached the voting age are eager to vote for a new leader who is capable of solving problems that matter the most to them,including pollution,u
18、nemployment and womens safety.As a Gen Zer yourself,what is your plan for the future?【语篇解读】Z一代是指在1995年和2010年之间出生的人,这一代人在消费方面比较理智。他们比我们想象中更理性、务实,他们对未来有清晰的设想,这颠覆了人们对年轻人的传统看法。5What do the underlined words “this stereotype” in Paragraph 2 refer to?ABeing young is good.BGen Zers are born after 1995.CThe
19、traditional poor impressions on the youth.DThe associations with young people.C词义猜测题。根据第一段第二、三句可知,社会更关注与年轻人相关的负面情况,通常,年轻人被认为是懒散的和难相处的。结合画线部分所在句可知,此处表述这种刻板印象不再适用于Z一代。故画线部分指的是上文提到的人们对年轻人的传统的、糟糕的印象,故选C。6We can infer from the third paragraph that _.AGen Zers in Japan are pickyBGen Zers are selfcenteredC
20、Gen Zers care little about products DGen Zers are wise when shoppingD推理判断题。根据第三段的内容,尤其是“Gen Zers are less likely to buy on impulse. Theyre looking at the companies,not just the products”可知,Z一代不太可能冲动购物,他们会更多地考虑产品的真正价值,由此可推知,Z一代在购物时是明智的,故正确答案为D。A项意为“日本的Z一代很挑剔”,第三段是讲述日本的Z一代在消费中很理性,并无信息表明他们挑剔。7Whats DSt
21、eve Bolands attitude to the Gen Zers?AApproving.BNegative.CIndifferent.DCritical.A推理判断题。根据题干中的关键词D.Steve Boland 定位到文章第五段,根据该段内容可知,D.Steve Boland 认为尽管Z一代很年轻,但这代人务实且积极地规划他们的未来,他们有清晰的设想并愿意努力去实现它;由此可推知,D.Steve Boland 对于Z一代是持赞同的态度的,故正确答案为A。8Which of the following words may best describe the Gen Zers?ACon
22、fident and independent.BVisionary and responsible.CPersistent and downtoearth.DActive and creative.B推理判断题。根据文章倒数第三段可知,Z一代会积极规划他们的未来并努力实现自己的设想,由此可知,他们是有远见的;又根据倒数第二段的内容,尤其是第一句“Social issues are also. of the world” 可知,社会问题也是Z一代关注的中心,并且他们认为自己是改变世界的力量,由此可推知Z一代是有责任感的。故正确答案为B。C项意为“执着且务实的”,文中体现了Z一代是务实的,但没有相
23、关信息表明他们是执着的。.完形填空For years, couples have dedicated(把专用于) a single “ring” finger of the left hand to romance when any other finger would do. A case for the left side, the strong side? 1 according to history.In the Middle Ages, getting caught writing with ones left hand could earn 2 of being abnormal
24、and in Spain, lefthanded people might even get severe 3 . So why do we 4 a finger on the left hand to symbolize lasting love?Past 5 wasnt all bad.The union of marriage and the nowstandard ring placement can be 6 back to secondcentury Egyptians who falsely believed that “a certain most fragile 7 ”beg
25、an in the fourth finger of the left hand and went directly to the heart.Centuries later,the Romans came to a (n) 8 conclusion. But they were convinced that a “lovers vein(静脉)”in 9 of a nerveconnected this finger with the organ that 10 blood. During the Roman engagement(订婚) process, a rich man who co
26、uld 11 a ring would put it on his bridetobes fourth finger. The modern world may have 12 that custom from the Romans.Until the seventeenth century, European couples 13 wore their rings on the right hand. But in 1549, an English reformer published a book, which instructs couples to abandon a centurie
27、sold 14 by slipping their wedding rings over the left hands fourth finger. Before long, couples throughout the continent 15 .【语篇解读】本文是一篇说明文。主要介绍了结婚戒指戴在左手无名指上这一做法的起源。1A.MaybeBIndeed CSureDNotD上文提到“多年来,夫妇们都是把象征爱情的戒指戴在左手无名指上,虽然其他任何手指也可以履行这一职责。难道是因为左手是更好的那只手吗?”,根据下文内容可知,此处应表示“历史上可不是这样说的”。故用Not。2A.accusa
28、tionsBdebatesCdiscriminationsDanxietiesA在中世纪,被发现用左手写字会面临行为失常的指控(accusations)。3A.blameBhateCpunishmentDdisapprovalC在西班牙,惯用左手的人甚至很可能受到严惩(punishment)。句中的even暗示此处应比前一种情况更严重。4A.justifyBarrange CrewardDfavorD那么我们为什么选择(favor)左手的一根手指来象征永恒的爱呢?5A.beliefBbehavior ChistoryDexperienceA根据下文的内容可知,此处表示“过去的看法也不全都是不好
