1、Unit 4能力提升卷班级_ 姓名_ 学号_ 分数_(考试时间:60分钟 试卷满分:100分)注意事项:1本试卷分第I卷(选择题)和第II卷(非选择题)两部分。答卷前,考生务必将自己的班级、姓名、学号填写在试卷上。2回答第I卷时,选出每小题答案后,将答案填在选择题上方的答题表中。3回答第II卷时,将答案直接写在试卷上。第卷(选择题 共50分)一、单项选择 (共10分,每小题10分)1. My brother won _ first prize in the English competition. Really? What _ good news it is!A. the; / B. a; a
2、 C. a; the D. /; a【答案】 A 【解析】我的哥哥在英语竞赛中得了第一。真的吗?这真是好消息呀!第一个空考查序数词前要用定冠词,第二个空考查感叹句,good news不可数名词,不能加不定冠词,故选A。2. The old man feels very _ because he lives _.A. alone; alone B. Lonely; lonely C. lonely; alone D. alone; lonely【答案】C【解析】句意:那个老人觉得很寂寞,因为他独自一人居住。alone独自一个人,可以作形容词,但是只作表语,不用作定语,也可以作副词。lonely既
3、可以作定语,也可以作表语. 作表语是寂寞、孤立的意思,一般指人孤独寂寞;作定语指地方荒无人烟,有浓厚的感情色彩。第一空作为系动词feel的表语,表示寂寞的,故用形容词lonely。第二空修饰动词live,故用副词,故为alone。故选C。3. The boss always makes his workers from morning till night.A work B to work C working D worked【答案】A【解析】句意:这个老板总是让他的工人从早到晚地工作。空前有动词make是使役动词,后跟省略to的不定式做宾语补足语,故选A。4. What I experien
4、ced in the poor mountain villages _ my life and decision about future.A. caused B. influenced C. appeared D. fought【答案】B 【解析】本题用词义辨析法解题。cause导致;influence影响;appear出现;fight战斗。句意:我在贫穷山村的经历影响了我的生活和对未来的决定。故选B。5. These problems will in your life.What you can do is to face them and solve them.A join B grow
5、 C enter D appear【答案】D【解析】句意:这些问题将会出现在你的生活中,你所能做的就是面对他们并解决他们。join加入,grow成长,生长,enter 进入,appear出现;根据句意可知这里表示“出现”,故选D。6. This kind of food is expensive. Please dont buy food like it.Amuch too; much tooBtoo much; too muchCmuch too; too muchDtoo much; much too【答案】C【解析】句意:这种食物太贵了。请不要买太多这样的食物。考查形容词短语和副词短语辨
6、析。much too太,修饰形容词;too much太多,修饰不可数名词;第一空修饰的是形容词expensive,表达“太”,所以用much too;而第二空修饰的是名词food,所以用too much,故选C。7. Why are you standing there, Mingming?Two tall boys are sitting _ me, so I cant see the blackboard clearly.A. behind B. next to C. in front of D. beside【答案】C 【解析】由I cant see the black board cl
7、early我看不清黑板可推知明明站在那儿的原因是他前面坐着两个高个子男孩,故答案选C,意为在的前面。8. We advise parents _ their children at home alone in order to keep them away from danger.A. not leave B. not to leave C. leave D. to leave【答案】B 【解析】本题用固定搭配法解题。advise sb. not to do sth.建议某人不要做某事。故选B。9. Li Ming won first prize in this chess competiti
8、on.Really? His parents must _ him.A. look after B. wake upC. be angry with D. take pride in【答案】D 【解析】look after照顾;wakeup叫醒;be angry with生的气;take pride in为感到自豪。由语境可知选D。10. Nancy, would you mind turning down the music? Your father is writing his report._.A. Sorry, Ill do it right away B. It doesnt mat
9、terC. You are right D. Thank you for your help【答案】A 【解析】句意:Nancy,你介意把音乐关小一点吗?你的爸爸正在写报告呢。对不起,我马上去做。A. Sorry, Ill do it right away对不起,我马上去做, B. It doesnt matter没关系,C. You are right你是正确的,D. Thank you for your help谢谢你的帮助,根据上文可知只有A 选项符合语境,故选A。二、补全对话 (共10分,每小题2分)AYou used to be short and heavy.BWhat do yo
