1、2019年人教高考英语一轮练习题:必修5U1含答案一、阅读理解The old Chinese saying “as happy as spending the New Year” might be outdated now in the busy modern world. The Spring Festival is regarded as the most important festival for Chinese people and an occasion for all family members to get together, like Christmas in the We
2、st. But many traditional customs accompanying the Spring Festival, however, have weakened in practice.Setting off fireworks was once the most typical custom of the Spring Festival. People thought the sputtering(爆裂) sound could help drive away evil spirits. However, the activity has been completely o
3、r partially forbidden in big cities for years as the government has taken security, noise and pollution factors into consideration.“In recent years, some cities have begun to allow people to light fireworks during limited hours at the Spring Festival, surrendering to(屈从于) public demand. Respecting f
4、olk traditions is a gesture of respect toward public opinion,” said Zhou Xing, a folklore(民俗) researcher.“As people gain more income and it becomes easier to buy daily goods, the New Year holiday is just like any other. After long workdays, many people use the New Year holiday to take a rest, rather
5、 than visiting friends and neighbors. The process of making and enjoying the family dinner on Spring Festival Eve is the most important thing. However, many families would like to eat out to save time and energy,” said Li Shunzhi, a resident of Harbin, Heilongjiang.“I enjoy the holidays very much in
6、 the countryside. My family has been preparing for the Spring Festival more than two weeks before the holiday, cleaning the house, buying holiday goods and decorating the house with paper cuttings. On New Years Eve, the whole family stays up to see the New Year in, and in the days to follow, a serie
7、s of activities such as lion dancing, dragon lantern dancing, lantern festivals and temple fairs will be held. Without the ancient traditions, the holiday is nothing to us,” said Zhang Hui, from Hebei.【解题导语】本文主要介绍了中国春节的传统习俗在逐渐消失的现象以及人们的不同观点。1Which of the following is WRONG according to the passage?A
8、Setting off fireworks has been forbidden in some big cities for years.BNowadays, people can light fireworks in some cities at the Spring Festival.CPeople believe that the sound of fireworks can drive away evil spirits.DIn the past, setting off fireworks couldnt be seen almost anywhere.D解析:细节理解题。根据第二
9、段的第一句可知,过去放鞭炮是过春节最典型的传统习俗,应该到处可见,故选D。2What Li Shunzhi said implies Awhat people do during the festival now is different from the pastBpeople would like to have the family dinner on Spring Festival EveCpeople prefer to visit friends and neighbors rather than take a restDthe New Year holiday is just l
10、ike any other dayA解析:细节理解题。根据第四段的整体内容可推知,哈尔滨的一位居民所说的这段话是在感慨今昔过年的差异,故选A。3What can we learn from the last paragraph?AZhang Hui often spends two weeks preparing for the Spring Festival.BZhang Hui is used to spending the Spring Festival with his family.CZhang Hui always takes part in a series of activit
11、ies after the Spring Festival.DZhang Hui lives in the urban area.B解析:推理判断题。根据最后一段的“I enjoy the holidays very much in the countryside.”和“Without the ancient traditions, the holiday is nothing to us”以及本段的整体内容可推知,张辉习惯和家人一起过春节,故选B。4What does the whole passage show?AThe Spring Festival is as lively as be
12、fore.BThe Spring Festival is outdated now.CThe Spring Festival is losing its qualities.DThe Spring Festival in China is more important than Christmas in the West.C解析:推理判断题。根据第一段的最后一句并结合全文的整体内容可推知,本文主要讲述了中国春节逐渐失去年味这一现象,故选C。二、单句语法填空1Children, when (expose) to an Englishspeaking atmosphere, will pick u
13、p the language much more easily.答案:exposed2When he came back three hours later, they were still sitting on the sofa, (absorb) in conversation.答案:absorbed3Neither I nor Jane and Mary (be) happy about having one examination after another. We really dont want to go to school.答案:are4Always read the (ins
14、truct) on the bottle carefully and take the right amount of medicine.答案:instructions5(2019四川卷)Were not saying that everyone needs to contribute their lives the poor.答案:to6I drew a (conclude) from my own experiences that where there is a will there is a way.答案:conclusion7The police had figured out th
15、e cause of the traffic accident and it was the driver of lorry that should be (blame) for it.答案:to blame8The underground is under (construct) here at present and will be completed next year.答案:construction9(全国卷)It may not be a great suggestion. But before a better one is put , well make do with it.答
16、案:forward10As nobody here knows what is wrong with the machine, we must send for an engineer (handle) the problem.答案:to handle三、完形填空。Im sitting at the airport watching people in the last minutes before their loved ones arrive or depart.A woman is running in circles trying to gather family members to
