1、内蒙古赤峰市元宝山区第二中学2022-2022学年高二英语下学期3月考试卷试题 本试卷满分150分,时间120分钟。第一部分 听力 (共两节,满分20分)第一节(共5小题;每小题1分,满分5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有5秒钟的时间来回答有关小题和阅读下题。每段对话仅读一遍。1. Where does the man want to go? A. Chicago. B. Phoenix. C. New York.2. What does the man suggest the woman do
2、? A. Open the door carefully. B. Have John fix the lock. C. Fix the door in time.When will the two speakers probably go rock climbing? A. On Monday. B. On Saturday. C. On Sunday.What will the man probably do next? A. Eat some noodles. B. Go to the kitchen. C. Make some cookies.Where does the convers
3、ation probably take place? A. At a train station. B. At a bus station. C. At an airport.第二节 (共15小题;每小题1分,满分15分) 听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍.听第6段材料,回答第6和7题。6. How old was James Clerk Maxwell when he died? A. 46
4、years old. B. 48 years old. C. 50 years old.7. In which field did Maxwell have great success? A. Education. B. Mathematics. C. Physics.听第7段材料,回答第8和9题。8. How much does the second heaviest cat weigh in England? A. 10 pounds. B. 15 pounds. C. 30 pounds.9. What did the cats owner say about the cat? A. S
5、he didnt eat anything special. B. She often ate her sisters food. C. She is trying to lose weight.听第8段材料,回答第10至12题。10. Why is the man going to London? A. To take a business trip. B. To spend a holiday C. To visit a friend.11. How long will the man stay in London? A. For five days. B. For seven days.
6、 C. For eight days.12. Which hotel does the man want to stay at? A. Hoxton Hotel. B. Great Hotel. C. Rose Hotel.听第9段材料,回答第13至16题。13. What has the woman been preparing for in the past week? A. A street motor race. B. A test on the rules of the road. C. Her road test to get her drivers license.14. Whe
7、re did the woman begin her test? A. In a business area. B. Near a school. C. Near a park.15. What mistake did the woman make? A. She almost hit a passer-by. B. She almost crashed into a truck. C. She almost stopped on a zebra crossing.16. What does the man suggest the woman do in the end? A. Have he
8、r car checked thoroughly. B. Take the written test again. C. Take the test with another officer.听第10段材料,回答第17至20题。17. What will the tourists visit on Tuesday? A. University of Cambridge. B. Big Ben. C. Stonehenge.18. How old is Big Ben? A. Over 160 years old. B. Over 170 years old. C. Over 180 years
9、 old.19. How high is Oxford University placed in 2022 according to Times Higher Education? A. No. 3 B. No. 4 C. No. 520. When will the tourists most probably come back? A. On Thursday. B. On Friday. C. On Saturday.第二部分:阅读理解 (共两节,满分40分 )(共15小题;每小题2分,满分30分)A Nothing is as precious as ones freedom. Dre
10、ams, aspirations and ideals mean nothing if one does not have the freedom to pursue them. A lot has been done in the name of freedom. A lot has been said and written about freedom. In the past six months, the world witnessed Tunisian uprising, Egyptian revolution and Libyan civil war. Thousands of p
11、eople fought for freedom; hundreds of people lost their lives (for freedom); people are craving for freedom. But, what exactly is freedom? We are fighting for it, we are ready to die for it, we are craving for it, but, can we really define it? Albert Camus thinks freedom is a chance to be better. Ab
12、raham Lincoln calls it best hope of Earth. Epictetus says its the right to live as we wish. For Moshe Dayan its oxygen for soul. According to Urban Dictionary its everything. And going by Oxford Dictionaries, its power of self determination attributed to the will. Everyone has different views about
13、freedom. But somehow I am still not convinced because we cant really be fighting for a chance or hope. And the concept of everything is full of uncertainties. I dont think we are fighting for power of self-determination either. And as for the right to live as we wish, if we have the right to fight,
14、then, how can we be denied the right to live as per our wish? But the question still remains unanswered, what is freedom? For me, freedom has a deeper and greater meaning. I think freedom is much more than just a right. Its a responsibility of doing what you think is good, not only for you but even