10、u feel like eating?CDont you remember me?DYou used to like sports, didnt you?EWhat happened to you?FOK, Id like to.GDid you use to wear glasses?Tom: Hi, Paul. I havent seen you for years. 1_Paul: Sorry, I dont know you. Who are you?Tom: Im Tom, your cousin. 2_Paul: Let me see. Oh, you are Tom. I hea
11、rd you were in Cambridge University.Tom: Yes, but now I have finished university.Paul: 3_But now you are thin and tall. So I couldnt Tom: Really? I used to have sweet food. I ate too much. So I was very fat.Paul: 4_Tom: Yes, I still wear glasses.Paul: Where are you working now?Tom: Im at Fudan Unive
12、rsity. I have been a teacher of the university.Paul: You are great. 5_I can treat you to dinner. Tom: Thank you, but I have a meeting.Paul: All right. See you next time. Tom: See you.【答案】1E 2C 3A 4G 5B【解析】本文是汤姆和保罗两个人的对话,他们很多年没见,汤姆发生了很大的变化。1根据“Hi, Paul. I havent seen you for years.”可知,汤姆很多年没见过保罗,由此推断
13、他应该对保罗这些年的情况很关心。选项E“你发生了什么/你怎么样”符合情景。故选E。2根据“Sorry, I dont know you. Who are you?. Let me see. Oh, you are Tom.”可知,保罗一时没有认出汤姆,由此推断汤姆应该是反问保罗“是否还记得他”。选项C“你不记得我了么”符合情景。故选C。3根据“But now you are thin and tall.”可知,保罗看汤姆现在又瘦又高,由此推断他印象中“汤姆不是这样的形象”,所以才没有一开始就认出汤姆。选项A“你以前又矮又重”符合情景。故选A。4根据“Yes, I still wear glas
14、ses.”可知,汤姆说他现在还戴着眼镜,由此推断保罗确认一下“汤姆以前是否戴眼镜”。选项G“你以前戴眼镜么”符合情景。故选G。5根据“I can treat you to dinner.”可知,保罗想请汤姆吃饭,由此推断保罗应该是询问汤姆“想吃什么”。选项B“你想吃什么”符合情景。故选B。 三、完形填空(共10分,每小题1分)Do you like playing football? It is so popular among boys nowadays. Johnny, a twelve-year-old boy, _1_ likes it very much. He used to _2
15、_ it in his room. His parents were very angry and told him several _3_ not to play football at home because he could break _4_, but he never listened.Last Sunday, his _5_ went out for a walk and Johnny couldnt help playing football again. He was enjoying his game in the living room _6_ his parents c
16、ame in and saw him. Oh, my God, Johnny, you know that playing with your ball at home is not _7_. We are very _8_ about you and are going to give your ball to another kid. You should obey(遵守)the rules _9_ you are at home. Johnnys father said.Johnny felt very sad. He _10_ that it was his mistake. He d
17、ecided to obey the rules later, not only at home, but also at school.1. A. badlyB. wiselyC. trulyD. carefully2. A. catchB. playC. leaveD. act3. A. timesB. daysC. monthsD. years4. A. nothingB. anythingC. somethingD. everything5. A. friendsB. parentsC. teachersD. classmates6. A. whereB. whyC. whichD.