29、的”。故选belief“看法,信念”。6A.putBtraced CrootedDheldB婚姻和现行的戒指佩戴位置的结合可以追溯到2世纪的埃及人身上。trace.back to .“追溯到”。7A.organBfinger CsoulDnerveD当时埃及人误以为“某个最脆弱的神经”从左手第四根手指开始,一直延伸到心脏。下文中的“in _of a nerve”是提示。8A.contraryBaccurate CsimilarDmistakenC几世纪后,罗马人也得出了相似的(similar)结论,但是罗马人认为把左手无名指和输送血液的器官连接起来的不是神经,而是“爱人的静脉”。9A.plac
30、eBconsequenceCviewDadvanceA参见上题解析。10A.purifiesBproduces CabsorbsDpumpsD此处表示“输送血液的器官”,即上文提到的“the heart”,故用pump表示“用泵(或泵样器官等)输送”。11A.possessBafford CmakeDvalueB根据前面的“rich”可知,此处应是表示“买得起戒指的富人”,故用afford。12A.promotedBadoptedCbasedDdevelopedB现代社会可能从罗马人那里承袭(adopted)了这种风俗。13A.normallyBridiculouslyCpolitelyDro
31、manticallyA一直到17世纪,欧洲夫妇通常(normally)都将戒指戴在右手上。ridiculously“荒谬地”;politely“有礼貌地”;romantically“浪漫地”。14A.restrictionBhabitCpracticeDfeelingC这本书指导夫妇们抛弃这种悠久的做法(practice),鼓励他们把结婚戒指戴在左手无名指上。15A.took the leadBcut a dealCpoured intoDfollowed suitD不久,全欧洲的夫妇们都仿效了这种做法。follow suit “仿效”,符合语境。.语法填空(2020太原市模拟)Culture
32、 conflicts can occur anytime you travel,but every once in a while they happen in some truly unexpected ways.From shopping with many coins to 1._(light) up a cigarette outdoors,these are strange and embarrassing travel mistakes 2._(travel) would do their best to avoid.For example,3._ is illegal to fe
33、ed pigeons on the streets of San Francisco.The city 4._(know) for the Golden Gate Bridge blames the common birds for spreading disease and damaging property.Anyone 5._ is caught providing food for San Franciscos pigeons could face a heavy fine. Moreover,citizens 6._ (encourage) to report pigeon feed
34、ers to the citys police department. For another example,youd better think twice before you smoke in Singapore. Singapore has the 7._ (serious) smoking penalty(处罚) in the world.Smoking in public will earn a tough fine.More 8._(surprise),if youre shopping in Canada,dont expect cashiers 9._(accept) man
35、y coins as your sole method of payment. According to Canadas Currency Act,stores can legally refuse excessive amounts 10._ coins.With pennies, for example,customers payments may be rejected if they try to use more than 25 onecent coins at a time.【语篇解读】本文主要讲述了旅游当中游客可能会面临的一些文化冲突。比如,旧金山禁止游客在街头喂鸽子,新加坡重罚
36、在公共场所抽烟者,而加拿大则可以拒收大量硬币。1lighting考查非谓语动词。分析句子结构可知,空处作介词to的宾语,需要用动名词形式;另外,结合from.to.结构中from后面动词的形式也可以判断,空处应用动名词形式,所以填lighting。2travel(l)ers考查词形转换。分析句子结构可知,此处是一个定语从句,空处考查定语从句的主语,应该用名词;travel(l)er是一个可数名词,再结合空后面的do their best 可知,空处应该用复数,所以填travel(l)ers。3it考查代词。此处应用it作形式主语,真正的主语为“to feed pigeons on the st
37、reets of San Francisco”,所以填it。4known考查非谓语动词。分析句子结构可知,本句谓语为blames,空处作非谓语,逻辑主语为名词city,两者之间为被动关系,作后置定语,所以填known。5who考查关系词。分析句子结构可知,空处引导定语从句,且在从句中作主语,修饰代词Anyone,所以填who。6are encouraged考查谓语动词的时态、语态和主谓一致。分析句子结构可知,空处作句子的谓语,结合整篇文章时态可知,空处用一般现在时;市民被鼓励向市警察局举报喂鸽子的人,因此需要用被动语态;主语citizens为可数名词复数,所以填are encouraged。7
38、most serious考查形容词最高级。根据句意“新加坡是世界上对抽烟处罚最严重的国家”可知,空处需要填形容词最高级,所以填most serious。8surprisingly考查词性转换。分析句子结构可知,空处应用副词修饰整个句子,所以填surprisingly。9to accept考查非谓语动词。expect sb. to do sth. 为固定表达,意为“期待某人做某事”,所以填to accept。10of考查介词。amounts of为固定表达,意为“大量的”,所以填of。.应用文写作(2021新高考八省联考卷)假定你是李华,准备参加学校组织的英文诗朗诵比赛。请给外教George写封
39、邮件求助,内容包括:1说明比赛要求;2请他推荐英文诗;3请教朗诵技巧。注意:1.写作词数应为80左右;2请按如下格式在相应位置作答。Dear George,Im writing to ask for your help._Yours,Li Hua【参考范文】Dear George,Im writing to ask for your help. Our school will hold an English Poetry Reading Contest next weekend. I am eager to have a try. It is required that the theme s
