1、高考资源网() 您身边的高考专家SectionCDevelopingideas&Presentingideas&Reflection课后篇素养升华基础夯实.单句填空1.It has all the (element) of a soap opera.答案elements2.He became a (photograph) more by accident than by design.答案photographer3.You cant speak at this meeting.You are here as an (observe).答案observer4.He has studied the
2、 cultures of (variety)western countries.答案various5.He is a boy with little power of (concentrate).答案concentration6.In front of me was a large building which showed the (magic) name.答案magical.用适当的介词或副词填空1.Generally speaking,learning hard is worth in the end all.答案after2.We should show our respect our
3、 teachers and parents.答案to/for3.It is difficult for giant pandas to survive the wild.答案in4.He would often stare the blackboard for a long time.答案at5.Leaves fall the trees in the autumn.答案off6.I must concentrate my work now.答案on.完成句子1.他们很幸运地在车祸之后还能活着,但他们还得面对大自然的风风雨雨。Fortunately they survived the traf
4、fic accident,but they still have to .答案brave the elements2.下个星期就要考试了,我没有时间参加社交活动。next week,I have no time for social activities.答案With the exams coming3.有两个工人迟到,没有给出正当理由。Two workers have been late with .答案no good reason given4.他将永远记得父亲从美国返回的那一天。He will always remember the day from America.答案when his
5、 father returned5.我不知道他为什么没有参加昨天上午的会议。I dont know the reason to the meeting yesterday morning.答案why he didnt come.课文语法填空One of the best things about a photographer is that you can observe 1.(animal) in their natural environment.I like to take photos in Yellowstone National Park best.Being famous for
6、 the variety of its wildlife,it is probably best known for 2.(it) bears.Last spring,after stepping out 3. a dark forest,I was 4.(shock) to see breathtaking views.While I 5.(concentrate) on photographing the 6.(amaze) scene,I felt I was being watched.I turned and found a bear only metres away from me
7、.Somehow,I forced my finger 7.(press) the button.8.(fortunate),a second later,the bear turned and ran back into the forest.I had a frightening 9. magical experience.I sometimes look at these photos and they serve as a 10.(remind) to show respect to all animals.答案1.animals2.its3.of4.shocked5.was conc
8、entrating6.amazing7.to press8.Fortunately9.but10.reminder素养提升.阅读理解(2019全国卷)Monkeys seem to have a way with numbers.A team of researchers trained three Rhesus monkeys to associate 26 clearly different symbols consisting of numbers and selective letters with 0-25 drops of water or juice as a reward.Th
9、e researchers then tested how the monkeys combinedor addedthe symbols to get the reward.Heres how Harvard Medical School scientist Margaret Livingstone,who led the team,described the experiment:In their cages the monkeys were provided with touch screens.On one part of the screen,a symbol would appea
10、r,and on the other side two symbols inside a circle were shown.For example,the number 7 would flash on one side of the screen and the other end would have 9 and 8.If the monkeys touched the left side of the screen they would be rewarded with seven drops of water or juice;if they went for the circle,
11、they would be rewarded with the sum of the numbers17 in this example.After running hundreds of tests,the researchers noted that the monkeys would go for the higher values more than half the time,indicating that they were performing a calculation,not just memorizing the value of each combination.When
12、 the team examined the results of the experiment more closely,they noticed that the monkeys tended to underestimate(低估)a sum compared with a single symbol when the two were close in valuesometimes choosing,for example,a 13 over the sum of 8 and 6.The underestimation was systematic:When adding two nu
13、mbers,the monkeys always paid attention to the larger of the two,and then added only a fraction(小部分)of the smaller number to it.“This indicates that there is a certain way quantity is represented in their brains,”Dr.Livingstone says.“But in this experiment what theyre doing is paying more attention
14、to the big number than the little one.”【语篇解读】本文是一篇说明文。哈佛医学院的科学家用触摸屏对猴子进行实验,结果发现猴子可以进行基本的加法运算。1.What did the researchers do to the monkeys before testing them?A.They fed them.B.They named them.C.They trained them.D.They measured them.答案C解析细节理解题。根据第二段的“AteamofresearcherstrainedthreeRhesusmonkeysto.”和“
15、Theresearchersthentestedhowthemonkeyscombined.”可知,研究者在测试前对猴子进行了训练。2.How did the monkeys get their reward in the experiment?A.By drawing a circle.B.By touching a screen.C.By watching videos.D.By mixing two drinks.答案B解析细节理解题。根据第三段的最后两句“Ifthemonkeystouchedtheleftsideofthescreentheywouldberewardedwithse