18、when7. A. allowedB. askedC. affordedD. avoided8. A. disappointedB. pleasedC. interestedD. relaxed9. A. because ofB. so thatC. rather thanD. even if10. A. managedB. remainedC. realizedD. examined【短文大意】短文讲述了爱踢足球的男孩约翰尼的转变。约翰尼喜欢踢足球,常在房间里玩,父母怕他弄摔东西禁止他在房间里玩。上周日,约翰尼忍不住又在房间踢足球,父母很失望,决定把他的球给别的孩子。约翰尼认识到这是他的错误
19、,决定在家里和在学校里都要遵守这些规则。1. C【解析】考查副词。句意:约翰尼,一个12岁的男孩,真的非常喜欢它。考查副词辨析。A. 糟糕地;B. 明智地;C. 真正地;D. 小心地。根据句意语境,可知ABD三项意思都不合句意,故选C。2. B【解析】考查动词。句意:他过去常在房间里玩。考查动词辨析。A. 接住;B. 玩;C. 离开;D. 行动。根据开头Do you like playing football?可知选B。3. A【解析】考查名词。句意:好几次告诉他不要在家里踢足球。考查名词辨析。A. 次;B. 天;C. 月;D. 年。根据told him several _not to pla
20、y football at home可知several times符合句意,故选A。4. C【解析】考查不定代词。句意:好几次告诉他不要在家里踢足球,因为他会打碎东西,但是他从来没有听过。考查不定代词辨析。nothing没有东西;anything任何东西,用于否定句、疑问句;something某物,表示不确定;everything每件东西。本句是肯定句,could表推测;根据句意语境,可知ABD三项意思都不合句意,故选C。5. B【解析】考查名词。句意:上周日,他的父母出去散步,约翰尼忍不住又踢足球了。考查名词辨析。A. 朋友;B. 父母;C. 老师;D. 同学。根据and Johnny co
21、uldnt help playing football again.可知他父母不在家,parents父母,故选B。6. D【解析】考查连词。句意:当他父母进来看见他时,他正在客厅里玩游戏。考查连词辨析。where在哪里,表地点;why为什么,表原因;which哪一个,表事物;when当的时候,表时间。本句是时间状语从句,根据句意语境,可知前面三项意思都与句意不合,故选D。7. A【解析】考查动词。句意:你知道不允许在家里玩球。考查动词辨析。A. 允许;B. 要求;C. 给予;D. 避免。根据前文His parents were very angry and told him several t
22、imes not to play football at home. 可知不允许在家里踢足球,allow符合句意,故选A。8. A【解析】考查形容词。句意:我们对你很失望,打算把你的球给另一个孩子。考查形容词辨析。A. 失望的B. 高兴的;C.感兴趣的;D.放松的。根据下文and are going to give your ball to another kid可知父母对Johnny很失望,故选A。9. D【解析】考查连词。句意:即使在家,你也应该遵守规则。考查连词短语辨析。A. 因为,表原因;B. 以便于,为了,表目的;C. 而不是,表转折;D. 即使,表让步。本句是让步状语从句,根据句意
23、结构和语境,可知选D。10. C【解析】考查动词。句意:他意识到这是他的错误。考查动词辨析。A. 管理;B. 保持;C. 意识到;D. 检查。本句是宾语从句,根据it was his mistake可知ABD三项意思都不合句意,故选C。四、阅读理解 (共20分,每小题2分)AWind power is a very clean source of energy. This is how wind power works. Wind makes windmills spin (旋转). When the windmills spin, they make electricity. Then we
24、 can use the electricity. A lot of people think that wind power is new, but thats not true. For thousands of years, people have used wind to sail boats and move water. We still do those things today, but these days we mostly use wind power to make electricity. Wind power is a very popular source of
25、energy. Most people think that we should use it more and more. First of all, its clean. Windmills dont pollute the environment at all. Second, we can use wind power forever. After all, we will always have wind. Also, wind power is cheap, and its getting even cheaper.A lot of people dont understand w
26、ind power very well. They believe that there are problems with wind power, but many of those problems are not real. For example, some people say that windmills are dangerous for birds. They used to be true, but it isnt true anymore. Old windmills killed birds because they spun very fast. New windmil
27、ls spin slowly, and they arent dangerous for birds.However, there are real problems with windmills. One problem is that many people think windmills are very ugly. This is a problem for people, because windmills are often in very pretty areas. Also, wind doesnt blow all the time, so we cant use wind
28、power all the time. Finally, windmills are noisy.Wind power is becoming more and more common. Right now, more than 80 countries use wind power. About 2.5 percent of the worlds power comes from the wind. For some countries, that number is a lot higher. Wind power gives Denmark more than 25 percent of
29、 its electricity.1. Why DONT new windmills kill birds? Because _.A. birds dont fly near themB. they spin slowlyC. they are shorter than old windmillsD. new windmills dont spin2. When did people start using wind power?A. About 25 years ago.B. About 80 years ago.C. About 500 years ago.D. Over 1,000 ye