40、hould be about nature. Each contestant is given up to five minutes to read the poem. So would you please be so kind to give me some recommendations on which poem to choose? Besides, what I need are the skills of recitation, including pronunciation and intonation, which will perfect my performance.Id
41、 appreciate it if you could give me some guidance. Looking forward to your reply.Yours,Li_Hua.读后续写阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。(2020广州市阶段训练)My sister Jeanne and I were born only 14 months apart,and we once shared many happy moments.She liked telling jokes to me and I would laugh heartily. Sh
42、e always said she loved my laughter and it was the most impressive sound for her.But by the time we were teenagers we had years without speaking and lost touch due to family breaking.By age 19,I had moved away from our home in Wisconsin to live on my fathers horse farm in Virginia. Jeanne got marrie
43、d at 20,moved to Chicago,and becamewell,I didnt know what.We lived separate lives in separate states,and our connection somehow ended.Fastforward about five years.I was 24 and on a trip with my best friend to New York City,a place I had never been to.It was so different from my hometown.I was used t
44、o riding my horse to the corner store where everyone knew everyone and everything went on in the quiet little cowboy town of Driver,Virginia.We went to New York to visit my friends cousin and see the sights.We went to Little Italy, the Statue of Liberty,Chinatown, and several Manhattan clubs.I had n
45、ever seen so many taxis in one spot in all my life.During a day of sightseeing,we were crossing a very busy street loaded with people.Everyone was in a hurry.I was laughing at something my friend just said,and then I suddenly heard my name yelled from somewhere behind me:“Cheryl!”The voice was so fa
46、miliar.I froze in my steps in the middle of the road.Tears welled up spontaneously(不由自主地)in my eyes.I knew without a shadow of a doubt that it was my sister Jeanne.I yelled back before even turning to look.“Jeanne?”It was her.“Oh my!”I screamed, and I began pushing people out of my way to get to her
47、.The crowd started to parteven by New York standards,we must have seemed crazy.And there we were,standing in the middle of a Manhattan street,facing each other and smiling.I couldnt believe it.注意:1续写词数应为150左右;2请按如下格式作答。I later asked how shed known it was me._Since that time, my sister and I have nev
48、er been separated._【参考范文】I later asked how shed known it was me.She said it was my laugh,the impressive and unforgettable sound.My laugh is not all that unusual,but I guess to a family member its infectious.It hits her heart and resonates in her mind.I asked her what she was doing in New York,and sh
49、e said she had come for an opera showing and was there for only a week.Neither of us has ever returned to New York,and both our visits were spontaneous trips planned just a week earlier.Since that time, my sister and I have never been separated.We both moved back to Wisconsin.We talked and joked dai
50、ly like before.Many years have passed,and my sister and I are now both in our 50s.I see the chance of meeting as more of a lesson,a reminder not to lose touch with loved ones.After our sistertosister miracle,I dont plan to let that happen again.Also,I know the secret to connect each other.- 12 - 版权所有高考资源网