15、for society. It is a state when one realizes their duties and starts respecting others freedom. Freedom is when we realize that we can do absolutely anything except force another person to follow us in our madness or our desire for life. Freedom is when we are no longer slaves to our desires, societ
16、y, its expectations, luxury or slaves to a life we did not choose.Freedom is when we have the courage to speak out what we know is true, do what we feel is right, and fight for what we think is unfair. One shouldnt really fight for freedom; rather, they should try to achieve it.21. How many famous p
17、eoples definitions of freedom are mentioned in the passage? A. 4B. 5C. 6D. 722. Paragraph 3 mainly tells us that _. A. Everyone longs for freedom B. Everyone is fighting for freedom C. People have different views about freedom D. Famous people have a deeper understanding of freedom23. Which of the f
18、ollowing will the author agree with? A. Freedom is a chance to live better. B. Freedom is our best hope in the world. C. Freedom is the right to live as we wish. D. Freedom is a responsibility of doing what is good.24. What is the authors purpose of writing the passage? A. To show different views ab
19、out freedom. B. To express his understanding of freedom. C. To encourage us to pursue our dreams and aspirations. D. To argue against some famous peoples understanding of freedom.B Perhaps the most challenging material you read at school is poetry. Though the message of some poems may be very simple
20、, the way poets put words together often makes this message elusive. When you read a poem, you should begin by trying to understand what the poet is saying on the surface, then examine the way the poet expresses this content, and finally decide how the poems meaning is created. Here are some steps t
21、o read a poem. First, read the poem once slowly aloud without writing or marking anything. Dont stop until you finish the poem, even if you dont know the meaning or pronunciation of a word. When youve finished, think it over for a moment on any words, images, and characters that caught your attentio
22、n. Then read the poem again silently. When you come to a word you dont know, look it up in the dictionary. Understand the meaning of figurative (比喻的)language. Figurative language doesnt mean exactly what it says; instead, it suggests meanings. For example, in the line “Love, all alike, no season kno
23、ws”, the poet doesnt mean love is unfamiliar with four seasons. Love cannot know anything at all; only people can know something. Thus, the poet is personifying(拟人化) love, giving it human qualities. Examine and think about the poets use of language. Why, for example, did the poet choose to compare h
24、is love to a red rose instead of a tree or a bird? We can use associations: we usually associate roses with beauty and love, but we also know a rose bush has thorns (刺). All of these associations may not be right for a particular poem, but many of them probably will.Finally, read the poem one more t
25、ime aloud.Practice using pauses and stress to make the poems meaning come alive.25The underlined word “elusive” in Paragraph 1 probably means “_” Aeasy B. interesting Cdifficult D. boring26What should we put on the first place when reading a poem? AThe form of the poem.BThe content of the poem. CThe
26、 meaning of the poem.DThe language of the poem.27When reading a poem for the first time, we should_ Atry to understand new wordsBexamine the poems language Ctry to understand its meaning wellDavoid being stopped by new words28We can learn from the passage that figurative language_ Ais useful in expr
27、essing love Bhelps us understand new ideas Cis easy for most readers to understand Dshould be repeated while reading a poemCPinnawella Elephant Orphanage Pinnawella is an orphanage for baby elephants that have been found abandoned in the wild.There are 60 small elephants on the site and they are fed