16、vendropsofwaterorjuice;iftheywentforthecircle,theywouldberewardedwiththesumofthenumbers17inthisexample.”可知,想得到奖励,猴子需要触摸屏幕。3.What did Livingstones team find about the monkeys?A.They could perform basic addition.B.They could understand simple words.C.They could memorize numbers easily.D.They could hol
17、d their attention for long.答案A解析推理判断题。根据第四段中的“.indicatingthattheywereperformingacalculation,notjustmemorizingthevalueofeachcombination.”可知,猴子正在进行计算,而不仅仅是记住每个组合的值。故A项正确。4.In which section of a newspaper may this text appear?A.Entertainment.B.Health.C.Education.D.Science.答案D解析文章出处题。本文主要介绍了哈佛医学院的科学家对猴子
18、进行研究,结果发现猴子可以进行基本的加法运算。由此可知本文与科学有关,故D项正确。.应用文写作假定你是李华,你的美国朋友Tom在学习中国文化时读到中国成语“囊萤映雪”,向你求助了解其寓意并了解有关知识,请给他回信,谈谈该成语的寓意。注意:1.词数100左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯;3.开头已给出,不计入总词数。参考词汇:萤火虫 firefly中国成语 Chinese idiomDear Tom,Its great to hear from you.Yours faithfully,Li Hua参考范文Dear Tom,Its great to hear from you.Im de
19、lighted to know that you are interested in Chinese idioms.Nangyingyingxue tells a storya scholar in ancient time studied so diligently by the light from the fireflies in the summer night and the reflection of snow in the winter.It indicates that in spite of the poor and tough situation,we should dev
20、ote ourselves to working persistently for the goal.In fact,Chinese idioms,brief but meaningful,are an important carrier of Chinese culture,which can guide us through our life with their unique wisdom.I sincerely hope the above can be of some help and you can feel the charm of Chinese culture through
21、 learning idioms.Yours faithfully,Li Hua.读后续写阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。We went to Darjelling during the summer holidays and booked a cottage (农舍) for our stay.Our cook Gopi came with us because we could not do without home-cooked meals.Usually all the shopping was done by our
22、 home helpBharat,who had accompanied (陪伴) us to our holiday destination.However,one early evening,my mother decided to do all the vegetable shopping by herself.She believed that Bharat did not wait to check the really fresh items and instead,bought randomly in a hurry.As a result,the vegetables he b
23、rought back were not fresh.After getting ready,she took her favourite purse with quite an amount of money,thinking she could go to other shops too after finishing at the vegetable market.My mother asked Bharat to get a rickshaw for her and on reaching the market she asked the rickshaw wallah (人力车车夫)
24、 to wait for her.She took a coolie and did her shopping happily,choosing some of the freshest green vegetables available there.At last,her shopping was done.She returned to the rickshaw and sat on it while the coolie put all the things my mother had bought onto the rickshaw.On reaching home,Bharat t
25、ook all the packets of vegetables inside and my mother quickly paid the rickshaw wallah and got off,forgetting to collect her purse from the seat of the rickshaw.The rickshaw wallah left soon after saying goodbye to my mother.All of us greeted my mother and asked her about her evening of shopping wi
26、th much delight.Then we began to help my mother prepare our dinner.My father came to help chop the meat; I helped wash the vegetables; we were talking and laughing.When dinner was about to be announced,it was late in the evening,almost 9 pm.Paragraph1:Thenmymomrealisedherpursewasmissing.Paragraph2:W
27、ewerejustabouttobegineatingwhenthedoorbellrang.参考范文Paragraph1:Thenmymomrealisedherpursewasmissing.She looked everywhere for it and suddenly remembered that after paying the rickshaw wallah,she kept the purse on the seat before getting off.She had forgotten to pick up her purse which contained a lot
28、of money.When my father came to know about this,he said that it was too late to look for the rickshaw wallah.We all decided that it was better to forget it.Mom felt sad and worried while sitting for dinner.Paragraph2:Wewerejustabouttobegineatingwhenthedoorbellrang.Bharat opened the door and called m
29、y mother to see who it was.To our surprise,it was the poor rickshaw wallah standing at our entrance with a big smile on his weather-beaten face.He had the purse in his hand.He explained that he had returned to the market before he realised what had happened.When my mother opened her purse,she found all the cash in it.We wanted to reward the lovely man but he smiled and said,“Madam,Im poor but not a thief.” And he went away quickly.- 5 - 版权所有高考资源网