30、ars ago.3. _, so we CANT use wind power all the time.A. Windmills break all the timeB. We cant use windmills at nightC. Windmills are too expensive to use all the timeD. Wind doesnt blow all the time4. What does the article say about wind power?A. Most people dont like it.B. Its getting cheaper.C. D
31、enmark doesnt use it.D. Its getting more expensive.5. What is the best title for the passage?A. Expensive WindmillsB. Cheap and Clean EnergyC. Popular and Clean Wind PowerD. Dangerous Birds【文章大意】短文介绍了人类对风能的利用。过去风能主要使用于海上航行和水利灌溉,而现在主要用风力发电。风能是一种非常清洁的能源。也是一种非常流行的能源。还介绍了风车一些弊端。风力发电越来越普遍,目前,80多个国家使用风力发电
32、。世界上约2.5%的电力来自风能。1. B【解析】细节理解题。根据第三段中的句子Old windmills killed birds because they spun very fast. New windmills spin slowly, and they arent dangerous for birds. 旧风车杀死鸟是因为它们旋转得很快。新的风车旋转缓慢,对鸟类来说并不危险。故答案为B。2. D【解析】细节理解题。根据第一段中的句子For thousands of years, people have used wind to sail boats and move water.几
33、千年来,人们借助风帆来航行和通过风车来灌溉。因此借助风力至少有一千多年的历史,答案是D。3. D【解析】细节理解题。根据倒数第二段中的句子Also, wind doesnt blow all the time, so we cant use wind power all the time.风不会一直吹,所以我们不能一直使用风力。故答案为D。4. B【解析】细节理解题。根据第二段中的句子Wind power is a very popular source of energy.可知,风能是一种非常流行的能源,A选项错误;根据第二段中的句子Also, wind power is cheap, an
34、d its getting even cheaper.可知风能很便宜,而且越来越便宜。B选项正确,D选项错误;根据最后一句Wind power gives Denmark more than 25 percent of its electricity.风力发电为丹麦提供了超过25%的电力。C选项错误。故答案选B。5. C【解析】标题归纳题。短文介绍了人类对风能的利用。风能是一种非常清洁的能源,也是一种非常流行的能源。故答案为C。BOn April 19th, a pottery(陶器) exhibition was held at Wuhan Optical Experimental Vall
35、ey School. Many pieces of pottery in different sizes were shown at the school. Some were a bit broken, but all of them were beautiful works of art created by the students.At the end of last year, the school started a project that called on teachers to collect disused or broken pieces of pottery from
36、 the countryside. So far, they have collected about 3,000 pieces.Pottery used to play an important role in the daily lives of Chinese people. school head Ma Guoxin told the reporter. By pottery painting, the students can improve themselves in many ways. They can better understand the history of the
37、pottery, put their creativity into the pottery and show the love for life and beauty. Students turned the pottery into different works of art .They were all encouraged to paint pictures on the pottery, even though some students didnt know how to paint. Wang Zixuan, a student from Grade Eight, with l
38、ittle knowledge of painting, painted a beautiful night scenery on a piece of pottery. It was so nice that many students loved it.Almost every classroom has coloured pieces of pottery. They are either used as flowerpots or pen containers(笔筒). The school has also set up several art corners to show the
39、 pottery. For example, the students have put up some pottery on bookcases outside of a lecture hall(报告厅) It has become an enjoyable place for students to rest and read.1. On April 19th, a _ exhibition was held at Wuhan Optical Valley Experiment School.A. flowerB. filmC. potteryD. costume2. According
40、 to the passage, _ were encouraged to paint the pottery.A. the students who painted very wellB. the students who got good gradesC. the students who didnt know how to paintD. all the students in the school3. By pottery painting, the students can improve themselves in many ways EXCEPT _.A. knowing how
41、 to collect potteryB. better understanding the history of the potteryC. putting their creativity into the potteryD. showing the love for life and beauty4. According to the passage, which of the following is TRUE?A. The school has collected about 2,000 pieces of pottery so far.B. Wang Zixuan was a st