28、, trained and cared for by the orphanage. If you visit Pinnawella during feeding time, you may be given the opportunity to bottle-feed an elephant during your Sri Lanka holiday. Bathing time is also popular with visitors and accompanying a baby elephant to a nearby river is a wonderful experience.Co
29、lombo Zoo After seeing an elephant in the wild, seeing one in the zoo may seem a little uninspiring; however this is one for the children.The Colombo Zoo is famous for its elephant shows,where six Indian elephants do all kinds of tricks,from playing the music instruments to shooting basketballs with
30、 their trunks.Wasgamuwa National Park Wasgamuwa National Park is located in the town of Mahiyangana, an ancient city and important site in the Buddhist religion.It is one of the best places to see wild elephants in their natural habitats(栖息地)and is closest to six other national parks.The park and ne
31、arby area also provide ample bird watching opportunities.Yala National Park Yala is the largest national park in Sri Lanka and home to the majority of the islands wildlife,including Indian elephants and rare leopards.Arranging a tour here is the best way to spot an elephant,and if youre particularly
32、 lucky you may also spy a leopard lying lazily around on an overhanging tree branch.Maduruoya National ParkThis Park has a huge reservoir and if you get up before sunrise,you may spot some elephants playing about in the large expanse of water. You can also ride an elephant through the dense forests,
33、 which is perhaps one of the strangest forms of transportation to use on your Sri Lanka holidays.29Which place should visitors go to if they want to have closer contact with elephants? AMaduruoya National ParkBWasgamuwa National Park CColombo ZooDPinnawella Elephant Orphanage30According to the autho
34、r,Colombo Zoo_. Aactually causes harm to elephantsBcan bring pleasure to children Chas a good way to protect elephantsDis not inspiring at all31It can be inferred from the passage that_. AWasgamuwa National Park is the best place to watch birds BYala National Park has nothing special to watch Cvisit
35、ors can watch birds in Yala National Park Da leopard can climb up trees and stay there32What may cause the tourists curiosity in Maduruoya National Park? AThe huge reservoir which has a large expanse of water. BThe beautiful and charming scene of sunrise. CRiding elephants through the dense forests.
36、 DA group of elephants playing in the water.D Walt Disney and Shanghai government have formally agreed to open up a Disney theme park in Chinas commercial capital. Just days after the World Expo was closed, they agreed on plans for a joint venture(合资企业)to manage the project, expected to cover nearly
37、 eight square miles for the entire resort(度假胜地), the city government said in a statement. The cost is reportedly estimated at 25 billion yuan. Plans call for the theme park to be a “strong international tourism resort” with a pleasant, low-carbon environment, the city said.A joint venture between lo
38、cal companies and Disney will be responsible for construction, management and operation of the Disney theme park,it said. Some villagers were long ago moved off farmland in Chuansha, a part of Pudong district near the citys main international airport,to make way for the park. Disney issued a stateme
39、nt confirming its discussions with the Shanghai government, saying, “We can confirm the statement from the Shanghai government that we have taken another step forward in the approval process.” But the company said it was still awaiting final approval of the joint venture by the central government an
40、d completion of necessary procedures. The sixmonthlong World Expo,which ended on Sunday,drew a record of 72 million visitors,mostly Chinese tourists.That event made it necessary for the city to build nearly a dozen new subway lines,new highways,airport upgrades and other modern facilities. With the
41、Disneyland project due to start,the city appears likely to continue its building boom(激增) The agreement on Friday came exactly a year after Chinas national planning agency approved the plans for the parka major step toward getting the project started. The park will give Shanghai,the mainlands main f