17、gether for a _1_.When the final moment comes before _2_,she wraps her arms around her son,giving him a _3_ hug that should protect him until he _4_.I sit with a book in my hands,waiting my turn to leave _5_ because the ones I love have a different _6_ from mine.I think of other departures and arriva
18、ls.I _7_ seeing my daughter.I wrapped myself around her as if shed been _8_.That year she was in her first year at university,coming home for the first time.Today my flight is two hours late.When my flight is _9_ called,I gather my book and luggage._10_ there is no one to see me off,I do not _11_ to
19、 see where I have come from._12_,I think of my husband at work _13_ if I have left yet.As I head towards the plane,I find myself _14_ yet another arrival and departure.That year,my 91yearold grandfather died.After returning from his funeral,I arrived at the airport _15_.My husband of only a year was
20、 waiting at the gate to take me in his arms.Because of my tears,_16_ was looking at us,but I didnt _17_.Life needs the important _18_ all the time.I wish that all the people who went on a _19_ could come back to find someone _20_ them.I also wish they could leave with someone to see them off.1A.lect
21、ure BgoodbyeCdinner Dparty2A.gathering BboardingCannouncing Dlanding3A.powerful BgentleCwarm Dcommon4A.leaves BsurvivesCreturns Drecovers5A.frightened BanxiousCrelaxed Dalone6A.schedule BattitudeCposition Dtarget7A.imagine BenjoyCrecall Dconsider8A.stolen BcheatedClost Dpunished9A.punctually Bfinall
22、yCabruptly Drepeatedly10A.Although BWhileCTill DSince11A.slow down Bget offClook back Drun away12A.However BBesidesCInstead DTherefore13A.doubting BaskingCpredicting Dwondering14A.remembering BforgettingCplanning Drejecting15A.shouting BcryingClaughing Dwhispering16A.someone BeveryoneCnone Danyone17
23、A.care BrespondCscold Dflee18A.arrival BchanceCdeparture Dmoment19A.journey BdietCpicnic Dholiday20A.worrying about Bsmiling atCtalking of Dwaiting for【解题导语】作者在机场看到迎接与送行的场景,回忆起与女儿和丈夫的温馨往事,意识到人生中需要欢聚与离别这些重要的时刻。【核心词汇】depart vi.离开,出发wrap ones arms around sb.用手臂搂住某人 wait ones turn to do sth.等着轮到某人做某事 th
24、ink of想起,记起recall doing sth.回忆起做某事 see sb.off为某人送行at work在工作,起作用1B结合上文中出现的“arrive or depart”和下文中的“the final moment”可知,空处应该是一个告别(goodbye)的场景,故选B。2B根据语境可知,此处表示登机(boarding)前最后的时刻,故选B。3A结合下文中的“protect him”可知,母亲在儿子登机前给他一个强有力的(powerful)拥抱,故选A。gentle“温柔的”;warm“温暖的”;common“共同的,普遍的”。4C根据语境可知,快要登机的时候,母亲给了儿子一个
25、强有力的拥抱,自然是盼望儿子能一路平安并平安归来,故选C。leave“离开”;survive“幸存,艰难渡过”;recover“恢复”。5D根据空后的“because the ones I love have a different _6_ from mine”和下文中的“there is no one to see me off”可知,作者是一个人(alone),没有人来为她送行,所以选D。frightened“害怕的,受惊的”;anxious“焦虑的,渴望的”;relaxed“放松的”。6A根据语境可知,作者一个人离开是因为所爱之人都有不同的日程安排。schedule“日程安排,计划表”符
26、合语境,故选A。7C结合语境可知,作者回忆起(recall)女儿上大学第一次回家的往事,所以选C项。8C根据语境可知,作者一把抱住女儿,好像她走失了很久。lost“丢失的,遗失的”符合语境,故选C。9B结合语境可知,作者等待很久之后,所乘的航班终于(finally)通知登机了,故选B。punctually“准时地”;abruptly“突然地”;repeatedly“反复地”。10D根据语境可知,“_10_ there is no one to see me off”和“I do not _11_ to see where I have come from”是因果关系,所以空处应用Since“因
27、为,既然”。11C既然没有人来送行,作者不需要回头张望(look back)。slow down“放慢,减速”;get off“下车,离开”;run away“突然离开,逃离”。12C结合语境可知,作者没有回头张望,相反地,作者想的是,还在上班的丈夫不知道作者是否已经离开。故选C项。13D参见上题解析。wonder if.“不知道是否”符合语境,故选D。14A结合语境可知,作者发现自己记得(remembering)另一件以前的迎接与送行,故选A。15B结合下文中的“Because of my tears”可知,此处应用crying。shout“大喊,喊叫”;laugh“大笑,笑”; whisp
28、er“低语,悄声说”。16B此处指的是,因为作者哭泣,每个人(everyone)都在看着作者和她的丈夫。故选B。17A虽然大家都在看,但是作者并不在意(care),故选A。respond“回复,作出反应”;scold“训斥,责骂”;flee“逃离”。18D根据语境可知,人生中一直需要这样重要的时刻(moment),故选D。arrival“到达”;chance“机会”;departure“离开”。19A根据语境可知,作者希望所有出行(journey)的人回来时都能看到有人在等待(waiting for)他们。故选A。20D参见上题解析。四、单句改错1It doesnt make a sense
29、for parents to give children whatever they want. 答案:去掉a2They are going to have some trees plant this weekend. 答案:plantplanted3Only if you return them on time I lend you some books. 答案:在I 前加will4He was struck by the beauty for the first time he visited Guilin. 答案:去掉for5The teacher cured him for his b
30、ad habits and he made great progress in English. 答案:forof五、单元语法过去分词作定语和表语1(2019河北邯郸一模)Even today the books (print) at the time are valuable and treasured by libraries and book collectors.答案:printed2(2019宁夏银川一中一模)Classical Chinese poetry is traditional Chinese poetry (write) in classical Chinese and
31、typified by certain traditional forms.答案:written3The workers (expose) to the radiation are likely to develop diseases.答案:exposed4The player got (injure) in the last match, so he couldnt compete in the final.答案:injured5He looked (worry) after reading the letter because his mother was suddenly ill.答案:worried