42、udent from Grade Seven.C. We cant find any coloured pottery in their classrooms.D. The students enjoy resting and reading at the art corners.5. In which part of a newspaper can we read the passage?A. Sports news.B. Traditional art.C. Healthy living.D. Popular music.【文章大意】本文是新闻类阅读,报道了武汉光谷实验学校举办的陶艺作品展
43、,介绍了老旧陶器如何在学生手中变身艺术品和陶艺绘画的作用以及对学生学习的重要影响。1. C【解析】题意:4月19日,武汉光谷实验学校举办了陶艺展。考查细节理解。根据开头On April 19th, a pottery exhibition was held at Wuhan Optical Experimental Valley School.可知选C。2. D【解析】题意:根据这篇文章,学校鼓励所有的学生画陶器。考查细节理解。根据Students turned the pottery into different works of art .They were all encouraged
44、to paint pictures on the pottery, even though some students didnt know how to paint.可知学校鼓励所有的学生画陶器,故选D。3. A【解析】题意:除题意:除了_,学生们可以通过陶艺绘画在许多方面提高自己。考查细节判断。A. 学习如何收集陶器;B. 更好地了解陶器的历史;C. 把他们的创造力注入陶器;D. 表现出对生命和美的热爱。根据By pottery painting, the students can improve themselves in many ways. They can better under
45、stand the history of the pottery, put their creativity into the pottery and show the love for life and beauty.学生们可以通过陶艺绘画更好地了解陶器的历史,把自己的创造力融入到陶器中,表现出对生命和美的热爱,可知BCD三项说法正确;knowing how to collect pottery(了解如何收集陶器)没有提及,说法错误,故选A。4. D【解析】题意:根据短文,下列哪个选项是正确的?考查细节判断。A. 到目前为止,学校已经收集了大约2000件陶器;根据So far, they h
46、ave collected about 3,000 pieces.可知说法错误。B. 王子轩是一名七年级的学生;根据Wang Zixuan, a student from Grade Eight,可知说法错误。C. 我们在他们的教室里找不到任何彩陶;根据Almost every classroom has coloured pieces of pottery.可知说法错误。D. 学生们喜欢在艺术角休息和阅读;根据The school has also set up several art corners to show the pottery. For example, the student
47、s have put up some pottery on bookcases outside of a lecture hall. It has become an enjoyable place for students to rest and read.可知说法正确。综合以上分析,故选D。5. B【解析】题意:我们可以在报纸的哪个部分读到这篇文章?考查来源判断。A. 体育新闻。B. 传统艺术。C. 健康生活。D. 流行音乐。根据Many pieces of pottery in different sizes were shown at the school. Some were a b
48、it broken, but all of them were beautiful works of art created by the students.可知陶艺作品是艺术品,故选B。第II卷(非选择题 共50分)五、阅读短文,根据首字母提示完成单词。(共10分,每小题1分)My name is Peter. I am a school boy. I am fifteen years old now. I have an elder sister. Her name is Amy. She is eighteen years old now. She has c_1_ a lot in t
49、he past few years. My parents often say she has grown up.She used to be afraid of flying in a p_2_When we used to travel to somewhere far away,she didnt want to go there by plane. She preferred to take the train even t_3_ the train was much slower. But now she doesnt mind taking the plane. She used
50、to be afraid of the dark. She went to s_4_ with her bedroom light o_5_ every night. She was also a_6_ of the insects like spiders. She even would cry when she saw the spiders. She u_7_ to like to eat candy every day. But now she isnt afraid of the d_8_ or spiders any more. She never eats candy and p
51、ays a_9_ to her health very much.My mother often asks me to l_10_ from her.【答案】1.changed2.plane3.though4.sleep5.on 6.afraid7.used8.dark9.attention10.learn 【解析】1. 句意:她在过去的几年里变化很大。现在完成时态,has+ changed(过去分词)2. 句意:她过去害怕坐飞机飞行。in a plane,坐飞机。3. 句意:她喜欢坐火车,虽然火车很慢。Even though,虽然,even though。4. 句意:她过去怕黑,每天晚上亮着
52、灯睡觉。睡觉,went to sleep。5. 句意:她过去怕黑,每天晚上亮着灯睡觉。卧室亮着灯,with her bedroom light on。6. 句意:她也害怕蜘蛛之类的昆虫。害怕,be afraid of。7. 句意:她过去每天喜欢吃糖果。used to do sth. 过去经常做某事。8. 句意:她不再害怕黑和蜘蛛。黑,dark。9. 句意:她从不吃糖果,非常注意她的健康。pay attention to,注意。10. 句意:我妈妈经常要求我向她学习。Learn from sb.向某人学习。六、用所给单词的正确形式填空(每题2分,共计10分)1.My best friend, M
53、olly, used (be) afraid of the snakes.2.Its(help) for our health to exercise every day.3.My brother is shy. And he is afraid of giving a (speak) in public.4.Finally,his parents made a (decide) to send him to hospital.5.It (be) three years since we visited Shanghai last.6.My mother always spends too m