42、inancial and commercial centre,a new showcase.While the city is one of Chinas most modern and wealthy cities,it has relatively few big historic landmarks compared with ancient capitals like Beijing and Xian. Disney has said the Shanghai resort will include a “MagicKingdomstyle theme park with charac
43、teristics tailored to the Shanghai region.” Disney has been expanding its presence in mainland China after opening a theme park in Hong Kong in 2022.That venue, which has suffered from disappointing attendance,is in the midst of Disneys expansion as it intends to compete with the future theme park i
44、n Shanghai.33What do we know about the Disneyland project to be built in Shanghai? AThe cost is more than 25 billion yuan. BThe design is environmentally friendly. CIt will be built by Walt Disney Company. DIt is as large as the World Expo Garden in area.34What can we learn from Disneys statement? A
45、The construction of the theme park is in process. BThey need approval from the central government. CThe joint venture has completed necessary procedures. DDisney didnt think their discussions with the Shanghai government was helpful.35We can infer from the last paragraph that_. Avisitors often go to
46、 Hong Kong Disneyland these days because of its expansion Bthe Shanghai theme park should learn from Hong Kongs CHong Kong Disneyland will face more challenges DHong Kong Disneyland is well managed第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中的两项为多余选项。Five Questions to Ask to Detect a LieAre
47、 you being lied to? Find out how you can tell. How is the person speaking? Although a change in voice can be the tip-off to a lie, experts say that to be sure, you should also pay attention to a persons speech rate and breathing pattern. _36_ What is the person saying? Liars tend to avoid exclusiona
48、ry words like “but,” “nor,” “except,” and “whereas,” because they have trouble with complex thought processes. _37_ In their attempts to distance themselves psychologically from their tall tales, liars will tend to communicate using fewer personal pronouns. Is his face giving it away? You may think
49、disguising your true feelings is easily accomplished with the help of a smile, but the expressions that flash across your face will give away what youre really thinkingwhether you know it or not. _38_ These clues are often so difficult to detect that even trained experts have trouble discerning them
50、. How is the person smiling? A smile can sometimes mask a persons true feelings. _39_ You may be able to detect the emotions he or she is trying to hidesuch as fear, anger, and disgust. A true smile will incorporate both a persons lips and eyes. _40_ Its more important to examine a persons entire de
51、meanor, as theres no one feature thats apt to give away a liar. Honesty is characterized by features that are in sync with one anotherso besides posture, note the fit between face, body, voice, and speech.A. Does the body language follow the story?B. Is your subject behaving uncharacteristically?C.
52、Liars are less likely to use the words “I,” “me,” and “mine.”D. You should weigh rate of speech, tone of voice, posture, and hand gestures.E. Pay close attention to how a person smiles as well as other facial movements. F. Experts advise paying close attention to the micro-expressions that a face ca
53、nt hide. G. If a person either speeds up or slows down, chances are youre not hearing the whole truth.第三部分英语知识运用(共三节,满分55分)第一节 完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分) 阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。 If you want to learn a new language, the very first thing to think about is why. Do you need it for a _41_re
54、ason, such as your job or your studies?_42_ perhaps youre interested in the _43_ , films or music of a different country and you know how much it will help to have a _44_ of the language. Most people learn best using a variety of _45_, but traditional classes are an ideal(理想的)start for many people.
55、They_46_an environment 47 you can practice under the guidance of someone whos good at the language. We all lead _48_ lives and learning a language takes _49_. You will have more success if you study regularly, so try to develop a routine. It doesnt 50 if you havent got long. Becoming fluent in a lan
56、guage will take years, but learning to get by takes _51_.Many people start learning a language and soon give up. “Im too _52_,” they say. Yes, children do learn languages more _53_ than adults, but research has shown that you can learn a language at any _54_. And learning is good for the health of y
57、our brain, too. Ive also heard people _55_ about the mistakes they make when _56_. Well, relax and laugh about your mistakes _57_ youre much less likely to make them again. Learning a new language is never _58_. But with some work and devotion, youll make progress. And youll be amazed by the positiv
58、e reaction of some people when you _59_ just a few words in _60_ own language. Good luck!41. Atechnical Bpolitical Cpractical Dphysical42. AAfter BSo CThough DOr43. Aliterature Btransport Cagriculture Dmedicine44. Aview Bknowledge Cform Ddatabase45. Apaintings Bregulations Cmethods Dcomputers46. Apr
59、otect Bchange Crespect Dprovide47. Awhich Bwhat Cwhere Dthat48. Abusy Bhappy Csimple Dnormal49. Acourage Btime Cenergy Dplace50. Abegin Bend Cmatter Dadmit51. Asome risks Ba lot less Csome notes Da lot more52. Aold Bnervous Cweak Dtired53. Aclosely Bquickly Cprivately Dquietly54. Aage Bspeed Cdistan
60、ce Dschool55. Aworry Bhesitate Cthink Dquarrel56. Asinging Bworking Cbargaining Dlearning57. Aif Band Cbut Dbefore58. Atiresome Bhard Cinteresting Deasy59. Awrite Bsay Cspeak Dtalk60. Atheir Bhis Cour DYour第二节 单项填空(共10小题;每小题1分,满分10分) 从A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。Failure often occurs in our life. Kee
61、p _ about the future, and you will achieve the goal you set sooner or later. A. thankful B. sceptical C. optimistic D. successful62.The information on the Internet_ much more rapidly than that in the newspaper. A. gets through B. gets around C. gets away D. gets offIt is worth considering what makes
62、 “convenience” foods so popular, and _ better ones of your own. A. introducing B. introduces C. to introduce D. introduced“Neal, listen,” she said, looking straight at him, “I ask you not to get _ in this kind of matter. Its none of your business.” A. caught B. connected C. attached D. involvedWould
63、 you please give us an example _ your opinion on “Two Olympics, Equal Splendor”? A. in charge of B. in want of C. in favor of D. in honor of 66. At the sight of her mother, the surprise on her face was _ by joy. A. taken place B. replaced C. in place of D. instead ofWe were excited at the sight of t
64、wo five-star red flags rising in the stadium, two pairs of Chinese athletes _ at the moment. A. to award B. awarded C. awarding D. being awarded68. Has every student passed the final exam? No. Unfortunately, _ three from each class have failed. A. no more than B. at least C. not in the least D. at m
65、ost 69. Out there, in the midst of the snow,_ in long, black clothes. A. sat a woman B. sitting a woman was C. a woman sat D. a woman was sitting70. The bell _ the end of the period rang,_ our heated discussion. A. indicating; interrupted B. indicated; interrupting C. indicating; interrupting D. ind
66、icated; interrupted 第三节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面材料,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,在空白处填入适当内容(不多于3个词)或括号内单词的正确形式。 Maybe you never opened that account(账户). But someone else 71_someone who used your name, your credit card number or your 72_ (person) information to commit fraud (造假) without letting you know, 73_ i
67、s actually a crime, pure and simple. The biggest problem is probably that you may not know that someone has taken away your identity 74_ you notice that something is wrong:you may get bills for 75_ credit card account you never opened,your credit report may include debts you never knew you had, 76_