54、uch time (watch) TV.7.My life (change) a lot in the past few years.8.You can imagine how interesting it is (fly) in the sky.9.Do you like (paint) pictures?10.Why are you looking so (worry)?【答案】1.to be 2.helpful3.speech4.decision 5.has been6.watching7.has changed8.to fly9.painting10.worried七、任务型阅读 (每
55、题2分,共计10分)Aron Ralston is an American man. He is interested in mountain climbing. He is used to taking risks, and there were many times when Aron almost lost his life because of accidents. On April 26, 2003, when he climbed in Utah, he found himself a very dangerous situation. He struggled (抗争) and
56、fought for five days. At last, he saved his own life but lost his right arm. Even after this experience, he kept on climbing mountains. He also wrote a famous book with a single arm.Arons story tells us never to give up. Every person has a dream. It makes us do what we are doing, because its what we
57、 believe in. And everyone has moments when life seems too hard, but never stop going like Aron. Our biggest enemies are hiding in us-laziness(懒惰) and doubt. We should be warriors (勇士) of our dreams and goals and we should keep on fighting for them.1What is Aron interested in? _2When did Aron climb i
58、n Utah? _3How long did Aron struggle to save his life in Utah? _4Did Aron keep on climbing mountains after the serious accident? _5What are the biggest enemies hiding in us? _【文章大意】本文是说明文。短文介绍了美国登山爱好者Aron。他在2003年4月的一次登山活动中失去了右胳膊,保住生命,但是他继续登山,用一只胳膊写下自己的攀登经历。他的故事告诉我们:应该怀着激情和勇气实现梦想。1He/ Aron is interes
59、ted in mountain climbing. /Mountain climbing. 【解析】细节理解题。根据第一段第2句He is interested in mountain climbing.可知,他对登山感兴趣。2On April 26, 2003./ On April 26,2003,when he climbed in Utah, he found himself in a very dangerous situation. 【解析】细节理解题。根据第一段On April 26, 2003, when he climbed in Utah, he found himself
60、a very dangerous situation.可知,他登山发现自己处于危险,是在2003年4月26日。3For five days./ Five days./He struggled (and fought) for five days. 【解析】细节理解题。根据第一段He struggled (抗争) and fought for five days.可知,他斗争了5天。4Yes, he did. 【解析】细节理解题。根据第一段倒数第2句Even after this experience, he kept on climbing mountains.可知,经历事故后,他继续登山,所
61、以是肯定回答。5Laziness and doubt./ They are laziness and doubt./ Our biggest enemies are hiding in uslaziness and doubt. 【解析】根据第二段倒数第2句Our biggest enemies are hiding in us-laziness(懒惰) and doubt.可知,我们的最大敌人是懒惰和怀疑。八、书面表达 (共20分)法国作家雨果曾说,“进步,才是人应该有的现象”。回首三年的初中时光,你在学习和生活中一定取得了不少的进步,比如学科知识、生活技能、人际交往、体育锻炼良好习惯等方面
62、。请结合自身的亲身经历谈一谈自己的进步。要求:1. 选取至少两个方面;2. 结台自身亲身经历,谈一谈过去与现在的不同;3. 如何取得这些进步的;4. 书写工整,语句通顺,连贯,词数不少于80。注意:短文中不得出现真实人名、校名、地名及其他相关信息。参考词汇:used to do/be, try ones best to do, make progress in(doing)I have made progress_【答案】I have made progressI used to be a shy girl who was afraid of speaking in front of the
63、people. As a result, I made few friends and often felt lonely. Finally, I made up my mind to be active and outgoing. At first, it was difficult for me to join in after-school activities. Luckily, with the help of my friends, I managed to express my thoughts and helped others with their problems in m
64、y spare time. Now, Im not a shy girl any more. I have made much progress. I used to be poor at English, especially in reading and writing. The biggest problem was that after reading a passage, I couldnt fully understand it. This made me very sad and stressed. However, I didnt give up. I kept on remembering new words, listening to English songs, reading English articles and writing English diaries whenever I had a chance. Little by little, I made much progress in English and also I became more and more confident.What great progress I have made!