68、you may see charges on your bills that you didnt sign for,and even dont know anything about it. If your identity has really 77_ (steal) like that, the Federal Trade Commission (FTC) suggests that you 78_ (take) at least two actions immediately. 79 _, contact the fraud departments of the major credit
69、 offices and ask them 80_copies of your credit reports. Then, review your reports carefully to check your corrections and changes.第四部分: 写作(共两节, 满分35分)第一节:短文改错 (共10分,每小题1分, 满分10分)该文中共有十处错误,每句中最多有两处,错误涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(), 并在此符号下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线( )划掉。修改:在错的词下划一横线, 并在该词下面写出修改后的词。注意:1、每处错
70、误及其修改均仅限一词; 2、只允许修改十处, 多者(从第11处起) 不计分。A wolf left his lair(巢穴) one evening on fine spirits and an excellent appetite. As he ran, the set sun cast his shadow far out on the ground, and it looks as if the wolf were a hundred time bigger than he really was. “ See what big I am! It is sure that I can be
71、at a tiny lion! Ill show him who is fit to be king, he or me.” said the wolf proud. Just then a huge shadow covered him entirely, and the next moment a lion struck him down with single blow.Do not let your imagination to make you forget realities.第二节:书面表达(满分25分)广州亚组委正在为宣传册征集稿件。请你根据以下信息,用英语写一篇介绍主办城市广
72、州市的文章参与投稿。概况:中国第三大城市;广东省省会,政治,经济,科学,教育,文化中心; 全市面积74344平方公里; 人口1100多万。 别称:花城。地理:广东省中部珠江三角洲北缘,珠江从市中心穿过,气候温暖湿润。历史:2,200多年历史的名城, 历史上海上丝绸之路的始发港。旅游:风光旖旎,旅游资源丰富。注意:1、词数100左右;2、可以适当增加细节,以使行文连贯;3、开头已给出,不计入总词数。参考词汇: 珠江三角洲 the Pearl River Delta 海上丝绸之路 the Maritime Silk Road 始发港 a starting port Guangzhou, the t
73、hird largest city in China, _英语参考答案71did72personal73which74until75A 76or77been stolen78take 79.First 80for改错答案: 1. on改成in 2. set-setting 3. looks-looked 4. time-times5. see后的what-how 6. sure-certain7.me-I 8. proud-proudly9. with后加a 10.make前的to去掉参考范文Guangzhou, the third largest city in China, also kn
74、own as City of Flowers, serves as the capital city of Guangdong and the centre of its political, economic, scientific, educational, and cultural life. Covering an area of 7434.4 square kilometres, it is home to more than 11 million people. Located in the middle of Guangdong, north of the Pearl River
75、 Delta with the Pearl River winding its way through the city, Guangzhou enjoys a warm and wet climate. Besides, it is a famous city with a history of more than 2,200 years and a starting port of the Maritime Silk Road. With its beautiful scenery, Guangzhou is also abundant in traveling resources.Im
76、convinced that if you come here, a stroll around Guangzhou is a feast for the mind as well as the eye.B25解析词义猜测题。画线词所在句中的Though暗示前后两个分句之间为转折关系。根据前半句中的fairly simple可知,后半句中说明的是:诗的写作形式常常使理解诗歌变得困难,故选difficult。答案C26解析细节理解题。根据第一段第三句可知,读诗的时候应该将理解诗的内容放在首位。答案B27解析细节理解题。根据第二段前两句可知,在读第一遍的时候,我们不应该因生词的影响而停下来,而是要
77、将整首诗读完。答案D28解析推理判断题。根据第三段第二句可知,诗歌中的比喻词句不仅表达字面意思,还隐含着深层的意义。由此可推知,这些比喻有助于读者理解诗歌的含义。答案BC【解题导语】本文是几则广告。29答案D细节理解题。根据文章第一段第三句可知,你将有机会亲自给大象们喂食,可以近距离的接触它们。故选D。30答案B推理判断题。根据Colombo Zoo中介绍的可知:尽管这个地方不那么令人鼓舞,但是对于孩子却是一个好去处。故选B。31答案D推理判断题。根据Yala National Park中“the largest national park in Sri Lanka and home to t
78、he majority of the islands wildife,including Indian elephants and rare leopards.”可知A项错误;根据Wasgamuwa National Park中第二句话可以推知B项错误;Yala National Park中没提到鸟,故C项错误;根据Yala National Park中最后一句话,可知D项正确。32答案C细节理解题。根据Maduruoya National Park的最后一句可知骑在大象身上穿过茂密的森林可以引起游客的好奇心。故选C。D【解题导语】就在世博会刚刚落下帷幕几天后,上海市政府和迪士尼公司宣布上海迪
79、士尼乐园项目正式启动。33答案B细节理解题。根据第二、三段可知,新的迪士尼主题公园由一家合资企业负责建造,造价预算大约250亿元,体现低碳、环保的特点。故B项正确。34答案B细节理解题。根据五、六段可知,迪士尼公司发表声明说,他们证实与上海市政府在协商,在获得批准的进程中又迈出了一步,这一点他们已经从上海市政府的声明中得到证实,不过他们还在等待中央政府的最后批准并要完成一些必要的程序。35答案C推理判断题。根据最后一段可知,香港迪士尼主题公园游客不多,未来上海迪士尼主题公园的建成将使香港迪士尼主题公园面临更大的挑战。36-40 GCFEA6. Is your subject behaving
80、uncharacteristically?Experts believe changes in a persons baseline how she generally conducts herself are worthy of your attention. You should weigh rate of speech, tone of voice, posture, and hand gestures against what you know, along with the context of the situation.7. Is the question simple or embarrassing?Its normal for someone to look away when asked a difficult question. But when someone avoids your gaze when asked a simple question, you should besuspicious.- 12 -